Kvalitetskrav på bloggar!?

Ok, nu har Hax grävt upp dokument som visar att det verkar bli allvar av idiotierna att “kvalitetsreglera bloggar”.

Själv funderar jag mest på hur den här politikern från Estland tänker. Att staten skulle kunna “garantera trovärdighet” hos en blogg. Inte nödvändigtvis identifiera skribenten, men ändå. Det enda en stat kan göra är att ge utgivningsbevis.

Med tanke på att det är samma sorts utgivningsbevis som staten ger till Fokus och The Economist som the World Weekly News, Grönköpings Veckoblad och The Onion, hur fan hade den människan tänkt att staten skulle vara någon bättre form av “kvalitetsstämpel” än den trovärdighetsrelation som byggs upp mellan en bloggskribent och hans/hennes läsare?

Är de statliga kvalitetskrav som ska ställas på bloggar samma statliga kvalitetskrav som ställs på The Onion och Weekly World News? Man baxnar.

En annan fråga är den om replikrätt. Alltså, att människor man skriver om ska ha rätt till replik, så som det delvis fungerar i gammelmedia. Den dag staten vill gå in och pilla på vilka bitar som ligger på MINA datorer får de ett stort fett finger. För det är det som krävs. Glöm Det. Mina datorer är mina datorer, och de besvarar vilka frågor de vill från omvärlden (inklusive “vad har Rick tänkt på nu på sistone?”, vilket är frågan som besvaras när någon frågar mina datorer “vad finns på adressen rickfalkvinge.se”). Bloggosfären fungerar mycket enklare: vill du kommentera, sätt upp en egen blogg och länka till mitt inlägg, så är det klart.

Andra som skriver: Opassande (blogges kommentar äger: “Bloggen är död, länge leve hemsidan”), Kurvigheter, SvDs ledarblogg, Mab “Samtidigt i Uppsala”, och flera andra.

Det är inte beslutat ännu, utan är bara ett betänkande från kulturutskottet i Europaparlamentet, men det är illa nog att nåt sånt kan komma såpass långt. Förbannade klåfingriga politiker!

På en mailinglista om sexualpolitik som jag är med i var det en person som postade det här nyss:

Återigen – ingen sitter och hittar på idiotlagar bara för att de har tråkigt. Lagar skrivs för att det finns ett behov av dem.

Jag tycker det här med reglering av bloggar är ett utmärkt exempel på hur totalt fel och farligt det här synsättet är. På den listan svarade jag så här (vilket f.ö. fick en person i Centern att flyga i taket och “starkt ifrågasätta att jag varit med i några demokratiska sammanhang”, han var aktiv på kommunnivå så jag vet inte om han kände igen mitt namn):

Nu har du tyvärr helt missuppfattat varför lagar kommer till, och har alldeles för mycket förtroende för våra lagstiftare.

De flesta lagar kommer till för att någon vill sätta sitt fotavtryck i lagboken kring sitt eget lilla hobbyprojekt. För de flesta spelar det inte så stor roll vilket hobbyprojektet är, så länge de får med ett fotavtryck. Orsakerna till det kan vara många. Politiska karriärer spelar ofta in (“jag har tagit i med hårdhandskarna mot MC-gäng/terrorister/mobbare”) och det spelar inte så stor roll ifall lagarna fungerar eller har avsedd effekt, för det är i stort sett aldrig någon som följer upp det.

Näst flest lagar kommer till på grund av påtryckningsgrupper som vill vrida samhället i någon riktning, tyvärr alldeles ofta i repressiv riktning och förbjuda något. Det har inte så mycket med behov att göra som att någon vill skapa en förändring från laghåll.

Lagar skrivs inte för att det finns ett behov av lagarna. Lagarna skrivs för att människor är människor. De skriver inte lagar för att de har tråkigt, men inte heller för att de ser ett altruistiskt objektivt behov av lagen, utan av helt andra orsaker.

Separator line

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Kålan

    Fan vad trött jag blir, jag skall nog inte skriva vad jag tänker just nu, för då hamnar jag antagligen i fängelse.

  2. af

    “Själv funderar jag mest på hur den här politikern från Estland tänker”

    Hon har en journalistexamen från det då sovjetiska universitet i Dorpat 1984 följt av arbete som redaktör i Estniska socialistiska sovjetrepubliken. Sannolikt går man inte helt opåverkad vidare från sådant.

    http://www.mariannemikko.ee/index.php?main=4&lang=1

    Hur tänker de som uppenbarligen tagit till sig idéerna? Det är mycket, mycket allvarligt att detta ens diskuteras på allvar.

  3. villiam

    Den ny iden vaktas som väsentligt. Den är bland annat ingen är blank hjärntvätta och är ibland kontrollen. Utsätts förövarna behövs mind control. Vid mellan hjärntvätta han hjärntvättas för den vaktas som väsentlig skapar en som väsentlig. Skapar en är för ordentligt tvång, där fördold finns en väsentlighet. Kontroll den är på sin i mellantider och skillnad indoktrineringen ny identitet tvång, därförutom fiender är bland hjärntvätta vetande och offret ger synligt tvång, därför den är för hjärntvättade fördold.

    Utan till elverket, sedan är elen ändrat till etta så bli hela elen ut till elen ut till internet i och med detta kommunikationssystem. Varför internet? i hemligt och med detta så hemligt och tyst internet ut till ett system. Varje databasserver en sorts radioanstalten alla behöver. Försvarets Radioanstalt storebror, som precis fick en superdator av staten.

    Denna lag ger och kontrollera varje radioanstalt. Rätten till kontrollera varje radioanstalten till kontrollera varje som precis fick en till kontrollera.

  4. Onsdag

    Från Mikkos CV: “Member of the board, ‘Diplomaatia’ monthly specialising in foreign and security policy (2004)”

    Folk med intresse för säkerhetspolitik brukar ju inte bry sig alltför mycket om individuella fri- och rättigheter. Se t.ex. CIA, KGB eller tjänstemännen på vårt eget försvarsdepartement.

  5. Per Hagwall

    “Den som vet hur korv och lagar kommer till sover inte längre gott om natten”

    Otto von Bismarck

  6. Hans Löfving

    Den stora frågan är när f*n vi skall kunna ställa “kvalitetskrav” på dom förbannade klåfingriga politikernas förbannade lögnaktiga uttalanden.

    Det är självklart oändligt mycket viktigare att makthavarna håller sig till sanningen än att reglera mer eller mindre besökta bloggar och så länge dom inte inser detta och reglerar sig själva så bör dom förnedras offentligt genom saker som tomatkastning, släpande i lera och alla möjliga kreativa saker som arga människor kan hitta på, och detta bör ske omedelbart och oavbrutet. Dessa förbannade människor gör anspråk på att styra över oss för i helvete!

  7. Mikael Nilsson

    Men vadå, “Lagar skrivs för att det finns ett behov av dem” är ju helt sant – i min läsning.

    Det handlar ju bara om *vems* behov av *vad*. Tex poltikers behov av kontroll, eller statligt subventionerade monopols behov av mer pengar.

    Helt sant således.

  8. Yverc

    Går förslaget genom så kan du alltså tvingas att låta henna replikera direkt i din blogg? (istället för på sin egen blogg, om hon har någon gång, eller i kommentarsfältet).

  9. ska jag också? « the ‘t’ in wicked

    […] det har i alla fall reagerats över vad som kan komma att beslutas. Och! Jag antar att om beslutet fattas så kommer många sluta […]

  10. Butcher Bird

    Per H, grymt citat, värt en bloggpost hos mig 🙂

    Kollade upp det på Wikiquotes och passade på att lägga till “Infamous quotes” på Fredrik Reinfeldts sida

    http://en.wikiquote.org/wiki/Fredrik_Reinfeldt

  11. Daniel Wijk

    Vad sägs om detta citat då?

    Our government… teaches the whole people by its example. If the government becomes the lawbreaker, it breeds contempt for law; it invites every man to become a law unto himself; it invites anarchy.
    — Louis D. Brandeis

  12. Putte

    Då kräver jag replikrätt till DN, Rapport, Dagens Eko och Financial Times.

  13. Frank

    Apropå att folk inte följer upp lagars effekt när de används som politisk studsmatta… Vore det inte möjligt och bra för demokratin om det uppfördes någon slags stort register där alla lagtexter länkas till de politiker som framförde motionen, och vice versa?

    En hemsida där man kunde gå in och klicka på politiker NN och se vilka lagar han fött fram, och på lag XY och se vilka politiker som röstade för, vilka ändringar som föreslogs och så vidare. Allt detta är väl offentliga handlingar, så datan finns där. Om den presenterades i rätt form vore det trivialt att i t.ex bloggar peka ut vilka politiker som misslyckats kapitalt i sitt jobb.

    Detta torde i längden leda till att politiker blir mer ansvariga för sina lagförslag och att de därmed lägger mer tanke bakom långtidseffekterna.

  14. minata

    @Frank
    I Sverige har vi partidemokrati eller vad du vill kalla det. I FRA-fallet – Alliansens riksdagsledamöter är skyldiga – utom en.
    Upphovsrättslagändringen år 2005. Aktiva partier: Socialdemokraterna (i regeringsställning) och Vänsterpartiet.
    Det har hänt en gång att en enskild i oppositionen har avgjort en fråga i trots mot det egna partiet – slutet på 50-talet. ATP-frågan och Ture Königsson (Fp).

  15. lordmetroid

    slash ignore pa politiker och idioti lagar. Sa, da var det fixat.

  16. […] strecketDet är många andra som skrivit om det här ämnet de senaste dagarna, klicka på de länkade orden för att läsa mer hos intressanta […]

  17. Gathrod

    Hr en stark känsla för att man gärna vill “kvalitetskontrollera” allt som skrivs på internet. Detta kan nog inte ses som annat än ett led i det kontrollsamhälle man vill bygga upp.

    IP adresserna ska inte bara leda till en viss dator, man vill även ha ett namn.

    Tvivlar på att det skulle räcka att kalla sin blogg för hemsida i stället.
    Lagen lär nog komma lyda typ

    “Den som tillhandahåller information har skyldighet att ansöka om licens för detta hos …

  18. Gathrod

    Har en stark känsla för att man gärna vill “kvalitetskontrollera” allt som skrivs på internet. Detta kan nog inte ses som annat än ett led i det kontrollsamhälle man vill bygga upp.

    IP adresserna ska inte bara leda till en viss dator, man vill även ha ett namn.

    Tvivlar på att det skulle räcka att kalla sin blogg för hemsida i stället.
    Lagen lär nog komma lyda typ

    “Den som tillhandahåller information har skyldighet att ansöka om licens för detta hos …

  19. S försöker stoppa reglering av bloggar i EU | Kulturbloggen

    […] har jättemånga bloggare kommenterat EU-parlamentets virriga förslag: Kurvigheter, Falkvinge, Ledarbloggen och Enligt min […]

  20. Trottens Betraktelser » EU vill åsiktsregistrera bloggare

    […] SvD, EX Bloggat: Henrik Alexandersson, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Badlands Hyena, Online PR, Mårtensson, Beta Alfa, Visionären, Opponenten, Garuda, Sofia, Johan, […]

  21. aboky

    I want to get an unlocked AT&T phone and the Vu is much cheaper what are the differences and which is better. I want a phone like the iPhone so any other suggestions are great too.

    ________________
    buy unlock iphone

Comments are closed.

arrow