Godafton, Sverige

[google 7354680832665012010]

Godafton, Sverige.

Det är något väldigt fel med riktningen som det här landet är på väg i. De senaste fem åren har fler lagar antagits som har gradvis tagit bort våra rättigheter som medborgare än någonsin tidigare.

I början av den här sommaren, den 18 juni, antogs FRA-lagen om massavlyssning av hela svenska befolkningen. Inte bara vår kommunikation med andra medborgare, utan även allt vi gör privat på nätet. Bokar resor, lyssnar på radio, läser tidningen och dejtar.

Nästa lagförslag gör alla våra mobiltelefoner till statliga spårsändare. Lagförslaget ligger redan och kallas för trafikdatalagring. Därefter blir lagförslagen bara värre. Privata poliskårer. Obligatorisk genomsökning av datorer.

Politiker pratar om ord som personlig integritet, privatliv och utveckling. I själva verket inskränks rättigheterna på löpande band. Polisen får nu montera mikrofoner och kameror i ditt hem, utan att du är misstänkt för brott. Nya lagförslag föreslår att de inte ens behöver montera några, utan kan ta över din egen dators kamera och mikrofon.

För personlig integritet, privatliv, åsiktsfrihet och yttrandefrihet är mer än bara ord. Det är värderingar. Det är sätt att se på medborgarna i samhället.

Om ni undrar vilka som är skyldiga till det krypande övervakningssamhället, så är svaret enkelt. Visst, det finns vissa som är mer skyldiga än andra, och de kommer att bli ihågkomna så. Men om ni vill hitta de som egentligen är ansvariga, så behöver ni bara se i spegeln. Varje folk väljer själva sina ledare. Men varje ledare och lagstiftare byts också ut av samma folk. Så fungerade det redan på Västgötalagens tid. ”Folket haver att kungar taga och vräka”, hette det då. Principen är densamma idag.

Jag förstår varför ni röstade på dem som lovade hårdare tag. Ni var rädda. Oroliga. För barnen, för er själva, för oss alla. ”För din säkerhet”, som det står på alla åtgärder som används för att kränka medborgare idag. Ni sökte trygghet, och någon lovade denna trygghet.

För vem söker inte trygghet i fasta rutiner? Att kunna återkomma till det kända. Att ha sin trygghet att återvända till, att kunna stänga dörren efter sig i en fast bostad när man kommer hem från jobbet med en fast inkomst. Att veta att inget förändras, eller åtminstone inte så snabbt att man inte kan hantera det. I en värld som känns osäker och snabbföränderlig är det väldigt lätt – och känns tryggt – att kunna lita på någon som lovar att ge den tryggheten och stabiliteten.

Men trygghet kan inte komma genom lag. Trygghet kan inte komma genom övervakning. Den kan bara komma genom medborgarrätt. Rätten att tänka fritt, rätten att prata om idéer, rätten att ifrågasätta staten och lagarna. Ja, till och med genom möjligheten att bryta mot lagarna.

För när kamerorna är på plats i hemmen, staten hör varje andetag, läser varje skrivet ord, och noterar varje in- och utpassage, samhället är helt stabilt och oföränderligt, men alla fortfarande är otrygga – vem ska man då skylla på?

Staten är inte god. Långt in på 70-talet tvångssteriliserade Sverige olämpliga människor som staten ansåg inte skulle få fortplanta sig. Bögar, lösdrivare, och oönskade eller kontroversiella element. Riktiga personer av kött och blod som med våld fördes bort från sina familjer, drogades och steriliserades. ”För din säkerhet.” Baltutlämningen, IB-affären, SÄPOs åsiktsregistreringar. Alltid detta ”för din säkerhet”. Men staten är inte en garant för medborgarnas säkerhet. Det visar historien oss. Både på hemma- och bortaplan. De som tvångssteriliserades, åsiktsregistrerades och kränktes på flera andra sätt var också medborgare. De var bara, och det av en lycklig slump, inte just du.

För medborgarrätt är ingenting som kan kompromissas bort, ens i extremfall. Det går inte att tillåta yttrandefrihet utom för olämpliga åsikter, eller utom för olämpliga medborgare. Då är det inte längre yttrandefrihet — utan dess raka motsats. Ropen hörs ofta skalla på att dra in yttrandefriheten i kontroversiella frågor, och vissa politiska åsikter får man inte ens säga i det här landet, och det finns information har blivit olaglig att besitta. Men det har aldrig behövs grundlagsskydd i ett samhälle för att deras medborgare ska få yttra politiskt korrekta och helt accepterade åsikter. Ändå är det bara de åsikter, som inte tillhör denna accepterade mittfåra, som kan föra samhället framåt.

För bara tre generationer sedan var homosexualitet kriminellt. Hade inte dessa människor på 40- och 50-talet varit modiga nog att bryta mot lagen och kräva att den skulle ändras, så hade de fortfarande varit kriminella. De övervakningsmekanismer som introduceras nu gör sådana samhällsframsteg omöjliga. ”För din säkerhet.”

Din säkerhet kräver att du har möjlighet att ha ett privatliv dit staten inte har insyn. Din säkerhet är helt beroende av de medborgarrätter som nu snabbt avskaffas. Lagstiftarna har svikit medborgarna i de här frågorna. Och till dess att vi kan få in nya lagstiftare – oss pirater eller andra – som förstår vikten av grundläggande och okompromissbar medborgarrätt, så måste vi visa lagstiftarna att vi har tagit upp knytnäven ur fickan och avslöjat vad de håller på med. Att vi inte accepterar att de avskaffar det öppna samhället. Att vi kräver de medborgarrätter som är och har varit en garant för vår säkerhet. Vår säkerhet mot kränkningar av staten.

Jag kommer att fortsätta slåss för allas vår medborgarrätt och rätt till ett privatliv, och jag hoppas att ni vill göra mig sällskap på barrikaderna i höst. Vi börjar redan när riksdagsledamöterna kommer tillbaka från sommaruppehållet, och påpekar att de gör ett dåligt jobb med att stifta lagar just nu.

Nästa sommar är det val till EU-parlamentet. Då har alla medborgare som fyllt 18 möjlighet att markera vad de tycker genom att rösta på Piratpartiet i stället för sitt vanliga parti, utan att det påverkar svenska riksdagen. Bara som en markering.

Och om de svenska lagstiftarna inte förstår vinken då, så hoppas jag att vi alla hjälps åt att byta ut dem i de allmänna valen den 19 september 2010. Medborgarrätten är viktigare än någon annan politisk fråga. Utan den så får vi inte ens diskutera andra frågor.

Nu till hösten kommer många medborgarrättsfrågor upp till lagstiftning. Vi börjar den 16 september med att stå på barrikaderna när riksdagen öppnar igen efter semestrarna. Jag hoppas att ni vill göra mig sällskap skuldra vid skuldra då, så ska vi ge lagstiftarna ett riksdagsöppnande och en 16 september som de aldrig kommer att glömma.

Videon finns också tillgänglig i HD på The Pirate Bay. Jag experimenterar lite med hur man gör dem bra. Ljudet blev rätt kasst den här gången, min externa mik var kaputto.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Daniel Wijk

  Mycket som går igen från “V for Vendetta” återigen.

  Men det gör mig inget, den filmen är bra och beskriver problemet på ett mycket bra sätt!

  Mer sånt här som vi kan maila våra vänner och bekanta!

 2. isecore

  Bra tal, och bra med video på bloggen och via TPB.

  Men Rick, du verkar behöva en ljudtekniker 🙂

 3. Winston Smith

  Kommer samtliga ungdomsförbund att dyka upp den 16 september? Eller kommer t.ex. CDU att svika?

 4. Winston Smith

  Eh, CUF menar jag förstås. 😀

 5. Elias

  Jag röstade inte på ett av regeringspartierna för att jag ville ha hårdare tag. Jag röstade på det för att det framstod som ett av de minst ickeliberala partierna. Tyvärr stämde inte det. Men det är inte mitt fel utan partiets. Däremot är det nu mitt ansvar att rösta på något annat i nästa val. Piratpartiet är det enda som återstår.

 6. blondin-rikard

  Rick, vad har du för kommentar till gårdagens inslag i Aktuellt?

  Det handlar om att man i slutet på en proposition om ny krishanteringsmyndighet lagt till att FRA ska ansvara för kryptonycklar till åtminstone:

  * alla landets länsstyrelser
  * alla polismyndigheter
  * alla landsting
  * luftfartsverket
  * Telia
  * tullen
  * Skatteverket
  * alla lokala Säpo-enheter
  * kustbevakningen
  * vägverket
  * ekobrottsmyndigheten
  * Svenska kraftnät

  Ser fram emot en kommentar.

 7. Caspian

  Riktigt bra!

 8. Hans J

  Kära Rickard!

  Du har så rätt!

  I VARJE ORD!

  Och ändå är det så trögt… Varför visar inte opinionsmätningar att 97,4% är emot FRA-lagen? Varför är det BARA 51-52% som är emot och HELA 32% som är för?

  Ja, den absoluta majoriteten är EMOT FRA-lagen men det verkar som om inte 50-60% räcker……..

  Regeringen struntar i vad folk tycker…

  … och för många “vanliga svenskar” tror inte att lagen berör dem!

  Dom har inte ÄNNU förstått. I mig känns LAGEN och de här olika förslagen som KRÄNKANDE I SIG. Det känns, ta mig fan, rent fysiskt! Jag ryser!

  De som är emot lagen har tagit AKTIVT ställning EMOT ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLE!

  De som är för har inte ännu aktivt tagit sådan ställning.

  Låt oss hoppas att många fler aktivt tar ställning – emot övervakningssamhället och emot massavlyssning.

 9. minata

  @Hans J

  Och för att fortsätta listan.

  Piratpartiet ligger i Övrigtfickan i opinionsundersökningarna. 1,5 procent tillsammans med Feministiskt Initiativ och Junilistan.

 10. Thomas Tvivlaren

  Bra inlägg Rick! Skulle dock ändra “staten är inte god” till “staten är inte god per automatik” eller “staten är vad vi tillåter den vara”.

 11. HR
 12. HR
 13. Mind

  Svinbra!

 14. Mind

  Blondin-Rikard: Skrämmande. Snacka om att ge räven nyckeln till hönshuset.

 15. HR

  minata!

  Om pp:s väljarkår är lika fördelad i ålder som medlemskåren, så räknar jag med ett stöd på 1%.

  Det finns tre skäl till det:

  * unga röstar visserligen på oss, men inte lika mycket som på hela det borgerliga blocket som skulle krävas utifrån fördelningen.

  * unga tenderar ha lägre valdeltagande.

  * det finns fler väljare i övriga åldersgrupper som inte röstar på pp, pensionärer ex.vis.

  Alltså var resultatet 0,63% för 2006 års riksdagsval mycket bra, då pp direkt nådde sin väljarkår.

 16. Anders W

  “Nya lagförslag föreslår att de inte ens behöver montera några, utan kan ta över din egen dators kamera och mikrofon.”

  Av den anledningen vill jag inte ha något av dessa inbyggda i datorn.
  Men jag lyckas inte hitta någon bärbar som motsvarar mina övriga krav om jag väljer bort dom… 🙁
  Jag vill ha en bärbar dator med 17″ skärm, minst 3GB ram minst 320 Gb hårddisk, ett bra grafikkort med dedikerat minne minst 128Mb

 17. Tjogga

  Jättebra rick, det är sånt här som behövs i massor för att ändra de där opinionssiffrorna ang. FRA som någon påpekade här ovan. Anledningen ligger i att folk inte bryr sig på grund av sitt “rena mjöl”. Det är sådant här det behövs mer av, nästan som folkbildning, så att fler förstår att det “rena mjölet” inte är något att luta sig emot eftersom det aldrig är den som tycker sig vara hederlig som bedömar mjölets renhet. Det är någon helt okänd som gör den bedömningen, någon med en egen genda, någon som missförstår utan att den hederliga ens får veta att de missförstått.

  Jag påpekade för en person om vad som sker idag, i stort sett bara räknade upp lite av det som kan läsas i Emmas lista, och jag stannade vid det som redan är genomfört, och det som det redan finns utarbetade förslag under behandling om. Jag blev skrattad åt, en sorts försiktigt hånfnitter implicerande att jag är foliehatt. Efteråt har jag reflekterat lite över händelsen, och det slog att peronen som skrattade åt mig är person som dagligdags har tillgång till och arbetar med sprängämnen (inte militärt). Tänk så lätt en sådan person kan få ett kainsmärke i en mycket detaljerad hemlig personakt och de konsekvenser den hemliga akten kan leda till. Utlandssemestrar kan mycket lätt bli ett minne blott för hela dennes familj, och kanske tom spilla över på mig och min familj som en bekant.

  Jag bemödade mig med att kopiera Emmas lista och göra den utskriftsvänlig, skrev ut och gav personen när vi träffades en stund senare. Nästa gång vi träffas skall jag påpeka det där om hur lätt dennes mjöl kan väcka ett obehagligt intresse.

  Emma, om du läser detta. Fixa en utskriftsvänlig version av din lista som du uppdaterar när det finns behov av att förändra den, gärna i PDF-format publicerad på statisk sida (jag fick ned den till 2 A4-sidor).

  Rick, ett litet påpekande:
  [….. vem ska man då skylla på], när man inte längre utvecklas och inte längre ens kan hantera förändring?

  Vad beträffar videon. Här kommer en lång räcka feedback. Ljudet har någon redan påpekat om, men det är inte bara ett mikrofonproblem, det är också ett akustiskt problem. Det låter skramligt och ger en klar bild om lokalen ni filmat i, kan det vara köket i lägenheten måntro? Känns väldigt amatörmässigt. Bildmässigt är det inte heller bra och känns lika amatörmässigt. Ni har tänkt rätt vad beträffar fönsterljuset (fönster utan direkt sol som är en stor ljuskälla med mjukt behagligt och i regel neutralt ljus), men du har det lite väl vinkelrätt från sidan. Låt ljuset komma lite mer framifrån och placera gärna en stor frigolitskiva, vitt lakan eller något annat utanför bild på din högra sida (till vänster sett från kameran), detta för att lätta upp skuggorna lite (skuggor är dock bra och ger djup, så länge de inte är för tunga och gör bilden tung och dyster). Öka också avståndet till bakgrunden dramatiskt så att den kommer ur fokus, kanske också filma med en större bländare om optiken tillåter det (mindre bländartal) vilket ger kortare skärpedjup (man kan dock tappa skärpa). Alternativt stryk tyget ordentligt. Alternativt vecka tyget ordentligt som draperierna på en biograf/teater. Nu känns bakgrunden lite rörig och ser ut som skjortan på morgonen när man somnade i soffan med kläderna på. Lampan i taket som belyser bakgrunden är inte heller okej, it is too damn obvious. Ljus, skarpa kontraster, linjer, rörelse osv. drar tittarens ögon till sig, och de skall vara på dig inte bakgrunden. Kompositinmässigt känns det också väldigt stelt. Jag tycker att det hela hade blivit bättre med dig lite “off center” i sidled och inte så pang på som nu, typ. ett halvt huvud åt endera håll. Vertikalt tycker jag ni kunde filmat antingen närmare (ögonen ungefär centrerat i vertikalled) eller lite längre ifrån (ögonen en tredjedel uppifrån). Man bör inte heller klippa av folk precis vid lederna (axel, armbåge). Vitbalansen/ljuset har också gjort dig lätt grisskär, kan ni inte fixa det tekniskt eller ljusmässigt använd smink.

 18. Kalle N

  *aplåder* värkinge bra gjort rick.
  May I Salute You. 🙂

  //kalle N

 19. Jerker Montelius

  Dåligt ljus. Utmärkt text

 20. Putte

  Och nu ska FRA verkligen bli en stat i staten och kunna knäcka krypterad trafik mellan alla andra svenska myndigheter – (inklusive mellan ministrar i regeringen?).

  Och ingen får någon insyn i hur FRA kommer att förvalta detta uppdrag.

  För att skydda sig själv mot granskning?

  För att hjälpa USA att spionera på den svenska regeringen eller svenska medborgare som USA har klassat som terrorister?

  För att skaffa hållhakar på svenska riksdagsmän och andra som i framtiden kanske kommer att bli ministrar och få för sig att dra ner FRAs budget?

  Från Rapport:

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1230342

 21. Emil Oldenburg

  Jag har en mask från V för Vendetta hemma ifall du vill låna Rick.

 22. Hans J

  En liten försynt fråga…

  Får FRA sälja eller byta även denna information med organisationer utomlands som man har ett förtroligt samarbete t ex NSA eller Mossad?

 23. Emanuel Kumlien

  The similarity is striking:
  “http://www.youtube.com/watch?v=dqP1aRlCZyQ”

  Bra annars, men kvalitén på ljud och bild, samt alla referenser från V for Vendetta gör att det verkar mer amatörmässigt. Sådana här frågor är för viktiga för att framföras på detta sätt. Men bättre det än att de inte framförs alls. PP behöver mer pengar, större kampanj och kanske lite mediaträning. Jag råkar också vara av åsikten att namnet Piratpartiet direkt alienerar väldigt många potentiella väljare. Men det är en annan fråga.

  Bra Rick, mer sånt här! Vi måste få så många väljare som möjligt nu inför EU-valet. Spelas korten rätt kan vi definitivt konkurrera med de andra partierna (junilistan etc).

 24. Putte

  Jag håller med Emanuel. Om/när pp blir ett hot etablissemanget kommer spinn-doktorerna att kunna insinuera att pp är inspirerat av en serietidning där hjälten är en terrorist.

 25. Urban Sundström

  Hej ! Detta behöver pushas. Gå in på:

  http://www.pusha.se/rick-falkvinge-godafton-sverige

  Hälsn. Urban

 26. Jonas

  Hittade en skrämmande artikel om en hög chef på FRA, Erik Kärnekull. Lyssna på hans nyspråk:

  – Idag finns restriktioner. Tidigare var det så att det som inte var förbjudet var tillåtet. Den lag som nu är antagen innebär en väsentlig inskränkning mot det mandat vi hade tidigare.

  Här finns hela artikeln.

 27. Jonas

  Detta var tydligen vad Erik Kärnekull skulle prata om på Rotarymötet i Kalmar: “Signalspaning – ett hot mot svenska folket eller en tillgång för Sveriges oberoende”.

  Tydligen är det fler i FRA-ledningen som gärna talar över samma ämne på rotary-möten. Michaela Dráb har varit i farten.

 28. jeffer

  Bra initiativ! Har man startat kan man alltid bättra på…

  Några påpekar, delvis rätt, att många svenskar inte är engagerade därför att de inte tror det berör dem. De har naturligtvis fel – åtminstone på lång sikt.

  Beträffande fildelarsegmentet av medborgarkåren är däremot hotet direkt och omedelbart. Upphovsrättslobbyisterna mobiliserar ursinnigt. Datalagring, ACTA och andra USA-styrda initiativ pekar på en snabb skärpning av lagar och administrativa direktiv.

  Massövervakning är absolut nödvändig för att lobbyn ska lyckas. Men fildelarsegmentet består av miljontals medborgare, och de har en direkt anledning att känna sig hotade. Hotade människor blir antingen rädda eller förbannade eller både och. Om fildelarna förstår hur potentiellt mäktiga de är och att de kan slå tillbaka – politiskt – mot de som hotar dem, så finns stor potential för verkligt engagemang. Jag tror vi redan sett starten på det…

 29. Butcher Bird

  He he, om ni nu ska göra videos så gör dem inte i sektliknande lila miljöer med Rick i blått mörker. Rik funkar bäst som spontan talare i spontan miljö, typ högskola. Se till att få till ljud och bild vid nästa torgmöte. Det har varit en film för mycket med vindblås och oljud som förstört.

 30. Elias

  Thomas Tvivlaren: Nej, staten är inte god. Staten är *aldrig* god. Varför inte? Därför att staten är kollektivistisk och har våldsmonopol. Staten styrs *alltid* av ett litet antal människor, *aldrig* av alla medborgare, det är en praktisk omöjlighet. Staten har möjlighet att använda våld mot alla medborgare. Det är en livsfarlig möjlighet.
  Därmed inte sagt att staten ska bort helt. Den är ett nödvändigt ont för att skydda människors rättigheter. Men dess makt måste minimeras så långt det bara går. Det *enda* den ska göra är att skydda människor från att använda våld mot varandra. Den ska *inte* själv använda våld mot medborgare som inte använder våld. Om vi inte har detta klart för oss så är staten synnerligen ond. *Om* vi har det klart för oss så är den bara så ond som den måste vara för att skydda oss mot farliga människor.
  LITA ALDRIG PÅ STATEN!

 31. Jens

  Hans J:

  “Får FRA sälja eller byta även denna information med organisationer utomlands”

  det finns ett försvarsavtal, mellan försvardepartementet och departementer för ‘homeland Security’ i USA.
  Det är ett teknik och informationssammarbete (FRA- NSA).

  Det ska bli ett liknande avtal, mellan EU nationerna.

 32. […] blog igen | Sugbloggen | Jinges web och fotoblogg | Tommy Olsson | Björn Wadström – ettan | Rick Falkvinge (pp) #3 | Olof Lavesson | Törnqvist tänker och tycker | Karl Malmqvist | Lars-Ericks blogg | jj.n | […]

 33. HR

  2004 var valdeltagandet:

  unga 30%
  medel 40%
  pens. 50%

  Utan Junilistan hade det varit:

  unga 30%
  medel 35%
  pens. 40%

  Ett tips till PP är att locka soffliggare bland de unga:

  unga 35% <– PP
  medel 35%
  pens. 45% <– JL

  Räcker långt.

  unga 40% <– PP
  medel 35%
  pens. 45% <– JL

  Räcker ännu längre.

  Det finns många röster att hämta i ett euval och att Piratpartiet finns till lockar väljare som annars inte skulle röstat. Nu finns ju PP!

 34. […] Johanna Wiström | Sennbrink Konsult | UD/RK Samhällsdebatt igen | Inte så PK (Serier mot FRA) | Rick Falkvinge (pp) #5 | projo’s blog | Björn Wadström – ettan #3 | Drottningsylt | Expressenbloggen | UD/RK […]

 35. Rick Falkvinge (pp) » Cs och FPs FRA-alternativ är oacceptabla

  […] Woodland Journal | Bloggen Bent | Opassande #3 | Johanna Wiström | Sennbrink Konsult | Rick Falkvinge (pp) #5 | UD/RK Samhällsdebatt igen | Inte så PK (Serier mot FRA) | projo’s blog | Drottningsylt […]

 36. Rick Falkvinge (pp) » Sociogrammen var nyckeln hela tiden

  […] Wadström – ettan igen | Defective Mind | Intensifier #3 | it sucks being a girl | Fajaf Blog | Rick Falkvinge (pp) #7 | Enligt Min Humla #3 | Bloggtidningen | frendo.se | Kryptoblog | KATTKORGEN | Törnqvist […]

 37. Kan ni ge upp nu? « Tomas sida

  […] | Strutz refleXioner | Conjoiner #3 | Opassande #5 | Mårten Schultz. | scaber_nestor #5 | Rick Falkvinge (pp) #9 | Dagens filosofiska tanke | Jens O. #5 | Svensk Myndighetskontroll #4 | Enligt Min Humla #3 | […]

 38. Skyddad identitet och FRA « VendettanBettan

  […] Wadström – ettan igen | Defective Mind | Intensifier #3 | it sucks being a girl | Fajaf Blog | Rick Falkvinge (pp) #7 | Enligt Min Humla #3 | Bloggtidningen | frendo.se | Kryptoblog | KATTKORGEN | Törnqvist […]

 39. Anna Troberg » Bloggregistrering är en skänk från ovan

  […] maskinrum | Harning | Strutz refleXioner | Conjoiner #3 | Mårten Schultz. | scaber_nestor #5 | Rick Falkvinge (pp) #9 | Dagens filosofiska tanke | Jens O. #5 | Svensk Myndighetskontroll #4 | Enligt Min Humla #3 | […]

 40. […] | Strutz refleXioner | Conjoiner #3 | Opassande #5 | Mårten Schultz. | scaber_nestor #5 | Rick Falkvinge (pp) #9 | Dagens filosofiska tanke | Jens O. #5 | Svensk Myndighetskontroll #4 | Enligt Min Humla #3 | […]

Comments are closed.

arrow