Norska oppositionen är arga på FRA

Till min glädje ser jag rubrikerna “Norska oppositionen klagar på FRA“. Och det är inte vilken del av helst ur norska oppositionen, utan Venstre (motsv. svenska Folkpartiet) som klagar.

Mer specifikt är det inte deras partiledare Sponheim, utan viceordföranden Trine Skei Grande. Det är samma person som, när hon var kulturminister och satt i norsk regering, kom ut i fullt stöd för att Venstre skulle kopiera svenska Piratpartiets upphovsrättspolitik rakt av. Det gjorde Venstres kongress också. Enhälligt. En kopia ner till minsta komma.

Jag var och besökte Unge Venstre på deras sommarläger nyligen, och de var väl medvetna om FRAs massavlyssning innan jag kom. Bland annat gjorde jag FRA-kritiska uttalanden i ett pressmeddelande från Unge Venstre tillsammans med deras ordförande Anne Solsvik. Det är starkt jobbat av Unge Venstre att ha fått upp den här kritiken till Venstre och nu så att norska regeringen måste försvara sig om varför de inte angriper Sverige hårdare om de här medborgarrättskränkningarna.

Bra jobbat, Anne och kollegor!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Ja, det är viktigt att regeringen känner pressen på sig även från utlandet, nu när regeringen avskaffar vår demokrati i Sverige.

 2. HR

  Take the lead, follow or get the fuck out of the way.

 3. Tim

  Det är inte många som klagar på hur demokratin i Sverige fungerar utan de vill bara själva inte bli avlyssnade. Lite arrogant men man kan förstå dem att det är deras prioritering och inte hur det svenska folket behandlas av deras “folkvalda”.

 4. Mackan Andersson

  Inom parentes – vi var inte så snabba att hjälpa Norrmännen under kriget, varför skulle de vilja hjälpa oss nu? Vi kan inte ens skylla på en invasionsmakt som avskaffar våra rättigheter…

  Men nog är det bra att våra grannländer reagerar, när det nu verkar som om vi svenskar är rätt likgiltiga inför det hela. Speciellt alla över typ 40.

 5. Smen

  Är måhända Sverige den sista Sovjetstaten?

  Var Björn Rosengren bara lite geografiskt ur balans när han kallade Norge för det.

 6. Jesper

  Smen: Rosengren må ha, som Bert Karlsson sa, “otur när han tänker”, men enligt en vän till familjen som var VD för den svenska filialen för ett stort norskt företag äger uttalandet sin riktighet. Men jo, visst är upprustningen igång även här. 😉

  Mackan: Samtliga i min familj över 40, inklusive min farmor som på nåder äger en mobiltelefon och inte kan stava till PC, tycker att FRA-lagen är skit. Behåll hoppet, tycker jag.

  Jag tycker att svenskar i allmänhet är allt annat än likgiltiga. Indicier pekar på att folk i gemen vet vad FRA-lagen är och innebär och anser att det är värt att åtminstone ta i kraftig beaktning inför nästa val (som de iof tror tar plats 2010 och inte 2009). Det är väl egentligen bara en grupp på kanske 200 individer, senast sedda i kvarteren runt Gamla Stan, och faktioner på Gotland och Lovön som inte ser problemet…

 7. jeffer

  Medborgare efter medborgare, land efter land – gnistan tänder bränder, de sprider sig… Det finns hopp vänner, det finns hopp.

 8. HR

  Mor som är pensionär skall rösta på Piratpartiet i euvalet.

 9. Nick

  Det är ju precis detta som visar att detta inte är en nationell fråga. Det spelar ju ingen roll om norsk underrättelsetjänst inte avlyssnar norrmän om FRA gör det åt dom. Precis som att det inte spelar någon roll om FRA inte avlyssnar svenskar om t.ex Tyskland gör det åt dom (bara ett exempel). Därför krävs en moderniserad och mycket tydligare Europakonvention.

 10. Hultins tankegång » Kära Centerpartiet….

  […] läsvärt (bland många andra): Per Ankersjö Johan Hedin Helen Törnqvist Rick Falkvinge Bloggen […]

 11. […] Myndighetskontroll | Hultins tankegång | Conjoiner | http://www.webhackande.se | scaber_nestor igen | Rick Falkvinge (pp) | Enligt Min Humla | Dagens filosofiska tanke | Jens O. | Svensk Myndighetskontroll igen | med […]

 12. Rick Falkvinge (pp) » Cs och FPs FRA-alternativ är oacceptabla

  […] | Svensk Myndighetskontroll | Hultins tankegång | Conjoiner | scaber_nestor igen | Rick Falkvinge (pp) | Enligt Min Humla | Dagens filosofiska tanke | Jens O. | Svensk Myndighetskontroll igen | med […]

 13. Onsdag

  @Mackan:

  Det handlar ju knappast om att hjälpa oss, Norge har sin längsta landgräns mot Sverige. Jag vet inte hur kabeltopologin ser ut men det är inte orimligt att anta att en stor del av norsk kabeltrafik passerar Sverige.

 14. Rick Falkvinge (pp) » Sociogrammen var nyckeln hela tiden

  […] | Mark Klamberg igen | projo’s blog | Du är vad du läser | scaber_nestor #3 | Rick Falkvinge (pp) #3 | Farmorgun i Norrtälje igen | Lakes lakonismer | Fradga | Käringen mot strömmen | Mikael […]

 15. Kan ni ge upp nu? « Tomas sida

  […] Olofs blogg igen | projo’s blog | Stockholm enligt Ankersjö | Mina Moderata Karameller | Rick Falkvinge (pp) #5 | Ledarredaktionens blogg | Uppsala-Hansen | Videosurfen | Jens O. #3 | åkestam.holst | […]

 16. Skyddad identitet och FRA « VendettanBettan

  […] | Mark Klamberg igen | projo’s blog | Du är vad du läser | scaber_nestor #3 | Rick Falkvinge (pp) #3 | Farmorgun i Norrtälje igen | Lakes lakonismer | Fradga | Käringen mot strömmen | Mikael […]

Comments are closed.

arrow