Dagens upptäckter

Om man har veckolångt besök av någon som gör en på kroniskt gott humör, så är det svårt att skriva om idiotpolitiker. Det är den 32 oktober idag och jag ligger en dag efter mitt ursprungsschema för IPRED1-serien, igen.

Det har länge spekulerats i hur många fildelare det finns i Sverige. SIFO och andra har kommit med blandade gissningar och flumundersökningar. Peter Sunde på The Pirate Bay skingrar tvivlen genom att helt enkelt kolla hur många svenska adresser som är uppkopplade mot The Pirate Bay. Svaret är 2,2 miljoner som fildelar varje vecka. Det inbegriper då bara den delen som använder TPB; det riktigta talet är alltså väsentligt högre och siffran 2,2 miljoner är att ses som ett golv.

Om man strör druvsocker i en stekpanna som har en lätt oljehinna, så smälter det snabbt till en söt mörk gegga som fastnar på all mat i stekpannan. Det är ett perfekt och enkelt sätt att panera vilket livsmedel som helst med vilken söt kryddblandning man vill (man häller i en massa kryddor och druvsockret sist).

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. serenity

  Nåja, tänk på att ett flertal människor säkert kommer åt TPB med olika IP-adresser samma vecka – dels för att de byter under natten, och dels för att de kanske använder trackern från flera olika ställen. Att sätta 2.2M som golv känns lite väl, men visst är det en imponerande siffra!

 2. Nick

  serenity: Det kan också vara så att flera människor kommer åt trackern med samma ipadress, det sker t.ex. precis just nu kan jag säga med 100% säkerhet.

 3. HR

  Samtidigt finns det flera personer som eventuellt delar på ett ip också.

  BTW, gränsen på 20 miljoner noder; (seedare och leechare) nåddes tidigare ikväll – fantastiskt!

 4. Andreas

  @ Serenity: Nåja, de flesta har relativt statiska IPadresser nu för tiden. För de som har dynamiska IP adresser (telia adsl osv) byter inte IP adress över natten ifall de inte startar om routern. Vilket de flesta inte gör, och laddar man ned något med ADSL så finns risken att man måste låta datorn stå på under natten, och då är risken i stortsett 0 att någon får en ny IP adress.

  Så nej, 2,2M är inte en speciellt stor siffra, däremot tror jag att man får kapa lite i kanterna p.g.a. PROXYs och diverse andra roliga förtelser som ISP förträffliga idéer om att routa om all trafik helt utan anledning, min IP adress har t.ex. hoppat mellan Finland och Sverige mer än 1 gång. UTAN proxy.

 5. Nick

  Jag kollade precis upp grannskapets trådlösa nätverk och inser att om jag får 30 minuter så kan jag fildela med inte mindre än 10 olika ipadresser, min egna + 9 andra trådlösa nätverk spm antingen är helt öppna eller som man lätt kan “hacka” sig in på. Det är bara ett sätt att “komma över” någon annans ipadress på där finns ju fler… Jag förstår inte hur en ipadress kan ha något som helst juridiskt värde i en rättsstat.

 6. Mackan Andersson

  @Rick: Du vet att du kan använda mörk sirap också, va? Det är nästan ännnu lättare. Har du teflonpanna (eller liknande non-stick) kan du exempelvis göra superenkla “knäck-köttbullar” till julbordet genom att bara värma Scans färdiga och sedan, de sista tio sekunderna, ringla sirap över för att ge dem lite “knäckyta”.

  Bara ett gammalt husmorstips…

  När det gäller IP-adresser som använder TPB är siffran imponerande. Och naturligtvis är frågan, igen (som i fallet med IPRED) vad en sådan siffra egentligen betyder…

  Vore det inte ironiskt om upphovsrättslobbyn blev tvugna att godkänna nya säkerhetsstandarder i produkter så att man verkligen kunde säkerställa identiteten bakom användningen av en IP-adress under en given tid? I så fall hade ju ALDRIG WEP kommit ut på marknaden, alla trådburna LAN hade varit tvugna att switchas och dessutom använda MAC-adressfilter, alla funktioner för att byta MAC-adress på ett nätverkskort skulle tas bort, kryptografiska signaturer skulle vara tvugna att användas för varje form av kommunikation på Internet och den enda CA som kunde tillåtas skulle ägas av immatrialrättighetslobbyn.

  Joru, tjena.

  Hey – var fortsatt lycklig!

  Mackan Anderssons senaste bloggpost: Respekt? Respect!

 7. elmindreda

  Koltrasten är en av de största trastfåglarna i Europa. De något mindre honorna är mellan 23,5 och 25 cm stora, medan hanarna når en storlek på upp till 29 cm och därmed är endast något mindre än dubbeltrasten. Vikten är 80–125 gram.

 8. Besviken

  Det skulle vara intressant att veta hur många % av filderna i Sverige som faktiskt använder TPB överhuvudtaget.

 9. Rick Falkvinge

  Elmindreda: Men kan de bära en kokosnöt?

 10. Lars

  Knäck har sin plats, köttbullar har sin. Man ska aldrig blanda sådana droger!

 11. Kluris

  Ja, med senap å ketchup..

  Men helt appropå ingenting, det här med IPRED och IP-adresser.. Än så länge springer ju en massa “rådgivare” runt och tjötar om att skydda sitt nätverk. När skall de inse att lämna sitt nätverk vidöppet är det bästa skyddet? Idag är det ju liksom inte “kreti o pleti” som är det stora problemet, utan staten och upphovsrättspirater.

 12. Kluris

  Låt oss då fundera på det underförstådda vanliga påståendet: “Varje fildelat verk = en motsvarande förlust..”

  Ja låt oss räkna på det. 2,2 miljoner svenska fildelare, varje vecka. Låt säga att varje IP-adress i genosmsnitt transfererar 5 olika verk. Då är vi uppe på 11 miljoner. Vad kan vi räkna som ett genomsnittligt ordinarie pris? Låt säga 20 kronor. Då är vi uppe på 220 miljoner, per vecka. På ett år snackar vi således drygt 11,5 Miljarder! Eller drygt 36 kronor i sekunden dygnet runt året om. Men om vi i stället använder skadeståndsbeloppen som “pris” så blir det riktigt absurt.. Då är frågan om ens hela världens samlade bruttonationalprodukter räcker till.

  Nu torde liksom vem som helst inse att det inledande påståendet är grundfalskt.

 13. Daniel A.

  Det funkar med honung också.

 14. Anders Troberg

  Det är korrekt att tex DHCP kan öka siffran något, men de flest ISPer idag ger samma IP varje gång. Lägg till det att inte alla använder TPB varje vecka, många är sällananvändare. Tänk också på att det kan finnas flera användare i samma hushåll. Jag skulle gissa att det gör att den verkliga siffran är högre, kanske betydligt högre.

  Vi ska inte räkna 2.2 miljoner på 9 miljoner invånare, vi ska räkna 2.2 miljoner på antalet hushåll som har dator. Det är fortfarande ganska många hushåll som saknar dator (främst äldre) och de flesta hushåll har flera personer. Jag skulle gissa att 60-80% av sveriges datoranvändande hushåll brukar TPB. Tänk på det, politiker, inför nästa val.

 15. minata

  @Anders Troberg

  “Jag skulle gissa att 60-80% av sveriges datoranvändande hushåll brukar TPB. Tänk på det, politiker, inför nästa val.”

  I valet 2006 fick Piratpartiet 0,63% samt att Piratpartiet ligger i övrigfacket i varje opinionsundersökning.

  För ett parti är ideologin det viktiga. Därför har jag skrivit följande brev till socialdemokraterna (som tillsammans med Vänsterpartiet drev igenom upphovsrättslagens uppdatering 2005)

  Jag har ställt en fråga till de socialdemokratiska riksdagsledamöterna men har inte fått svar. Förutsätter att socialdemokraterna röstar med alliansen. Om inte är det ett svek mot upphovsmännen (liv plus 70 år), de som har rättigheterna till de “närliggande rättigheterna” (50 år – på Cd ring med P följt av inspelningsår).
  Dagens Nyheter Söndag 2 November 2008:
  Helsida (annons): Biografer mot filmpirater:
  Annonsen avslutas: “För att få bukt med den illegala nedladdningen av film uppmanar vi nu riksdagens ledamöter att stödja två förslag som nu diskuteras”. Sanktionsdirektivet och ett ansvar för operatören i brottsbekämnping.
  Det är fler än rättighetshavaren som är beroende av en konkurrens på lika villkor plus att lagar följs upp och efterspel sker: Artister, körmedlemmar, studiomusiker. Och i annonsen biografägare.
  Vänsterpartiet har svikit, det vet vi, men, socialdemokrater. Svik ej!

 16. Hoffa

  Låter som fler företag att bojkotta. Vilka är det som ligger bakom annonsen. SF är självklara avsändare men finns det några flera ?

  Jag vägrar numera ett spendera en spänn som går till företag som arbetar för att montera ner rättsstaten.

 17. Perty

  Missa inte uppropet i DN kultur idag på sidan 9.
  “Biografer mot filmpirater”

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 18. Emanuel Kumlien

  Rick: Menar du en europeisk eller afrikansk koltrast?

  Emanuel Kumliens senaste bloggpost: Remember, remember the 16th of September, the wiretap treason and plot

 19. Johnny

  Jag hoppas verkligen att fler kommer att rösta på Piratpartiet vid nästa val så vi slipper dessa uppblåsta och arroganta politiker som idag sitter i riksdagen och regeringen…..

 20. Anders Troberg

  Minata: Grattis, fler företag som tror att man kan ha som affärsidé att trakassera sina kunder. Gissa hur det kommer att gå för dem?

  Sedan, hur kan du tycka att livstid+70 är rättvist? Om jag säger upp mig från mitt jobb så får jag lön uppsägningstiden ut, sedan tar det slut. Det gäller för i princip alla. Vad är så speciellt med artister som gör att de ska fortsätta få betalt tills 70 år efter att de dött för ett jobb de slutat arbeta på?

  Johnny: Antingen det, eller så är det dags att på allvar ta tag i planerna på en secession.

 21. Mikael

  minata: Du är en sådan stenåldernsmänniska att det nästan är lustigt. Nästan…

 22. Rille

  Det hade varit grymt intressant att passa på att samla in artisters, filmskapares och spelutvecklares åsikter om fildelning nu. Jag gissar att ganska många är väldigt negativa nu och rädda för att inte få pengar, men sedan när utvecklingen har kommit ifatt och distributörerna är eliminerade, då helt plötsligt kommer “alla” att “alltid” ha varit för fildelning. Fattas bara en kritisk massa av producenter som byter affärsmodell och leder de andra “late adopters” in i framtiden.

 23. minata

  @Anders Troberg

  Du kan ju inget om upphovsrätten!

  “Vad är så speciellt med artister som gör att de ska fortsätta få betalt tills 70 år efter att de dött för ett jobb de slutat arbeta på?

  Det är upphovsmannen som har skyddsperiod liv plus 70 år. Artisten har skrivit affärsavtal. En gång till. Affärsavtal med normalt skivbolaget. Är det så svart att fatta, va!

 24. Rick Falkvinge

  minata: Varför håller du på och raljera (ännu, efter över två år) om hur upphovsrätten ser ut idag, när hela poängen med den pågående diskussionen är hur upphovsrätten ska se ut imorgon?

 25. Anders Troberg

  “Det är upphovsmannen som har skyddsperiod liv plus 70 år. Artisten har skrivit affärsavtal. En gång till. Affärsavtal med normalt skivbolaget. Är det så svart att fatta, va!”

  Det är du som inte har koll. Såvitt jag vet är inte upphovsrätt, ersättningsrätt och sådant inskrivet någonstans i lagtexten att skivbolag måste vara inblandade. Det är helt frivilligt om man vill sälja sitt verk till ett skivbolag, och med dagens teknik för digital distribution helt onödigt att göra det. Lagen tillåter visserligen att man skriver avtal med företag, men den förutsätter definitivt inte det (ännu, det kommer väl snart om skivindustrin får som de vill).

  Ska vi kunna resonera om lagen så måste vi prata om lagen, inte om separata avtal man slutit utöver den. Annars är det som att säga att lagen inte tillåter att man lånar ut sin MC, trots att det är ett villkor i avtalet med försäkringsbolaget som lagen ger blanka fasen i.

  Är det så svårt att fatta, va!

 26. minata

  @Anders Troberg
  När du skriver “…artister som gör att de ska fortsätta få betalt tills 70 år efter att de dött för ett jobb de slutat arbeta på?”
  Så har du fel.

  En upphovsman, inom musikbranschen, komponerar, skriver text, arrangerar musiken. Skyddstid liv plus 70 år.

  Artisten framför, inom musikområdet, en sång. Artisten har inte en skyddstid på liv plus sjuttior år. Du har fel, fel, fel.

 27. Daniel Wijk

  minata: Om du inte skriver sången utan bara dansar så kanske du ska vara glad om du får något mer än en engångsbetalning överhuvudtaget.
  Om man ser till nyttan för samhället så finns ju ingen alls för att ge någon som inte skrivit låten pengar för den…

  Sedan håller jag med Rick i att det enda du gjort i ett flertal år är att hålla på och gnälla över konspirationer (brukar väl vara något om nyliberalism osv.) och annat mumbo jumbo för att du känner att något du inte tillhör är fel. Hela grejjen baserar ju sig på att du är rädd för förändring. Med andra ord är du en konservativ person i ett land där konservatismen är döende. Välkommen till framtiden.

 28. Anders Troberg

  Jag räknar alla som skapar något som artister. Kompositörer, författare, programmerare, fotografer, pornografer, filmare, målare, skulptörer osv.

  Du har dock inte bemött mitt argument. Varför är det rimligt att en del ska fortsätta få betalt för ett jobb de lämnat tills de varit döda i 70 år, medan resten av oss har några månader från att vi säger upp oss och förväntas fortsätta arbeta under den tiden?

  Med din definition så hamnar dessutom artister i den sistnämnda kategorin, de får bara betalt för “nedlagd tid”. Hur motiverar du så orättvisa ersättningsregler inom så relaterade arbetsuppgifter?

 29. minata

  @Anders Troberg

  Upphovsmannen har stöd från upphovsrättslagen (liv plus 70 år) för ersättning.
  Artisten skriver affärsavtal med normalt skivbolaget. Skivbolaget äger rättigheten på inspelningen (skyddstid 50 år). På CD P med ring följt av inspelningsår. Detta system är bra. Piratpartiet får väl kavla upp ärmarna och lämna bloggarnas isolerade värld. Trehundra personer på marsch 16:e september och 0,63% i valet 2006 är bevis på att jag har rätt.

 30. Stefan H

  Anders Troberg: Det är inte jobb “nuvarande-upphovsrätt-förespråkare” anser att man ska ha betalt för. Det är för ett icke utfört jobb. Exemplarframställning har inget med arbetsinsats att göra öht, vi kreatörer behöver inte lyfta ett finger när någon skapar en kopia av våra verk.

  Jag tycker absolut inte att vi har rätt till att få betalt när andra människor utför exemplarframställningen åt oss.

 31. Anders Troberg

  Minata: Varför är detta system bättre än tex “Upphovsmannen säljer sitt stuff via nätet, och slipper därmed kostsamma mellanhänder”?

  Dessutom, jag var där den 16/9, det var mer än trehundra. Det tycker jag dessutom är bra för en heldagsdemonstration på en tisdag med halvpissigt väder. De som var där offrade en dagslön för att delta.

  När det gäller valresultatet så har vi än så länge 4%-spärren, vilket är ett problem för växande partier. Få är beredda att rösta på ett parti som inte visat att de klarar den.

  Stefan H: Det jag (personligen, inte nödvändigtvis kopimismen som rörelse) vill ändra är att man ger kreatören betalt för det arbete han utför, inte för den produkt som skapas. På så sätt kommer man undan de problem som annars skapas av kombinationen marknadsekonomi och ny teknik. Problemen är att när man kan massproducera utan kostnad så ska priset enligt marknadsekonomiska spelregler gå mot noll, och principen om fri konkurrens öppnar för andra aktörer. Om man inte gör “min” ändring så kommer kreatörerna att vara beroende av försäljning av en produkt som kraftigt och fort rasar i ekonomiskt värde, och då sitter de i en knipa. Får de betalt för sitt arbete som vi andra, då klarar de sig.

 32. Kalle E

  Staten hade ju monopol på post-utdelning när internet kom. Tänk om Posten hade sagt: Nu när alla kan leverera ett brev utan att vi måste vara delaktiga, nu kommer vi kräva porto för varje sänt email!

  Och så hade de tittat i loggfilerna på en vanlig användare och sagt: Titta vad många email du har skickat! Det är ett direkt inkomstbortfall för oss. Vi vill ha betalt för varje email du skickat.

  Sedan hade de skrivit ut ett inbetalningskort till dig. Skulle du betalat?

 33. Anders Troberg

  Kalle: Bra liknelse!

 34. Jens

  Jag måste försovit mig 32/10, missade den dagen helt. 🙁

 35. Rick Falkvinge

  Kalle: Den där liknelsen plockar jag direkt. Tokbra.

Comments are closed.

arrow