Antipiratlagen IPRED1 introducerar hämnd som straffmått

Den nya antipiratlagen, även kallad piratjägarlagen, som inte alls är ett EU-direktiv utan där man bara skyller på EU-direktivet IPRED1, har nu granskats av lagrådet. Jag har tidigare skrivit om dess bakgrund.

Utöver att lagen är ett jävla monster vars lobbykorrumperade författare till tjänstemän borde sparkas hela vägen till Finland (vilket är precis vad som kommer att hända den dag Piratpartiet får något som helst inflytande i den frågan), så är det framför allt en sak som slår mig när jag läser Lagrådets yttrande. Ur lagrådsremissen:

Skadeståndsbestämmelserna i samtliga immaterialrättslagar förtydligas med avseende på de omständigheter som ska beaktas vid fastställandet av skadestånd när intrång har begåtts uppsåtligen eller av oaktsamhet. I samtliga lagar anges därmed uttryckligen att hänsyn särskilt ska tas till

1. rättighetshavarens uteblivna vinst,
2. vinst som intrångsgöraren har gjort,
3. skada på rättighetens anseende,
4. ideell skada samt
5. rättighetshavarens intresse av att intrång i immaterialrättigheten inte görs.

Lagrådet anmärker på den sista punkten (min fetstil);

Femte punkten har formulerats på ett sätt som om beräkningen av ersättningens storlek också skulle fullgöra ett allmänpreventivt syfte. I motiveringen (remissen s. 262) uttalas att det genom punkten nu kommer att tydligt framgå att det inte ska löna sig att kalkylera med intrång. Detta uttalande kan faktiskt förstås så att bestämmelsen i femte punkten ska ha ett visst avskräckande syfte. Vid föredragningen framkom dock att avsikten inte är att tillgodose något allmänintresse utan att främja enbart upphovsmannens eller rättsinnehavarens intresse. För att tydliggöra detta syfte kan punkten förslagsvis ges följande lydelse:

5. upphovsmannens eller rättsinnehavarens intresse av att intrånget inte upprepas.

Lagrådets uppgift är nu inte att bedöma om lagen är lämplig. Bara om skrivningarna är grammatiskt korrekta och inbördes konsekventa, och den inte uppenbart strider mot grundlagen.

Men vad vi har här är faktiskt något alldeles enastående. Det är en kraftig avvikelse från allt vad svenska rättsvårdande principer har haft, om att hämnd aldrig är en faktor i utdömda straff. Straff i svensk rättsskipning sätts utifrån tre mål: avskräckande, inlåsning (prevention) och rehabilitering. Brottsoffrets intresse av hämnd är uttryckligen inte en faktor i hur straffet ska bedömas, även om kvällstidningarna gjort sitt bästa för att ta oss tillbaka till medeltiden på den punkten.

Den här skrivningen, i punkt fem, ändrar på allt det.

Plötsligt ska det skadestånd, som upphovsrättslobbyn kan straffa en helt vanlig Svensson och deras söner och döttrar med, sättas utifrån upphovsrättslobbyns intresse av att hämnas på personen och allmänheten för att tekniken har sprungit ifrån dem.

Den här lagen är rena julafton för upphovsrättslobbyn. Det innebär att de inte kommer att behöva visa att de lidit en enda krona i ekonomisk förlust, utan ändå kan drämma till med stora skadestånd, bara för att de vill visa sin makt, precis som de gjort i alla andra länder med det här systemet, precis som vi påpekat gång på gång.

De tjänstemän som har skrivit den kommer inte att ha kvar sina jobb, eller någonsin vara välkomna tillbaka till offentlig förvaltning, när Piratpartiet får politiskt inflytande. Korruption av tjänstemän är en väldigt allvarlig sak. Det skriver jag mer om i nästa postning.

Med start imorgon kommer jag i en serie postningar att på område efter område gå igenom alla väsentliga problem med den här lagen. Det uppenbara är att den ger en privat lobbyorganisation mer befogenheter än det svenska rättsväsendet, och det är åt helvete.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Bloggat om Piratjägarlagen, Antipiratlagen, Ipred1 nyligen (data från knuff.se): Opassande | Svensson | Bitchslap Barbie | Motpol | Josef säger… | Copyriot | Rick Falkvinge (pp) | Rick Falkvinge (pp) igen | Anna Troberg | Christian Engström (pp) | Hax | satmaran | Dynamic Man

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Karma

  Jag vet en röst Piratpartiet kan räkna med vid nästa val, men den har jag vetat om ganska länge nu.

 2. […] har knappt några butiker kvar (jag har inte sett en skivbutik på fler år, var är de?). Rick skriver om hur IPRED1 inte ens är en biopolitisk lag längre, utan en elektronisk fotboja anpassad för […]

 3. Daniel Wijk

  Orkar inte med det här landet. Frågan är bara vart man ska flytta för att undvika vidriga politiker…

 4. Marcus

  > lobbykorrumperade författare till tjänstemän
  > borde sparkas hela vägen till Finland

  Sparka gärna västerut istället och hälsa norrmännen att de sparkar svinen vidare västerut.

 5. Larko

  Jag är övertygad om att folk i Finland mer än gärna avstår Din gåva. Korrumperade odugliga tjänstemän har vi tillräckligt som det är. Kan t.o.m tänka mig att skänka bort en del.

 6. D

  Jag har fått nog! Trodde faktiskt aldrig jag skulle rösta på Piratpartiet, men det kommer jag göra nu…

 7. Rick Falkvinge

  Larko: Jag får be om ursäkt om det jag skrev på något sätt uppfattades som att Finland förtjänade dem bättre. Jag syftade snarast på den hastighet de behöver sparkas ut ur offentlig förvaltning, och att de efter en sådan hård utspark troligtvis inte landar förrän i Finland (om de av en slump sparkas österut). Det skulle lika gärna kunna vara så att de landar i Norrland (norrut), Norge (västerut) eller Östersjön (söderut).

  Att de skulle befinna sig fysiskt i Finland efter en sådan utspark är naturligtvis ingen önskan att de ska göra samma skada där.

 8. patrick

  Sjukt.

  patricks senaste bloggpost: Först FRA sedan detta? usch för er högerblocket.

 9. […] Falkvinge skriver om hur man introducerar hämnd som straffmått: Plötsligt ska det skadestånd, som upphovsrättslobbyn kan straffa en helt vanlig Svensson och […]

 10. Cynism » Foucault och upphovsrätt

  […] Ni vet, snubben som kom på att fängelse och skola fyller samma funktion. Nyss läste jag Ricks inlägg om den senaste idiotlagen. Det slog mig plötsligt att upphovsrättsmaffian frångår denna urgamla […]

 11. Kattsand

  Bojkotta hela skiv- och filmindustrin! Varför skall man vara stödja en branch som hotar demokratin?

 12. Fredrik

  Fy fan för regeringen o dessa lagar som snart kommer göra hela nätet krypterat…………..och dessutom vill jag ge en fett smäll till alla hycklare, som alla snackade om att dom skulle stödja PP förra valet o sen bangade………..usch

 13. Insane Psycho Clowns

  piratpartiet har då min röst i valet, det är jag helt säker på!

  Insane Psycho Clownss senaste bloggpost: Morrn’

 14. […] det inte förvaltning. När man inför en privat poliskår, så är det inte förvaltning. När man återinför hämnd som straffmått, vilket inte varit fallet i åtminstone ett par mannaminnen, så är det inte förvaltning. Då är […]

 15. John Galt

  Som liberal piratkopierar jag givetvis inte och kan med trygghet fortsätta rösta på alliansen.

 16. Valleballong - håller man tyst säger man inget

  […] – “Stressdemokrati” besluta innan någon hinner säga ifrån Rick Falkvinge – Antipiratlagen IPRED1 introducerar hämnd som straffmått Mark Klamberg – Är nedmonterad polis och privat rättsskipning framtiden? Anna Troberg – Det […]

 17. […] bloggar: Jinge, Rick Falkvinge och Mark […]

 18. Kluris

  @John Galt: Jag kopierar inte saker olovandes heller. Men det innebär inte att både du och jag undgår att bli betraktade som misstänkta piratkopierare som det riktas övervakande tvångsmedel emot. Du förstår, vi lever idag i ett samhälle där vi inte längre betraktas som oskyldiga till motsatsen bevisats, och det innebär att vi måste acceptera intrång i privatlivet på förhand för att uppvisa oskuld i efterhand. Så du är precis lika misstänkt för piratkopiering som jag är, oavsett hur mycket vi än bedyrar motsatsen.

 19. H.

  Någon som vet hur lagen kommer fungera i praktiken? Kommer IP-adresser för tidigare överträdelser att lämnas ut eller kommer det gälla ip-loggning som sker efter dagen när lagen börjar gälla?

 20. Nu stoppar vi antipiratlagen! « Christian Engström (pp)

  […] som skriver om antipiratlagen: Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Jonathan Lundkvist, Mackan Andersson, Mark […]

 21. Repressiv julafton - bl.a. med piratjägarlag | Svensson

  […] i kniptångenUSA ett samhälle i upplösningHel ungdomsgeneration kan stämplas som brottslingar.Antipiratlagen IPRED1 introducerar hämnd som straffmåttBehandlar man sina medmänniskor så här?Oktober 22, 2008- I förbifarten – en avlyssningslag […]

 22. John Galt

  @ Kluris
  Det enda sättet att försvara äganderätten är att övervaka alla, och statens enda uppgift bör vara att försvara äganderätten.

 23. Madmax

  @John Galt

  Statens primära uppgift är att skydda folket, absolut inte äganderätten. Problemet är att sådana här lagföslag inte ligger i medborgarnas intresse, utan bara gynnar vissa särintressen.

 24. Bra initiativ! « PiratJanne

  […] som skriver om antipiratlagen: Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Jonathan Lundkvist, Lars Holmqvist, Mackan […]

 25. Stefan

  Vi kan ju kompromissa, sätt dem på Finlandsfärjan och släpp av dem vid gränsen… Å andra sidan så är östersjön tillräckligt förorenad så det kanske inte är nån bra ide 😉

  Allvarligt skämtat hur ska man göra för att ställa anonyma tjänstemän till svars? Vad kan vi göra på kort sikt för att sätta strålkastarna och blåslampan på dem?

  På längre sikt så anser jag att det måste finnas fungerande granskningsorgan och lagstiftning som ställer stora krav på politiker och tjänstemän med stränga straff för misskötsel.

  Jag tycker att jag ser en trend både här hemma och i EU med att besluten ska mörkas så mycket som möjligt och vi ställs inför fullbordat faktum utan reell möjlighet att påverka. Det bådar inte gott för demokratin, alls. Jag undrar om det är vår tur att återvinna demokratin och vad krävs för att vända utvecklingen?

 26. Privat poliskår « PiratJanne

  […] Falkvinge (pp) igen | Mattias tycker och tänker | Opassande igen | Basic personligt | Svensson | Rick Falkvinge (pp) #3 | ProjektPåRiktigt | Hax | Opassande #3 | satmaran | Davids åsikter | Samtidigt i Uppsala | […]

 27. Bloggtips « PiratJanne

  […] som skriver om antipiratlagen: Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Anna Troberg, Jonathan Lundkvist, Lars […]

 28. putte

  Eftersom Rick inte är jurist litar jag inte riktigt på hans tolkningar i denna fråga.

 29. Rick Falkvinge

  Putte: Ok, då ska du få en tolkning från en person som doktorerat i skadeståndsrätt:

  …då pratade han med N N, som doktorerade på skadestånd som sa “Prevention hör inte hemma i svensk skadeståndsrätt”.
  Fram till 1920 resonerade man om prevention när det gällde skadestånd men inte därefter. Nu gäller ersättning för faktisk skada.

 30. Stefan H

  John Galt: Jag tror du blandar ihop äganderätt och upphovsrätt. De är vitt skilda. Till exempel krävs det våld mot rättighetsinnehavaren för att bryta upprätthållandet av den ena men det krävs våld mot alla andra för att behålla upprätthållandet av den andra. Men skillnaderna är såklart fler. Immaterialrätt är inte äganderätt öht.

 31. Dynamic Man » Det är nu eller aldrig

  […] Falkvinge påpekar i inlägget “Antipiratlagen IPRED1 introducerar hämnd som straffmått” att den föreslagna lagen, om den blir verklighet, gör ett stort avsteg från de principer […]

 32. Rick Falkvinge (pp) » Efter FRA kommer IPRED1: dags att agera

  […] Skadeståndsbelopp i Sverige har ända sedan 1920 haft en väldigt strikt princip: skadestånd får bara utdömas för faktiska, dokumenterade ekonomiska skador. Den här lagen ändrar på det, så att film- och skivindustrin får stämma privatpersoner på fantasisummor bara för att markera sin maktposition, utan att behöva visa att de förlorat ett enda öre. (Jag bloggade om just detta.) […]

 33. Håkan

  En sak som just slog mig är att lagen kan användas för att tysta kritiker. Tänk dig Rick att de lyckas få fram DIN ip-adress. Med den i handen fabricerar de bevis som de går till domstol för att få ut dina uppgifter. Nu har de “lagligt” fått fram dem och kan välja att drämma till med ett rejält belopp. “Eller”, säger de “lägg ned PP!”

  Skrämmande tanke, privata intressen får möjligheten att censurera politiska åsikter!

 34. Några problem med antipiratlagen « PiratJanne

  […] som skriver om antipiratlagen: Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande, Anna Troberg, Anna Troberg, Jonathan Lundkvist, Lars […]

 35. Jag tror Bloggbävning 2 är här nu | Kulturbloggen

  […] av bloggare har tagit up detta, till exempel: Opassande, Min luktar oxo fisk, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Opassande, Opassande , Anna Troberg, Anna Troberg, Jonathan Lundkvist, Lars Holmqvist, PiratJanne, […]

 36. […] så att det ska verka avskräckande; de behöver inte visa att de förlorat en enda krona. Som lagrådet uttrycker det, så sätts beloppet efter “upphovsmannens eller rättsinnehavarens intresse av att […]

 37. Putte

  OK, jag tror att Rick tänkt rätt men jag är inte säker på att ordet hämnd är den korrekta termen, snarare avskräckning.

  Att tysta aktivister med juridisk utpressning kallas i USA för SLAPP suit.

  http://en.wikipedia.org/wiki/SLAPP

  För att hindra denna undertryckning av den demokratiska processen finns det i USA anti-SLAPP suit lagar.

 38. Larko

  Ja, Rick, jag förstår att Du inte hade Finland som sikt. Med tanke på hastighet kan vi väll lägga till lite styrka i sparket och behålla riktningen österut. I så fall hamnar de där jävlarna i Ryssland. 😛

  Larkos senaste bloggpost: Impartial poll

 39. Kriget mot fildelningen « PiratJanne

  […] Mary X Jensen, Marcin de Kaminski, Opassande, Jinge, Urban Cat, Andra Sidan, Drottningsylt, Rick Falkvinge, Nätkoll.se, Tommy K Johansson, Opassande, Scaber Nestor, David Wienehall, Christopher Kullenberg, […]

 40. […] Polispatrullen. Rick Falkvinge Josh. teflonminne. vfu gruppen. Lake Hiro. Satmaran. Satmaran […]

 41. […] Skadeståndsbelopp i Sverige har ända sedan 1920 haft en väldigt strikt princip: skadestånd får bara utdömas för faktiska, dokumenterade ekonomiska skador. Den här lagen ändrar på det, så att film- och skivindustrin får stämma privatpersoner på fantasisummor bara för att markera sin maktposition, utan att behöva visa att de förlorat ett enda öre. (Jag bloggade om just detta.) […]

 42. Gammal och trött retorik « PiratJanne

  […] Eslöv, Rick Falkvinge, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, Jonatan Kindh, Rick Falkvinge, Opassande, Annarkia, Illinoise, Andra Sidan, Beta Alfa, Drottningsylt, Argast Nu, Angie Roger, […]

 43. […] Jens O., Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Rasmus Fleischer, Urban Cat, Opassande, Rick Falkvinge, Folkpartiet Eslöv, Opassande, Jonatan Kindh, Andra Sidan, Drottningsylt, Annarkia, Illinoise, […]

 44. ISacco

  man lackar ut på alla befängda förslag. Läs mitt brev till våra riksdagsledamöter och några av deras svar på min blog

 45. […] Skadeståndsbeloppet behöver inte vara någon faktiskt förlust, utan kan sättas helt utifrån rättighetsinnehavarnas intresse av att avskräcka från framtida rättighetsintrång. […]

 46. X

  Formuleringen av punkt 5 i den föreslagna 54 § är kanske inte helt lyckad. Men det framgår mycket tydligt av motivering (lagrådsremissen s. 218) att syftet inte är att ändra på den väl förankrade principen att bara den faktiska skadan ersätts. Rättighetshavarna ska styrka sin faktiska skada, men domstolen har vissa möjligheter att uppskatta den. Att vi skulle få se några vansinnesskadesstånd är knappast troligt.

  På ett principiellt plan skulle jag vilja råda dig att inte ta till brösttoner mot alla punkter i de förslag som du inte gillar. Om dina uttalande i delar är missvisande tror jag att du tappar i trovärdighet generellt. Koncentrera dig på punkter där du har har ett gediget faktaunderlag. Det kan säkert vara tillräckligt för att vara kritisk många gånger.

 47. Upphovsrättsslobbyns argument « PiratJanne

  […] Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, Andra Sidan, Badlands Hyena, ICMPECHO, Fajaf Blog, Rick Falkvinge, Martin Otyg, Opassande, Gerdaus skolblog, Rhodin, Blogg om programvara, Surgubben, […]

 48. Debatt 30/10 « Bitchslap Barbie

  […] Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, babilou.se, Rick Falkvinge, Att älska Alex Schulman, Opassande, Urban Cat, Lemeno, Satmaran, Händelsehorisont, Andra Sidan, […]

 49. Fler riksdagssvar | Basic personligt

  […] är de noll kronor som min fildelning har orsakat. Slit dem med hälsan. Synd bara att det inte står så. Han slutar bra: Det är förmodligen inte värt att riskera böter, när det kanske bara kostar […]

 50. Seriös Ipred-förespråkare sökes « Christian Engström (pp)

  […] – Är det rätt att lägga över rätten att bestraffa fildelare på privata företag, genom att för första gången i svensk rätt införa “punitive damages”, alltså skadestånd som inte är baserade på skada utan bara är till för att avskräcka? […]

 51. Mårten Schultz

  Punitive damages behöver inte vara motiverat av hämnd-tankar. Det kan också vara motiverat av ambitionen att skapa effektiva rättsmedel mot rättigheter som rättsordningen anser bör skyddas.

  Jämför med lagen om företagshemligheter. Om jag som arbetstagare på ett biokemiföretag får reda på hemligheter som jag sedan använder för att starta mitt eget företag och tjäna pengar på hemligheten så kan jag bli betalningsskyldig. Skadestånd skall utgå, och skadeståndet skall som utgångspunkt ge rättighetsinnehavaren ersättning motsvarande skadans storlek. Men tänk om jag tjänar mycket mer på att företa den rättsstridiga handlingen än vad skadan är “värd”. Då har jag fortfarande ett incitament att göra det felaktiga och sedan betala – det tjänar jag på. Här kan det vara rimligt att skadeståndet beräknas utifrån dels skadan, dels min vinst – alternativt kanske bara utifrån min vinst.

  Är det ett bestraffande skadestånd? I vissa rättsordningar kan det falla under sådana begrepp. Är det rimligt? Jag tycker det.

  Problemet är att rättigheten i sig kanske inte är skyddsvärd, eller i alla fall inte skyddsvärd i den utsträckning som lagstiftaren antar vid ett enskilt tillfälle. Men då är det i första hand rättigheten som skall ifrågasättas och inte remedierna. (Vilket jag vet att ni gör, förstås.)

  Mårten Schultzs senaste bloggpost: Integritetsintrångens pris

 52. Mårten Schultz

  Addendum: Rubriken är missvisande. Det är inte ett straffmått som vi talar om här utan en beräkningsmodell för skadestånd.

  Om allt detta skriver jag i min när som helst kommande bok Kränkning. (Jure 2008). Hade det inte varit för den där finanskrisen så hade boken varit i handeln redan. Eller om det är de där somaliska piraterna som tagit den. Jag vet inte.

  I min bok introducerar jag just en modell för beräkning av skadestånd vid kränkning utifrån just vinstsynsätt. Mina exempel är dock tagna från allvarligare kränkningar som trafficking. Men modellen kan appliceras även på andra situationer, tror jag.

  Hur som helst: Det är inte skadeståndsrätten som står för problemen här utan immaterialrätten, och där finns det onekligen problem.

  Mårten Schultzs senaste bloggpost: Integritetsintrångens pris

 53. Anaïs

  En sak har jag svårt att förstå: Varför ligger (många)kreativa människors lojalitet hos de här maffialiknande institutionerna istället för hos de egna “kulturkonsumenterna”? Varför lierar sig kulturskapare med den här rovgiriga industrin – som håller på att skapa tidernas bad-will omkring sig? Kort sagt: Hur har t ex skivindustrin lyckats få artister att tro att de (industrin) är artisternas enda chans att få pengar till mat?

 54. Malin

  Hej! Vi håller på med ett skolarbete om Piratpartiet och skulle gärna vilja komma i kontakt med Rick Falkvinge. Skulle vara bra om jag fick hans e-post eller telefon nr.
  Tack på förhand!

 55. Anonym

  Rick är upptagen med virusskanning.

  Nästa fråga är hur mycket Guldpirat blev för november!

  Skall Falkvinge få 30000 kronor i månaden i arvode av partiet så småningom, så bör han koncentrera sig på partiets saker.

  /Anonym

 56. Anna Troberg » Det kommer ALDRIG att jagas fildelare i mitt namn!

  […] storbolagens maffiametoder i längden. För det är faktiskt maffiametoder det handlar om. Den nya piratjägarlagen introducerar nämligen hämnden i det svenska rättssystemet. Det är något helt nytt och innebär ännu ett lågvattenmärke för […]

 57. Rick Falkvinge (PP) » När maktstrukturerna utmanas, gnisslar de

  […] här är otroligt upprörande. Jag skrev en längre bloggpost om det här. Kortfattat, så införs en ny mätning av skadeståndets belopp i lagen, så att skadeståndet […]

 58. […] här är otroligt upprörande. Jag skrev en längre bloggpost om det här. Kortfattat, så införs en ny mätning av skadeståndets belopp i lagen, så att skadeståndet […]

 59. Batsard

  Jag mår mer och mer illa desto mer jag får veta om IPRED. Jag kommer känna mig paranoid varenda gång jag skriver på olika messengers osv. Speciellt då allt loggas, och dom servrarna kommer nog inte vara ohackade länge…

Comments are closed.

arrow