Sverige kan legalisera fildelning imorgon

För drygt två år sedan skrev jag en bloggpost där jag gick igenom alla internationella avtal, och konstaterade att Sverige kan legalisera fildelning imorgon.

Den är fortfarande aktuell. Internationella konventioner sätter inga hinder i vägen. Det enda som fattas är politisk vilja.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Besviken

    Din länk är trasig, ta bort stjärnan på slutet 😛

  2. Dennis Nilsson

    Tja, det ser ut som historien kommer att upprepa sig.

    Boktryckarkonsten var när den kom ett hot mot etablissemanget, såsom fildelningen och Internet anses av våra makthavare idag.

    Det tog 400-500 år innan en “tryckpress” blev “var mans egendom”. Så kring år 2400 har vi en legaliserad fildelning.

  3. Rick Falkvinge

    Tack, länken fixad.

  4. Mikke

    Rick, ursäkta off-Topicen men hur gick det med debatten med Ponten? Finns det nåt dokumenterat? / Mikke

  5. X

    Du missar fortfarande att den upphovsrättsliga ensamrätten består av två delar. Du talar bara om exemplarframställning. Den andra delen är ensamrätten att göra verket tillgängligt för allmänheten. Där finns det inte lika långtgående möjligheter för medlemsstater att införa begränsningar.

    Kolla själv t.ex. i direktivet om upphovsrätten i informationssamhället (2001/29/EG). Direktivet ger upphovsmannen en ensamrätt till överföring till allmänheten (artikel 3). Vilka begränsningar som en medlemsstat får införa framgår av artikel 5 och där finns inget allmänt stöd för tillgängliggörande i ett fildelningsnätverk.

    Alla mål om upphovsrättsintrång genom fildelning har handlar om tillgängliggörande för allmänheten, inte exemplarframställning som du diskuterar. Ditt påstående i rubriken stämmer alltså inte.

  6. Rick Falkvinge

    X: Jag argumenterar i min andra postning varför det är en tjänstemanpåhittad tolkning som inte har något stöd i konventionerna, och i stort sett kan ignoreras.

  7. X

    Exakt vad är en tjänstemanpåhittad tolkning? Att upphovsrätten i t.ex. direktiv även innefattar en ensamrätt att göra ett verk tillgängligt för allmänheten?

    Läs artikel 3 i direktivet (2001/29/EG). Den ger upphovsmannen en ensamrätt att göra verket tillgängligt t.ex. i nätverk (on-demand). Om du påstår något annat måste du förklara dig!

    Rätten i artikel 3 får begränsas enligt artikel 5 (3). Finns det något stöd för att tillåta tillgängliggörande i fildelningsnätverk där?

Comments are closed.

arrow