Antipiratlagen IPRED1: Politiska svek

Vi går vidare och tittar på problemen med Antipiratlagen / Piratjägarlagen IPRED1. Många har slagits för att sätta sitt namn på den här lagen, eftersom namnet är en del av problematiseringen. IDG var först med Piratjägarlagen, sedan kom större delen av gammelmedia med Antipiratlagen. Jag undrar om inte Copyriot kommer närmast med Privatpolislagen.

Men trots allt teoretiserande och problematiserande, så finns det få saker som talar så tydligt som när man ser konkreta exempel på vad det här leder till. Igår postade Emma en översättning från Danmark. Idag postar Janne en sammanställning av upphovsrättslobbyns agerande, som även den hamnar under kategorin “måste läsas“. Till exempel ville den amerikanska filmlobbyn stämma privatpersoner på 150.000 dollar, ungefär en miljon kronor, per nedladdad film. Det är den lobbyn som nu håller på att få sin vilja igenom här i Sverige.

Det är en sak att läsa teoretiska resonemang. Det är något helt annat att själv se mönstret i en uppsjö av systematiska, grova och flagranta övergrepp mot vanliga människor av en miljardindustri.

Missa heller inte den referenspostning som Janne gjorde nu på morgonen om en hundraårig historik av framstegsmotstånd från upphovsrättslobbyn.

Detta är en postning i serien Problemen med Antipiratlagen IPRED1. Postningar i serien:

 1. Förvaltning vs politik (23 oktober)
 2. Polisen ska vara polis (24 oktober)
 3. Politiska svek (26 oktober)
 4. Rättssäkerhet och utpressning (28 oktober)
 5. Operatörernas ansvar (29 oktober)
 6. Digitala analfabeter (30 oktober)
 7. Identitet och teknikutveckling (2 november)
 8. Statens impartialitetsgaranti (4 november)
 9. Perverterad upphovsrätt (5 november)
 10. Lagen fungerar ändå inte (6 november)

Problem 3: Politiska svek

Det finns en väldig skillnad mellan vad politikerna lovar och försäkrar, och hur det här lagförslaget faktiskt ser ut. Vore jag nu inte så cynisk skulle jag vänta mig frågor som “hade du väntat dig något annat?”, men i just det här fallet får det väldigt stora konsekvenser.

“Låt oss visa att vi lever med vår tid”, sa dåvarande statsministerkandidaten Fredrik Reinfeldt i SVT på onsdagskvällen före valsöndagen 2006, och tillade att “Jag vill inte jaga en hel ungdomsgeneration”. Det var som svar på en direkt fråga ifall fildelningen behöver legaliseras.

Sedan gick det ungefär ett halvår innan Dagens Nyheter, tätt efter IDG och bloggare, slog på larmklockan om att precis ett sådant förslag höll på att förberedas — ett lagförslag som skulle låta industrin jaga en hel ungdomsgeneration.

Sedan gick det ett tag till. På måndagen under Almedalsveckan 2007 publicerade Justitiedepartementets tjänstemän sin promemoria, så att den skulle få så lite uppmärksamhet som möjligt. Sedan gick det nio dagar innan EG-domstolen fetmosade den delen av direktivet.

På våren 2008 aviserade justitieministern och kulturministern att de ändå tänkte gå vidare med lagförslaget. Då sade Beatrice Ask så här i SVT:

— Ska det finnas någon tröskel?

Det ska vara mer omfattande lagöverträdelser för att det ska vara vettigt, och det tror jag alla är överens om. […] Vår ambition är ju inte att i första hand komma åt en enstaka fildelare, utan dem som mer systematiskt använder material på nätet för detta ändamål.

— Kommer det att råda partipiska i det här avseendet?

Nä, men det är ju naturligtvis viktigt att man följer sitt parti, men jag tror ju alltid att bra argument vinner i längden. […] Om ett statsråd skulle ha synpunkter på hur riksdagsgrupper och riksdagsledamöter skulle agera, så tror jag att man skulle få väldigt stora problem. [Det uttalandet är rätt intressant i skuggan av FRA-debatten.]

— Till sist, hur stämmer det här överens med gamla uttalanden som har gjorts om att man inte ska jaga en hel ungdomsgeneration?

Det stämmer väl överens med det, därför att det handlar ju inte längre om någon ungdomsgeneration…

— Man jagar flera generationer?

Fredrik Reinfeldt, å andra sidan, sade så här till TT:

Det här är i stället för att jaga en hel ungdomsgeneration. Det här är en legal grund för att komma åt dem som varit det riktiga hotet mot upphovsrätten, nämligen de som i stor skala ägnat sig åt att fördela upphovsrättsligt material.

TT: Men kommer inte unga som laddar ned film eller musik då och då också att bli jagade?

Inte så som jag menar att förslaget är utformat. Jag tycker snarare att detta är ett sätt att säkerställa det som var mitt syfte, nämligen att vi inte ska jaga en hel generation utan att komma ihåg att det allvarliga hotet mot upphovsrätten är de som i större skala ägnat sig åt detta.

(Länktack till Henrik Alexandersson.)

Problemet är att det här bara var helt tomma ord. Det finns inget som helst krav på storskalighet i den lagda lagrådsremissen. Om man fildelat en enda musikfil, så är man lovligt byte för privatpolisen.

Det är ett monumentalt politiskt svek att låta en privat industri gå efter en hel ungdomsgeneration utan att över huvud taget sätta några begränsningar.

Ingen privatpolis i Sverige. Säg nej till upphovsrättslobbyn.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Bloggat om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Christian Engström, Opassande, Anna Troberg, Jan Lindgren, Jens O., Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Andra Sidan, Sidvind, Opassande, Staffan Danielsson, Rick Falkvinge, Christopher Kullenberg, Rejås Blog, Jan Lindgren, Opassande, Jan Lindgren, Piratbyrån, Henrik Alexandersson, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Christian Engström, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Jens O., Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Rasmus Fleischer, Urban Cat, Opassande, Rick Falkvinge, Folkpartiet Eslöv, Opassande, Jonatan Kindh, Andra Sidan, Drottningsylt, Annarkia, Illinoise, Beta Alfa, Argast Nu, Angie Roger, Tommy K Johansson, Martin Otyg, Rose-Mari Södergren, Charlotte Wiberg, Satmaran, Dick Bengtson, Insane Clowns, Tommy K Johansson, Nihao Kenny, Mikael Persson, Ung Vänster, Mikael von Knorring, Urban Cat, Anders Widén, Mackan Andersson, Johan Lindahl, Mary X Jensen, Marcin de Kaminski, Urban Cat, Nätkoll.se, Tommy K Johansson, Scaber Nestor, David Wienehall, Christopher Kullenberg, TANGO FÖR ENBENTA, Mattias Swing, Mikael Nilsson, Argast Nu, Wilhelm Svenselius, Peter Soilander, SVT Opinion, Farmor Gun, Mary X Jensen, Daniel Brahneborg, Insane Clowns, Rasmus Fleischer, Mattias, Rick Falkvinge, Daniel Brahneborg, Bitchslap Barbie, Karl Sigfrid, Mikael Persson, Svensson, Mikael von Knorring, Urban Cat, Henrik Alexandersson, Rick Falkvinge, Satmaran, Daniel Scythe, David Wienehall, Mattias Bjärnemalm, Klibbnisse, Christopher Kullenberg, Henrik Alexandersson, Anna Troberg, Svensson, Bitchslap Barbie, Christian Engström, Jinge, Dumheterna, Hans Engnell, Josef, Rasmus Fleischer. Bloggdata från knuff.se.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] Politiska svek (26 oktober) […]

 2. […] Politiska svek (26 oktober) […]

 3. Enligt Min Humla » Kreatörer, välj sida!

  […] norpad från Falkvinge: Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Christian […]

 4. […] norpad från Falkvinge: Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Christian […]

 5. Kluris

  Rick. Helt OT, men den här intervjuserien i 5 delar med 86-årige Howard Zinn tycker jag att du skall se. Speciellt första biten där han berör “change”, att förändring kan åstadkommas även om man inte är invald. Bitvis i de andra delarna blir det så vacker att man nästan får en tår i ögonvrån. Maken till vis och ödmjuk människa får man nog leta efter. Ämnena som berörs är allt från den ekonomiska krisen, presidentvalet, krig o fred och det industrimilitära komplexet.

 6. Putte

  Goda nyheter.

  DN måndag 27 okt:
  Ökad tolerans för illegal nedladdning

  En av fyra svenskar tycker inte det är stöld att ladda ned upphovsskyddade filmer och andra rörliga bilder från nätet. Frågan är om den skärpning av lagen som föreslås har folkligt stöd.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=844796

 7. Martin a.k.a Otyg

  Fick svar från en riksdagsledamot idag, inleddes på nästan samma sätt som svaret Tobias fick:
  “Precis som många andra har du inte satt dig in i förslaget och fått en massa felaktig information.” följt av ett icke-svar som inte svarar på frågorna jag ställde i mejlet… Upplyftande!

  Martin a.k.a Otygs senaste bloggpost: Första svaret på mitt riksdagsmejl!

 8. Martin a.k.a Otyg

  Fick svar från en riksdagsledamot idag, inleddes på nästan samma sätt som svaret Tobias fick:
  “Precis som många andra har du inte satt dig in i förslaget och fått en massa felaktig information.” följt av ett icke-svar som inte svarar på frågorna jag ställde i mejlet… Upplyftande!

  Martin a.k.a Otygs senaste bloggpost: Första svaret på mitt riksdagsmejl!

 9. Martin a.k.a Otyg

  Fick svar från en riksdagsledamot idag, inleddes på nästan samma sätt som svaret Tobias fick:
  “Precis som många andra har du inte satt dig in i förslaget och fått en massa felaktig information.” följt av ett icke-svar som inte svarar på frågorna jag ställde i mejlet… Upplyftande!

  Martin a.k.a Otygs senaste bloggpost: Första svaret på mitt riksdagsmejl!

 10. Martin a.k.a Otyg

  Fick svar från en riksdagsledamot idag, inleddes på nästan samma sätt som svaret Tobias fick:
  “Precis som många andra har du inte satt dig in i förslaget och fått en massa felaktig information.” följt av ett icke-svar som inte svarar på frågorna jag ställde i mejlet… Upplyftande!

  Martin a.k.a Otygs senaste bloggpost: Första svaret på mitt riksdagsmejl!

 11. Martin a.k.a Otyg

  Fick svar från en riksdagsledamot idag, inleddes på nästan samma sätt som svaret Tobias fick:
  “Precis som många andra har du inte satt dig in i förslaget och fått en massa felaktig information.” följt av ett icke-svar som inte svarar på frågorna jag ställde i mejlet… Upplyftande!

  Martin a.k.a Otygs senaste bloggpost: Första svaret på mitt riksdagsmejl!

 12. Marcus
 13. Anders Hansson

  Naminsamling mot privatpoliser

  http://www.namninsamling.com/site/get.asp?IPRED

 14. Johan Öbrell

  @Rick
  Jag vill inte låta grinig men du har missat en postning enligt ditt schema.
  Om du inte säkert vet att du kommer att följa det tycker jag det känns lite missvisande att ha fastställda datum.

  Nog klagat… mycket bra postningar i allmänhet och om IPRED i synnerhet.

 15. […] Politiska svek (26 oktober) […]

 16. Upphovsrättsslobbyns argument « PiratJanne

  […] Satmaran, Händelsehorisont, Kurvigheter, Hellre upplyst än nedsläckt, Christian Engström, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Christian Engström, Opassande, Enligt Min Humla, Anna Troberg, Jan Lindgren, Josef, […]

 17. Debatt 30/10 « Bitchslap Barbie

  […] Libertarian, Jens O., Mikael Nilsson, Beta Alfa, PROS – a pain in the ass, Christian Engström, Rick Falkvinge, Magazine HumbleBee, Jan Lindgren, SVT Opinion, Temet Nosce, Kurvigheter, Christian Engström, […]

Comments are closed.

arrow