Cs och FPs FRA-alternativ är oacceptabla

Det har dykt upp två förslag, ett från Centern och ett från Folkpartiet (eller rättare sagt deras rebeller), om hur man kan “förbättra” FRA-lagen.

Förslaget från Centern innebär att man bara kränker grundläggande människorätt för personer som förmodligen inte befinner sig i Sverige. Det räcker att formulera sig så, så är det uppenbart varför det är oacceptabelt: Sverige är skyldigt att respektera mänskliga rättigheter inte bara för svenskar, utan för människor. Alla människor, oavsett nationalitet och geografisk placering. Det är dessutom inskrivet i vår grundlag (Regeringsformen 2:23). Motsvarande sak hände relativt nyligen med två svenskar som först flyttades till Egypten av CIA, där deras grundläggande människorätt sedan kränktes friskt. Det är inte en acceptabel lösning.

Folkparti(-rebellernas) förslag nu senast är inte heller acceptabelt. Det skulle innebära att internetoperatörerna fick ansvaret för de s.k. samverkanspunkterna och den initiala datareduktionen, så att FRA fick tillgång till mycket mindre privat material. Men som medborgare vet man fortfarande inte vad man kan och inte kan skriva för att få ha kvar sin förtrolighet, eftersom datareduktionen sker bakom stängda dörrar. Om man formulerar om det på vanlig post, så skulle det se ut ungefär så här: Postverket ångar upp alla brev, letar efter vissa hemliga indikatorer i alla brev, och ifall något ser misstänkt ut, så skickas en kopia till Avlyssningsmyndigheten. Som vanlig medborgare har du ingen aning om hur indikatorerna ser ut, och måste helt enkelt utgå från att allt du skriver är avlyssnat. (Detta är också Europakonventionens hållning om mänskliga rättigheter: en medborgare som inte kan veta när han/hon är avlyssnad betraktas juridiskt som alltid avlyssnad.) Det gör ingen skillnad i praktiken ifall det är internetoperatören eller FRA som söker igenom våra brev på FRAs hemliga beställning. Det kränkande är att de söks igenom efter sökbegrepp över huvud taget.

Det okränkbara är förtroligheten i kommunikationen. Vi har faktiskt rätt att kommunicera med varandra utan att staten lägger sig i det, vare sig genom egen myndighet eller genom ombud. Det finns bara en sak att göra: Riv upp, gör om, gör rätt! Det enda alternativet nu är att lämna in en riksdagsmotion vars text lyder ungefär “Att alla ändringar som gjordes genom riksdagsbeslut X.Y.Z ska vara utan verkan och omedelbart upphöra att gälla”.

Vi ses på barrikaderna den 16 september. Mynttorget kl 1030 om du vill demonstrera framför riksdagsledamöterna (utan polistillstånd), annars Norrmalmstorg kl 1000. Jag är på Mynttorget. Jag vill, som kränkt medborgare, vara i riksdagsledamöternas ansikte.

Inte missa idag: Anna Trobergs FRA-lagen vs. Morallagen.

Separator line

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Bloggat om FRA nyligen (data från knuff.se): Anna Troberg | Intensifier | Sjölander | scaber_nestor | www.webhackande.se | Svensk Myndighetskontroll | Hultins tankegång | Conjoiner | scaber_nestor igen | Rick Falkvinge (pp) | Enligt Min Humla | Dagens filosofiska tanke | Jens O. | Svensk Myndighetskontroll igen | med pinner | Hax | Björn Wadström – ettan | Defective Mind | Intensifier igen | Rick Falkvinge (pp) igen | Bloggtidningen | frendo.se | Kryptoblog | KATTKORGEN | Törnqvist tänker och tycker | Bloggtidningen igen | Mias Landliv | Conjoiner igen | Doktor Spinn | Lars-Ericks blogg | Björn Wadström – ettan igen | Cykelmygg.se | Varken Henrik Elmér eller mindre | Kommunisternas blogg | Copyriot | VendettanBettan | Rick Falkvinge (pp) #3 | Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner! | Jens O. igen | ProjektPåRiktigt | www.webhackande.se igen | Mark Klamberg | Anna Troberg igen | f.d. Patrik i Politiken) | pensionismer | Use the finger | Opassande | Davids åsikter | Uppsala-Hansen | UD/RK Samhällsdebatt | Zac’s åsikter på ett fat. | Farmorgun i Norrtälje | Anna Troberg #3 | Johan Ingerö | Rick Falkvinge (pp) #4 | Maria Ferm | Hax igen | Hax #3 | Staffan Danielsson | Christian Engström (pp) | Kulturbloggen | Lennart Holmlund | Jens O. #3 | Fredskoalitionen Göteborg | Malmö MUF – Ordförande har ordet | Stockholm enligt Ankersjö | A gay globetrotters views | Alliansfritt Sverige | scaber_nestor #3 | Amina Huseins Blogg – Skyddad ID – Jagad | Opassande igen | Jens O. #4 | Anna Troberg #4 | ebbe cederblad | Enligt Min Humla igen | LordParzifal’s Woodland Journal | Bloggen Bent | Opassande #3 | Johanna Wiström | Sennbrink Konsult | Rick Falkvinge (pp) #5 | UD/RK Samhällsdebatt igen | Inte så PK (Serier mot FRA) | projo’s blog | Drottningsylt | Björn Wadström – ettan #3 | Expressenbloggen | UD/RK Samhällsdebatt #3 | Mårtensson | Törnqvist tänker och tycker igen | Björn Wadström – ettan #4 | bara rara underbara sara | Mina Moderata Karameller | Onlinegamer – Team Fortress 2 på svenska | Motvallsbloggen | Mina Moderata Karameller igen | Bloggen Bent igen | projo’s blog igen | Göran Ericsson | Mark Klamberg igen | Björn Wadström – ettan #5 | Bloggtidningen #3 | Mina Moderata Karameller #3 | Lakes lakonismer | Inte så PK (Serier mot FRA) igen | Magnus blogg | lindaigglund | Christian Valtersson | Rick Falkvinge (pp) #6 | Kreafonbloggen | 99, our 68 | Alex Lindskog (mp) | Lars-Ericks blogg igen | Elisabeths blogg | Ledarredaktionens blogg | The Life of Avlo | Farmorgun i Norrtälje igen | Kurvigheter | Värmdöbloggen | LO Reinfeldt´s blog | Mikael Persson

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Johan Öbrell

  Angående 16. sept
  Gick det inte att få polistillstånd för att demonstrera på Mynttorget?

 2. Rick Falkvinge

  Vi har inte fått något formellt avslag, men ändå, vi väljer att inte söka. I stället samlas vi som vanliga medborgare (en grundlagsskyddad rätt).

  Polis kan bara skingra sådana samlingar i väldigt få fall, till exempel om säkerheten inte kan garanteras. Har du sett det hända någon gång?

 3. Markus "LAKE" Berglund

  Jo, det händer väl att polisen griper in. Jag har för mig att det var några poliser som fängslade en dissident vid Mynttorget i samband med en anti-FRAdemonstration i våras. Eller var det inte så Rick? ;-D

 4. Daniel Wijk

  Markus: Fast det var väl ändå FRAfolk? 😉

 5. Bo Larsson

  I strategin och i kommunikation med allianspartiernas riksdagsledmöter som kan tänkas byta sida och i detta fall C och Fp bör man också sikta in sig på att spräcka motivet till FRA-lagen, dvs den ska vara till för att skydda Sverige genom att upptäcka hot mot nationen innan dessa verkställs.

  Detta driver många av de oinvigda och lurade riksdagsledamöter. De tror att det måste finnas ngn form av övervakning därför att de är RÄDDA att det annars kan hända otrevliga saker och att de kan bli ansvariga och ger därför efter även om de samtidigt tycker att lagen är vidrig.

  Här tror jag att det finns stort utrymme för att på sakliga grunder föra ett gemytligt resonemang med dessa personer och andra som nu desperat försöker hitta sätt och en utväg för att döva sitt samvete så att de kan sova om natten och se sig själv i spegeln på morgonen.

  Det finns möjlighet att ta bort deras motiv inför sig själva, att genom fakta och sakliga argument få dem att inse att lagen är nonsens i det sammanhanget (de har redan kommit en bit på vägen genom den tveksamhet som redan infunnit sig) och aldrig kommer att kunna fungera på det sätt som annonserats genom de skenargument som lögnarna på ja sidan formulerat.

  Jag tror på det här vilket kan vara en av flera nycklar till att få tillräckligt många att vända och inse att FRA-lagen är verkningslös för att skydda landet så att lagen faller i höst.

  Kamrater, vässa dessa argument och presentera dem för de riksdagsledamöter som kan tänkas vara möjliga att omvända i emailkorrespondans och per telefon. För en vänlig och saklig dialog så tror jag att effekten kan bli ganska omtumlande.

 6. Krishna

  tycker många missar en ganksa viktigt poäng angående centerns förlsag.
  “Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas, säger han.” står att läsa på svd.

  Det betyder ju inte på något sätt alls, att svenskar inte ska avlyssnas. Det betyder ju bara att folk i sverige enbart får surfa oavlyssnat så länge man stannar på svenska mark. Alla de tusentals besök på sidor som ligger på utländska servrar kommer ju ändå avlyssnas.

 7. blondin-rikard

  Riksdagens entré håller på att byggas om (det lär handla om handikappanpassning(!)). Fick veta detta idag. Påverkar det, rent fysiskt/praktiskt möjligheterna att möta ledamöterna?

 8. Johan Öbrell

  Det borde inte spela någon roll då det är på mynttorget som själva “mötet” skall ske.

 9. Rick Falkvinge

  blondin-rikard och Johan: Ja, det är relevant, det är därför som ledamöterna går in genom Ledamotshuset (det orange) på Mynttorget i stället. Det är därför det är där vi samlas.

 10. Rick Falkvinge

  Krishna: Nja, du tolkar det som ursprungslagen, där det stod att trafik som börjar och slutar i Sverige inte ska avlyssnas. Centern har “förbättrat” det till att trafik som börjar eller slutar i Sverige inte ska avlyssnas.

 11. Mikael Nilsson

  Hmm. Rick, med ovannstående analys blir det ju omöjligt att avlyssna ens vid brottsmisstanke. Det går ju inte att förutsäga (om man är oskyldigt misstänkt alltså).

  Är inte kärnpunkten i kritiken att tillstånd för dylika sökningar måste sökas i en domstol, och att denna domstol sedan måste kunna ge dig skadestånd om du blivit avlyssnad på felaktiga grunder?

 12. blondin-rikard

  Såg just klart “Forum FRA” på Kunskapskanalen. Sansad debatt, inte ens Töllborg kallade någon idiot eller kärring. FRA-Ingvar var rolig och kallade “Massavlyssning” för “Nyspråk” och förde hans tankar till Orwells 1984. Ur led är tiden.

  Jag tycker dock att de missade en fråga i den avslutande debatten om huruvida man skulle riva upp, göra om och göra rätt medelst en bred parlamentarisk utredning. Centerpartisterna och Folkpartisterna ville varken säga bu eller bä “förrän vi sett den färdiga tilläggspropositionen”, StoppaFRAlagen-Anna ville ha en sådan utredning, Vänster-Alice likaså, Ramberg och sossen med.

  Regeringens representanter med Kapten i amfibiekåren-Karin och Statssekreterare-Jevrell ville inte ha någon omstart.

  Frågan jag tycker de borde ställt till regeringen är helt enkelt:

  “Om lagen är bra idag, skulle den kunna bli ännu bättre efter en omstart med en bred parlamentarisk utredning och brett parlamentariskt stöd?”

  Svarar de nej på den frågan måste de antingen sakna förtroende för parlamentariska utredningar och parlamentets förmåga, eller tro att FRA-lagen är den bästa lagen i hela världen på sitt område och inte gå att förbättra. Svara de ja på frågan, ja då har vi kommit nästan ända fram.

 13. Johan

  Jag såg också debatten och jag tyckte att Ramberg hade helt klart bäst flyt/argument. Hon sa skarpt emot Jevrell när han ljög rakt ut i TV.

  Angående att vi redan är “övervakade” i allt vi gör så kan man enkelt konstatera att ingen av de andra som genomför sådan övervakning har de möjligheter och den makt över medborgarna som staten.

  Förespråkarna pratade mycket om syfte och vad “meningen” med lagen är. Problemet är att man inte kan prata om syfte och mening när det handlar om lagar. Om man kan tolka en lag på ett visst sätt så spelar det ingen roll om syftet var ett helt annat.

  Stora tummar upp för Ramberg och Töllborg.

 14. Bo Larsson

  När de för fram argumentet som i Forum FRA att det redan finns så mycket övervakning så vi ska i sammanhanget inte vara så oroade över FRA-lagen borde reaktionen bli:

  då är det än mer angeläget att samhället/regering/riksdag fokuserar allt på att minska och skydda oss mot den överövervakning som REDAN sker istället för att tillåta ännu mer.

  Vi borde alltså generellt gå till ännu större attack mot övervakningsivern och kräva att krafttag ska prioriteras mot all slags övervakning så att den acceptabla grundnivån sätts riktigt lågt. Genom ett sådant ställningstagande blir FRA-lagen automatiskt ännu mer oacceptabel.

  Idag finns en slentrianmässig acceptans och en massa löst snack om integritet utan skärpa. Det måste vi ändra på.

 15. Anders Andersson

  Mikael, det är inte meningen att FRA skall avlyssna någon vid brottsmisstanke. Det skall polisen göra, och det kan den göra redan idag. FRA-paketet av lagar påverkar inte polisens befogenheter vare sig det kvarstår oförändrat, ändras enligt centerns förslag eller rivs upp helt.

  Den domstolsprövning som centern vill åstadkomma syftar vad jag förstår till att möjliggöra viss avlyssning av enskilda personer när så krävs inom ramen för försvarsunderrättelseverksamheten. Jag har inte läst centerns senaste förslag, men om de håller på att blanda in “brottsmisstanke” i regelverket för hur försvarsunderrättelseverksamheten skall bedrivas, då är de verkligen ute och cyklar. Att man blandar in en domstol betyder dock inte nödvändigtvis att man misstänker något brott.

 16. Stefan

  @Anders Andersson
  Du måste vara medveten om att FRA inte enbart sysslar med försvarsunderättelseverksamhet, de hjälper också bland annat polisen med avlyssning. Det var väl bara några dagar sen det blev uppmärksammat att polisen gått runt domstolsprövningen och lagt en beställning direkt hos FRA. Det är detta som Töllborg inte verkar ha förstått.

  @Bo Larsson
  Visst är det så. Vi måste reglera hårt vad olika företag och organisationer får spara för information om sina kunder och medlemmar och hur denna information får användas. Nu är det fullständig vilda västern och företagen gör i princip som de vill.
  Som ett litet exempel så sparar lokaltrafiken i västsverige alla “stämplingar” om man använder RFID-korten så att ett enskilt kort är identifierbart. Anledningen till detta är att de vill kunna dra slutsatser om hur olika linjer utnyttjas. Om man vill så kan man också registera sig som ägare till kortet så att man kan få ett nytt kort om man tappar det. Det obehagliga är att samtidigt så blir resorna spårbara ner till hur en enskild person reser.

 17. blondin-rikard

  @ Bo Larsson:

  Jag har tänkt i precis samma banor. Att integriteten är hotad överallt på nätet av olika kriminella och kommersiella krafter är illa men har inget med kritiken mot FRA-lagen att göra.

  I ett land som sätter medborgarnas frihet och trygghet först, skulle en myndighet som FRA aktivt arbeta för att skydda medborgarna i situationer på nätet där deras integritet är hotad. FRAs (eller en myndighet som skulle kunna ersätta dem) uppdrag skulle vara signalskydd av medborgarna genom att upplysa om krypterings- och anonymiseringstjänster, skydda kabelägare och operatörer från avlyssning och kartlägga integritetshoten så att politikerna kan arbeta mot problemen med den hotade integriteten.

  Som det blivit nu, så har vi den omvända situationen. FRA vill koppla in sig hos nätägarna och själva avlyssna all kommunikation som passerar gränsen och har mage att hävda att det är ju ett litet problem jämfört med alla andra problem.

  Det är helt absurt. Ja, sedan kallar de det inte avlyssna när de kopierar all trafik eftersom de gör gallring och filtrering innan någon verkligen läser eller lyssnar på kommunikationen. Det är helt klart för att få det hela att verka mindre farligt eller omoraliskt.

  Man pratar om samverkanspunkterna som en svart låda där all trafik magiskt reduceras till en liten del som är “intressant för inriktningen”. Innan de exakt beskriver hur denna Hogwartska sorteringshatt fungerar så kommer vi känna oss lika avlyssnade och kränkta eftersom vår trafik ska antingen sållas bort som ointressant för “inriktningen” (Gryffindor) eller så fångas vi upp och går vidare för granskning (Slytherin).

  Vi måste fokusera på att denna så kallade datareduktion de facto är ett slags integritetskränkande snokande i vår privata kommunikation. Jag tycker de missade det på Forum FRA och bara accepterade att det är en svart låda som bara syftar till att minska mängden data (utan att analysera våra meddelanden).

 18. Bo Larsson

  Man skulle egentligen systematiskt behöva gå igenom hela floran av övervakningsmöjligheter och utarbeta lagförslag för hur de ska regleras.

  Om man kan formulera vissa grundkriterier vilka i viss mån redan gjorts genom EU-konventionen och FN-stadgan om mänskliga rättigheter men som kanske kunde omformuleras eller kompletteras pga den förändrade tekniksituation vi har idag, skulle man ha en god generell grund att stå på som inte borde kunna ifrågasättas. Då skulle det vara lättare att styra upp det i varje enskilt fall av övervakning

  T ex ett sådant grundkriterium är rätten till privatliv. Denna rätt skulle kunna utökas i sin omfattning eller omformuleras till att gälla även rätten att inte bli registrerad elektroniskt i ngt sammanhang, dvs banker och butiker eller ngt annat sammanhang där man lämnar elektroniska fotspår skulle inte få lagra information. Eller i Stefans exempel ovan skulle det vara förbjudet att lagra information om vem som reser var och när.

  Hur det här skulle kontrolleras rent tekniskt måste man titta på. Data inspektionen skulle bli den kanske viktigaste kontrollinstansen i samhället, ungefär som polisen, för att garantera rätten till vårt privatliv.

  Till detta finns andra frågor kopplade som behöver lösas. De “officiella” motiven till ökad övervakning är generellt sett dels brottslighet och dels terrorism.

  Det finns förebyggande och rehabiliterande metoder som i princip på sikt kan minska brottsligheten till ett minimum. Men de används inte därför att det finns intressen som vill ha övervakning för att det ger dem ökad makt och som stimulerar och använder brottslighet som ett argument för att kunna driva igenom ökad övervakning.

  Samma intressegrupper stimulerar och är själva ansvariga för terrorism av samma anledning. Det är frågan om PRS-problem-reaction-solution. Man skapar terrorism för att få reaktionen från samhället:” vi måste göra ngt åt det” och sen presenterar man lösningen:: ökad övervakning och kontroll som aldrig hade fått godkännande av samhället och kunnat genomföras om man inte skapat problemet – terrorism.

  Man måste inse att det är så här samhällsutvecklingen i stora stycken styrs utanför parlamentarisk kontroll, dvs vi manipuleras och förs bakom ljuset hela tiden.

  Sammantaget blir det här ett paket: 1) rätten till privatliv omformuleras och utökas till att omfatta rätten att inte bli registrerad när man lämnar elektroniska fotspår. 2) Befintliga metoder för förebyggande av brottslighet och rehabilitering av kriminella får högsta prioritt och börjar användas i stor skala. 3) Medborgarna blir informerade om hur PRS används för att manipulera samhällsutvecklingen och de som ligger bakom avslöjas och straffas för brott mot mänskligheten.

 19. Mikael Nilsson

  @Anders: min poäng till Rick var just att hans resonemang inte ens öppnar för att Polisen avlyssnar efter domstolsbeslut. Alltså måste någon komponent saknas, och den vill jag få fram.

  Bevisligen är det ok att bryta brev- och telehemligheten ibland. Men när och hur?

 20. blondin-rikard

  @Bo

  Jag tycker man kan komplettera din bild med att det borde åtminstone finnas något slags opt-out från elektronisk lagring av ens “spår”.

  Det finns många positiva saker med kartläggning ur kommersiellt perspektiv. Spårvägens kartläggning av hur många som reser, när och och var är egentligen positivt då de kan anpassa trafiken efter verkligheten. Amazons “andra som köpt den boken har också köpt dessa” osv är andra positiva applikationer på “god kartläggning”. Problemet uppstår när man

  1) Inte är medveten om vad som lagras och vad det kommer användas till
  2) Inte kan välja att inte medverka i kartläggningen
  3) Inte kan få utdrag och överblick av vad som är insamlat hittills.

  Tekniskt borde samtliga punkter gå att lösa. Man kan informera bättre, anonymisera kunderna (så man behåller fördelarna med statistik mm) exempelvis.

  Detta borde gå att få med i ditt paket.

 21. Hans J

  Jag ringde Sveriges Telvision och talade med redaktionen på SVT24 om hearingen som sändes i SVT24 på måndagen mellan 11.30 och 15.30.

  Jag kunde nämligen inte se den på SVT24:s websida. Den streamades helt enkelt inte.

  Det visar sig att SVT INTE kommer att streama denna sändning då man “saknar pengar” till det.

  Men ÄNNU MERA märkligt – man kan inte heller KÖPA programmet från SVT.

  Önskar någon framföra synpunkter på detta går det ju bra att kontakta “Public Serviceföretaget” – Sveriges Radio.

  Vill vi allså ha detta sparat som referens så återstår BARA att spela in programmet med eget TV-kort… och sedan ojar man sig över piratkopiering och upphovsskyddade material?

  Det är ju för helvete vår egen demokrati och integritet det gäller!

 22. Anders Andersson

  Jodå, det har framgått att FRA utför avlyssningsuppdrag åt polisen, men detta får inte blandas ihop med försvarsunderrättelseverksamheten genom att man använder kriterier som “brottsmisstanke” för att bedriva spaning åt Utrikesdepartementet, eller genom att information tillåts läcka mellan de båda verksamheterna. I den bästa av världar kanske båda verksamheterna skulle kunna bedrivas under samma tak, men i den bästa av världar behövs varken hemlig teleavlyssning eller försvarsunderrättelseverksamhet eftersom det då inte förekommer några brott eller krig! Det är en ren lögn att tala om “vattentäta skott” när informationen från båda verksamheterna behandlas av samma personal i samma dator samtidigt. Det är som om Moderaterna skulle dela partikansli, dator, telefon och brevpapper med Socialdemokraterna, och sedan hävda att de omöjligen kan spionera på varandra…

  “När utländsk militär personal biträder svensk polis med nedkämpning av obeväpnade demonstranter, anses detta inte ingå i Försvarsmaktens verksamhet utan i Polisens.”

  Jag ser inget i Ricks analys som utesluter hemlig teleavlyssning vid misstanke om allvarlig brottslighet, men det kanske Rick kan svara på bättre själv. Brottsmisstanke mot en viss individ äger ibland företräde framför förtroligheten i dennes privata kommunikation. Spaning efter miljöhot och valutaspekulation gör det inte, ej heller spionage mot utländska ambassader.

 23. Hans J

  VADÅ lite övervakning är väl inte farlig?

  Beträffande övervakningssystem…

  “Vi vet ju allihopa oerhört väl att finns de en gång på plats så kommer de att försvaras med näbbar och klor av de som får sin försörjning från dem, de som får sin status från dem, [och från] de byråkratier som tillkämpat sig dessa rättigheter. Byråkratierna avstår aldrig någonsin frivilligt från rättigheter.”

  http://www.youtube.com/watch?v=6IS9om85_70

 24. Jens

  Hans J:
  Så där höll dom på och slingrade sig, FRA-lags förespråkarna.
  En av de roligare kommentarerna från FRA killen, var att deras filter-, sökkriterier var som narkotikahundar.
  Hur man nu med hundar sniffar IP-paket i kabel, är en fråga ta tag i. 8)

 25. Jens W

  Mer tips:
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1286749/blogg-lag-om-asikter-far-stark-kritik

  Har våra kära politiker fått stora skälvan, eller är det ett beställningsjobb från gammelmedia?

 26. Rick Falkvinge (pp) » Sociogrammen var nyckeln hela tiden

  […] (pp) | Ledarredaktionens blogg | Uppsala-Hansen | Videosurfen | Jens O. igen | åkestam.holst | Rick Falkvinge (pp) | Anna Troberg igen | Viskningar och rop | Rick Falkvinge (pp) igen | UTRYMME | Tidningsliv | […]

 27. Kan ni ge upp nu? « Tomas sida

  […] | blur | Mark Klamberg #3 | Jens O. igen | scaber_nestor | Christian Engström (pp) | Rick Falkvinge (pp) #3 | Anna Troberg igen | Farmorgun i Norrtälje | Rick Falkvinge (pp) #4 | a Different Drummer […]

 28. Skyddad identitet och FRA « VendettanBettan

  […] (pp) | Ledarredaktionens blogg | Uppsala-Hansen | Videosurfen | Jens O. igen | åkestam.holst | Rick Falkvinge (pp) | Anna Troberg igen | Viskningar och rop | Rick Falkvinge (pp) igen | UTRYMME | Tidningsliv | […]

 29. Anna Troberg » Bloggregistrering är en skänk från ovan

  […] igen | Christian Engström (pp) | blur | Mark Klamberg #3 | Jens O. igen | scaber_nestor | Rick Falkvinge (pp) #3 | Anna Troberg igen | Rick Falkvinge (pp) #4 | Farmorgun i Norrtälje | Anna Troberg #3 | a […]

 30. […] | blur | Mark Klamberg #3 | Jens O. igen | scaber_nestor | Christian Engström (pp) | Rick Falkvinge (pp) #3 | Anna Troberg igen | Farmorgun i Norrtälje | Rick Falkvinge (pp) #4 | a Different Drummer […]

Comments are closed.

arrow