Totalsvek om FRA från även fp nära?

Det är inte svårt att lägga ihop ett och ett just nu. (Även om jag varit utslagen i två veckor, och därför inte skrivit så mycket.)

De senaste nyheterna är att de sex folkpartirebellerna verkar ha låtit sig köpas. De “integritetsförbättrande åtgärderna” som utlovas skulle vara att FRA inte får direkttillgång till all trafik, utan att all trafik kopplas till ett mellanled, en specialdomstol, som sedan tar beslut om vad FRA får tillgång till och inte tillgång till.

Det här är ingen förbättring över huvud taget utan ett monumentalsvek. De som accepterar den här lösningen spelar i precis samma liga som Fredrick Federley (vars politiska karriär i praktiken är över).

Det enda väsentliga är detta:

Om jag inte står under brottsmisstanke ska staten aldrig, under några omständigheter, ha tillgång till min förtroliga kommunikation.

“Inte under några omständigheter” exkluderar definitivt “för allmänna spaningsändamål till stöd för Sveriges försvars-, utrikes- och säkerhetspolitik”.

Det är inte svårt att lägga ihop ett och ett när man ser att Mark Klamberg bloggat om en specialdomstol några dagar innan media började prata om att förhandlingarna i fp-gruppen rör det konceptet, så jag antar att han på något sätt är inblandad i förhandlingarna. Klamberg har hållit ett väldigt kallt och analytiskt huvud i den här debatten hittills, så jag är osäker på exakt vad som har hänt nu. Plötsligt har, som Rasmus iskallt konstaterar, mycket av den knivskarpa analys som gjorts försvunnit i en visp av rök.

Specialdomstolens uppgift skulle vara att se till att FRA inte fick all trafik, utan bara en del av trafiken. Typ “vissa trafikstråk”. Domstolen skulle få all trafik, och släppa vidare lite till FRA. Men det är helt oväsentligt för mig som medborgare. Det viktiga är att jag, jag, måste veta vilken kommunikation jag kan förvänta mig är förtrolig, och vilken som inte är det. Om jag pratar med någon i telefon från mitt hem, så förväntar jag mig att ingen annan vet vad som sagts. Om jag pratar med någon högt på ett tåg eller ett café, så är jag medveten om att någon intresserad kan höra vad som sägs.

Och det är detta som är det viktiga. Det väsentliga är, återigen, inte vad staten får göra och inte göra. Det väsentliga är vad staten kan göra. Här spelar det ingen roll om det är FRA eller en “specialdomstol” som är statens representant.

Eftersom jag inte vet när trafikstråk som rör min kommunikation väljs ut för avlyssning, och min kommunikation då kommer att tappas till FRA, så måste jag utgå från att ALL min kommunikation ALLTID är avlyssnad.

Vi integritetsförespråkare pratar ofta om orwellianska samhällen. Ibland till en nivå att det käns foliehattigt. Men för en gångs skull känns det extremt relevant med ett äkta citat ur boken 1984:

There was no way of knowing whether you were being watched at any given moment. How often, or on what system, the Thought Police plugged in on any individual wire was guesswork. It was even conceivable that they watched everybody all the time. But at any rate they could plug in your wire whenever they wanted to. You had to live – did live, from habit that became instinct – in the assumption that every sound you made was overheard, and, except in darkness every movement scrutinized.

Det är det här jag menar. Nu använder jag äkta citat ur 1984 för att förklara vad staten håller på att göra. Så jävla illa är det.

Ska detta vara så svårt att fatta? Ska det vara så svårt att förstå, att det inte är om staten får lyssna på min kommunikation som är det väsentliga, utan om de kan? Och att jag, i den vetskapen, måste utgå från att allt jag säger och gör på nätet avlyssnas?

Skiljelinjen går vid om kablarna kopplas in till staten, eller om de inte kopplas in till staten. Sedan spelar det ingen roll vad som står på avlyssningsmyndighetens brevlåda.

Just nu har 20 personer kommenterat Christians första blogginlägg. Piratpartiet skickade ut ett pressmeddelande om situationen igår. Anna Troberg skriver nu på morgonen “Ligger rum 101 i riksdagens källare?“, Webhackande konstaterar helt enkelt “Nej.” , Emma beskriver oro, Oscar ryter till och Rasmus Fleischer skriver bra som vanligt.

Riv upp, gör om, gör rätt. Just nu befinner vi oss på stadiet “riv upp”. Det är den enda, ENDA, godtagbara vägen framåt. Allt annat är ett hundraprocentigt svek.

Sex riksdagsledamöter stod på Sergels Torg och lovade dyrt och heligt att lagen skulle rivas upp. Nu återstår att leverera på det löftet. Om de levererar, blir de folkhjältar.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Bloggat om FRA nyligen (data från knuff.se): Opassande | Anna Troberg | Opassande igen | Lars-Ericks blogg | Baccus´ blog | annie | queer vegan out of sthlm | frykmans liberala blog | liten på jorden,men STOR i orden | Opassande #3 | Olofs blogg | Motbilder | Christian Engström (pp) | Mårtensson | Jonas Morian | PromeMorian | Arvidfalk.se | Enligt Min Humla | Opassande #4 | Piratnytt | Annikas Tyckeri | Fradga | Sagor från livbåten | projo’s blog | kasparas regnbue | basun | Under den svarta natthimlen | JRLs Blogg | Onsdag | Opassande #5 | Motpol | annarkia | ROLF K NILSSON | Staffan Danielsson | Mina Moderata Karameller | Lasses blogg | You’re no different to me | My life | Argast Nu | Mental styrka är nyckeln till framgång | Professors blogg | Tokmoderaten | Anna Troberg igen | Dynamic Man | Mikael Persson | ove nordstrom | Lars-Ericks blogg igen | Jens O. | Fredskoalitionen Göteborg | blur | Mårtensson igen | Kyrkomötesbloggen | Framtidstanken – Accelererande förändring i en global ekonomi | Conjoiner | babilou.se | Piratnytt igen | 99, our 68 | Nea online< /a> | Fröken Anki | politikken | Jeroen Wolfers | Arvidfalk.se igen | Konvertittbloggen | Professors blogg igen | Kronberg skrattar och ler | fredrik nordgren online | My life igen | Svensson | frykmans liberala blog igen | stupid.domain.name – In theory there is no difference between theory and practice, but in practice there is. | annarkia igen | scaber_nestor | Professors blogg #3 | johan hellström (mp) | regine – Devote.se | Anna Troberg #3 | Arvidfalk.se #3 | Politikerförakt 2.0 | Dexion | blur igen | Isobels text och verkstad | annaboda | Hax | Hax igen | My life #3 | Mina Moderata Karameller igen | A World of Trash and Treasure | Olofs blogg igen | Kakbit | Blogge Bloggelito | Arvidfalk.se #4 | Farmorgun i Norrtälje | Anitas hobbyblogg | Lokesson | Blågrön Röra | Steve Lando | Sweetie | Sweetie igen | jj.n | Opassande #6 | www.webhackande.se | scaber_nestor igen | Fradga igen | scaber_nestor #3 | Olofs blogg #3 | University of Skövde | Sundevall | Reza Javid | ProjektPåRiktigt | Bloggfrossa & Mannen som blev trött… | deep.edition | Sidvind | Politikerboosten | Peter J Olsson | Mårtensson #3 | Ord av F r o s t | Thoralf Alfsson | APA – AntiPatriarkal Agenda | regine – Devote.se igen | Eivor Karlsson | Liberal 2010 | Huset ved bekken | Arvidfalk.se #5 | Farmorgun i Norrtälje igen | I polemik | Attila | Sweetie #3 | Ett Otygs funderingar och betraktelser | Slaskbloggen | Mina Moderata Karameller #3 | Lars-Ericks blogg #3 | Fokus Redaktionsbloggen | My life #4 | Mitt i steget | Carin Herrmann | Nikke Index | Baccus´ blog igen | ProjektPåRiktigt igen | The Glamorous Librarian | Mina Moderata Karameller #4 | I Cattas lilla värld | God dag, verd! | Basic personligt | Skapandets moral | Anna Troberg #4 | Konvertittbloggen igen | My life #5 | louisep.com | frihetspropaganda – | Svensk Myndighetskontroll | Olofs blogg #4 | Disruptive | Lars-Ericks blogg #4 | Kildén & Åsman | Svensk Myndighetskontroll igen | Håkan funderar | Ett Otygs funderingar och betraktelser igen | Hax #3 | blur #3 | utifrån ögonblicket) | Sweetie #4 | En vanlig $vensson | Anitas hobbyblogg igen | 1000muppar | med pinner | Magnus Ahlkvist | Black Cat | Mårtensson #4 | Christian Engström (pp) igen | Opassande #7 | Anna Troberg #5 | Opassande #8 | Nihao Kenny | Same same but different | Christian Engström (pp) #3 | Mitt Uppsala | projo’s blog igen | JMW Kommunikation | Opassande #9 | Studiomannen | Fyra nyanser av brunt | Argast Nu igen | PSL | Beneath a Steel Sky | Hax #4 | Lakes lakonismer | Mark Klamberg | Mina Moderata Karameller #5 | Mina Moderata Karameller #6 | Amanda Brihed | Tommy K Johansson | Törnqvist tänker och tycker | la vie en rose | Mellan hägg och syrén | Din ledamot i riksdagen – Göran Pettersson | Christian Engström (pp) #4

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. aes

  @Orwell:

  Mörker är förresten inte längre något skydd, tack vare att moderna videokameror sväljer en hel del IR. Man ser det rent av ganska ofta på TV. Det som är riktig förvånande däremot är att *kläder* inte heller nödvändigtvis skyler en: samma IR-lysdiod som används i mörker kan slås på på dagen och tillsammans med filter över linsen förvandlas en del t-shirts och sådant till halvgenomskinligt. Än så länge är det iofs bara några perversa fluktare som håller på med sånt, men storebror kvalar väl lätt in i den gruppen?

 2. Intensifier » Folkpartiet liberalerna eller Svensk folkeparti?

  […] läste jag om det hos Christian Engström, sen Oscar och därefter Copyriot… sen Rick… och snart hela bloggosfären. Är det så att de 8 folkpartisterna är på väg att […]

 3. Mikael

  Hej jag är superstressad, min lina bryts om 30 sek, men kolla in:

  http://www.cuttingthroughthematrix.com/

 4. Kronberg

  Hej såg att du länkat ang FRA – fast länken går inte till det jag skrev om FRA – http://kronbergskrattarochler.wordpress.com/2008/09/21/bildt-och-dementimaskinen/
  utan till “Er du jyde og vild med chokolade?” – vilket kanske kan verkar lite obegripligt i sammanhanget…
  ‏Vet du – eller någon annan – var man kan hitta en banner som jag sett (men inte hittar tillbaks till) – där det står att: “Bloggen är kontrollerad och godkänd av FRA”?
  Skulle vilja lägga den på min blogg.

  Kronbergs senaste bloggpost: Er du jyde og vild med chokolade?‏

 5. Dynamic Man » Dags att plocka fram svordomarna

  […] Falkvinge förklarar varför genom att leverera ett alldeles autentiskt citat från boken 1984: There was no way of […]

 6. opassande » Blog Archive » FRA — lite mer väntgodis

  […] är en nog överlag en bra egenskap — men ibland måste man förstå att vissa saker borde inte vara kompromissbara. Förskjuter man gränserna in i det orimliga, så måste man kunna säga nej […]

 7. Are you in their FRAdar? | The Lonely Savage

  […] January 1, 2009. According to the FRA law, which many swedish bloggers are vehemently against and write about daily, is described quite well in the movie Wiretapping Sweden, and the main objections […]

 8. Richard
 9. Richard
 10. Nick

  Hur den här domstolen är tänkt att fungera är väl ganska intressant att veta innan man talar om svek. Nu ska det ju om jag förstod det hela rätt också handla om “yttre militära hot” viket är en väldig skillnad. Hur många fall av yttre militära hot kan man spana på i kabel som passerar landets gräns??? Det måste ju i praktiken innebära att FRA får lyssna i kabel under extrema förhållanden, typ det som rådde under 2:a världskriget.

 11. Marcus

  Klamberg har avsagt sig alla uppdrag inom Folkpartiet, så han lär väl inte vara jättenöjd med förslaget.

  http://klamberg.blogspot.com/2008/09/godnatt.html

 12. Snild
 13. Obsi

  Sveket verkar vara sant efter ha sett en kort intervju med Camilla Lindberg i Rapports 16:00 sändning.
  Fyfan

 14. » Det kokar i FRA-grytan

  […] och förvirrande känns det. Falkvinge säger vad jag tänker: “Om jag inte står under brottsmisstanke ska staten aldrig, under […]

 15. Mikael

  Jag rekommenderar verkligen ALLA att kolla upp den här sidan. Det är den bästa sidan jag nåhonsin sett som tar upp Storebrors-samhället:

  http://www.cuttingthroughthematrix.com/radio/Alan_Watt_CTTM_Live_on_RBN.html

 16. HR

  Nu är det kört.

  Sossarna kanske är nöjda med lagen enligt tysk modell och väljer då att inte riva upp den vid ett maktövertagande.

 17. FRA-lag man kan acceptera | Svensson

  […] Bloggat: Jinge, MinaModerataKarameller, Kulturbloggen, Falkvinge, Copyriot, Arvid […]

 18. Nick

  Rick verkar fortfarande ha en rejäl febertopp, “Skiljelinjen går vid om kablarna kopplas in till staten, eller om de inte kopplas in till staten. Sedan spelar det ingen roll vad som står på avlyssningsmyndighetens brevlåda.”

  Kablarna är i så fall redan inkopplade till staten, polisen får ju t.ex. avlyssna folk vid brottsmisstänke efter domstolsbeslut. Nu får även FRA avlyssna kommunikation efter domstolsbeslut. Polisen sköter interna frågor och FRA “yttre militära hot”. Tycker detta blev bra mycket bättre än man hade befarat…

 19. Rick Falkvinge

  Nick:

  Jag skriver väldigt tydligt att brottsmisstanke är den enda anledningen till att staten ska få bryta min brevhemlighet. Det är helt och fullständigt orimligt att bryta brevhemlighet och meddelarskydd annars.

  Och nej, ingen har idag tillgång till min trafik på Internet. Inte heller polisen. Inga kablar är inkopplade till staten idag.

 20. Nick

  Rick: Polisen kan hur som helst avlyssna trådbunden kommunikation (telefoni) vid brottsmisstanke och det sker relativt ofta. Kan inte tänka mig att det inte skulle gälla t.ex. ip-telefoni vore ju helt orimligt att ge brottsmisstänkta den fördelen.

  Jag har lite svårt att se hur den “nya” lagen ska användas i praktiken. Vad kräver special domstolen för bevisning för att tillåta avlyssning av vissa “trafikstråk” efter “yttre militära hot”?!?!? Detta borde ju i praktiken innebära att FRA inte får lyssna på någon trafik utom i extrem fall. Eller vad är definitionen av militära hot?

 21. putte

  “TRAFIKSTRÅK” är ett j-kla gummibegrepp som kan betyda vadsomhelst.

 22. Daniel och de små tomtarna » FRA-frågan är INTE över!

  […] har fp och c horat i sina möten igen. För 9 dagar sen var det ’skrota, gör om, gör rätt’, men nu verkar partipiskan […]

 23. Kluris

  Rick Falkvinge! Kör om den här artikeln på nytt med framförallt de fetstilta bitarna, så att den finns överst på din blogg ett tag. Jag tror tamejfan att flera debattörer råkat ut för en mental härdsmälta.

 24. Johannes

  Hej!
  Känns ju som man måste skicka ett SMS till Camilla och be att få ta tillbaka att man tackade henne för att hon stog på sig, hon kan ju även skicka tebax chokladen :<
  /J

 25. […] av Rick Falkvinge (pp): Totalsvek om FRA från även fp nära? Blogginlägg av Christian Engström (pp): Nytt FRA-svek planeras Piratpartiets Valmanifest 2006: […]

 26. Kluris

  @Nick: Ja polisen kan avlyssna vid behov, men detta sker mot en enskild person efter brottsmisstanke och omfattar endast dennes trafik, vilket teleoperatören skiljer ut. Det sker i din telestation om du skulle vara misstänkt och åklagare har gett sitt tillstånd. Utan åklagarens tillstånd så släpps inte polisen ens i närheten av kablarna, och med det där tillståndet, så är det bara “dina” kablar som avlyssnas, inte halva sveriges kommunikation som filtreras. Denna sorts avlyssning efter brottsmisstanke är gansk oproblematiskt och oftast helt legitim, brottlingar får räkna med att ha sin kommunikation avlyssnad. I alla andra fall skall oskyldighetspresumtionen gälla, för i annat fall lever vi under en smutsig skurk-regim som inte tillåter privat kommunikation. Grunden är: Om folk inte kan veta på förhand hurvida deras kommunikation är åtkomlig av någon utanför förtroligheten, förutsatt att de inte är brottsmisstänkta, så är det ett klart brott mot mänskliga rättigheter. Eftersom de då måste utgå från att all min kommunikation alltid i alla lägen är avlyssnad. Det innebär ofrånkomligen att privat kommunikation som koncept avskaffas i Sverige, det är i detta som statens brottsliga handling består – Brottslingarna bör åtalas och sättas i fängelse!

 27. Shaun

  Ja, jag hoppas på Alice.
  Och att debatten går vidare..
  Varför ge denna skruttiga myndighet STÖRRE befogenheter?
  Det borde utredas i grunden vad fan de har sysslat med.

 28. Nick

  Kluris: Och kriminella kommunicerar ju bara med andra kriminella eller hur?!?!? Du kan ju mycket väl prata med någon vars telefon är avlyssnad för att den också används av en kriminell och det vet du inte om så du kan aldrig vara helt säker på att inte vara avlyssnad idag heller och då har ju med ditt resonemang redan privat kommunikation avskaffats.

 29. Pharmf528

  Hello! gbkedkg interesting gbkedkg site! I’m really like it! Very, very gbkedkg good!

 30. Pharmd774

  Hello! defgegd interesting defgegd site! I’m really like it! Very, very defgegd good!

 31. Pharmd555

  Hello! edcfedd interesting edcfedd site! I’m really like it! Very, very edcfedd good!

Comments are closed.

arrow