I mera väntan på IPRED1-postning: IQ

Eftersom jag fortfarande skriver på min postning om IPRED1s bakgrund men ändå vill kommentera en del saker:

Många har uppmärksammat Blogges postning IQ, en kille att beundra där han försöker hitta korrelationer mellan bloggstil och IQ (och gissar i postningen att min IQ är ganska hög).

Nu säger iofs inte IQ speciellt mycket om hur framgångsrik man blir i samhället. Men det finns ett par isolerade egenskaper som det säger en hel del om: hur snabb man är på att se mönster, hur snabbt och kraftigt man kan tillämpa logik, argument, sammanhang, etc. Det säger inte ett dugg om ifall man kan matcha en slips med en skjorta, men det säger något om råkapacitet i en individs förmåga att behandla och sortera information. Både i kvantitet, komplexitet och hastighet.

Blogge länkar till det här IQ-testet från Illustrerad Vetenskap och i hans kommentarer är det massor av besökare som publicerar sina resultat. För att inte vara sämre tänkte jag göra samma sak här och posta mitt resultat:

Det är konsekvent med tidigare tester jag tagit, där de flesta bara sagt “ovanför skalan som det här provet kan mäta”. Det enda professionellt administrerade prov jag tagit satte mig på “över 135”, och då räknades det inte in att jag skrev provet på ungefär halva den tilldelade tiden.

Så vad betyder det att någon har en IQ på 143, att ligga tre standardavvikelser över medel?

Till att börja med finns det massor av olika IQ-skalor. De flesta populärtest (inklusive de flesta webbaserade) använder en skala som gör att resultaten blir mycket högre. Den här skalan har “standardavvikelse 15” – den skala som det ofta använda psykologtestet WAIS använder. Många använder i stället en standardavvikelse på 24, där varje standardavvikelse från medelvärdet 100 motsvarar en ökning eller minskning med 24. Ett IQ på 143 på den professionella psykologskalan skulle alltså motsvara ungefär IQ 170 på sådana populärskalor.

Så det är väl enklare att försöka sätta det i relation till något. Om vi håller oss till de skalorna som psykologer använder (standardavvikelse 15, varje streck i grafen ovan är 15 poäng), så är kravet för att komma med i Mensa att man tillhör de 2% snabbtänktaste, eller har en IQ över 130.

En IQ på 143 innebär att man har mer informationsbehandlingskapacitet än 99,8% av befolkningen. Annorlunda uttryckt är jag bland de 10% smartaste i Mensa.

(Av någon anledning är det inte populärt bland vissa att prata om sådant i Sverige. Fuck Jante.)

Och just nu använder jag den kapaciteten till att sammanställa en sjuherrans massa information om IPRED1… Postningen kommer vilket år som helst, lovar. 🙂

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jesper

  Å andra sidan så har väl klassiska IQ-test inte med språkkunskaper såsom IlluVets test ovan? Det har åtminstone inte Mensas test.

  IllVets test skulle sålunda inte passera som IQ-test hos psykologerna.

  Jespers senaste bloggpost: Fan Mona, avgå.

 2. Rick Falkvinge

  Vissa har det, andra inte. Det enda professionella psykologtest jag gjort hade bara bilder och mönster. Där hade jag bara “över 135” som resultat.

  Illvätte skrev något om att de hade korrelerat resultaten med resultat av psykologtest, och det låter väl rimligt om de ska ha kvar någon trovärdighet.

 3. HR

  Namn: HR
  Ditt totalresultat: 131
  Resultatkategori: Mycket hög

  Du fick bättre resultat än 98 % av populationen.

 4. Onsdag

  141, med “förväntad” på alla listade “styrkor och svagheter”.

  Ja ja. Jag visste väl att det fanns en anledning till att du är partiledare och jag bara är en nörd med en blogg.

  Onsdags senaste bloggpost: Vem får årets Nobelpris?

 5. Onsdag

  För övrigt känner jag mig rätt så misstänksam efter att ha läst alla höga resultat som har rapporterats hos Blogge. Kan IV helt enkelt ha gjort som alla andra nätbaserade IQ-tester, dvs trimma testet till att ge folk riktigt höga resultat för att de ska sprida länken bland sina kompisar och därmed generera mer reklamintäkter?

  Onsdags senaste bloggpost: Vem får årets Nobelpris?

 6. Johan Svensson

  Jag tar internet-tester med stora nypor natriumklorid. Jag har fått allt från 90 till 160 som resultat på så kallade IQ-test.

  Sen så har jag en högfunktionerande autismspektrumdiagnos också. Nästan, men inte riktigt Aspergers. Det gör nog både det ena och det andra för mitt sätt att tolka frågor på IQ-tester.

  Ska göra det här testet sen och se hur dum jag är i dag.

  Johan Svenssons senaste bloggpost: A Culture of Compromises

 7. Johan Svensson

  I dag var jag visst 134 enheter dum. Och jo, jag störde mig också på orddelen, “copyright” i synnerhet.

  Johan Svenssons senaste bloggpost: A Culture of Compromises

 8. Henrik Alexandersson

  129. 2 poäng från Mensa. Fan! 😉

 9. Schonke

  Fanns tidigare ett test på mensa.dk som bara bestod av frågor av typen “vad kommer sedan?” där man även kunde räkna om med olika standardavvikelser, det verkar tyvärr vara borta nu.

  Å andra sidan saxade jag detta från mensa.dk precis:

  “Er en en IK på 132 det samme, uanset hvornår prøven er taget?
  Nej, det kan man ikke regne med. I 2002 ændredes beregningen af IK. Raven kalibrede og moderniserede deres prøve, og i den forbindelse skiftede de skala. I dag bruges en skala med en middelværdi på 100 og en standardafvigelse på 15. Tidligere var standardafvigelsen 24.”

 10. Frank

  Vad som slår mig är att om du var publik med ett medlemskap i Mensa – vilket jag tror majoriteten har åtmindstone någon uppfattning om vad det innebär – så skulle ingen någonsin kunna påstå att den politik partiet för har grund i sämre förstående, mindre vetande, och så vidare.

  Det kanske vore något att tänka över.

 11. Rick Falkvinge

  Frank: Jag tyckte jag skrev det ganska tydligt ovan?

  Nåja, jag gör ingen hemlighet (men heller ingen stor affär) av att jag är med i Mensa.

 12. Rickard Olsson

  133 på det här testet. Jag tog ett par på Facebook också, fick 137 på det “vanliga” och 156 på det “avancerade”.

  Det verkar vara rätt bra spridning beroende på vem som satt ihop testerna och hur de är kalibrerade. Men ja, jag irriterade mig också på IVs ordtester. De andra två hade varken såna eller minnesdelen, men däremot var de på tid.

  Rickard Olssons senaste bloggpost: “Kulturen spirar inte ur en gevärspipa”

 13. Rick Falkvinge

  Ja, för att ett IQ-test ska vara värt någonting ska det alltid vara tidsbegränsat. Processhastighet är en av de saker som IQ hävdar sig mäta.

 14. Daniel Brahneborg

  Om du är trött på att få “alla rätt” så kan jag rekommendera Foritensum, om du inte har sett det innan. Sjukt kul. Jag har inte orkat skicka in mitt för rättning, men jag är säker på minst hälften i alla fall, med ett snitt på kanske en timme per lösning.

  http://foritensum.zzlevo.net/

 15. Jesper

  “Nu säger iofs inte IQ speciellt mycket om hur framgångsrik man blir i samhället.”

  Detta är inte helt sant. Generell intelligensfaktor (g) är tämligen välkorrelerad till just hur framgångsrik man är i samhället. Se tex Gottfredson: http://www.udel.edu/educ/gottfredson/reprints/1998generalintelligencefactor.pdf

 16. alor

  jag har alltid läst din blogg med intresse och stora förväntningar, du har gett mig nya pespektiv på mycket i integritets/fildelningsdebatten men även andra relevanta frågor.
  Men snälla Rickard, jag ger fullständigt fan i vad du har för IQ, det är vad du använder den till som räknas.

  Och “Nu säger iofs inte IQ speciellt mycket om hur framgångsrik man blir i samhället.”

  Den gör inte det för “framgång” är ett relativt begrepp

 17. Yamiko

  Coolt. Vi är med i samma klubb ^^
  Jag fick också “över 135” på deras test. 🙂

  Yamikos senaste bloggpost: WTF?

 18. Andreas

  Ni som tycker det är jobbigt att känna sig smart hela tiden, prova notpr0n. Ett av de roligaste “spelen” som finns 😀
  http://deathball.net/notpron/

  Säg till när du klarat level 140, Rick 😉

  Andreass senaste bloggpost: Idag

 19. Lornelin

  Kul test det här, fast kanske inte så smart av mig att göra det på jobbet där det är folk som vill ha hjälp med saker hela tiden. Klantade nog bort en eller ett par frågor pga det. 140 fick jag.
  Har funderat tidigare på det där, skulle vara mycket intressant att se statistik över intelligensen för såväl partiledning som sympatisörer till de olika partierna.

  Schonke: menade du den här?
  http://mensa.dk/testiq.html

  Den är också rolig.

 20. Lornelin

  Andreas: Hehe, jo, det där kan man bli helt galen på. Tror jag lyckades ta mig till 37-38 nånstans. Finns det 140 nivåer? Galet! Har iofs en del tid över på jobbet så jag kanske kämpar vidare med det där lite.

 21. SixDays

  Jättekul test…förutom att skiten buggar så in åt helvete. Kan bero på att idioterna använt flash och det funkar ju inte nämnvärt i linux.

  Tröttnade när den ville att jag skulle göra om sifferminnesdelen för 3e gången…

  SixDayss senaste bloggpost: Gamla burkar

 22. Onsdag

  @SixDays:

  Jag hade samma problem på min 64-bitarsdator, så jag fick VNCa in till min gamla IA-32-traktor för att göra testet. Där verkade det fungera.

  Tips: Om du stänger av Flash (med t.ex. FlashBlock) och bara skriver “0” som svar på varje fråga i minnesdelen så får du exakt 10/20 på båda de delarna. Väldigt märkligt.

  Onsdags senaste bloggpost: Vem får årets Nobelpris?

 23. Mikael Nilsson

  Hmm, jag håller nog både med och inte om processhastighet.

  Ofta gör det väl inte så mycket om det tar lite tid, om bara resultatet blir bättre?

  Undrar också lite vad som mäts om man gör testet under extern stress?

  Tex två gapande, klängande barn 😀

  (143 också, BTW)

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Piratjägarlagen visar varför upphovsrätten behöver reformeras

 24. Mind

  Prova gör testerna i fyllan. Vissa tester ger mig högre resultat när jag är onykter konstigt nog. Jag har klurat ut att det nog beror på att jag svarar snabbare, begrundar inte alla möjligheter lika noga utan tar första bästa troliga resultat. Nåja, ska man t.ex bygga en rymdfärja så är det nog bättre om det tar 20% längre tid och blir 99.9% korrekt än 20% kortare tid och blir 90% korrekt. Min slutsats blir att ta dessa tester med en stor nypa salt =)

  Minds senaste bloggpost: Nya tider

 25. JörgenL

  Det enda IQ-tester mäter med exakthet är förmågan att fylla i IQ-tester…

  Men min erfarenhet säger mig att även väldigt intelligenta människor kan vara både korkade och rent av dumma i huvudet ibland. Det är bara svårare att få dem att inse det, för de är så förbannat skickliga på att argumentera.

  Själv fick jag 130 på IV-testet.

  JörgenLs senaste bloggpost: Vem äger bilden av mig själv?

 26. Andreas

  IQ is nothing but a number!

  Tycker jag i alla fall. IQ är bara IQ, det säger inte speciellt mycket mer än om man är skarp på att lösa symbollogiska problem eller inte. Jag fick inte godkänt i Matte B på gymnasiet, men skrev Mensas inträdesprov felfritt och var medlem i ett par år. Bara för att på högskoleprovet återigen upptäcka att IQ inte är till någon större nytta. Man kan bevisligen vara trög, dum och geniförklarad på en och samma gång!

  Men det var ordentligt roligt att se alla fördomar människor har om Mensaner. Jag trodde inte att IQ skulle vara ett så känsligt ämne för så många människor…

  Andreass senaste bloggpost: Away goes the dust…

 27. Andreas

  Förresten, jag gjorde det där IV-testet av ren nyfikenhet. Totalresultatet för min del blev 130. Jag missade några poäng på alla delprov utom matematik, som annars alltid har varit min svaga sida. Jag gör nog som Mind och plockar fram saltkaret…

  Andreass senaste bloggpost: Away goes the dust…

 28. projO’s blog » Blog Archive » IQ

  […] såg att både Blogge och Rick har gjort IQ-testet från Illustrerad Vetenskap. Det är ett tag sen testet kom, jag minns att jag […]

 29. Anya

  När jag gör IQ-test på webben så pendlar jag mellan 135 (max man kan få på de testen jag gjort) och 120 (Jag går villse i trapphuset) beroende på hur jag mår.

  Igår gjorde jag IVs test och fick 95. :

  I dag fick jag resultatet av det riktiga 3 timmars testet jag har gjort med psykolog. 125 i IQ. Vilket var vad jag förväntade mig eftersom jag är på väg tillbaka från en utbränning. Vore kul att göra om testet när jag är återstäld och det inte tar så mycket på krafterna att göra det att jag har svårt att gå efteråt 😛

  Så jag ger mera för mensas test än IVs trots att IVs har mera olika delar än mensas lilla test har.

  btw Psykologen sa att han inte hittade något “riktigt djävla sjukt” i huvet på mig så jag har numera papper på att jag är psykisktfrisk! Woohoo!! 😀

  // Anya

 30. karjoolan

  Tar man snittet på alla som kommenterat och angivit IQ, kan man dra slutsaten
  1. Fan vad vi är smarta eller
  2. Vi håller på att tappa kontakten med väljarna.
  Annars bra blog, tycker jag
  Hälsningar från Jante

 31. David

  129, det där med alkohol o krympande hjärna stämmer alltså. Jag har tydligen satsat på rätt parti iallafall eftersom min partiledare är smartare än vad jag är vilket är merän man kan säga om de etablerade partierna. David piratpartist…

 32. Fff

  När IQ stiger sänks blygsamhet. Ingen vill egentligen lyssna på skrytmånsar.

 33. Olle

  Hur kan du veta att det motsvarar de 10% smartaste i Mensa? Medel-IQ i Mensa skulle teoretiskt kunna ligga på 145, alltså är din slutsats ologisk såvida du inte har data över medlemmarnas genomsnittliga intelligens.

 34. N

  Instämmer i Olles kommentar. Det finns inte data som stödjer slutsatsen.

Comments are closed.

arrow