Kablarna kan fortfarande kopplas in till FRA

En sak som märkbart saknas i den uppgörelse som gjordes för ett par timmar sedan är vem som gör filtreringen av trafiken. Det är fortfarande inte klart, enligt de som gjort i ordning kompromissen.

Det kan vara operatörerna.

Det kan vara den nya domstolen-nämden-kommittén-specialklubben.

Det kan också vara FRA själva.

Det är fortfarande okänt, och ska beredas. Av Försvarsdepartementet! Gissa vad de kommer att komma fram till.

Och vad de kommer fram till vet vi inte förrän i december, när propositionen läggs.

Fy fan!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Man skriver att:

  “I lagen tydliggörs att FRA inte får signalspana mot trafik med både avsändare och mottagare i Sverige.”

  Men nu försvann visst skrivningen att svenskar inte skulle spanas på?

  Om nu tilläggspropositionen ska läggas först i december kunde de ju lika gärna ha “rivit upp” som de lovade och tillsatt en parlamentarisk utredning. De vet ju inte riktigt vad de gått med på? Varför läggs den inte fram nu direkt?

  De lovade RIV UPP
  detta svek de utan att blinka!

 2. […] through translate.google.com) about this: HAX, Copyriot, Mark Klamberg, Christian Engström (PP), Rick Falkvinge (PP), Opassande, Rosetta Sten (Anna […]

 3. Lucas

  Rick:
  Om det skulle bli så att det inte är FRA som gör filtreringen utan ISP:erna och efter domstolsbeslut, skulle du tycka att förslaget var acceptabelt?

 4. Hans J

  @Lucas:
  Filtrering av vad?

  Varför ska FRA så bekvämt komma över informationen i kablarna? Det ska inte vara bekvämt att kränka människors integritet!

  Vi vet inte hur konstruktionen ser ut i övrigt. Behöver kabelägarna inte längre förse FRA med kopia på hela trafiken? Kommer lagen att ändras så?

  Hela saken tjänar på att rivas upp för att utredas ordentligt. Nu blir det ju bara ett lapptäcke med kompletteringar.

  Finns det någon som på allvar litar på FRA efter alla dimridåer och nydefinitioner.

  Jag för min del tror inte att det spelar särskilt stor roll om det är en eller två personer hos ISP:erna som gör ett jobb som de säkerligen arbetar väldigt nära FRA med eller om FRA själva gör det.

 5. Hans J

  Vi vet ju att människor i Kina inte kan se vilka Websidor de vill:

  Jonas Birgersson om diktaturavhjälpning i Sverige.

  Tack för den Fredrik Reinfeldt!

  Snacka om “björntjänst”…

 6. Shaun

  Trist, tråkigt, förjävligt.

  Vad hände med “sanningskommission”? Ska FRA få fortsätta som att inget har hänt… ??
  Ska det inte utredas vad de har sysslat med innan de ger dem vidare befogenheter?

  Hur kan detta fortgå..
  Förvirrad (till skillnad från alliansen som verkar klara) :S

 7. opassande » Blog Archive » FRA — massor att läsa och begrunda

  […] är det som gäller — det “nya” eller det “gamla”? Innebär detta att massavlyssningsutrustningen kommer att kopplas på efter […]

 8. Thomas Hartman | In The Pendent » FRA: En moderat valaffish

  […] Rick Falkvinge | Christian Engström | Satmaran|Insane| Opassande | Anna Troberg | Opassande igen | Lars-Ericks blogg | Baccus´ blog | annie | queer vegan out of sthlm | frykmans liberala blog | liten på jorden,men STOR i orden | Opassande #3 | Olofs blogg | Motbilder | Christian Engström (pp) | Mårtensson | Jonas Morian | PromeMorian | Arvidfalk.se | Enligt Min Humla | Opassande #4 | Piratnytt | Annikas Tyckeri | Fradga | Sagor från livbåten | projo’s blog | kasparas regnbue | basun | Under den svarta natthimlen | JRLs Blogg | Onsdag | Opassande #5 | Motpol | annarkia | ROLF K NILSSON | Staffan Danielsson | Mina Moderata Karameller | Lasses blogg | You’re no different to me | My life | Argast Nu | Mental styrka är nyckeln till framgång | Professors blogg | Tokmoderaten | Anna Troberg igen | Dynamic Man | Mikael Persson | ove nordstrom | Lars-Ericks blogg igen | Jens O. | Fredskoalitionen Göteborg | blur | Mårtensson igen | Kyrkomötesbloggen | Framtidstanken – Accelererande förändring i en global ekonomi | Conjoiner | babilou.se | Piratnytt igen | 99, our 68 | Nea online | Fröken Anki | politikken | Jeroen Wolfers | Arvidfalk.se igen | Konvertittbloggen | Professors blogg igen | Kronberg skrattar och ler | fredrik nordgren online | My life igen | Svensson | frykmans liberala blog igen | stupid.domain.name – In theory there is no difference between theory and practice, but in practice there is. | annarkia igen | scaber_nestor | Professors blogg #3 | johan hellström (mp) | regine – Devote.se | Anna Troberg #3 | Arvidfalk.se #3 | Politikerförakt 2.0 | Dexion | blur igen | Isobels text och verkstad | annaboda | Hax | Hax igen | My life #3 | Mina Moderata Karameller igen | A World of Trash and Treasure | Olofs blogg igen | Kakbit | Blogge Bloggelito | Arvidfalk.se #4 | Farmorgun i Norrtälje | Anitas hobbyblogg | Lokesson | Blågrön Röra | Steve Lando | Sweetie | Sweetie igen | jj.n | Opassande #6 | http://www.webhackande.se | scaber_nestor igen | Fradga igen | scaber_nestor #3 | Olofs blogg #3 | University of Skövde | Sundevall | Reza Javid | ProjektPåRiktigt | Bloggfrossa & Mannen som blev trött… | deep.edition | Sidvind | Politikerboosten | Peter J Olsson | Mårtensson #3 | Ord av F r o s t | Thoralf Alfsson | APA – AntiPatriarkal Agenda | regine – Devote.se igen | Eivor Karlsson | Liberal 2010 | Huset ved bekken | Arvidfalk.se #5 | Farmorgun i Norrtälje igen | I polemik | Attila | Sweetie #3 | Ett Otygs funderingar och betraktelser | Slaskbloggen | Mina Moderata Karameller #3 | Lars-Ericks blogg #3 | Fokus Redaktionsbloggen | My life #4 | Mitt i steget | Carin Herrmann | Nikke Index | Baccus´ blog igen | ProjektPåRiktigt igen | The Glamorous Librarian | Mina Moderata Karameller #4 | I Cattas lilla värld | God dag, verd! | Basic personligt | Skapandets moral | Anna Troberg #4 | Konvertittbloggen igen | My life #5 | louisep.com | frihetspropaganda – | Svensk Myndighetskontroll | Olofs blogg #4 | Disruptive | Lars-Ericks blogg #4 | Kildén & Åsman | Svensk Myndighetskontroll igen | Håkan funderar | Ett Otygs funderingar och betraktelser igen | Hax #3 | blur #3 | utifrån ögonblicket) | Sweetie #4 | En vanlig $vensson | Anitas hobbyblogg igen | 1000muppar | med pinner | Magnus Ahlkvist | Black Cat | Mårtensson #4 | Christian Engström (pp) igen | Opassande #7 | Anna Troberg #5 | Opassande #8 | Nihao Kenny | Same same but different | Christian Engström (pp) #3 | Mitt Uppsala | projo’s blog igen | JMW Kommunikation | Opassande #9 | Studiomannen | Fyra nyanser av brunt | Argast Nu igen | PSL | Beneath a Steel Sky | Hax #4 | Lakes lakonismer | Mark Klamberg | Mina Moderata Karameller #5 | Mina Moderata Karameller #6 | Amanda Brihed | Tommy K Johansson | Törnqvist tänker och tycker | la vie en rose | Mellan hägg och syrén | Din ledamot i riksdagen – Göran Pettersson | Christian Engström (pp) #4 […]

 9. Borde vi vara nöjda nu? « Tomas sida

  […] Rick Falkvinge gör oss dessutom uppmärksamma på vad som saknas i förslaget. Nämligen vem som är ansvarig för filtreringen av data som ska komma FRA tillhanda. Det vet vi inte förrän i december, för tydligen ska försvarsdepartementet utreda det hela först. Undrar vem de tycker är lämpligast… […]

 10. Mikke

  Jag har sagt det förut och säger det igen.

  Inga Borgliga riksdagsmän kommer att rösta emot alliansregeringen och med oppositionen. Kommer inte att hända.

  Vi får ställa vårt hopp till S och Mp och i förlägningen måste PP in i riksdagen.

  / Mikke

 11. Kluris

  Det spelar ingen roll vad de kommer fram till, för vad de än kommer fram till så kommer du fortfarande inte att veta hurvida du är avlysnad eller inte när du lyfter telefonen. Därmed måste du alltid utgå ifrån att all din kommunikation är avlyssnad. Det innebär att privat kommunikation är avskaffad.

 12. Tänk så enkelt « Oväsentligheter … Μη σημαντικός

  […] Medan andra fortfarande är skeptiska (Bloggelito) och (Valfritt) och (Falkvinge) […]

 13. Lucas

  @Kluris:

  Utgår du ifrån att polisen kommer kommaa instormandes vilken sekund som helst för att de har efter domstolsbeslut rätt till husrannsakan?

  Om det har föstlaget inte är båg och bluff (kan inte än uteslutas) så är sannolikheten att du blir avlyssnad väldigt liten då det skulle vara olagligt att avlyssna dig och avlyssningen skulle granskas och redovisas publikt. Samtal och datakommunikation som börjar eller slutar i Sverige kommer att filtreras bort osv Till detta kan det tilläggas att de sökbegreppen som ska användas för att söka i trafiken måste vara tillräckligt snäva för att bli godkända av domstol.

  Slösa inte bort tid och energi (och jag säger inte det här bara till dig, utan till 3/4 av den svenska bloggosfären) på meningslösa argument som inte har med det här förslaget att göra. Fokusera på de relevanta bitarna som är oklara.

  Den viktigaste punkten nu är: Vem utför filtreringen enligt det här förslaget? Om det är staten så är detta fortfarande en helt oacceptabel massavlyssninglag.

  Det är nyckelfrågan nu.

 14. Lucas

  Jag bör tillägga att jag menar inte att vem som sköter filtreringen är den enda frågan, men antagligen den viktigaste.

  Med varje förslagen förändring finns dock oklarheter som måste utredas i detalj innan man kan säga att förslaget är acceptabelt.

 15. Onsdag

  Enligt Henrik Alexandersson så är försvarsdepartementet helt klara över att det _inte_ är operatörerna som ska filtrera. De ska tydligen snällt lämna över en kopia på all trafik till någon sorts statlig filtreringsmyndighet.

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/09/fra-frsker-regeringen-bluffa.html

  Onsdags senaste bloggpost: Varning för U-sväng

 16. Lucas

  Om Hax har rätt måste vi skjuta förslaget i sank. Om trafiken skickas direkt till staten är detta inte en förbättring utan samma gamla skit.

 17. Dynamic Man » Frågor som kräver svar

  […] det blir till FRA eller till en “specialdomstol” spelar ingen större roll, då en sådan i så fall bara […]

 18. Hans J

  FRA anser att de SKA spana på ALLT som existerar som de KAN spana på – ALLT!

  Kablarna är ett problem för FRA kommer inte åt ALLT!

  FRA-lagen har som enda syfte att låta FRA komma åt ALLT! Därför är DEN ENDA intressanta meningen i hela FRA-lagen (eller “lagsystemet” för skolastikern) den där det stadgas om att ALLA kablar måste vidareföras till FRA (eller synonymen “samverkanspunkt” – måste hånle – för skolastikern)

  När FRA kommer åt ALLT – så kommer de att spana på ALLT!

  “Får” – ursäkta mig men vad är det för ett skitord?

 19. Anna Troberg » När kommer rum 101 att öppnas för allmänheten?

  […] måste klargöras är vem sjutton som ska filtrera trafiken. Det är en mycket central fråga som Rick ställer sig. Daniel ställer sig massor med relevanta tekniska frågor kring den “nya” […]

Comments are closed.

arrow