Efter FRA kommer IPRED1: dags att agera

De säger att det aldrig är så mörkt som precis innan det blir helt kolsvart. Nu är det inte riktigt så illa, men det är lätt att bli frustrerad över den fullständiga mattbombning av medborgarrättskränkande lagar som vältras ut över oss just nu.

Som vi vet gick FRA-lagen om massövervakning igenom i somras. Det såg ljust ut ett tag, med den opinionsstorm som vi piskade upp, men tyvärr gick skitlagen igenom ändå. Det finns ett par livlinor kvar, i form av motioner om att riva upp den igen, men det börjar se riktigt mörkt ut.

Under tiden har annat sattyg smugit sig fram. Grejer som vi behöver agera på. Vi alla – du och jag och alla andra engagerade medborgarrättsaktivister. Det handlar om att upphovsrättsindustrin ska få polisbefogenheter. Det handlar om att de ska kunna stämma vanliga Svensson på stora belopp som de inte ens har förlorat, bara för att kunna visa sin makt.

Antipiratlagen IPRED1 – vad är det?

Det har lagts ett nytt lagförslag som ömsom kallas för antipiratlagen, ömsom för piratjägarlagen, ömsom för IPRED1 (efter det EU-direktiv som den delvis bygger på). I onsdags gav lagrådet grönt ljus för regeringen att gå vidare med lagförslaget, att lägga fram det för riksdagen som en s.k. proposition.

Antipiratlagen IPRED1 innebär, i korthet, följande:

 • Film- och skivindustrin får rätt att få ut vem som abonnerat på en viss IP-adress på nätet vid ett visst klockslag, om de visar en domstol “skäliga bevis” för att fildelning har skett från den IP-adressen. En skärmbild (som är superlätt att fabricera) kommer med 105% sannolikhet att vara mer än tillräckligt. Detta innebär bara i sig att de får större befogenheter att kränka personlig integritet än den svenska polisen (som inte kan få ut sådana uppgifter utan att ett brott kan ge åtminstone fängelse, och ofta fleråriga fängelsestraff).
 • Med dessa uppgifter i handen skickar de ett kravbrev till abonnenten för internetabonnemanget (som inte behöver vara samma person som fildelat). Där står det i allt väsentligt “betala en månadslön, annars stämmer vi dig på fyra månadslöner. Vi har bevis och du kan inte vinna. Tar du det till domstol får du dessutom betala rättegångskostnaderna”. De flesta betalar i ren skräck för att få problemet att försvinna. Det är så upphovsrättslobbyn har gjort i varje annat land där de fått den här rättigheten och det finns ingen anledning att tro att de skulle göra annorlunda i Sverige. Detta är inget annat än statligt sanktionerad utpressning. Rättssäkerheten är obefintlig.
 • Skadeståndsbelopp i Sverige har ända sedan 1920 haft en väldigt strikt princip: skadestånd får bara utdömas för faktiska, dokumenterade ekonomiska skador. Den här lagen ändrar på det, så att film- och skivindustrin får stämma privatpersoner på fantasisummor bara för att markera sin maktposition, utan att behöva visa att de förlorat ett enda öre. (Jag bloggade om just detta.)
 • Den fildelare som dömts i domstol ska kunna åläggas att betala en tidningsannons eller motsvarande där det står att han eller hon har blivit dömd, och för vad. Detta är också något som aldrig förekommit tidigare.
 • Politikerna hävdar att det hela kommer från ett EU-direktiv, “sanktionsdirektivet” eller IPRED1. Det är en ren lögn rakt upp och ner. För det första, så kräver EU-direktivet bara att abonnentuppgifter får tas fram i samband med en rättegång, inte att privata intressen ska kunna få ut dem bara för att de påstår något. För det andra har EG-domstolen uttryckligen slagit ner den delen av direktivet; den gäller inte längre. (För mer bakgrund om sanktionsdirektivet IPRED1, se den här bloggposten.)

Detta i ett land där statsministern tydligt sagt att polisen inte ska jaga en hel ungdomsgeneration. Ja, det kanske var sant, men han kanske skulle lagt till att de tänkte låta privata intressen göra det istället.

Detta är ett lagförslag som skapar en privat poliskår med befogenheter att stämma privatpersoner på fantasisummor bara för att hämnas på att den tekniska utvecklingen har sprungit förbi dem.

Det finns många som bloggar om lagen just nu, för den som vill läsa mer. Dessa har bloggat om Piratjägarlagen, Antipiratlagen, Ipred1 nyligen (data från knuff.se): Opassande | Davids åsikter | Intensifier | Anna Troberg | andra sidan | Christian Engström (pp) | Dynamic Man | PiratJanne | www.webhackande.se | Rick Falkvinge (pp) | Minimaliteter | Opassande igen | Anna Troberg igen | Drottningsylt | Rick Falkvinge (pp) igen | Argast Nu | PiratJanne igen | Opassande #3 | Högerkonspiration | Under den svarta natthimlen | SVT Opinion – redaktionsblogg | Farmorgun i Norrtälje | Mina Moderata Karameller | Basic personligt | insane psycho clowns | Rick Falkvinge (pp) #3 | PiratJanne #3 | Opassande #4 | Copyriot | PiratJanne #4 | PiratJanne #5 | Mattias tycker och tänker | Basic personligt igen | Bitchslap Barbie | Karl Sigfrid | Mikael Persson | Svensson | V, fildelning & upphovsrätt | ProjektPåRiktigt | Hax | satmaran | Daniel Scythe | Davids åsikter igen | Samtidigt i Uppsala | Klibbnisses Blogg | Intensifier igen | Hax igen | Svensson igen | Bitchslap Barbie igen | Dumheterna | Rick Falkvinge (pp) #4 | Rick Falkvinge (pp) #5 | Motpol | Josef säger… | Copyriot igen | Anna Troberg #3 | Christian Engström (pp) igen | Hax #3 | satmaran igen

Agera!

Men det är inte försent att agera ännu. Partiledningarna i Alliansen försöker fortfarande lyssna efter hur lagförslaget tas emot. Nu är det dags att berätta det för dem. Och för att göra det, så behöver vi alla agera. Riksdagsledamöterna behöver känna och förstå att det finns ett massivt medborgartryck mot de här dumheterna. Just därför behöver vi alla agera.

Men det är bråttom. Vi har högst två veckor på oss innan propositionen läggs (bloggpost om det här). Därefter är positionerna låsta; efter det kan vi inte längre påverka hur lagförslaget kommer att se ut.

Det vi alla, alla, behöver göra är att maila riksdagsledamöterna. Vi behöver visa dem vad vi vanliga medborgare anser om den här nedmonteringen av medborgarrätt och rättssäkerhet. Skriv ett personligt mail till den här listan med riksdagsledamöter (alla) eller till en lista du sätter ihop själv. Skriv inte i egenskap av pirat, utan i egenskap av helt vanlig medborgare, och kom ihåg att vara hövlig. Man vinner inte över någon till sin sida genom att idiotförklara dem; i stället behöver vi ärligt och uppriktigt peka ut problemen med att skapa en privat poliskår med större befogenheter än den svenska polisen som har rätt att stämma vanliga medborgare på fantasibelopp utan att ha förlorat en enda krona.

Här är ett exempel på ett sådant mail, som Daniel Brahneborg skickat. Om du vill ha mer inspiration så listar Rasmus Fleischer ett par bra stödpunkter.

Och kom ihåg att det är bråttom. Gör det idag, eller åtminstone de närmaste dagarna när du känner att du läst in dig på problematiken. Läs den här posten av Christian Engström för mer inspiration om hur du kan påverka. Ring några riksdagsledamöter. Blogga. Prata med kompisar. Det är enklare än man tror. Det är väldigt enkelt att helt enkelt inte vara tyst. Och vi är många – tillsammans skapar vi ett oerhört tryck som inte går att ignorera. Men då krävs också att vi alla agerar. Gör det idag.

Det går bra för Ung Pirat

I lite positiva nyheter går det bra för Ung Pirat just nu. Alldeles nyligen kom rubriker om att Ung Pirat nu är större än SSUUng Pirat är det tredje största ungdomsförbundet, efter MUF och KDU.

Ung Pirats förbundsordförande Stefan Flod var också i gammelmedia igår morse, i SVT Rapport, och berättade om att Ung Pirat engagerar ungdomar. Sevärt.

Fler nyhetslänkar om Ung Pirat hittar du i den här bloggposten från förbundssekreterare Mattias Bjärnemalm.

Om du inte ser någon aktivitet…

Det kan hända att du upplever att det inte finns så mycket aktiviteter för Piratpartiet eller Ung Pirat där du bor. Det kan faktiskt vara så enkelt att det inte finns någon som har organiserat Piratpartiet där ännu.

Vi hade en stark rikstäckande organisation inför valet 2006. Efter valet blev det lite stiltje, både i frågorna och i aktivitet, och då klarade sig våra starkaste fästen kring universitets- och högskolestäder alldeles utmärkt, medan andra drabbades av ett aktivitetsfall.

Med det vill jag säga att om du är frustrerad över att det händer för lite, så kan det hända att det finns många andra i ditt område som delar den frustrationen, och bara väntar på att någon ska ta tag i det hela. Det kanske är du? Det finns inget som hindrar någon från att börja styra upp saker på kommun- och valkretsnivå där det händer för lite.

Maila gärna mig och vår partisekreterare Mårten personliga reflektioner kring aktivitetsnivån, också. Det är alltid intressant att höra.

Till sist en personlig notering

Till sist vill jag göra en personlig notering. Jag söker jobb. 🙂 Ja, på riktigt. Jag har drivit partiet utan någon inkomst alls ganska länge nu, och behöver helt enkelt pengar till mat och hyra för att kunna fortsätta driva partiet bra. Världsliga men viktiga ting.

Jag är duktig på allt som har att göra med att koordinera människor i tekniska miljöer, oftast med titeln teknikchef, projektledare, utvecklingschef eller CTO, men jag är också en fena på helt vanlig systemutveckling. Min största styrka ligger i hur jag kan få människor att arbeta tillsammans. Jag är baserad i Stockholm (detta skickas till hela landet, men de flesta känner någon i och kring Stockholm). Du hittar min CV här. Jag arbetar ibland i uppdragsform, ibland i anställningsform — just frågan om konsult eller anställd är inte så viktig.

Höres,
Rick

Detta är ett nyhetsbrev som skickades till medlemmar i Piratpartiet och andra intresserade. Kommentera det på Piratpartiets forum. Det går bra att kommentera anonymt.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] tro. jag har – liksom tkj – inte hunnit eller orkat sätta mig in i nya skrotet, men rasmus och rick presenterar problematiken väl. resten av bloggskaran förtjänar också att läsas, gör det […]

 2. […] (IPRED1 – “civilrättsliga sanktionsdirektivet”) är omoralisk då den ger större befogenheter till just sådana branschorganisationer än vad polisen har idag. I korthet kräver lagen idag att poliser som vill ha ut samma information av […]

 3. […] ökar vi trycket och fortsätter maila våra riksdagsledamöter. De kanske tycker att vi inte har läst lagen — men det har vi. Och dessutom vet vi från […]

 4. […] Angie Roger, Tommy K Johansson, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Opassande, Martin Otyg, Rick Falkvinge, Rose-Mari Södergren, Charlotte Wiberg, Satmaran, Dick Bengtson, Jan Lindgren, Insane Clowns, […]

 5. […] Kullenberg, Rick Falkvinge, Opassande, Rejås Blog, Jan Lindgren, Henrik Alexandersson, Opassande, Rick Falkvinge, Jens O., Rasmus Fleischer, Urban Cat, Piratbyrån, Jan Lindgren, Opassande, Jan Lindgren, Jan […]

 6. […] De kommer med tingens inneboende logik att sträva efter att maximera sin effektivitet, vilket om ingen säger stopp sätter p för vår frihet. Jag har svårt att föreställa mig att ens den mest förhärdade […]

 7. […] Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Andra Sidan, Sidvind, Opassande, Staffan Danielsson, Rick Falkvinge, Christopher Kullenberg, Rejås Blog, Jan Lindgren, Opassande, Jan Lindgren, Piratbyrån, Henrik […]

 8. […] Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Opassande, Händelsehorisont, Satmaran, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Opassande, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, […]

 9. […] Jan Lindgren, Enligt Min Humla, Rättshaveristen, Opassande, Mikael von Knorring, Martin Otyg, Rick Falkvinge, Mary X Jensen, Olofs blogg, Jan Lindgren, Nonsens, garrar och allt därimellan, Opassande, Jan […]

Comments are closed.

arrow