Det flyter runt en massa experter som ska försöka förklara finanskrisen just nu. Jag har pratat om den det senaste året. Jag har inte vetat exakt när den kommer, bara att den kommer. Jag har också pratat mycket om dess omfattning.
Så.
Vad sägs om att vi skippar onödigt krångligt skitsnack?
Föreställ dig att vi var ett kompisgäng som tillverkade och sålde små saker till varandra. Uffe, Göran, Carla, Anna, Jesús, Noppe, Emmy, Jessie, Ching och Feppe.
Och så Bonke, då.
Han heter egentligen Benke, men alla kallade honom Bonke för att han är så in i helvete aggressiv. Han har inte bara en bokstavsdiagnos, det är snarare så att han har hela jävla alfabetet och halva det grekiska också. Men han köpte mycket av alla andra, så det var rätt okej ändå. Godis, små smycken av stenar, snäckskal. Alla var glada. Eller åtminstone ville inte protestera, för det var kul att Bonke köpte saker, även om han blev ganska hotfull när folk tvivlade på honom.
För grejen var att Bonke hade köpt mer än han hade sålt ganska länge nu. Han gick helt enkelt kroniskt back, levde “över sina tillgångar”, som man säger. Bonke hade slutat betala med pengar helt och hållet, för han hade aldrig några. Han betalade med små lappar i stället, där det stod hur mycket han var skyldig, och så lovade han att betala senare. Han satt och skrev nya sådana små lappar på sitt rum på kvällarna, som han betalade de andra med. Han sade aldrig när det där “senare” skulle bli.
Ingen annan kom undan med det. Bara Bonke. För om någon skulle börja protestera när han ville köpa något… Bonke var ganska storväxt och kunde se ganska elak ut. Kunde vara ganska elak, också. Och dessutom ville ju alla ha tillbaka sina pengar den dag då Bonke började gå plus igen, så alla fortsatte att acceptera de små lapparna som Bonke satt och skrev hemma på sitt rum. “Bonkepengar. Fem kronor”, stod det på dem.
Det blev till och med så till slut att folk började handla med varandra direkt med Bonkepengar. Alla hade helt enkelt samlat på sig så många att det var lika enkelt. Efter ett tag hade Ching nästan lika mycket Bonkepengar som riktiga pengar.
Fast det var ju kul på ett sätt. Alla fick ju mer pengar hela tiden att röra sig med. Visserligen gick ju priserna på allting vi gjorde upp också, för det fanns inte mer att sälja egentligen, bara mer pengar. Men Ching hade ju blivit dubbelt så rik som om han inte hade haft några Bonkepengar. Han var jätteglad över det.
Sedan hände något. Vi började fundera över att Bonke nästan aldrig sålde något. Det var bara blickar först mellan oss alla. Gradvis, när Bonke inte var med, började vi skicka oroliga ögonkast.
Sedan sade någon, jag minns inte vem, det som alla tänkte:
Vad händer om Bonke aldrig betalar tillbaka?
Plötsligt, lika plötsligt som en stark ficklampa som tänds i natten, så insåg alla att Bonkepengarna faktiskt kunde bli helt värdelösa. Alla bara låtsades att de var värda lika mycket som riktiga pengar. Att om Bonke inte betalade tillbaka, så satt alla med en massa fåniga lappar som inte var värda något. Men eftersom ingen ville säga “mina pengar är inte värda något”, och plötsligt vara urfattig jämfört med alla andra, så fortsatte vi allihop att låtsas som om Bonkepengar var riktiga pengar.
Feppe var den som först försiktigt började försöka bli av med alla Bonkepengar. Han erbjöd oss andra att köpa hans Bonkepengar för mindre än de var värda. Eller mindre än värdet som stod på dem, i alla fall. Han ville ha fyra riktiga kronor för varje fem Bonkekronor.
Sedan kom Anna och frågade efter tre kronor för varje Bonkefemma. De båda hade snart bara riktiga pengar, medan andra hade köpt deras Bonkepengar. För Bonke skulle väl snart betala tillbaka? Då hade de andra gjort en bra affär.
Men det var inte en så bra affär. För plötsligt sålde alla Bonkefemmor till varandra för två och femtio. Ingen ville egentligen ha Bonkepengar längre. Vi kom överens om att Bonkepengar egentligen bara var värda hälften av det som stod på dem. Det var ingen som sade överenskommelsen högt, vi bara visste det allihop ändå.
Det bekymrade inte Bonke alls. Han började bara skriva Bonketior i stället, så kunde han fortsätta köpa saker för fem kronor. När någon frågade när han tänkte betala tillbaka, så tornade han bara upp sig så där hotfullt som alla visste att Bonke kunde göra.
Sedan kom den där dagen.
Den där dagen när vi fick se allt som Bonke hade köpt av oss. Hur fint han hade det på sitt rum. När vi insåg att han bara hade tagit saker av oss hela tiden, utan att ge oss pengar för dem. Han hade bara gett oss lappar. Han hade bara suttit och skrivit lappar åt oss. Han tänkte aldrig betala en enda riktig krona, han bara utnyttjade att vi trodde på honom, och att vi inte ville förlora de Bonkepengarna vi redan fått.
Men det var försent för det. Vi hade ju förstått nu att han aldrig tänkte betala tillbaka en enda krona, även fast det stod så på Bonkepengarna.
Då lade vi tillsammans alla Bonkepengar som vi hade i en stor hög, som vi visste bara var skräp. Och så tog vi inte emot några mer av honom. Det var inte riktiga pengar, han tänkte aldrig betala tillbaka. Han blev jätte-jättearg, men det hjälpte inte. Vi visste att vi hade blivit lurade, och vi tänkte behålla våra saker själva.
Sedan kom den riktiga chocken.
Ingen av oss hade några pengar att köpa saker av varandra för längre. Vi hade blivit så vana vid att saker kunde kosta både tjugo och trettio kronor, fast de bara hade kostat en krona eller två innan Bonke hade börjat skriva sina dumma lappar. Vi hade alla trott att vi hade massor av pengar, men det hade vi inte. Vi hade blivit vana vid att betala något som kostade 35 kronor med 10 riktiga kronor och 25 Bonkekronor.
Plötsligt hade ingen råd med saker som kostade 35 kronor. Eller ens 20, eller 10. Ingen hade några pengar längre. Ingen kunde köpa saker eftersom priserna låg kvar, och ingen kunde sänka priserna på det som de ville sälja eftersom de själva behövde pengarna så mycket.
Vi insåg, motvilligt, att det inte bara var Bonkes fel att vi blivit fattiga. Det var lika mycket vårt eget fel. Vi hade ju varit dumma nog att tro på honom fast vi visste innerst inne att han ljög.
Det blev en jättejobbig tid där ingen hade råd med någonting. Allt var jätte-jättedyrt, allt på grund av Bonkes dumma låtsaspengar. De hade fått allt att bli jättedyrt, medan ingen i själva verket hade några pengar. Vi fick väldigt snabbt vänja oss vid att vi helt enkelt bara kunde köpa saker som kostade kanske en krona i stället för de sakerna som kostat tio vi köpt tidigare. Det var inte så vi var vana att leva, dag till dag, och det var jättejobbigt. Men ingen hade ju några pengar, och allt var fortfarande dyrt.
Här avslutar vi historien och gör ett hopp till hur det ser ut i dagsläget:
USA har haft en negativ handelsbalans sedan 1976. Varje år, år efter år, efter 1976 har USA levt över sina tillgångar. Fem år tidigare hade USA ensidigt sagt upp Bretton-Woods-överenskommelsen som knöt dollarn till guld, och garanterade en viss mängd guld för dollar. Efter den 15 augusti 1971 var det bara att starta sedelpressarna, och det gjorde USA också.
De senaste åren har USA haft ett handelsunderskott omkring 700 miljarder dollar. Det är fem gånger mer än landet som ligger tvåa. USA köper helt enkelt väldigt mycket mer än det säljer. Det kompenserar USA genom att sälja skuldsedlar (och skramla lite lagom med sin stora militärmakt vid sidan av).
I dagsläget finns det nästan three fucking trillion dollars i valutareserver utanför USA. Närmare bestämt 2.729.230.000.000 dollar. Räkna nollorna. Det är sådana skuldsedlar. De har halverats i värde på några få år.
Just nu pratar folk om “finanskris”. Som om botten var nådd. Som om det var en tillfällig svacka. Som om läget var helt under kontroll.
Vi har bara kommit till den punkt i berättelsen där folk tittar på varandra och oroligt frågar “Vad händer om Bonke aldrig betalar tillbaka?”.
För det behövdes bara sås ett frö av tvivel för att släppa snöbollen i lavinbacken. Jag visste inte vilket fröet skulle bli, bara att det skulle komma ett. Fröet kom från klantiga finansinstitut som bara var först med att falla på sitt eget grepp. Det är de finansinstituten som experterna inom samma finansvärld pratar om nu, men de pratar inte om att den underliggande orsaken är den hejdlösa optimism som kommit från att USA konsumerat sig uppåt i ekonomin med nytryckta pengar som andra köpt som skuldsedlar för att hålla uppe värdet utan någon annan täckning än tron på att USA självklart betalar tillbaka, så rikt som landet är. Utan att prata om det så förstår man inte hur jävla brunt läget är.
Läget kommer att stabiliseras, men inte utan att Bonke slutar köpa prylar för låssisar. På andra sidan historien finns det en helt annan världsekonomi, och den vet jag inte hur den ser ut.
Pingat på Intressant. Andra bloggar om finanskris, finanskrisen, dollar, Bretton Woods, Mogambo Dollar Predictor
Den här postningen får fritt publiceras som kolumn eller återges precis var som helst i hur många exemplar som helst på vilket medium som helst så länge “Rick Falkvinge (pp)” anges som källa. Det gäller alla mina postningar, men jag väljer att påminna om det här.
Gillar den öppna avslutningen. Alltför många säkra svar surrar runt just nu.
Rasmus|Copyriots senaste bloggpost: Piratjägarlagen: Lösningen är att informationen inte finns
Rasmus: Thx. Jag har ingen aning. Det tror jag inte någon har. Jag slutade gissa när asiatiska länder började lägga säckar med ris i sina valutareserver i stället för dollar (och därmed dubblade världsmarknadspriset på ris och liknande varor).
Det enda jag vet med så mycket säkerhet jag kan ha är att dollarns dominans är över.
[…] alla fall, piratpartiets partiledare Rick Falkvinge skriver v
vad gör alla andra fattiga? Borde inte priserna stabiliseras, bonkekronorna förlora i värde men priserna i vanliga kronor vara ungefär samma som innan. för de har väl lika många vanliga kronor kvar?
det är inte riktigt klart för mig vad som gör att de andra inte kan handla med varandra med sina vanliga kronor och strunta i att handla med bonke.
Se denna film, mycket enkel förklaring hur banksystemet uppstod och hur pengamultiplikatorn/frakctional reserv banking funkar.
Money As Debt
http://video.google.com/videoplay?docid=-2550156453790090544
Här även mer ingående historiskt
The Money Masters – How International Bankers Gained Control of America
http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936
Tror du inte på det som sägs i filmerna, ring Sveriges Riksbank och hör med dem
Sveriges riksbank
Växel: 08-787 00 00
Öppettider: 8.00-17.00
Den förra länken funkade inte av någon anledning….
Money As Debt-Full Length Documentary
http://www.youtube.com/watch?v=Dc3sKwwAaCU
markus: Överskottet på pengar har gjort att alla priser ligger långt över det normala. Ingen vill heller sälja för lägre priser, då de pengarna inte skulle räcka till att köpa andra nödvändiga saker.
Kort sagt, ingen vill vara först med att sälja för mindre pengar.
Om jag har förstått saken rätt.
Vad jag inte förstår är hur dollarn kan gå upp..
Först en nitpick: inflationen har inte varit högre i perioden än innan. Snarare tvärtom. Vissa priser har stigit, andra sjunkit. För tillfället pågår en deflation i värdet på tillgångar och råvaror(värdet på värdepapper, huspriser, olja, mat etc sjunker), men till skillnad från i Ricks historia så gäller det även priser mätt i bonkekronor.
Finanskrisen beror inte på USA’s handelsunderskott. Snarare på att banker och andra finansbolag(i hela världen) har underskattat risker oerhört mycket. Detta har många orsaker, men låga räntor för länge, övervärderade paketeringar av tillgångar (MBS, CDS etc. De kan vara sanslöst komplicerade), bostadsmarknader som ‘alltid’ steg och många andra orsaker.
Denna frånvaro av rädsla för misstag gjorde sedan sakta men säkert att folk och företag lånade mer och mer jämfört med hur stora inkomster de har, och huspriser och vissa andra priser gick då uppåt. Efter ett tag upptäckte folk att ojdå, huspriserna har ökat en massa, det går säkert att låna pengar till att köpa en hus och sedan sälja det efter några år med vinst. Detta blev en rullande snöbolls-effekt som blev självdrivande en period.
Dock kan inte priser öka hur mycket som helst utan att reallöner eller inflation ökar lika mycket, och förr eller senare brister det. Då blir det en massa som tvingas sälja eftersom de inte har tillräckligt höga inkomster för att betala sina lån. Varpå det skapas en snöbolls-effekt med sjunkande priser istället. Detta skapar såpass massiva förluster för de som äger lånen att de riskerar att hamna på negativt nettovärde och går i konken (de hade ju lånat för mycket).
Däremot kan USA’s budget- och handelsunderskott mycket väl försvåra situationen en del. Speciellt för USA som kan bli tvungna att skära ner ordentligt på sina utgifter, och antagligen höja skatter, för att klara av att betala sina räntor. Ungefär som Sverige under 90-talskrisen. Sluta betala sina lån kommer de inte göra så länge det finns saker de kan göra för att få situationen under kontroll. Det handlar bara om vilja. Någon sådan har inte funnits hittills, men kommer antagligen tvingas fram av krisen.
Det heter nog biljoner på svenska. 🙂
Är det inte nu när dollarn så småningom går under och alla andra dollarbaserade valutor med den, som man kommer få se en global valuta där världsbankerna på så vis äntligen får medel att kontrollera oss alla?
Jag kanske har tittat på fel konspirationsvideos på internet?
Roligt och insiktsfullt mitt i eländet Falkvinge.
Kanske kan Vilda Västern romantikerna på CATO m fl fortsätta berätta sagor för folk i några år till. D v s tills det största ekonomiska experimentet sedan Sovjetsocialismen följer sina upphovsmän Friedman och Hayek i graven.
Problemet är bara att girigheten lätt kan följas av rent barbari. Figurer som Bonke hittar lätt på nya låssisar. Maila CATO-filialen på Breviabox 620. De har, eller hade, alla svaren. Jag vet inte. De flesta miniräknare är för omoderna för dylika fantastiska uträkningar.
[…] Rick har skrivit en jättebra pedagogisk förklaring som jag gärna tipsar […]
@Winston:
Precis min tanke. Förvirrande att de där jänkarna inte kan räkna ordentligt. Till och med svenska finanstidningar skriver fel ibland.
10e06 – miljon
10e12 – biljon
10e18 – triljon
10e24 – kvadriljon
10e30 – kvintiljon
o.s.v.
Björn Feltens senaste bloggpost: Finanskrisen och dess märkliga spelregler
Rolig men allvarsam story berättat som vanligt på ett gripande sätt.
Sa själv för några år sedan att USA blir inom 10 år ett nytt Uland och Kina tar över världsekonomin. Det kanske går fortare än så 😉
Bra berättat. Det finns en ytterligare dimension som bör belysas, och det är att folk faktiskt _ville_ ha sina sparpengar i form av Bonkekronor, förlåt dollars, istället för traditionella kronor. Man upplevde dem nämligen som pålitliga och ständigt ökande i värde. Berättelsen kan utvecklas ytterligare: Så fort valutakurserna har börjat glida isär, så riktar Bonke sin aggressivitet mot alla som vill ange priser i kronor istället för Bonkekronor (jfr prissättning av olja). På så sätt blir hans aggressivitet en garant för att det fortfarande är säkert att spara i Bonkekronor; ända tills någon annan person eller grupp börjar se mäktig ut, för då faller korthuset precis som du har beskrivit det.
yhvd, vi har inte kommit till inflationsdelen av berättelsen ännu… Nästa anhalt – Zimbabwe.
Dessutom är det till stor del just handelsunderskottet som legat bakom den överdrivna optimism du beskriver, tron att alla trevliga kurvor kommer att peka uppåt i evighet, amen. USA har konsumerat sig ur kris efter kris med nytryckta pengar och klarat sig från inflation genom att andra länder samlat på dollar.
The buck just stopped.
Rickard Olssons senaste bloggpost: Måste de många offra sig för de få?
Citat från några år sedan av en kanadensisk vän till mig: “Give it a few years then the US will be Chinas Canada” 😉
[…] Bloggat:Finanskrisen, förklarat till en tolvåring, Svensson, Trollpackans Blogger…, Kurvigheter, Röda Malmö, Törnebohms Hotspot, Steve Lando, Joakim Hörsing, Magnus orerar, Den hälsosamme ekono…, Aktieskolan och Sänd mina rötter regn […]
Apropå konspirationsteorier, känn på denna:
USA startade kriget mot Irak för hindra Saddam och hans anhang från att gå över till att använda Euro istället för USD som oljavaluta.
Anledningen till USA:s aggresivitet i fråga om detta är att de inte ville förlora det gigantiska lån som oljebetalningar i dollar innebär.
Visst kommer priser att stabilisera sig även om betalningar sker i andra valutor. Men USA:s tid som ekonomiskt totalt dominerande stormakt och resursförbrukare kan vara på väg mot ett slut, med konsekvenser för världsekonomin som är svåra att sia om. Den som lever får se.
Verkligen bra skrivet.
Sorgligt dock.
[…] Falkvinge – Finanskrisen, förklarat till en tolvåring (och uppenbarligen till en […]
[…] Falkvinge – Finanskrisen, förklarat till en tolvåring (och uppenbarligen till en […]
markus: Det finns en tröghet i systemet, allt går inte att omedelbart omsätta i kontanter.
Säg t.ex. att du köpt en tungt belånad bostadsrätt för tre miljoner, belånad för 2,7. Det ska rätt mycket till innan man accepterar att den är värd fyrahundratusen.
Dessutom är det inte ett slutet system – det finns aktörer utanför berusningsbubblan som vill fortsätta att ha betalt som de fått tidigare, utan inblandning av dollar.
Kristian: Vad som kommer bakom är i dagsläget helt omöjligt att förutse, men jag har väldigt svårt att tänka mig någon global valuta.
Asiatiska länder har börjat handla med ris i stället, till exempel.
[…] Bloggat: Röda Malmö, Falkvinge, Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SDS, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, Läs även […]
Åtgärd nummer ett borde ju vara att sluta upp med kriget mot allting.
Då menar jag: Kriget mot narkotikan, kriget mot terrorismen, kriget mot dom mänskliga rättigheterna och kriget mot alla som säger emot.
Det borde spara en hel del pengar i slutändan. Mycket utav våra problem (PP och andras) ligger ibland de ovanstående fyra.
@Rick: Mästerligt Rick! Bra fortsättning på ditt engelska inlägg i början av året (var det väl?).
@Daniel Wijk: Kriget är det enda de har kvar och blir väl egentligen en nödvändighet ju längre det går utför…
Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Demokrati à la fEUdalism
Fin berättelse. En småsak jag undrar över: Kunde inte barnen köpa saker av Bonke med Bonkepengar? Kanske Bonke vägrade sälja det han hade köpt. Men i USA kunde man ju köpa saker med dollar som man fått, även om det var en uppblåst Bonkevaluta.
Sluta kriga mot allt? Haha!
Det är nu krigandet kommer börja på allvar. Bonke ger sig inte utan strid, Bonke låter hellre hela världen stå i lågor än att inse när loppet är kört. Det är fortfarande inte försent att ta förlusterna och jobba upp sina skulder men det kommer Bonke aldrig gå med på. Bonke vill inte jobba.
Jag räknar nollorna som du uppmanar! Och med siffror står biljoner (tolv nollor) och inte triljoner (arton nollor). Det hjälper ju inte textens trovärdighet riktigt.
Även om fakta kanske stämmer läggs det fram på ett påtagligt konspiratoriskt sätt som framstår som lite suspekt. Till exempel blandas guldmyntsfoten in, något USA avskaffade relativt sent. Sambandet du målar upp utan att säga rätt ut mellan handelsbalans och inflation är jag också ganska osäker på. Att det finns problem här tror jag dock alla är överrens om.
Bonke, Thomas: Naturligtvis kommer dom inte sluta med det som är mest logiskt att sluta med. Jag försöker bara, men en atom av hopp, visa vad jag anser är deras problem nummer ett just nu.
Att slåss mot fantomfiender är inte lätt.
Nja – herr Falkvinge. Det var väl ändock lite väl förenklat. Jo da – alla pengar är just nu låtsaspengar där vi litar på utställaren. Och visst USA är väl lite som Bonke. Trodde dock att de lånade till sina utgifter från Kina.
Men … själva krisen just nu ser lite anorlunda ut. Det är två kriser. USA-s bankkris och Islands bankkris – som båda har verkningar i världen. USA-s mest förståss. Och så här kan man nog sammanfatta dessa kriser.
Island:
1. Man spar pengar i Isländska banker för att de har så hög ränta.
2. Då får de Isländska bankerna en massa pengar som de använder till att köpa tex banker.
3. Då har de isländska bankerna inga pengar längre.
4. Det blir en kris och folk vill ta ut sina pengar.
5. men de finns inte.
6. Då slår Islands bankgaranti till.
7. Men Island är ett litet land och har väldigt lite pengar.
8. Så – inga pengar kan betalas ut.
USA:
1. Man lånar i USA till att t.ex. köpa villa. I stort sett alla gör det.
2. Någon kommerpå att man kan överbelåna lite grann så att man kan betala räntan med lån.
3. Då blir det gratis att köpa hus.
4. Då stiger huspriserna.
5. Men det spelar ingen roll – för hus e ju gratis.
6. Då skenar prisrna iväg.
7. Då blir lånen större och större.
8. Då får bankerna jättestora fordringar – dvs tillgångar – och en massa ränta – dvs vinst.
9. Men ingen kan betala – om det skulel krävas amorteringar.
10. oj – någon inser det.
11. och bankerna är i kris.
[…] också Rick Falkvinges text om finanskrisen, förklarat till en […]
Skön förklaring!
Katarinaws senaste bloggpost: Julkonsert
Bra skrivet. Man kan diskutera detaljer. Som att det inte är USA (dess regering) som ger ut (eller garanterar) pengarnas värde. Det är Federal Reserve.
Intressant är också att se att bankruns och kollaps av hela ekonomiska system har hänt flera gånger i historien. På 300-talet blandade romarna koppar i silvermynten så till den mildagrad att mynten till slut blev kopparfärgade, men de cirkulerade som silvermynt änd tills folk insåg att de var lurade. Romarriket föll sönder, bland annat pga det. Såna här mynt kan köpas i mängder hos vilken mynthandlare som helst, de kostar några tior styck.
I Sverige gjorde vi något liknande när Carl XII och hans finansminitser Görtz gav ut “mynttecken”. Det var små kopparmynt med valören 1 daler silvermynt. Man kunde växla in silver och kilovis med kopparmynt för några få små kopparmynt. Praktisk, javisst!
Kungen fick pengar till krigen, men 1719 krashade allt och dalermynten cirkurlerade som ettöringar (400% revalvering!) i några år under Ulrika Eleonora.
Episoden skildras i “På Värnamo marknad” av Esaias Tegner.
Det dröjde till 1931 innan man vågade avskaffa guldmyntfoten igen. Och mycket riktigt har “mängden kronor” ökat explosionsartat sedan dess, men vi måste fortfarande jobba åtta timmar per dag för att överleva.
Intressant är att Arabiska Unionen har haft funderingar på att återuppliva den gamla Dirhemen, 800-talets motsvarighet till EMU.
Även i Europa har monetära unioner funnits förr. Dukaten (också ett guldmynt) accepterades över hela Europa. Varje land präglade sina egna men med samma vikt och halt.
Helt of topic som ett tips.
Johan Linander skriver på sin blogg att riksdagen nu överger Telia som operatör och istället har valt norska Telenor. Skulle ju bara fattas att norrmännen nu kommer med ett förslag liknande FRA-lagen. Klar ingång till bloggning och kommentarer tycker jag.
Wunder: Det du beskriver nu är snöbollen som satt en lavin i rullning, inte varför det ligger en massa lössnö på berget till att börja med.
Det är sant att Kina absorberar en hel del av USAs handelsunderskott, men de söker även aggressivt nya kreditorer i framför allt bortre Asien. Ett kluster av nya länder där har derogativt kommit att kallas ODIC (Organization of Dollar Importing Countries).
Bonke behöver inte vara så stor, stark och agressiv för att få ge ut egna pengar. Argentina sade ju upp sina utlandsskulder 1992 utan att ha bråkdelen av USAs militärmakt.
Jag skulle nog komplettera sagan med att det finns en hel del Bänkar -figurer som kräver att betala med hemmagjorda papperslappar för att de har blivit kränkta, misstänkliggjorda eller utplundrade historiskt sett. Och att alla andra tycker så synd om Bänke att de tar emot hans papper.
Mycket intressant och läsvärt. Men som flera andra påpekat: Byt ut triljon mot biljon, annars tappar du all trovärdighet.
Siffra, svenska, amerikanska
10^6, miljon, million
10^9, miljard, billion
10^12, biljon, trillion
10^15, biljard, quadrillion
10^18, triljon, quintillion
Jan ovan har redan varit inne lite på det, den s k petrodollarn. Alla nationer som vill köpa olja måste pröjsa med dollars, alla vill därför ha dollar. Dollar är USAs största exportprodukt och ingen vill se dollarn dyka.
Även Iran funderade på att öppna oljebörs där andra valutor skulle accepteras men backade.
Tss, 12-åringen hade tappat intresset innan du var klar. Jag skulle kunnat förklara det för en 5åring på mindre tid
Krastavacs senaste bloggpost: Höst i förorten
Krastavac: Första kommentaren jag fick på valet av ordet “tolvåring”. En tolvåring hade jag kunnat prata med på min egen nivå, det här är snarare skrivet till en åttaåring.
Jag är förvånad att ingen tagit upp det.
Tipsar om en ekonomiblogg som jag tycker är bra, läsbar och som saknar foliehatt.
Bs senaste bloggpost: O, Canada!
USA:s statsskuld är förvisso på 10.000 miljarder dollar men tack vare USA:s stora ekonomi så utgör det trots allt bara 66% av BNP. Sverige hade i mitten på 80-talet en statsskuld på 80% av BNP och vi har ju inte konkursat ännu.
USA har också ett skattetryck som är hälften av Sveriges. Det finns alltså utrymme för att höja skatterna för att reducera budgetunderskottet. Skulle man även reducera militärutgifterna något så kan man nog bemästra budgetunderskottet.
Vidare: visst är det så att om Kina, Indien, Japan och Ryssland på en och samma gång skulle sälja av sina valutareserver i dollar så skulle dollarn kollapsa. Sant! Men samma sak skulle hända om till exempel Europa skulle sälja ut sina guldreserver på en och samma gång. Värdet på guld skulle rasa i botten. Samma sak skulle hända om alla länder skulle sälja sina svenska kronor: kronan skulle rasa.
På dig låter det som om USA lurat på Kina och Ryssland värdelösa monopolpengar så är det inte. Kina och Ryssland kan sälja av sina dollar för att finansiera diverse projekt, huvudsaken är att alla inte säljer av allt på en gång.
Bottom line: Kina, Ryssland, Japan och arabländerna har inget att tjäna på att sälja av alla dollars på en och samma gång då de själva skulle förlora kraftigt på det. Lika litet som Europa och USA skulle ha på att sälja ut sina guldreserver på en och samma gång.
Ola, den som lyckas sälja av sina dollar först, relativt obemärkt (om det nu öht är möjligt) skulle ha ett stort övertag därvidlag. De har kannske redan börjat sälja så smått?
[…] skriver om de förväntade prisökningarna i USA, nästan som ett svar på Rick Falkvinges text om […]
Iran handlar visst olja i andra valutor än dollar också. Deras oljebörs öppnade i början på året http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_Oil_Bourse (ungefär samtidigt som fem undervattens internet kablar gick av i området innom ett par veckor http://www.khaleejtimes.com/DisplayArticle.asp?xfile=data/theuae/2008/February/theuae_February155.xml§ion=theuae ).
Men Iran står ju som bekant näst på listan över planerade amerikanska attackmål (Afghanistan, Iraq, Iran).
Bra skrivet !
“Mer Bonkepengar åt folket, det borde göra susen !”
Kul liknelse, men det är något som inte stämmer. Jag antar att Bonke ska vara USA, och Bonke-pengarna ska vara dollar. I sagan så förlorade Bonke-pengarna sitt värde, först gradvis och till slut helt och hållet. Men i så fall så motsvarar ju större delen av sagan sånt som ännu inte har ägt rum i verkligheten. USA-dollarn är ju stark idag! Den har gått upp stadigt under hela oktober månad och ligger starkt till även idag – i varje fall jämfört med den svenska kronan. Att dollarn fortfarande går upp kan jag inte riktigt haja, men ekonomi har aldrig varit min starka sida.
Förklara gärna någon.
(Eller är Bonke Island, och Bonke-pengarna isländska kronor? I så fall stämmer det kanske bättre…)
Huvudet på spiken.
Rick: “Huvudet på spiken.”
Aha. Bra, då har jag alltså inte massuppfittat verkligheten.
Å andra sidan: Om det visar sig att dollarn inte kollapsar framöver så är ju sagoliknelsen inte någon bra förklaring alls. Vi får se. Hur som helst, om man vill förklara den nuvarande finanskrisen, så bör man väl helst tala mest om sådant som redan hänt, eller?
Börsen i USA fungerar inte riktigt som dom flesta tror, det kan verka helt otroligt att dollarn/oljan/guldpriset går upp/ner när den borde göra tvärtom men mycket har att göra med det Washington Post kallade för “Plunge Protection Team”, en finansiell enhet inom finansdepartementet, bland annat Ron Paul har anklagat denna enhet för att manipulera aktiebörsen och dom verkar även ligga bakom det manipulerade priset på guld..
http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_12631
Plunge Protection Team
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/business/longterm/blackm/plunge.htm
Rick, mer eller mindre alla frihandelsområden har egna eller kommer att få egna valutor, EU har Euron, Nordamerikanska Unionen kommer att få Ameron, Afrikanska Unionen kommer att få sin egna osv.. Nästa steg i detta är alla frihandelsområden får samma valuta..
Det ni ser nu med den amerikanska dollarn är bara en temporär värdeökning, landet kan inte undvika en depression, fel beslut har fattats medvetet.. Och allt accelererade med kostnaderna för det globala “kriget mot terrorismen” och invaderingen av mellanöstern p.g.a. dom såkallade “terrorattentaten” den 11:e September..
En till som talar klarspråk, och skräder inte orden.. Men han lägger till ett mycket viktigt namn till ditt kompisgäng, du skulle ha kunnat kalla honom Vladi eller Dimi.
Ååhh.. en sak till. What’s in a name? Vet ni vad företaget heter som äger börsen i NewYork?
.
.
.
.
.
.
NYSE Euronext!
Börsen i USA fungerar inte riktigt som dom flesta tror, det kan verka helt otroligt att dollarn/oljan/guldpriset går upp/ner när den borde göra tvärtom men mycket har att göra med det Washington Post kallade för “Plunge Protection Team”, en finansiell enhet inom finansdepartementet, bland annat Ron Paul har anklagat denna enhet för att manipulera aktiebörsen och dom verkar även ligga bakom det manipulerade priset på guld..
http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_12631
Plunge Protection Team
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/business/longterm/blackm/plunge.htm
Det ni ser nu med den amerikanska dollarn är bara en temporär värdeökning, landet kan inte undvika en depression, fel beslut har fattats medvetet.. Och allt accelererade med kostnaderna för det globala “kriget mot terrorismen” och invaderingen av mellanöstern p.g.a. dom såkallade “terrorattentaten” den 11:e September..
Börsen i USA fungerar inte riktigt som dom flesta tror, det kan verka helt otroligt att dollarn/oljan/guldpriset går upp/ner när den borde göra tvärtom men mycket har att göra med det Washington Post kallade för “Plunge Protection Team”, en finansiell enhet inom finansdepartementet, bland annat Ron Paul har anklagat denna enhet för att manipulera aktiebörsen och dom verkar även ligga bakom det manipulerade priset på guld..
http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_12631
Plunge Protection Team
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/business/longterm/blackm/plunge.htm
Rick, mer eller mindre alla frihandelsområden har egna eller kommer att få egna valutor, EU har Euron, Nordamerikanska Unionen kommer att få Ameron, Afrikanska Unionen kommer att få sin egna osv.. Nästa steg i detta är att alla frihandelsområden får samma valuta..
Det ni ser nu med den amerikanska dollarn är bara en temporär värdeökning, landet kan inte undvika en depression, fel beslut har fattats medvetet.. Och allt accelererade med kostnaderna för det globala “kriget mot terrorismen” och invaderingen av mellanöstern p.g.a. dom såkallade “terrorattentaten” den 11:e September..
Speciellt just idag så har dollarn gått upp kraftigt och likaså euron som touchade 10,00 kronor.
Det verkar snarare som svenska kronan tappar i värde eller har jag fel.
Undrar hur PP ställer sig huruvida vi skall införa euron, ifall det kommer på tapeten vid euvalet.
HR: PP har ingen som helst åsikt om euron.
Personligen hade jag däremot gärna infört den. Inte för att det gynnar Sverige, det vet jag inte om det gör, men för att det påskyndar dollarns (och USA-imperialismens) fall att ha en stark alternativ världsvaluta.
HR: Det är en kombination. Dollarn har stärkts mot 82,8% av övriga valutor, medans kronan har försvagats mot 86,2% av valutorna, som man kan se på http://www.ratesfx.com/summaries/summary.html
Euron har stärkts mot 69% av övriga valutor, så även där är det en kombination.
Journalisten Eric Margolis har skrivit om krisen, han pekar också på en sak jag inte kände till. Detta nåden år 2008 togs ett beslut i Washington om att ändra spelreglerna för bankerna, så att de kunde låna ut 30 dollar för varje dollar banken hade som tillgång. Dessutom är det ju så, seda länge tillbaks, att tidigare lån, det folk är skyldiga banken, räknas som lån. Det kallas “fractional reserve”. För den som inte är så insatt kan jag rekommendera den tecknade filmen Money as debt, som förklarar problemet med detta på ett bra sätt och även tar upp den historiska utvecklingen begripligt redan för barn.
[…] Har du förstått varför vi har en finanskris? Om inte, lär Rick Falkvinges (pp) inlägg “Finanskrisen förklarad för en tolvåring“, jag må vara 17, men den hjälpte […]
Kluris: TRETTIO!? De sänkte fractional reserve requirement till att ha en TRETTIONDEL av de utlånade pengarna i valvet!?
Att folk aldrig lär sig.
(Normalt tidigare har varit en per nio, och även det anses ofta vara kontroversiellt dålig täckning.)
@Bertil Wennergren:
En anledning till att USA-dollarn har gått upp stadigt under hela oktober månad kan vara att många länder, inkusive Sverige, ingått stödavtal för att dämpa finanskrisen. De (vi) lånar dollar mot säkerhet i egen valuta. I praktiken ett stödköp. Det är dessa lånade dollar som tillförs som garantier i banksystemet.
Dvs när hela världen köper dollar för att stötta bankerna är det inte mer än väntat att kursen går upp.
AndersHs senaste bloggpost: 2008-10-12: Mitt mjukdjur har också ett mjukdjur.
AndersH: “när hela världen köper dollar för att stötta bankerna är det inte mer än väntat att kursen går upp”
Åhå… Så är det nog, förstås. Jag gjorde i varje fall mitt lilla till åt andra hållet häromveckan: Jag sålde mina 1400 USD på Swedbank. Om det visar sig att luften går ur Bonke-pengarna nu snart så gjorde jag väl rätt då… eller nåt…
@Rick: Ja, trea nolla! Det är inte utan att man funderar i banor som att det är meningen att det skulle gå åt pipan. Nog är det ju många som kallar Bush o co. för dumma i huvudet, men riktigt så korkade tror inte ens jag att de är. Jag misstänker att de faktiskt med vett o vilja skapar ett problem, sedan inväntar reaktionen, för att sedan komma med sin “lösning”. En “lösning” som inte så många protesterar över, och vissa tom. ropar efter när katastrofen väl är ett faktum. PRS – Problem Reaction Solution, kallas metoden.
Det smög sig in ett litet skrivfel i mitt förra inlägg, för många var det uppenbart, men kanske inte hos alla. Förr gällde 1:9, alltså för varje dollar i tillgång kunde 9 nya lånas ut – Bonkepengar. Men det stannar inte där, det är värre än så. Tillgången behöver inte vara i reda pengar, tillgången kan lika gärna vara vad andra redan är skyldig. Om jag var en bank, så är mina låntagares skulder min tillgång, där varje sådan “jag lovar att betala tillbaks dollar” nuförtiden ger möjlighet till att låna ut 30 nya.
Om min lilla hypotes om PRS är riktig, vad kan då lura runt hörnet? Antagligen det “beskydd” vi kan förvänta oss att det kommer att ropas efter. En sak har vi ju redan sett, det där räddningspaketet på 700-många-nollor. Kommer det mer miljarder för direktörerna att leka bort? Antagligen. En av dem som lobbade för att tillåta de där subprime-lånen under Clinton, var högsta hönset hos Goldman Sachs, han hette Henry Paulson, idag är han finansminister under Bush.
En annan minst lika anmärkningsvärd siffra, är hur antalet människor på Accountant of the Securities & Exchange Commission har minskat, från 100 personer till 1! Från hundra till en. Det här späder bara på det där om PRS.
Jag klipper in ett nästan underhållande stycke transkript från en hearing under ed (sid 92) mellan Peter Welch och Lynn Turner Chief Accountant, SEC. (1998-2001):
PRS någon? Var dåvarande Goldman Sachs VD, nuvarande finansminister, den som övertygade Bush om att anställa Josh Bolten (idag presidentens chief of staff) som chef för Office of Management and Budget? (OMB=de som skall se till så att administrationen har översikt över precis sånt här)
Någon borde fråga Bolten och Paulsson om detta, inte hur stora bonusar direktörerna hade. Å varför frågar ingen vilken roll Paulsson spelade i Goldman Sachs, den då störste lobbyisten av dessa “kreativa” långivningar?
Hur ser det då ut här i europa? Delat skulle jag vilja påstå. Fransoserna och italienarna vill skapa en bankräddningsfond som skulle spela Paulsson och Bolten rakt i händerna, en fond som skulle köpa upp de där dåliga lånen så att cirkusen kan fortsätta. Tyskland går inte på den linjen och siktar hellre på att rädda banken som sådan, inte köpa upp dess dåliga affärer. England har också svängt in på den tyska linjen. Å vi skall ju inte tala om signalerna som sänds från Island. NATO landet som signalerade om att de behövde akut hjälp, dess banker satt mer pyrt till än vad landets statskassa kunde bära, de enda som lyfte telefonluren och svarade var Ryssland(!), som pumpar in euro till den strategiskt placerade lilla ön Island, inte dollar.. Fundera vilka signaler det sänder till alla *stan-länder söder om Ryssland där USA rumlat runt som en elefant i poslinsbutik de senaste åren..
Bra skrivet, har själv funderat på när USA skulle få sin ekonomiska kris sen början av 2000-talet när jag själv blev gammal nog att inse att “Bonke” handlade en jävla massa men hade skickat sin produktion till Kina.
[…] Sidvind upptäcker jag att historien om Bonke, alltså berättelsen om USAs överbelåning utan ekonomisk täckning som står inför en kollaps, […]
Kul och underhållande inlägg men vart vill du komma? Har du räknat eller förblindats av alla nollor?
2 729 230 000 000 dollar delat på 300 000 000 invånare blir strax under 9 000 dollar (68 000 SEK) per capita. Det låter väl inte som en helt omöjlig summa att betala tillbaka? Som jämförelse är den svenska statsskulden 130 000 kr per capita.
Om jag fått nollorna rätt motsvarar 2 729 230 000 000 dollar 24 % av USA´s årliga BNP på 11 319 000 000 000 dollar (2006).
Det är alltså knappast så att USA inte har tillgångar som är mångfalt större än deras statsskuld, och det lär knappast vara några problem med återbetalningsförmågan. Däremot är det helt klart så att man inte kan fortsätta på nuvarande väg utan måste få balans i sin ekonomi.
Detta för att få saker i sitt rätta perspektiv.
Zpanaren, de tre triljonerna dollar är “bara” det USA är skyldiga utländska banker och regeringar. Räknar man in deras totala skuld får man en lite annan bild: “On 30 September 2008, the total U.S. federal debt passed the $10 trillion mark, for the first time[2], with about $32,895 per capita. (…) Adding unfunded Medicaid, Social Security, Medicare, and similar obligations, this figure rises to a total of $59.1 trillion, or $516,348 per household.”
http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt
Så visst, hade de bara de där tre triljonerna att betala tillbaka var det väl inga större problem, men dels har summan ökat väldigt snabbt (och ökningstakten fortsätter att öka) och dels har de ju fler skulder…
“Den som är satt i skuld är icke fri.”
Rickard Olssons senaste bloggpost: Grupper
Rick här har du en som gör samma anys som du, men hon är betydligt mer detaljerad och spelar bandet lite längre. Death of the American Empire.
@Zpanaren: bara värdet på CDS derivaten var 62 trillioner (enligt jänkarnas sätt att benämna det), medan i september 2008 låg hela världens samlade bruttonationalprodukter på 60 trillioner, och för att anknyta till mitt tidagere inlägg, så hade personalstyrkan på SEC som skulle hålla ordning på det här minskat från 100 personer till en enda. Det börjar också se ut som om JP Morgan och Goldman Sachs (som nuvarande finansminister tidigare var VD för) visste om det här i förväg. Rockefeller-kontrollerade JP Morgan har tjänat på det hela, sålt kort i förväg och gick tom. upp 12% under samma tid som Morgan stanley och Lehman bros krachade. De har också kunnat köpa upp ett antal andra banker för “pennies on the dollar”. Den privatägda Federal reserve har nu också kontrollen över både Freedie Mac och Fannie Mae. Det var precis sådana här CDS-derivat som de isländka bankerna åkte dit på när bubblan brast och det visade sig att det bara var “bonke pengar” och inte ens värt papperet det var skrivet på. Idag kan man säga att ryssarna har köpt en oerhört strategiskt placerad ö i nordatlanten, jag hoppas de behandlar öborna väl..
Finanskrisen, förklarat på svenska för en nutida europeisk 50-åring.
Tidigare hade barnen handlat med pund (andra, roliga papperslappar) men lilla Brittan hade hamnat på fattighuset efter alltför vidlyftiga slagsmål med tyske Kalle så det gick inte längre.
Om nu inte Uffe och de andra glinen under många år varit upptagna med att försöka slå ihjäl varandra – och ideligen fått Bonke’s hjälp för att få slut på slaktandet så kanske det gått lättare. Efter hand så överlät faktiskt alla glinen till Bonke att ta hand om slagsmål – själva så applicerade de strutsprincipen och bestämde sig för att glömma bort – ibland rentav förbjuda – historik och kunnande om sådana ” ociviliserade och rentav elaka” aktiviteter. Alla barn är ju i grunden snälla ! Numera har barnen blivit så mesiga att de storgråter om de ens ser blod på vykort.
Om sanningen skulle fram så höll Arabbe och Sambo fortsatt envist på med att bete sig hemskt illa – skära huvudet av kattor och hundar och… Men det talade inte de andra barnen om – för då kanske Arabbes och Sambos känslor kunde komma i klämm. Huuuu. Till slut så förbjöd alla barnen (utom Bonke) att sådant får man bara inte tala om – även om det är sant.
Lille Ching (som kommit på det roliga papperslappsspelet långt, långt innan någon annan) hade lurigt nog bjudit in sina kusiner från landet och låst in dem i sin källare där de arbetade dygnet om med att producera bjäfs och krims-krams. Som betalning gav Ching sina kusiner en helt annan papperslapp (som han “tryckte” själv med datorns skrivare) – på så vis kunde Ching använda de “riktiga” papperslapparna för att handla med de andra barnen. Lurig typ den där Ching – hans lilla trick gjorde att det blev mer och mer papperslappar i omlopp, som drev upp priserna på alla varor. Ungefär 2/3 av Bonkes papperslappar har till sist hamnat i Chings och hans kusiners händer – utan att det fått nagon större effekt på Chings priser!
Allt medan kusinerna i källaren jobbade vidare. De andra barnen lät Ching hålla på, för i grunden så fungerade deras hem på samma sätt som Chings. Lille Svenne, till exempel, vägrade att använda samma papperslappar som de andra barnen – för Svenne hade en egen kopieringsapparat som han använde i smyg för att justera värdet på sina egna papperslappar. Sedan skyllde Svenne på elake Benke när hans papperslappar blev mindre värda. På 60-talet hade Svenne råd att semestra inom Europa – numera måste han åka till Asien för att hitta tillrackligt fattiga länder.
Det underliga i det hela är hur beroende av Bonke barnen har blivit – samtliga har lyckats driva upp en stor verksamhet enbart tack vara Bonke – medan de samtidigt konstant klandrar Bonke för all hjälp han ger dem.
Lille Svenne (som nu helt glömt bort t.o.m. det mest grundläggande självförsvar) lyckas nu skicka hela 40 procent av sin varuproduktion utomlands – men Svenne ser samtidigt surögt på alla de som “konsumerar” dessa varor. Lille Svenne lider tyvärr av total avsaknad av verklighetskontakt – och mot dumhet finns det ingen medicin – även om det blir roligare med amfetamin.
Nuförtiden har Bonke fått förkylning och är för tillfället litet snorig och trött – och tyvärr så har de andra barnen (förklenade och veka som de blivit med åren) blivit rejält sjuka. En del rentav livshotande. Sjukdomarna skylls på CO2 utsläpp, för stora TV-apparater, den elaka kyrkan – och givetvis Bonke! – allt annat än de verkliga orsakerna.
Därför får 12-åringar inga pris i ekonomi – kan man kanske summera det med.
Alternativt: “Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget?”
Det var fanimej det bästa jag läst. Jag ska skriva ut den så att mina vänner kan få läsa!
[…] | Svara Etiketter ekonomisk kris (6), USA (6) För ett litet tag sedan läste jag ett roligt inlägg om finanskrisen på en blogg. Bloggaren hade gjort en liten rolig historia av det hela och […]
Zpanaren,
Rickard Olsson,
Den del av amerikanernas skuld som inte är skuld till “utlänningar” är Social Security debt. (Den Richard Olsson lagt på)
Detta är en skuld enbart “bokföringsmässigt”,men viktig i alla fall givetvis.
Förenklat så är denna skuld likt den Svenska statens pensionsskuld en skuld som betalas med inkommande skattepengar allt eftersom……alltså pengaran finns inte idag men man vet att de ska ut imorgon. Den här skulden kan man reglera på samma sätt som Sverige gör idag med pensionsskulden när man ser att pengarna inte kommer räcka, nämligen genom att byta system på den eller att försämra utbetalningaran till framtida generationer. Alltså, i mitt tycke något att räkna med, men inte alls på samma sätt som skulden till “utlänningar”, i så fall hade Sverige också en större stadsskuld…
/Freddy
Som jag ser det hela, så är det den KOMMANDE krisen du beskriver här med bonke och grabbarna. Den har vi inte ens sett början på, men du har rätt i att “uffe, göran och ching” börjat knorra rejält på sistone.
Finanskrisen nu, är en helt vanlig, cyklisk (om man får säga så) låkonjunktur som spårat ur, tack vare fastighets- och kreditbubblor som spruckit (tror jag). Det blir ruggit när det verkligheten kommer ikapp och bonkes psykiska ohälsa och våldstendenser blir för mycket för alla andra.
Detta är fan i mig bästa beskrivningen av finanskrisen jag läst på länge! Tack Rick, du skriver så en sjuåring förstår!
Hare bra / Kent
[…] så hade det förmodligen inte varit realistiskt (fast lite elakt går det att påstå att USA redan är crowdfundat), men Island har en tusendel så många invånare! Island är så pass litet att det tex går […]
Underbar klassiker, som är minst lika aktuell nu som när den skrevs. Rick, du borde fundera på att bumpa den på 5-årsjubileet! 🙂
Vill du köpa ett hus eller äger en lägenhet på egen hand?
Vi kan hjälpa dig att betala för huset, medan du återbetala oss under en period av 10years till 15 år på ett minimum ränta på 1,5%.
Om du är intresserad kontakta oss via e-post: [email protected].
Du kan besöka vår hemsida: (http://www.vickydanisinc.com/)