Det är skillnad på att knulla och att bli våldtagen

Idag på SvD Kulturdebatt skriver Susanne Wigorts Yngvesson att “Övervakningssamhället är redan här“. Hon pekar på att det dels sätts upp kameror överallt, och att folk faktiskt frivilligt – frivilligt! – publicerar en massa saker om sig själva på t.ex. Facebook, Playahead, Helgon etc.

För det första verkar Yngvesson ha missat att väldigt få som pratar om övervakningssamhället pratar om övervakningskameror ute på stan. Anledningen till det är ganska enkel: idag har precis alla en kamera med sig, alltid. När du rör dig ute på stan får du helt enkelt finna dig i att fastna på bild genom mobilsamtal, i bakgrunden på foton som sedan läggs ut på nätet, etc. Det finns kameror överallt, inte genom övervakningsstatens försorg, utan för att alla – alla! – vanliga medborgare har det.

Den andra felet hon gör i argumentationen är kardinalfelet att jämställa frivillighet med tvång. “Eftersom du lägger ut en massa på Facebook, kan du inte ha något emot att staten avlyssnar precis samma sak.” Klara på Kurvigheter formulerade ett kärnfullt svar på det här idiotargumentet: Det är skillnad på att knulla och att bli våldtagen.

Det är skillnad på vad man gör frivilligt och vad man tvingas till. Det är ungefär som att knulla. Om man gör det med någon man vill och för man har lust är det kul. Om någon gör det mot ens vilja är det inte särskilt roligt alls.

Rätt så, Klara.

Separator line

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Bloggat om FRA nyligen (data från knuff.se): Anna Troberg | Intensifier | Sjölander | scaber_nestor | Svensk Myndighetskontroll | Hultins tankegång | Conjoiner | www.webhackande.se | scaber_nestor igen | Rick Falkvinge (pp) | Enligt Min Humla | Dagens filosofiska tanke | Jens O. | Svensk Myndighetskontroll igen | med pinner | Hax | Björn Wadström – ettan | Defective Mind | Intensifier igen | Rick Falkvinge (pp) igen | Bloggtidningen | frendo.se | Kryptoblog | KATTKORGEN | Törnqvist tänker och tycker | Bloggtidningen igen | Conjoiner igen | Mias Landliv | Doktor Spinn | Lars-Ericks blogg | Björn Wadström – ettan igen | Cykelmygg.se | Varken Henrik Elmér eller mindre | Kommunisternas blogg | Copyriot | VendettanBettan | Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner! | Jens O. igen | Rick Falkvinge (pp) #3 | ProjektPåRiktigt | Mark Klamberg | f.d. Patrik i Politiken) | pensionismer | Use the finger | www.webhackande.se igen | Davids åsikter | Uppsala-Hansen | Anna Troberg igen | UD/RK Samhällsdebatt | Zac’s åsikter på ett fat. | Opassande | Farmorgun i Norrtälje | Johan Ingerö | Maria Ferm | Anna Troberg #3 | Hax igen | Hax #3 |

Staffan Danielsson | Rick Falkvinge (pp) #4 | Christian Engström (pp) | Kulturbloggen | Lennart Holmlund | Jens O. #3 | Fredskoalitionen Göteborg | Malmö MUF – Ordförande har ordet | Stockholm enligt Ankersjö | A gay globetrotters views | Alliansfritt Sverige | scaber_nestor #3 | Amina Huseins Blogg – Skyddad ID – Jagad | Jens O. #4 | Opassande igen | Anna Troberg #4 | ebbe cederblad | LordParzifal’s Woodland Journal | Enligt Min Humla igen | Bloggen Bent | Opassande #3 | Johanna Wiström | Sennbrink Konsult | UD/RK Samhällsdebatt igen | Inte så PK (Serier mot FRA) | Rick Falkvinge (pp) #5 | projo’s blog | Björn Wadström – ettan #3 | Drottningsylt | Expressenbloggen | UD/RK Samhällsdebatt #3 | Mårtensson | Törnqvist tänker och tycker igen | Björn Wadström – ettan #4 | bara rara underbara sara | Mina Moderata Karameller | Onlinegamer – Team Fortress 2 på svenska | Motvallsbloggen | Mina Moderata Karameller igen | Bloggen Bent igen | Göran Ericsson | Mark Klamberg igen | Björn Wadström – ettan #5 | projo’s blog igen | Bloggtidningen #3 | Mina Moderata Karameller #3 | Lakes lakonismer | Inte så PK (Serier mot FRA) igen | Magnus blogg | lindaigglund | Christian Valtersson | Kreafonbloggen | 99, our 68 | Alex Lindskog (mp) | Lars-Eri

cks blogg igen | Elisabeths blogg | Rick Falkvinge (pp) #6 | Ledarredaktionens blogg | The Life of Avlo | Farmorgun i Norrtälje igen | Kurvigheter | Värmdöbloggen | LO Reinfeldt´s blog | Mikael Persson | You’re no different to me | scaber_nestor #4 | Bloggen Bent #3 | Christian Engström (pp) igen

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mr Profit

  Seriestrip som ibland är övervakningsrelaterad:
  http://www.asofterworld.com/

 2. Anders Andersson

  På sitt sätt är det ingen skillnad – precis som det är frivilligt att använda Facebook, frivilligt att besöka en offentlig plats och låta sig i förbigående fotograferas av såväl turistande japaner som övervakningskameran vid den lokala bankomaten, så är det frivilligt att tala i telefon, formellt sett.

  Jag tvivlar dock på att Yngvesson inser konsekvensen av resonemanget, nämligen att för att utnyttja vår fria vilja och undvika telefonavlyssningen, så måste vi avstå från att tala i telefon. Är det en uppoffring som Yngvesson själv skulle vara beredd att göra av något skäl? Om inte, varför begära samma uppoffring av andra? Om det alternativet i praktiken inte existerar, då föreligger inte heller någon frivillighet.

  Riksdagen har beslutat att det allmänna telenätet i princip är en del av det offentliga rummet, om än försett med vissa skynken och avskärmningar för att det skall verka privat, ungefär som en offentlig toalettinrättning. Att lyfta telefonluren och slå ett nummer kan därmed jämföras med att ta en promenad på stan. Den som vill slippa synas får stanna inomhus, och låta bli att ringa någonstans.

  Den 1 januari 2009 kopplar jag in telefonsvararen för att berätta att min telefon har ryckt in i lumpen, och sker ingen förändring av lagen under det kommande året säger jag antagligen upp abonnemanget till den 1 oktober 2009. Det är som sagt frivilligt att ha telefon, och jag kan fortfarande köpa frimärken utan att visa legitimation.

 3. Patrik BP Andersson

  Och vulgariteten ger vilket mervärde till ditt inlägg, Rick?

  Poängen med artikeln är att du som användare inte har någon kontroll över hur de uppgifter du lägger ut kommer att användas. Du har förvisso lagt ut dem frivilligt, men har du därmed samtyckt till att de samkörs med IP#, cookies inte bara från just Facebook, utan andra ställen du besöker med? Har du ens funderat på att risken finns? Ta en titt på vad som hände när enbart sökdata läckte ut, som helt frivilligt skrevs in, men under antagandet att ingen obehörig skulle kunna komma åt dem, och att det inte skulle gå att samköra gentemot IP#.

 4. Emanuel Kumlien

  Läste nyss samma artikel. Skrattade högt när jag såg hennes titel. “Lektor i etik vid teologiska universitetet i [vardetnuvar]”.

 5. Esteban

  Men om jag blir fotad på stan med en mobilkamera i något sammanhang och inte tillfrågad vad skiljer då denna fottot från FRA … !?.

 6. Rick Falkvinge

  Esteban: På stan förväntar du dig inte att ingen kan se vad du gör. Den förväntningen har du däremot när du sitter hemma i sovrummet och surfar på dejtingsajter.

 7. Rick Falkvinge

  Patrik BP Andersson: Om du anser att mitt språkbruk är vulgärt, så är det bara att sluta läsa här eller att vänja sig. Jag använder ett språk som maximerar effekten på den akademiska diskursen, och dit hör att ibland använda vardagsord.

 8. Anders Andersson

  Esteban och Patrik, om ni ber mig fotografera er båda i ett privat sammanhang och dessutom ger mig en slant för besväret, så lovar jag att inte lämna ut bilderna till någon annan än er, samt att förstöra mina exemplar av bilderna när ni är nöjda med era.

  En månad efter det att ni har fått bilderna upptäcker ni att jag har lagt ut dem på Internet, som reklam för mitt företag. Därifrån har de kopierats av kreti och pleti, bland annat av era kompisar som tycker att ni ser löjliga ut. Ni kan försöka stämma mig, men det har ni inget för, eftersom jag har flyttat till Sydamerika. När ni gav mig tillåtelse att fotografera er, så gav ni i praktiken upp ert privatliv. “Jag lovade”? Get real. Ni läste inte det finstilta; välkomna till verkligheten. Hur skulle mitt företag överleva om jag inte fick göra reklam..?

  Nyckelordet är “förtroende”. Det bryter man inte ostraffat, och den 1 oktober 2009 kommer jag inte att ha något förtroende kvar för Telia som förmedlare av min privata kommunikation.

  Mina vänner kommer inte att kunna ringa till mig, eftersom en majoritet av svenska folket har röstat på politiker som vill avlyssna min telefon. Om de röstar på samma politiker 2010, då vet jag att dessa väljare själva vill avlyssna min telefon, och då vill jag inte ha med dem att göra.

  Vill ni bli fotograferade av mig? Igen?

 9. Jaa, men de försöker ju i varje fall « Messerschmitt

  […] skulle citera Rick Falkvinge – “Det är skillnad på att knulla och bli våldtagen – om jag inte trodde att den distinktionen kanske är lite för fin för en lektor i etik vid […]

 10. Enligt Min Humla » Övervakningssamhället är redan här

  […] det just det man har. Det är skillnad på att knulla och att bli våldtagen, som kurvigheter och Rick så pedagogiskt […]

 11. Karbid

  Liknelsen “Eftersom du lägger ut en massa på Facebook, kan du inte ha något emot att staten avlyssnar precis samma sak” borde handla om att gemene man fångar folk på bild som OFRIVILLIGT, inte frivilligt, hamnar där.

  Jag vägrar gå med på att avlyssnas av staten utan min tillåtelse. Och jag vägrar gå med på att filmas/fotas/läggas upp på nätet av privatpersoner utan min tillåtelse.

 12. Kristoffer

  Om man ska diskutera övervakning rent generellt är det otroligt viktigt att skilja på offentlig övervakning (kameror på stan etc) och privat övervakning (FRA-lagen, avlyssning etc).

  Väldigt många finner sig i att bli övervakade offentligt då det ofast står i proportion till nyttan av själva övervakningen.

  Att många inte finner sig i att bli privat övervakade är ju ganska uppenbart numera!

 13. Rick Falkvinge (pp) » Sociogrammen var nyckeln hela tiden

  […] | Jens O. igen | åkestam.holst | Rick Falkvinge (pp) | Anna Troberg igen | Viskningar och rop | Rick Falkvinge (pp) igen | UTRYMME | Tidningsliv | Enligt Min Humla | Bharfot | Anna Troberg #3 | Händelsehorisont | […]

 14. Kan ni ge upp nu? « Tomas sida

  […] Engström (pp) | Rick Falkvinge (pp) #3 | Anna Troberg igen | Farmorgun i Norrtälje | Rick Falkvinge (pp) #4 | a Different Drummer | Anna Troberg #3 | Ting och Tankar | Den förvånade pappan | […]

 15. Dynamic Man » De förstår verkligen inte

  […] finns på öppna hemsidor så hade jag inte haft något problem med det. Det är ju som sagt var skillnad på att knulla och att bli våldtagen. Tags: dagens dumbom, fra, […]

 16. Skyddad identitet och FRA « VendettanBettan

  […] | Jens O. igen | åkestam.holst | Rick Falkvinge (pp) | Anna Troberg igen | Viskningar och rop | Rick Falkvinge (pp) igen | UTRYMME | Tidningsliv | Enligt Min Humla | Bharfot | Anna Troberg #3 | Händelsehorisont | […]

Comments are closed.

arrow