I väntan på min IPRED1-postning…

Jag har en Gigantpostning om IPRED1 på väg. Under tiden ger jag er: Arbetsrummet och Det Arkeologiska Skrivbordet. Här har jag ägnat mig åt utgrävningar de senaste dagarna, där jag sorterat, scannat och katalogiserat papper gradvis neråt i högarna tills jag kom ner till något hårt. (Det var skrivbordet.)

Pappershögarna var i grovt kronologisk ordning med start på september 2007.

(Förra gången jag sade det till någon blev jag anklagad för att ha ordning på mina papper. Det har jag inte. Jag avskyr papper. Men jag har spikjävlarordning på mina inscannade papper.)

Så här såg arbetsrummet ut för 12 timmar sedan. I förgrunden syns lite datordelar eftersom jag har haft min burk öppen för kirurgi också; datorgarderoben som dubbeltjänar som torkskåp står öppen. Det mörka materialet på garderobsdörren är ljudisoleringsmaterial av studiokvalitet.

…och så här ser samma rum ut nu:

Nu har jag fått nog av arkeologi för ett tag. Nu återgår jag till politik- och medborgarrättsbloggande.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Staffan

  Tjusigt, själv har jag all röra PÅ skrivbordet, har en hög med böcker som legat på samma ställe sen Februari och ett himla stök i övrigt.

 2. pike

  jag blev lite nyfiken på fläktarna? i fönstret.
  ngt hemmabygge ?
  insug eller utblås ?
  custom eller fix färdig lösning ?

 3. Rick Falkvinge

  Staffan: När jag städar, så slänger jag ner allt färdigprocessat som ska slängas på golvet. Det blir alltså mindre och mindre på bordsytorna, och mer och mer på golvet, allteftersom jag närmar mig målet att alla papper är hanterade.

  pike: Hemmabygge. 6x120mm med variabel spänning 5-15V. Utblås, för att få ut värmen som datorerna alstrar från arbetsrummet.

 4. Schonke

  Vad är det för ljudisoleringsmaterial du har på garderobsdörren? Sitter själv med ett litet projekt att ljudisolera en lite mindre garderob för att förvara servern i.
  Hur löser du värmeproblemet i garderoben?

 5. Rick Falkvinge

  Schonke: Minns inte vad materialet heter, men det är 27mm tjockt och extremt studioseriöst. Det fungerar också bra för att i stort sett helt ta bort ljudet från en fyrdubbel Opteron.

  Däremot blir det, som du skriver, ett värmeproblem. Det har jag löst med ett lateralt fläktsystem genom garderobslängan: kalluft plockas in från hallen, blåser med hjälp av 3x80mm fläktar igenom varje garderobsskiljande vägg, och så blåser varmluften ut där jag har mina underkläder.

  Varma och mysiga kalsonger varenda morgon, och dessutom ett fullt fungerande torkskåp (ovanför servrarna).

 6. Rasmus|Copyriot

  Jag kör samma arkeologiska metod som du, dvs sorteringsriktning nedåt, mot golvet. Däremot har jag inte förstått trollkonsten du använde för att få det vidare därifrån.

  Rasmus|Copyriots senaste bloggpost: Autumn talk, part 1: Why copyright is now about tools, not works

 7. Rick Falkvinge

  Rasmus: Det är inte ofta någon lyckas få mig svarslös. Du vinner. 🙂

 8. Rick Falkvinge

  Ska jag svara sanningsenligt ligger det iofs i en stor hög i hallen, alldeles utanför arbetsrummet. Det är konsistent med supersträngteorierna om entropi: Om ordning (entropibrist) skapas någonstans, så resulterar det omedelbart i oordning (ökad entropi) i närliggande områden, eftersom entropi då får en flödesriktning.

  Det är detta som t.ex. var orsaken till att mitt studentrum var så stökigt. Mina grannar städade för ofta och skapade lokala entropiflöden.

 9. Patrik

  Varför står musen på fel sida tagnentbordet? 😉

 10. andreask

  Åhh en bunt med valsedlar! Är det måhända dom sista som finns kvar från valet?

  andreasks senaste bloggpost: Trötthet

 11. nils2

  Har du alltid skärmarna så högt upp? Jag tycker att arbetsställningen blir bättre när man har skärmens bildyta närmre bordsskivan.

  nils2s senaste bloggpost: Svenskt rekord i antal nedladdningar

 12. Martin

  Hej Rick

  Bra jobbat!

  Du har dina bildskärmar i motljus. Jag hade också det tidigare, men fick ont i ögonen av det. Kanske borde du findera på att byta plats på skrivhörnan-utan-datorer med datorhörnan-utan-pennor?

  Kommentar till Patrik. Antignen är Rick väsnterhänt, eller har han liksom som jag ont i högra armbågen och har tvingats skifta. Min högra mus-armbåge varade i 20 år och jag hoppas nu att den vänstra ska var i 20 år också. Lagom tills pensioneringen.!

 13. MrArboc

  SSka man lyssna på ergonomer ska man ha skärmens överkant i höjd med ögonen för bäst arbetsställning – och definitivt inte i motljus.

  Nåja, du kanske är väldigt lång och snart är du vinter så då blir det inget ljus från fönstret! 🙂

  MrArbocs senaste bloggpost: Tävlingar och ost!

 14. Rick Falkvinge

  Nils2, MrArboc: För min ryggs skull behöver jag sitta upprätt, och då behöver jag ha skärmarna rakt framför mig.

  (Tangentbordet ligger långt utanför synfältet.)

  andreask: Tror det finns några fler, men de är utmärkta kladdlappar.

  Patrik: Jag är högerhänt, men använder musen vänsterhänt. Jag vill ha bokstavsområdet på tangentbordet rakt framför mig, och ett normalt tangentbord sträcker ut sig ganska långt till höger utanför det området. Om jag ska ha musen ytterligare till höger om det, så hamnar musen såpass långt till höger att axlarna spänner. Därför tränade jag om till att använda musen med vänster i stället – då hamnar den motsvarande som när jag använder det numeriska tangentbordet med höger hand.

 15. Rick Falkvinge

  Vad gäller motljuset vetter fönstren rakt mot öster. Solen skiner alltså bara in där mellan 06 och 08. Då är det bättre att ha ungefär jämn ljusnivå mellan skärmen och omgivningen utanför (fönstret).

 16. Johan Svensson

  Jag är alltid fascinerad av folks datorhörnor. Själv kör jag med mitt gamla köksbord som datorbord just nu pga tokigt litet kök efter flytten (förra lägenheten var en etta på 58 kvadrat med gigantiskt kök), och det blir lite väl trångt med tangentbord, musmatta, Macbook och katt på en gång.

  Nästa mål blir ett hörnskrivbord något i stil med det du har där, borde ge lagom plats åt alla leksaker och en hörna att måla svindyra tennsoldater på.

  Johan Svenssons senaste bloggpost: A Culture of Compromises

 17. Rickard Olsson

  Jag tror att du har Photoshoppat in skrivbordet, även om jag kan vidimera att det ser ut exakt som det du och jag monterade in i det rummet en gång i tiden. Jag har alltså inte sett någon större sammanhängande bordsyta på det skrivbordet sedan 1999. 😀

  Rickard Olssons senaste bloggpost: Ung Pirat tredje största politiska ungdomsförbundet

 18. mattias

  Jag är lite nyfiken på vad du använder för hjälpmedel i form av mjukvara för att hålla ordning på dina inscannade papper?

  mattiass senaste bloggpost: Affären Astoria

 19. ATIX

  Tänk vad fin en bild blir bara man tänder lampan så att rummet får lite ljus över sig!

 20. thebe

  Det ser ut som en fantastisk make-over. Men du borde göra något åt gardinerna. De där är inte bra för tankeförmågan. De är konserverande, i både färg och snitt, det är minst 20 år sen vi såg den modellen senast … ve och fasa.

Comments are closed.

arrow