Fyra dagar kvar – Riv upp, gör om, gör rätt

Idag är det fyra dagar kvar till riksdagens öppnande och demonstrationerna mot FRA.

Separator line

Det här är en postning i stafetten Nedräkning till FRA-demonstrationerna.

09 septEmma “Opassande”
10 septOscar Swartz
11 septAnna Troberg
12 sept – Rick Falkvinge
13 septMary Jensen
14 septMark Klamberg
15 septStoppafralagen.nu

Separator line

Jänkarna har ett vägmärke som det står “Stop, Look, Listen” på. Och när vi kraftsamlar så här inför att genomföra landsomfattande demonstrationer och punktmarkera riksdagsledamöterna vid riksdagens öppnande, samtidigt som det hålls tal i centrala Stockholm — en otroligt kraftig kombination som mig veterligen aldrig hänt förut — så är det precis det temat jag väljer som tema för min postning i stafetten.

Stop, Look, Listen.

För det som händer nu handlar om något mycket mer än ett genommyglat riksdagsbeslut om FRA. Det handlar om två olika kulturer där medborgarna plötsligt har fått nog av båda två, och ställer till med en politisk kris som regeringen inte klarar att hantera — och som sätter spår i svensk politik för alltid.

Stop.

Den första kulturen som är under angrepp från medborgarna är att tjänstemän kan se till att få egna lagar stiftade, tillsammans med ett gäng lobbyisters önskemål som är inkastade med luddigast möjliga skrivningar, och presentera dem som rutinåtgärder som bara behöver ett formellt godkännande. Vi aktivister vet att det här pågår i t.ex. Bryssel hela tiden, inte minst med telekompaketet.

I fallet med FRA var det ett par tjänstemän på Försvarsdepartementet som försökte kuppa igenom allmän avlyssning i Sverige som “en teknisk justering av befintlig verksamhet, för att anpassa försvarsunderrättelseverksamheten till det faktum att den mesta kommunikationen nu går i kabel”. Det hördes ord som “vi vill bara få tillbaka tillgången till det vi en gång haft”. Exakt dessa ord hörde jag själv sägas på plats i riksdagen från representanter för FRA.

Idag vet vi att FRA har brutit mot lagen länge. Detta hade inte avslöjats ifall det inte funnits aktivister som grävt vidare i detta och undersökt bakgrunden till lagförslaget. Lagstiftarna och de svenska kontrollorganen har brustit fullständigt i sitt uppdrag att granska statens tvångsmedel när det ska till aktivister som gör sådant på obetald fritid för att avslöja den största avlyssningsskandalen sedan IB-affären.

Lagstiftningsarbetet behöver överlag bli mycket mer transparent. Min vän och kollega Karl Fogel har föreslagit att allt lagstiftningsarbete ska ha krav på fullständig transparens, att varje lagförslag måste skrivas i en wiki, så att alla medborgare kan ha fullständig historik på exakt vilka ändringar som gjorts i förslaget, när, och av vem. Detta saknas i stort sett helt idag. En 500-sidig SOU eller Ds blir en lika 500-sidig proposition, och ingen sitter och jämför varje ord. Vem har ens kapaciteten?

(…och för att citera en person på en konferens i Finland när jag dryftade den Karl Fogels idé över bordet: “Och plötsligt och oförklarligt, så vaknade tusen lobbyister ur sin nattsömn med ett skrik.”)

Det måste till ett stopp för lagstiftningsarbete som är så ogenomträngligt att inte ens lagstiftarna själva förstår bakgrunden till och konsekvenserna av sina beslut, utan gör som tjänstemän med en helt egen agenda säger åt dem.

Look.

Den andra kulturen som är under angrepp från medborgarna är övervakningshysterin. Det som svenskar inte brytt sig om sedan 1950-talet, i tron på den goda staten (trots att Sverige tvångssteriliserade människor långt in på 1970-tal!…). Plötsligt har vanliga medborgare, helt vanliga Svensson, sagt att nog är nog och nu har det här gått för långt.

Det största problemet vi märkte från Piratpartiet när vi kampanjade mot FRAs avlyssning var att folk helt enkelt inte trodde på oss när vi berättade att lagförslaget existerade. Vi kunde läsa innantill ur lagförslaget för människor på stan, och de trodde inte på oss. Det var bara för verklighetsfrämmande att Sverige tänkte införa allmän avlyssning.

Den 18 juni stod vi tvåtusen människor utanför riksdagen i Stockholm och ropade “STOPPA FRA, STOPPA FRA” när riksdagsledamöterna kom till jobbet. I timmar och timmar! Det var helt magnifikt att se.

För FRA-lagen är långt ifrån det enda lagförslaget som ligger. Det är bara det som blivit mest uppmärksammat. För inte så länge sedan räknade jag till fem massövervakningsförslag, där FRA-lagen var ett. Trafikdatalagringen är det som kommer näst. Det är inte ett enda slag. Det är ett krig. Ett krig om vår rätt till ett privatliv som koncept. Och fram till nu har medborgarna inte ens upptäckt att kriget förts.

Det ligger lagförslag om att polisen ska få tillgång till webkameran på din dator, utan att du vet om det. Det ligger lagförslag om att göra din mobiltelefon till en statlig spårsändare. Det ligger lagförslag om att dina datorer ska kunna genomsökas. Det ligger lagförslag om att vissa industrier ska få större befogenheter än den svenska polisen att spåra upp din identitet på nätet.

Andra lagar har redan gått igenom. Som att polisen får montera in (sina egna) mikrofoner och kameror i ditt hem utan att du är misstänkt för brott. Avlyssna din telefon. DNA-registrera dig, även om du inte är dömd för något.

Integritetsskyddskommittén publicerade ett betänkande häromåret som riktade oerhört skarp kritik mot bristen på helhetssyn i lagstiftningsarbetet. Jag har inte sett en enda politiker utom de som satt i själva kommittén prata om betänkandet över huvud taget.

Det är dags att ta ett steg tillbaka och titta på helhetsbilden. Att inte fokusera på hur man ska “lösa” FRA-biten, och missa att tolv andra övervakningslagar smygs igenom under radarn under tiden FRA-debatten går. För det är helhetsbilden som är oacceptabel, inte bara FRAs massavlyssning.

Listen.

Den sista biten är svårast, och det är att lyssna efter det som inte hörs längre.

För när människor vet att de är övervakade, så tystnar de. När människor tappar sin privata sfär, så vänder de sig inåt. När människor inte vet vilka de kan lita på, så blir livet… gråare. Tristare.

Det är lite som en vän i Kina sade till mig en gång: “Nonsens, vi har full yttrandefrihet här. Alla vet att de kan prata om allt. Vi kan prata om precis vad vi vill, så länge vi inte pratar om politik.”

Nyligen infördes datalagringsdirektivet i Tyskland. En undersökning kort därefter visar att en överväldigande majoritet, ungefär tre fjärdedelar, kände till lagen. Det var dessutom så att över hälften har slutat ringa till känsliga telefonnummer — beroendehjälplinjer, äktenskapsrådgivning, jourhavande psykolog — eftersom de vet att de registreras. Femtiotvå procent. Över hälften. Det är detta som sker med människor när de är övervakade, när de inte får något privat rum. De tystnar.

Vi vet alla vart den här vägen går, för många samhällen – både nutida och historiska – har gått precis den här vägen före oss. Det enda hållbara för en demokrati är att medborgarna har rätt till ett privatliv, att makten kan granskas, och att åsikter och yttringar inte kontrolleras av staten.

Stop, Look, Listen. Riv upp, gör om, gör rätt.

Nu tar vi striderna en i taget. Nu börjar vi med att FRA-lagen rivs upp. Inte ändras, inte putsas på, inte “förbätttas”. Rivs upp. Sedan gör vi om lagstiftningsarbetet på det sätt det skulle gjorts från början. Sedan gör vi rätt, och vänder trenden och ser till att lagar inte stiftas för att en politiker eller tjänsteman vill sätta ett avtryck, utan för att lagarna är behövliga, effektiva och proportionerliga. Det finns långt fler lagar än FRA-lagen som faller för den bilan: de flesta lagar som går igenom idag har knappt gått igenom någon effektivitetsanalys, och ingen proportionalitetsanalys alls. Det är gott om lagar som får rakt motsatt effekt från den påstådda, och ändå finns lagarna kvar år efter år. Uppföljningsarbetet och kvaliten på lagstiftningarbetet är såpass lågt att en industri som höll samma kvalitet skulle slås ut på några månader. Samhället fungerar i mångt och mycket inte tack vare lagstiftarna, utan trots lagstiftarna.

(Vägmärket “Stop, Look, Listen” finns förresten här i Sverige på svenska också. Fast hos oss har inte det svenska namnet riktigt samma klang. Här heter det “plankorsning med järnväg, utan bommar”.)

Separator line

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Bloggat om FRA nyligen (data från knuff.se): Rick Falkvinge (pp) | Jens O. | Opassande | .Kaliber | Bazooka Brothers | Badlands Hyena | Rick Falkvinge (pp) igen | scaber_nestor | Anna Troberg | Bryntes betraktelser | Bloggtidningen | Occident | Samtidigt i Uppsala | Garuda | Every Kinda People | Opponent.se | Opponent.se igen | MaSkoPi | DinStil | Tord Oscarsson | Inside Stefan Hallgren –>> | Pophöger | fristedt.org | Sanna Rayman | Johanna Wiström | Dynamic Man | Enligt Min Humla | Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina | episteme-bloggen | Jonas Morian | PromeMorian | Christian Engström (pp) | You’re no different to me | Huset ved bekken | Motbilder | Zac’s åsikter på ett fat. | Ledarredaktionens blogg | Yngve, en grön veganpolitiker | Rick Falkvinge (pp) #3 | dotty | En förtappad popstjärnas tankar | Occident igen | Det fria ordets forum | stoppaFRAlagen.nu | LordParzifal’s Woodland Journal | Tilly´s Blogg | Yrväderstankar! | Rick Falkvinge (pp) #4 | Signerat Kjellberg | Farmorgun i Norrtälje | Ledarredaktionens blogg igen | Anders Widén Författare | Amanda Brihed | Farmorgun i Norrtälje igen | www.webhackande.se | Terese Alvéns blogg | Mackan Andersson | Trottens Betraktelser | A gay globetrotters views | Lars-Ericks blogg | Konvertittbloggen | Garuda igen | Fradga | Mickes lilla röda | Johanna Wiström igen | Ett Otygs funderingar och betraktelser | Mark Klamberg | louisep.com | frihetspropaganda – | Johan Stenberg | Anders Widén Författare igen | annarkia | Mark Klamberg igen | MMABloggen | Mark Klamberg #3 | PSL | Germunds Blog | Mina Moderata Karameller | Ledarredaktionens blogg #3 | Alla smutsiga detaljer | Kulturbloggen | Östra Ölands fria horisont | Lakes lakonismer | ebbe cederblad | Zac’s åsikter på ett fat. igen | Nya Tänk om | ICMPECHO | Messerschmitt | Kildén & Åsman | Pophöger igen | Jinges web och fotoblogg | Jens O. igen | helgespresso | Hax | Anna Troberg igen | Svensk Myndighetskontroll | Ung Vänster | Farmorgun i Norrtälje #3 | Bharfot | The Glamorous Librarian | Mikael Persson | helgespresso igen | I Cattas lilla värld | Den röde condorens vänsteråsikter | ove nordstrom | Argast Nu | Under den svarta natthimlen | scaber_nestor igen | Conjoiner | anonymityisnotacrime | Jens O. #3 | fiskpinnetankar.blogspot.com | Mikael Persson igen | PROS – a pain in the ass | Svensk Myndighetskontroll igen | Intensifier | kamferdroppar | Den röde condorens vänsteråsikter igen | Per Madsen | scaber_nestor #3 | free and thinking | Syrrans Granne | Hultins tankegång | Tankar i Gryningens Ljus | Sanningen om | Anders Widén Författare #3 | mullemoose | ProjektPåRiktigt | Lars-Ericks blogg igen | JMB | inslag.se | Liberal och långsint… | Olofs blogg | Ingemars blogg | Opponent.se #3 | Den Liberala Misantropen | Mina Moderata Karameller igen | Argast Nu igen | Den Liberala Misantropen igen | Svensk Myndighetskontroll #3 | Inside Stefan Hallgren –>> igen | Kommenterat.net | My life | free and thinking igen | Opassande igen | Farmorgun i Norrtälje #4 | tanjaanderssons blogg | Emma Johansson | Mark Klamberg #4 | Berghs Betraktelser | Jinges web och fotoblogg igen | Christian Engström (pp) igen | Max Andersson | The Glamorous Librarian igen | Opassande #3 | politikbloggen.wordpress.com | frendo.se | Under den svarta natthimlen igen | sultanrussin | AlterEgo Resonerar | ProjektPåRiktigt igen | Intensifier igen | Farmorgun i Norrtälje #5 | Copyriot | helgespresso #3 | Bloggoholic Bloggar om allt och absolut ingenting | Björn Wadström – ettan | sultanrussin igen | My life igen | Alliansfritt Sverige | Olofs blogg igen | Språkförsvaret | Inside Stefan Hallgren –>> #3 | Harning | Hax igen | Opassande #4 | Sadsmiles Blogg | En liten tant | Alliansupproret | Anders Widén Författare #4 | Tankar i Gryningens Ljus igen | Farmorgun i Norrtälje #6 | Johnny Scharonne | Basic personligt | Syrrans Granne igen | Jens O. #4 | Mark Klamberg #5 | Lars-Ericks blogg #3 | Motbilder igen | Sundevall | Slitaslang | Katarina Brännström | [ s-buzz ] | Henrik Tornberg | Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina igen | Kommunisternas blogg | Magnus Andersson | ICMPECHO igen | Blogg om programvara | Rick Falkvinge (pp) #5 | Mårtensson | Opassande #5 | Drottningsylt

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. opassande » Blog Archive » 5 dagar kvar

  […] som komma skall: 09 sept – Drog jag igång 10 sept – Oscar Swartz 11 sept – Anna Troberg 12 sept – Rick Falkvinge 13 sept – Mary Jensen 14 sept – Mark Klamberg 15 sept – […]

 2. opassande » Blog Archive » 4 dagar kvar

  […] Falkvinge räknar ned till den 16 september — Fyra dagar kvar — Riv upp, gör om, gör rätt. Jänkarna har ett vägmärke som det står “Stop, Look, Listen” på. Och när vi kraftsamlar […]

 3. David

  “För när människor vet att de är övervakade, så tystnar de.”

  Den meningens innebörd är nog det största hotet mot svenska medborgares frihet tror jag.

  Det faktiskt svårt att greppa, då vi undermedvetet kommer förändra vårt beteende. Vissa kanske sluter sig, andra öppnar sig än mer än tidigare “bara för att”… Men kommer vi må bra? Hur ska en kraftigt förminskad psykvård hantera det?

 4. Vade händer efter FRA? | Björns blog

  […] lager och dålig lagstiftning, och kriget för transparans vid lagstiftningen. Rick har ett väldigt bra blogginlägg om det idag, nu strax innan demonstrationerna den 16:e September. Jag är glad att det finns en […]

 5. Snart är det dags. « MaSkoPi

  […] Rick skriver i nedräkningsstafetten och han gör det med bravur. Hela FRA-cirkusen är faktiskt skit från början till slut, det har jag sagt sedan i maj och jag kommer att fortsätta säga det trots att det finns en och annan människa som envist försöker övertyga mig om att jag har fel. […]

 6. Christian

  Vilket sammanträffande att helylle Reinfeldt den 16e september diskuterar gamla musikminnen i programmet Videokväll med Luuk på bästa sändningstid.

  Vad tror ni mr Luuk röstar på? 🙂

  Tack för att ni finns!

 7. Extra extra… « Dexion

  […] Piratpartister Rick Falkvinge, Opassande, Christian Engström, Anna […]

 8. Erik Laakso | På Uppstuds » Mitt tal om FRA-lagen

  […] kommunikationsmönster för trafiken till och från vårt land. Dagens nedräkningsblogg är skriven av Rick Falkvinge, partiledare för […]

 9. […] Så här skriver Rick Falkvinge idag om transparens. […]

 10. Andreas B

  Jag har haft en paus från FRA under sommaren känner jag. Har inte alls läst lika mycket bloggar och inlägg som jag gjorde när debatten var som hetast. Jag tror det gäller många.

  Men nu är hösten och vardagen här igen. Jag har tagit ledigt på tisdag (och tvingats avboka ett förhållandevis viktigt möte till mina kollegors frustration). Jag kommer att stå utanför Riksdagen och delta i protesterna.

  Hoppas jag får sällskap!

 11. […] demonstrationerna mot FRA vid riksdagens öppnande den 16 september fortsätter. Idag är det Rick Falkvinge som har […]

 12. Sam

  Kan vi få nån länk till undersökningen i Tyskland?

 13. Snild

  Kom igen!

  Malmö, Göteborg!

  Det finns såklart skåningar som läser dessa nedräknande bloggar, men som inte kan ta sig till Stockholm. Den här Stockholmscentreringen börjar bli rätt irriterande. Vi ordnar faktiskt demonstrationer på andra ställen också.

 14. minata

  En av talarna på tisdag den 16:e september har en bild på sin blogg!

  http://www.eriklaakso.nu/blog/?p=776

  text: Förra valet tjuvläste Folkpartiet våra mail.
  Nu vill dom läsa dina.

  Den socialdemokratiska rosen signerar bilden.

 15. Klädd för FRA

  […] Idag är det Rick Falkvinges tur att skriva om […]

 16. Magma

  Klä er fint på tisdag, såhär ska jag klä mig:
  http://magma.baywords.com/2008/09/12/kladd-for-fra/

 17. Anders Andersson

  Vägmärket kan även ge en vink om att “tåget har gått”.

  Les sanglots longs des violons de l’automne.

 18. Jens O. » Blog Archive » “Mörkmännen” skall inte få segra

  […] enligt “FRA-lagen”” och Så mörkar Tolgfors FRAs kartläggning av svenskar. Rick Falkvinge räknar nu; “Fyra dagar kvar – Riv upp, gör om, gör rätt”. Hur länge ska regeringens och […]

 19. Putte

  Här är en ny avlyssningsskandal. Denna gång från Brasilien.

  Wiretaps in Brazil – Spying on justice

  Sep 4th 2008 | SÃO PAULO
  From The Economist print edition
  The top spooks eavesdropped on the top court

  http://www.economist.com/world/americas/displaystory.cfm?story_id=12060388

 20. opassande » Blog Archive » 3 dagar kvar

  […] fortsätter: 09 sept – Drog jag igång 10 sept – Oscar Swartz 11 sept – Anna Troberg 12 sept – Rick Falkvinge 13 sept – Mary Jensen 14 sept – Mark Klamberg 15 sept – […]

 21. Andreas

  snild: du är medveten om att riksdagens öppnande sker i stockholm?

  rick (eller nån annan): borde det inte kommas överens om en gemensam färg (vitt) även på medborgardemonstrationen?

 22. […] äga rum. Nedräkningen till den dagen har påbörjats av: Opassande Oscar Swartz Anna Troberg Rick Falkvinge Mary Jensen Mark Klamberg Stoppa […]

 23. Snild

  Jo tack, Andreas.

  Ska vi lägga ner all aktivitet här nere i Malmö då? Det verkar ju ändå som den inte är värd någonting.

  Vad fan är det för jävla dum kommentar?

  Vi har jobbat arslena av oss här nere de senaste veckorna för att ordna med ESF (17-21 sept) och den här demonstrationen. Då känns det jävligt otacksamt att vår demonstration inte ens nämns. Speciellt på partiledarens blogg.

  Så, håll käft. Stockholm är inte universums mittpunkt, även om vissa verkar tro det ibland.

 24. […] inför den stora manifestationen den 16 september: Moderata Karameller, Erik Hultin, Erik Laakso, Rick Falkvinge och här en bild på var samlingen sker på […]

 25. opassande » Blog Archive » 2 dagar kvar

  […] fortsätter: 09 sept – Drog jag igång 10 sept – Oscar Swartz 11 sept – Anna Troberg 12 sept – Rick Falkvinge 13 sept – Mary Jensen 14 sept – Mark Klamberg 15 sept – […]

 26. Ellen

  Andreas: Det var nog bland det dummaste jag hört på länge. Så jävla spydigt. Visste du att sveriges befolkning inte bara bor i stockholm? Visste du att dina goda partikamrater utanför stockholm också har rösträtt o rätt o visa framfötterna?

 27. gustav

  Jag håller med Ellen och Snild.

 28. […] #4 | Anna Troberg | Moderskeppet – Texter ur ett frihetligt perspektiv | Opassande #3 | LasseB | Rick Falkvinge (pp) #3 | scaber_nestor igen | Claeskrantz.se | Annikas Tyckeri igen | Björn Wadström – ettan #3 | […]

 29. Andreas

  Men herregud… faktum är att politikerna finns i stockholm, så det är knappast mitt fel att sverige är stockholmscentrerat. Självklart är det bra att ni också gör nått och visst borde rick nämna er med. Men att komma med nått mindervärdeskomplex och klaga på att sthm i detta fall är viktigast tycker jag är löjligt.

  För övrigt avsåg jag inte att vara spydig. Förlåt 🙂

 30. […] vad vi tycker om lagen. Tack så jättemycket för att ni ställde upp, Oscar Swartz, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Mary Jensen, Mark Klamberg och slutligen Anna, Micke och Magnus från […]

 31. […] | [ s-buzz ] igen | Anna Troberg igen | Argast Nu igen | Opassande #5 | Dysnomia’s nötskal | Rick Falkvinge (pp) #4 | annarkia #3 | Grafström | Kommunisternas blogg #3 | A gay globetrotters views | Mina Moderata […]

 32. Fokus » Måndagsläsning 15/9–08

  […] är det demonstrationer mot FRA-lagen. Opassande, Oscar Swartz, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Mary Jensen, Mark Klamberg och Anna Pettersson räknar […]

 33. Snild

  Så jävla svårt är det faktiskt inte att länka till FRApedia. Oavsett hur många politiker det finns i Stockholm.

  Vi har inte något mindervärdeskomplex. Faktum är att vår senaste demonstration, den 3 juli, blev mycket större i Malmö än i Stockholm. Vi känner oss i allmänhet jävligt nöjda med våra insatser här nere. Därför känns det kasst när folk som borde känna till de här samordnade demonstrationer inte kan göra den pyttelilla ansträngning det tar att länka.

  Och när någon sedan tycker att det inte är någon stor grej att partiledaren inte informerar om alla delar av en samordnad aktion, då blir jag sur.

 34. FRA blåste visst inte över « Christian Engström (pp)

  […] | [ s-buzz ] igen | Anna Troberg igen | Argast Nu igen | Opassande #5 | Dysnomia’s nötskal | Rick Falkvinge (pp) #4 | annarkia #3 | Grafström | Kommunisternas blogg #3 | A gay globetrotters views | Mina Moderata […]

 35. » Vi ses på Norrmalmstorg om några timmar!

  […] hunnit med: 09 sept – Drog Emma igång 10 sept – Oscar Swartz 11 sept – Anna Troberg 12 sept – Rick Falkvinge 13 sept – Mary Jensen 14 sept – Mark Klamberg 15 sept – […]

 36. […] läsning om FRA-lagen: Rick Falkvinge, riv upp, gör om, gör rätt. Opassande, riv upp, gör om, gör rätt Oscar Swartz, riv upp, gör om, gör rätt […]

 37. Rickard

  Snild, Ellen och andra:
  Jag kan bara tala för mig själv, men självklart är allt engagemang av värde. Jag har förmånen(?) att bo en timme från Sthlm, och kommer befinna mig där, men det här är så oändligt mycket större än vad som pågår i huvudstaden, och det bevisar ni!

 38. […] har sagt det förr – riv upp, gör om, gör […]

 39. Anna Troberg » Två lördagstips

  […] sept – Opassande 10 sept – Oscar Swartz 11 sept – Anna Troberg 12 sept – Rick Falkvinge 13 sept – Mary Jensen 14 sept – Mark Klamberg 15 sept – […]

Comments are closed.

arrow