Antipiratlagen IPRED1: Digitala analfabeter

Igår i SVT Debatt så såg vi ganska tydligt vad problemet med dagens lagstiftare är. Precis som vi sett tidigare på många andra ställen.

De förstår helt enkelt inte vad de pratar om när det kommer till teknikfrågor, och tror att teknik är något man bara kan lagstifta om och strunta i konsekvenser.

Detta är en postning i serien Problemen med Antipiratlagen IPRED1. Postningar i serien:

 1. Förvaltning vs politik (23 oktober)
 2. Polisen ska vara polis (24 oktober)
 3. Politiska svek (26 oktober)
 4. Rättssäkerhet och utpressning (28 oktober)
 5. Operatörernas ansvar (29 oktober)
 6. Digitala analfabeter (30 oktober)
 7. Identitet och teknikutveckling (2 november)
 8. Statens impartialitetsgaranti (4 november)
 9. Perverterad upphovsrätt (5 november)
 10. Lagen fungerar ändå inte (6 november)

Problem 6: Digitala analfabeter

Föreställ dig att våra lagstiftare var blinda. Blinda, och varken kunde läsa eller skriva. De kunde inte göra en självständig bedömning av något enda ting av verkligheten, utan var tvungen att förlita sig på privata intressens beskrivningar av hur saker och ting förhåller sig.

Problem 6 med Antipiratlagen IPRED1 är att det är exakt så här våra lagstiftare agerar när det gäller någonting som har med internetteknik att göra. De kan inte tekniken, de förstår inte tekniken, de ser inte att det är någonting som förändrar hela samhället i grunden – och värre – de tror att de “kan internet” för att de svarar på mail. Ibland.

Förändringarna är långt, långt mer djupgående än så.

Nyss i SVT Debatt (torsdagkväll, där Christian Engström från Piratpartiet också deltog) så såg vi Johan Pehrson (fp) sitta och diskutera fildelning och påstå att det bara är 1000-2000 som laddar upp i fildelning i Sverige. Det är en monumental ögonöppnare. För nej, varje person som fildelar laddar både upp och ner. Det är det första man lär sig om fildelning. Och det finns 1,4 2,2 miljoner fildelare i Sverige. Minst.

Det anmärkningsvärda är inte att en politiker sitter och säger något dumt i TV. Det anmärkningsvärda är att det där är den kunnigaste som Alliansen kunde skicka till TV-debatten. Det anmärkningsvärda är att den mannen är en auktoritet på internetfrågor.

Då inser man hur jävla illa det är ställt.

När Beatrice Ask får frågor om hur det ska gå till med öppna nätverk, om privata intressen ska få ut abonnenten bakom IP-adresser, och hon inte förstår vad ett öppet nätverk ens är, då är läget katastrofalt.

När utredaren Renfors ville stänga av fildelare från Internet inte känner till att det finns trådlöst internet överallt i stadskärnorna, så är läget värre än underkänt.

När politiker som Katarina Brännström (m) svarar personer som faktiskt förstår frågorna med “du har ju inte ens satt dig in i förslaget“, så är det på nivån att jag funderar på varför skattemedel går till att avlöna de här människorna för att sätta sig in i frågorna. Alla andra yrken har någon form av krav på motprestation som ungefär matchar arbetsbeskrivningen.

Och det är de här människorna som fattar besluten om Internets regleringar.

De har inte växt upp med nätet. De har inte ens växt upp med digital teknik. Digital teknik är något slags specialfall som behöver behandlas separat, det är inte en djupt integrerad del av samhället som fundamentalt har ersatt många tidigare, mindre effektiva mekanismer.

Jag såg en bloggare, jag minns tyvärr inte vem, som formulerade det väldigt sakligt. Att förstå Internet, och att förstå det på djupet, är dagens läs- och skrivkunnighet. Att sakna den digitala kompetensen är att vara markant handikappad i sin förståelse för dagens samhälle.

Och dagens politiker är digitala analfabeter. De kommer inte att lära sig något mer om nätet, för de tror att de redan “kan Internet” när de sitter och mailar. Det återstår bara att byta ut dem.

Antingen till nya personer inom befintliga partier, för det finns faktiskt enstaka personer som förstår frågorna men som inte får komma till tals, eller genom att byta ut hela partierna (kanske just för att de som förstår frågorna inte får komma till tals).

Ingen privatpolis i Sverige. Säg nej till upphovsrättslobbyn.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , ,

Bloggat om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Opassande, Christian Engström, Mikael von Knorring, frendo.se, Händelsehorisont, Rättshaveristen, Johans tankar, Rick Falkvinge, Piratnytt, Hellre upplyst än nedsläckt, Rick Falkvinge, Urban Cat, Marcin de Kaminski, Conjoiner, Mary X Jensen, Opassande, Mikael Nilsson, Temet Nosce, Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Marcin de Kaminski, Henrik Alexandersson, Pär Ströms blogg, Satmaran, Händelsehorisont, Olofs blogg, Rick Falkvinge, Farmor Gun, Urban Cat, Opassande, Röd Libertarian, Jens O., Mikael Nilsson, Beta Alfa, PROS – a pain in the ass, Christian Engström, Rick Falkvinge, Magazine HumbleBee, Jan Lindgren, SVT Opinion, Temet Nosce, Kurvigheter, Christian Engström, Mikael Nilsson, Urban Cat, Opassande, Dick Bengtson, Anna Troberg, Jan Lindgren, Händelsehorisont, Satmaran, Frihet, Fildelning och Feminism, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick Falkvinge< /a>, Opassande, Jan Lindgren, Enligt Min Humla, Rättshaveristen, Opassande, Mikael von Knorring, Martin Otyg, Rick Falkvinge, Mary X Jensen, Olofs blogg, Jan Lindgren, Nonsens, garrar och allt därimellan, Opassande, Jan Lindgren, Jens O., Argast Nu, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Christian Engström, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, babilou.se, Rick Falkvinge, Att älska Alex Schulman, Opassande, Urban Cat, Lemeno, Satmaran, Händelsehorisont, Andra Sidan, Hellre upplyst än nedsläckt, Piratbyrån, Josef, Välkommen Webbutveckling AB, Andra Sidan, Galna kocken´s kylskåp., Drottningsylt, Händelsehorisont, Satmaran, Badlands Hyena, ICMPECHO, Fajaf Blog, Martin Otyg, Gerdaus skolblog, Rhodin, Blogg om programvara, Surgubben, Händelsehorisont, Rick Falkvinge, Henrik Alexandersson, Farmor Gun, Sagor från livbåten, Rick Falkvinge, Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Anna Troberg, Jens O., Christian Engström, Sidvind, Staffan Danielsson, Christopher Kullenberg, Rejås Blog, Henrik Alexandersson, Jens O., Rasmus Fleischer, Urban Cat, Folkpartiet Eslöv, Jonatan Kindh, Annarkia, Illinoise, Beta Alfa, Argast Nu, Angie Roger, Tommy K Johansson, Martin Otyg, Rose-Mari Södergren, Charlotte Wiberg, Satmaran, Dick Bengtson, Insane Clowns, Tommy K Johansson, Nihao Kenny, Mikael Persson, Ung Vänster, Stenskott, Mikael von Knorring, Urban Cat, Anders Widén, Mackan Andersson, Johan Lindahl, Mary X Jensen, Marcin de Kaminski. Bloggdata från knuff.se.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] Digitala analfabeter (30 oktober) […]

 2. […] Digitala analfabeter (30 oktober) […]

 3. Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Politiska svek

  […] Digitala analfabeter (30 oktober) […]

 4. Johan Öbrell

  Jag tror det var Medierådets ordförande som sade att alla som är födda före 80-talet är digitala invandrare.

  Själv anser jag att bland de som är födda före 80-talet så är de som inriktat sig på digital teknik väldigt skickliga medan resten håller ganska låg nivå.
  Medan de som är födda på 80-talet håller en lite jämnare nivå med lite trubbigare toppar och grundare dalar eftersom de växt upp mitt i skiten. Det kan även bli ett problem eftersom det är fler som tror att de kan mer än de verkligen kan. Däremot innebär det att man ser den digitala tekniken och internet som en självklar del i livet och samhället.

 5. Thomas Tvivlaren

  Visst har du rätt Rick. Det ultimata beviset på att Johan Pehrson antingen vill ljuga och manipulera det svenska folket rakt upp i synen eller de facto är internetanalfabet orsakade ju moderator Josefsson. Pehrsons pinsamma argument upphovsrätt = äganderätt föll som ett korthus när t.o.m. Josefsson påpekade att “dubbel-Dajmen” försvinner om någon tar den medan det som kopieras multipliceras.

  Lite ironiskt är det att nu har vi Toblerone-Mona och Dubbel-Dajmen Pehrson. Vadan denna förkärlek för sötsaker hos våra makthavare?

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Demokrati à la fEUdalism

 6. Perty

  Och för de som hävdar att England är en föregångare kan ju läsa denna artikel från BBC:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7697898.stm

  Oj vad bra Sanktionsdirektivet fungerar. Hej å hå!

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 7. Henrik K

  Jag kan bara dra slutsatsen av debatten att Johan Pehrson är en riktigt otäck människa.

  Hur kan man sitta i en lagstiftande position (och dessutom vara jur.kand.) och inte kunna skilja på upphovsrätt och äganderätt?

  Hur hittar vi personen som fildelat? Ska vi lagstifta om att man måste kryptera sitt trådlösa nätverk? Det blir ändå ett ägaransvar för internetabonnemanget.

  Hur kan man blunda för eller vara helt ovetande om erfarenheter man gjort i andra länder där liv blivit förstörda för ett skitbrott, relativt sett? 2000 i fortkörningsböter kan vara tufft för en familj men 40000 i “skadestånd” för att ungarna fildelat är en katastrof!

  Hur ska Johan Pehrson styra insatserna hos den nya privata polisen så att dessa riktar in sig på “uppladdare i stor skala”?

  Okunnigheten, eller likgiltigheten, inför problemen och rättsosäkerheten är förbluffande!

 8. Hoffa

  I eftersnacket som inte sändes men som ligger uppe på play svarar Johan Pehrson på frågan “Hur binder man en ip-adress till en fysisk person” och säger b.la. (Inte exakt citerat men innehållet i vad han sa)

  “Kan man göra klart för domstolen att man inte var hemma då (tidpunkten för “uppladdningen”) så är jag säker på att domstolen godtar det.

  och någon mer liknande groda.

  Herre jösses. En domstol som godtar. “Jag var inte hemma” eller ens “filen finns inte på min dator.” Begår väl mer eller mindre tjänstefel.

  Detta leder till en viktig sidofråga. Om man blivt anklagad för att ha spridit en upphovsrättskyddad fil. Hur bevisar man att man inte gjort det ?

  Jag lär skriva en bloggpost om detta så småningom på min egen blogg men den snabba slutsatsen är att det inte går.

  Efter som en ip-adress inte går att knyta till en fysisk person så går det inte heller för någon fysisk person att bevisa att denne inte gjort bruk av en viss ip-adress för att utföra det som påstås.

  Hoffas senaste bloggpost: Svar från riksdagen 1

 9. Gustav N

  Enligt Micael Dahlén, professor i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm, stavas “internet” nu med ett litet “i”, eftersom att internet finns överallt.

 10. Democracy and politicians | Integrity Under Threat

  […] So what do they do? They try to introduce laws to monitor and keep track of what everyone is doing, saying and soon thinking. All under the naming “anti terrorism” and “child protecting”, etc etc. Look at the telecom package, FRA law, file sharing laws (both EU and Swedish), criminal laws (the intent to do something bad is enough nowadays), etc. Read the rest of this blog and you’ll see. Often these laws don’t use the normal traject for laws (like parliament and annoying stuff like that), but are passed via the backdoors in Brussel. Read about the latest file sharing proposals and why parliament is not working as it should in this matter here. […]

 11. Johan Öbrell

  Haha, snyggt…

 12. Marcus

  Såg just “efter SVT debatt”.. Kul att argumentera mot en arrogant folkpartist som inte ens lyssnar på argumenten. Någon som vet varför det inte går att se hela på SVT.se förresten? (gör jag fel? ^^)

 13. Jesper

  De så som mig som missade Debatten så är det en repris klockan 12 idag, men det borde komma upp på SVTs hemsida någon gång idag eller imorgon också.

 14. Mikke

  @Rick.

  Kan man inte, vid ett riksdagsinträde av Piratpartiet, kräva en utredning om alla “affärer” i fildelningsfrågan. Jag undrar t.ex varför inte Piratpartiet blev inbjudna till riksdagen för att lägga fram en motsyn mot den som upphovsrättsmaffian fick lägga fram? Vad är det för demokrati? Kan man avkräva ett juridiskt ansvar ( eller vad det nu heter ) av dem som varit inblandade?
  Jag tror faktiskt att fler skulle tänka sej att rösta på Pratpartiet om PP lovade att dra den smutsiga buken ut i rampljuset så att vanliga människor får se hur korrumperade våra politiker är ( majoriteten åtminstone ).

  Finns det några såna här tankar i PP eller hos dej Rick? / Mikke

 15. Stefan

  @Johan Öbrell

  Helt rätt, när den eviga september började var 80-talisterna fortfarande i blöjåldern…
  Det är svårt att hitta yngre versioner av Ken Thompson, Dennis Ritchie, Brian Kernigan, Larry Wall och Richard Stallman.

  /Stefan – urinvånare/digital indian

 16. blondin-rikard

  Rick! Bra där! 🙂

  Jag slås av främst två saker här:

  1) Genom att göra civilmål av fildelningsfall så hamnar den anklagade i en prekär situation med omvänd bevisbörda. Ask och Pehrson och andra digitala analfabeter viftar bort problemet med att IP-nummer och person inte är samma sak med “Då får man bevisa att man inte är skyldig”.

  Förstår folk att vi kommer vara oskyldiga tills vi bevisat vår oskuld med det resonemanget? Det är tusen gånger värre än att skicka polisen på en ungdomsgeneration för i ett rättssamhälle är man oskyldig tills det ställts utom rimliga tvivel att man är skyldig i ett brottmål.

  2) Vidare viftas problemet med t ex trådlösa nätverk bort med att “Man får ju ansvara för sitt abonnemang och se till att skydda det”. Med andra ord, i det samhälle vi har där Ask och Pehrson råder, så har vi nu skyldighet att stänga folk ute från våra nätverk annars får vi skylla oss själva om vi blir stämda på fantasibelopp av Hollywood och Sony ™.

  Förstår folk att dessa digtala analfabeter lägger uppgiften att säkra upp våra nätverk med hot om skadestånd annars på vanligt folk när de inte själva förstår problemet eller ens tekniken med fildelning?

  Herregud vad illa det här är. Det blir värre ju mer man hör och läser hur politikerna resonerar och vad de grundar sin åsikt på. Varför i hela friden tror de det kallas fildelning om det bara skulle handla om nedladdning och inte uppladdning? Är de analfabeter på fler områden än det digitala?

  Jag är inte arg längre, jag är djupt oroad för sakernas tillstånd och det är teknikillitterata politiker som Ask och Pehrson som skrämmer skiten ur mig.

  Farväl rättssäkerhet.

 17. RikMatts

  När de säger att vi inte förstår, så menar de att vi som är kritiska inte förstår vilka konsekvenser vårt motstånd kan få för oss personligen.

  Detta är Jante, detta är “The lady doth protests too much, methinkest” sagt av drottningen i Shakespeares Hamlet.

  Jag uppfattar i alla fall ett sådant påstående sagt av en social grupp med makt, till kritiker utan makt, som ett hot.

  Det är i alla fall ingen utsaga med sakligt innehåll, utan har helt sociala konnotationer. Vet hut, åter till din plats!

 18. Christian Turesson

  Väl skrivet, som alltid.
  Jag undrar dock om det finns några politiker som behöver läsa din blogg som faktiskt gör det…

 19. emma

  ang. det där med digital över- och underklass finns det en intressant artikel på idg.

  emmas senaste bloggpost: Du kan påverka samhällsutvecklingen mer än du tror

 20. Johan Pehrson doppad i sirap och myrstack

  […] hastigast hörde jag Johan Pehrson (fp)prata om Ipred på SVT debatt.Han tyckte att det var helt rimligt att upphovsrättsägare som misstänkte olaglig […]

 21. HQ

  När Ask & Co tycker “då får ni väl bevisa att ni är oskyldiga” så vill jag ställa motkravet:
  “BEVISA att du inte tagit emot några svarta pengar under dina år i politiken.”

 22. William A.

  Kolla in den här bloggposten och kommentarstråden hos Infontology. Det här är nog också något som Piratpartiet kan behöva föra in i partiprogrammet. Själva utbildnings-aspekten menar jag då, så att samhället lättare kan undvika att skolan och en okunnig vuxenvärld omedvetet agerar idoktrinerande, på mycket väl medvetna storföretags initiativ.

  Det är lite tänkvärt det där som kommentatorn “Pom” skriver om att Folk hade faktiskt en sundare inställning och förståelse på slutet av 70-talet när datorn sågs som en underlig korsning mellan räknemaskin, bildskärm, skrivmaskin och arkiv. Idag råder snarare datormysticism och en hel del rena dogmer med kognitiv som gränsar till det religiösa.

  Tänk dig att du ställer frågan till vanligt folk: Vad är en dator?

  Svaren man får idag handlar snarare om vad programmen får datorn att göra, än vad den faktiskt är, och sådana svar är nog inte så lite färgade av vilka program som personen i fråga använder. Är det någonstans där grunden ligger till det hela? För det finns även gott om exempel på unga människor som visserligen använder nätet dagligen, men ändå bär på en tung ryggsäck av dogmatisk propaganda som vi vet var den kommer ifrån.

 23. Thomas

  För att få fart på debatten,är det nog så att det tyvärr inte räcker med bloggandet,trots det enorma arbete som läggs ner för att belysa frågan.
  Tyvärr är det nog så att gammelmedia måste lockas att sprida fakta om den kommande lagsiftningen, för att få tillräcklig spridning.
  Gammelmedia har inget intresse av att publisera nåt som inte säljer lösnummer,det krävs därför riktigt sprängstoff för att dom ska nappa.
  Ett enkelt sätt vore att Rick eller någon med kontakter i Danmark,fixar kopior på några av utpressningsbreven som media-maffian skickat till mängder av Danskar.
  Lägg upp den Danska kopian,samt en Svensk översättning på nätet,så kan alla i klartext se vad lagen för med sej.
  Gammelmedia publiserar nog gärna eftersom det med säkerhet säljer lösnummer,deras enda uppgift här i världen.

 24. William A.

  Tillägg till mitt förra inlägg.

  Slutklämmen i kommentatorstråden jag länkade till säger egentligen allt om hur illa det är ställt på både det ena och det andra viset.

 25. cnab

  Precis Wilhelm A: Sverige är uppenbarligen på väg från Demokrati till Tyranni. Bodström & Ask-samhället i Arrogansens tappning kan vi vara utan.

 26. Ahruman

  Är de där ppmotalla-bilderna en del av en kommande kampanj? 🙂

  Jag gillade förresten slutklämmen på den länkade Beatrice Ask-intervjun, där hon gjorde klart att anledningen hon själv aldrig fildelat är att hon vet att hon måste hålla sig till regelverket i sin position. Något hon lärt sig av Chilò-affären, kanske?

  Ahrumans senaste bloggpost: Migratory Code

 27. PROS

  Så ask och pherson anser att vanliga svenssons ska veta hur man skyddar och krypterar sina trådlösa nätverk, så att ingen annan får till gång till nätverket?? jaja lycka till. När svensson är så dum att dom anväder 123,qwe,abc m.m. till lösenord på internet som varje säkerhets expert säger att dom inte ska göra det, men ändå så fortsätter hur ska då svennson kunnda skydda sitt trådlösa nätverk från intrång.

  Fundering från gårdagens svt debatt.
  Garageband är personer utan skivkontrakt(oftast), att då hålla på och tjata som JP gjorde i går och säga att om man fildelar deras musik så kommer dom inte vilja skapa musik. (saxat från wiki- garageband:
  Vissa bildar inte garageband/källarband för att bli berömda, utan för att de tycker om att spela musik, sjunga och vara med vännerna)det är väll snarare så att om dessa band fildelas får dom uppmärksamhet och blir inspireade att fortsätta spela musik, medans där imot etablerade band kan bli sura över att deras super dyra nya album gjort i lyxsig studio miljö då fildelas och dom där med inte får några intäker till att köpa lyx varor och droger för pengarna.

  PROSs senaste bloggpost: IPRED 1. Piratjägarlagen, lättlurad

 28. Pastey

  Engström påpekade ju att Pehrson var jur kand och frågade hur han kunde sitta och säga så dumma saker. Han kan det därför att politiken/ideologin ligger utanpå juridiken och jag tror man måste förstå det. Pehrson och de andra kan informeras om IT precis som de informeras om allt annat vad gäller infrastruktur eller vad som helst, av olika tjänstemän, expertgrupper, piratpartiet eller vem som helst. I slutändan är det dock politiken, ideologin som formar förslagen, och till dem försöker man sedan skapa argument. Pehrson och Alliansen går den privata sektorn och företagens ärenden, åtminstone de företag som lobbar mest, uppenbarligen film och skivindustrin, det är den politik de vill föra, t ex genom att ge dem IPRED1.

  Pasteys senaste bloggpost: Fråga till Carl Bildt: Hur ska man bekämpa en ockupationsmakt?

 29. Aewheros

  “…1000-2000 som laddar upp i fildelning i Sverige…”

  Jag tror de menar att det är omkring så många som tillför nytt material till fildelningsnätverken. Rippar skivor, lägger upp torrents etc.

  Vilket kanske inte är helt orimligt.

 30. Ari

  Dubbel-Dajmen Pehrson tycker jag lätt som ett bra smeknamn på jubelåsnan, killen var ju på en helt annan planet.

 31. Mig

  “Jag tror de menar att det är omkring så många som tillför nytt material till fildelningsnätverken. Rippar skivor, lägger upp torrents etc.”

  Helt säkert är det vad de syftar på, även om de är för dumma för att kunna formulera det. Men siffran 1000-2000 känns ändå väldigt låg. Skulle snarare gissa på 50 000.

 32. Kluris

  Jag slår vad om att dubbel-dajmen inte ens kan definiera ordet fildelning.

 33. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Oavsett vad de menar så kommer lagen att tillåta att upphovsrättsmaffian jagar de 2,2 miljoner unika svenska peers som använder TPB m. fl….

  Så kan vi inte ha det, om vi vill behålla någon slags integritet och rättssäkerhet för medborgarna i Sverige!

 34. Jan Garefelt

  @Rick:

  Jag har varit inne på samma linje som du, att politikerna måste ta till sig tekniken för att förstå konsekvenserna av de egna besluten:

  Nivån på riksdagsledamöternas förståelse för dessa frågor måste höjas. Rejält. Annars ser vi snart samma miserabla historia utspela sig. Inget riksdagsparti är undantaget. Riksdagsledamöterna måste börja diskutera IT-frågornas konsekvenser för demokrati, marknad och samhälle för att lära sig var de nya problemen och möjligheterna finns. Det har hänt för mycket det senaste decenniet för att vi ska kunna tillåta ledamöternas kunskaper att ligga kvar på 80-talsnivå när det gäller integritet, brottsbekämpning, rikets säkerhet och upphovsrätt. Det är dags att vakna.

  länk

  Jan Garefelts senaste bloggpost: Ledamöterna och tekniken

 35. Kluris

  @Jan Garefelt: Fasen vet.. Det har många gånger hävdats att folk hade en sundare syn på datorer för 20-30 år sedan, då den sågs som en underlig korsning mellan räknemaskin, bildskärm, skrivmaskin och arkiv. Idag råder snarare en sorts datormysticism som är formad av dels särintressen och vad datorprogram används till. Folk har tappat den grundläggande förståelsen.

  Tänk dig en politiker som tar råd från FSF, EFF och FFII istället för storbolagen. Skillnaden skulle bli dramatisk även om politikern i fråga var lika okunnig.

  Vad vi ser nu är istället hur särintressen styr. Visst kan det vara så att med mer kunskap så kanske de skulle rådfråga rätt personer, men det är inte alls säkert. Jag tror att man är lite godtrogen om man tror att allt löser sig med kunskap. Inom dess storbolag och Ifpi, BSA osv. så finns onekligen kunskap, det är uppenbart att de vet precis vad de gör. Kunskap är bara kunskap, och precis som med ett verktyg så kan kunskap användas till både bra och dåliga saker. Problemet vi ser är betydligt allvarligare än bara en brist på kunskap.

 36. Kluris

  Fundera på varför det är just dessa särintressen som knuffar politikerna framför sig, istället för att organisationer som EFF, FSF, FFII gör det. Jag tror att ni landar i en fråga om proaktivt vs. reaktivt.

 37. Jan Garefelt

  @kluris skrev bland annat:

  “Tänk dig en politiker som tar råd från FSF, EFF och FFII istället för storbolagen. Skillnaden skulle bli dramatisk även om politikern i fråga var lika okunnig.”

  Sant. Men det grundläggande problemet skulle ändå finnas kvar:

  Att politiken inte fungerar när det gäller IT-frågor.

  Även om jag skulle föredra en politik som utgår från medborgarnas nytta, säkerhet och önskningar om en fungerande digital demokrati… så vill jag inte se politiker som någon sorts boskap som ska ledas i nosring åt “rätt” håll av särintressen. Inte ens om det är EFF, FFII eller andra vettiga organisationer som står för ringdragandet.

 38. […] I övrigt ska jag inte kommentera debatten mer, för det finns redan otroligt mycket skrivit på nätet redan. Rick Falkvinge har till exempel skrivit ett bra inlägg om politikernas okunnighet. […]

 39. kalle é

  Men vad betyder det? Om jag slår på mitt fildelarprogram och går till jobbet, då är jag ju inte hemma. Bevisligen. Kan jag inte bli dömd för fildelning då?

  Låter so. Den digitala analfabetismen är helt enorm när någon tror att man manuellt delar ut filer på nätet. Det kanske handlar om realtidskodning? 😉

 40. Julianus

  Idag är det den 32 oktober!

 41. Rick Falkvinge

  Julianus: Yup. Jag har ett besök i lägenheten som gör mig på alldeles för gott humör, så att jag inte kan vara så arg som jag behöver vara för att skriva om plattnackepolitiker.

 42. Josef

  Tack för det inlägget Rick, orden “digitala analfabeter” är precis vad jag ville beskriva här:
  http://bjandersson.blogspot.com/2008/10/varfr-sverige-behver-ett-parti-som-tar.html

  Josefs senaste bloggpost: Good stuff!

 43. Sned

  Bra utkast till propagandabilder, men jag har nog aldrig hört ordet “osocial” förr. “Asocial” heter det. =)

 44. Rick Falkvinge

  Sned: Njae, asocial och osocial har två olika betydelser. Ungefär som opolitisk och apolitisk.

  O- betyder “inte”. A- betyder “tar aktivt avstånd från”.

 45. […] Rick Falkvinge (pp) skriver så här i ett inlägg med titeln “Digitala analfabeter”: Nyss i SVT Debatt (torsdagkväll, där Christian Engström från Piratpartiet också deltog) så såg vi Johan Pehrson (fp) sitta och diskutera fildelning och påstå att det bara är 1000-2000 som laddar upp i fildelning i Sverige. Det är en monumental ögonöppnare. För nej, varje person som fildelar laddar både upp och ner. Det är det första man lär sig om fildelning. Och det finns 1,4 2,2 miljoner fildelare i Sverige. Minst. Det anmärkningsvärda är inte att en politiker sitter och säger något dumt i TV. Det anmärkningsvärda är att det där är den kunnigaste som Alliansen kunde skicka till TV-debatten. Det anmärkningsvärda är att den mannen är en auktoritet på internetfrågor. […]

 46. […] Digitala analfabeter (30 oktober) […]

 47. […] utsagor ger mediebolagspampar kallsvettningar. För så fort det fysiska mediet blir ointressant, så är hela deras affärsidé i gungning. Inte bara bolagen blir till sig i trasorna, eftersom […]

 48. Bloggsam » Blog Archive » Hotet mot oss webbutvecklare

  […] om Internet. De som sitter med pengarna och makten är nämligen med få undantag fullständiga digitala analfabeter som verkar tro att Internet är någon slags avancerad variant av Text-TV. Och tur är väl det […]

 49. Rick Falkvinge (pp) » Stofilpartierna kan inte förstå nätet

  […] Hur vet jag då att partierna så grundligt inte förstår nätet, med synliga undantag för v och mp? Jo, för att om de hade förstått nätet och hur det välvde om samhället, så hade Piratpartiet inte behövts. Att stofilpartierna inte förstår nätet och den nya tekniken är helt och plågsamt uppenbart. De är en del av envägskommunikationgenerationen, de som tror att de förstår internet för att de kan skicka mail. De är digitala analfabeter. […]

 50. Emanuel

  Att politiker inte fildelar så ofta tycker jag inte är så konstigt. Med tanke på att det är olagligt….

  Men som du säger så är det viktigt att politiker lyssnar på kunnigt folk i sina beslutstagande. Men jag vet inte piratbyrån är rätt folk att lyssna på heller. Min erfarenhet är att den “nya” generationen som tycker att “allt ska vara gratis” är analfabeter på hur samhället fungerar för att använd dina termer. Argumentet “jag kan fildela alltså får jag fildela” är inte hållbart i en demokrati.

 51. Rick Falkvinge

  Emanuel: Ingenstans, vid något tillfälle, har piratrörelsen argumenterat utifrån att saker ska vara gratis.

  Halmgubbar i all ära, men nu argumenterar du som de mest okunniga om debatten gjorde för tio år sedan. Det finns massor av exempel på den här bloggen på upphovsrättsdebatt.

 52. Bloggsam » Blog Archive » Det bortglömda tredje lägret

  […] är uppenbart när man väl konstaterat att våra politiker är digitala analfabeter och tyvärr har Timbuktu nu även sållat sig till denna […]

 53. Rick Falkvinge (pp) » IPRED-utspel i stort och smått

  […] Hur tänkte regeringen när de lanserade lagförslaget från början? I Aftonbladets poll är det just nu 94,3% som inte stödjer lagen, även efter den ändringen. Det är en så massiv opinion att de som röstar mot majoriteten brukar vara sådana som röstar fel bara för att de kan, inte för vad de tycker. Ett par procent är ett typiskt resultat på svaret “utomjording” på frågan “Är du man eller kvinna?”. Folkopinionen är alltså, med alla praktiska mått mätt, total mot den här lagen. CUFs Magnus Andersson har redan hunnit såga “dämpningen” i Aftonbladet — som om det vore en dämpning att privata poliser inte får tillämpa lagar retroaktivt. Opassande har också redan kommenterat, naturligtvis. Ibland undrar jag om hon är synsk eller något och har alla blogginlägg bara färdiga att posta när nyheten kommer… Life of Me hånar med rätta förslaget och Dumheterna skriver om hånfulla politiker. Satmaran och Traditio et Renovatio kommenterar också, och alldeles precis nu ringde TV4 Nyheterna mig och bad om en kommentar. Jag sade ungefär det jag skriver i det här inlägget — att det inte direkt är VM i rättssäkerhet att en lag inte gäller retroaktivt, och att regeringen är digitala analfabeter. […]

 54. Rick Falkvinge (pp) » För din trygghet

  […] ensam med, det är något man kommunicerar genom. Det är ungefär den här distinktionen som jag postade tidigare, som Emma berättar mycket mer […]

 55. […] By hagwall En utveckling av fredagens blogpost: Staten har kapitulerat, den vet inte hur internet fungerar och vill inte heller veta, i stället lejer den ut rättskipningen till […]

 56. Ipred ett dåligt skämt « No size fits all

  […] har kapitulerat, den vet inte hur internet fungerar och vill inte heller veta. Den överlåter rättskipningen på nätet […]

Comments are closed.

arrow