Måste läsas: skivbolagens utpressning i Danmark

Signaturen Tobias har fått svar från en riksdagsledamot. Arrogansen är total och fullständig, när de svarar på precis samma sätt som med FRA-lagen: vi som förstår spelplanen “har troligen inte läst lagförslaget, eller inte förstått“.

Med facit i hand vet vi att riksdagsledamöterna inte läste FRA-lagen. Det var vi bloggare som gjorde det. Vi bloggare har dessutom läst både det EU-direktiv som lagen delvis bygger på, lagrådsremissen, och alla andra källdokument.

Med det som bakgrund blir den här riksdagsledamotens svar tyvärr mest en stilstudie i arrogans. Jag hoppas att andra uppför sig bättre.

Men det finns någon som vet ännu mer vad resultatet av den här lagen blir. Ole Husgaard har sammanfattat vad som hänt i Danmark sedan skivindustrin fick sådana befogenheter där, och Emma har översatt. Det är ett måste att läsa.

Det tog närmare åtta år, ett självmord och tusentals uppskrämda människor som betalade miljoner de inte hade behövt att betala. Men nu har vi äntligen fått prejudikat som säger att man inte kan peka ut vem som begått upphovsrättsbrott enbart med hjälp av ett ip-nummer.

Kom ihåg att dansk och svensk lag är väldigt lika. Om du vill ha samma lagstiftning i Sverige, så skulle jag vilja fråga: Hur många självmord, orättvisa betalningar och förstörda liv vill du se innan ni får ett prejudikat?

Läs. Nu.

Nu ökar vi trycket och fortsätter maila våra riksdagsledamöter. De kanske tycker att vi inte har läst lagen — men det har vi. Och dessutom vet vi från erfarenhet att de inte har läst den, utan bara fått den “förklarad” för sig.

När det gällde FRA-lagen så var den förklaringen grovt förenklad och undvek de centrala frågorna. Det finns ingen anledning att tro att det är annorlunda den här gången.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Bloggat om Piratjägarlagen, Antipiratlagen, Ipred1 nyligen (data från knuff.se): Opassande | Mina Moderata Karameller | yo mstuff! | Rick Falkvinge (pp) | ProjektPåRiktigt | Opassande igen | EXORCISTEN | Nätkoll.se | Tommy K Johansson | Anna Troberg | Christian Engström (pp) | scaber_nestor | www.webhackande.se | Rick Falkvinge (pp) igen | Opassande #3 | Anna Troberg igen | Rick Falkvinge (pp) #3 | andra sidan | Opassande #4 | Drottningsylt | Rick Falkvinge (pp) #4 | Davids åsikter | Intensifier | Opassande #5 | Dynamic Man | PiratJanne | Minimaliteter | Argast Nu | PiratJanne igen | Högerkonspiration | Under den svarta natthimlen | SVT Opinion – redaktionsblogg | Farmorgun i Norrtälje | Mina Moderata Karameller igen | Basic personligt | insane psycho clowns | PiratJanne #3 | Copyriot | PiratJanne #4 | PiratJanne #5 | Mattias tycker och tänker | Basic personligt igen | Bitchslap Barbie | Karl Sigfrid | Mikael Persson | Svensson | V, fildelning & upphovsrätt | ProjektPåRiktigt igen | Hax | satmaran | Daniel Scythe | Davids åsikter igen | Samtidigt i Uppsala | Klibbnisses Blogg | Intensifier igen | Hax igen | Svensson igen | Bitchslap Barbie igen | Dumheterna | Rick Falkvinge (pp) #5 | Rick Falkvinge (pp) #6 | Anna Troberg #3 | Motpol | Josef säger… | Copyriot igen | Christian Engström (pp) igen | Hax #3

Gammelmedia om Piratjägarlagen, Antipiratlagen, Ipred1 nyligen: Mikael von Knorring: Piratjägarlagen öppnar för hot och utpressning (SVT)

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Nedslag på internet « PiratJanne

  […] Nedslag på internet Ema har översatt Ole Husgards berättelse om hur det går till i Danmark sen de fick sin version av antipiratlagen. Hårresande historia som inkluderar ett självmord. Rick Falkvinge skriver bra om den och riksdagsledamöternas arrogans. […]

 2. Richard

  Jag fick samma inledning på ett svar, troligen från samma moderat. Trist försök att dumförklara någon som ändå röstade på alliansen i senaste valet. Är det så man skaffar sig väljare? Hej då Moderaterna och Hej Piratpartiet!

 3. H

  […] Opassande Annarkia Lindahl VFUgruppen BA Karamelltanten Weddhack Piratjanne Kulturbloggen Falkvinge Projekt p

 4. Rick Falkvinge

  Richard: Välkommen!

 5. Jesper

  Jag tycker det är riktigt hemskt att det ska behöva gå så långt som i Danmark.

  Förtroende till staten är inte något man har längre.

  Det är bara att fortsätta kämpa 🙁

 6. Daniel Wijk

  Richard: Om du kan få med dig några före detta partivänner så är dom lika välkomna dom också!

  Om jag inte minns fel är väl Rick utvandrad från moderaterna också från början?

 7. Rick Falkvinge

  Daniel: Ja, det stämmer. Men just de här dagarna känns det som jag har mer gemensamt med v och mp (och vissa enstaka ledamöter inom m som tyvärr jobbar i motvind).

 8. Anders Hansson

  Det jag inte förstår. Jag hoppas att Svensk massmedia får upp ögonen på just hur medieföretagen i Danmark hanterade sina nya befogenheter. Kan vi skriva hur elaka andra företag är.

  Jag tycker den fokusen måste komma fram. Upplysa. Vi sitter ju faktiskt med facit i hand här. Våra danska bröder är lika oss på många sätt. Så jag övertygad att de svenska bröderna inom mediebranchen. Kommer också börja skicka hotbrev.

  Hur får vi vår massmedia att lyssna. Aftonbladet och expressen är ett exempel som bra spinna på sensation.

  Jag ser framtidens rubriker gå i pressen ifall lagen går igenom
  “13 åring i familjen fildela, familjen hotad med skadestånd på 25.000 kr”.
  “Eknomiska hotbrev skakar ungdoms genration”

  osv. osv.

  Jag vet inte hur vi får upp ögonen på massmedia. De skriver ju helst om kändisar. Jag vill göra något.

  Just det här visste jag själv inte om. När vi har klara besked hur skamligt denna branch beter sig. Normal-svensken tror nog att det blir normal svensk rättegångs-hantering. En smäll på handen och lite dags-böter. Inte tror vi att hotbrev ifrån advokater och företag.

  Just hanteringen är skamlig i danmark. Jag tror just att skriva till SVT opnion och andra. SVT har ju börjat förstå internet genrationen. Jag själv är dyslektiker som ni kanske märker. Men jag talat med alla jag känner om detta idag.

  Jag tror det behövs faktiskt lyfta fram att familjer kan drabbas. Då deras tonåringar kan åka dit så kan familjerna få framtidens hotbrev. I vissa fall kan ju faktiskt barn bli skyldiga i brott. Jag övertygad att 11-12 åring kan fildela upprättskyddad material.

  Jag är faktiskt så arg. Jag vill göra något. Jag har skrivit. Jag tror också att skriva på politikers bloggar i kommentarerna hjälper.

  Tack för mig,
  En person som önskade han kunde göra mer.

 9. Kriget mot fildelningen « PiratJanne

  […] Ipred1 nyligen: Opassande, Piratbyrån, Argast Nu, Jan Lindgren, Angie Roger, Tommy K Johansson, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Opassande, Martin Otyg, Rick Falkvinge, Rose-Mari Södergren, Charlotte […]

 10. […] I Danmark där de har liknande hårda antipiratregler som den svenska högerregeringen nu vill införa har jakten till och med fått människor att begå självmord. Satmaran bloggar om det och Rick Falkvinge. […]

 11. Gammal och trött retorik « PiratJanne

  […] Rick Falkvinge, Opassande, Staffan Danielsson, Jan Lindgren, Andra Sidan, Christopher Kullenberg, Rick Falkvinge, Opassande, Rejås Blog, Jan Lindgren, Henrik Alexandersson, Opassande, Rick Falkvinge, Jens O., […]

 12. Kattsand

  Att begära 250 000kr för en enda nerladdning är ju missbruk av lagen. Skivbolagsfascisterna går bokstavligen över lik för att statusera exempel. Om man nu måste göra något, tycker jag t.ex att SVT’s förslag att man tar ut en avgift på bredbandet på samma sätt som på kasettband är en bättre idé.

 13. […] Engström, Opassande, Anna Troberg, Jan Lindgren, Jens O., Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Andra Sidan, Sidvind, Opassande, Staffan Danielsson, Rick Falkvinge, […]

 14. Upphovsrättsslobbyns argument « PiratJanne

  […] Välkommen Webbutveckling AB, Rick Falkvinge, Opassande, Galna kocken´s kylskåp., Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Opassande, Händelsehorisont, Satmaran, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, […]

 15. fredrik

  Jag är så jävla trött på att vi ska bli idiotförklarade hela tiden. Jag är en normalkonsument av kultur, har bland annat guldkortet på sf bio, spelar 2st mmorpg spel och köper en och annan dvd när det ges utrymme för detta. Vad jag också gör är att ladda ner film och serier via bittorrent. Jag känner mig inte särskilt kriminell för det även fast vissa människor tycker jag är det.
  Är det inte dags att folk lägger ned sina vapen och möts på halva vägen? Jag är possitiv för tex en avgift som gör det lagligt, det jag inte är positiv till är hur vi har politiker som inte verkar fatta något som jämnställer en nedladdad fil med matriell stöld hur man nu ens kan dra den parallelen. Vi är en demokrati inte en utopi så det kanske är dags för våra demokratiskt valda politiker att vakna upp o lämna sin “utopi” se verkligheten och börja smöra för oss väljare iställe för några multinationella företag.

  /fredrik

 16. Rickard Olsson

  Det finns många problem med en fildelningsavgift på bredbandet. För det första föreslår STIM 150:- per månad, men det gäller ju enbart musik. Sedan kommer Hollywood, dataspelsbranschen, talboksinläsarna och Microsoft att ställa sig i kön medan avgiften ökar uppemot tusenlappen. Vi ska komma ihåg att det här är exakt samma människor som på fullt allvar hävdade att deras “tappade intäkter” (trots att de alla gör rekordvinster år efter år) motsvarade 1500:- i månaden för alla svenskar mellan 15 och 30 år…

  Till sist kommer porrindustrin att vilja ha sin (rätt stora) del av kakan. När allt är klart så har vi alltså ett system där ett par insamlingsorganisationer stjäl en dryg tusenlapp i månaden av vanligt folk och ger hälften vidare till Per Gessle, ett par skivbolags- och filmbolagspampar, Steve Ballmer och Rocco. De små icke etablerade artisterna, författarna och programmerarna får, som vanligt, inte ett öre.

  Det är, kort sagt, ett riktigt lömskt skitförslag som borde raderas direkt utan att smutsa ner papperskorgen.

  Rickard Olssons senaste bloggpost: Baggis

 17. Debatt 30/10 « Bitchslap Barbie

  […] Satmaran, Frihet, Fildelning och Feminism, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Enligt Min Humla, Rättshaveristen, Opassande, Mikael von Knorring, […]

Comments are closed.

arrow