Demonstrationerna i Göteborg: 1500 deltagare

Jag har just fått besked att FRA-demonstrationen i Göteborg har dragit 1500 personer! Helt fenomenalt.

I skrivande stund har de tydligen lite bekymmer med att ett 50-tal nynazister har intagit Götaplatsen så att de inte kommer fram till slutmålet. Polisen arbetar med att bereda plats åt demonstrationen.

Där ser man vilka fördelar ett polistillstånd kan göra.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Onsdag

  Gött mos! Hoppas på bilder och rapport från göteborgarna, och att nassarna flyttar på sig.

 2. Tor

  En bredsida från Sveriges framsida mot allianspolitikens baksida. Way to go!

 3. Pelle

  Tyvärr var vi inte så många, organisatören sa 1000, polisen sa 500 (han jag frågade ivarjefall). Vi var klart färre än förra gången (då vi påstods ha varit 1200).
  Min gissning är 500-600 personer.

  Stämningen var god och polisen jagade bort nassarna utan att komplikationer tillstod!

 4. Mikael

  Tyvärr blev stämningen i Göteborg ganska dålig på slutet. Nazistgruppen stod inte på själva Götaplatsen utan utmed Konstmuséets fasad (som bildar bakgrund till Götaplatsen). Jag gick inte ända längst fram, så kanske stod de längre ner först, men det var aldrig något problem med att tåget inte kom fram.

  Den banderoll de hade vecklat ut löd “1984 – idag – FRA”, vilket för mig låter som en åsiktsyttring fullt i linje med demonstrationen i övrigt. Mitt i mp:s tal började polisen dock fösa undan dem och då startar ett gäng maskerade agitatorer (förmodligen AFA-löss) bland publiken skandera “inga nazister på våra gator”!

  Jag och några andra äldre snurrade runt och lyckades ganska snabbt få stopp på eländet innan hela demonstrationen urartat. Det lugnar sig, mp pratar färdigt, men så får vår konferencier (någon vänstersnubbe) hjärnblödning och tar upp bortjagandet av nazisterna som någon slags seger! På en demonstration mot FRA! På en demonstration för yttrandefrihet!

  I det läget gav jag och min familj honom fingret och lämnade demonstrationen. Ett mycket tråkigt slut på en stor och fin demonstration. Hur kan man ha så dåligt omdöme?

 5. […] det ut i Göteborg, där tydligen ett tusental människor mött upp (eller var det till och med 1500?), och här kan man läsa lite om Malmös demo där Snild citeras — som jag vet jobbat hårt […]

 6. Jonas

  Klart sämre stämning idag än förra gången. Nynazisterna (eg “Oberoende Nationella”) var lite irriterande att ha där. Men minst lika jobbiga var alla kommunister som envisades med att prata om klasskamp istället för FRA, och varför ska de ha pengar hela tiden??? Jävla oskick att tigga pengar hela tiden!
  Och alla oinbjudna grupper:
  Iranska flyktingars riksförbund – trevliga, men det var väl FRA det gällde? Och Vaken.se som ockuperat båda demonstratrationerna i Gbg och pratat om 911!

  Snälla, vi måste ha bättre koll på vilka organisationer vi har med och att budskapet är FRA och inte iranska kommunisters behov av cash!!!

  Och aktivdemokrati.se och HBT-jönsar och miljömuppar som försöker ragga folk till sina egen demonstrationer / tidningar / föreningar / könssjukdomar…

 7. Mikael

  Jag håller helt med Jonas. Några personer kom spontant fram till mig (eftersom jag hade pp-jackan på mig) innan vi ställde upp oss i led nere på Gustav Adolf torg och undrade varför demonstrationen kändes som ett kommunistiskt första-maj-tåg. Hammare och skära på en banderoll och Che Guevara på en annan. Och dussintals människor som sprang runt och sålde Proletären och Gnistan och what-ever.

  Jag undrade lite själv, faktiskt.

  Jag fick dessutom höra att LUF tackat nej den här gången. Ryktet sade att de tyckte det var jobbigt att >50% av organisationerna och banderollerna hade kommunistiska ditt eller arbetarnas datt på sig.

 8. Onsdag

  Har ni ovanligt mycket vänstertomtar i Göteborg? Eller ovanligt få, så att de inte lyckas fixa egna demonstrationer utan måste kapa andras?

  I Stockholm var vi i princip befriade från sånt – alla höll sig till den fråga vi var där för (nästan i alla fall, det var någon som snurrade om hur hemskt det var att regeringen hade skurit ner på personliga assistenter till rörelsehindrade – det kanske det är, men det hade ju ingenting med FRA att göra). Syndikalister och frihetsfrontare stod och applåderade samma talare. Nästan som vanligt på de demonstrationer piratpartiet är med på alltså…

 9. Onsdag

  …och konspirationstokarna från vaken.se, förstås. Är de överallt? Men de försvann i trängseln.

 10. Patrik

  Håller med om att det var för många kommunister och “yrkesdemonstranter”. Men i det hela taget var det en bra demonstration och alla talarna gjorde ett bra jobb.

  Media säger att det var 1000 personer men jag skulle säga 500-600 precis som Pelle gör ovan.

  Sedan så var det max 20 nazister och de bråkade inte på något sätt. Det var mer anti- människorna som betedde sig vilda djur under någon minut.

 11. NP

  Japp, vi har ovanligt mycket “vänstertomtar” i göteborg.

  Om jag minns rätt från mitt sista besök på val.se så var det i göteborg som KPML-r fick flest röster i hela landet …

  Jag tycker dock att de är mer än varmt välkomna att protestera mot FRA så länge de inte bråkar.

  Själv var jag i stockholm igår och viftade med piratflaggan … Uppenbarligen höll övriga göteboragre ställningarna tämligen väl och stockholmarna behövde all den hjälp de kunde få, ganska klent deltagande på baksidan faktiskt.

 12. Bob

  Liberaler – lika upprörda över “HBT-jönsar” som av NAZISTER.

 13. Rb

  Det var Nationaldemokratisk Ungdom som stog till vänster uppe vid götaplatsen (med svarta/brandgula fanor) och sen så var det Oberoende nationalister som stog till höger( med banderollen).

  Sen att de skulle vart ca 1000 personer är ju en klar överdrift. Halvera den siffran …

 14. Onsdag

  @Bob: Jag blir upprörd över folk som kapar gemensamma demonstrationer för sina egna syften.

 15. Mikael

  @Bob
  Det är ingen som har gjort en jämförelse i upprördhet mellan “HBT-jönsar” och nazister. Däremot höll sig nazisterna sig för sig själva men hade ändå ett budskap som rörde FRA. Många andra som halkade med passade på att driva frågor som inte hade ett dugg med FRA att göra.

  @Rb
  Jag har varit på Götaplasten när det var 300 personer och när det var 1200 personer. Det var helt klart närmare 1200 (om inte fler) än 300.

 16. […] (som tydligen var utmärkt även vid demonstrationerna i Malmö och Göteborg): Rick Falkvinge, Rick Falkvinge igen, Opassande, Carl Johan Rehbinder, Josh, Veganpolitikern Yngve, Claes Krantz, Onsdag, […]

 17. Bob

  Grön Ungdom, Kommunistiska Partiet, Miljöpartiet, Piratpartiet, Proletärens FF, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Ung Pirat, Ung Vänster och Vänsterpartiet ordnade demonstrationen i Göteborg enligt Rick.

  Ni klagar på att vänsterfolk kapade demonstrationen. Utan dem hade det inte blivit någon demonstration.

 18. Onsdag

  @Bob:

  Jag klagar inte på att någon var där. Jag tycker bara det är fult att utnyttja en demonstration för att propagera för något helt annat än demonstrationens budskap.

 19. Hans J

  En grej i just arbetarstaden Göteborg är att många borgerliga inte är vana att demonstrera helt enkelt!

  Det känns inte fint på något sätt!

  Detta kommer säkerligen att långsamt förändras och det underlättas naturligtvis om de andra organisationerna välkomnar borgerliga demonstranter – Det är ju så vi får en levande demokrati!

  Det är fint att demonstrera sina åsikter (även utanför valdagen 🙂 )

  En överväldigande majoritet i Göteborg håller alltså nävarna knutna i fickan fortfarande.

  Det är synd!

 20. Bob

  @ Hans J

  Sen är det nog många borgerliga som avstår från att demonstrera pga att vi har en borgerlig regering. 😉

  @ Onsdag
  Bra!

 21. Hans J

  Jag ber om ursäkt för att jag tar en fräck chans att uppmärksamma Henrik Alexandersson’s (HAX) bloggpost om Telekom-paketet i EU som kan innebära avstängning från; filtrering av samt reglering av internet…

  HAX har listor med emailadresser till EU-parlamentatiker från olika länder och han ber om att vi mejlar dessa om vi skulle tycka illa om utsikterna för Internet…

  HAX bloggpost

  Jag tänker göra en insats!
  Gör en du också!

 22. Nationalisten

  Jag stod högst upp på götaplatesen.
  Vi var inga nazister utan nationalister och vi hindrade aldrig tåget.
  Vi provocerade aldrig bråk eller liknande, men däremot började några vilsna själar försöka dölja sina ansikten och peka finger åt de oberoende när tåget anlände.

 23. Jonas

  Jag ska förtydliga mig…
  Jag har ingenting emot någon som var där – det är jättebra att så många fått upp ögonen för FRA. Och det är bra att folk kan samarbeta och gå i gemensamma demonstrationståg.

  Men! Om vi ska kunna fortsätta med det kan vi inte ha ett tiotal grupper som kapar legitima demonstrationer och kommr dit med allsköns banderoller och flygblad om hundra andra ting.

  Mig veterligen uttalade sig aldrig Che Guevara om FRA.
  Jag har ett flygblad som handlar om Europeiska Mobillitetsveckan (sic!). Miljöförbundet Jordens Vänner – jag har inget emot dem, men vad gör de i en demonstration mot FRA?

  Jag är riktigt irriterad på vaken.se som, verkar det, systematiskt ockuperar andras demonstrationer och viftar med sin “9/11 was an inside job”.

  Jag går gärna i samma demonstrationståg som vilken som helst av dessa organisationer – om det handlar om FRA. Jag vill inte behöva gå under en godtycklig banderoll och bli fotad av gud-vet-vem…

 24. Mikael

  @Nationalisten
  Som sagt, jag kan intyga att det inte förekom några provokationer från er och inte heller såg jag att tåget blev fysiskt hindrat av er. Er banderoll tycktes dessutom passa väl in i demonstrationens budskap.

  De enda som lyckades provocera var några maskerade agitatorer som smugit in bland publiken, samt en tanklös konferencier som inte kunde låta bli att kommentera händelsen på sämsta möjliga sätt.

  Jag har fortfarande en bitter eftersmak av den urspårade avslutningen och kommer att överväga noga både en och två gånger innan jag deltager i fler demonstrationer här i Göteborg på dessa premisser.

 25. Piratista

  Det är väl ganska narurligt att Nazistpacket hängde på er tillställning. Det är nog de och en del andra obskyra sekter som har anledning att känna sig besvärade av FRA. Inte minst för att en del av dem (skojar inte) kommunicerar lite retro d v s via Radiovågor(nostaligi). FRA:s ursprungliga område. Folk tar knappast fel på dem och er. Men allvarligt talat alla Libertarianer; med tanke på den ganska marginella uppslutning ni fick…tycker inte Ni att folket genom folkomröstning eller dylikt kan få besluta kring huruvida Internet ska lyda under övrig lagstiftning eller ej. Det vore intressant. Fritt, demokratiskt och enkelt. Tänker jag fel? Kan man tänka fel?

 26. tz

  Nu var ju de “oberoende nationella” som var stod där uppe inte “50” utan närmare 25, och några provokationer (utöver att de stod där) försikom heller inte. Det tog däremot lång tid innan polisen gjorde något åt saken.

  Det skall också nämnas att polisen inte “jagade bort” de “nationella” utan mer eller mindre gick upp och sa åt dem att det var dags att gå, varpå de packade ihop och tågade iväg.

  De hade dock vackra fanor, ND/NDU. Jag kan dock inte förstå varför de valt att ta Singaporeanska Regeringens märke som sitt eget, men det kanske någon av de “nationella” kan förklara?

  Jämför:
  http://www.nd.se/ndu/Images/Logo.jpg
  http://kjs.nagaokaut.ac.jp/mikami/MIS/singov.gif

 27. HR

  Reported Attack Site!

  This web site at http://www.nd.se has been reported as an attack site and has been blocked based on your security preferences.

  Attack sites try to install programs that steal private information, use your computer to attack others, or damage your system.

  Some attack sites intentionally distribute harmful software, but many are compromised without the knowledge or permission of their owners.

 28. FRA i fokus förstås | Arvidfalk.se

  […] Rick Falkvinge: Demonstrationerna i Göteborg: 1500 deltagare Dela med dig: […]

 29. Mikke

  @Piratista

  Ett bättre förslag vore att använda internet och folkomrösta oftare. T.ex om Eu-fördrag. / Mikke

 30. Bob

  @ Mikke

  Bra förslag, men då måste vi även ge alla tillgång till internet, samt tid att sätta sig in i frågor.

  @ Nationalisten

  Hejsan! Det här är lite off topic:
  På vilka punkter skiljer sig nazisternas och nationaldemokraternas åsikter?

 31. Demonstrationer i tisdags « PiratJanne

  […] blev av. Många andra har skrivit bra om demonstrationerna oavsett om det gäller Stockholm, Göteborg eller Malmö. Men jag vill ändå dra mitt strå till stacken och säga nåt om det hela […]

 32. Dynamic Man » 16 September: en överblick

  […] Rick falkvinge:Demonstrationerna i Göteborg: 1500 deltagare […]

Comments are closed.

arrow