FRAs massavlyssning är redan i drift!?

Jag har fått trovärdiga uppgifter som är skrämmande, om de går att belägga. De är också enligt samma uppgiftslämnare hemligstämplade, vilket inte hindrar mig ett dugg att gå ut med dem.

Enligt uppgifterna är FRAs massavlyssning redan i drift. Den kopplades in “i princip omedelbart efter lagförslaget”. Jag försöker just nu ta reda på vad det här innebär mer exakt på tidslinjen.

Däremot har jag fått väldigt specifika uppgifter om var FRAs otroligt olagliga avlyssning sker någonstans. Det ska finnas en avlyssningskoppling i drift vid huvudkopplingen på KTHs Internetanslutning på Gärdet i Stockholm, och en vid anläggningen för Försvarets Materielverk. Antagligen finns det fler, enligt uppgiftslämnaren. Det spelar inte så stor roll just nu; bara en punkt är för mycket.

Uppdatering: Jag vill poängtera att det här alltså är obekräftade uppgifter, men väldigt specifika sådana. Hur som helst är de alldeles för allvarliga för att inte undersöka närmare i detalj.

Någon som vet mer om de här uppgifterna? Någon sysadmin på KTH som kan kolla upp KTHs anläggning på Gärdet?

Uppdatering 2: En KTH-Admin har med tydlighet och kraft sagt att ingen sådan inkoppling existerar. Det verkar alltså som om uppgifterna inte stämmer. Det väcker å andra sidan nya frågor.

Separator line

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Bloggat om FRA nyligen (skrapat från bloggar.se): scaber_nestor, Nonsens, garrar och allt därimellan, Mina Moderata Karameller, Fritänk, El Rubio talar, scaber_nestor igen, the real mymlan, Mina Moderata Karameller igen, Steve Lando, Stefan Dalin, Opassande, Herr Klokboks Kollektion, Enligt Min Humla, Björn Wadström, Björn Wadström igen, Opassande igen, Fritänk igen, Rick Falkvinge (pp), Opassande #3, Klas i Frankrike/Klas en France, Opassande #4, Christian Engström (pp), Olofs blogg, Drottningsylt, andra sidan, Opassande #5, Sagor från livbåten, El Rubio talar igen, Björn Wadström #3, Hultins tankegång, Folkpartiet i Nacka, Björn Wadström – ettan #4, jonas – en annan tid, Fritänk #3, Herr Klokboks Kollektion igen, jonas – en annan tid igen, ProjektPåRiktigt, Mina Moderata Karameller #3, Mina Moderata Karameller #4, Folkpartiet i Nacka igen, scaber_nestor #3

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Björn Fridén

  Ojoj, detta är skarpt läge. Garanterat på löpet imorron

 2. Rick Falkvinge

  Jag har hittills bara en uppgiftslämnare och har inte haft något sätt att bekräfta uppgifterna, men de är otroligt specifika.

 3. X

  De har avlyssnat sedan 90-talet. I kabel. Det kommer komma ut, vänta bara. Detta är bara början.

 4. Mattias(UPRättvik)

  Ja, om detta stämmer är jag föga förvånad måste jag erkänna.

 5. Rick Falkvinge

  Jag fick nyss reda på att en sysadmin på KTH redan börjat undersöka påståendet. Om du som läser detta också är sysadmin på KTH, får du gärna göra samma sak.

 6. Rick Falkvinge

  X: Jag vet inte, jag fick känslan när jag pratade med Anders Wik att han faktiskt var ärlig när han sade “nä, vi lyssnar inte i kabel, vi lyssnar på satellit”. Har du någon källa, eller är det bara en magkänsla?

 7. Rick Falkvinge

  Spekulation: det kan också vara i testdrift för s.k. “metodutveckling” som de har avlyssnat hela svenska folket genom att splica av på KTH. Men det gör inte intrånget mindre. “Vi skulle bara prova” är inte en godtagbar ursäkt.

 8. blondin-rikard

  Tja, lagen har ju inte trätt i kraft ännu Om det stämmer så bör således FRA och eventuellt också KTH polisanmälas.

 9. nef

  Det låter oroväckande det där, men å andra sidan så tror jag att FRA redan sedan länge har kunnat lyssna i kabel, men då enbart i “teliakablar”. Vilket å andra sidan var det enda som fanns fram till för sisådär en 10-15 år sedan.

  Hur privatiserat Telia än blivit på pappret så är det ända in i märgen ett statligt företag och sköts också som ett sådant.

  Tankarna går osökt till det hemliga sammanverkansavtal som NSA hade med AT&T. Ett avtal som Bush nu indirekt sanktionerat i efterhand genom att ge en “blank slip” till alla telecomföretag som eventuellt kränkt de amerikanska medborgarnas integritet genom att lyda de order som den för tillfället sittande regeringen gett vilket innebär att ingen enskild kan stämma dessa telecomföretag för deras integritetskränkande åtgärder i efterhand från och med nu.

  Jag får en fadd smak i munnen, men jag antar att du redan sett den sammanställning av Echelons bakgrund som History Channel sände för ett tag sedan (finns även som torrent), och med tanke på avslöjanden om avtal som från början skrivits för Australien som återanvänts för Sverige så är det inte så värst svårt att fatta att hela detta FRA-lagsspektakel är Sveriges sätt att få vara med och leka med de stora grabbarna som redan är med i Echelonsammarbetet.

  Jag blir så matt över att inte fler ser sammanhanget! Och än mer matt blir jag över alla dessa “rent-mjöl-i-påsen-förespråkarna”! 😛

 10. Måns

  Det finns ingen KTH-anläggning på Gärdet.

  Jag säger “Bullshit”.

  Detta rykte kommer troligen från den mycket svårdödade myten att all Internettrafik passerar KTH. 1987 var det sant. Det slutade vara sant nästan med detsamma; runt 1992 var det annat ljud i skällan, med massor med andra vägar.

  Internetknutpunkten som drivs av Netnod flyttade ur KTH’s lokaler under 2000, om jag minns rätt.

  Huset där det hände revs 2003. Jag jobbade i det, fram till det revs, och i dess efterträdare. Jag kan kan intyga att inga FRA- fibersplittrar sattes i någon ODF i varken det gamla eller det nya huset (jag vet inte vad som sattes i STOKABs brunnar eller Telias egna faciliteter, det säger ju sig självt). Det sattes splittrar i forskningsändamål, på ställen där så väl telelag som elkomlag medgav detta, för de ändamål som de sattes för. Så är det överallt — i varenda WDM-system finns det avgreningar för mät- och teständamål.

  Kan vi döda myten att all Internettrafik passerar KTH nu? Snälla?

  /Måns, sysadmin/nätmupp @ SUNET / NORDUNET 2001-2006.

 11. Erik Laakso | På Uppstuds » Är det skarpt läge nu?

  […] Falkvinge har fått ett tips om att FRA kopplade in massavlyssningspunkterna “i princip omedelbart efter lagförslaget”. Det […]

 12. Y

  Ursäkta, det kanske inte hör hit, men det går faktiskt snabbare att öppna din blogg genom Tor + privoxy än att använda en vanlig webläsare.

  Förmodligen är det för att din blogg har bilder och punkter, t.ex. för att skapa statistik för pusha.

  Ibland tar det overkligt lång tid att ladda din sida “vanligt”. Om du vill kan du göra något åt det, annars kan du väl helt enkelt skita i det 🙂

 13. HR

  Är detta skarpt så är det en fet skandal. 😉

  Perfekt nu med en sådan, snart 16 september!

 14. Törnebohms Hotspot » Blog Archive » FRA i gång och avlyssnar?

  […] Rick Falkvinge […]

 15. Nixon

  Lyssna på Måns. Han vet vad han talar om.

 16. fredrik

  Måns har högst sannorlikt helt rätt. KTH är inte längre någon stor spelare i internetsverige. Huvudnoden för Sveriges och nordens forskningsnät, vilket är det som avses, finns inte längre där. Det enda som skulle kunna avlyssnas på KTH är trafiken till och från KTH. Måns vet vad han pratar om då han har jobbat där. Din källa verkar inte vara så välinformerad.

 17. Hans J

  Hellre ett larm för mycket än ett för litet…

  Vi har att förhålla oss till ett läge där om lagen får finnas kvar (Gud förbjude!) i nuvarande skick (Gud förakte!) vi kommer att avlyssnas allihop!

  Vi kommer att utsättas för testverksamhet och fininställningar och ändamålsglidningar tills vi kräks ikapp. Man kommer att testköra sociogram i massversion och för rent forskningsändamål – tro mig!

  Det finns idag omfattande forskning på FOI om massverkan och masspsykologi. Dom är antagligen helt nedkissade av upphetsning över att få sätta tänderna i lite “levande data” där.

  http://www.foi.se/FOI/templates/Page____4291.aspx :

  ” Mycket av underrättelseverksamheten är i dag riktad mot de internationella insatserna. Datafusionsforskarna vid FOI har lagt ubåtar och stridsvagnar åt sidan och försöker nu att få in stämningar i databasen. Tanken är att använda den dolda kunskapen som gör att en beslutsfattare har större chans att göra rätt i en kris. Man ska kunna känna igen mönster och ana när en situation är på väg att spåra ur. Om upploppet inte kan undvikas ska en liknande metod kunna användas för att hantera upploppet på bästa sätt.”

  Hur åstadkommer man “stämmningsdatabaser” och annat här utan att MASSKRÄNKA integritet?

  http://www.foi.se/FOI/templates/Page____4278.aspx

  “Metoderna som här beskrivits är till sin karaktär “dual-use” och kan likaväl användas av Försvarsmakten till exempel för att analysera klanstrukturer i internationella operationer som av säkerhetspolisen för att analysera terroristnätverk.”

  Troligen är det här vi kan se vad FRA egentligen tänker sig. Faran för integritetsintrång kommer hela tiden att vara överhängande och vi tvingas lita på att DOM vet vad dom gör och inte, likt “bajsmannen” spårar ur.

  Hellre ett larm för mycket än ett för litet när så enormt mycket står på spel !

 18. Davve

  Nä, inte ett larm för mycket än ett för litet. Trovärdigheten sjunker enormt om det bara är ett rykte.

  Få det bekräftat. Det är det viktiga.

 19. Hans J

  Jag hoppas att uppgifterna är fel!!!

  Helst borde larmet bekräftas innan det offentliggörs. Men det är ju det som Rick försöker få här. Han kan väl inte sitta och ringa upp varenda sysop på KTH.

  Han poängterar att det är obekräftade uppgifter och ber att få hjälp att verifiera frågan!

 20. Anonym fegis

  Medhåll Davve: För många vargrop tar udden av de riktiga ropen. Slå bara upp bekräftade saker som nyheter. Bra gjort av Rick att åtminstone varna om att det är obekräftat. Synd att många som indignerat återberättar det inte läst så långt.

 21. Stoffe

  Det spelar väl ingen roll hur mycket trafik som går via KTH?

  Att det är ett gammalt felaktigt rykte är måhända lite småroligt alternativt småjobbigt för en och annan sysadmin. Det förändrar inte på något vis möjligheten att FRA kan ha börjat installera och drifta avlyssning på KTH.

  Märk väl “kan ha”. Jag har ingen aning. Någonstans måste de börja och det kanske slumpade sig att det blev samma ställe som ert rykte. Men ingen har ju sagt att de kopplat in sig där för att plocka alla i ett svep?

  Såklart, hade ryktet varit sant hade de ju bara behövt ställa en enda punkt där och då hade de väl varit glada. 🙂 Men de kan självklart ha ställt en där ändå och även om det bara vore 5 personer som passerade där så har de i så fall gått över gränsen.

  Om en uppgiftslämnare har sagt detta med specifika uppgifter, ja då bör det kollas upp. Ingen panik, inget alarm, inga galenskaper nu… om det inte visar sig vara sant förstås.

 22. Rick Falkvinge

  Måns m.fl.: Jag kan inte själv bedöma ifall uppgifterna stämmer, jag har inte sett några dokument eller motsvarande som skulle vara mer graverande. Det är ett påstående jag fått, men från en funktionär i ett av regeringspartierna som är otroligt besviken på den uppkomna situationen.

  Därav att jag postade vidare påståendet här för att be folk som kan visa det för sant eller falskt att göra exakt det.

  Dessutom är det inte så relevant ifall det inte går att avlyssna all svensk trafik — enda anledningen för ett sådant här påstående att stämma, som jag spekulerade i tidigare, är att avlyssningen i så fall trimmades in (“metodutveckling”) med skarp trafik.

  Om någon kan kolla ifall det faktiskt finns en inkoppling (eller anläggningar öht på Gärdet?) vore det bra.

 23. […] min förra postning lade jag fram obekräftade uppgifter om att FRA redan skulle vara inkopplat, bl.a. på en mycket […]

 24. Erik Josefsson

  Fett med en konspirationsteori om att det hänger ihop med att KTH har bytt mailsystem 🙂

 25. Jens

  Det riktigt intressanta här, är vilka intressen som ligger bakom. En eventuell dessinformationskampanj,
  om det visar sig vara falsk information.

  Vem planterade det första ryktet, för att starta rykteskedjan?

 26. Convict

  Men ser ni inte sambandet mellan massinvandring och avlyssningen? Sveriges invandringslagar har varit så slappa så vi tagit in cirka 60-70000 i snitt de senaste 10 åren. Man behöver inte ens ha pass eller bevisa sin identitet enligt nyare lagar för att få stanna. Osama Bin Laden skulle helt enkelt kunna leva i Sverige. Den organiserade brottsligheten med ryssar, juggar osv växer och växer. Gängen i förorterna blir allt fler. Extrema islamistiska organisationer rekrytrar i landet.
  Och ni undrar varför dom vill lyssna av folk? Nej ni har laddat ner en mp3. Fy er måste vi avlyssna…

 27. Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Centern sviker - igen

  […] Rick Falkvinge (pp), Mina Moderata Karameller, Stockholm enligt Ankersjö igen, Opassande #3, Rick Falkvinge (pp) igen, Folkpartiet i Nacka, Expressenbloggen, Fritänk igen, Fritänk #3, Fritänk #4, El Rubio […]

 28. Erik Laakso | På Uppstuds » Så många FRAgetecken kvar

  […] Rick Falkvinge (pp), Mina Moderata Karameller, Stockholm enligt Ankersjö igen, Opassande #3, Rick Falkvinge (pp) igen, Folkpartiet i Nacka, Expressenbloggen, Fritänk igen, Fritänk #3, Fritänk #4, El Rubio […]

 29. OU

  Ja, avlyssningen har varit i drift länge – och vad värre är; informationen från den är ute och flyter bland obehöriga sedan länge.

 30. Lowdin.com i Bromma » Bloggarkiv » FRA och Internet

  […] Rick Falkvinge (pp), Mina Moderata Karameller, Stockholm enligt Ankersjö igen, Opassande #3, Rick Falkvinge (pp) igen, Folkpartiet i Nacka, Expressenbloggen, Fritänk igen, Fritänk #3, Fritänk #4, El Rubio […]

 31. […] igen, Christian Engström (pp) #3, Kärlek och Socialism, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #7, Rick Falkvinge (pp) #6, Lowdin.com i Bromma, Mikael Persson, ProjektPåRiktigt igen, Dumheterna, Olofs blogg #3, Sagor […]

 32. Kommande FRA-händelser « Christian Engström (pp)

  […] Jens O., Christian Engström (pp) #3, Rick Falkvinge (pp) #6, Opassande #9, jonas – en annan tid, Rick Falkvinge (pp) #7, annarkia, Blogge Bloggelito, yo mstuff!, Mina Moderata Karameller, Folkpartiet i Nacka igen, […]

 33. […] fits all, Rick Falkvinge (pp) #7, Opassande #10, ProjektPåRiktigt #4, stoppaFRAlagen.nu, satmaran, Rick Falkvinge (pp) #8, Surgubben, UD/RK Samhälls Debatt, Törnebohms Hotspot igen, Olofs blogg, KATTKORGEN, Erik […]

 34. Jens

  Aftonbladet ansers sig ha bevis, för att FRA. Redan har bedrivit olaglig spaning. Inte för att det var direkt oväntat, men det går kalla kårar över ryggen.

 35. Dennis Nilsson

  De flesta tecken pekar på att massavlyssningen har driftsatts allteftersom.

  VällingbyNet som var Svenska Bostäders testbädd för fiber fram till lägenheten hade tidigare en lokal peeringnod, så att de olika operatörerna kunde utbyta trafik lokalt, och inte behöva gå via de centrala peeringnoderna.

  Läs mer här;
  http://www.internetdagarna.se/arkiv/2003/06-natdesign/id03-06-lasselindblad.pdf

  Den lokala peeringnoden togs bort våren 2007 och ersattes med en eller flera noder i Stockholms City.

  Ifall alla lokala nätverk skulle ha lokala peeringnoder så skulle en 100%-ig massavlyssning omöjliggöras.

  Det dåliga med ett sådant här system, förutom själva massavlyssningen är att man centraliserar Internets knutpunkter, och gör de mer intressanta och sårbara för andra länders säkerhetstjänster att “installera” egna “samverkanspunkter”, alltså massavlyssna.

  Risking Communications Security
  http://www.crypto.com/papers/paa-comsec-draft.pdf

  Telia skall ha “samverkanspunkter” sedan någon tid tillbaka. En del personal på Telia som arbetat med dessa skall övergå till FRA.

  Ja, man behöver inte vara en Einstein för att sätta upp splitters på lämpliga fiber-kablar.

  Det påminner mig om jänkarnas ubåt “USS Jimmy Carter” som byggdes om för något år sedan för $1 billion, med teknik att sätta upp tappningar på djuphavs-fiberkablarna. Det var tydligen mycket omständigt att få på plats tappningarna på fiberkablarna utan att avbryta trafiken, och göra det på flera hundra meters djup.

  Läs mer här om bl.a detta;
  http://www.google.se/search?hl=sv&ie=ISO-8859-1&q=submarine%2Btapping%2Batlantic%2Bcables&meta=

  Här finns ytterligare information för den som önskar vidga sina vyer;

  Bredbandskonvergens och tjänsteredundans
  http://www.hgo.se/bol/FAdel1.pdf

  Acreo Broadband Communication Project report Y2002-Y2006
  http://www.acreo.se/upload/Hot/BBP-2002-2006-finalreport.pdf

  Optical fibre communication
  http://www.acreo.se/upload/Publications/Events/2008/20080523-IntroPOF.pdf

  Andra intressanta dokument finns hos Electronic Frontier Foundation, som de här;

  http://www.eff.org/files/filenode/att/ATT_onepg_3.pdf

  http://www.eff.org/files/filenode/att/KleinDecl-Redact.pdf

 36. Erik Laakso | På Uppstuds » Den sextonde september

  […] fits all, Rick Falkvinge (pp) #7, Opassande #10, ProjektPåRiktigt #4, stoppaFRAlagen.nu, satmaran, Rick Falkvinge (pp) #8, Surgubben, UD/RK Samhälls Debatt, Törnebohms Hotspot igen, Olofs blogg, KATTKORGEN, Erik […]

 37. Erik Laakso | På Uppstuds » Samåkning mot FRA-lagen

  […] fits all, Rick Falkvinge (pp) #7, Opassande #10, ProjektPåRiktigt #4, stoppaFRAlagen.nu, satmaran, Rick Falkvinge (pp) #8, Surgubben, UD/RK Samhälls Debatt, Törnebohms Hotspot igen, Olofs blogg, KATTKORGEN, Erik […]

Comments are closed.

arrow