Battle mellan Pontén och mig imorgon

Debatten mellan Henrik Pontén och mig imorgon måndag i Uppsala är i Auditorium Minus i Gustavianum. Den börjar 10:15 och håller på i ca två timmar.

De här debatterna händer inte alls särskilt ofta, förra gången jag battlade Pontén var 2006. Det ska bli spännande att se om upphovsrättskramarna har ändrat eller finslipat sin retorik.

Dessvärre är den inte öppen för allmänheten, utan det är en väldigt ambitiös kursadministratör på Uppsala Universitet som har fått debatten till stånd. Den är öppen för studenterna på fördjupningskursen “Immaterialrätt, yttranderätt och internet” på jur.kand.programmet vid Uppsala universitet. Även de studenter som läser den terminskurs där immaterialrätt ingår är inbjudna att närvara. Men alltså inte för folk utanför universitetet.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. PROS

  Så om man inte går på linjen så är man utsluten, lite som S och Mp gör mot V. Och någon möjlighet att filma eventet och sedan lägga ut går inte? skulle vara intressangt och se om herr ponten gått i någon retorik kurs och läst på eller om det kommer samma gammla mangel.

  PROSs senaste bloggpost: Miljöpartiet: Avfalls demon eller puckad ängel

 2. Mr Profit

  Håller med ovanstående. Vore toppen om någon student kunde digitalt föreviga detta.

 3. Rick Falkvinge

  Jag undersöker möjligheterna att filma, men har inte fått kontakt med dem ännu. I så fall blir det PTv i full HD.

 4. Rasmus|Copyriot

  Hm, har juristerna läst den högskoleförordning som de lyder under?
  Jag har alltid fått lära mig att den stadgar att all undervisning är öppen för allmänheten.

  Själv battlade jag Pontén i våras. Räkna med att få frågan om du vill “lägga dig platt för tekniken”. 🙂

  Rasmus|Copyriots senaste bloggpost: Autumn talk, part 1: Why copyright is now about tools, not works

 5. Rick Falkvinge

  Rasmus, bra fråga. Jag bara reläar informationen jag fick själv.

 6. Rick Falkvinge

  Lägga sig platt för tekniken förresten, det var ett intressant perspektiv. Som om teknikutveckling är något man kan välja att acceptera eller inte.

  Varje uppfinning har använts. Allt mellan hjul och atombomb. Ingen uppfinning har frivilligt upphört att användas så länge det inte kommit en mycket bättre ersättare.

 7. cnab

  Det räcker gott med att tappa av PA-ljudet och lägga ut en audiostream på nätet den vägen. Bild är inte nödvändig.

 8. JP

  Universiteten och den verksamhet som pågår där är inte automatiskt offentlig bara för att den lyder under högskolelagen och högskoleförordningen. Det står ingenstans att föreläsningar och motsvarande skulle vara offentligt och har aldrig gjort det. Många tror det, men så är alltså inte fallet. Det är inte heller så att universitetens lokaler är tillgängliga för allmänheten, att man har rätt att gå in där bara för att dörrarna inte är låsta (vilket en del också tror ibland).

  Rent generellt kan man ändå säga att de flesta lärare inte har något emot att man följer en föreläsning om man är intresserad av något och frågar innan. Det kan finnas orsaker till att en lärare inte tillåter inspelning av föreläsning och motsv men för den debatt som är på gång här så skulle det inte förvåna mig om läraren tycker det är ok om båda debattörerna är med på det. Att göra en inspelning är inte en rättighet. Den som spelar in en föreläsning för eget bruk (‘föreläsningsanteckningar’) begår inget brott. Sprider man däremot filmen kan man begå brott mot flera lagar, däribland upphovsrätten 🙂

 9. Thomas

  Lycka till !!!

  Och snälla, tvåla till honom med dina överlägsna argument.

 10. blondin-rikard

  “Lägga sig platt för tekniken”?

  Vilken försåtminerad fråga. Hoppas inte åhörarna lägger sig platta för retoriken.

  Frågan låter göra underförstått att (fildelnings- och kopierings-)tekniken är något ont vi måste stå upp emot.

  Det är inte tekniken det är fel på blir det enkla svaret om man nu ska acceptera den märkilga frågeställningen.

  Vill man vara lika usel så kan man fråga Pontén om han tycker att man ska lägga sig platt för lagstiftningen (oavsett vilka lagar som genomdrivs och hur inkompatibla de är med verkligheten) eller om lagstiftaren ska lägga sig platt för lobbyorganisationer.

 11. Sofia Olsen

  För folk både inom och utanför universitetet talar Ingvar Åkesson, Generaldirektör, FRA under rubriken “En lag som upprör – varför behövs den?” i Uppsala den 30/10.

  Det anordnas av Utrikespolitiska föreningen i Uppsala och det vore kul med mycket folk. Normalt brukar det efter UFs föreläsningar finnas plats för frågor.

  http://ufuppsala.se/calendar.asp?Page_ID=25

 12. Ewigland

  Äsch då, hade verkligen velat se detta. Jag är student, men läser inte just den kursen.

  Ewiglands senaste bloggpost: Dröm, tid, sömn

 13. jeffer

  Angående “lägga sig platt för tekniken.”

  För upphovsrättslobbyisterna passar inte teknikutvecklingen om de inte får “platta till” och omforma den efter eget godtycke. Ett godtycke som är överordnat medborgarna och alla andra samhällsintressen. Film- och musikbolagens etablerade affärsmodeller får under inga omständigheter rubbas. Att all annan mänsklig verksamhet drabbas av de tekniska inskränkningarna bekymrar inte lobbyisterna på något vis.

  Ingen påtryckargrupp har rätt att hindra övriga samhället att ta del av fördelarna med teknikutveckling.

  Men hur ställer sig våra lagstiftare – de som skall se till alla medborgares intresse? Beträffande upphovsrätt har de uteslutande gynnat fåtalet till nackdel för alla andra.

  Vi måste byta ut lagstiftarna..

 14. Anders Troberg

  “Själv battlade jag Pontén i våras. Räkna med att få frågan om du vill “lägga dig platt för tekniken”.”

  Det rätta svaret på den frågan är “Nej, jag strävar framåt med hjälp av tekniken.”. Det finns inget sätt för honom att rädda sig från det svaret, hur han än försöker så kommer han att framstå som en teknikfientlig bakåtsträvare som inte fattat vad som pågår.

 15. Jonas

  Vaddå inte öppen för allmänheten?
  Universitetet är ju en offentlig verksamhet bekostad med skattemedel. Alla föreläsningar är offentliga.

 16. JP

  Jonas:

  Nej. Bara för att något är bekostat av skattemedel innebär det inte att man har rätt att gå in och lyssna på vad folk håller på med.

  Ett exempel. Polisen bekostas av skattemedel. Det innebär inte att du har rätt att gå in varsomhelst på polisstationen och snoka runt eller sitta med på förhör som hålls där.

  Läraren på en kurs är i sin fulla frihet att begränsa tillgången till föreläsningar till dem som går kursen.

 17. Andreas Rönnqvist

  Skulle vara enormt intressant, och trevligt, om detta kunde filmas och läggas ut. VÄLDIGT trevligt t.o.m

  Andreas Rönnqvists senaste bloggpost: Untapped Potential Again Available In Print

 18. Mikke

  Rick, finns det nån bild&/ljud upptagning från detta? / Mikke

Comments are closed.

arrow