Medborgardemonstrationer 16 september

Skriv i din kalender
att sextond’ september
så trotsar vi statens komplott.
Ta en dags semester
för stockholmsprotester
så möts vi vid Riksdagens slott.

Den 16 september kommer riksdagsledamöterna tillbaka från sommaruppehållet. Schemat för riksdagens invigning är nu känt, och vi kan möta dem på samma sätt som vi gjorde inför riksdagsbeslutet den 18 juni.

Vi kommer inte att söka polistillstånd för detta. Det blir alltså en medborgardemonstration — ingen organisation kommer att stå bakom folksamlingen av vanliga medborgare, ingen arrangör kommer att finnas. Jag kommer att gå dit som en enskild medborgare, och jag hoppas att många gör mig sällskap.

Det är med andra ord precis som den 18 juni, när vi stod tvåtusen medborgare utanför riksdagen och skanderade “Stoppa FRA, Stoppa FRA”. Det var magnifikt. (Se bilder.)

Mynttorget, Stockholm, kl 1030

Vi ses på Mynttorget i Stockholm klockan 1030, nära Ledamotshuset (det orange huset som ligger direkt till höger när man gått igenom riksdagen från Drottninggatan).  Det är det huset som riksdagsledamöterna kommer att gå in genom för uppropet i riksdagen 1100.

Nästa steg på riksdagsledamöternas schema är invigningsceremonin i Storkyrkan mellan 1200 och 1300. Därför flyttar vi oss till Storkyrkans huvudport senast klockan 1130 när uppropet är i full gång och riksdagsledamöterna inte längre ser oss för att de sitter i riksdagen. De går sedan Mynttorget – Västerlånggatan – Storkyrkobrinken upp till Storkyrkan. När de rundar hörnet till Storkyrkan, ser de folkmassan av medborgare en andra gång.

Ceremonin håller på till ca 1300. När de kommer ut ur Storkyrkan ser de oss medborgare en tredje gång. Efter 1315 är det svårare att punktmarkera riksdagsledamöterna, så då är det svårare att synas som enskild medborgare bland många andra enskilda medborgare. Då finns det andra aktiviteter mot FRA i Stockholm man kan delta i.

Ta med fanor och flaggor och allt som kan vaja i många olika färger, den som vill. Det finns inga förbud mot att vaja med flaggor på stan som enskild medborgare. Flaggor är vackert.

Nu visar vi som enskilda medborgare att vi inte har stoppat ner knytnäven i fickan. Riksdagsledamöterna har varit borta en sommar, men vi har inte glömt deras svek. Vi kommer att fortsätta att påminna dem om det.

Här är informationen på Piratpartiets sida. Ta gärna en banner och kopiera till din blogg. Eller den som jag använder, som går till versen nedan.

Det finns också ett Facebookevent man kan skriva upp sig på om man gillar Facebook.

Andra demonstrationer, även i Göteborg och Malmö

Det pågår också flera andra demonstrationer och manifestationer mot FRA i Stockholm den här dagen. Mångfald är vackert. FRApedia har detaljerna. Det finns bussar från Göteborg till Stockholm, och dessutom finns det demonstrationer i Göteborg och Malmö också.

Andra som skriver om medborgardemonstrationerna den 16 september: Anna, Emma, Christian.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Skriv i din kalender, att sextond’ september…

Bloggat om FRA nyligen (skrapat från bloggar.se): Rick Falkvinge (pp), Syrrans Granne, MXp – Missional Experiences, Opassande, annarkia, Mina Moderata Karameller, Syrrans Granne igen, Jonas Morian | PromeMorian, Jinges web och fotoblogg, Christian Engström (pp), El Rubio talar, Enligt Min Humla, Christian Engström (pp) igen, gardebring.com | anders.nu, Opassande igen, Sebastian Bay, Conjoiner, Björn Wadström – ettan, ProjektPåRiktigt, Opassande #3, AlterEgo Resonerar, Rick Falkvinge (pp) igen, Opassande #4, SJÖLANDER, ProjektPåRiktigt igen, Törnebohms Hotspot, scaber_nestor, Jens O., Mina Moderata Karameller igen, andra sidan, Jens O. igen, Basic personligt, Hultins tankegång, ProjektPåRiktigt #3, Dexion, Rick Falkvinge (pp) #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Opassande #5, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige, Christian Engström (pp) #3, Fragment, Opassande #6, Opassande #7, Jinges web och fotoblogg igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla igen, Rick Falkvinge (pp) #5, Enligt Min Humla #3, Christian Engström (pp) #4, Rick Falkvinge (pp) #6, Opassande #8, Opassande #9, Christian Engström (pp) #5, No size fits all, Rick Falkvinge (pp) #7, Opassande #10, ProjektPåRiktigt #4, stoppaFRAlagen.nu, satmaran, Rick Falkvinge (pp) #8, Surgubben, UD/RK Samhälls Debatt, Törnebohms Hotspot igen, Olofs blogg, KATTKORGEN, Erik Laakso, Folkpartiet i Nacka, Mina Moderata Karameller #3, Fritänk, Björn Wadström – ettan igen, Peter Hultqvist, Min luktar oxo fisk!, Svensson, Eva Hedesand Lundqvist, ProjektPåRiktigt #5, Cynism, Jens O. #3, jonas – en annan tid, annarkia igen

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Markus "LAKE" Berglund

  Jag tycker det är synd att Piratpartiet på detta sätt “splittrar” motståndet mot FRA-lagen i två olika demonstrationer.

  Personligen kommer jag nog gå med i det icke partianknutna nätverkens demonstrationståg. (StoppaFRAlagen.nu/Svart måndag/FRApedia) Jag tycker sakfrågan är viktigare än partipolitik.

  Dock kanske PP gör “rätt” sak för att synas bättre för politikerna och media, det är jag inte man nog att bedömma, jag tycker mest det är lite synd att PP inte tänker mer på helheten.

 2. Lasse E

  Synnerligen intressant ledare i Aftonbladet idag, där även en viss Falkvinge är omnämnd.

 3. Protestera mot FRA-lagen 16 september | Svensson

  […] kommentarer Hampus Eckerman on Lögnaren Jan BjörklundRick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Medborgardemonstrationer 16 september on Svensk säkerhetstjänst visar att den är opålitiligHelge on Vi får fler dåliga hyresvärdar […]

 4. Mikael Nilsson

  Markus: Från stoppaFRAlagen.nu’s håll ser vi inte detta som en splittring. Snarare är det ett sätt att fånga två sätt att demonstrera – synligt för riksdagsledamöterna (men olyckligt nog utan tillstånd) och mer reguljärt med talare etc. fast på avstånd.

  Alla kan på så vis hitta det som passar dem – och det blir nog en bra helhet ändå.

  Jag bör tillägga att stoppaFRAlagen.nu inte har deltagit i planerandet av någondera. Dessa två hör till pp och svart måndag.

 5. Jonathan

  Personligen föredrar jag att faktiskt synas, att se de som vill att jag ska avlyssnas i ögonen istället för att stå nåra kilometer bort och gapa där de ändå inte hör.

  Politikerna får oftast inte ens se konsekvenserna av vad de gör. Står folk där när de kommer tillbaka blir effekten hos DEM större.

  Sveriges folk ogillar FRA. Det vet alla. Men det måste sjunka in hos Riksdagsmännen. De ska se oss i ögonen, och sedan se om de kan förklara för sig själva varför de röstade som de gjorde.

 6. Putte

  Har ni tänkt på att det finns kulvertar mellan de olika byggnaderna som tillhör Riksdagen och regeringen. Ledamöterna kan ev. få instruktioner att gå in via någon bakdörr där det är folktomt. I så fall får vi se till att någon från (mp) eller (v) viskar i vårt öra om detta.

 7. Johan Öbrell

  Känns lite konstigt att de skulle gömma sig bara för att det är demonstration.

 8. blondin-rikard

  Man hinner faktiskt gå på bägge där de inte överlappar, dvs mellan 13:15 och 15:00 och sedan kan man gemensamt (om man vill) gå och titta till Riksdagen.

  Håller med Mikael Nilsson om att det inte är en splittring utan snarare en breddning. Känner man sig splittrad så kan man välja att bara gå på ena stället – hur man än väljer så gör man rätt i att visa sitt missnöje med FRA-lagen.

 9. Trottens Betraktelser » Protestera mot FRA-lagen 16 september

  […] AB, Corren, SVT, Bloggat: Rick Falkvinge, Christian Engström, Opassande, MinaModerataKarameller, Henrik Alexandersson, Anna Troberg, […]

 10. Trottens Betraktelser » FRA spanar redan på svenskar

  […] DN1, DN2, SvD1, SvD2, AB1, AB2, HD1, HD2, IDG, Bloggat: Alliansfritt Sverige, Jinge, Rick Falkvinge, Farmorgun, Intensifier, MinaModerataKarameller, Syrrans Granne, Mxp, Mårten Schultz, Annarkia, […]

 11. af

  På FRApedia står Piratpartiet angivet som arrangör för aktiviteterna i närheten av riksdagshuset. Jag tycker att texten ger intryck av att det rör sig om ett rent partiarrangemang för piratpartister.

 12. […] Oscar Swartz :: Texplorer | Christian Engström (pp) igen | Zaidas tankar | Harning | Mårtensson | Rick Falkvinge (pp) #5 | Hannes Persson | Brentlin | Rick Falkvinge (pp) #6 | projo’s blog #3 | free and thinking […]

 13. Rick Falkvinge (pp) » Sociogrammen var nyckeln hela tiden

  […] Engström (pp) #3 | Jens O. #6 | Fredskoalitionen Göteborg | Malmö MUF – Ordförande har ordet | Rick Falkvinge (pp) #9 | Stockholm enligt Ankersjö igen | A gay globetrotters views | Rick Falkvinge (pp) #10 | […]

 14. Kan ni ge upp nu? « Tomas sida

  […] eller mindre | Christian Engström (pp) #3 | Lakes lakonismer igen | Kommunisternas blogg #3 | Rick Falkvinge (pp) #11 | Rick Falkvinge (pp) #12 | projo’s blog #3 | Copyriot | Anna Troberg #7 | […]

 15. Skyddad identitet och FRA « VendettanBettan

  […] Engström (pp) #3 | Jens O. #6 | Fredskoalitionen Göteborg | Malmö MUF – Ordförande har ordet | Rick Falkvinge (pp) #9 | Stockholm enligt Ankersjö igen | A gay globetrotters views | Rick Falkvinge (pp) #10 | […]

 16. Anna Troberg » FRA-lagen vs. morallagen

  […] blogg | Peace, Love and Capitalism | regine – Devote.se | a lad insane | Hax #4 | Hax #5 | Rick Falkvinge (pp) #7 | Bahlool | Rick Falkvinge (pp) […]

 17. […] eller mindre | Christian Engström (pp) #3 | Lakes lakonismer igen | Kommunisternas blogg #3 | Rick Falkvinge (pp) #11 | Rick Falkvinge (pp) #12 | projo’s blog #3 | Copyriot | Anna Troberg #7 | […]

Comments are closed.

arrow