Integritetsombudsman som ett paraply för fiskar

Jag har (några dagar senare än alla andra) nåtts av nyheten att både socialdemokraterna och tydligen även centern och folkpartiet vill inrätta en integritetsombudsman.

Det är något av det fulaste och falskaste jag sett på länge.

Grundproblemet är att lagstiftarna inte ens förstår vad integritet ÄR. Då hjälper inte en myndighet som ska lyda under lagstiftarna som ska se till integritet.

Betänk bara att det här förslaget kommer från socialdemokraterna (som ursprungligen lade FRA-förslaget), centern (som bröt ner motståndet i riksdagens kammare den 18 juni) och folkpartiet (som vek motståndet den 25 september). Och de här ska prata om att värna integritet? De fulaste fiskarna av allihop?

Det är de här människorna som pratar om att “reglera signalspaning” när de menar att införa massavlyssning. Som förnekar hela tiden att ett lagförslag har rört sig om massavlyssning, för att efter obefintliga ändringar säga “nu är det inte massavlyssning längre“. En sådan integritetsmyndighet skulle få hålla på med fåniga saker som att reglera var det får finnas kameror i taxi och kollektivtrafik, som ursäkt för att lagstiftarna skulle kunna fortsätta införa masskränkningar i våra privatliv ostört.

Skärpning!

Integritet innebär att respektera gränsen mellan privat och offentligt. Tyvärr har våra lagstiftare inte ens förstått att en sådan gräns existerar, eller varför det är viktigt att vakta om den.

Att införa en integritetsombudsman är som att ge paraply till fiskar så att de inte ska bli våta. Det skyddar visserligen mot regn, men åtgärden bortser från att regnet är den minsta fuktkällan när man är under vattnet.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

{democracy:2}

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. WysiWyg

  Jag undrar om det är bra eller dåligt för KD att de ligger “först” i din omröstning? Kan det månne bero på att ingen faktiskt hade några förhoppningar om dem? 😉

  Jag undrar vem som röstade på MP dock? Vad har de gjort?

  WysiWygs senaste bloggpost: Det senaste våldtäktsförsöket…

 2. Fröken Fredrika Guldpirat

  Jag tror det var jag som röstade på V, och det var ett misstag!!

  Jag är så trött så jag fattade inte vart jag klickade förrens det var för sent.. XD

 3. opassande » Blog Archive » Söndagsrunda

  […] skriver om gränsdragningsproblemen som politiker har när det gäller det privata och det offentliga angående pratet om […]

 4. Kålan
 5. Hans J

  Har vi inte 349 integritetsombudsmän/kvinnor redan?? Ska denna nya ombudsman skydda oss mot våra politiker?

  SNACKA OM SJÄLVMÅL!

 6. Mikael Nilsson
 7. Hans J

  Hm,

  Jag funderade ett varv till. Kan det vara så att man är ute efter att kidnappa-definiera ordet integritet?

  Integritet – det är det som den nya “integritetsombudsmannen” sysslar med. Hit hör våldtäkt, avlyssning osv men inte allmänna sociogram, hållande i häkte osv.

  En sådan här “ombudsman” blir liksom överdomare och kommer att “äga” ordet integritet.

  Jag läste någongång för en herrans massa år sedan att kommandosoldater fick lära sig att skära av luftstrupen på den de anföll i mörkret för att denne inte skulle kunna skrika som varning. Det skulle bara väsa och bubbla lite. Man övade på grisar eller nåt…

  Är det det de försöker fixa till?

  Det ska bara bli lite väsningar och bubblingar av protesterna?

 8. Rick Falkvinge

  Kul att Metro tog upp det. Får kolla utskriften av deras site imorgon, de har den här idén om att skriva ut Internet på papper med jämna mellanrum…

 9. Winston Smith

  Vad är det för stolle som tycker att vänsterpartiet är de värsta hycklarna i FRA-frågan? Motivera!

 10. Fröken Fredrika Guldpirat

  Jag klickade i fel val!!!!

  Jag var ute efter ett hel annat parti, men hjärnan hade ca 3 sekunders fördröjning i förhållande till musen.. =)

 11. Winston Smith

  Fredrika, jag antar att du menar handen, inte musen? :S

 12. Winston Smith

  Usch, vilken opassande kommentar. Min hjärna var visst också lite fördröjd. 🙂

 13. Fröken Fredrika Guldpirat

  Jo, fast jag kör med touchpad på laptopen, så handen agerar mus åt mig.

  Eller det är väl fingret som man egentligen musar med.. 🙂

 14. […] och med politikerna har insett att det saknas en enhetlig definition av begreppet. Rick Falkvinge verkar dock vara definitionen på […]

 15. Bengt Svensson

  Det här svenska ombudsmannasystemet är för komiskt, man inrättar något som skall känna sig kränkt i individens ställe, eftersom individen gjorts maktlös mot alla övergrepp.

  Lite fler förslag när man ändå är på gång:

  Mänskliga Rättigheters Ombudsman, MRO, som skall bevaka att medborgarna får sina rättigheter enligt de Europa- och FN-konventioner man har godkänt och skrivit under.
  Vår svenska grundlag respekteras också för dåligt, det behövs alltså en GO.
  PRO, Pensionärers Rättigheters Ombudsman, oops, den finns visst redan.
  De Demokratiska Rättigheternas Ombudsman, som kunde ta sig an den mobbing som används för att kortsluta demokratin, en perfekt förkortning, DDRO.

 16. nxsty

  Jag välkomnar idén om en integritetsombudsman/-inspektion. Det räcker naturligtvis inte på långa vägar, och det är viktigt att politikerna förstår det, men det kan ändå vara till viss nytta.

  nxstys senaste bloggpost: Ligger EU:s lissabonfördag på is i Sverige?

 17. Hans J

  @nxsty:

  Men vi har ju redan en integritetsombudsman:

  Rickard Falkvinge!

  Han utövar ju redan rollen.
  Utan lön dessutom!

 18. Thomas Tvivlaren

  Att döma av nuvarande status på gallupen så tror jag det råder viss historielöshet alternativt minnesbrist bland de röstande. Att folkpartiet nazisterna under lång tid varit grymt opportunistiska och inte alls stått för särskilt klassiskt liberala värderingar borde vara allom bekant. Lindberg med fleras agerande skulle mot bakgrund av detta kunna tolkas som att man bara surfat på opportunismens vågor. Lindberg är kanske bara vilseledd men det duger inte som förklaring för någon av våra riksdagsledamoter. Dum i huvudet eller manipulativ kan man vara men inte så uppenbart och inte om man är elitpolitiker och vill ha någon trovärdighet kvar.

  Nej, istället borde ju centern toppa listan. De om något av de etablerade riksdagspartierna har ju framhävt sig som kämpar för de frihetsfrågor som ligger i linje med klassisk liberalism. Se bara hur frihetstrojkan Linander, Fegerley och Jo-hon-sa-så-innan-valet agerat efter regeringsskiftet! Livstids utvisning från riksdagskammaren borde det innebära!

 19. Rick Falkvinge

  Thomas, min röst i pollen föll också på c.

 20. […] och med politikerna har insett att det saknas en enhetlig definition av begreppet. Rick Falkvinge verkar dock vara definitionen på […]

Comments are closed.

arrow