Rätt väg framåt är fortfarande att riva upp FRA först

Nu vet vi att det kommer en tilläggsproposition om FRA från regeringen i december. Ingen vet exakt hur den ser ut. Mycket indikerar att den fortfarande innebär att koppla in kablarna till staten, även om det inte är just FRA som kablarna kopplas till.

Det är fortfarande lika oacceptabelt, oavsett vad som står på avlyssningsmyndighetens brevlåda. Det viktiga är inte hur staten får lyssna på vår privata kommunikation, utan hur de kan.

Så det rätta är fortfarande att rösta för att riva upp lagen från den 18 juni, för att därefter kunna ta ställning till detaljerna i den nya proppen som kommer. Lägg en motion under allmänna motionstiden om att riva upp den förra lagen. Eftersom regeringen ändå ska komma med ett nytt lagförslag, som är tänkt att ta effekt direkt, så tar inget öppet ändamål skada av att riva upp den gamla lagen under tiden den nya bereds.

På så sätt står alternativet vid tilläggsproppen inte mellan lagen från den 18 juni och ett idag okänt lagförslag, utan mellan ingen lag alls och ett idag okänt lagförslag.

Och det måste väl ändå vara mycket bättre än att stå i mars och välja mellan att ha kvar den gamla lagen eller att införa något som inte alls är det som utlovats men som står i propositionen från regeringen?

Så fort den allmänna motionstiden gått ut, så finns det nämligen ingen hållhake på regeringen längre; då kommer lagen från den 18 juni att träda i kraft. Att först rösta för att riva upp den gamla lagen, innan den ytterligare FRA-propositionen läggs, är att behålla hållhaken på regeringen.

Och det tycker jag det finns ett tydligt visat behov av att göra i just det här läget. Jag hoppas de borgerliga ledamöter, som nu kommit överens med regeringen, håller med mig i detta.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Intensifier » Ingen tjänar på att debatten lägger sig nu

  […] för bloggarna eftersom regeringen tvingats ta till drastiska åtgärder. FRA-lagen är skadeskjuten och haltar fram. Men vad ska vi med en haltande lag till om den ändå kan göra skada på […]

 2. Hampus Eckerman

  Utmärkt förslag. Om de sex folkpartisterna inte tycker det är en bra idé vet vi att de inte går att lita på.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Veckans citat: Den socialistiske Bush

 3. Anders Andersson

  Jag håller just på att förhöra min teleoperatör (Telia) rörande möjligheten att de erbjuder en begränsad kommunikationstjänst för inrikestelefoni, med det villkoret att trafiken garanterat inte skall passera de samverkanspunkter som är avsedda för utrikestrådarna. Jag befinner mig fortfarande på stadiet “försöka få operatören att förstå vad jag pratar om”, och jag hyser självfallet inget hopp om att de kommer att erbjuda en sådan tjänst, men jag vill åtminstone ge dem chans att fundera på saken. De skall inte efteråt kunna säga att ingen frågade.

  Om jag inte hittar någon operatör som erbjuder denna tjänst, så tänker jag säga upp mitt telefonabonnemang, för abonnemanget handlar inte längre om privattelefoni utan om ett slags trådradio. Jag har i dagsläget inget behov av en radiosändare i min bostad.

  Jag gör detta redan nu i hopp om att det skall kunna användas som argument för en ändrad politisk ståndpunkt de närmaste dagarna. Ju fler som ansluter sig, desto större skäl för någon vänsterpartist att trots allt plita ned en formellt godtagbar motion om lagens upprivande, även om det just nu inte finns en riksdagsmajoritet för den.

  Skulle lagen sent omsider rivas upp, så kan jag häva uppsägningen. Skulle den däremot inte rivas upp, då kopplas min ledning ur den 30 september 2009 (efter att i nio månaders tid ha lett till en automatisk telefonsvarare). Förhoppningsvis kan jag “parkera” mitt abonnentnummer hos Bahnhof till 2010.

  Telefonstrejk, liksom.

 4. Dynamic Man » Frågor som kräver svar

  […] vidare måste jag ändå hålla med Falkvinge: rätt väg framåt är fortfarande att riva upp den gamla lagen först. Med det gjort så kan beslutet om det nya förslaget fattas i lugn och ro, efter en saklig och […]

 5. Kålan

  Det borde inte vara något problem för de kritiska folkpartisterna att gå med att nuvarande FRA-lag rivs upp, den skall ju ändå inte bli av, dags att bekänna färg.

 6. Jan S

  “Lägg en motion under allmänna motionstiden om att riva upp den förra lagen. Eftersom regeringen ändå ska komma med ett nytt lagförslag, som är tänkt att ta effekt direkt, så tar inget öppet ändamål skada av att riva upp den gamla lagen under tiden den nya bereds.”

  Kan inte en sådan motion likaväl läggas av de socialdemokrater som har sagt att man kommer att riva upp “FRA-lagen” om man kommer till makten 2010?

 7. Kålan

  @Jan S

  Går inte den allmänna motionstiden ut vid månadsskiftet? Är det ens möjligt att få igenom en motion på den tiden?

 8. Jan S

  @ Kålan

  Den allmänna motionstiden går ut 15 dgr efter budgetpropositionens inlämnande tror jag.

  Jag tror att ifall dom verkligen vill, så hinner dom skriva en motion om annulering av de beslut som togs 18/6.

  Det skall bli interessant att se om Mona Sahlin mfl. var sanningsenliga med sina uttalanden.

 9. Hans J
 10. Kålan

  Tack, Jan och Hans, Jag har skickat lite idéer till en person i riksdagen som jag har haft en del kontakt med den senaste tiden, få se om det ger någon reaktion. Jag har haft samma tankar som Rick under dagen, men det var något i texten som fick en del av bitarna att falla på plats och det har dem kanske gjort för Rick också. Jag kanske tänker fel. Använd Ricks text och tänk några steg till och se vad ni kommer fram till.

 11. Lucas

  Staffan Danielsson säger att det är staten som ska ha tillgång till kabeln:
  http://staffandanielsson.blogspot.com/2008/09/demokrati-eller-zimbabwe.html#c8235417825497856903

  “I Tyskland sker signalspaningen genom att staten bereder sig tillträde till kabeln. Det är också den tekniska metod som redovisats i den svenska propositionen.”

  Det vill säga vi är tillbaks på ruta ett där all trafik går till staten för filtrering.

  Jag hoppas innerligt att motståndarna till lagen i alliansen inte har missat detta och inser att det de facto inte är några relevanta förbättringar i förslaget. Det är fortfarande samma massavlyssning.

 12. Jonas

  Domstolen kommer INTE att förhandspröva alla sökbegrepp om nu någon trodde det. Centerns rättspolitiske talesman, Johan Linander skriver på sin blogg:

  Varje av FRA:s årliga ca 250 000 sökbegrepp kommer inte att kunna förhandsprövas, det handlar ofta om t.ex. en minimal ändring av en kod eller liknande. Men alla inriktningsuppdrag ska godkännas, domstolen bestämmer i vilka trafikstråk som spaning får göras och om FRA vill spana på enskild inom ett godkänt uppdrag så måste de söka särskilt tillstånd för detta.

 13. Henrik Alexandersson

  Hur är det nu? Kommer en speciell motionsrunda om detta i samband med tilläggsproppen? När nu den kommer…

 14. Jan S

  @Lucas
  Herr Danielsson har medvetet eller omedvetet kommit med ännu ett sk. Argumentationsfel!
  sv.wikipedia.org/wiki/Argumentationsfel

  Tyskland har mig veterligen inga “samverkanspunkter”.
  Dom blir tom. så upprörda över Bodströms datalagringsdirektiv att deras “högsta domstolen” går in och tar bort dom värsta avarterna från direktivet.

  http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,542398,00.html

 15. Lucas

  Om man tittar runt på politikers bloggar visar det sig att *ingen* vet vad “trafikstråk” innebär. Det finns bara spekulationer, den ena mer tekniskt galen än den andra.

  Johan Linander (http://johanlinander.se/blog/2008/09/26/starkt-integritet-tydligare-reglering-och-forbattrad-kontroll/) exempelvis säger att:

  1. Det nya FRA-förslaget är mycket bra.
  2. “Trafikstråk” är ett centralt begrepp i förslaget.
  3. Han inte förstår begreppet.

  Vad fan sysslar media med? Är det inte dags att skicka ut lite mail till journalisterna och be dom göra sitt jobb? Vi har här situationen där ingen av de politikerna som nu lovordar förslaget förstår grundläggande delar av det? Sådan grov inkompetens är en politisk skandal. Är inte det mer relevant för folket än vem som haft svart städhjälp eller köpt toblerone med fel kreditkort?

  Och som sagt, det är inte bara frågan om Linander. Ingen förstår begreppet för det är påhittat (av regeringskansliet tydligen) och ingen förklaring till det har givits.

  Snacka om kejsarens nya kläder.

 16. FRA-lagens oklara femton punkter | Jinges web och fotoblogg

  […] Odsvall Arvid Falk Kjellberg Annarkia Brygubben Scabernestor Uddebatt Betaalfa Christer Magister Rick Falkvinge […]

 17. […] motionstiden. Det är bara att rösta för att riva upp FRA-lagen från den 18 juni, så finns det en hållhake på regeringen om att lägga en acceptabel ny lag i en propp i december. Och den hållhaken är en livlina. Släpp […]

 18. Björn Felten

  När man läser rubrikerna på de närmare 300 motioner som hittills lämnats in, så förstår man varför riksdagsledmöterna dels har ont om tid till att sätta sig in i FRA-frågan ordentligt, dels anser sig tvungna att dagtinga med sina samveten när det gäller FRA-frågan för att inte äventyra sina “viktigare” frågor.

 19. Piratista

  “Det är fortfarande så att staten tilltvingar sig tillgång till allas förtroliga kommunikation.”

  Sluta skämta Falkvinge. Du är rädd att viss “förtrolig” DISTRIBUTION ska upptäckas. Oavsett om det är via EU-Direktiv eller FRA.

  FRA berör i o f sig främst annat än “fuldelare” .
  Men det kommer ett Niagarafall av både nya sätt att köpa film, musik mm via nätet.
  Samtidigt som snaran dras åt gällande Skeppsråttor (förlåt, av er kallade Pirater).
  Ni har “folket” med er i lika hög grad som TPB
  och kommer att ses som ett pittoreskt inslag för den som fördjupar sig ordentligt i Svensk Politik åren 2006 – 20010.
  Ni fick er tid i media. Det har varit tufft för musiker, filmskapare och andra.
  Men vinden har inte bara kantrat. Den har vänt sig helt mot er.
  Ett roligt tecken är när man hör 14-åringar tycka att ni är tjatiga gubbar och att TPB inte verkar kloka.

  Ert största misstag har nog varit att inte vara ärliga i er “Frihetsvision”. Eller också börjar folk först nu förstå konsekvenserna av “ert” Vilda Västern-nät.

  Men det är klart att folk kommer att ladda ner ett tag till. Kanske alltid. Men det blir nog inte ett dominerande Internetanvändande som “på den gamla goda tiden”.

 20. Dennis Nilsson

  “Piratista” borde ta och läsa på lite historia innan han/hon uttalar sig, “Det har varit tufft för musiker, filmskapare och andra”.

  Historisk bakgrund om vilka som är och inte är “pirater” kan man få om man läser Lawrence Lessig’s böcker “Free Culture” och “The Future Of Ideas”.

  Ladda ned dem här;

  http://www.free-culture.cc/freeculture.pdf
  http://www.the-future-of-ideas.com

  http://www.free-culture.cc/remixes/ (som ljudbok)

  I böckerna får man bl.a veta att Hollywood från början var ett “piratnäste” för 10 och 20-talets “pirater” som gjorde “uppror” mot Kodak Eastman’s och Edison’s de-facto-monopol på bl.a biografmaskiner.

  Anledningen till att just platsen Hollywood valdes var att det låg närmare den mexikanska gränsen än New York, som var dåtidens filmstad.
  Ifall sheriffen kom så kunde Hollywood-piraterna alltid fly över till Mexiko, och undkomma Eastman’s och Edison’s dåtida representanter, d v s “lagens långa arm”.

  Det är en mycket spännnade och lärorik historia, som flertalet av upphovsrättstalibanerna inte känner till.

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: Prueba Piloto

 21. Elsa

  Före 7 oktober klockan 16.30 måste en motion om upprivande av den gamla FRA lagen lämnas in, annars finns ju ingen valmöjlighet kvar.När de i vår ska röstas om den nya FRA lagen så finns ju bara valet mellan att säga JA till den oavsett vad man tycker, att rösta NEJ blir ju då ett JA till den gamla.
  Eller har ja fattat fel?

 22. HR

  Elsa: Ja, Tolgfors formar våra kulor.

 23. Motioner: riv upp FRA-lagen « Christian Engström (pp)

  […] Om de sex folkpartisterna verkligen är uppriktiga när de säger att de fick igenom några verkliga förändringar den 25 september, då måste de rösta ja till den här motionen. Rätt väg framåt är fortfarande att riva upp FRA-lagen först. […]

 24. […] det är kritiskt viktigt att de borgerliga dissidenterna röstar ja till motionen — annars tappar de precis alla hållhakar på regeringen att komma med en acceptabel ny proposition i […]

Comments are closed.

arrow