Bahnhof bidrar med anti-FRA-teknik

Via mail och sedan via IDG får jag reda på att Bahnhof har publicerat FRADAR, en utility till Firefox som varnar ifall webtrafiken man sitter på kan avlyssnas av FRA. När artikeln på IDG publicerades hade jag redan hunnit installera och testa den. Den tar lite tid på sig, men verkar fungera bra.

Bra, Bahnhof.

Fler ISPer borde ha Bahnhofs attityd i den här frågan. Jag kommer personligen strax att byta ISP till Bahnhof av just den anledningen — att de faktiskt bryr sig om nätets grundsjäl och personlig integritet. Idag har jag Blixtvik, som visserligen har signat på Bahnhofs integritetsinitiativ, men som inte alls syns i debatten som Bahnhof gör.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Kålan

  Jag testade den också, det verkar fungera bra. Jag blev inte speciellt förvånad över resultaten, men jag tror att de som inte är så tekniskt kunniga är dem som borde installera den. Kanske skulle fler personer börja förstå vad FRA-lagen innebär då.

 2. […] om FRA nyligen (skrapat från bloggar.se): Rick Falkvinge (pp), Syrrans Granne, MXp – Missional Experiences, Opassande, annarkia, Mina Moderata Karameller, […]

 3. Mikael Nilsson

  Verktyget är lite problematiskt eftersom den inte analyserar vägen paketen tar, utan bara fjärrdatorns lokalisering.

  Den missar med andra ord en STOR mängd fall där man är övervakad.

 4. Tjogga

  Jag fick lite dåliga vibbar när jag läste kommentarerna till IDGs artikel, där någon jämförde med tilläggsprogrammet Flagfox. Stämmer det så finns det nog anledning att undra vad Banhof pysslar med.

 5. Tjogga

  Pawals kommentar sig själv i sin bloggpostning var dräpande:

  citat:
  Fradar kör en webservice som slår upp informationen. Vilket gör Fradar till ett utmärkt sätt att lagra information om användarnas webbläsar-beteende. FRA kunde inte gjort det bättre själva.

 6. pv2b

  Ska man tro kommentarerna är det dessutom så att FRADAR kollar vilket land en värddator finns i genom att använda en webb-baserad databas. Alltså kan de som driver denna databas ta del av all trafikdata.

  Nu är det iofs så att den databasen drivs av Bahnhof, och de kanske man kan lita på till en viss utsträckning. Den information de får är väl inte mer omfattande än de skulle få via DNS hur som helst.

  Men det är hur som helst ett pessimalt sätt att lösa problemet på. Det finns fritt tillgängliga IP-till-land-databaser på nätet som man kan köra lokalt (dvs databasen ligger på din dator och du behöver inte fråga om individuella datorer över nätet) — MaxMind GeoLite Country t.ex.

  Dessutom är det så att FRADAR bara visar en kvalificerad gissning på var webbservern står. I vissa (må vara ovanliga) fall kan det dock hända att även inrikes trafik i Sverige går via utlandet. Korrekt vore att göra en snabb-traceroute (t.ex. den algoritm som används av mtr) och kolla varenda hopp mot en databas.

  Jag pillade faktiskt med just det här några dagar efter FRA-lagen röstades igenom, och har en fulprototyp för Mac OS X som pratar med mtr och kopplar mot MaxMinds databas om man ger den ett IP. Visade sig dock att MaxMinds databas inte riktigt var tillräcklig uppdaterad när det kommer till routrar runt om på nätet, och därför inte skulle ge helt användbara resultat.

 7. Erik Laakso | På Uppstuds » Den sextonde september

  […] om FRA nyligen (skrapat från bloggar.se): Rick Falkvinge (pp), Syrrans Granne, MXp – Missional Experiences, Opassande, annarkia, Mina Moderata Karameller, […]

 8. Erik Laakso | På Uppstuds » Samåkning mot FRA-lagen

  […] om FRA nyligen (skrapat från bloggar.se): Rick Falkvinge (pp), Syrrans Granne, MXp – Missional Experiences, Opassande, annarkia, Mina Moderata Karameller, […]

 9. Ove

  Har kört Bahnhof i 3 år & är supernöjd.
  att man får 10 IP-adresser gratis domännamn & att dom ens bryr sig om en sån sak som integritet gör att det är värt varenda spänn.
  Sen att dom är billigast gör ju inte saken sämre!

 10. Mr Profit

  Angående FRADAR så ska man nog inte så och falla med verktygets säkerhet och tillförlitlighet. Det är nog att begära lite väl mycket. Jag väljer istället att se FRADAR som ett utmärkt pedagogiskt verktyg för de som inte har ett grepp om omfattningen av FRAs spaning. Låt någon skeptiker installera det och själv se hur mycket information som kan avlyssnas. De som menar att FRADAR har säkerhetsluckor (vilket det mycket möjligen har) eller är perfekt, är nog inte den tänkta målgruppen för det här programmet eftersom de redan har koll på sin kommunikation och FRAs spaningsomfattning.

 11. Mr Profit

  Några småfel i inlägget.
  s/så/stå
  s/är perfekt/inte är perfekt/

 12. […] igen | Zaidas tankar | Harning | Mårtensson | Rick Falkvinge (pp) #5 | Hannes Persson | Brentlin | Rick Falkvinge (pp) #6 | projo’s blog #3 | free and thinking | Jens O. #4 | Olofs blogg | Anna Troberg #4 | Anna […]

 13. Rick Falkvinge (pp) » Sociogrammen var nyckeln hela tiden

  […] har ordet | Rick Falkvinge (pp) #9 | Stockholm enligt Ankersjö igen | A gay globetrotters views | Rick Falkvinge (pp) #10 | Harning igen | Anna Troberg #7 | Anna Troberg #8 | Alliansfritt Sverige | scaber_nestor #6 | […]

 14. Kan ni ge upp nu? « Tomas sida

  […] Engström (pp) #3 | Lakes lakonismer igen | Kommunisternas blogg #3 | Rick Falkvinge (pp) #11 | Rick Falkvinge (pp) #12 | projo’s blog #3 | Copyriot | Anna Troberg #7 | VendettanBettan | Anna Troberg #8 | Jens […]

 15. Skyddad identitet och FRA « VendettanBettan

  […] har ordet | Rick Falkvinge (pp) #9 | Stockholm enligt Ankersjö igen | A gay globetrotters views | Rick Falkvinge (pp) #10 | Harning igen | Anna Troberg #7 | Anna Troberg #8 | Alliansfritt Sverige | scaber_nestor #6 | […]

Comments are closed.

arrow