Två månader sedan riksdagen svek svenska folket

Igår på kvällen var det två månader sedan riksdagen svek svenska folket och röstade för att införa massavlyssning. Direkt efteråt hölls, som många av oss kommer ihåg, en minnesstund för privatlivet utanför riksdagen.

Då tog riksdagsledamöterna semester. I tre månader.

De tre månaderna är tillända om en månad. Gammelmedia har visserligen fullt upp med att skriva om OS just nu, och många svenskar är på semester. Men det blir en händelserik höst, och den 16 september blir det större demonstrationer än någon har skådat på länge.

Vi medborgarrättsaktivister har mer att göra än någonsin.

UPPDATERAT: Jakop påpekar (tack!) i kommentarerna att riksisarna naturligtvis inte tar semester i tre månader, det var helt fel uttryckt. Däremot är de inte i riksdagshuset mellan 18 juni och 16 september, utan har annat att göra.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Andreas

  Off Topic, javisst.
  Har märkt en liten sak angående spårning av mobiltelefoner som inte är i aktiv “tjänst” s.a.s.

  Gissningsvis är det ett försök, som tyvärr verkar fungera, att “mjuka” upp opinionen om den kommande lagen(har jag för mig!) om spårning, och lagring av information om position och rörelse mönster.

  De verkar ha lärt sig av FRA lagen. Men kanske inte riktigt rätt. 🙁

 2. Jakop Dalunde

  Riksdagsledamöterna “tog inte semester”, riksmötet ajournerades. Vilket är den vanliga proceduren.

  Det dåliga i den här situationen är att talmannen schemalagde FRA-beslutet vid just den tidpunkten, inte vad riksdagsledamöterna gjorde efteråt.

  Och att riksdagsledamöterna skulle ha semester i tre månader är rena skämtet, de arbetar på precis som vanligt under nästan hela tiden.

  Det är bara inget riksmöte just då. Du har ju helt rätt i vad du egentligen menar, men ska man spä på politikerföraktet, så ska det iaf vara av rätt anledningar.

 3. jeffer

  Massbrottsligar som Ponten kallar fildelare, kanske sätter i gång en ny massrörelse, som kombinerat med de massavlyssningskritiska, får den politiska maktbalansen att kantra ordentligt i rakt motsatt håll än vad Ponten och upphovsrättslobbyisterna hoppas. Piratpartiet har gjort en fantastisk insats.

 4. FRA bryter mot lagen igen? « Dexion

  […] bryter mot lagen igen? Publicerat 20 augusti, 2008 av Sophia Blomqvist Rick rapporterar att enligt obekräftad, men mycket detaljerad källa är FRA redan igång med det de […]

 5. Matti

  Jag tycker inte heller om FRA, men kan du inte sluta använda begrepp som “svek” och “svenska folket”? Det blir så snaskigt annars.

 6. Hans J

  @Matti:

  Det är snaskigt!

  Det till och med saknar motstycke i svensk historia! Åtminstone de 50 senaste åren!

  Om du vill se vad lektor Lena Halldenius skriver i Svenska Dagbladet istället så får du en länk här:

  http://www.svd.se/kulturnoje/mer/kulturdebatt/artikel_1586223.svd

  Hon skriver bland annat:

  “Vad är det egentligen som har hänt? Riksdagen har med ett enkelt majoritetsbeslut åsidosatt svensk grundlag som uttryckligen säger att det allmänna inte får lov att undersöka ”brev eller annan förtrolig försändelse” och inte heller avlyssna ”telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande”.

  På denna remarkabla uppvisning i politisk fräckhet kan man lägga olika tolkningar.”

Comments are closed.

arrow