Centern sviker – igen

Efter att ha funderat lite mer på Centerns utspel, och framför allt läst Jakop och Maria som satte igång mina hjärnceller, så ser jag åtta tydliga saker.

Kontentan är att Centern gör ett 18-juni-svek all over again.

 1. Vafan då “får inte spana på svenskar”? Har inte det varit regeringens linje precis hela tiden i debatten att FRA inte får spana på svenskar, och det bara är vi kritiker som faktiskt läst lagtexten som säger att det är så?
 2. Det här utspelet leder till att fokus flyttas från “lagen ska rivas upp, massavlyssning är aldrig acceptabelt” till “hur mycket går det att dämpa den här fruktansvärda lagen för att kanske få den acceptabel trots att den är genomvidrig?”. Centerns utspel om att “det får aldrig beröra svenskar” kan bara vara menat åt det hållet.
 3. I och med detta försöker Centern skifta fokus från kravet på att riva upp en oacceptabel lag, och låta den gå igenom i höst “medan man funderar på förbättringar”.
 4. I och med detta försöker Centern dels ta cred för att rädda regeringen (och FRA och FRA-lagen!), dels för att utmåla sig som integritetsivrare. Det är äckligt, motbjudande och ohederligt.
 5. Viktigt: mönstret här är helt identiskt med när Centern “förbättrade förslaget” den 18 juni, och rätteligen målades ut som svikare efteråt. Även då försökte de ta cred för att ha räddat situationen – åt båda hållen. Även då gick Fredrick Federley ut med exakt samma ord som han gör idag; “hela riksdagsgruppen står bakom detta”.
 6. Att FRA inte får avlyssna svenskar, men glatt utbyta information med andra länders underrättelsetjänster (om t.ex. vad svenskar har för sig), ändrar inte på någonting i sak — även om det vore tekniskt möjligt.
 7. Varför skulle icke-svenskars mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen vara mindre värda än svenskars?
 8. Som Maria och Jakop påpekar: nog med blubb, stickspår och oväsentligheter. Lagen ska rivas upp, sådant här får inte förekomma. Punkt slut.

Läs också Christian Engström (pp) som skriver utförligare om Centerns dimridåer.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Andra som bloggat om FRA nyligen (skrapat från bloggar.se): Stockholm enligt Ankersjö, Enligt Min Humla, Christian Engström (pp), Opassande, Björn Wadström – ettan, Steve Lando, Trottens Betraktelser, Syrrans Granne, Dexion, yo mstuff!, Tomas sida, Opassande igen, Conjoiner, satmaran, Jinges web och fotoblogg, Christian Engström (pp) igen, Fritänk, Sidvind, Hultins tankegång, ProjektPåRiktigt, Rick Falkvinge (pp), Mina Moderata Karameller, Stockholm enligt Ankersjö igen, Opassande #3, Rick Falkvinge (pp) igen, Folkpartiet i Nacka, Expressenbloggen, Fritänk igen, Fritänk #3, Fritänk #4, El Rubio talar, Björn Wadström – ettan igen, Olofs blogg, Opassande #4, Gabrielles blogg, Duv Lars Gunnar Lech, Stockholm enligt Ankersjö #3, Conjoiner igen, Dexion igen, Folkpartiet i Nacka igen, Törnebohms Hotspot, Enligt Min Humla igen, Opassande #5, Björn Wadström – ettan #3, ProjektPåRiktigt igen, scaber_nestor, Nonsens, garrar och allt därimellan, Rick Falkvinge (pp) #3, Mina Moderata Karameller igen, Fritänk #5, El Rubio talar igen, scaber_nestor igen, the real mymlan, Mina Moderata Karameller #3, Steve Lando igen, Stefan Dalin, Herr Klokboks Kollektion, Björn Wadström – ettan #4, Björn Wadström – ettan #5, Fritänk #6

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jakop Dalunde

  Kul att vi kan samarbeta 🙂

 2. minata

  @Jakop
  Kul att vi kan samarbeta.

  Piratpartiet + Miljöpartiet + Socialdemokraterna + Vänsterpartiet
  på Sergels Torg 16 september.

  Med Thomas Bodström i talarstolen!

 3. Joacim

  Men så hoppas jag verkligen inte att han menar! Staffan har varit relativt öppen på sin blogg och det har ialla fall verkat som om han har förstått kritiken och jag måste nog säga att det ligger minst en grundkurs i datakommunikation på bloggen i dagsläget. Vad jag hoppas att han menar med detta utspel är att operatörerna ska sortera bort ip-adresser som hör hemma i sverige innan datan försvinner in i FRA-dimman.

  Men innan man har sett förslaget i helhet är det ju faktiskt svårt att uttala sig.

 4. Erik

  Enligt en artikel i AB

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3146066.ab

  så “blir det kabelägarnas ansvar att bara släppa så kallad transittrafik vidare till FRA. Det vill säga enbart sådan internet- och telefontrafik som passerar landet utan att någon svensk part varit delaktig i kommunikationen”

  Synpunkter? Är det problem att genomföra det rent tekniskt eller är det ett “seriöst” förslag?

  /Erik

 5. Rick Falkvinge

  minata: Grisar lär flyga över helvetets frusna ödemarker innan Bodström får prata om integritet på en demonstration jag är med och arragnerar.

 6. blondin-rikard

  Jag blir allvarligt oroad över att t om CenterUppropet har dragit tillbaka sin punk om att riva upp lagen, i och med Erik Hultins resonemang på sin blogg och andra ställen (bl a Christians bloggs kommentarer).

  Helt uppenbart har man inte tänkt på (D’oh!!!) det scenariot att en svensk kan maila en annan svensk och bli avlyssnad, t ex om svensk A mailar via gmail/hotmail/younameit till sin kompis i Finland (svensk släkting, kamrat, kollega) och hotmails brev routas genom Sverige till Finland.

  Det blir då USA-IP->transit genom Sverige, kopia till FRA->Finland-IP helt lagligt och OK med centern och dess upprop.

  Som svar på detta kommer Hultin (se kommentarerna i hans blogg) och säger att

  1) Det är så ovanligt att det inte räknas
  2) Känslig information ska man inte maila okrypterat
  3) Hotmail kanske skickar med det svenska IPt i en header i mailet (D’oh igen).

  Så enligt centeruppropet ska man inte längre riva upp lagen och om svenskar enligt ovanstående avlyssnas så är det OK för att det är ovanligt.

  Känslig information eller inte, det har liksom ingen bäring på diskussionen. Avlyssning är avlyssning även om det är okänslig information (och vem i helsike avgör det?). Och en header i ett mail är inte samma sak som trafikinformation om avsändar-IP och mottagar-IP på IP-nivå.

  Tyvärr så sänker det här trovärdigheten hos CenterUppropet samt centern som helhet.

  Jag vill inte så split inom motståndarna mot FRA-lagen men det känns som om i vart fall CenterUppropet inte längre går att räkna till den gruppen. Och det är förbannat synd.

  Genom att försvara det märkliga centerutspelet så försätter sig Hultin mfl i en position där det går prestige i saken. Det kommer bli svårt för de att backa tillslut och bli motståndare igen.

  Det ser mörkt ut nu.

 7. blondin-rikard

  “svårt för dem” heter det.

 8. Joacim

  @Erik

  Det låter som ett av de förslagen som diskuterats på Danielssons blogg. Ja, det borde vara fullt möjligt för operatörerna att sålla ut transittrafik och routa vidare till FRA.

  Personligen skulle jag ju bli gladare om de specade trafiken ännu hårdare så att bara trafik från eller till en ip-serie/er, ip-nummer eller annan väl definerad (helst känd)variabel kom FRA till del då detta ju skulle spara enormt på data/bearbetningstid, resurser och kraft och dessutom begränsa “false positives” ännu mer.

 9. drottningsylt » Blog Archive » Tolgfors, we have a problem

  […] läsvärt av två som orkar skriva långt och klokt: Enligt min humla och Rick Falkvinge. Själv är jag alldeles matt. […]

 10. Johan Öbrell

  @Erik

  Jo operatörerna skulle kunna filtrera ut så kallad transittrafik men vad är det som ger oss rätt att avlyssna förtrolig kommunikation mellan tex finnar och norrmän? Hela debatten har blivit enormt fokuserad på att avlyssna svenskar eller inte men om man tänker på det viset så kan ett annat land avlyssna svenskar och sen dela med sig med FRA.

  Har vi väl börjat med avlyssning och satt det i system så kommer det att fortsätta på den vägen. Detta citat borde väl de flesta känna till:
  “In Germany, the Nazis first came for the communists, and I didn’t speak up because I wasn’t a communist. Then they came for the Jews, and I didn’t speak up because I wasn’t a Jew. Then they came for the trade unionists, and I didn’t speak up because I wasn’t a trade unionist. Then they came for the Catholics, but I didn’t speak up because I was a protestant. Then they came for me, and by that time there was no one left to speak for me.”

 11. Kanalen

  @Erik

  Transittrafik = Trafik som kommer från en utländsk server och ska till en annan utländsk server. Så långt allt väl.

  Transittrafik Svensk trafik? Nix, detta är ett helt felaktigt påstående. Bredbandsbolagets servrar står t.ex. i Norge vilket innebär att en kund till dem som sitter vid sin dator i Sverige och kommunicerar med utlandet har paket som skickas från Norge, via en trunk i Sverige, till ett annat land. Notera då att “kommunicerar med utlandet” kan betyda att skicka ett brev till en svensk persons gmail- eller hotmailadress.

  Vad Centern och alla som nu ropar hurra måste lära sig är att de IP-adresser som det talas om inte säger någonting om paketets egentliga ägare eller ursprung. De säger heller ingenting om paketets slutliga destination.

  IP-adresser berättar bara vilken server paketet sist skickats från och vilken server de är på väg till. Det duger absolut inte för att “filtrera bort svensk trafik”. Allt prat i den riktningen är bara dimridåer och faktiskt rent struntprat!

 12. Kanalen

  Oj då, mina “större än” och “mindre än” filtrerades bort. Andra stycket ska börja så här:

  Transittrafik skild från Svensk trafik? Nix,…

 13. Scaber Nestor

  Jag fick precis bekräftat i kommentarsfältet på min blogg att experterna som rådgivits i den interna centerdebatten är från Telia och FRA.
  Någon (eller några) av dessa kommer att vara med på hearingen också.

  Lite jävla skrattretande att de använder sig av två partsinlagor som bas för sitt nya tillägg.

 14. blondin-rikard

  SR.se så uttalar sig Mats Nordqvist (FRA) apropos centerutspelet:

  “Vi kommer aldrig att kunna ge hundraprocentiga garantier och därför måste man ha den typen av system som helt enkelt slår till och säger att det här är förbjudet och måste raderas”

  Jag vill påminna om Åkessons och Tolgfors försäkringar om att “FRA lagrar inte svensk trafik”.

  Man lagrar den inte. Men man raderar den gärna.

  Hur var det nu igen, hur raderar man information man inte lagrat?

 15. Rick Falkvinge

  Kanalen: Rätt tänkt. Det som lagvrängarna försöker förvirra är att sätta likhetstecken mellan IP-nummer å ena sidan och användarens nationalitet å andra sidan. Vi som jobbat med internetmarknadsföring vet att Geo-IP, som det kallas, som bäst är omkring 70% korrekt.

 16. Kålan

  – Blondin-rikard, om jag inte minns fel, så lagrar FRA all trafik som är krypterad till den kan strömma igenom deras filter i okrypterad form, i så fall anser jag att man även lagrar under lång tid.

  En datasäkerhetsexpert på ett stort företag som jag talade med för några år sedan, berättade för mig att alla trådlösa förbindelser i företaget var förbjudna oavsett hur hård kryptering som används, eftersom denna kan lagras och kanske kan dekrypteras i framtiden.

 17. […] bloggar kommenterar: Enligt min Humla, Rick Falkvinge, Christian Engström, Pär Ström, Mina Moderata Karameller, Erik Laakso, Pophöger, […]

 18. smith

  Detta är ju riktigt kul faktiskt. Då detta innebär att all terrorist trafik via internet faktiskt kan flyttas hit och då ha stöd i lagen av att inte avlyssnas. Kul, Sverige The Pirate Bay och terroristernas sista utpost. Så om jag samordnar attacker mot svenska soldater i Afghanistan och befinner mig i Sverige kan jag känna mig trygg. Vad ska vi då ha FRA till?

 19. Besviken

  Så om jag i landet tunnlar utlänningars trafik så filtreras det bort eftersom det är kommunikation mellan en Svensk och någon annan?

  Det är ju helt löjligt dumt, även om det varit möjligt.

 20. Putte

  Oscar Swartz är tillbaks igen:

  http://swartz.typepad.com/texplorer/2008/08/centern-och-fra-bu-eller-bä.html

  … och verkar inte lika kritisk mot centerns förslag som många andra.

 21. Anders Thunberg

  Kan någon förklara för mig hur “svenskar” ska urskiljas från “icke-svenskar” i datasammanhanfg? Finns det ett dataprogram för det som går att ladda ner? Skämt åsido, centern bör krävas på en förklaring vilken teknisk lösning man förordar?

 22. Bengt Svensson

  @Rick
  “Det som lagvrängarna försöker förvirra är att sätta likhetstecken mellan IP-nummer å ena sidan och användarens nationalitet å andra sidan. Vi som jobbat med internetmarknadsföring vet att Geo-IP, som det kallas, som bäst är omkring 70% korrekt.”

  Om det är sant det du säger så skulle alltså 30 % av den internationella internettrafiken öht inte hitta fram, men strunt i det, vi tittar från andra hållet.

  Aftonbladet:
  “Enligt förslaget blir det kabelägarnas ansvar att bara släppa så kallad transittrafik vidare till FRA. Det vill säga enbart sådan internet- och telefontrafik som passerar landet utan att någon svensk part varit delaktig i kommunikationen.”

  Det är alltså formulerat som “det som konstateras vara transit, allt annat kastas”. Det betyder i så fall att bara 70 % av transittrafiken når fram till FRA.

 23. Kålan

  Hur blir det med filtreringen? Skall operatörerna tvingas att använda filtreringsutrustning från FRA för att filtrera IP-adresserna, eller kommer dem få använda sin egen utrustning? Nej, det finns för mycket frågor och jag vill ha svar på om Centern tycker att det är rätt att kränka människors rättigheter bara för att dem kommunicerar via Sverige.

  Som det ser ut nu, så håller inte Centerns utspel.

 24. Jens

  Kålan:

  Centerns utspel och förslag, håller inte i längden.
  Patrik Fällström. Har en utmärkt, förklaring varför det inte går att särskilja, mellan svensk och utländsk trafik. Där centern vill att det ska vara transittrafiken, som är den som skall avlyssnas.

  Det är helt beroende på, vilken trafik det är man talar om. All trafik är dessutom inte IP-trafik.
  När det är kabel, som det ska spanas i.

  För min del, håller FRA:s militära spaning. På att glida över till en mer polisiär. När det då blir mer rellevant, med att spana i just kabel.

  Därför måste även FRA-lagen, återspegla just detta. När det då måste återspegla, den rent polisiära buggningen. Som det egentligen, är frågan om.

  Ur den kontexten, blir även kabelspaningen förståbar. När vissa typer, av trafik blir betydligt mer framstående. Som exempelvis fildelning. Fildelning kan mycket väl klassas som terrorism, när Interpol. Anser att den illegala fildelningen (IPC,intellectual property crime), hjälper till att finnansiera detta.

  Ur den kontexten, blir FRA-lagen och kabelspaning, mer begriplig.

 25. Lucas

  “Vafan då “får inte spana på svenskar”? Har inte det varit regeringens linje precis hela tiden i debatten att FRA inte får spana på svenskar, och det bara är vi kritiker som faktiskt läst lagtexten som säger att det är så?”

  Nej, regeringens linje har varit att de på ett magiskt sätt skulle filtrera bort trafik som började OCH slutade i Sverige. Centerns förslag menar på att trafik som börjar ELLER slutar i Sverige ska filtreras bort. Det är ganska så stor skillnad mellan de två.

  Om filtreringen görs på operatörsnivå (och inte av FRA – detta är en nyckelfråga) är det helt klart en förbättring. Visst är det inte 100% tekniskt hållbart att utföra det, men det första förslaget var inte alls tekniskt hållbart.

  Det som definitiv saknas är en reglering av utbyte av information mellan stater. Utan det kan FRA helt enkelt byta till sig information som de inte har rätt att direkt avlyssna.

  “Varför skulle icke-svenskars mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen vara mindre värda än svenskars?”

  För att våra kära politiker (och en stor del av befolkningen misstänker jag) inte inser att individuella rättigheter är mer fundamentala än en stats lagar – oavsett hur demokratiskt än man röstat fram dem. Svensk politik har alltid baserat sig på principen att lagar och regler är till för att skydda och hjälpa allmänheten. Detta “allmänheten” är en modell av hur folk borde bete sig och vad de borde tycka och välja. De vars verklighet faller utanför modellen är de som får betala ett högt pris. Individuella rättigheter anses inte vara absoluta och oomkullrunkeliga utan begränsade till modellen.

  Staten, anser man, är inte något man ska skydda sig ifrån utan tvärt om är den gemensamma maktfaktor som gör finhet möjligt (då talar vi om frihet från kyrka, familj etc – alla andra organisationer i samhället som kan ha ett inflytande över individen).

  Den svenska modellen är statsindividualism, vilket är rätt långt ifrån det koncept som klassisk liberalism står för. Det finns fog för att ifrågasätta denna modell – om man tittar historiskt så har alltid stater stått för de stora övergreppen mot mänskliga och individuella rättigheter. Det man inte får glömma är att av nödvändighet har staten ett monopol på lagligt utövande av våld. Kort sagt är det unika med staten är att den kan tvinga folk att göra eller inte göra saker. Om man ser det på det sättet inser man att den bästa garanten för individuell frihet är att göra staten så liten som bara möjligt. Det är det enda sättet att minimera tvång och maximera frihet.

  I FRA-fallet så faller utländska medborgare vars trafik råkar gå igenom Sverige utanför den svenska statens operativa område och anses på så sätt vara rättslösa. De har inte överlåtit förvaltningen av sina rättigheter till staten och anses därmed inte vara en del av den “allmänhet” vars intressen staten försvarar.

  Det är så i Sverige också – du måste ge upp din individuella frihet och helt acceptera att du får dina friheter på en kollektiv basis, från staten, KRAV-märkta och godkända för användning av social- och hälsovårdsstyrelsen.

  Du vill dricka vin i parken? Sorry, denna frihet anses vara högst olämplig och har klassats som samhällsfarlig av staten. Att dricka läsk och folköl i parken är å andra sidan en frihet som staten garanterar dig (tills vidare i alla fall). Det är för ditt eget bästa förstås, för det är för allmänhetens bästa som hälsovårdsstyrelsen kommit fram till.

  För du är väl som alla andra?

 26. Anders Wallner

  Lyssna gärna på Maria Wetterstrands avhyvling av Center-förslaget i Studio 1 eller läs hennes blogg.

 27. Nick

  Johan Öbrell skriver “Hela debatten har blivit enormt fokuserad på att avlyssna svenskar eller inte men om man tänker på det viset så kan ett annat land avlyssna svenskar och sen dela med sig med FRA.”

  Är det inte precis så det funkar idag men FRA vill inte vara beroende av andra länder. Tolgfors har ju sagt att inför vi inte lagen så blir vi beroende av andra länder.

 28. Johan Öbrell

  Varför ska FRA ha tillgång till svenskars kommunikation överhuvudtaget? De får förlita sig till andra medel för att upptäcka eventuella hot, när hotfulla objekt har identifierats är det dock möjligt att de skall kunna bekräftas/bevakas av myndigheterna men det är väl en uppgift för SÄPO?

  Om det nu lämnar FRA utan uppgifter så får det väl vara så. MUST kan sköta sin egen spaning under kris/krig/konflikt och polisen/SÄPO kan sköta sin spaning.

 29. Hans J

  Förresten är riksdagsmännen ute och har kontakt med europa:

  http://www.politikerbloggen.se/2008/08/22/11761/

  Du betalar.. visst är det fint?

 30. It’s a trap! | Dumheterna

  […] HD). Bra blogginlägg av bland annat Anna Troberg, Mark Klamberg, Opassande, Christian Engström, Rick Falkvinge […]

 31. Blogginl

  […] som hukar inf

 32. Anders Andersson

  Sverige kan (och bör) bedriva signalspaning i etern för att inte bli beroende av andra länders signalspaning i vårt närområde. FRA kan potentiellt avlyssna radiosändare också på andra sidan jorden, bara de sänder på rätt våglängdsområde och med tillräckligt stor effekt. Flertalet intressanta sändare torde dock finnas i vår geografiska närhet, och inte vara hörbara över hela jorden.

  Att avlyssna det svenska telenätet har dock inget med “oberoende” att göra, för det är bara svenska myndigheter som kan bereda sig laglig tillgång till hela detta nät. Antingen lyssnar vi enbart efter sådan information som vi själva har direkt användning av, eller så byter vi information med andra länder för att få tillgång också till sådant som vi inte hittar i det svenska nätet. Det senare är inte oberoende, det är ömsesidigt beroende.

  Vem som helst får ägna sig åt signalspaning. Etern är fri, men man får alltså inte sprida information som man har erhållit genom att lyssna på andras radioförmedlade telemeddelanden. Det enda som motiverar att FRA binds av en särskild signalspaningslag är att myndigheten ibland behandlar personuppgifter som erhållits från signalspaningen, och dessa personuppgifter får inte hanteras hur som helst. FRA är dessutom en myndighet, och myndigheter skall regleras hårdare än enskilda personer.

  Denna reglering får dock inte innebära att FRA:s mandat utökas till att också lyssna på privat telekommunikation, vare sig den sker i etern eller i tråd. Att hämta information ur andras telefonsamtal är inte signalspaning, utan det är teleavlyssning, något som är polisens uppgift, ingen annans.

 33. HejTpubliken

  Lite sen kommentar, slipa gärna på det nedan till en egen postning.

  En annan vinkel att se saken ur.

  Rick, tänk dig att du hade familj, fru och några barn, villa, volvo, vovve typ. Ditt hem är din borg, ditt land. Till väster om din tomt har du två andra liknande familjer, också en på din östra sida. Till söder finns några radhus och flerfamiljsvillor. I nästa kvarter österut finns ett stort hyreshuskomplex. Lägg nu till FRA-galenskaperna i “ditt land”. Det vi hittils koncentrerat oss på har varit din familj, lite som Joshuas historia om mannen som rotade i sin sambos handväska. Lägg nu till Centerns utspel, de har tydligen förstått poängen Josh försökte få fram om att man måste respektera sina nära o kära. Men hur är det med grannarna? Jag skulle defenitivt inte vilja vara din granne, och synnerligen inte vilja vara i varken din frus eller barns kläder inför grannarna, ja inte ens vilja vara i din vovves halsband. Fasen vet om jag i den situationen ens skulle vilja äga din bil oavsett märket på den.

  Samma sak kan man föra ned i det lilla gällande utländska ambassader som det nästan är accepterat att spionera på och avlyssna. De är gäster i vårt hem. Ingen normalt funtad människa brukar väl bjuda hem gäster på övenattning och sedan spionera på dem genom nyckelhålet till gästrummet, och tjyvlyssna på vad de säger i ens telefon. Blir man påkommen med något sådant så lär inte vännen vara så värst vänskaplig någe mer..

 34. Nick

  Här finns ju mycket duktiga människor så jag slänger ut en fråga. Är det någon som har koll på hur nuvarande brevsekretess fungerar för vanlig post som skickas internationellt? Finns där någon internationell konvention som man måste följa?
  Hela den här FRA-debatten har ju visat på att regelverket kring trådbunden kommunikation är väldigt bistfällig och det är ju synd att brevsekretessen enbart finns för vanliga brev som man i princip inte använder. Jag har skickat ett fysiskt brev sedan 2003. Någon som är intresserad av ett 10-pack frimärke, finns 9 kvar 🙂

  I praktiken så sker ju väldigt mycket av kommunikationen idag m h a teknik där brevsekretessen inte gäller och på sätt och vis har den ju då avskaffats typ…

 35. HejTpubliken

  @Nick: Du har deklarationen om mänskliga rättigheter, artikel 12:

  Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

  Du har också vår grundlag, regeringsformen:

  Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.

  Begränsning […] får göras endast för att tillgodose ändamål som är godtagbart i ett demokratiskt samhälle. Begränsningen får aldrig gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som har föranlett den och ej heller sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen såsom en av folkstyrelsens grundvalar

  Du har också europakonventionen, där även sveriges grundlag säger att ingen lag eller föreskrift får meddelas i strid mot Europakonventionen. Dess 8e paragraf:

  Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin
  korrespondens.

  De undantag som får göras emot ovanstående är bara sådana som står i proportion mot intrånget det innebär, det måste också göras på ett väl avgränsat sätt där medborgaren kan förutsätta när denne kan bli föremål för avlyssning eller ej. Det här är också rätt väl prövade regler med många prejudikat internationellt som fastställer tolkningen tämligen grundmurat. Så, brev som brev säger jag.

  Att de nu säger sig vilja undanta brev mellan svenskar, medan ett brev från en dansk till en finne skulle vara okej, visar bara på vilken bristande respekt de har inför medborgare i andra länder (om de nu har någon för svenskar?), och tro mig, säkerhet bygger man inte på bristande respekt.

 36. […] Opassande #3, Opassande #4, scaber_nestor, Drottningsylt, scaber_nestor igen, Enligt Min Humla, Rick Falkvinge (pp) #3, Enligt Min Humla igen, Christian Engström (pp) igen, Olofs blogg igen, Rick Falkvinge (pp) #4, […]

 37. Marcus

  Fantasinyheter

  Förbundet har fått genom en lag, FRA-lagen (Förare Rattar Alkoholfritt), som innebär att alla förare vid svenska vägar skall alkoholkontrolleras vid varje körtillfälle genom ett, enligt Förbundet, nästan 100 % automatiserat alkoholmätarsystem i bilen. Detta system skall inte mäta alkoholmängd, utan tekniska variabler. De förare som misstänks ligga över 0.2 promille skall invänta en fysisk polisinspektion. Då lagen har fått lite kritik så kommer ett av Förbundspartierna, Mittenpartiet, på lagförstärkningar som säger att endast utlänningar skall utsättas för inspektioner då dessa enligt Mittenpartiet inte har något värde.

  Urklipp från en intervju med en riksdagsledamot i Mittenpartiet:
  Intervjuare: De rasistförstärkningar ni tänker lägga på lagen nu, innebär de fortfarande att alla förare skall behöva utsättas för det automatiserade alkoholmätarsystemet?
  Mittenpartiet: Äääääh, det vet vi inte än, så långt har vi inte tänkt. Men det är ju viktigt för nollvisionen att vi inte har rattfulla hot och om de råkar vara svenskar så kanske det finns en yttepyttechans att vi ändå måste kontrollera någon elak svensk.
  Intervjuare: Många kritiker menar på att det skall finnas en misstanke om rattfylla innan ni skall använda er av det automatiserade alkoholmätarsystemet, vad säger du om det?
  Mittenpartiet: Det är ju skrattretande. Det finns ju tillfällen där en förare kan köra vingligt, ha en kvarting i handen och lukta alkohol utan att för den delen vara misstänkt. För dessa rattfyllehot måste vi ha en ständig övervakning av alla bilister.
  Intervjuare: Hur skall det automatiserade alkoholmätarsystemet veta vilka som är utlänningar?
  Mittenpartiet: Jo du ser att vi gör helt enkelt en kontroll av registreringsplåten så vet vi vilket land personen kommer ifrån.
  Intervjuare: Men om föraren är en svensk körandes en bil med en utländsk registreringsplåt, hur gör ni då för att veta att det är en svensk?
  Mittepartiet: Äääääh… jo…. hmmm… det var något med Harry Potter… jag måste nog avsluta här.

 38. Kommande FRA-händelser « Christian Engström (pp)

  […] Lundqvist, Christian Engström (pp), Opassande #5, Opassande #6, Drottningsylt, Enligt Min Humla, Rick Falkvinge (pp) #4, Enligt Min Humla igen, Christian Engström (pp) igen, Rick Falkvinge (pp) #5, Opassande #7, […]

 39. […] Opassande #6, Opassande #7, Jinges web och fotoblogg igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla igen, Rick Falkvinge (pp) #5, Enligt Min Humla #3, Christian Engström (pp) #4, Rick Falkvinge (pp) #6, Opassande #8, […]

 40. Erik Laakso | På Uppstuds » Den sextonde september

  […] Opassande #6, Opassande #7, Jinges web och fotoblogg igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla igen, Rick Falkvinge (pp) #5, Enligt Min Humla #3, Christian Engström (pp) #4, Rick Falkvinge (pp) #6, Opassande #8, […]

 41. Erik Laakso | På Uppstuds » Samåkning mot FRA-lagen

  […] Opassande #6, Opassande #7, Jinges web och fotoblogg igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla igen, Rick Falkvinge (pp) #5, Enligt Min Humla #3, Christian Engström (pp) #4, Rick Falkvinge (pp) #6, Opassande #8, […]

Comments are closed.

arrow