Datorstrul, hjälp!

Jag har ju ett par olika datorer. Alla utom en kör någon Linuxvariant, och alla utom två är servrar.

Just nu är jag förpassad till min lilldator eftersom arbetshästen Peregrine (med fyrdubbla Opteron) vägrar starta. Och det med besked. (Den kör Windows XP på en stripad och därefter heldiskkryptad volym, för referens.)

När jag kom hem hade den bootat om och stod och frågade mig efter lösenord i pre-boot authentication. Med det inskrivet hann den knappt starta Windows XP innan den bootade om igen.

Fan. Fanfanfan.

Safe mode. Okej, datorn kom igång. Jag började kopiera filer till säkrare platser. Och plötsligt bootade Peregrine om igen.

Jag hade inte räddat de kritiska filerna ännu, men började ana att det lutade åt ominstallation. Alltid lika jobbigt. Samtidigt är Peregrine uppsatt för att det inte ska gå att komma åt filerna på disken, alls, om man inte kan boota den. Det går inte att komma åt den genom att boota Ubuntu Live, eftersom den kör Nvidia RAID med striping, dessutom heldiskkrypterat. Allt viktigt (som källkod etc) ligger vanligtvis på minst två diskar, men jag vill ju ändå kolla om jag kan.

Jag startade den på ett par olika sätt, men hann knappt komma in i operativet innan den bootade om.

Sedan hände något skumt. Datorn började stänga av sig i stället. Den bootade halvvägs innan den stängde av sig.

Nu har det där gått till extremer jag aldrig sett tidigare och jag hinner knappt trycka in startknappen innan den stänger av sig. Skärmarna tänds inte ens, BIOS POST börjar inte, BIOS presenterar sig inte ens. Det är bara ett kort ljud från fläktarna, som börjar varva upp i en halv sekund innan de varvar ner igen.

Min bedömning är att nätagget är stekt. Jag har en reserv på hyllan här på 550W, som borde vara tillräckligt för en fyrdubbel Opteron. Innan jag ger mig i kast med det imorgon: någon som gör någon annan bedömning av symptomen?

Alla relevanta erfarenheter är välkomna. Jag hoppas absolut inte det är mammabrädan, för då blir det plötsligt skitjobbigt.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Tommy

  prova att köra in dmraid på din liveskiva så ska du se att allt går bättre.

  men det framgår inte vad du kör för kryptering… så där kan jag inte hjälpa till

 2. Rick Falkvinge

  TrueCrypt 6.0a.

  Så även om jag får igång nvraid, så behöver jag fortfarande avkrypta disken.

  Och just nu startar alltså inte datorn ens så långt att skärmarna tänds…

 3. Anders

  Kan vara agget, men det korta versionen är nog att det som funkar är att plugga in diskarna i något annat och kopiera ut det du behöver, för det där förmodligen ganska svårt att diagnosticera på allvar. Och om du mot förmodan får igång den igen… vågar du lita på den då?

 4. Rick Falkvinge

  Anders, good point. Hade det varit moderkortet hade jag haft svårt att lita på datorn efteråt, men nu är det så mycket som pekar på någon bränd konding i nätagget, och såna har jag bytt ett par gånger med helt okej resultat.

  Sedan är det här också något av en lektion i vad som händer när man använder raid på moderkort i stället för på kort som går att flytta med diskarna…

 5. Dennis Nilsson

  Ojj, hoppas att du hade backuper på allt viktigt på andra hårddiskar.

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: Massive Debt Buy-up! gnooze October 6, 2008

 6. Rick Falkvinge

  Allt extra viktigt ligger speglat, raidat, eller bådadera, plus en backup.

  Nu handlar det mer om att rädda det som är jobbigt att förlora, men inte är kritiskt…

 7. Widell

  Låter som hårdvaruproblem, troligtvis nätagget. Det kan också vara fläktar som dött så att datorn överhettas och startar om/stängs av (fast då brukar det vara varningsljud).

  Kolla först om fläktarna funkar. Sen kan du testa med använda ett annat nätagg (om du kan låna från nån, annars köp ett). Med lite tur så är det problemet.

  I vilket fall som helst så bör dina filer vara säkra på hårddisken eftersom den mest troligt inte är problemet. Filerna tar ju inte vägen någonstans och HDDn kan helt enkelt kopplas in i en annan dator.

 8. Staffan

  Det där med slumpmässiga omstarter låter som om det skulle kunna vara dåligt RAM också (hände mig rätt nyligen, som tur var så var hårdvaran fortfarande under garanti). Kör gärna någon sorts diagnostikprogram på det. MS har ett som körs direkt från CD när man bootar upp.

 9. Anders Troberg

  Som någon skrev, dåliga kondensatorer i nätagget eller på moderkortet, tyvärr ett alltför vanligt problem.

  Jag skulle börjat i kostnadsordning och bytt nätagg först, sedan moderkort. Prova också att jacka ur allt som inte är absolut nödvändigt för uppstart, typ grafikkort, extra hårddiskar/kontrollers, CD, alla minnen utom ett (prova också att byta ut vilket som sitter kvar och vilken sockel det sitter i) osv.

 10. Björn Felten

  Som Staffan påpekar, så kan det mycket väl vara RAM-fel. Med nätaggsfel brukar omstarterna vara mer “förutsägbara”.

  Börja med Memtest från en live Ubuntu-CD om möjligt.

  Testa att swappa RAM-kretsarna (om du har två eller fyra) alternativt starta med några av dem urplockade. Permutera.

 11. Martin

  Tycker det låter väldigt likt de gånger jag bränt mina nätagg, men som flera påpekat kan nätagg och RAM ibland ge ganska liknande symptom. Kolla båda!

 12. Andreas Rönnqvist

  Låter definitivt som nätaggregatet. Fördelen med det är att det inte kostar på något att testa ett nytt (om jag förstod det rätt att du hade ett annat?) – ut med det gamla, in med det nya – testa. Voila.

  Andreas Rönnqvists senaste bloggpost: Untapped Potential Again Available In Print

 13. Perty

  Lite mer tips efter att ha haft en omstartande dator ett halvår.

  Gå in i bios och ställ ner klockfrekvensen så mycket du kan. Ev. ta ur grafikkort och annat som kräver mycket ström.

  Jag körde min senaste dator på halva klockfrekvensen i nästan ett år innan den slutligen gav upp.

  Pertys senaste bloggpost: Amnesty sågar FRA lagen hårt

 14. Kanalen

  Läste just Enligt min Humla om nätvänligheten. Det här är ju ett ganska slående exempel 🙂

  Kanalens senaste bloggpost: Fem frågor till riksdagen

 15. Rickard Olsson

  Håller egentligen med föregående talare; nätagg, moderkort, RAM och kylning är alla skitmisstänkta så då brukar jag helt enkelt börja plocka lågt hängande frukt först – kolla att fläktarna funkar medan jag kör memtest86 från en Ubuntuskiva. Om den inte ens fixar det så byter jag nätagg innan jag börjar rota i resten.

  Rickard Olssons senaste bloggpost: PRESSMEDDELANDE: Regeringen skickar fildelningspropaganda till skolor

 16. Gösta

  På symtomen så låter det som att kondensatorerna på moderkortet har “jäst”. Det hände mig förra året, så det blev en tur till ELFA och köpa nya kondingar och löda dit. Nu har datorn fungerat felfritt.

 17. Mikael Koistinen

  Det liknar de symptom jag haft när jag bränt nätaggregatet. Det var bara processorfläkten som snurrade till slut och när jag bytt aggregat så fungerade det som det skulle igen. Mvh Mikael

  Mikael Koistinens senaste bloggpost: Antique – Έλενα Παπαρίζου – Ότι θέλεις (with lyrics)

 18. Schonke

  Min första tanke var också att det var nätagget som börjat ge upp. Hade ett moderkort för några år sedan där några kondensatorer gick sönder, men då luktade det bränd bacon i hela huset.
  Har du otur och det är moderkortet som gett upp kan du få problem att få igång Windows igen efter att du bytt, framförallt om du har en OEM-licens. Microsoft har bestämt att om du byter någon av datorns vitala delar (moderkort och processor om jag minns rätt) så har du en helt ny dator.

 19. Shame

  Jag hade ett nästan likadant fel, med min stationära dator för ett par månader sedan. När man försökte starta datorn så gick fläktarna igång och snurrade för fullt (och fortsatte snurra tills man bröt strömmen) men inget annat hände. Inte ens BIOS startade. Det visade sig att moderkortet var slut.

 20. Piratista

  Långt ifrån tänkbart att processorn är på väg att ta slut. Hände mig för ett par år sedan på en burk. Felsökte och bytte mig fram tills det visade sig att processorn (av allt) var skadad/körd.
  Helt osannolikt, men sant. Bytte processorn och allt var OK. Microskumt.

 21. MaxH

  En gång fick jag en dator som efter 1-2 minuter efter boot fick blåskärm (jag misstänker att det var när nätverket användes, men osäker där). Jag såg att en del kondingar (de stora höga komponenterna som alltid är ivägen annars) på moderkortet hade läckt. Så jag chansade. Efter att ha bytt 8-10 kondingar på moderkortet fungerade den klockrent även två år senare.

  Menar inte att det är det… utan menar att det kan vara vad som helst. Syna komponenterna, lukta efter den magiska röken… och gå på intuition när du felsöker.

 22. Skellington

  Hade exakt samma på en maskin därhemma. På den var felet att ett par kondingar nära processorn på moderkortet hade börjat svälla och läcka elektrolyt. Processorn fick därvid inte riktigt nog med matningsspänning, och då uppstod detta.

 23. john

  Ubuntu live har memtest på skivan…bara att köra den.

  Öppna och kolla 20/24 pin kontakten som går PSU->Moderkort….Den kan ha synliga skador om PSU blivit stekt.

Comments are closed.

arrow