Antipiratlagen IPRED1: operatörernas ansvar

Bra tajmat. På dagen för min postning om operatörernas ansvar, så kommer upphovsrättslobbyn och skriver en gigantisk debattartikel i GP (via Emma) med just de trötta gamla argumenten som jag tänkte bemöta.

Detta är en postning i serien Problemen med Antipiratlagen IPRED1. Postningar i serien:

 1. Förvaltning vs politik (23 oktober)
 2. Polisen ska vara polis (24 oktober)
 3. Politiska svek (26 oktober)
 4. Rättssäkerhet och utpressning (28 oktober)
 5. Operatörernas ansvar (29 oktober)
 6. Digitala analfabeter (30 oktober)
 7. Identitet och teknikutveckling (2 november)
 8. Statens impartialitetsgaranti (4 november)
 9. Perverterad upphovsrätt (5 november)
 10. Lagen fungerar ändå inte (6 november)

Problem 5: Operatörernas ansvar

Idag postade då gammelbyråkraterna (inte kreatörerna och artisterna) samma argument som alltid:

 1. Vi tjänar mindre pengar på grund av den illegala fildelningen.
 2. Internetoperatörerna tjänar pengar på den illegala fildelningen.
 3. Därför har Internetoperatörerna ett ansvar att se till att vi tjänar pengar.

Låt mig göra en sak solklar: Internetoperatörerna har inget som helst ansvar för vad deras användare kommunicerar, lika lite som Posten har ansvar för vad som står i brev, eller som Telia har ansvar för vad som sägs i telefon.

Detta helt oavsett om någon tjänar pengar på det hela eller inte. Vad de här gammelbyråkraterna vill göra är inget mindre än att upphäva budbärarimmuniteten, principen att budbäraren aldrig är ansvarig för innehållet i ett förseglat meddelande, något som varit en viktig juridisk princip sedan åtminstone romartiden. Det tar sig riktigt tydliga uttryck i t.ex. att skivindustrin på Irland stämt landets största Internetoperatör Eircom i domstol för rätt att installera avlyssnings- och filtreringsutrustning i operatörens nätverk.

Ja, du läste rätt, skivindustrin kräver rätten att få avlyssna all vår privata kommunikation och plocka bort den kommunikation som den anser icke önskvärd.

Det här grundar sig i ett slags professionellt Jantesymptom: “De tjänar pengar på att förmedla vår produkt, medan vi inte får några pengar alls för det. Operatörerna är beroende av att vår produkt går i deras linor för att kunna hålla sina priser, medan vi blir lidande.”

Det argumentet har ingen som helst giltighet i en marknadsekonomi. Det finns massor av fall där en marknadsnisch är helt beroende av en annan marknadsnisch för att överleva. Vi kan ta kapsyler och flasköppnare som exempel. Ifall kapsyltillverkarna höll på att gå omkull, så finns det inte på kartan att  de skulle få in debattartiklar som den i GP där de krävde att flasköppnarna gick in och tog sitt ansvar för att kapsyltillverkarna skulle kunna finnas kvar utan att anpassa sig. Ännu mer verklighetsfrämmande vore det att staten instiftade en skatt på flasköppnare för att finansiera kapsyltillverkare. Det är väl deras problem? Ja, precis.

Det som skulle hända vore i stället att de som tillverkade flasköppnare köpte upp de konkursfärdiga kapsylfabrikerna och drev vidare det gemensamma företaget som Flasköppnare & Kapsyler AB.

Däremot är det inte alls säkert att Internetoperatörerna är så beroende av fildelning för sin inkomst som gammelstofilerna vill göra gällande. De har helt och fullständigt misslyckats med sin affärsverksamhet och de personer som kan anpassa sig har sedan länge lämnat skutan. Kvar i verksamheten finns nu bara individer vars leveransförmåga begränsar sig till att kunna skylla sina misslyckanden på andra.

Jag pratade med en filmskapare häromdagen på Nordic Cultural Commons. Han skrattade bara och sade “Det är inte direkt raketforskning att komma på sätt att tjäna pengar genom att ge bort saker gratis.” Personen ifråga hade gjort Finlands mest sedda film genom tiderna, Star Wreck. Den petade ner Casablanca till andraplatsen i Finland.

Så varför denna fixering vid att om man inte kan ta betalt per transaktion, så går det inte att överleva kommersiellt?

Du söker förmodligen med Google ett par gånger om dagen. Annorlunda uttryckt: du använder förmodligen Googles söktjänst ett par gånger om dagen. Minst. Lika säkert är det att du förmodligen aldrig betalt en enda krona till Google för din användning av den tjänsten. På något sätt är Google ändå ett av planetens rikaste företag.

Inte direkt raketforskning, sa Bull.

Ändå kommer nu de här dinosaurierna och påstår att om inte operatörerna “tar sitt ansvar” och ser till att den fantastiska uppfinning, som Internet utgör, görs om till dess att den i stället mest liknar ett kabel-TV-nät, så kommer det inte längre att finnas någon professionellt producerad kultur.

Det finns massor av bra kultur. Både av amatörerna och professionellt producerad. Men inte av dinosaurierna. Det är helt enkelt dags för dem att dö för att samhället ska kunna gå vidare.

Det finns ingen plats vare sig i politiken, ekonomin eller samhället för institutioner som är beroende av att inget får förändras, och som dessutom kräver att grundläggande medborgarrätter offras för att de ska få ha kvar sina gamla lukrativa monopol.

Och i det misslyckandet har Internetleverantörerna inget som helst ansvar.

Ingen privatpolis i Sverige. Säg nej till upphovsrättslobbyn.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , ,

Bloggat om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Temet Nosce, Opassande, Jan Lindgren, Urban Cat, Rick Falkvinge, Händelsehorisont, Satmaran, Frihet, Fildelning och Feminism, Rick Falkvinge, Rättshaveristen, Mikael von Knorring, Martin Otyg, Opassande, Mary X Jensen, Olofs blogg, Nonsens, garrar och allt därimellan, Jens O., Argast Nu, Christian Engström, Kurvigheter, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Att älska Alex Schulman, Christian Engström, Urban Cat, Lemeno, Opassande, Satmaran, Anna Troberg, Händelsehorisont, Jan Lindgren, Hellre upplyst än nedsläckt, Enligt Min Humla, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Opassande, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Opassande, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Christian Engström, Lars Holmqvist, Josef, Rick Falkvinge, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, Galna kockens kylskåp, Rick Falkvinge, Andra Sidan, Opassande, Händelsehorisont, Satmaran, Piratbyrån, Badlands Hyena, ICMPECHO, Fajaf Blog, Martin Otyg, Gerdaus skolblog, Rhodin, Blogg om programvara, Surgubben, Händelsehorisont, Andra Sidan, Henrik Alexandersson, Drottningsylt, Farmor Gun, Sagor från livbåten, Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Jens O., Sidvind, Staffan Danielsson, Christopher Kullenberg, Rejås Blog, Rick Falkvinge, Henrik Alexandersson, Jens O., Rasmus Fleischer, Urban Cat, Rick Falkvinge, Folkpartiet Eslöv, Jonatan Kindh, Annarkia, Illinoise, Beta Alfa, Anna Troberg, Christian Engström, Argast Nu, Angie Roger, Tommy K Johansson, Martin Otyg, Rose-Mari Södergren, Charlotte Wiberg, Satmaran, Insane Clowns, Tommy K Johansson, Nihao Kenny, Mikael Persson, Ung Vänster, Stenskott, Mikael von Knorring, Urban Cat, Anders Widén, Mackan Andersson, Johan Lindahl, Mary X Jensen, Marcin de Kaminski, Urban Cat, Nätkoll.se, Tommy K Johansson, Scaber Nestor, David Wienehall, Christopher Kullenberg, Mattias Swing, Mikael Nilsson, Argast Nu, Wilhelm Svenselius, Peter Soilander, SVT Opinion, Farmor Gun, Mary X Jensen, Daniel Brahneborg, Insane Clowns, Rasmus Fleischer, Mattias, Daniel Brahneborg, Bitchslap Barbie, Karl Sigfrid, Mikael Persson, Svensson, Mikael von Knorring, Urban Cat, Henrik Alexandersson, Satmaran, Daniel Scythe, David Wienehall, Mattias Bjärnemalm, Klibbnisse, Christopher Kullenberg, Henrik Alexandersson, Svensson, Bitchslap Barbie. Bloggdata från knuff.se.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] Operatörernas ansvar (29 oktober) […]

 2. Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Politiska svek

  […] Operatörernas ansvar (29 oktober) […]

 3. Kålan

  Rick skriver: “Däremot är det inte alls säkert att Internetoperatörerna är så beroende av fildelning för sin inkomst som gammelstofilerna vill göra gällande.”

  Jag är själv delägare i en ISP, och jag arbetar mycket med tekniken. Jag vill bara säga att fildelande kunder sänker lönsamheten. Alla ISPer arbetar med överbokning och 10 anslutningar på 10 Mbit tar inte 100 Mbit, det kanske tar 50Mbit eftersom alla inte utnyttjar sin kapacitet fullt ut samtidigt. Den mest lönsamma kunden är en kund som bara surfar lite då och då. Den mest olönsamma kunden är en fildelare som delar ut mycket material från en dator som aldrig stängs av. Att påstå att vi tjänar pengar på fildelning gör mig asförbannad, för det är inte sant.

  Visst finns det oseriösa aktörer som överbokar sin kapacitet på ett sätt som gör att kunden inte får vad den kapacitet som de betalar för (jag har sett exempel där man kör 103 kunder på en 50 Mbit förbindelse och utlovar upp till 10Mbit), men detta är ett annat problem, som skall hanteras av tex. Konsumentverket.

  Kålans senaste bloggpost: Viktigt meddelande om Telekompaketet

 4. PROS

  slog av en tanke när jag satt och halv sov på bussen idag. för att få största möjliga effekt gällande antipirat lagen. kan man inte gå in på piratbyråns “bevis maskin”, skriva in riksdagledarnas namn generera fram bilden och sedan skicka den till ledarmöterna med media bolagens hot om stämning på 100 000 och rättegång , men om om dom pröjsar 50 papp så släpps hela åtalet i mot personen?

  PROSs senaste bloggpost: Miljöpartiet: Avfalls demon eller puckad ängel

 5. opassande » Blog Archive » Varför har män skägg?

  […] jag fick från listoplisto. Varför har män skägg? Tack och lov för google där jag kostnadsfritt kunde söka information om detta fascinerande […]

 6. […] annan sak, också hittad via Rick Falkvinge, är brevet från sveriges författare till riksdagsledamöterna. De […]

 7. Anders Andersson

  PROS, jag tror inte det taktiskt sett är särskilt lyckat att till riksdagsledamöterna skicka utpressningsbrev och uppenbart förfalskade “bevis” på lagbrott begångna av dem själva. Dels har knappast någon riksdagsledamot hävdat att en skärmdump ensam (utan vidhängande vittnesmål) är ett fullgott bevis, dels ifrågasätter jag att ens någon domstol har kommit till den slutsatsen (den som anser att så är fallet ombedes redovisa skriftligt underlag för det).

  Att falskeligen utpeka någon som brottslig är förtal, och utpressning är inte heller någon legitim verksamhet. Om du i demonstrativt syfte vill imitera skivbolagen, börja då med att skaffa dig lika dyra advokater som de har, och gör sedan exakt som de gör i alla avseenden. Det kommer att kosta dig pengar, och det är ändå inte säkert att någon enda ledamot drar önskade slutsatser av demonstrationen.

 8. PROS

  Jag är med på vad du menar AA, men tanken var att man tar bilden skriver in något namn, och vad mediaindustrin har för krav, sickar i väg till ledarmöterna och man avslutar brevet i still med att det är vad som kommer ske om ni röstar igenom piratjägar lagen. Med en genererad bild och vitnesmål med en snyftar vals om hur mycket dom har förlorat i intäkt för att personen laddat ner saker dom har rättigheten till utan att betala för sig.

  PROSs senaste bloggpost: IPRED 1. Piratjägarlagen, lättlurad

 9. Jesper

  “Ännu mer verklighetsfrämmande vore det att staten instiftade skatter mellan”… trunkering var ordet.

 10. Rick Falkvinge

  Jesper: Tack, fixat.

 11. Anders Andersson

  PROS, det spelar ingen roll vad “tanken” med att använda bevismaskinen är, för adressaten (riksdagsledamoten) lär inte uppfatta det som ett seriöst argument. Antingen säger du till Karl Sigfrid (för att ta en ledamot ur högen) att han har fildelat, vilket du inte har några belägg för, eller så påstår du att skivindustrin fabricerar bevis på löpande band, vilket du inte heller har några belägg för. Karl Sigfrid lär inte låta sig imponeras av det. Sant eller inte spelar ingen roll; ett uppenbart fejkat bevis utgör inget belägg för att alla bevis skulle vara fejkade, och allt du åstadkommer är att sprida ogrundade anklagelser omkring dig.

  Argumentet innebär hur som helst inte att lagförslaget måste stoppas, för i så fall skulle det kunna användas för att stoppa vilket lagförslag som helst. “Om riksdagen förbjuder sexköp, så kommer skivindustrin att fabricera bevis på att folk har köpt sex och polisanmäla eller stämma dem på löpande band; stoppa därför sexköpslagen!”

  Vore jag riksdagsledamot så skulle jag blankt avvisa varje sådant argument, oavsett vilket lagförslag det handlar om. Det har ingenting med okunskap om tekniken att göra, utan det handlar om förtroendet för själva rättsväsendet. Att du inte hyser något sådant förtroende innebär inte att du kan argumentera med riksdagsledamöterna utifrån premissen att de tycker precis likadant, för det gör de inte.

 12. Dodgy

  Jag blir så glad att få bekräftelse på bekräftelse att jag röstade på helt rätt parti i förra valet.

  Keep up the good work =)

 13. Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Digitala analfabeter

  […] Operatörernas ansvar (29 oktober) […]

 14. […] Operatörernas ansvar (29 oktober) […]

 15. […] Operatörernas ansvar (29 oktober) […]

 16. Debatt 30/10 « Bitchslap Barbie

  […] Rättshaveristen, Johans tankar, Rick Falkvinge, Piratnytt, Hellre upplyst än nedsläckt, Rick Falkvinge, Urban Cat, Marcin de Kaminski, Conjoiner, Mary X Jensen, Opassande, Mikael Nilsson, Temet Nosce, […]

Comments are closed.

arrow