Expressen publicerar tonårsnymoralism i "Allt om barn"

Expressen publicerar något av det mest stötande och moraliserande jag sett idag under rubriken “Allt om barn”.

De skriver att en rapport i USA hävdar att tonårssex dubblar risken för depression. Men bara för tjejer.

Till att börja med kommer det här från nymoralistiska USA där man anstränger sig till det yttersta för att försöka påskina att sexualitet magiskt uppstår på 18-årsdagen, en åsikt som är föremål för totalt gapskratt i resten av den civiliserade världen. Att man ens publicerar en rapport från den miljön här i Sverige, och låter påskina att resultaten gäller även här, är bara ytterligare ett exempel på gammelmedias dåliga omdöme.

För det första: Rapporten konstaterar att det bara gäller tjejer. Killar kan knulla hur mycket de vill utan att riskera depression. Sluta att underblåsa den här fåniga attityden om att killar kan ha sex men tjejer kan det inte. Jag trodde den attityden dog ut ungefär samtidigt som jag gick i högstadiet för tjugo år sedan — då märkte jag inget av den. Tydligen håller livsstilsmoralister på att blåsa under den igen.

För det andra: har rapporten vägt in att USA stigmatiserar tonårssex och försöker påstå att det är något dåligt, att tonåringar ska ha dåligt samvete för att de är naturligt fulla av livsbejakande hormoner, och att den här rapporten bara underblåser sådana glädjefientliga strömningar? Nej.

För det tredje: har rapporten konstaterat att korrelation inte innebär kausalitet? Nej. Orsak och verkan kan lika gärna vara tvärtom. Det kan precis lika gärna vara så att deprimerade tjejer i högre grad har mer sex för att det botar depressioner. Sex är livsbejakande, utvecklande och positivt.

För det fjärde: sluta att förväxla tonåringar med barn. Särskilt i sexuella sammanhang. Tonåringar är i högsta grad sexuella, barn är det inte.

Låt för i helvete tjejerna knulla ifred! Ge fan i att försöka måla upp något samband mellan att de måste må dåligt för att de har ett sexliv. Sluta klappa sexuellt aktiva tjejer på huvudet, som Hanne Kjöller på DN skriver. Det är riktigt jävla stötande.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Klumpesnusk

  Väl rutet!

  Jag läste precis den artikeln och blev ofantligt upprörd av den gränslösa idiotin som förespråkades. När jag lugnat ner mig lite ska jag själv skriva nåt om den, men tills vidare håller jag helt med dig.

  Klumpesnusks senaste bloggpost: Om jag var kvinna

 2. PiratJanne

  Abstracten till undersökningen är intressant, där pratar de om “indicates” och inte att det faktiskt är på ett visst sätt.

  Har dock inte lust att betala 32 dollar för att läsa undersökningen…

  http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V8K-4SM1T8R-2&_user=10&_coverDate=09%2F30%2F2008&_rdoc=20&_fmt=high&_orig=browse&_srch=doc-info(%23toc%235873%232008%23999729994%23696941%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5873&_sort=d&_docanchor=&_ct=23&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=8f248e67c0f2d4106055b8f87a4eb33b

  PiratJannes senaste bloggpost: Intrången ska börjas tidigt

 3. Idioti! Dumhet! Skitsnack! at Klumpesnusk

  […] från USA, ett land som verkar vara stadigt på väg tillbaka till 1800-talets syn på sexualitet. Precis som Rick tycker jag det är korkat att man fortfarande försöker sprida den här attityden av att […]

 4. Bert

  Statistik kan vridas och vändas till vad som helst användaren vill nyttja det till.

 5. waj

  AMEN!

 6. monki

  Rapporten bakom betalsite och notis spriden i världes tidningar – bra jobbat! http://www.google.se/search?q=Journal+of+Health+Economics+teenage+sex+depression

  Lite bakgrundinfo om författaren:
  Joe Sabia verkar vara en beryktad snubbe som under sin collage-tid skrev artiklar där han attackerar liberalism och sekularism: http://atheism.about.com/od/joesabia/Joe_Sabia_on_Atheism_Atheists_Religion_and_ChurchState_Separation.htm

  Han har även skrivit en rapport som menar att en röst på bush är en röst på gud (ska tydligen ses som positivt):
  http://www.omniscienceisbliss.org/sabia.html

  monkis senaste bloggpost: Talk like a kopimist

 7. Piratista

  Har inte läst rapporten, men Herr Falkvinges syn på barn och sexualitet klargjordes ganska klart i samband med den 27-åring som av en tiffällighet råkade ha Sex med två fjortonåringar (han hade dessutom extremt graverande kontakter med 11-åringar enl. protokollen). Den domen dömdes ut av Falkvinge, Nylander m fl. som moraldiktatorisk. Ja, den var nog det till skydd för Sexuellt utnyttjande av barn. Liberalisternas märkliga ställningstaganden kring barns sexualitet påminner inte så lite om märkliga företeelser som förespråkades bland tokvänstern på 1970-talet. Det är i o f sig inte det enda område där PP och tokvänstern tycks ha samma värdegrunder. Påpekande: Jag är verkligen ingen nymoralist.
  Men ett missat lustfyllt knull för en vuxen är knappast något alibi för att skydda barns rättigheter. Som gällande allt annt måste man sätta vissa gränser för att skapa referensramar. Eller ska varje individ prövas i förväg? Körkort, rösträtt, myndighetsålder, Straffmyndighet o s v. Vilken fantastisk marknad för psykologiska tester som skulle öppnas. Och herregud vilken massa byråkrater som ska tolka resultaten. Ganska torftiga förspel. Ska man kunna överklaga om man som 25-åring av ngn form av Sexualmyndighet underkänts i tio år? För om det saknas en hanterlig gräns nedåt finns det ingen uppåt.
  Förlåt för det sista ordet.

 8. Piratista

  Förlåt:
  “Men ett missat lustfyllt knull för en vuxen är knappast något alibi för att skydda barns rättigheter.”. Menade upphäva barns skydd och rättigheter.

 9. Rick Falkvinge

  @monki: Bra bakgrundsresearch. Förvånar mig inte att en kristen agitatör låg bakom det — av bloggposterna som kommenterade artikeln var åtta toksågande och en som kommenterade “det är ju tragiskt, men det finns frälsning i Jesus”.

 10. Kluris

  @Piratista: Är det verkligen så stötande, och förvånande, att varje individ faktiskt är är en individ och därmed måste bedömas på individnivå, inte som ett nummer i statistiken.

  /Min mamma var 16 när jag föddes.

 11. Piratista

  SV@monki:
  Gud är inte död – han har aldrig funnits. Så jag är knappast en Kristen moralist.
  Jag ser bara konsekvensen av individanpassade åldersgränser. De kan ju omöjligen bara gälla nedåt.
  Orkar inte tänka på hur många tokpsykologer och ämbetsmän som ska vara med i den processen:-)

  1. Gud

   Hur vågar du säga något sånt hoppas att du inte gillar din mamma hon kanske inte finns imorgon muhuhahaha!!

 12. AnonymousCoward

  Piratista: När man är gammal nog att välja att ha sex så är man även gammal nog att välja partner efter egna premisser. Manipulation försvinner inte bara för att åldersluckorna krymper; folk som är maktkåta söker sig till viljesvaga individer.

 13. gisela

  jag håller med om din kritik mot artikeln i sak, men jag tycker det känns generaliserande att säga att sex ÄR livsbejakande osv. idealt ja. men folk har sex av alla möjliga orsaker, tonåringar också. inte bara positiva skäl. det är inte fel att forska på varför. men att tjejers sexualitet alltid ska ses som så problematisk är trist, liksom att killars ses so m så otroligt enkel (“de vill ALLTID ligga”).

  jag tycker bara inte man kan dra det över en kam och säga att det är antingen bara problem eller bara bra & kul i alla lägen.

  giselas senaste bloggpost: Dynamist vs. statist på En Vanlig $vensson [text]

 14. Piratista

  AnonymousCoward:

  ?
  Förstår Du inte vad jag skriver?
  Individanpassade ådersgränser måste oundvikligen gälla uppåt om de ska gälla nedåt.

  Kom med en Libertariansk lösning på denna för Libertarianer gordiska knut. Inte svammel.
  Vem ska sätta dessa individanpassade godkännanden? Du säger “man själv”. Skitbra. Jag känner en jättemogen 7-åring som säkert verkar kunna köra bil (kan dock inte läsa skyltar), men en 35-åring som utgör en viss fara för medtrafikanter. Ska konsekvensen
  vara regeln? Då är det oftast lite för sent.Eller ska alla förhandsgranskas under hela livet?
  Detta är ju humor.

 15. Rick Falkvinge

  Gisela: Rätt, folk väljer att ha sex av alla möjliga orsaker. Och det viktigaste där är att det är deras beslut och deras orsaksgrund.

  Inget som kristna nymoralister har monopol på att peka på vad som är “rätt” och “fel” orsak.

 16. Piratista

  Vilket fruktansvärt lidande alla dessa åldersgränser tycks utgöra. Rena hot mot vår frihet. Rena vitryssland. Men vems rättigheter, friheter och skyldigheter talar vi om? Det hör liksom ihop. Tro det eller ej.
  ——–
  Snälla ni, begreppet frihet har två grundläggande
  avvägningar: Frihet till och frihet från.
  Frihet att skada eller Friheten (rätten) att slippa bli skadad. Ett klassiskt exempel är Amerikanska inbördeskriget där Sydstaterna hävdade sin rätt att äga slavar. D v s frihet att förslava.

 17. Stoffe

  Vi måste sluta kalla det “gammelmedia”. Det finns inget speciellt, dåligt med äldre media – radio som är äldre än TV och böcker som är typ äldst av alla verkar hålla fanan högre.

  Däremot “löpsedelsmedia” (mitt förslag) täcker perfekt in såväl den här sortens journalistik som “FRA-kritikerna vann igen” (se Klamberg) och SVTs ful-kupp mot killen på Pirate Bay.

  Låt oss kalla spaden för spade!

 18. Piratista

  Falkvinge: Frihet är nog knappast på Kritendomens agenda. Inte på någon religions agenda. Inom religioner börjar frihetsbegreppen normalt vid dödsögonblicket. Oavsett ålder.

 19. anonyma apan

  Min mamma födde mig som 17 åring. Mina föräldrar är gifta 30 år senare. De var tvunga be kungen om giftermål. Vilket också är töntigt

  Men jag var nog en skadlig bieffekt.

  Att vuxna människor blandar sig ungas sexvanor och kritiserar den är lika gammalt som civilizationen.

  Men jag gissar nog att vi aldrig kommer slippa super konservativa männniskor över moralisarade könsfrågetanter. Det tillhör vårt samhälle. De som skriker mest hörst mest. Så har det alltid varit.

 20. Piratista

  Men frågan kvarstår:
  Vem ska, uppåt som nedåt, i förväg bestämma Sexuell och annan mognad, hur ska prövningar ske o s v.
  Nu talar vi verkligen rättssäkerhet.

  Hur överklagar en 30 åring att han bedöms som Sexuellt omogen?
  Kan han överklaga för att få göra sin sexualdebut?

  Falkvinge, Du, Swarrtz och Nylander har ju klart uttalat att 14-åringar själva kan bedömma sin mognad. Trots att de efteråt ångrade sig och mådde dåligt samt gick till Polisen. Var de mogna. Var 27-åringen mogen?

 21. Petter Ericson

  Jag måste säga att jag är lite intresserad av att se ett svar till Piratistas fråga, även om den inte alltid framgår så klart.

  Som jag förstår det: Vem bestämmer när en individ är sexuellt mogen/myndig/redo att bestämma över sig själv? Är det individen själv? Om individen ångrar sig i ett senare skede? Hur ska liberalismen och individualismen tampas med ideal i konflikt?

  Det finns utan tvivel material till en helt egen bloggpost om sådana ämnen.

 22. Björn Felten

  @Piratista:

  Tror du att du skulle kunna tagga ner lite grand och koka ner dina synpunkter till något konkret i stället för att sprinkla fram dem som från en trädgårdskanna.

  För åtminstone mig är det lika svårt att förstå vad du tycker, som vad notoriska bloggspammare som “bjorn” och “Mike” tycker.

  Anser du alltså att det är OK att någon utomstående, oftast MRA-anhängare, lägger ens de mest ytliga synpunkter på tonåringars sexliv, och — än värre — lägger moraliska synpunkter på det?

 23. Rick Falkvinge

  Petter: Nyanserade och välformulerade frågor.

  Men en av de viktigaste aspekterna är ändå inte på vilka kriterier individen bedöms som mogen, utan att när individen själv anser att han eller hon är mogen, så kommer han eller hon att agera därefter. Ett samhälle som inte utgår från det enkla faktumet – helt oavsett vad andra tycker om lämpligheten i det – kommer att totalt misslyckas med att ta hand om sina hormonsprutande tonåringar.

 24. Bert

  Vad är det som är svårt att förstå med Piratistas inlägg?

  Om all reglering skall ske på individuell basis, hur skall det fungera?
  Bör det gälla alla åldrar?
  Kan en 40 åring anses ej mogen att ha körkort?
  Kan en 40 åring anses vara icke mogen för sex?
  Kan en 13åring vara mogen att äga ett vapen?
  Är en 12 åring mogen nog att köra bil?
  När var hur börjar den individuella bedömningen? och när utförs den? efter det att någon klagar eller innan?

 25. Piratista

  Det här stället är dummare än jag ens kunfde företälla mig. Jag vet att det inte är ett argument, men det känns lika lönt som att argumentera mot någon som inte önskar börja med att acceptera att jorden är rund.
  Referensramar är….liksom en förutsättning för kommunikation.
  Därför har man betämt att jorden är rund. Vilket den de facto inte riktigt är. Den är lite konformad (sant). Men….uten refernsramar finns …ingenting….alla tolkar sin färg olika. Varför är en stol grön? Vem ska bestämma det? Herregud (obs inte i kristen bemärkelsa). Ska alla bestämma när de är mogna att rösta?

 26. M

  Men då är det väl tur att naturen redan gett oss en gräns när en individ kan anses vara mogen att ha sex. Den kallas könsmognad.

 27. Bert

  Tjena Rick

  “när individen själv anser att han eller hon är mogen, så kommer han eller hon att agera därefter”

  Menar du oavsett ålder ?

 28. Bert

  Tjena M

  Då bör alla få ett Id-kort som de stolt kan visa upp att de biologiskt är könsmogna och tillgängliga vid förfrågan och därefter samtycke. jag menar så att inte äldre individer springer vilse och har sex med ngn som inte är könsmogen.

 29. gisela

  M: bara för att man kan bli gravid betyder inte att det är lämpligt. man kan få skador för livet, eller dö, om man får barn innan man växt klart själv (men det kan man såklart få även efter det, men risken är mindre).

  som rick skriver måste man ta hänsyn till vad barn och ungdomar antagligen faktiskt kommer att göra. det är ju just det man gör när man har lagar som kriminaliserar vuxna för att de gör saker med barn som man tycker att barn ska skyddas ifrån, oavsett vad de själva vill. t.ex. käka diskmedel, röka eller ha sex.

  giselas senaste bloggpost: Dynamist vs. statist på En Vanlig $vensson [text]

 30. Petter Ericson

  Piratista: Personangrepp är alltid ett konstruktivt debattgrepp.

  Bert: Biologisk könsmognad brukar medföra vissa mer eller mindre synliga effekter på kroppen, så det bör väl inte behövas något ID-kort för den detaljen.

  Vad gäller åldersgränser och andra begränsningar kan jag helt klart anse att det finns 40-åringar som inte är i stånd att fatta mogna beslut, samtidigt som det defintivt finns både barn och ungdomar som är mentalt mogna nog för att rösta.

  Problemet är just hur, och vem, som skall bestämma vem som är “mogen” och inte. Ålder är här ett enkelt och förhållandevis “rättvist” sätt, då ju alla som inte dör i förtid kommer att få sin bestämmanderätt bekräftad. Det är dock viktigt att inse att det är just ett sätt att bestämma vad staten anser gäller i allmänhet, inte något som stämmer in på enskilda personer.

  Personligen vet jag inte vad som skulle vara det bästa måttet på “mognad” i olika hänseenden, men liksom demokrati är det “minst sämsta” statsskicket tror jag att åldersgränser är de “minst sämsta” gränserna som staten kan hålla efter på ett resurseffektivt sätt.

 31. Bert

  Tjena Petter

  Är det hårbeklädnad i skrevet som som är det tydliga och synliga effekten på 13 åriga killar? Eller en C-kupa på tjejer? eller behöver det vara en B-kupa? eller bara det att de bär BH?

 32. M

  Bert,

  om samtycke föreligger och tydlig könsmognad finns så ser jag inga problem med sexet. Som Petter skriver så brukar det finnas tydliga synliga effekter.

  Men om så inte är fallet så bör nog den som tänker ha sex med den på gränsen könsmogna fundera om h*n skall fortsätta eller inte. På samma sätt som h*n idag måste fundera på om individen verkligen är 15 år.

  @gisela: När blir det inte längre farligt att bli gravid då? Vid 15år?

 33. Petter Ericson

  Tjejer har mig veterligen även tjejer hårbeklädda skrev, såvida de inte rakar sig, men men. Jag håller dock med om att det, som på så många andra ställen, är en glidande skala med stora individuella skillnader i vad och hur mycket det syns.

  Problemet med att folk ser olika ut, och man därför “bör” fråga efter legitimation eller dylikt för att vara på lagens rätta sida försvinner ju dock inte bara för att man har en åldersgräns istället.

 34. Rick Falkvinge

  Personligen har jag aldrig hört talas om någon som velat haft sex utan att först ha blivit fysiskt könsmogen, så jag är inte säker på att jag ser problemet.

  (Däremot vet jag många – ja, de flesta tjejer jag pratat med det om, faktiskt – som haft sex innan 15. Men artikeln handlade snarare om sex innan 18.)

 35. gisela

  @M – eftersom man inte växt klart vid 15 så är det antagligen senare. fast i många länder är det förstås alltid farligt pga undermålig mödravård.

  jag tror de flesta åldersgränser är nån slags kompromiss mellan att folk ändå kommer göra saker, och vad som kan vara rimligt så barn har ett extra skydd. jag tycker alltså att man har ett större ansvar som “vuxen” att t.ex. säga “nej jag vill inte” än vad barn har. att barn och tonåringars hjärnor inte är fullt utvecklade och t.ex. medför att man är sämre på att bedöma konsekvenserna av sitt agerande är en anledning till varför jag tycker att 1) föräldrar bör få bestämma över sina barn, men 2) barn också bör skyddas även mot sina föräldrar.

  giselas senaste bloggpost: Dynamist vs. statist på En Vanlig $vensson [text]

 36. projO’s blog » Blog Archive » Kvinnlig sexualitet

  […] Tipsar för övrig gärna om Rick som också är på sexliberalt humör idag: Rick Falkvinge […]

 37. Marco Baxemyr

  Bort med moralism!

  Marco Baxemyrs senaste bloggpost: Money As Debt

 38. […] Falkvinge hittade jag dagens självmål: Allt om barn publicerar slutsatser från en amerikansk (förstås) […]

 39. Bert

  Eller varför inte. Bort med moral!

 40. Karma

  Väl skrivet, Rick.

  Sluta lära barn/ungdomar att man ska skämmas och må dåligt för sex, för det är exakt det såna här “rapporter” gör. Suck.

  Jag länkar till ett eget blogginlägg om sex under 15, där jag bland annat nämner min debut vid 7-8.

  “Men du kunde ju inte veta vad sex var!”

  …well, det var skönt och roligt och jag visste att man kunde bli sjuk / gravid. Dock gjorde jag det med killar, så sjuk var det enda jag behövde oroa mig för. Sex är EXAKT samma sak för mig idag, jag vet bara lite extra onödig info om hur det faktiskt fungerar inuti… >_>

  Låt (för att vara så neutral som möjligt) personer bedöma själva vad som känns bra eller dåligt, ffs.

  Karmas senaste bloggpost: The World is a Mess

 41. Anders Forsman

  Jag började när jag var 13 och än har jag inte tagit skada 😉

  Håller i övrigt med Rick.

  Media har igen visat vilken klass man håller och undersökningen i sig skulle ju bara i papperskorgen.

 42. Bert

  Som sagt man använder undersökningar och statistik för att påvisa det man gillar och dölja det man inte gillar.

 43. Karma

  Jag failade lite med länken -_-

  Här är den iaf.

  http://mercetron.com/blog/sex-before-age-of-15/

  Karmas senaste bloggpost: The World is a Mess

 44. pelle e

  Vet du vad Falkvinge. Du är en jävla stor skit.

 45. Rick Falkvinge

  Pelle: Tack! Vanligtvis är det bara kvinnliga bloggare som får ta emot den sortens kritik, med fokuset mer på bloggarens övergripande egenskaper och gärna yttre attribut.

  Jag uppskattar verkligen att du drar ditt strå till att göra Sverige mer jämställt. Det behövs fler med den inställningen.

 46. Hans J

  HAHAHAHAHAHAHAHAHA

 47. Marco Baxemyr

  LOL! Klockrent.

  Marco Baxemyrs senaste bloggpost: Money As Debt

 48. Putte

  EXPRESSENS KLOAK-JOURNALISTIK

  Är det någon som tycker att Expressens redaktionella linje inte hänger ihop?

  Eller av sägs om en tidning som från ena dagen till den andra kan hoppa mellan följande rubriker:

  Stor bildspecial: HETASTE MIKROBIKININ

  Sex-astro: så blir din höst

  Orgasmskolan: så blir du lika bra som alla andra i sängen, normalt med 20 orgasmer

  Jätteskandal: tonårstejer känner sig tvingade att gå med på sex, experterna rasar

  Bästa otrohetstipsen

  Nya bantningstipsen: så blir du supermodell-smal och får perfekt kropp

  Hetaste LA-trenden: plastikoperera näsan, stjärnkirurg i Hollywood säger, de flesta har en ful näsa

  Jätteskandal: tusentals tonårstjejer svälter sig, experten säger: det hatar sin egen kropp

  Naken-chock på galan: festklädda tvingades se nakna bröst, gråtande besökare: det var fruktansvärt

  Persbrant akut intagen på alkoholklinik

 49. AndersH

  @Putte: Är det någon som tycker att Expressens redaktionella linje inte hänger ihop?

  Varför utgår du ifrån att det finns en redaktionell linje? Målet är att sälja lösnummer, inte att driva en politisk agenda. Kan man sälja tidingar på att vara “för” en företeelse ena dagen och “mot” samma företeelse nästa dag så gör man det. Det finns ingen motsägelse i det.

  AndersHs senaste bloggpost: 2008-09-19: Det som många ändå säger.

 50. PiratJanne

  Och nu visar det sig att om man är man och sexchattar och porrsurfar så blir man deprimerad!

  Aftonbladet

  PiratJannes senaste bloggpost: Dagens musiktips

 51. PiratJanne

  Jag har kommit på en plan!

  Eftersom sex och porr uppenbarligen bara leder till depressioner så ser vi helt enkelt till att människor slutar ha sex och förstör all porr. Det kommer dessutom ha den fina bieffekten att vi inom en 10-20 år inte längre behöver oroa oss för att våra resurser inte längre kommer räcka till. Nån som är med mig?

  PiratJannes senaste bloggpost: Dagens musiktips

 52. Piratista

  Är det inte dags för Er att starta en insamling till den här “stackars” pedofilen. Jag menar stackaren får bara hälften så mycket skadestånd som han begärt. 5 000 barnporrbilder i datorn och att filma en 14-åring man trodde var 15 är ju fint. Hon var nog medveten om konsekvenserna och mogen att medverka. Han lär väl, i o m att han delar värderingar med många här säkert inte kräva upphovsrätt på filmerna. Lägger väl ut dem på TPB.

  http://sydsvenskan.se/skane/burlov/article374021/Hade-sex-med-14-aring—far-ersattning.html

 53. nef

  @ Piratista (eller är det vänja?)
  Du börjar bli lite tröttsam nu med dina slippery slopes och red herrings.

  1. pedofili är inget brott
  2. pedofili innebär att man är sexuellt attraherad till ICKE könsmogna individer
  3. barnpornografi är inte definierat av ålder utan av könsmogenhet
  4. pornografi är inte definierat av nakenhet utan av framställning

  Sprider han filmerna nu när han vet att hon är underårig då lär det nog klassas som ett barnpornografibrott, men oavsett detta så är det väl hans rätt att INTE kräva upphovsrätt på en egen film?

  Men som sagt – slippery slope and red herrings; Vad har detta med rapporten i Journal of Health and Economics eller Allt om barns lilla blänkare om den att göra? Eller för den delen – vad har det du skriver med Falkvinges blogginlägg att göra?

 54. Piratista

  nef:
  Det var bara ett försök att bredda och utvidga min kunskap och mina desperata försök att förstå vad det finns för grundvärderingar på det här forumet. Ditt svar var…intressant…och ganska sorgset. Och jag är ingen nymoralist.
  Bara människa. Jag undrar hur den tjejen mår idag? Gör inte Du? Hon är ett barn som utsatts för ett övergrepp. Om du vet vad det innebär att anmäla en sådan här sak, förstår du nog att man knappast gör man inte för pengar. Hon går nu alltså i ovisshet kring om filmerna ovanpå allt sprids. Förstår du verkligen inte?

 55. nef

  @Piratista
  Forum? Dumma jag som trodde att jag befann mig på en blogg…

  Men okej, låt oss följa den röda fiskens stråk tills Falkvinge säger stopp.

  Varför var mitt svar sorgset? Jag ser det endast som pragmatiskt jag.

  Frivillighet fanns, tjejen var könsmogen, en viss tveksamhet fanns gällande själva filmandet. Om jag nu enbart ska ta vad som stod i länken du postade som fakta – domslutet och beslutsunderlaget har jag inte läst.

  Var det ett övergrepp? Näe, det skulle jag inte vilja påstå. Är det ett övergrepp om han sprider filmerna? Näe, inte det heller. Däremot så kan jag förstå hennes oro inför att filmen sprids och om den så görs så kan det klassas som förtal. Inte mycket tröst för henne men jag tror faktiskt inte att en spridning är något att oroa sig för, och det just pga av det jag skrev ovan – med vetskapen om hennes ålder så är det ett barnpornografibrott.

  Ditt svammel om pengar får du nog utveckla lite mer, ty vad du försökte få sagt nu fattar jag inte.

 56. Piratista

  @nef:
  Rättelse förklaring: Ett “inte” kom med av misstag.
  Skulle vara att man går inte igenom en dylik rättslig prövning som 15-åring (14)med skadestånd som motiv. Även om jag tyckte det var en ren kränkning mot henne att ge honom ett öre om Sydsvenskans uppgifter är korrekta. Jag ska begära ut och läsa igenom domen och JK:s utlåtande. Jag vill inte ens tro att den stämmer för då måste den (om tjejen orkar annars inte) uppmärksammas mer. Skulle vara konstigt om Rick strök denna debatt då den verkligen speglar två uppfattningar som inte kan vara mer diamentrala. Rörande ett ämne som flitigt debatteras här.

 57. Rick Falkvinge

  Piratista: Jag tycker du är ganska tröttsam. Nej, du “breddar” inte debatten, du divergerar kraftigt från ämnet till ett stigmatiserat och infekterat område, och det dessutom fullt medvetet.

  Att det skulle “flitigt debatteras” här är dessutom ett rent fånigt påstående.

  Jag ligger ganska nära att börja radera texter från dig nu eftersom du förstör för andra bloggläsare, ta det inte dithän, så slipper vi båda lägga ner arbete på det, mmmkay?

 58. Rick Falkvinge

  Piratista: Okej, nu vet jag vem du är. Att gömma dig bakom ett nytt alias på DET sättet tyckte jag var falskt, fegt och ohederligt.

  För det första är du inte tjej (vilket namnet antyder), för det andra har du försökt sätta piratrörelsen i dåligt ljus på alla möjliga sätt från dag 1, bland annat med de mest befängda beskyllningar mot Pirate Bay, och för det tredje försöker du alltid skaffa uppmärksamhet själv.

  Lägg ner. Nu.

 59. Bert

  Det går kanske att utgå från att 14 åringen i Skåne hade hårbeklädnad i skrev och BH krävande storlek på bröst, med andra ord helt enkelt könsmogen.
  Frågorna eller svaren kanske skulle vara, en av läkare skriven lista med diverse beskrivning av (vid kroppens mognads process) olika organs fulla fysisk utveckling = fritt individuellt ansvarstagande för varje delgrens fulla utveckling.
  I dessa sammanhang blir det ju sedan lika intressant med de äldre individernas rätt att behandla den yngre (men fullt fysiskt utvecklade) som fullt ansvarig för sina handlingar.
  Rättegångar skulle då bli snabbt avklarade i.o.m att en läkarundersökning snabbt kan avgöra hur fysiskt utvecklad en individ är.
  Som t:ex hon kan bli med barn alltså begick 27åringen inget brott vid det sexuella umgänget.
  Eller 14 åringen som körde bil och krockade med familj på övergångsställe, 14 åringen har fullt utvecklad syn och reaktionsförmåga och skall därför dömas som vilken äldre individ som helst om brottslig handling föreligger.

  Och Rick, det är ngt lite sektliknande över din nya bild, den känns lite Peter Lorre i ngn av sina många weeeirdow roller, det kanske är bra för din image?

 60. Rick Falkvinge

  Alla: släpp ämnet om 14-åringar, det är inte det som artikeln handlar om, det var ett trolls försök att få bloggdiskussionen att handla om något annat så att media kan ställa till med skandalrubriker.

  Bert: Jag fick feedback på att det där inte var den bästa bilden på mig, ska försöka hitta någon bättre.

 61. Bert

  Troll?

 62. Rick Falkvinge

  Bert: Ett troll på Internet är en person som försöker kidnappa alla diskussioner till att handla om något annat och väldigt infekterat ämne.

  Kännetecknet är att de kastar in brandfacklor i diskussioner som gör folk upprörda, och snabbt får den tidigare tråden att spåra ur.

  Det enda att göra är att inte mata trollen.

  Wikipedia har en artikel om troll på Internet: “An Internet troll, or simply troll in Internet slang, is someone who posts controversial and irrelevant or off-topic messages in an online community, such as an online discussion forum or chat room, with the intention of provoking other users into an emotional response or to generally disrupt normal on-topic discussion.”

 63. Bert

  Tjena Rick

  Låter som det mesta och flesta debatter på bloggar i så fall är Troll.

  Angående bilder på Parti representanter. Lägg upp de bilder ni själva är nöjda med och låt sedan i sann demokratisk anda medlemmar rösta på de bilder medlemmarna känner kommer att representera styrelsen på lämpligaste sätt. Nu är det ju så att Svenska valen blir mer och mer Amerikaniserade och “snygga” politiker funkar då bättre (i varje fall snygga bilder på politikerna) än dåliga och amatör varianten av dylika. Ngn i partiet borde väl ha kontakt med en fotograf?

 64. Mikke

  Soz för off-topic men jag håller med att du gärna får hitta en mer sympatisk bild på dej 😉 . Jag blir lite smårädd när man ser den. Du är visserligen på’att i de mesta frågor men du ser nästen agressiv ut med den där stora pikadollen i näven ;).

  Jag håller med i “tråd” frågan att man ska ta en sån här rapport med en kraftig nypa salt. USA är lika fundamentalistisk som Iran. Förstår inte samhällsnyttan av att sprida en bild att kvinnor i övre tonåren blir deppiga av sex.

  Jag upplever snarare att det tyvärr är så att många ( långt ifrån alla ) använder sex med vem som helst när som helst och hur som helst i en strävan att bli bekräftade och som en undanflykt från just deppighten.

  / Mikke

 65. Bert

  Här e din alter ego Rick, det e inte Peter Lorre, det James Cagney. Ganska slående faktiskt.

  http://www.christopherdurang.com/images/james%20cagney.jpg

 66. Simon

  Släpp ditt perversa peddotänk nån gång! Varför bryr du dig? Har du barn som du vill ska få knulla runt eller är det att du är så fashinerad av småglins sexvanor som är grejen?

  [Fler och liknande oförskämda påhopp raderade, bidrar inte till debatten, ovanstående räcker som exempel /Rick]

  Vad är du rädd för?

 67. Rick Falkvinge

  Simon: Jag har tyvärr börjat radera kommentarer som jag bara upplever som oförskämda flames, eftersom de börjat förstöra värdet på min blogg och divergerar från idédebatten. Jag vill hålla det till en idédebatt och det är både min rättighet och min skyldighet mot mina läsare att göra så.

  Jag tycker det är riktigt jävla berättigat att vara upprörd över att media i Sverige okritiskt publicerar en rapport från USA som säger att tjejer riskerar depression om de har ett sexliv innan 18, medan det är helt ok för killar att knulla runt. Dessutom riktat mot osäkra föräldrar till tonåringar.

  Släpp ditt perversa peddotänk nån gång!

  Jag är inte rädd för ett skit, däremot tycker jag du är oförskämd som ens antyder att det skulle ha med pedofili att göra. Jag släpper igenom kommentaren den här gången eftersom du insisterar, och undrar varför, men alla sådana antydningar och flames raderar jag annars direkt.

  Övriga: Svara inte Simon. Ni förstår säkert vad jag menar.

 68. Simon

  Vad ni modifierat mitt inlägg! Jag trodde ni stod för en demokrati, men tydligen gäller bara de åsikter som passar er och det ni känner att ni kan svara på.

  [Fler och liknande oförskämda påhopp raderade, bidrar inte till debatten, ovanstående räcker som exempel /Rick]

  Vad i det jag skrev av det du tog bort var påhopp? Att jag tror att det du skriver skrämmer bort potentiella väljare? Eller att jag tycker att du ska fokusera på den politik du tänker föra i riksdagen och det ni är bra på?

  Jag skrev medvetet med en aggressiv ton eftersom du själv väljer att använda en sådan retorik i din blogg och ville därför testa hur pass mycket andra får skriva gentemot dig.

  Det mitt inlägg handlade om är att du missvisar piratpartiets egentliga politiska ståndpunkt och befäster hos många de fördomar som finns att “datanördar” står för en extremt liberal sexsyn.

  Och modifiera inte mitt inlägg.

 69. Rick Falkvinge

  Simon: Om du skriver medvetet med en aggressiv ton, som du skriver själv, så får du också finna dig i att dina kommentarer raderas. Sådant kallas för “flames” och förstör debatten. När jag postar om en rapport där det påstås att det inte är okej att 16-åriga tjejer får ha sex med sina 16-åriga pojkvänner, men det går däremot utmärkt för killarna som är inblandade, så är det absolut inte okej att kalla mig för en pervers pedofil. Det borde vara fullständigt uppenbart för vem som helst att det inte är det, vare sig då eller annars.

  Jag skulle normalt tagit bort hela din kommentar, men eftersom du insisterade på att få veta varför den var borta, så lät jag det relevanta stå kvar.

  Här förs en idédebatt. Inte påhopp i den stilen som du gjorde. Sådana tas bort omedelbart.

  Om du vill publicera precis vad du vill, så skaffa en egen blogg och gör det.

 70. Simon

  Varför tog du då bort det jag skrivit som inte var “flames”? Det aggressiva jag skrev var just det som du inte tog bort.

  Förstår att det kanske var onödigt att använda sådana kraftuttryck, men det jag undrar är om du förstår problemet i att använda dig av en extremliberal sexsyn på din partipolitiska blogg. Den rädsa jag ser är att du kommer att rösta i frågor som inte står i partiprogrammet. Möjligheten finns ju fortfarande att göra som Gudrun Schyman och gå ur partiet men sitta kvar i riksdagen.

  Jag ifrågasätter inte att du har åsikter, jag ifrågasätter om du kommer att utnyttja din politiska makt vid en eventuell riksdagsposition. På vilket sätt kan du garantera oss väljare att du inte röstar i frågor gällande sådant som inte rör er partipolitik? Känns som en relevant fråga eftersom ni är ett trefrågeparti. Jag hoppas jag gjort mig tillräckligt tydlig.

 71. Cosmo

  Pågår intressant Idédebatt just nu på:
  https://www.flashback.info/showthread.php?t=756813

  Det centrala i den när man läser Ting- och hovrättsdom är just att det inte bara ålder som spelar in. Personligen tror jag också att åldersgränser är som Demokrati:
  Det bästa av alla dåliga alternativ vi människor har att tillgå.
  Finns dock verkligen skäl att kolla hur rättslös man kan vara om man både är barn och dessutom förståndshandikappad. Jag trodde att samhällets roll var att skydda. Inte att ytterligare förvärra.

Comments are closed.

arrow