I väntan på nästa IPRED1-postning…

Jag har ytterligare en mastodont-IPRED1-postning på väg, men i väntan på den, det är väl ingen som missat Anna Trobergs/Rosetta Stens serie med Veckans Pirat?

Just idag presenteras Mikael Nilsson, också känd som personen bakom stoppaFRAlagen.nu.

I andra nyheter tycker jag ingen får missa Opassandes vackra beskrivning av EUs självförstärkande och självförsvarande evighetsbyråkrati.

Och för att lyfta fram nyckeln ur det förra inlägget och göra lite reklam för det, där jag påstår att internationella avtal säger att Sverige kan legalisera fildelning imorgon dag:

Den enda andra direktivet som reglerar skyddsomfång och möjliga undantag är EUCD, European Union Copyright Directive. Här står följande att läsa:

EUCD, article 5, paragraph 2: Member States may provide for exceptions or limitations to the reproduction right provided for in Article 2 in the following cases: … (b) in respect of reproductions on any medium made by a natural person for private use and for ends that are neither directly nor indirectly commercial… (mer detaljer i postningen)

Hepp. “Medlemsstater får undanta kopiering som sker för privat ickekommersiellt bruk från hela upphovsrättsmonopolet”. Det står till och med uttryckligen inskrivet i direktiven. Gå till hela postningen och läs mer, vetja!

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. AndersH

  Vad innebär “neither directly nor indirectly commercial” egentligen? En kopiering som jag gör privat så att jag slipper att betala för ett exemplar i butik, är ju i någon mening indirekt kommersiellt. Var går egentligen gränsen?

  Notera också att det står “natural person” vilket jag antar motsvaras av “privat bruk” i den senaste skärpningen av den svenska upphovsrättslagen. Den gör att det INTE är tillåtet att kopiera ett par sidor ur en tjock bok som man äger, för att själv ta med sig att läsa på tåget och slippa släpa på hela boken, om det är en bok man använder i sin yrkesverksamhet. Eftersom detta då inte är privat bruk.

  AndersHs senaste bloggpost: 2008-10-12: Mitt mjukdjur har också ett mjukdjur.

 2. Rickard Olsson

  AndersH, jag antar att det är “for private use” som du menar, inte “natural person” som är översätts till fysisk person, dvs motsatsen till juridisk person.

  Att slippa betala för en kopia är för övrigt inte en kommersiell vinst, faktiskt lika lite som en utebliven försäljning är det. Dessutom har du ju kanske lite svårt att bevisa ett uppsåt eftersom det finns så himla många andra bra skäl att kopiera än att man vill bojkotta skitindustrin…

 3. putte

  ÖÖhhh.

  I flera år har folk börjat sina inlägg med det meningslösa lätet, “Hmmmmmm ….. ”

  Innan dess fyllde folk sina meningar med ifyllnadsordet “då” överallt.

  Ska “Häpp” bli nästa landsplåga?

 4. AndersH

  Jag menade egentligen hela frasen “by a natural person for private use”. Men du har rätt i att det är “for private use” som är den vikiga delen, eftersom all kopiering torde utföras av en fysisk person, även om det är på uppdrag av en juridisk.

  Om det ska räknas som “kommersiellt” att slippa betala är en intressant gränsdragningsfråga tycker jag. Det som jag specifikt reagerade på var just “indirectly commercial”, Vad åsyftas?

  Sen tycker jag ju att det finns en kvalitativ skillnad mellan att smita ifrån att betala för något som “egentligen” har ett pris, och den “förlust” man gör vid utebliven försäljning. Kanske baserar jag denna känsla på att man aldrig kunnat vara säker på att en produkt ska sälja; hotet om utebliven försäljning finns där ändå utan fildelningen. Medan möjligheten att (i stor skala) komma över musik gratis är nåt nytt som intimt hänger samman med den moderna fildelningen.

  AndersHs senaste bloggpost: 2008-10-15: Tidig gryning efter fullmånenatt.

 5. Privat poliskår « PiratJanne

  […] | Klibbnisses Blogg | Intensifier | Hax igen | Svensson igen | Bitchslap Barbie | Dumheterna | Rick Falkvinge (pp) #4 | Rick Falkvinge (pp) #5 | Motpol | Josef säger… | Copyriot | Anna Troberg igen | […]

 6. Kriget mot fildelningen « PiratJanne

  […] Klibbnisse, Christopher Kullenberg, Henrik Alexandersson, Svensson, Bitchslap Barbie, Dumheterna, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Anna Troberg, Christian Engström, Hans Engnell, Josef, Rasmus Fleischer, Henrik […]

 7. Gammal och trött retorik « PiratJanne

  […] Sigfrid, Mikael Persson, Svensson, Mikael von Knorring, Urban Cat, Henrik Alexandersson, Satmaran, Rick Falkvinge, Daniel Scythe, Rick Falkvinge, David Wienehall, Mattias Bjärnemalm, Klibbnisse, Christopher […]

 8. Upphovsrättsslobbyns argument « PiratJanne

  […] Henrik Alexandersson, Jens O., Rasmus Fleischer, Urban Cat, Folkpartiet Eslöv, Jonatan Kindh, Rick Falkvinge, Annarkia, Illinoise, Beta Alfa, Rick Falkvinge, Argast Nu, Angie Roger, Tommy K Johansson, Martin […]

 9. Debatt 30/10 « Bitchslap Barbie

  […] Blog, Martin Otyg, Gerdaus skolblog, Rhodin, Blogg om programvara, Surgubben, Händelsehorisont, Rick Falkvinge, Henrik Alexandersson, Farmor Gun, Sagor från livbåten, Rick Falkvinge, Disruptive, Urban Cat, […]

Comments are closed.

arrow