Gymnasister och högstadieelever, raise all of hell

Regeringen har, via justitiedepartementet, tagit fram en broschyr om upphovsrätt som ska delas ut på gymnasier och högstadier. Broschyren är en ren partsinlaga från upphovsrättsindustrin:

Det är lätt att tänka att ”det är OK” att ta för sig av material och sprida detta bara därför att det är möjligt. Kanske är det lätt att bli frestad att gratis ladda ner film och musik eftersom allt finns tillgängligt på Internet idag.

Men stanna upp och tänk efter nu. Att kopiera från olagligt material innebär att du inte betalar för dig och att upphovsmannen och andra rättighetshavare inte får betalt för sitt arbete. Hur många vill lägga tid och pengar på nyskapande och satsa på kreativa yrken om resultatet fritt kan användas av vem som helst? Utan ersättning till författare, konstnärer, musiker, fotografer, dataspelskreatörer, artister, musik- och filmproducenter kommer det i framtiden att vara få som kan och vill ägna sig åt kreativa yrken. Viljan och intresset för att investera i olika produktioner skulle dessutom sjunka betydligt. En sådan utveckling är inte bra för någon.

Upphovsrätten är grundläggande för det kreativa skapandet. Den måste respekteras också på Internet. Då stimuleras nytt skapande som alla kan ta del av i form av ny musik, nya filmer, böcker och datorprogram. Kanske är du en av alla dessa företagsamma, kreativa och teknikkunniga som vill jobba med film, musik, tv eller dataspelstillverkning i framtiden?

Alla som vet någonting om upphovsrätt och dess kontroverser ser att det här är en partsinlaga. En tydlig politisk åsikt, som jag dessutom tycker är sakligt fel och är konstruerad för att gynna upphovsrättsindustrin på bekostnad av kulturutövare och kulturkonsumenter.

Men grejen är att skolor aldrig någonsin får påverka elevers politiska åskådning. Aldrig. Någonsin. Skollagen säger visserligen att skolan ska lära ut att demokrati är det bästa statsskicket (vilket även det är en politisk åsikt, om man ska vara noggrann), men i övrigt får skolan inte påverka eleverna på något sätt. Skolan får uppmuntra till debatt, och får presentera flera åsikter och ställa dem mot varandra, men får inte någonsin under några omständigheter presentera en politisk åsikt som fakta.

Det är precis vad som görs här. Politiska åsikter – att upphovsrätten är bra och är “grundläggande för det kreativa skapandet” – presenteras som obestridliga fakta.

Regeringen har tryckt upp tjugotusen exemplar av den här foldern för våra skattepengar och ska skicka ut dem till gymnasieskolor och högstadier. Piratpartiet skickade ett pressmeddelande om det hela imorse, och Opassande, Mab och ProjO har redan kommenterat. Sveriges Radio hade en nyhet om det i fredags eftermiddag, och de citerade även några skolelever, som ville slänga broschyren i papperskorgen.

Det räcker inte.

Om du är gymnasie- eller högstadieelev och får en sådan här folder i handen behöver du vända på himmel och helvete på din skola. Skolan bryter i så fall mot skollagen på ett mycket graverande sätt som inte får förekomma. Påpeka lagbrottet rakt ut. Påpeka att det är en politisk åsikt som presenteras som fakta. Påpeka att det inte får förekomma i skolor. Dra dig absolut inte för att polisanmäla en skola om de satt broschyren i handen på en enda elev.

Det är sådant här som Ebba Grön och Blå Tåget sjöng om under rubriken “Staten och Kapitalet” på 70- och 80-talet.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Men Rick, fattar du hur obekväm du är för staten?

 2. Nisse

  Karl Sigfrid(m) har ställt en fråga om detta till Jan Björklund för ngra dagar sedan.
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dtyp=f&rm=2008/09&nr=51&dok_id=GW1151

 3. Caspian

  Hur lyder den exakta lagtexten i skollagen som förbjuder det här? Jag måste ju vara påläst om det skulle drabba mig 😉

 4. Andreas

  Euhm, mycket välskriven broschyr det där… I deras “Får/Får Inte”-del står det:

  * Du får titta eller lyssna på material som finns på Internet, även om det material som
  du tar del av skulle vara utlagt på Internet utan tillstånd från upphovsman-
  nen.

  Och precis under:

  * Du får INTE ladda ner musik och film som är utlagd på Internet utan tillstånd från upp-
  hovsmannen.

  Så hur exakt tittar man på något på internet utan att ladda ner det först?

 5. PiratJanne

  Eftersom nu skolan ska uppmuntra till debatt så borde ju regeringen ge piratpartiet eller piratbyrån i uppdrag att ta fram en liknande folder som är för fildelning som sen delas ut i skolorna. 😀

  PiratJannes senaste bloggpost: Dagens musiktips

 6. jeffer

  Bra uppmaning!

  Upphovsrätten är ett hot mot demokratin.

  Upphovsrätten drivs av särintressen och främmande makt USA. Upphovsrättslagarnas ensidighet hotar det konsensus och samförstånd som är nödvändigt i ett rättssamhälle.

  När lagar genomdrivs av specialintressen och påtryckargrupper till nackdel för resten av samhället, försvinner tillit och förtroende för rättsskipningen som ett medel för alla medborgares väl.

  Man har dessutom fräckheten att sprida ren propaganda till skolorna. Samtidigt är det extremt pinsamt att en suverän stat som Sverige uppenbart går andras ärenden.

  När regering och myndigheter gång på gång väljer dom andra framför oss, delegitimeras staten.

 7. Rasmus|Copyriot

  Hm, jag håller inte med om att broschyren innehåller direkta sakfel, så jag bloggade lite om saken.
  Däremot håller jag förstås med om att den inte håller måttet som läromedel och att elever bör protestera. Sett från den positiva sidan tror jag dock att flertalet av de eleverna som inte är sunt ointresserade lyckas vrida dessa lektioner till något annat än det avsedda — och att många lärare säkert bara ser det som positivt om en friare diskussion uppstår.

  (Nu märker jag förresten att det är andra dagen i rad som jag bloggar om att jag inte håller med dig på en eller annan liten punkt. 😉 Hoppas du inte tar illa upp, jag vill bara bidra till en livligare diskussioner…)

  Rasmus|Copyriots senaste bloggpost: Propagandabroschyren innehåller inga sakfel

 8. […] Andra om detta: Opassande, Rick Falkvinge, […]

 9. Yamiko

  Jisses. Jag är glad att jag inte går i skolan längre..

  Yamikos senaste bloggpost: Lördagsrock

 10. Hans J

  @Caspian mfl:

  Det uttrycks klarast i läroplanen på flera ställen. Ett exempel:

  Ur:
  Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet Lpo 94

  Saklighet och allsidighet
  Skolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den skall framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen skall vara saklig och all sidig. Alla föräldrar skall med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.
  Alla som verkar i skolan skall hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och i denna läroplan och klart ta avstånd från det som strider mot dem.”

 11. Hans J

  @Rick:

  Kunde inte piratpartiet begära genmäle eftersom undervisningen skall vara “saklig och all sidig”?

  För att den ska kunna vara allsidig så måste ju den andra sidans argument få komma fram?

  Begär ekonomiska medel till det för sjutton!

  sär och hopskrivningar är inte mitt fel. Den moderna skolan förnekar sig inte…

 12. blondin-rikard

  Jag tycker det är synd att lasta regeringens webbplats med enkelriktad propaganda till folket.

  Regeringen är snart moget för lite mer modern distribution så hämta och sprid gärna detta missfoster till objektivt undervisningsmaterial och begrunda hur långt in i samhällsapparaten lobbyismen har nått.

 13. HR

  Hur långt upp rättsrötan har nått….

 14. Andreas

  Vad gör man ifall skolan ifråga är totalt ointresserad av att följa befintliga lagar och beter sig så som att skolan befinner sig ovan lagen?

 15. Staffan

  Hela skolläroplanen som Hans J citerade finns här: http://www.escandinavo.com/download/lpo94swe.pdf
  Det han citerade finns på sidan 4, se till att ha det utskrivet och klart!

 16. Staffan

  Ah, ojdå, den fanns visst på skolverket, my bad.

 17. gisela

  ahh, när jag gick på gymnasiet fick vi en gång ett papper från skatteverket som brickunderlägg i matsalen. den handlade om det underbara i att betala skatt. men jag och några kompisar skapade en egen pamflett vi lade ut i matsalen som helt enkelt påpekade lite mindre positiva saker som skattepengar OCKSÅ gick till. det var ju inte mer än rätt att man skulle höra båda sidor, right? det är ju bra att de gör såna här grejer ibland så gymnasieungdomarna har chansen att känna sig lite rebelliska utan att knarka tycker jag. 😀

  giselas senaste bloggpost: Johan Ingerö: Sverige behöver elitskolor [link]

 18. Mikke

  Så här skriver Oscar Swartz:

  ” De som betalar skatt och vill få ut ett annat budskap borde också få göra en broschyr och skicka ut. En råcool broschyr som ungarna gillar och som pekar framåt – inte bakåt. Kanske något för Piratpartiet att ordna fram? ”

  Jag håller med honom. mindre snack o mer verkstad. / Mikke

 19. lagens diktatur

  Det bordE i detta fall gå att JO-anmäla skolornas byråkrater för lagbrott o tjänstefel om inte borttagandet av tjänstemannaansvaret under sossarnas tid gör det omöjligt. Isånt fall har vi redan genompolitiserad byråkrati vars enda uppgift är att sprida propaganda o indoktrinera småbarnen..upprepa: “Inte tänka själv, inte tänka själv! FaRLIGT FARLIGT!!!!!!HÖGT NU ALLIHOPA I KÖR…!

  Förövrigt kan man ju undra om justitie blitt infiltrerat av främmande makt under Bodströmeran…

 20. HR

  Har mailat Alice Åström (v) om att jag tycker att Justitieministern borde KU anmälas.

  Länkade till denna blogg.

 21. embryo

  upphovsrätten är lagstadgad och givetvis är det riktigt att lära barnen att följa lagen

  mer effektivt än broschyrer vore förstås direkta kontakter: genom möten med upphovsmän förstår man lättare vikten av en fungerande upphovsrätt

  säg till de skolelever som drömmer om att bli musiker eller författare eller filmer: javisst sök vidare du din stackare

  men räkna inte med att tjäna några pengar på ditt jobb för det laddar vi ner gratis

  upphovsrätten är ett skydd för demokratin: genom att äga rätten till ditt ord är du stark och fri i egen sak

  embryos senaste bloggpost: högmod

 22. Mikke

  @embryo, rent struntsnack. Dina åsikter bygger på gamla överbevisade teser.

  Upphovsrätten, som den ser ut idag, är ett direkt hot mot demokratin. För att inte demokratin skall urholkas och slutligen avlägsnas så måste fildelning tillåtas.

  Självklara sanningar som varje normal människa inser.

  / Mikke

 23. minata

  @Mikke

  En majoritet i riksdagen 2005 gjorde förändringarna i upphovsrättslagen. Drivande i det arbetetet var Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med stöd av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna.

  Sverige är en parlamentarisk demokrati och upphovsrättslagen är ett måste för upphovsman. STIM har i antal anslutna cirka 60000.
  PS. Piratpartiet fick 0,63 procent i valet 2006.
  Hur många guldpirater har ni idag? Kanske 400 stycken. I ett Sverige med nio miljoner invånare.

 24. Johan Öbrell

  @minata
  Hur många tror du röstar efter partiets åsikter om upphovsrätt? Det är skatte-, arbets- och utbildningspolitik mm som väger mest. Det betyder tyvärr att partierna kan driva övriga frågor relativt godtyckligt.

 25. minata

  @Johan Öbrell

  Poängen i mitt inlägg är att upphovsrätten är en stiftad lag. Regeringen har en verkställande uppgift.

  Piratpartiets 400 guldpirater får väl kavla upp ärmarna. Gå ut på gatorna – vet jag.
  Minata en 68-revolutionär.

 26. Mikke

  @Minata. Precis som 2005 så är de flesta i riksdagen inte införstådda med hur internet fungerar. Det visar med all tydlighet FRA-frågan.

  Upphovsrätten måste förändras för att passa in i den tid vi lever i nu.
  För att kunna stoppa fildelningen så måste man förstöra internet och därmed också den demokrati vi lever i idag. Man måste bromsa utvecklingen och backa.
  Bara en dåre tror att detta är ett troligt scenario. Bara en farlig dåre vill ha den utvecklingen.

  ps Att PP fick så mycket som 0.63 % är fantastiskt. Det kommer att bli än mer vid nästa val(EU) och ytterligare lite mer vid nästa riksdagsval.

  Med all säkerhet så kommer dock frågan och Piratpartiets åsikter att sprida sej allteftersom den yngre generationen växer upp.

  / Mikke

 27. Mikke

  Sprida sej in i fler partier var det tänkt att stå 🙂 / Mikke

 28. minata

  @Mikke

  Piratpartiet ställer upp i parlamentariska val.
  Upphovsrätten är en lag. Och regeringen verkställande makt. Lite seriositet tack!

  I höst behandlar riksdagen propositionen som går ut på att intresseorganisationerna (Antpiratbyrån, svenska IFPI) får lagstadgade rättigheter mot operatörerna.

  Här har Piratpartiet chansen att för svenska folket visa sin styrka. Kanske fler än trehundra demonstranter på Sergels torg.

  Väntar med spänning vad Piratpartiet skall hitta på.

 29. Mikke

  @Minata, jag är i allra högsta grad seriös.

 30. jeffer

  minata

  Genom långvarig påtryckning från särintressen, både ekonomiska (de stora musik- och filmbolagen) och nationella (USA), har lagar genomdrivits som helt ifrågasätts av stora medborgargrupper. Det ifrågasättandet visar sig dels i debatten, men framför allt i den faktiska fildelningshandlingen. Miljoner människor beter sig på tvärs emot det som lobbyisterna drivit igenom.

  De politiska partierna ökar avståndet mellan sig och medborgarna när de inför lagar som går extrema påtryckargrupper till mötes, men som helt saknar förankring i övriga samhället. När det gått tillräckligt långt skapas nya politiska konstellationer, exempelvis piratpartiet, eller i värsta fall ger folk upp hoppet om att politiken kan göra något positivt för dem.

  Mitt förtroende för riksdag, regering och övrig statsapparat har kraftigt minskat efter införandet av den nya upphovsrättsregimen, och den parallella masslagstiftning för massavlyssning (FRA, datalagring mm)

 31. embryo

  upphovsrätten är ingenting som drivits igenom av någon slags skuggboxande “upphovsrättsindustri” eller som försvarars av någon “upphovsrättsmaffia”

  upphovsrätten har tillkommit över hundratals år av kamp för upphovsmäns rättigheter och frihet från censorer och övermakt; i samma historiska spår har yttrande- och tryckfrihet skapats

  upphovsrätten och dess skydd är ett av fundamenten för spridandet av fri information

  utan upphovsrätten torde verklig maffia ta över alla ekonomiska intressen inom kultur och mediasfären

  embryos senaste bloggpost: avund

 32. jeffer

  embryo

  Läs: Peter Drahos – Information Feodalism, och Jessica Litmans – Digital Copyright.

  Det du förnekar är exakt det som hänt. Systematisk lobbying med början i USA. Sedan spridning över hela världen. Ett litet fåtals intressen har blivit till nackdel för alla andra. Detta inte minst i utvecklingsländerna som drabbats särskilt hårt av immaterialrätten.

  Upphovsrättens nytta är omöjlig att bevisa. Däremot är den skada den kommer att göra helt uppenbar. Givet den digitala tekniken kan lagen inte upprätthållas annat än med den mest extrema övervakning. Massövervakning är den anturliga fortsättningen och ett skäl att upphovsrättskartellen så ivrigt stöder massövervakning och gärna själv deltar.

 33. embryo

  upphovsrätten är självklart till nytta för den enskilde upphovsmannen

  och det är för honom eller henne den är skapt: givetvis ska upphovsmannen ha del av den digitala spridningen av sina verk

  märk väl att upphovsmannen äger rätt att – i exempelvis utvecklingsländer – eller på internet – själv distribuera sian alster hur man vill

  sammanblandningen av massövervakning och upphovsrätt är ju alldeles snurrig: via upphosvrätten kunde du snarare hävda din rätt att icke få dina texter eller bilder granskade av övermakt

  läs Göran Häggs bok Varför dog Bellman, om upphovsrättens historia

  en fråga: vilken är upphovsrättskartellen som stödjer massövervakning?

  embryos senaste bloggpost: avund

 34. fån-Adler

  Enskild upphovsrätt under livstiden (eller kanske ett specifikt antal år i en siffra) är kanske ingenting negativt. Men upphovsrätt har blivit en handelsvara, och det är inget annat än kreativitetshämmande.

  fån-Adlers senaste bloggpost: Välkomna, nya besökare.

 35. Rick Falkvinge

  @embryo: Upphovsrättskartellen som stöder massövervakning är IFPI, skivbolagens lobbyorganisation. Skivbolagen har fällts för kartellprissättning flera gånger.

  De stöder datalagringsdirektivet, den massövervakningslag som säger att all vår privata kommunikation ska loggas och kunna kartläggas, i sina remissvar (och önskar också självständig tillgång till massövervakningsdatat).

 36. embryo

  ja ifpi månar givetvis om dom dom företräder

  men kartell är det inte

  och upphovsrätten har det inte mycket att göra med heller

  upphovsrätten är den enskilde konstnärens trygghet ansvar och frihet

  det är dumt att trampa på dom svagaste och dom som samtidigt skapar

  embryos senaste bloggpost: lättja

 37. Statlig upphovsrättspropaganda | Dumheterna

  […] okänd, men staten betalar här för att få ut upphovsrättsindustrins propaganda (Piratpartiet, Falkvinge, Opassande, SR). Det är pengar som antagligen kunde användas bättre i dessa tider. Nu går de […]

 38. Inte så optimistisk « PiratJanne

  […] har visat att de inte lyssnar och tar till sig. Och det blir inte bättre av att det sprids propaganda på skolor maskerat som fakta, eller att en långtgående antifildelningslag förhandlas fram i […]

 39. Veckan som gick - vecka 41 at Same Same But Different

  […] Regeringen har delat ut en broschyr till skolungdom för att informera om upphovsrätten. Ett bra initiativ kan tyckas men den lämnar en del övrigt att önska. […]

 40. Fildelning - syndigt eller ej? « infallsvinkel

  […] här (Regeringen, Sveriges Radio, Piratpartiet, Rickard Falkvinge, Oscar Swartz) debatten om när de skickade ut 20 000 foldrar med propaganda om upphovsrätt och […]

 41. Varför inte? » Kulturell istid?

  […] aning vad som innefattas här. Men kunskap är aldrig något negativt. Har dock pengarna gått till propaganda är det inte bra. Men det som jag är mest intresserad av är de 16% (3264 miljoner kronor) som […]

 42. Det kom en julklapp… | Rick Falkvinge (PP)

  […] kritiserade det här materialet när det kom ut. Justitiedepartementet skickade ut “läromedel” med ensidig upphovsrättspropaganda som […]

 43. Det kom en julklapp? | Henry Rouhivuori

  […] kritiserade det här materialet när det kom ut. Justitiedepartementet skickade ut ”läromedel” med ensidig upphovsrättspropaganda som […]

 44. Vad var det vi sa? | Tea and thoughts

  […] kritiserade det här materialet när det kom ut. Justitiedepartementet skickade ut ”läromedel” med ensidig upphovsrättspropaganda som […]

 45. domy z bali

  I know this web page gives quality based posts and additional
  stuff, is there any other web page which gives these kinds of things in quality?

Comments are closed.

arrow