En bild säger mer än tusen ord, och beskrivningarna av vad ett sociogram är känns lätt lite torrt akademiska.
Här är ett exempel på ett sociogram. När man ser detta, så inses det lätt varför det behövs ordentliga mängder automatiserad datakraft för att framställa det över huvud taget, och varför det därför inte spelar roll ifall anställda på FRA läser enskilda meddelanden för hand. Problemet ligger i kapaciteten hos automatiserad behandling.
Nedanstående är mina vänner på Facebook, som punkter på cirkelns omkrets. Det är i stort sett alla av betydelse jag mött och träffat. Det sociogrammet visar vilka jag känner. Men det visar också vilka av dem som känner varandra. Med bara detta kan man kartlägga hela mitt liv, mina bekantskapskretsar, och hur jag rör mig.
Det finns en anledning till att det finns människor jag ofta har kontakt med som aldrig skulle dyka upp i det här (offentliga) sociogrammet. (Klicka för full, oförminskad bild — där går namnen på mina kontakter att läsa.)
Pingat på Intressant. Andra bloggar om FRA, privatliv, sociogram
Det vore bra om de oinsatta i riksdagshuset fick sig en titt på detta.
Just därför tänkte jag att en bild säger mer än tusen ord.
Jaha Wijk, vad ska de säga då? “Vilken fin färgad cirkel du gjort Rick, men du har nog missförstått syftet… vi vill varken dig eller dina facebookvänner något ont”
Det är ungefär den grad av konsekvensanalys man fått vänja sig vid under den tid FRAlagen diskuterats (ett par år). Dvs INGEN.
[…] att man ska få en mycket detaljerad bild av vem en människa är. En sådan bild kallas för ett sociogram. Ur det kan man utläsa mycket om den enskilda individen. Från artikeln: Vi rör oss på olika […]
[…] de borde sagt är, att de vill kartlägga alla individer i vårt land! Genom sk sociogram kan FRA skapa en ohyggligt detaljerad översikt av individers olika sociala kontaktnät och […]
Butcher: Nja, så korkade är de faktiskt inte. Nog för att de är oinsatta men med en hyffsad förklaring och denna bild så förstår nog de flesta vilket problem det är. Oavsett om de sitter i riksdagen eller ej.
Om dom sedan tror att en lag kan innebära det ovanstående är ju en annan sak. Men vill du inte längre försöka få folk att förstå så tycker jag att du gett upp för tidigt.
[…] göra med tekniken har inte synts ordentligt i debatten tidigare. Här kan man för övrigt se ett exempel på ett sociogram, om man är […]
jag tror att det vore att dumförklara väldigt många om man trodde att beslutsfattarna (och de som är för liknande lagstiftning) inte visste hur sociogram fungerar och vad de används för. problemet är istället att de tycker att det är en bra och effektiv metod för att hitta buset (på bekostnad av sånt däringa som integritet, privatliv, värdighet och demokrati).
Heh, hur skrämmande är det inte att jag på ca 5 sekunder lyckades hitta mig själv i den där bilden? 😛
I vilket fall som helst, det låter som om man har ett val att göra. Antingen minimerar man den kontakt man har med omvärlden, eller så gör man precis tvärt om och maximerar den så ett eventuellt sociogram helt enkelt blir fyllt med alla möjliga flyktiga kontakter som är helt orelevanta. Det ändrar dock inte faktumet att det som händer är fel.
Hur har du gjort det där?
Anna: Applikationen “Friend Wheel” på Facebook.
Åh, är jag av betydelse. Man tackar.
[…] om FRA (snodd lista från Anna Troberg): Opassande | Björn Wadström – ettan | Rick Falkvinge (pp) | Rick Falkvinge (pp) igen | jj.n | Jens O. | djävulskattungen | Kurvigheter | Det Progressiva […]
[…] eftersom jag tar för givet att du kan läsa själv och dessutom så finns det flera andra kloka människor som analyserar och tänker till. Fler kommer alldeles säkert att tillkomma under […]
Äntligen uppmärksammar gammelmedia FRA:s trafikdatalagring. Precis som du skriver, Rick, så har informationen funnits där mitt framför näsan på oss hela tiden:
I propositionen på s. 72 talas mycket luddigt om FRA:s teknik- och metodutveckling:
“Verksamheten avser normalt inte innehållet i meddelanden som utväxlas mellan enskilda. Intrånget i den personliga integriteten blir därmed marginellt. Emellertid kan det inte uteslutas att verksamheten kan komma att innefatta inhämtning av information, t.ex. om mellan vilka viss kommunikation äger rum, som är känslig ur integri-tetssynpunkt. Regeringen anser därför att även denna verksamhet skall omfattas av de begränsningar som lagen uppställer.”
En eloge till den tjänsteman (Daniel Ström?) som lyckats formulera något av det mest känsliga i hela FRA-förslaget på detta kryptiska sätt. Här tror jag att Ingvar Åkesson, Michalea Dráb och Per Kjellnäs har varit djupt involverade och dikterat för tjänstemannen hur han måste formulera sig.
Det påpekas också i propositionen att metodutvecklingen inte alstrar någon rapportering, vilket motsägs av Ingvar Åkessons uttalanden (se nedan). Det finns nämligen inga lagliga hinder för att dessa trafikdata används i rapporteringen till uppdragsgivarna. Och oavsett vilket – själva insamlandet och utbytet med andra länder är väl allvarligt nog?
I den särskilda personuppgiftslagen för FRA talas lika luddigt om denna verksamhet. Det artikelförfattarna på DN debatt missat är att det i den tillhörande förordningen framhålls att FRA med interna beslut kan lagra informationen på obegränsad tid:
Personuppgifter i en uppgiftssamling för råmaterial skall gallras senast vid utgången av det tredje året efter det att behandlingen av uppgifterna påbörjades, om inte Försvarets radioanstalt dessförinnan har beslutat att uppgifterna skall bevaras därför att de fortfarande behövs för det ändamål för vilket de behandlas. Om uppgifter bevaras med stöd av ett sådant beslut skall de gallras eller frågan om bevarande prövas på nytt senast vid utgången av det tredje året efter beslutet.
Ingvar Åkesson bekräftade redan i en ekointervju 2007 att FRA sparar svenskars trafikdata, men han ville tona ned verksamhetens omfattning: FRA föreslås få spara e-postkontakter</A
Det framgår också att trafikuppgifterna kan utbytas med andra länder och att de kan vidarebefordras till t.ex. svensk polis.
Rapports båda avslöjanden blev sedan rejäla spikar i kistan:
FRA lagrar svenska telesamtal och mejl
FRA lagrar svenskars surfvanor
I det interna FRA-dokumentet säger en FRA-chef att man är mycket angelägen om att fortsätta spara trafikdata, inte minst i dessa tider av ökad kryptering. Här talas också om “stora mängder” trafikuppgifter som insamlas över tiden, och som analyseras i efterhand.
Hur FRA kan kringgå lagstiftningen inom ramen för utlandssamarbetet har beskrivits i tidningen FOKUS: Lagförslag öppnar för övervakning
Som sagt, all information finns där. Fyra personer var mycket tidiga med att peka på trafikdatalagringen (=metodutvecklingen): Anne Ramberg, Pär Ström, Oscar Swartz och du själv, Rick. Nu har insikten om denna verksamhet förhoppningsvis även nått riksdagens ledamöter.
Hela världen är bara 7 handslag bort. Därför är sociogram farliga i en paranoid värld där man behandlas som en brottsling redan baserat på ens namn, genom sociogram kan man koppla precis vem som helst till vad som helst. Det leder till att vanligt folk kan tappa alla sina rättigheter i samhället bara för att man hamnat i onåd hos någon tjänsteman. Det kan räcka med att barnen bråkat i skolan och att man lite oförsiktigt kallat en förälder ansvarslös, föräldern råkade bara vara sambo till den där tjänstemannen som genom sociogrammen kan göra en rättslös genom att koppla ihop en med något starkt stigma.
Om man krypterar sin trafik/mail så kommer man sannolikt att tilldra sig särskild uppmärksamhet, d.v.s desto mer man värnar om sitt privatliv, desto mer energi lägger staten ner på att titta på ens sociogram… Kul…
Ditt facebook sociogram är ju som den ser ut två dimensionell. Utgå från den och lägg på en tredje dimension med intressen hos alla dessa människor. Och ytterligare en dimension med var alla dessa är. Det blir invecklat men oerhört kompetent.
Om ni har trist en kväll titta på “fortsättningen” av den gamla hederliga WarGames (från 80 talet) som kom i ny tappning för inte så länge sen.
Wargames 2: The Dead Code
http://www.imdb.com/title/tt0865957/
En riktigt usel film tyvärr, men en liten hint om vad man kan göra med en superdator som får enormt mycket övervakningsinformation. Riktigt snyggt “sociogram gränssnitt” dessutom, i klassisk hollywood stil såklart ;-).
Kan inte låta bli att notera att Blondinbella är med i sociogrammet. 🙂
Öh, är inte publiceringen av detta sociogram en direkt kränkning av dina kontakters integritet?
Det är en sak att publicera vilka du känner, men du har här publicerat kontakterna mellan dina kontakter.
Utan deras tillåtelse antar jag.
@Lucas
Nu var ju datat från Facebook…integritet-vadå?
Lucas: Allt är offentlig data från Facebook som de själva valt att offentliggöra. Bilden ovan kommer direkt från (en applikation på) Facebook.
Finns bara en sak att göra; bygg sociogram på riksdagsledamöterna, deras familjer och självklart barnen.
Patrik: Inte dum idé, borde gå att göra åtminstone för de yngre genom Facebook.
Aewheros: Yup, jag var ju CTO på Glife. Blondinbella drivs till stor del av det företaget.
Träffade Bella några gånger bara visserligen, men ändå.
@Rick
Ok, fair point – om folk frivilligt lägger upp sina kontakter har de kanske inte det på engleska brukar kallas “expectation of privacy”.
Jag tycker att fallet inte är helt klart dock. En parallel man kan dra är kameraövervakning av allmän plats. Det anses inte etiskt fel att titta på folk som passerar på gatan, men att spela in det med kamera med syfte att kartlägga folks rörelse är diskutabelt.
Helt enkelt så gör automatisering en kvalitativ ändring och inte bara en kvantitativ. Det är rimligt att anta att folk som lägger upp sina kontakter på facebook inte gjorde det för att tredjepart skulle kunna analysera deras bekantskapsmönster. Den automatiska data miningen gör att man kan plocka fram mönster på ett helt annat sätt.
Det är inte en enkel fråga. Jag skulle exempelvis inte säga att det behövdes lagligt skydd mot det, men jag tycker fortfarande att det hamnar i en etisk gråzon.
Det borde gå att utveckla MOTMEDEL mot sociogrammen. Exempelvis genom att utveckla programvara som automatiskt genererar en massa telefonsamtal, SMS och mejl till slumpmässiga okända mottagare. Får man svar (t.ex. av en telefonsvarare) är det bara att fortsätta med samma nummer för att skapa en stark falsk länk.
Om samma programvara finns i andra änden kan de båda programmen skapa en tät trafik av massor av ömsesidiga uppringningar och långa telefonsamtal med nonsensinnehåll.
På så sätts drunknar mina verkliga kontakter i all nonsens.
[…] om något är värt att spara) eller helt enkelt inte fattar att det kan påverka biktsekretessen. Även om själva innehållet i bikten inte avslöjas, kan själva det faktum att en enskild person s… Och definitivt ett ingrepp i den personliga integriteten och […]
Putte: ja, motmedel kan fungera så länge dom är diversifierade nog att inte kunna filtreras ut.
Man skulle kunna skapa ett program som gör detta med datatrafik.
Putte: Vad gäller datatrafik som surfande, skrivande på bloggar osv.. så får du precis den effekten med TOR, i synnerhet om du även kör din burk som exit-nod. Mycket svårt att skilja vad som är din trafik från någon annans. Lite av samma skydd kan man också få genom att lämna sitt trådlösa nätverk öppet för andra att nyttja, och givetvis i båda fallen göra det uppenbart att här passerar andra människors trafik.
[…] medborgare får ta del av vad som pågår. Även andra bloggare som: Christian Engström och Rick Falkvinge. Tar upp frågan om sociogram, med en bra grafisk beskrivning av Rick […]
Kolla in kommentaren hos Mark Klambergs “Ett svar till Carl B. Hamilton…”. Där finns en lång postning om hur fel vi har i vårt antagande om sociogram.
Angående dsikussionen ovan mellan Lucas och Rick. Såvitt jag vet är inte informationen på Facebook offentlig. Har själv inte Facebook och hade därmed inte tillgång till ovanstående information tidigare. Frågan är om samtliga av personerna i cirkeln genom sitt medlemskap i Facebook verkligen samtyckt till att deras inbördes förhållande görs offentligt för samtliga med tillgång till Internet.
Såvitt jag har förstått används Facebook av dess medlemmar till stor del just för att kartlägga inbördes förhållanden och “spana” på andra personer för att se vilka de har som vänner o.s.v. Var och en av dessa fungerar som ett okontrollerat FRA. Vilket också bevisas av vad Rick har gjort. För mig ter det sig märkligt att alla de som har Facebook, bloggar m.m. också kan vara motståndare till FRA-lagen. Dessa personer har ju själva valt att lyfta på sin egen integritetsslöja. Vilka som använder sig av den publicerade informationen verkar de inte ha funderat på. Tyvärr har vi redan sett missbruk av såväl Facebook som bloggar av personer och organisationer med mindre lovvärda syften. Däremot finns väldigt få exempel på övertramp av staten trots en mycket lång tradition av signalspaning och annan spaning av såväl FRA som polis.
[…] helt oskyldiga människor. Då var det dags till att kolla upp, om de har hunnit röja undan sina sociogram tillräckligt noga. Så att vi som inte begriper, ska kunna känna oss lugna med […]
Fredrik: Det är en enorm skillnad. En och samma handling är väsenskild beroende på om man gör den frivilligt eller tvingas till den.
Det är skillnad på att knulla och att bli våldtagen.
Mélancolie: Exakt det där diagrammet finns redan i min profil, och min profil är offentlig på Facebook. Jag bara kopierade hit det som redan ligger öppet på nätet.
Tyvärr kommer vi nog aldrig få veta hur mycket sociogram som FRA har lagrat. Åtminstonde lär inte Datainspektionen få höra något uppseendeväckande när de granskar FRA nu i veckan. De kommer nämligen inte ställa några frågor själva till databasen Titan, utan bara “begära ut handlingar”.
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article401396.ece
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article397790.ece
Jag frågar mig: När blev det ok att låta brottslingen vara den som tar fram bevisen?
Varför anställer inte Datainspektionen någon SQL-kunnig människa som kan nosa ordentligt i vad FRA har registrerat om oss?
Men ack, datainspektionen är ju ingen polismyndighet, och därför bryr de sig inte om att göra en utredning värd namnet.
[…] som kontaktar vem, när, varifrån och hur. Att lagra den informationen, eller pesonliga mönster (sociogram). Kräver ett mycket litet utrymme, vilket medger en masslagring. Kan Skattemyndigheten lagra […]
Här tror jag vi har det program som används av flest tjänster i världen, inklusive polisiära myndigheter: http://www.i2.co.uk/products/analysts_notebook/“>Analyst’s notebook. Med hjälp av programmet lär det vara mycket lätt att massgenerera sociogram utifrån insamlade rådata.
Här har vi nog det program som används av flest tjänster i världen, inklusive polisiära myndigheter: Analyst’s notebook. Programmet möjliggör automatisk generering av sociogram utifrån rådata.
[…] avslöjade i juni att FRA har sparat trafikdata från svenskars vardagskommunikation för att bygga sociogram i åtminstone tio […]
[…] | Mark Klamberg igen | Svensk Myndighetskontroll igen | Opassande #5 | johannicklasforsberg | Rick Falkvinge (pp) igen | Rick Falkvinge (pp) #3 | ICMPECHO igen | FLORAS KULLE – butiken, prylarna och livet på […]
[…] programvara | Mårtensson | Drottningsylt | Rick Falkvinge (pp) #4 | Opassande #5 | Opassande #6 | Rick Falkvinge (pp) #5 | Rick Falkvinge (pp) […]
[…] avlyssna vår privata kommunikation. Vi ser ansatser för att makten ska se vilka vi kommunicerar och umgås […]
[…] sjukvårdsjournaler, eventuella blodprov. Sätt sedan samman dessa i ett sociogram och du kan lätt kartlägga dina politiska motståndare/fiender in i minsta detalj. Det kanske låter som om jag är paranoid? […]
[…] lyckas hitta en människa som frågar en liten tjej vilken färg hon har på trosorna. Att skapa sociogram som täcker hela svenska befolkningen är helt okay, det också, så länge vi upptäcker att […]
[…] data om kommunikationen som sådan — men det är tillräckligt för att bygga sociogram, alltså kartlägga människors nätverk på ett otroligt integritetskränkande […]
[…] data om kommunikationen som sådan — men det är tillräckligt för att bygga sociogram, alltså kartlägga människors nätverk på ett otroligt integritetskränkande […]