FRA-resumé 2: FRA är en avlyssningsorganisation

Det kom en hel del emellan i min resumé av FRA-argumentation. Men nu kör vi igen.

Separator line

Det här är en postning i serien FRA-resumé.

 1. Oreglerad avlyssning är olaglig avlyssning (30 augusti)
 2. FRA är en avlyssningsorganisation (10 september)
 3. FRA avlyssnar åt polisen, militären och regeringen
 4. FRA bryter mot grundlagen idag
 5. Ingen får avlyssna telefonsamtal eller öppna post utan lov
 6. FRA-lagen innebär allmän avlyssning
 7. MUST, vår andra signalspaningsmyndighet

Separator line

Det pratas ibland om att vi FRA-kritiker inte vill ha någon signalspaning över huvud taget. Ja, kanske inte ens något försvar, för utan spaning är ju försvaret meningslöst.

Detta sägs utan att veta vad signalspaning över huvud taget är för något. De flesta hör bara “spaning” och utgår från att det är någon form av underrättelsetjänst. Spioner i svarta hattar, mörka glasögon och förföriska leenden.

FRA sysslar nämligen knappt med signalspaning längre. De har i allt väsentligt lagt ner den verksamheten. FRA sysslar numera med massavlyssning av civil kommunikation på ett sätt som strider mot Europakonventionen, och till mycket liten del med signalspaning – 2003 bedömdes det att bara en fjärdedel av verksamheten var signalspaning.

Signalspaning innebär två saker. Det ena är att man lyssnar på radiokommunikation mellan främmande makts militära förband – COMINT eller KOS på svenska – och detta låter sig göras eftersom de kommunicerar på radio. Det andra är att man lyssnar på tekniska signaler som radarn från en missil eller mellan andra tekniska system – ELINT eller TES på svenska. Tillsammans utgör detta SIGINT, Signals Intelligence, signalspaning. Wikipedia har en bra artikel.

Notera den fullständiga avsaknaden av “avlyssning av civila telefonsamtal och internet”.

Problemet är att FRA har varit så hemliga så länge, att det enda folk har vetat om dem är att de ägnar sig åt signalspaning. Det gör att allting som FRA har gjort, har blivit signalspaning per definition. “Vad gör FRA?” “-Signalspaning.” Det är signalspaning när FRA lyssnar på främmande radiotrafik, när FRA olagligen kartlägger civilpersoners kontaktnät, när FRA går ut med skräpet, och när FRA krökar på lördagsbaren, helt enkelt därför att ingen har vetat vad FRA gör mer än att det kallas för signalspaning.

FRA har länge lyssnat på radiovågor, under premissen att alla får lyssna på dem. 1976 riktade man antennerna mot telekommunikationssatelliter för första gången och började avlyssna civila telefonsamtal, något som absolut inte faller under premissen “luften är fri”. Det struntade man i, trots att FRA vet att det bryter mot Europakonventionen som sedan 1995 gäller som svensk grundlag. Rapport avslöjade i juni att FRA har sparat trafikdata från svenskars vardagskommunikation för att bygga sociogram i åtminstone tio år.

Detta är inte signalspaning. Det är massavlyssning av hela svenska folket.

FRA är inte en signalspaningsorganisation. Det är en avlyssningsorganisation.

Om vi ska ha signalspaning eller inte har ingenting med FRAs vara eller inte att göra.

Separator line

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Bloggat om FRA nyligen (data från knuff.se): politikbloggen.wordpress.com | frendo.se | Under den svarta natthimlen | AlterEgo Resonerar | ProjektPåRiktigt | Farmorgun i Norrtälje | Copyriot | Björn Wadström – ettan | Alliansfritt Sverige | Olofs blogg | Språkförsvaret | Inside Stefan Hallgren –>> | Anna Troberg | Hax | Sadsmiles Blogg | En liten tant | Alliansupproret | Anders Widén Författare | Tankar i Gryningens Ljus | Farmorgun i Norrtälje igen | Johnny Scharonne | Basic personligt | Syrrans Granne | Jens O. | Mark Klamberg | Lars-Ericks blogg | Motbilder | Sundevall | Slitaslang | Katarina Brännström | [ s-buzz ] | Henrik Tornberg | Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina | Kommunisternas blogg | Magnus Andersson | ICMPECHO | Mårtensson | Opassande | Elisabet | Christian Engström (pp) | brockman.nu | RIDSPORTSBLOGGEN | Opassande igen | Huset ved bekken | Tilly´s Blogg | Onlinegamer – Team Fortress 2 på svenska | Stockholm enligt Ankersjö | Opassande #3 | AlterEgo Resonerar igen | Mina Moderata Karameller | Drottningsylt | Liberal och långsint… | Strutz refleXioner | Svensk Myndighetskontroll | bisonblog | Farmorgun i Norrtälje #3 | Hax igen | Ryggraden | unt.se – Ledarloggen | Charlotte Therese | Tiarafeministen Linnéa | Grönt är skönt | Peace, Love and Capitalism | Kulturbloggen | Anders Widén Författare igen | JMB | Strutz refleXioner igen | Den Liberala Misantropen | På vacklande ben | Magnus Andersson igen | Rick Falkvinge (pp) | Anders Widén Författare #3 | Kul bilder! | Opassande #4 | SCHLAUG.SE | Claeskrantz.se | Nya Tänk om | Elisabeths blogg | Mårtensson igen | ebbe cederblad | Mark Klamberg igen | Svensk Myndighetskontroll igen | Opassande #5 | johannicklasforsberg | Rick Falkvinge (pp) igen | Rick Falkvinge (pp) #3 | ICMPECHO igen | FLORAS KULLE – butiken, prylarna och livet på landet | hanglar | www.webhackande.se | Anna Troberg igen | Törnqvist tänker och tycker | Forever United | bloggproffs.net | My life | Tankar om Kristen tro… | Strutz refleXioner #3 | Björn Wadström – ettan igen | ENKELT | Jens O. igen | Opassande #6 | Conjoiner | Aronsson & Johansson | Mina Moderata Karameller igen | Mark Klamberg #3 | Heksann | scaber_nestor | Bloggtidningen | Mina Moderata Karameller #3 | Bloggoholic Bloggar om allt och absolut ingenting | Lars-Ericks blogg igen | Farmorgun i Norrtälje #4 | Din ledamot i riksdagen – Göran Pettersson | scaber_nestor igen | Amanda Brihed | Liberal 2010 | Signerat Kjellberg | A die Wundes Weblog | Svensk Myndighetskontroll #3 | Konvertittbloggen | Christian Engström (pp) igen

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. scaber nestor

  Jag lade märke till att googlar man på FRA så har FRA bytt header till
  “FRA – Sveriges signalspaningsorganisation”

  Japp, helt plötsligt har någon upptäckt att byter man till “signalspaningsorganisation” så låter det mindre byråkratiskt och blir ett argument i debatten “de heter faktiskt Sveriges sign….”

  Det förändrar inte faktum, men bara att de ändrar namnet tyder på både smart marknadsföring och desperation, för ni kan ge er fan på att ingen FRA-förespråkare kommer att kalla FRA för något annat än just “Sveriges signalspaningsorganisation.”

 2. PROS

  tänkte dra till men en super flum konspiratoriska tanke gång här.

  FRa spanar på folk men vill hålla det hemligt, men herr/fru vald potatis säck väljer att sätta händer för öronen och sjunga högt som vilken trotsig 4åring som hälst , I EU håller man på med sken manövrar och låter andra departiment ta be slut om sådant som inte rör dom. EU vill att projekt ACTA ska slinka igenom utan att någon bjäbbat imot eller vetat om dess ecistens innan det är klubbat.

  nu till teorin: Om ACTA går i genom så i stället för att man lägger allt på operatörerna så låter man FRA som redan har Sveriges användare övervakade sköta filtreringen, vilket gör att antipirat byrån och andra #¤%/&&%¤ inom stenålders media industrin bara behöver lyfta luren så är några hundra person varnade att dom sysslat med något som inte bär stämpelen DRM. Eller att en sittande regering tycker det blir för mycket uppmärksamhet kring en minister som trampat i klaverat, lyft luren och några hundra bloggare har fått en varning att dom bör dra sig tillbaks och inte skriva mer för då kan dom stämplas som Hot Mot Rikets Säkerhet och åtgärder kan sättas in. Piece of cake 😀

 3. Bo Larsson

  FRA-resumen bör del efter del spridas via email och pappersutskrift till alla som kan vara intresserade och sin tur spridas vidare av dessa till alla de tror kan vara intresserade osv.

  Man kan skicka till alla släktingar, vänner, artbetskompisar etc. På detta sätt kan resumen nå ut ganska snabbt till en stor del av svenska folket.

  Hypotetiskt: om var och en kan skicka till 50 personer och var och en av dessa skickar vidare till 50 som skickar vidare till 50 osv. På bara fyra led har man nått ut till 6 250 000 personer. Naturligtvis blir det inte så men man ser vartåt det barkar.

  Det kanske kan organiseras och formuleras så att alla som vill enkelt kan skicka vidare på detta sätt.

 4. blondin-rikard

  Rick!

  Ibland får jag för mig att din blogg skulle må bra av att ha ett poängsystem på kommentarerna (gärna med möjlighet att sortera/filtrera på poäng).

  Kanske värt ett experiment?

 5. blondin-rikard

  Bo Larsson:

  Inget hindrar dig från att skriva ut och skicka. Men man kan ju även maila länken till respektive inlägg.

  Mail är ju lätta att skicka vidare (även om jag personligen inte brukar uppskatta sånt eller göra så).

 6. Bob

  Senaste ryktet:

  1. FRA har fått ett namnbyte, googlar man på FRA står det numera “FRA – Statens Signalspaningsorganisation”

  2. Parallellt med detta ändrade en anonym användare i wikipedias artikel om signalspaning till att inbegripa regeringens definition, denne anonyme skrev på IP-Nummer 194.218.253.250
  Detta IP tillhör Statens Räddningsverk.

 7. ST

  Signalspaning går alldeles utmärkt att använda eftersom det i debatten används med en stipulativ definition, istället för en deskriptiv definition. Precis som vilka tekniska begrepp som helst. Det görs ju mest för enkelhetens skull.

  Mer korrekt är ju FRA en civil underrättelsetjänst som bedriver signalunderrättelsetjänst (och informationssäkerhetsarbete). Fast oftast används begreppen signalspaningsorganisation, och signalspaning.

  Tekniskt korrekt är inte signalspaning likställt med Signals Intelligence. Mer tekniskt korrekt betyder Signals Intelligence Signalunderrättelser … fast det är enklare att säga signalspaning men ändå mena signalunderrättelser, allt beror på kontexten. Precis som man kan använda SIGINT trots att det är COMINT man, egentligen, menar.

  “Notera den fullständiga avsaknaden av “avlyssning av civila telefonsamtal och internet”.”

  USAs och NATOs definition på begreppet SIGINT. (Om nu inte “is intelligence-gathering by interception of signals,” säger det mesta.)

  “A category of intelligence comprising either individually or in combination all communications intelligence (COMINT), electronic intelligence (ELINT), and foreign instrumentation signals intelligence, however transmitted.”

  En del sajter (webdictionaries, .gov, .mil, etc) använder istället för tillägget “however transmitted”, tillägg som “or other means” eller “by whatever medium”.

  Begreppen Signals Intelligence och signalspaning är i visa avseenden “left overs” från förr då det mest handlade om radiosignaler. Begreppen har helt enkelt bara uppdaterats att även inkludera avlyssning/spaning på Internet. Blivit teknikneutrala. Inget konstigt med det egentligen, istället för att hitta på nya begrepp har dom lagt till i definitionen i samma begrepp.

  Vad jag kunnat hitta så påbörjades detta runt 1996, då Federation of American Scientists publicerade ett dokument om behovet att, enkelt uttryckt, hänga med i teknikutvecklingen.

  Tillägget “however transmitted” kom med i definitionen, officiellt, i och med att USA gjorde sin lagstiftning teknikneutral. “Signal Interception” kunde ju även göras på Internets infrastruktur, eftersom kommunikationerna via Internet är just signal baserad, oavsett om det är via WiFi (radiosignaler), koppar (elektriskasignaler), eller fiberoptisk (ljussignaler).

  Den argumentation som användes kan ju kanske definieras som långsökt. Men faktum kvarstår att definitioner förändras hela tiden med tiden.

  Defence Intelligence Agency, DIA, har ett dokument som är läsvärt: From Semaphore to Predator – Intelligence in the Internet Era. (A. Denis Clift, President, Joint Military Intelligence College, Yale University, 27 April 2002)

  “During the Napoleonic Wars, the French revolutionized land-based communications with the erection of semaphore towers bearing rotating arms to fashion coded signals that could speed line-of-sight from tower to tower along the coast and across the country at some 200 miles an hour. The British quickly followed suit in this new era of signals intelligence. Theft of the enemy’s semaphore code books became an important part of the business of war.
  […]
  If the semaphore was the signals intelligence breakthrough at the time of Napoleon, the Internet and its communications channels are at the forefront of signals intelligence challenges in this new century. ”

  Det är varken FRA eller regeringen som har definierat om någonting, dom har bara NATO anpassat sig. Begreppen har uppdaterats, och som är så vanligt, speciellt när det gäller tekniska begrepp, Amerikaniserats.

 8. Erik

  PROS (och andra som kan finna detta intressant)

  Det ligger litet i ditt resonemang, men jag tillåter mig ett annat perspektiv.

  FRA har ett stort informationsutbyte med andra länder (och har alltid haft), och vilka data som skickas till andra länder beror givetvis på överenskommelser.

  Om t ex USA bedömer att uppgifter om upphovsrättsintrång bedöms vara väsentliga så kommer USA att få lämpliga uppgifter från t ex Sverige. Hur sedan dessa uppgifter hanteras vet vi inget om.

  Att USA ser mycket allvarligt på upphovsrättsintrång beror på att den amerikanska ekonomin är tänkt att i framtidens vara immaterial- och licensintäktsbaserad. Jag tror att det var ca 7% av bruttonationalprodukten som redan nu hade att göra med immaterialrättigheter och licensavgifter.

  USA:s think tanks har förstått att USA i framtiden (eller nu) inte kan konkurrera med produktion, beroende på t ex lönekostnader. Jag nämner bara Kina som exempel.

  Det pågår alltså en stor omställning i USA för att styra om intäkterna till att komma från patentavgifter och licensavgifter.

  Därför är USA så ENORMT fixerade vid sina handelsavtal! Bilaterala eller WTO (som till stora delar är en amerikansk lydorganisation), eller WIPO, m fl. USA gör ALLT för att knyta in omvärlden för att säkra framtida intäkter till landet via intäkter från avgifter istället för från produkter.

  Hur FRA spelar in i detta spel vet vi ej, men FRA kan definitivt bli en informationsöverföringskanal även inom detta område (om de inte är det redan).

 9. Rick Falkvinge (pp) » Här är vi den 16 september i Stockholm

  […] (pp) | Jinges web och fotoblogg | Lars-Ericks blogg | Konvertittbloggen | Garuda | Fradga | Rick Falkvinge (pp) igen | Ett Otygs funderingar och betraktelser | Mark Klamberg | louisep.com | frihetspropaganda – | […]

 10. Erik

  Som komplement till mitt förra inlägg bifogar jag en länk (och en del av texten) som ger mer info om vad som USA nu avser verkställa för att säkra sitt inflöde av pengar till nationen inom området som de envisas med att kalla “intellektuell egendom”

  http://news.cnet.com/8301-13578_3-10039238-38.html

  The second RIAA- and MPAA-backed bill was introduced by senators Max Baucus, a Montana Democrat, and Orrin Hatch, a Utah Republican, on Wednesday. It’s called the International Intellectual Property Protection and Enforcement Act, and it aims to ratchet up copyright pressure against countries that the U.S. Trade Representative deems to be taking too few steps against piracy.

  “We can’t let other countries repeatedly rip off the movies Americans make, the products Americans design and the other fruits of American ingenuity without taking some action,” Baucus said in a statement.

  The Baucus-Hatch bill says that the executive branch “shall develop an action plan” against such nations, with benchmarks including “adequate and effective protection of intellectual property rights.” Failure to meet those benchmarks may result in the Feds suspending government procurement contracts involving that nation, and halting loans and development aid, including credit from the Overseas Private Investment Corporation and the Export-Import Bank of the United States.

  Another section says the president “shall ensure that an intellectual property attache with the title of Minister-Counselor is placed in the United States embassy of each foreign country with which the President determines the United States has a commercially significant relationship.”

  The RIAA applauded the bill in a statement, saying it will “protect this national resource with new, meaningful tools.” The MPAA’s Dan Glickman said: “We appreciate the leadership of Chairman Baucus and Senator Hatch. Their efforts to strengthen the enforcement of U.S. intellectual property rights around the world are critical to protecting the many American business sectors and American workers that depend on intellectual property.”

  PS. Michael Geist noterar att massor av länder enligt USA inte följer USA:s “intellectual property”-avtal (46 länder, däribland Norge!)

  http://www.michaelgeist.ca/content/view/2870/125/

  USA följer inte sina avtal själva. Men det är som vanligt med USA: Gör som vi säger, inte som vi gör!

 11. Rick Falkvinge

  Erik: Åh, du menar att du är rädd att det uppfattas som kontroversiellt? Det gör det kanske, men inte om man läst på.

  ACTN (Advisory Committee on Trade Negotiations), som leddes av Edmund Pratt (CEO för Pfizer), rekommenderade precis den strategi du pratar om. Jag skrev mer om det i ett nyhetsbrev för länge sedan, som finns på forumet:

  Måndagsbrevet från den 4 december 2006

  Uppdatering: Av en slump ser jag att jag pratar om FRA i just det måndagsbrevet också…

 12. […] | Zac’s åsikter på ett fat. | Ledarredaktionens blogg | Yngve, en grön veganpolitiker | Rick Falkvinge (pp) #3 | dotty | En förtappad popstjärnas tankar | Occident igen | Det fria ordets forum | […]

 13. Erik

  Rick (och andra som finner detta av intresse) Jag har nu läst ditt gamla, men ändå märkligt aktuella nyhetsbrev!

  Och jag ser att du skriver precis om USA:s glidning från intäkter från produktion till intäkter från licenser och annat.

  USA strävar efter att knyta ihop världen till ett enda stort nät av USA-styrda avtal avseende licenser och avgifter. Och USA har bråttom!

  Kineserna är redan stora och Indien är klart i stigande, och Sydamerika (framförallt Brasilien) börjar sticka upp, och Afrika kommer nog så småningom (trots att både USA och EU gör allt för att stänga ute kornboden Afrika när det gäller jordbruksprodukter)

  Det visade sig tydligt att maktbalansen har förändrats då den senaste förhandlingsrundan (DOHA) i USA-styrda WTO inte alls gick enligt USA:s planer.

  Därför har USA bråttom:
  Om andra kontinenter/länder hinner resa sig och bli starka innan USA har knutit in dem i sina långsträckta bilaterala eller multilaterala handelsavtal (där alltid obalanserade betalningsmodeller (t ex extremt dyra avgifter för fattiga länder för licenser av tillverkning av AIDS-mediciner) för “intellektuell egendom” till USA är en viktig del) så har USA tappat mycket av sitt framtida intäktsflöde.

  USA:s bilindustris storhetstid är nämligen över (Toyota säljer redan nu fler bilar än General motors i USA! och de japanska bilarna håller en en helt annan precision och kvalitet vid tillverkningen samt drar mycket mindre bränsle), bomullsindustrin i USA vacklar (pga att det energimässigt inte går att via konstbevattning i längden upprätthålla gigantiska bomullsodlingar (och andra liknande odlingar) i icke-lämpliga trakter (ofta i ökenklimat!), deras kostnader för arbetskraft är ej konkurenskraftig, deras pappersindustri konkurreras ut av Kina, osv, osv.

  Ja, upphovsrätt, patensavgifter och licensavgifter har en mycket större roll än man kan tro utrikespolitiskt för USA. Ditt påpekande om att den ryska hemsidan som sålde MP3 o dyl var ett stort hinder för att USA skulle tillåta Ryssland att gå med i WTO var belysande. Det är ju faktiskt, om man inte känner till orsakerna, skrattretande att en hemsida som säljer musikfiler ansågs av USA vara ett stort hinder för Ryssland från att gå med i WTO.

  I detta av USA så stenhårt prioriterade immaterial- och licens- och patensavgiftsperspektiv ska vi visserligen inte förstora FRA:s redan pågående och även fortsatta slussning av information från andra länder, men det är blåögt att tro att det inte är en av pusselbitarna.

  PS. Jag har nämnt världshandelsorganisationen WTO flera gånger, men turerna runt den och dess syften har säkert beskrivits redan bättre av andra. Jag nöjer mig med att skriva att vi inte ska tro att WTO är något som bara har fördelar för alla, vilket man annars kan tro när man läser gängse mediabevakning. Det framställs t ex oftast i media som att DOHA-rundans misslyckande är ett stort bekymmer för världen, när det i själva verket tyder på att världsekonomin går mot en bättre balans. Ryssland t ex har numera i och med sina stora olje- och gasfyndigheter mycket färre incitament att gå med i WTO, och aviserade också mot USA nyligen att de ej ansåg försöka få gå med längre, då USA hotade försvåra Rysslands inträde pga Georgien-konflikten. Att Ryssland ej går med i WTO är ett stort avbräck, det stämmer, men inte för Ryssland utan för USA.

  Avslutningsvis: Kanske denna långrandiga kommentar även ger en förståelse för varför det var så enormt viktigt att The Pirate Bay skulle krossas.

 14. Erik Laakso | På Uppstuds » Mitt tal om FRA-lagen

  […] | Zac’s åsikter på ett fat. | Ledarredaktionens blogg | Yngve, en grön veganpolitiker | Rick Falkvinge (pp) #3 | dotty | En förtappad popstjärnas tankar | Occident igen | Det fria ordets forum | […]

 15. […] igen | guero | annarkia igen | Amanda Brihed igen | Mark Klamberg #8 | Den Liberala Misantropen | Rick Falkvinge (pp) #6 | The Glamorous Librarian | Syrrans Granne | Johan Ingerö | Harning igen | Niklas Hellgren | […]

 16. […] #3 | Christian Engström (pp) igen | Lampan | Min luktar oxo fisk! | Björn Wadström – ettan #4 | Rick Falkvinge (pp) #7 | Harning | Grafström […]

 17. FRA blåste visst inte över « Christian Engström (pp)

  […] #3 | Christian Engström (pp) igen | Lampan | Min luktar oxo fisk! | Björn Wadström – ettan #4 | Rick Falkvinge (pp) #7 | Harning | Grafström […]

Comments are closed.

arrow