Alla svenskar över 12 ska sättas i fängelse

Jag läser på Aftonbladet att moderater inte tror på att unga ska få avtjäna ett fängelsestraff i fängelse, utan i stället ska förses med det som nu anses vara en fullgod variant på ett fängelsestraff – att ungdomar ska få elektronisk fotboja.

Det är i sig bra tänkt. Fängelsemiljön är inte kul att vistas i (det är ju det som är hela idén), och kan man uppnå samma resultat med ett fängelsestraff genom fotboja är det bara berömvärd. (Det är värt att notera att hämnd inte är ett mål i svensk rättsskipning. Svensk straffutmätningspolitik har tre mål: rehabilitering, avskräckande och prevention. Hämnd är ett uttryckligt icke-mål.)

Det intressanta är emellertid att dessa moderater är otroligt medvetna om att det är ett så hemskt integritetsintrång att staten och polisen vet var du befinner dig, och var du har befunnit dig, att kränkningen är ekvivalent med ett fängelsestraff.

För det är just den lag som ligger på bordet att införas näst. Genom Bodströms datalagringslag (skäms!) så ska allas mobiltelefoner bli statliga spårsändare. Elektroniska fotbojor. Alla som har en mobiltelefon får en integritetskränkning, som är så allvarlig att den anses motsvara ett fängelsestraff. Och det är i stort sett alla över 12 i Sverige idag.

Dessutom föreskriver lagförslaget att uppgifter om alla som de ringer, SMSar och mailar ska lagras, återigen “ifall polisen skulle vara intresserad”.

Varför är det sådan otrolig brist på konsekvenstänk i regeringen och regeringspartierna? Först FRA, och alldeles strax datalagringen som tvingar allas mobiltelefoner att bli statliga spårsändare. Hur klarar riksdagsledamöterna av att diskutera elektronisk fotboja som en godtagbar och effektiv form av fängelsestraff, och direkt därefter prata om datalagringen där alla ska förses med spårsändare, utan att se något samband?

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Johan Öbrell

  Men Rick då… syftet är ju inte lika 😉
  Fotbojan är till som straff och datalagringen(den STORA fotbojan) är för vår säkerhet…

  Man blir riktigt mörkrädd av tanken att politikerna antingen inte förstår konsekvenserna eller ännu värre att de känner till dem och ser dem som önskvärda.

 2. fredrik

  Mig veterligen så fungerar dagens fotbojor så att dom anger när man lämnar/stiger in i huset sitt.
  Alltså inte realtids positionsangivelse.

  Kan ha fel dock;)

 3. blondin-rikard

  Jag har redan börjat att ta med mig mobilen mindre och mindre (om jag inte tror att jag behöver nås eller måste nå någon så skiter jag i den).

  Om fler reagerar med samma reflex, så kommer telekombolagen vara de största förlorarna på det här.

  Att polisen får det svårare för att vi slutar ta med oss telefonen har jag mycket svårt att tro dock. Det är ju inte så att jag springer omkring och begår brott och planerar terrorattentat hela dagarna med min mobil i högsta hugg, eller min kamera för den delen.

 4. Katinka

  Till detta lägger vi sedan en ny myndighet som ska inrätta ett centralt register över alla som arbetar i Sverige. Jo, man ska samla in uppgifter om personnummer, inkomster, medlemskap i arbetslöshetskassa och till och med sjukskrivningar för i princip alla personer som arbetar i Sverige.

  Datainspektionen sågar förslaget http://www.datainspektionen.se/press/nyheter/Nej-till-centralt-register-over-alla-som-arbetar-i-Sverige/

 5. Johan Öbrell

  @fredrik
  Vad jag vet så larmar dem om man lämnar ett visst område (kan vara ditt hem +50m eller en bestämd väg till jobbet). Men för att åstadkomma det så behöver de väl en GPS mottagare som ringer upp via GSM/GPRS?

 6. jeffer

  Jag tror att man tänkt sig ett “strategiskt överfall.” Ett antal skenbart åtskilda, men i praktiken samverkande åtgärder genomförs i ett medvetet överrumplande tempo. För att sedan presenteras som ett fullbordat faktum som man inte kan göra något åt, eftersom “processen redan är igång,” och internationella avtal etc gör alla förändringar omöjliga.

  Men de smarta politikerna och deras rådgivare kanske inte är så smarta. De kanske själva råkar ut för ett strategiskt överfall av motkrafter. De retar björnen och det verkar som björnen håller på att vakna…

 7. Hans J

  @Jeffer:

  Det kan mycket väl vara som du skriver. I Sverige så gör de olika partiernas representanter utspel som prisas av andra partiers representanter trots att man får anta att de känner till vad de andra partierna gör MYCKET väl.

  När Staffan Danielsson gör ett utspel så är Erik Ullenhag snabbt ute och tycker att detta är ett bra förslag?!?!?

  Samma med samspel i andra närliggande övervakningsfrågor. Man verkar fast besluten att omvandla Sverige till ett rent övervakningssamhälle som i London eller tidigare DDR. Bara på min närmaste Tunnelbanestation finns 12 övervakningskameror och det är en LITEN station. Stockholms Lokaltrafik, SL har köpt in 4000 övervakningskameror från Axis

  http://www.axis.com/se/

  Olika som du skriver “skenbart åtskilda” åtgärder genomförs i ett överrumplande tempo!!!

  Även i resten av Europa och världen sker detta. Vi känner i stort att det bara är här det händer. Vi hör lite om England, Tyskland, USA men i stort är det tyst.

  Finns det någon som har koll på Bloggvärlden i övriga Europa. Kanske kan vi hjälpa dem där med några glada tillrop i deras bloggar. Tänk bara vilken vitamininjektion som ett antal hälsningar från hela europa skulle ha på vår debatt!

 8. Hans J
 9. Johan Öbrell

  Alla dessa övervakningskameror kan med hjälp av de nya passfotografierna användas för att identifiera ansikten på personer som passerar. Snart har vi myndigheter med realtidskartor över befolkningen.

  Om det var en stund sedan ni tog ett passfoto så utförs de numera av polisen och de tas rakt framifrån för att man skall kunna identifiera punkter som används vid ansiktsigenkänning.

 10. Jens

  Hans J:

  “Finns det någon som har koll på Bloggvärlden i övriga Europa.”

  Freedom Not Fear.

  Det är även påväg på väg, till att bli tranatlantiskt, australiskt och asiatiskt.

 11. Hans J

  Jens:

  Det där var aktioner (kollade på Stockholm)

  Men listor på bloggar…

  (Får be Rick om ursäkt att vi leker chat på hans blogg 🙂 )

 12. Jens

  Hans J:

  “Men listor på bloggar…”

  Det var det närmaste, jag visste fanns. 😉

  Tror inte att Rick, har något emot (hoppas jag). Att den här typen av info. Även publiceras här.

 13. Bo Larsson

  Återigen Rick, the big picture om man ska få förståelse för varför sådana här integritetskränkande lagar överhuvudtaget har en chans egentligen mot alla odds att drivas igenom på så bred front och verkllgen vara effektiv när det gäller att få bort dem en gång för alla. Tror du att det blivit någon datalagringslag utan “kriget mot terrorismen”?

  Det är mycket bra som du gör och blåser på med detaljarbete och olika uppslag vilket är viktigt och nödvändigt för att stoppa dessa kränkningar men lika viktigt är att parallellt ta ett helhetsgrepp.

 14. Bo Larsson

  Jag ska säga en sak till om det här med mobiler. Jag har studerat detta ett längre tag och tagit del av forskningen. För den som inte vet om det är det vetenskapligt fastlagt bortom allt tvivel att mobiltelefonins strålningspåverkan både från mobiler och master har en skadeverkan på den mänskliga fysiologin och samhället som överstiger den om alla medborgare skulle röka ca 100 cigaretter om dagen.

  Men det ha varit stört omöjligt att få ut den här informationen därför att den har motarbetats på ett monumentalt sätt från industrins, myndigheters och medias sida genom desinformation och olika tricks och knep, inte helt olikt hur FRA-lagen behandlats.

  Varför? Jo, det som framkommit är att det huvudsakliga motivet till att man drivit igenom en allmän acceptans av mobiltelefonin mot all sans och vett och trots att skadeverkningarna är definitivt fastslagna (det bryter dessutom mot lagen då försiktighetsprincipen är inskriven i lagen och då räcker det med att man bara befarar att det kan innebära risk för att det inte ska tillåtas), är just att mobiltelefonin är ett effektivt sätt att se var medborgarna befinner sig, vem de kommunicerar med och när. Driv sedan igenom datalagringslagar med “kriget mot terrorismen” som förevändning och voila, här har vi ett fantastiskt övervakningssystem utan att medborgarna knappt märkt att det införts. Allt det här är ingen slump utan ingår i en systematisk kampanj att skapa en total övervakning av alla medborgare.

  Så det är bra att du uppmärksammar detta Rick! För den som vill veta mer är det bara att forska på internet. Börja t ex här:

  http://www.emf-health.com/dr-george-carlo.htm

  Dr George Carlo är en värlsledande forskare som fick i uppdrag och stora forskningsanslag av mobilindustrin i början på 90-talet för att studera ev skadeverkningar. När han efter flera års forskning visade att det var klart hälsofarligt med mobilsystemen blev allt nedtystat, han blev hotad, trakasserad mm. Han visar bla på vilken taktik som industrin, politiker, myndigheter och media använt för att systematiskt ljuga om mobiltelefonins risker och föra medborgarna bakom ljuset.

  Jag såg själv ett exempel på hur media på ngt mystiskt sätt verkar delta i detta. Jag kan inte förklara hur det går till men det är helt klart att det pågår ngt skumt. Det var en artikel i Västerbottenskuriren med Kjell Hansson Mild som är svensk världsledande professor och expert på elektromagnetiska fälts påverkan på människan bla genom DNA-studier.

  I artikeln talade han om riskerna. Han visste att forskningsanslagen kunde utebli om man talar för öppet men var ändå starkt kritisk. Trots att hela artikeln gick ut på en enda sak: att det finns stora risker förknippade med mobiltelefon så sa rubriken precis raka motsatsen: “Forskare hävdar att mobiltelefoni är ofarligt”!! Jag trodde inte mina ögon! Men så går det tydligen till. Och mycket riktigt, nu är Arbetslivsinstitutet där han var anställd nedlagt och jag tror att han har haft stora svårigheter att bedriva ngn effektiv forskning. Så neutraliserar man forskare som är obekväma. Det finns fler exempel.

  För att summera: vad jag vill säga är att införandet av mobiltelefonin påminner om FRA-lagens införande. Båda har införts mot all sans och vet med skenmotiv och genom att föra medborgarna bakom ljuset. Det bakomliggande syftet med bägge är att de utgör delar av ett heltäckande övervakningssystem som man inte tycks sky några medel för att tvinga igenom.

 15. Fredrik

  Bo Larsson:

  Länk till Västerbottenkuriren?

  Jag minns att det i Danmark ganska nyligen genomfördes den största studien på mobiltelefoners påverkan på människor någonsin. Man upptäckte inga förändringar i DNA, utomjordingar eller cancer överallt i kroppen.

  När man “införde mobiltelefonin” var det smått till omöjligt att blicka in i framtiden och kunna se övervakningspotentialer. När mobiltelefonen kom var det inte direkt så liten att den gick att stoppa i en ficka…

 16. Tommy

  Dessutom var mobilen analog och okrypterad och vem som helst kunde avlyssna den med en scanner…

 17. Fredrik

  Jag hade visst lite fel, här är en “rättelse” ang medias rapportering om studien. http://www.dnanet.dk/minsandhed/PDF/Dansk%20mobilstudie%20af%20Mona%20Nilsson%2014.12.2006.pdf

 18. Bo Larsson

  Fredrik, ang VK, det är säkert 4-5 år sen.

  Det är ett stort problem med vetenskapens kvalitet idag och har faktiskt varit under en längre tid. Den manipuleras till fördel för industrin och andra som kan ha intresse av att få fram vissa resultat och andra undertrycks på olika sätt. Industrin sponsrar universitet, forskning och har inflytande på den vetenskapliga litteraturen och kan därigenom långsiktigt och kortsiktigt styra utvecklingen åt de håll de vill och få fram de resultat och synsätt de har behov av. Kolla in Dr Carlo och du får en inblick i hur det går till.

  Och då måste man också ställa sig frågan: vilka intressegrupper äger eller kontrollerar industrin? Vilka äger media? Vilka äger nyhetsbyråerna i världen? Vilka har sponsrat de ledande univeristeten i världen de senaste hundra åren och därmed lagt grunden för de synsätt och det vetenskapliga paradigm vi har idag? Vad har de för intressen, vad vill de uppnå? Du kan själv söka svaren på det här frågorna och dra dina egna slutsatser.

  Ser man på den långsiktiga tekniska utvecklingen generellt så kan man naturligtvis i viss mån förutse hur övervakningssystemen ska byggas upp om man är intresserad av det. Sen driver man på utvecklingen när den sker inom områden där man ser att det finns en potential att inkorporera dem i ett övervakningssystem.

  Visionerna har ju funnits åtminstone sen 1948 då 1984 skrevs men principiellt går ju tankarna på en total kontroll av medborgarna tillbaka till urminnes tider. Det är bara att idag har man drivit på den tekniska utvecklingen inom områden som gör det mer möjligt att fullända ett totalt övervakningssystem i realtid av alla världens medborgare.

  Oberoende forskning som kan vara öppet kritiska och ta tillvara medborgarnas intressen i första hand eller åtminstone vara verkligt objektiva får det allt svårare. Det finns en enorm obalans mellan medborgarnas resurser och intressen och företagens resurser och intressen så att de senare har alla möjlgheter att manipulera medborgarna till sin fördel utan att medborgarna är riktigt medvetna om vad som sker.

 19. AndersH

  Jag förstår din liknelse mellan mobiltelefon och fotboja, men tänk på att fotbojan alltså hindrar bäraren från att lämna den plats eller de platser där han/hon får vara.

  Fotboja är i princip ett slags husarrest. Man får vara hemma och på jobbet och kanske någon mer väl definierad plats, samt resorna däremellan. Förutom att fotbojan rapporterar var man är kommer kriminalvården på oanmälda kontroller för att kontrollera nykterhet etc (man får inte dricka alkohol plus en handfull andra begränsningar). Det är alltså inte “lev ditt liv som vanligt medan vi övervakar dig.”

 20. HejTpubliken

  Varför? Jo därför att alla de som nått riksdagen i den politiska karriären är av den tyranniska naturen. Antingen vilja de vara tillsammans med smickrare, som äro beredda att lyda dem i allt, eller också, om de själva ha behov av att tillfredställa sin egen makt och ärelystnad, ödmjuka de sig och tveka ej att spela vilken roll som helst för att markera sin förtrolighet, men när de väl ha fått vad de ville, stå de där som främlingar. Det politiska klimatet ser tyvärr ut så idag.

 21. AndersH

  Angående mobiltelefonins eventuella farlighet: För att veta om något är farligt så kan man gå till väga på två sätt.

  Antingen att man känner till (eller forskar fram) på vilket sätt det skulle kunna vara farligt. Dvs att man hittar en mekanism för hur det påverkar den mänskliga organismen. Några sådana kända mekanismer gällande mobiltelefoner finns inte.

  Återstår alltså ifall det finns några okända mekanismer, vilket leder till det andra sättet: långtidsstudier. Om man efter ett, tio eller femtio års användning ser att de som använt telefoner har ett annat hälsoläge än de som inte gjort det. Telefonerna har inte funnits så länge att man kunnat göra riktiga långtidsstudier än, men hittills har man i vart fall inte hittat något speciellt oroande.

  Om det nu är “vetenskapligt fastlagt bortom allt tvivel att mobiltelefonins strålningspåverkan både från mobiler och master har en skadeverkan på den mänskliga fysiologin” (och även på samhället!) så måste man ju kunna säga hur denna påverkan går till, rent fysiologiskt. Eller?

 22. Anders Andersson

  Nej, kriminalvårdens fotboja hindrar inte bäraren att förflytta sig utanför det tillåtna området. Fötterna låses inte vid marken av någon GPS-signal, och inte riskerar bäraren någon elektrisk stöt heller. Fotbojan rapporterar bara glatt till “husse” var bäraren befinner sig, och sedan är det upp till “husse” att besluta om eventuell åtgärd, antingen att skicka ut en patrull omedelbart, eller bara att göra en anteckning i loggen som kan leda till påbackning på straffet, när bäraren inte kan förklara sin avvikelse.

  Det är alltså bäraren själv som skall lära sig var gränsen går, och hålla sig innanför den. Ungefär som man lär en hundvalp att inte kliva över tröskeln till finrummet genom att kasta en tändsticksask framför nosen på den varje gång den försöker. Till slut lär den sig att finrummet är obehagligt, och stannar på rätt sida om tröskeln. Lydig vovve.

  Det blir i princip likadant med mobiltelefonen. Övervakningen är inte hemlig; tanken är att bäraren skall veta om att mobilen spåras kontinuerligt och därför hålla sig borta från förbjudna områden, till exempel platsen för ett planerat brott. Övervakningen av mobilen förebygger alltså brott, precis som fotbojan förebygger rymningar. Ingen av apparaterna hindrar dock bäraren att beträda det förbjudna området.

  Jag skaffade min första mobiltelefon sent i livet, för bara fyra år sedan, och har dessbättre inte gjort mig beroende av den. Numera ligger mobilen praktiskt taget alltid hemma i bostaden, avstängd (jag utnyttjar väckningsfunktionen ibland). Om jag har några kronor kvar på kortet den 31 december lär jag använda upp dem på nyårshälsningar, innan jag demonstrativt stänger av mobilen på tolvslaget för att markera telehemlighetens upphörande (syftandes på FRA, inte trafikdatalagringen).

 23. Putte

  Som omväxling har Bo Larsson faktiskt en poäng här.

  Mobilstrålning har hälsorisker:

  http://www.lef.org/magazine/mag2007/aug2007_report_cellphone_radiation_01.htm

  men det är enbart mobilindutrins vinstintresse som ligger bakom, inga djupa NSA/CIA/DEA/FBI konspirationer.

 24. AndersH

  Att mobiltelefonutecklingen skulle drivas framåt av övervakningsstatens önskan att hålla koll på folk är självklart trams, men även att det enbart skulle vara industrins vinstintresse som ligger bakom är lite för långsökt. Den stora kraften är nog något så enkelt som att vi vanliga människor vill ha den här tekniken. Även om den skulle visa sig vara lite lagom farlig. Som biltrafiken, till exempel. Där är det ingen hemlighet att det finns stora risker, men folk väljer ändå att köra, och det verkar inte skada bilindisutrin speciellt mycket.

  Om det nu fanns stora och otvetydiga hälsorisker med mobiltelefoner så tror inte jag att det skulle gå att hålla en sådan sak hemlig. Inte på global skala. Artikeln i Life Extension Magazine som Putte länkar till har en väldigt amerikansk vinkel, och handlar mest om vad bolagen där ska ha gjort. Men de ska ha kunnat muta hälsovårdsmyndigheter och forskare i varenda (utvecklat) land världen över? Även länder utan stark mobilindustri? Nja. Knappast troligt.

  Jag vet inte vilken trovärdighet som Life Extension Magazine anses ha, men jag hittar genast en lång rad grova faktafel, sammanblandningar och försåtliga glidningar. Såna påståenden som att mobiltelefoner ursprungligen utvecklades för Department of Defense kanske man kan släppa förbi, för jag vet inte hur det var i USA, men här i Europa var det ju främst Televerken i de olika länderna som var drivande.

  Värre är det med citat som “scientists have proposed that electromagnetic radiation may pose serious health effects, ranging from childhood leukemia to brain tumors.” Ja, det var en del snack på 70-talet om ökad leukemiriskför dem som bodde under kraftledningar, men detta har man sedan visat inte stämde. Men visst, “scientists have proposed…” är ju fortfarande sant. Eller att rudradiuosignalerna för teve inte är farliga eftersom man normalt sett placerar mottagarantennerna på taken (“such waves were up in the sky”). Dr Carlo påstår att ADHD och autism har ökat på senare tid, men det har det såvitt jag vet inte gjort. Och han snackar elallergi. Bara en sån sak. Men men, det finns många sådana exempel i texten, och de visar tycker jag att det här inte är seriöst. Artikeln är skriven för att skrämma, inte informera om verkliga risker.

  Snurrigast av allt är Dr. Carlos påstående att det på något sätt är informationen som överförs som är problemet (“The information-carrying secondary wave necessary to interpret voice or data”). Att bärvågen är helt ofarlig men att “informationen” är farlig. Oavsett modulationsmetod, verkar det. Att kroppsfunktioner skulle bli störda av frekvenser som liknar kroppens egna, som hjärtats 2 Hz (vad i en telefon har den frekvensen???).

  Det kan ju vara så att Dr. Carlo (vad är han doktor i förersten?) är något verkligt på spåren och att LE Magazine fuskar bort det med en snurrigt skriven artikel, men jag undrar jag. Det behövs mer än såhär för att jag ska kunna ta det här på ens närheten av allvar.

  1. Goodwin Strawman

   Televerket i Sverige, var en statlig myndighet. Televerket hade för övrigt möjlighet att bedriva avlyssning. Någon som tror att det lät bli?

 25. ST

  “Varför är det sådan otrolig brist på konsekvenstänk i regeringen och regeringspartierna? ”

  Kanske för att endast en enda sakfråga inte ger upphov till (ödesdigra) konsekvenser. Och det är ju endast den endaste lilla sakfrågan man ska ta ställning till, nu, inget annat. 😉

  Efter ett par tre år i bästa fall, så kommer konsekvensanalysen som säger att det var mäkta korkat att klubba igenom den där endaste lilla sakfrågan, för då “helt plötsligt” finns facit om summan/konsekvensen av alla sakfrågor som berörde sakfrågan.

  //ST

 26. […] om detta: Sagor från livbåten, Falkvinge (pp), Engström(pp), Anna Troberg (pp), […]

 27. Dodgy

  Räcker väl att säga två saker egentligen:

  1: Vill vara som storebror USA
  2: Homeland Security Act

  Stackars amerikanska folket har fått stå ut med all sån här skit sen 9/11, så Frainfeldt vill väl göra gott intryck på Dick och George…

 28. […] Moderata Karameller, Folkpartiet i Nacka, Mina Moderata Karameller igen, andra sidan, Olofs blogg, Rick Falkvinge (pp), Rick Falkvinge (pp) igen, Opassande igen, Christian Engström (pp), Opassande #3, Opassande #4, […]

 29. Bo Larsson

  Alltså den här AndersH är antingen bara en förvirrad tjomme typ med noll koll eller skulle kunna vara ett exempel på en desinformatör, dock en usel sådan (hoppas bara ingen låter sig luras av det där dravlet). Det är ungefär så här de håller på och vilseleder folk på ett alldeles otroligt sätt fastän i det här fallet väldigt amatörmässigt. Man vet inte om man ska skratta eller gråta, så eländig och löjlig är hela framställningen med en pösmyndighet och okunnighet som gränsar till det absurda. Du tror hit och dit du AndersH med dina barnsliga resonemang men hur vore det om du visste vad du pratade om?

  Lite fakta: Dr. George Carlo, Ph.D, M.S., J.D, is a public health scientist, epidemiologist, lawyer, and the founder of the Science and Public Policy Institute. Dr. Carlo headed the $28.5 million research program funded by the cell phone industry from 1993 to 1999. Dr. Carlo has appeared on 20/20, 60 Minutes, World News Tonight, CBS News with Dan Rather and The Today’s Show, as well as on CNN, Fox News, and MSNBC.

  Dr Carlo blev utvald till att göra de här studierna på uppdrag av mobilindustrin därför att han är en ledande expert på att göra sådana här omfattnade studier. Man visste inte och trodde inte att det skulle vara några nämnvärda risker men ville få det bekräftat.

  Samtliga de principiella resultat Dr Carlo kom fram till efter flera års studier har sedan bekräftats av många andra studier på många platser runt om i världen. Trots att mobilstrålningen är så ung att man inte kunde förvänta sig vissa resultat som kräver lång tids exponering fick man alarmerande resultat.

  Ett av dessa är att hjärnblodbarriären bryts ner vilket är ytterst allvarligt.

  Hjärnblodbarriären är ett filter för det blod som levereras till hjärnan då blodet som förs runt i blodbanorna normalt sett är tämligen toxiskt genom alla slaggämnen, miljögifter och toxiner som i bästa fall i ett senare skede bla tas om hand om och rensas ut av njurar och lever.

  Hjärnan är ju ett väldigt känsligt organ och grunden för männsikans tankar, känslor, handlingar, hälsa och livskvalitet . Att hjärnan får ta emot ett betydligt mer toxiskt blod än vad som är meningen skadar ju naturligtvis individen på ett djupgående sätt och kan förklara många av de psykiska och hälsomässiga problem samhället drabbats av sen mobilen började få en större spridning. Men för att visa på definitiva samband krävs naturligtvis mycket mer forskning. Problemet är bara att starka krafter lägger locket på och motarbetar sådan forskning.

  Men precis som med tobaksrökning (det tog 100 år innan man definitivt kunde fastslå att den var hälsofarlig delvis pga desinformation från tobaksbolagen fördröjde processen, mobilforskningen har redan kommit betydligt längre) tyder forskningsresultaten på att den verkliga omfattningen av dessa skadeverkningar på individ och samhälle inte kommer att synas förrän i framtiden.

  Men då kommer det på många sätt att vara försent. Man räknar med att ca 2 miljarder människor kommer att drabbas av cancer enbart pga effekterna av själva mobilstrålningen inom de närmaste 10-15 åren. Speciellt barn som fortfarande växer har en fysiologi som är extra känslig och när de växt upp kommer de att ha varit mer utsatta och synas i statistiken.

  Det hade aldrig gått att införa mobilanvändning i den omfattning som nu skett om det inte varit för att det naturligtvis är otroligt praktiskt. Och det är ju naturligtvis många krafter och faktorer i övrigt som bidragit till att ge det ett sånt genomslag i samhället.

  Det är ju naturligtvis inte så att man hittat på mobila system enbart för att det ska användas som övervakning. Snarare är det så att när man insett potentialen som övervakningssystem har man drivit på utvecklingen på samma sätt som inom många andra områden som lett fram till den otroligt omfattande övervakningsteknologi vi har idag.

  Men förutom att det fungerar som ett bra övervakningssystem för dem som vill ha det så så innebär det i praktiken också att alla tvingas leva i en mikrovågsugn. Dessutom ökar den totala strålningen hela tiden genom ökad användning av all möjlig elektronik och trådlös teknologi. Den samlade effekten är förödande.

  Det enda rätta vore att omgående förbjuda all mobil- och trådlös teknologi tills man ev kunnat forska fram former som inte innebär att människan skadas i den omfattning som nu sker. Det är fullständigt ohållbart och är absolut nödvändigt om vi ska kunna undvika en katastrof. Dessutom underminerar vi övervakningssamhället på samma sätt som om vi kan stoppa FRA-lagen.

 30. […] andra sidan, Jens O. igen, Basic personligt, Hultins tankegång, ProjektPåRiktigt #3, Dexion, Rick Falkvinge (pp) #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #5, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige, Christian Engström […]

 31. AndersH

  @Bo Larsson: Alla som inte har samma åsikter som du är tydligen förvirrade, eländiga, löjliga, barnsliga och okunniga. Eller till och med “desinformatörer”.

  Det är fascinerande att du på detta sätt går in för att misskreditera mig personligen. Har sakargumenten redan tagit slut?

  Det kan mycket väl finnas hälsorisker med mobiltelefoner, men det råder inte på något sätt konsensus i forskarkretsar om detta. Snarare är det så att Dr Carlos åsikt är ganska avvikande. Han skulle kunna ha rätt trots att han är avvikande, men killen tror som sagt på elöverkänslighet, och jag har svårt att ta sådana på allvar.

 32. Erik Laakso | På Uppstuds » Den sextonde september

  […] andra sidan, Jens O. igen, Basic personligt, Hultins tankegång, ProjektPåRiktigt #3, Dexion, Rick Falkvinge (pp) #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #5, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige, Christian Engström […]

 33. Erik Laakso | På Uppstuds » Samåkning mot FRA-lagen

  […] andra sidan, Jens O. igen, Basic personligt, Hultins tankegång, ProjektPåRiktigt #3, Dexion, Rick Falkvinge (pp) #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #5, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige, Christian Engström […]

 34. Dynamic Man » Det tar liksom aldrig slut

  […] Copyriot sammanfattar bakgrunden. Rick Falkvinge menar att det i praktiken är att jämställa med fängelsestraff för alla svenskar över tolv år. Christian Engström påpekar att det går alldeles utmärkt att strunta i EU-direktiv, om bara den […]

 35. Birch » Blog Archive » Teledatalagringen läckte

  […] Rick Falkvinge exemplifierar det hela på ett läskigt tydligt sätt. […]

 36. Staten kräver nycklarna till ditt liv | Rick Falkvinge (PP)

  […] och SMS mellan sig, som inte går att avlyssna. Inte nog med att massiva kränkningar som motsvarar fängelsestraff för alla medborgare införs — kränkningarna är alltså ineffektiva redan när de införs mot den så kallade […]

Comments are closed.

arrow