Analys: Camilla Lindberg & Co. verkar blivit grundlurade

Nu börjar små pusselbitar trilla in från höger, vänster och bekanta under radarn. Det verkar som om det här är vad som hänt:

Det viktigaste för folkpartirebellerna var, föga förvånande, att staten inte får tillgång till allas kommunikation. Detta är också vad Camilla Lindberg och Agneta Berliner skrev i en debattartikel i Expressen: “Ta ifrån FRA makten över sökningarna“.

Vad jag förstått gick förhandlingarna kring uppgörelsen ut på att det var ett absolut krav från Camilla, Agneta och gänget att så också skulle ske, att det skulle vara operatörerna som skulle göra filtreringen. Men regeringssidan fick in ett undantag: om det skulle visa sig tekniskt omöjligt för operatörerna att göra den filtreringen, så skulle mellandomstolen – den nya massavlyssningsmyndigheten – få göra filtreringen i stället.

Det kan låta rimligt vid första anblick. Problemet var att den uppgörelsen lämnade två alternativ öppna: antingen skulle operatörerna göra filtreringen, eller så skulle staten göra den.

Nu visar det sig att regeringssidan aldrig hade en tanke på att släppa filtreringen till operatörerna, och i och med att rebellerna lämnade öppet för att staten ska kunna göra massavlyssningen och filtreringen av allas kommunikation, så kommer det också att föreslås i propositionen. Tjänstemännen på försvarsdepartementet är övertydliga på den punkten, att det kommer aldrig att bli fråga om att operatörerna får göra filtreringen åt staten. Om det sedan är FRA eller en ny massavlyssningsmyndighet spelar inte så stor roll i praktiken. Det är fortfarande så att staten tilltvingar sig tillgång till allas förtroliga kommunikation.

Därmed verkar Camilla och de andra rebellerna blivit grundlurade. Den allra viktigaste punkten — att staten får tillgång till allas kommunikation — är fortfarande en del av förslaget.

Men det är inte försent att bli förbannad på falskspelet och lära regeringssidan – igen – hur förslaget måste se ut. Vi är fortfarande mitt i allmänna motionstiden. Det är bara att rösta för att riva upp FRA-lagen från den 18 juni, så finns det en hållhake på regeringen om att lägga en acceptabel ny lag i en propp i december. Och den hållhaken är en livlina. Släpp inte den!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Bloggat om FRA nyligen (data från knuff.se): ProjektPåRiktigt | Baccus´ blog | Motbilder | Mina Moderata Karameller | Dumheterna | Arvidfalk.se | Jens O. | Rick Falkvinge (pp) | Opassande | Jinges web och fotoblogg | Anna Troberg | Funky fresh! | Enligt Min Humla | Opassande igen | Lennart Holmlund | the real mymlan | El Rubio talar | Maria Byström | Mitt egos boning | Alla dessa åsikter | Nonsens, garrar och allt därimellan | Frihet, Fildelning och Feminism | Professors blogg | Opassande #3 | TANGO FÖR ENBENTA | politikbloggen.wordpress.com | Saint S.B – Must not sleep, must warn others | Brentlin | Majken Henæs Johansson | Widar Nord | Arvidfalk.se igen | basun | Rick Falkvinge (pp) igen | annie | annie igen | annie #3 | annie #4 | annie #5 | I polemik | Opassande #4 | annie #6 | UD/RK Samhällsdebatt | Signerat Kjellberg | annarkia | frendo.se | Händelsehorisont | miata | Rick Falkvinge (pp) #3 | Tommy K Johansson | Mina Moderata Karameller igen | Opassande #5 | www.webhackande.se | Ett hus liv och lustar och andra livsaktiviteter | Beta Alfa | Anna Troberg igen | Alliansupproret | Motbilder igen | Mattias tycker och tänker | Resurrection of Yvanna | JohanNorberg.Net | Jens O. igen | Opassande #6 | mats sanderprivata moderata funderingar | Pophöger | LO Reinfeldt´s blog | Zac’s åsikter på ett fat. | Grafström | Intensifier | Svensson | Den Osynliga Patienten | Ingemars blogg | Kulturbloggen | sofiabergdén | Klementinen | Mitt i steget | Malmö MUF – Ordförande har ordet | Trettioplus | Christermagister | Hax | Hax igen | Opassande #7 | Alliansfritt Sverige | Kreafonbloggen – Kreafon reklambyrå i Göteborg | Ann-Sofie Wågström´s Weblog | Christian Engström (pp) | Mad World | Tommy K Johansson igen | Anders Wallner | Mathias Sundin | Fradga | Under den svarta natthimlen | Samtidigt i Uppsala | the real mymlan igen | lovelygodiva | mahlinmaria.blogg.se | Peter J Olsson | Farmorgun i Norrtälje | Amanda Brihed | Amanda Brihed igen | Onsdag | Peter J Olsson igen | Christian Gustavssons blogg | HBT-sossen | Valfritt | Svensk Myndighetskontroll | Under den svarta natthimlen igen | Svensk Myndighetskontroll igen | unt.se – Ledarloggen | annarkia igen | Drottningsylt | Dexion | My life | Blågrön Röra | Charlie Weimers | Alla smutsiga detaljer | David C. Bernvi | Mathias Sundin igen | Klotband | Jonas Morian | PromeMorian | Arvidfalk.se #3 | kasparas regnbue | En Jävligt Bitter Journalist | Opassande #8 | Oväsentligheter | clajoh.blogspot.com | Kapitano | [ s-buzz ] | Mina Moderata Karameller #3 | Lidingö – Sverige – Världen | Mårtensson | Keep on Balping | A gay globetrotters views | The Glamorous Librarian | Traditio et renovatio | Maria Ferm | Mammamumrik | Oskarp mask | Nicklas Sandström – foto och politik | Oväsentligheter igen | The Glamorous Librarian igen | Östra Ölands fria horisont | Peter Dahlgrens blogg | katt, | Rickard Wendel | Annikas Tyckeri | My life igen | Isobels text och verkstad | Basic personligt | Liberal och långsint… | Baccus´ blog igen | Jakob Heidbrink – Meddelanden från juridikens maskinrum | alltomhanna | Lakes lakonismer | fredrik nordgren online | Folkpartiet i Nacka | Olofs blogg | Sanna Rayman | Dick Erixon | Svensson igen | LO Reinfeldt´s blog igen | Mitt i steget igen | Opassande #9 | Kurtis’s Blog | Sweetie | Nordic Dervish | Enligt Min Humla igen | Anna Troberg #3 | Kronberg

skrattar och ler | Valfritt igen | Piratnytt | Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner! | Lerdell Investigations | Alvin-Jeremar | Vlt.se – Bäck | TANGO FÖR ENBENTA igen | Mitt i steget #3 | Kommunisternas blogg | Modern Walking | Mark Klamberg | Min luktar oxo fisk! | ICMPECHO | Kronberg skrattar och ler igen | Daniel och de små tomtarna | Oväsentligheter #3 | Modern Walking igen | Departementet | Edvin Ala(m) 3.0 | projo’s blog | Händelsehorisont igen | fytne.nu | I polemik igen | Tingeling [en annan sorts fe] | You’re no different to me | Stefan Olsson | Anders Widén Författare | Ännu en onödig blogg… | xrob | The Glamorous Librarian #3 | Petras blogg | Mitt i steget #4 | Farfar | Mentala utsläpp | Pär Ströms blogg | DinStil | Katarina Brännström | My life #3 | Lars-Ericks blogg | Kulturbloggen igen | ANGIE ROGER | Sidvind | Inspirone | Tomas Tobé | Stafrins Spaning | Anna Troberg #4 | Bitchslap Barbie | Fradga igen | ProjektPåRiktigt igen | Mathias Sundin #3 | WB & Nath | Kan själv! | Vänstra Stranden | Politikerbloggen | mats sanderprivata moderata funderingar igen | Törnebohms Hotspot | Mathias Sundin #4 | Hult

ins tankegång | Peace, Love and Capitalism | Anek.com | Peter J Olsson #3

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Jag har en stark känsla av att det har gått till så som du beskriver, Rick. Och det är mycket sorgligt…

 2. […] som koncept öppnat sig, trots Lindbergs ståndaktighet. Risken är överhängande att hon har använts som sköld för att driva igenom det […]

 3. […] nya Sverige då finns inte sjukdom (12 comments)En Tankeställare (12 comments)Recent TrackbacksRick Falkvinge (pp) » Analys: Camilla Lindberg verkar blivit grundlurad on “Den verkliga agendan bakom EU”Trottens Betraktelser » Stoppa EU:s telekompaket on På […]

 4. […] nya Sverige då finns inte sjukdom (12 comments)En Tankeställare (12 comments)Recent TrackbacksRick Falkvinge (pp) » Analys: Camilla Lindberg verkar blivit grundlurad on “Den verkliga agendan bakom EU”Trottens Betraktelser » Stoppa EU:s telekompaket on På […]

 5. […] nya Sverige då finns inte sjukdom (12 comments)En Tankeställare (12 comments)Recent TrackbacksRick Falkvinge (pp) » Analys: Camilla Lindberg verkar blivit grundlurad on “Den verkliga agendan bakom EU”Trottens Betraktelser » Stoppa EU:s telekompaket on På […]

 6. […] nya Sverige då finns inte sjukdom (12 comments)En Tankeställare (12 comments)Recent TrackbacksRick Falkvinge (pp) » Analys: Camilla Lindberg verkar blivit grundlurad on “Den verkliga agendan bakom EU”Trottens Betraktelser » Stoppa EU:s telekompaket on På […]

 7. […] nya Sverige då finns inte sjukdom (12 comments)En Tankeställare (12 comments)Recent TrackbacksRick Falkvinge (pp) » Analys: Camilla Lindberg verkar blivit grundlurad on “Den verkliga agendan bakom EU”Trottens Betraktelser » Stoppa EU:s telekompaket on På […]

 8. Fredrik

  Även om operatörerna gör filtreringen, blir de vara tvingade av staten att filtrera ut just det som FRA beställer. Det är alltså samma oacceptabla massavlyssning, vem som än filtrerar.

 9. Nick

  Man får avlyssna en mycket begränsad trafik efter domstolsbeslut!!! Får man det till massavlyssning så lider man nog av ganska svår paranoia.

 10. Dynamic Man » FRA-spektaklet

  […] inte över – och därför tyckte jag det var viktigt att tipsa om Falkvinges analys av situationen: Camilla Lindberg tycks ha blivit lurad. Hoppet är inte ute dock, inlägget avslutas med orden: Men det är inte försent att bli […]

 11. Onsdag

  @Nick:

  Hur är det inte massavlyssning om operatörerna tvingas att kopiera precis all trafik till en statlig myndighet?

  Onsdags senaste bloggpost: Varning för U-sväng

 12. skeptisk

  Ingen vet hur de s.k. trafikstråken kommer att definieras. Man är nog mer än lovligt naiv om man litar så mycket på regeringen att man antar att trafikstråken kommer innehålla endast en “mycket begränsad trafikmängd”. Den avlyssning som kommer att ske är lika integritetskränkande oavsett om den utförs av mitt ISP eller av en statlig myndighet. Det är omfattningen som är avgörande för om det är massavlyssning eller ej. Vem som utför filtreringen är helt irrelevant vad gäller integritetsintrånget. Att ISP:erna sköter filtreringen kan iochförsig ge ett visst skydd mot att icke godkända sökbegrepp används och mot annan slags korruption.

 13. Nick

  All trafik kommer inte att kopieras till en statlig myndighet. Det handlar om vissa trafikstråk i sådana fall, visserligen ett begrepp som inte säger nåt…

  Det blir lite jobbigt om allt avlyssnas när man inför en underrättelseskyldighet till enskild.

  Men har man inget förtroende alls för staten/myndigheter och förutsätter att dom kommer att bryta mot reglerna så kan säkert även detta lagförslag ses som dåligt. Men om man förutsätter detta så är det redan idag möjligt att avlyssna kabelburen trafik. FRA kanske redan idag har byggt upp ett eget fibernät i Sverige till vilket dom på lämpliga punkter “fyller” med data från olika fibernät i Sverige. Det går ju massor av fiber ute i skog och mark som kanske redan idag avlyssnas. Det finns massor av sätt att avlyssna dagens kabelbundna trafik om man är berädd att bryta mot lagar.

  Men om någon har ett bättre förslag på hur signalspaningen ska gå till så beskriv gärna det? Rick skriver ju att man ska riva upp och börja om men det han menar är att riva upp och lägga ner, han vill inte ha någon sådan spaning alls och där har han inte stöd från speciellt många personer i riksdagen, så lycka till kan jag bara säga.

 14. Rick Falkvinge

  Nick: Jo, all – all – trafik kommer att kopieras till en statlig myndighet. Vi kan kalla den Massavlyssningsmyndigheten eftersom vi inte vet vad den heter ännu. Det är den s.k. “specialdomstol” som det pratas om. Den myndigheten kommer sedan att sålla i trafiken och välja ut vad FRA ska få tillgång till.

  Staten får tillgång till all kommunikation.

  Sedan är det en rent fånig halmgubbe att jag inte vill ha någon spaning alls. Däremot står jag fast i att en medborgare utan brottsmisstanke måste ha rätt till brevhemlighet.

 15. Onsdag

  @Nick:

  Läs t.ex. Mark Klambergs kommentar på Henrik Alexanderssons blogg:

  “Jag hoppade av mina uppdrag för det finns allvarliga brister i överenskommelsen. HAx har uppmärksammat en av dem, filtrering kommer att ske hos staten, antingen av ett “dubbel-FRA” eller FRA som ber om tillstånd av en domstol. Det blir nog det senare. Det är alltså samma lag som i juni men nu kallas den “domstolsliknande nämnden” för “domstol”. Marginell förändring. Jag tror det kallas kosmetika.”

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/09/fra-frsker-regeringen-bluffa.html?showComment=1222506780000#c6180883916237767813

  Onsdags senaste bloggpost: Varning för U-sväng

 16. Mikael

  @Nick
  Dags att vakna upp och känna doften av skit. När all trafik på Internet kopieras över till staten kallas det massavlyssning, så enkelt är det. Du säger ju själv att begreppet “trafikstråk” inte betyder ett smack. Så hur kan du tro att man endast avser att “avlyssna en mycket begränsad trafik”. All trafik kommer att skickas till statens avlyssningsmyndighet. Därmed har vi förlorat ett fundament för vår demokrati.

 17. Thisorder

  @Nick: Problemet har aldrig varit vad det är tänkt att FRA ska göra eller vad reglerna säger att FRA får göra.
  Problemet är att när utrustningen är på plats så räcker det i princip med ett par klick för att avlyssna vem som helst.
  Sen är en “specialdomstol” inte mycket värd rent rättsäkert eftersom antagligen 99.9999999% av deras beslut och beslutsunderlag kommer vara hemligstämplade.

 18. Nick

  Rick: Kommer all trafik verkligen att kopieras till domstolen hela tiden? Säg att varken regering eller försvarsmakt vill spana på nåt just nu, ska då ändå domstolen få all trafik för att bara “slänga bort den”? Det låter ju lite knepigt måste jag säga… Det rimliga vore ju att domstolen beslutade om spaning ska få äga rum och i så fall kopieras den datan till FRA av operatören.

  Om du nu vill ha spaning hur skulle den se ut rent tekniskt? Du verkar ju mycket tekniskt kunnig så du har säkert funderat på detta, och det måste jag säga att när det gäller det mer tekniska kunnandet så ligger Piratpartiet mycket bra till man blir ju faktiskt lite mörkrädd när man hör en del “etablerade” politiker prata om internet m.m.

  För övrigt, appropå ingenting, så ogillar jag skarpt begrepp som special domstol eller domstolsliknande. Antingen är det en domstol eller så är det inte en domstol.

  Det ska bli verkligt intressant att se vilka som ska sitta i domstolen, det handlar ju om helt opartiska personer annars är det per definition inte en domstol. Om spaning ska få bedrivas så ska det ske mot yttre militära hot och jag antar att man måste kunna visa detta för domstolen för föreligger det inte sådana hot så får man ju inte avlyssna å andra sidan så vet man kanske inte det innan man har spanat…. Nä nu blev jag väldigt fundersam igen… Vad är definitionen för ett yttre militärt hot?

 19. HR

  Vad bra för Mona Sahlin när hon blir statsminister.

  Hon (partiet) är då säkert nöjd med att förra regeringen fixade en IB som dessutom är helt laglig.

 20. Hans J

  Det går så här när en politiker försöker att förhandla med proffs!

  Det går helt enkelt bara inte!

  Politiker borde sluta att inbilla sig att de kan allting bäst.

  När Camilla, Birgitta med flera sätter sig att FÖRHANDLA MED DJÄVULEN så borde de ta med sig en juridisk bisittare i form av en riktigt driven advokat SAMT en teknisk bisittare i form av en riktigt driven dataexpert!

  Annars blir man lurad som dessa kvinnor nu blivit!

  Överenskommelsen gäller alltså inte!

 21. Nick

  Mikael: Trafikstråk tolkade jag som en mycket begränsad del av all kommunikation men hur begränsad återstår ju att se, det är ju inget begrepp som beskriver det i detalj precis.

 22. Nick

  Thisorder: Men det är ju i så fall ett par klick av en domstol och inte av FRA själva.

  Alla ni som är så starkt emot denna lagen hur vill ni att spaningen ska gå till??? Det vore ju helt klart smartare att komma med bra alternativ än att bara säga nej.

 23. Nikke

  Nick är ett troll.

  Men. Trollen behövs för att vi ska få ge de uppenbara svaren.

  Svaret, Nick, är ett vi inte vill ha någon statlig, lagligt sanktionerad, spaning i kabel.

  Några vill inte ha någon spaning alls. Själv är jag fullständigt nöjd om den bra aldrig blir laglig. Integritetsbrott måste kunna falla under straffansvar och det kan de aldrig om de är lagligt sanktionerade.

  Nikkes senaste bloggpost: Those who aren’t with us…

 24. Nick

  Nikke: Rick vill ju ha spaning men hur framgår inte.

  Känns också skönt att du inte är ansvarig för rikets säkerhet. Nikke är en tomte.

 25. Dennis Nilsson

  Svar till signaturen “Nick”;

  “Rick vill ju ha spaning men hur framgår inte.”

  Jag tycker att Rick är mycket tydlig på den punkten, ifall du ids lyssna;
  “..en medborgare utan brottsmisstanke måste ha rätt till brevhemlighet”

  De lagar som redan finns reglerar hur spaning skall ske av “brev” till misstänkta.

  Man ångar inte upp alla “brev” för att “spana”.

  Våra säkerhetstjänster torde ha god koll på vilkas “brev” som är intressanta att spana på, och vilka metoder som skall nyttjas för att få tillgång till dessa “brev”.

  För att förtydliga som avser jag med “brev”, både fysiska sådana, och elektroniska.

 26. nils2

  Camilla Lindberg säger till PC för alla: Det viktiga är att FRA inte får tillgång till all datatrafik. Det går inte någon kabel till FRA och det gör att man inte längre kan prata om massavlyssning.
  Länk

  nils2s senaste bloggpost: Svenskt rekord i antal nedladdningar

 27. Nick

  Dennis: “Våra säkerhetstjänster torde ha god koll på vilkas “brev” som är intressanta att spana på”

  Dom har nog inte det… det är nog det som är problemet.

 28. […] Mer hos HAX, Johan Norberg, Rick Falkvinge. […]

 29. Björn Persson

  Enligt artikeln som “nils2” länkade till säger Camilla Lindberg också “Det vi har gjort nu är i och för sig en politisk överenskommelse, så jag vet inte hur de slutliga skrivningarna blir. Men det är först när jag ser dem som jag trycker ja på voteringsknappen.”

  Hon verkar alltså lämna öppet för att rösta nej om hon inte blir nöjd med propositionen. Nu måste Camilla med flera övertygas om att det är precis lika tekniskt möjligt att filtrera trafik i operatörernas datorhallar som i FRAs datorhall, samt att massavlyssning är massavlyssning oavsett om kablarna går till FRA-1 eller FRA-2.

  Jag kan föreställa mig två orsaker till att operatörerna inte skulle kunna filtrera trafik:

  1: Att de inte har råd, om det krävs mycket maskinvara eller mycket manuellt arbete. Det är lätt att lösa genom att staten betalar för tjänsterna som staten vill ha utförda.

  2: Att sökbegreppen är så hemliga att FRA inte vill avslöja dem för operatörerna. I så fall visar det att FRAs verksamhet är just så ljusskygg som vi hela tiden har misstänkt, och det är precis det som ska förhidras genom att låta operatörerna sköta filtreringen.

  Ingen av orsakerna är av teknisk natur, så de uppfyller inte villkoret att FRA-2 ska få all trafik om det är tekniskt omöjligt för operatörerna att filtrera.

 30. Onsdag

  Om hon röstar nej till tilläggspropositionen så finns fortfarande lagen från 18 juni kvar, dvs en win-win-situation för regeringen. De har ingen som helst anledning att lägga en tilläggsproposition som faktiskt gör lagen bättre såvida inte den gamla lagen först rivs upp.

  Onsdags senaste bloggpost: Varning för U-sväng

 31. Thisorder

  @Nick
  Äligt talat litar inte jag speciellt mycket på en domstol heller om den jobbar under sekretess.
  I andra fall är det en domstol som beslutar om avlyssning och den tekniska expertisen (läs FRA) är de som sköter själva utrustningen.
  Den som har utrustningen är den som klickar.

 32. Hans J

  @Onsdag:

  Jag tror att exakt detta är det som varit regeringssidans taktik!

  – Man vill störa en motion om att riva upp FRA-lagen
  – Man vill binda upp “motståndarna” (eller så många som möjligt av dem) så att de enas runt ett förslag som – det också – innebär massavlyssning.

  Röstar Camilla och Birgitta JA så vinner FRA!
  Röstar Camilla och Birgitta NEJ så vinner FRA!

  Sedan utmålar man FRA-motståndarna som ?”VINNARE”?… för att “förlama” eller “förvirra” dem i någon dag.

  Men vem inom motståndarsidan tror man att man lurar?

  INGEN av motståndarna till lagen går på detta! Några kritiker går visserligen på det och det var dessa man vill vinna. Det var därför man genomförde övertalningarna i slutna rum och utan att de som verkligen förstår frågan skulle få en chans att komma till tals.

  Man har säkerligen först sagt att ingenting fick spridas utanför det rum där samtalen ägde rum VARFÖR DETTA?
  Man har säkerligen velat att ALLA alliansens riksdagsgrupper skulle bli färdiga EXAKT samtidigt VARFÖR DETTA?

  JO, därför att resultatet från “överenskommelserna” inte tålde dagens ljus eller ens en dag i offentligheten. Detta visar att FRA-lagen bara överlever om den förhandlas fram i “tortyrkällarna” under riksdagen. Att “kritikerna” lånar sig till slutna förhandligar är oerhört!

  Naturligtvis borde resultatet ha “läckts” någon dag innan ett slutgiltigt enande. De 15 punkterna betyder ju nämligen inte ens pappret de är skrivna på.

  Varför vissa tidningar skriver som dom gör verkar bara bekräfta att dessa tidningsredaktioner inte riktigt förstår hur internet fungerar.

  De 6 fp-kvinnorna har all rätt att känna sig lurade och riva denna “överenskommelse”. De är tyvärr grundlurade.

 33. robjoh

  Vad spelar det för någon roll om de blev grundlurade eller ej? De svek när det verkligen gällde. De stod upp för att de skulle riva upp lagen och sen svek de!

  Det enda hoppet är, och har antagligen alltid varit, Piratpartiet! Så sträck på dig Rick, du gör ett bra jobb nu är det vi gräsrötter och sympatisörer som måste få folk att rösta på dig också!

  //Robert

 34. Hans J

  @Robjoh:

  Det spelar roll om de förstår att de blivit grundlurade!

  Då har de nämligen en grund för att kasta “överenskommelsen” på sophögen!

  En sådan överenskommelse gäller naturligtvis bara mellan hedersmän! Om FRA-representanterna kan visas vara lögnare så gör man naturligtvis inga “överenskommelser” med dem.

  Skulle Camilla och Birgitta samarbeta med SD?
  Skulle Camilla och Birgitta samarbeta med lögnare?

  Naturligtvis inte!

 35. […] Bloggat om FRA: Falkvinge, Jinge, Opassande, Badlands, Motbilder, I media om FRA: DN1, SVD, DN2, AB, Läs även andra […]

 36. Jens

  Hans J:
  Håller med i att överenskommelsen borde vara ogiltig, när den inte stämmer överens med verkligheten.
  Det borde absolut gå för de 6 fp kvinnorna, till att backa ur uppgörelsen.

  Men för att gå iland med det, behöver de stöd inte skäll.
  Ge sitt stöd, borde även PP kunna göra.

 37. minata

  FRA-frågan. Motståndet är splittrat.
  På Svart Måndag säger senaste gästbloggaren: si! (Ungefär som Piratpartiets syn (ledningen).
  På Svart Måndag forumet säger initiativtagren: så! (Stödjer de sex aktuella folkpartiserna)
  HAX har en resonerande text på sin blogg.
  Piratpartiets partiledare syn på saken kan vi läsa på denna blogg.
  Att flera sprickor i motståndet finns. Ja flera exempel kan hittas under maj-sep 2008.

  länkar:

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/

  http://svartmandag.se/index.php?option=com_jb2&PostID=52&view=post

  http://forum.svartmandag.se/

 38. Pelle

  Om de så bara tar en enda fuling som tänkt ta livet av Svenska medborgare genom eventuell terrorism och massförstörelse med FRA lagen så var det värt allt guld i Småland.

 39. Jonas

  Att signalspaning i civila nät ALLTID innebär massavlyssning är ett faktum. FRA kommer även i fortsättningen att använda en kvarts miljon sökbgrepp eller mer.

  Till detta ska läggas en ohämmad inhämtning av trafikdata i de “trafikstråk” som domstolen medger.

  De sex fp-kvinnorna har blivit grundlurade. Massavlyssningen är inte borta. För en gångs skull vill jag citera Thomas Bodström:

  Signalspaning är inget annat än massavlyssning, bland annat av oskyldiga maänniskor. (Anförande i riksdagen 13 juni 2007)

 40. robjoh

  @Pelle

  och du tror verkligen att Sverige helt plötsligt kommer att anfallas av terrorister? Jag menar det har ju hänt så många gånger historiskt.

  Du har större chans att dö när du går över gatan i det här landet än att du ska dö av någon terrorist attack. Det gäller till och med i USA om man bara kollar på 2001.

  Varför är du beredd att ge upp mänskliga rättigheter för ett hot som är försvinnande litet?

 41. scaber nestor

  @pelle.

  Är det värt att 100-tals blir oskyldigt anklagade och satta i karantän för att kanske fånga en?

  Dumma mig som tycker att man bara kan komma åt antidemokratiska krafter genom att agera efter de demokratiska principerna.

 42. Rick Falkvinge

  @Pelle:

  Nej, man kan inte försvara det demokratiska samhället genom att avskaffa det.

  Det senaste terrordådet riktat mot svenskar där någon blev skadad inträffade f.ö. för hundra år sedan. 1908. Amaltheabombningen.

  (Det hände ett 1975 också, men det var tyskar som angrep tyskar på tysk mark – inte riktat mot Sverige.)

  I andra nyheter är det större risk att dö genom att halka i badkaret än att dö i ett terrordåd.

 43. Massavlyssning? « Onsdag

  […] använda all trafikdata de kommer över till sin “metodutveckling” och så vidare – är väldigt […]

 44. P

  Jag visste det!
  För att kunna garantera rikets säkerhet från terrorism, angrepp av främmande makt och våtutrymmesrelaterade olyckor kommer under 2009 SBM, Statliga Badrumsmyndigheten upprättas, för att under en femårsperiod stationera ut en kvalificerad SÄPO-man i varje badrum eller likvärdigt våtutrymme i landet.
  Med hjälp av denna storsatsning kommer upp till 95 procent av alla terroristattentat, angrepp av främmande makt och våtutrymmesrelaterade olyckor förhindras, samtidigt som regeringen får tillgång till ovärdelig information gällande hygienläget i landet, som sedan kan användas som underlag för statistik eller skickas till USA i utbyte mot häftiga samlarkort.

  Vissa röster har höjts om att detta skulle kunna vara kränkande eller på olika sätt kunna skada den personliga integriteten, men förslaget innehåller flera punkter som låter oss avfärda dylika klagomål som löjliga och orealistiska – se bara på punkt fem i det reviderade förslaget!

  5. Varje SÄPO-man måste, när kränkande eller integritets-skadande situationer uppkommer, om det under dessa inte möjligen kan tänkas ske någon våtutrymmesrelaterad olycka eller någonting intressant för rikets säkerhet eller dylikt, blunda och hålla för öronen i den mån detta är praktiskt och bekvämt för alla inblandade.

  Som synes, sluta vara så negativa och konspiratoriska hela tiden: Både FRA och SBM är vitala för att solen ska fortsätta gå upp på morgonen, och ni vill väl inte blogga i mörkret heller?

 45. Jonas

  Ingen fara hörni! FRA får inte avlyssna privatpersoner. Avlyssningsnätet är inte byggt så. De har inte möjligheter att avlyssna enskilda. Och om dom ändå skulle göra det, lite grann i alla fall, av misstag kan man säga, då ska man få reda på det.

 46. Trottens Betraktelser » En halv seger men än är jag inte nöjd

  […] Intensifier, Politikerbloggen, Farmorgun, Henrik Alexandersson(2),Motbilder, Rick Falvinge(2), Kjellberg Andra bloggar om: Andra bloggar om: FRA, FRA-lagen, Övervakning, Integritet, […]

 47. Hans J

  @Jonas:
  FRA “får inte avlyssna”
  FRA “har inte möjligheter fysiskt att avlyssna enskilda”

  “Om dom ändå skulle göra det”…

  Men snälla vad är detta?
  Är det inspirerat av Baron von Münchhausen eller vad? Åtminstone jag hade ingen aning att HAN var anställd av FRA! Men OM han är det så klarnar en hel del faktiskt!

  Då förstår jag hur det kan komma sig att FRA varken: “Kan, får eller vill” avlyssna men ändå betalar ut skadestånd NÄR de ändå gör det. De vet i det läget inte vem de avlyssnat eller vad de har avlyssnat då det ju omedelbart har förstörts

  Det borde finnas något tragikomiskt i detta men jag känner bara sorg!

  Varför?

 48. Jens O

  Jonas:
  Det är just det FRA ska göra, när de i paktiken blir sin egen lilla kontrollmyndighet.

  Det blir en ny skylt på en kontorsdörr, ute på Lovön: “Kontroll myndighet-FRA”.

  Jens Os senaste bloggpost: Finns det någon, som köper Regeringens nya FRA-lag?

 49. Fredrik L

  Idag bekräftade Johan Linander att det visst ska byggas samverkanspunkter:

  FRA kommer inte att få tillgång till samverkanspunkterna. Tanken är ändå att dessa ska byggas upp och det blir sedan domstolen som bestämmer vad FRA ska få tillgång till. Men kontrollen över samverkanspunkterna och myndigheten med spaningsbefogenheten delas alltså, vilket enligt mitt perspektiv starkt ökar skyddet mot missbruk.

 50. Krille

  Det jag undrar är hur operatörerna ska kunna få fram den datakraft som behövs för att genomföra den här filtreringen. FRA skaffade ju det där gigantiska datorklustret för att greja den biten men om inte de sköter filtreringen så måste ju operatörerna göra något liknande i så fall, eller tänker jag fel?

 51. Anders Andersson

  FRA får rimligen den datakraft de behöver för att granska den trafik staten är intresserad av. Visst kräver det mer resurser att granska en miljon samtidiga förbindelser än att granska hundra dito, men inte fullt 10.000 gånger mer eftersom en del av resurserna ändå måste finnas som grundplåt oavsett avlyssningens omfattning.

  Antalet avlyssnade har dessutom ingen avgörande betydelse för det faktum att kränkningen sker. Det väsentliga är att lagen ger FRA (eller den myndighet regeringen bestämmer) befogenhet att avlyssna i praktiken vem eller vad som helst, och så länge den enskilde inte enkelt kan avgöra huruvida han eller hon riskerar att bli avlyssnad, då räcker det med vetskapen att avlyssning kan ske för att telehemligheten skall vara kränkt. Att avlyssningsmyndigheten kallas domstol förändrar inget i sak, då det fortfarande är en statlig domstol.

  Och samtidig avlyssning och granskning av blott hundra personers telefonsamtal, inte för att var och en av dessa personer misstänks ha gjort sig skyldig till något brott, utan för att de har haft oturen att kommunicera via ett visst “trafikstråk”, är också massavlyssning (precis som man rätteligen kan kalla det massvisitering om polisen i jakt på en narkotikalangare på ett diskotek kroppsvisiterar samtliga hundra ungdomar som befinner sig där).

  “Det är bättre att hundra oskyldiga avlyssnas, än att en enda oskyldig uppgift undkommer.” /Tolgfors, i poetisk uttolkning av V. I. Lenin

  Det skulle inte förvåna mig om ryska utrikesdepartementet anställer en ortodox präst för att ambassadörerna skall kunna erhålla “själavårdssamtal” via fax…

 52. Björn Persson

  Krille, datakraft kan vem som helst köpa på den öppna marknaden, det är inget problem alls. Man måste förstås ha pengar, men om staten kan ge pengar till FRA så att FRA kan köpa datorer, då kan ju staten lika gärna ge en del av pengarna till operatörerna så att operatörerna kan köpa datorer.

  Jag tror för övrigt inte att operatörerna behöver skaffa några superdatorer. Tanken är ju att operatörerna – eller FRA-2 – bara ska filtrera ut de så kallade “trafikstråken” och skicka dem till FRA. Sedan ska FRA analysera “trafikstråken” på längden och tvären för att upptäcka att Ryssland skramlar med vapnen, och det är då det går åt datakraft.

 53. Krille

  Just det, nu ser jag var jag tänkte fel. Operatörerna ska ju bara filtrera typ avsändare och mottagare så att inte svenskar fastnar, resten sköter FRA. Om det nu blir operatörerna som gör detta.

 54. FRA-lagen är en märklig historia | Bloggtidningen

  […] Oscar Swartz, som gör Texplorer, försöker reda ut begreppen men blir lika förvirrad som jag . Vad betyder egentligen ändringsförslagen? Rick Falkvinge skriver om samma sak. […]

 55. Anna Troberg » Kommer oppositionen att hålla vad de lovat?

  […] lagförslag. Men vad regerimngen än försöker få det att se ut som, så kvarstår faktum: med det “nya” lagförslaget kommer staten fortfarande att ha tillgång till all vår pri… och det enda vi har att förlita oss på är statens mycket tvivelaktiga […]

Comments are closed.

arrow