…och där kom dementierna…

På Centerns hearing framkom det vid tre olika tillfällen att FRA spanar i kabel. Ingen av personerna som berättade om detta vill låtsas om det i efterhand.

Det når alltså inte upp till “journalistiskt bevisat med vederbörlig vittnesbörd”, utan snarare “ingen rök utan eld”.

Först ut var Magnus Norell från FOI, som kort och gott konstaterade “FRA spanar redan i kabel, om det var någon som trodde något annat”.

Därefter Staffan Danielsson, som i förbigående säger “FRA har tillgång till hela kabelnätet, men man spanar selektivt”.

Sist men inte minst Mats Nordkvist från själva FRA, som berättade förklarande att “När vi får ett spaningsuppdrag på ett visst land, så kontaktar vi ägaren till kabeln som går till det landet”. Den exakta ordalydelsen är oklar, men det var innebörden.

Ingen av personerna vill efteråt kännas vid de här uttalandena. Så där står man med ganska sensationella uppgifter som har sagts rakt ut, tre olika uttalanden som passar perfekt ihop, men där de svarar ett solklart nej på en direkt fråga. Det är synd att jag inte kunde vara där med videokamera – men vi får nöja oss med SVT24 och vittnesbörden från dem som var på plats. Nu får jag i stället betrakta det som freudianska felsägningar.

Jag sorterar det så länge under “ingen rök utan eld”. Och jag har fått underhandsinformation om att det är långt större avslöjanden än så på väg, åtminstone två olika avslöjanden från varsitt håll.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

UPPDATERING: Se också JRLs bloggpost från hearingen.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Olof Bjarnason

  Vet du något om vad av detta som kommer att höras när SVT sänder hearingen på måndag? De kan väl inte gärna censurera..? Eller har det gått så långt?

 2. Jonathan

  SvT är media. Tror inte de kommer censurera för om de börjar greppa i uttalanderna har de nyhetsmaterial för några veckor framåt.

 3. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Källa till dementierna?

  Danielssons har jag läst.

  Norells och Nordkvists?

  Jag antar att SVT spelade in det hela?

 4. Aldain

  Hoppas sannerligen detta finns inspelat på något vis, annars kommer de ta mig fan att blåneka konstant…

 5. […] blogg | Farmorgun i Norrtälje | You’re no different to me | scaber_nestor | Bloggen Bent | Rick Falkvinge (pp) | Det Progressiva USA | Maria Ferm | Jens O. | Brunettens blogg | Peace, Love and Capitalism | […]

 6. Anonym Anonymsson

  Hearingen sänds på måndag. Du får vara beredd med videobandaren.

 7. Tor

  Om tolkningen av Danielssons uttalande bygger på ett missförstånd är det missvisande att kalla förtydligandet för en “dementi”. De andra två uttalandena är dock intressanta.

 8. […] | Copyriot | VendettanBettan | Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner! | Jens O. igen | Rick Falkvinge (pp) #3 | ProjektPåRiktigt | Mark Klamberg | f.d. Patrik i Politiken) | pensionismer | Use the finger | […]

 9. Rick Falkvinge (pp) » Cs och FPs FRA-alternativ är oacceptabla

  […] | Varken Henrik Elmér eller mindre | Kommunisternas blogg | Copyriot | VendettanBettan | Rick Falkvinge (pp) #3 | Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner! | Jens O. igen | ProjektPåRiktigt | […]

 10. Rick Falkvinge (pp) » Sociogrammen var nyckeln hela tiden

  […] Devote.se | Säkerhet & Sånt | JRLs Blogg igen | Tankar i Gryningens Ljus | annie | Hax igen | Rick Falkvinge (pp) #5 | ICMPECHO | Music, Maestro, Please! | http://www.webhackande.se igen | apg29.com | En vanlig $vensson […]

 11. ST

  “Så där står man med ganska sensationella uppgifter som har sagts rakt ut, tre olika uttalanden som passar perfekt ihop, men där de svarar ett solklart nej på en direkt fråga.”

  lol, igen.

  Men det beror ju på vad FRA kan göra via en helt vanlig Internet uppkoppling, helt lagligt. Dvs, dessa uttalanden behöver ju inte per se betyda att FRA splittar trafiken från en eller flera noder, men även om så skulle vara fallet kan ju dels en av ägarna till operatören/kabeln vara staten och att Regeringen gett klartecken till sånt, (positivt lagstöd enligt då gällande reglemente), samt att sånt skulle ha blivit sekretess belagt, så hur personer uttalar sig om det beror ju på det också.

  Så så där sensationella är ju egentligen inte uppgifterna, enligt min mening.

 12. Kan ni ge upp nu? « Tomas sida

  […] igen | Messerschmitt igen | Motbilder | LordParzifal’s Woodland Journal | Conjoiner igen | Rick Falkvinge (pp) #7 | Pophöger | ProjektPåRiktigt igen | Sannas Blogg | http://www.webhackande.se #3 | sd […]

 13. Skyddad identitet och FRA « VendettanBettan

  […] Devote.se | Säkerhet & Sånt | JRLs Blogg igen | Tankar i Gryningens Ljus | annie | Hax igen | Rick Falkvinge (pp) #5 | ICMPECHO | Music, Maestro, Please! | http://www.webhackande.se igen | apg29.com | En vanlig $vensson […]

 14. Anna Troberg » Bloggregistrering är en skänk från ovan

  […] Weblog | ProjektPåRiktigt | Björn Wadström – ettan igen | Messerschmitt igen | Rick Falkvinge (pp) #7 | Motbilder | LordParzifal’s Woodland Journal | Conjoiner igen | Pophöger | […]

 15. Anna Troberg » FRA-lagen vs. morallagen

  […] | f.d. Patrik i Politiken) | Use the finger | Davids åsikter | UD/RK Samhällsdebatt | Rick Falkvinge (pp) #3 | Zac’s åsikter på ett fat. | Farmorgun i Norrtälje | Johan Ingerö | […]

 16. […] igen | Messerschmitt igen | Motbilder | LordParzifal’s Woodland Journal | Conjoiner igen | Rick Falkvinge (pp) #7 | Pophöger | ProjektPåRiktigt igen | Sannas Blogg | http://www.webhackande.se #3 | sd […]

Comments are closed.

arrow