Antipiratlagen IPRED1: Statens impartialitetsgaranti

Idag på morgonen dök mycket upp – inte minst att FRA-lagen införs vid årsskiftet utan att ens punkterna från uppgörelsen med FP-dissidenterna finns med. Emma kallar det fulspel och jag bloggar om det separat alldeles strax.

Jag har också en debattartikel på SVT Opinion idag där jag bemöter det gamla trötta “äntligen kan allt bli som förr”-argumentet om just IPRED1. Det gläder mig för övrigt att SVT Opinion låter mig använda hyperlänkar i debattartikeln. Mer sånt.

Detta är en postning i serien Problemen med Antipiratlagen IPRED1. Postningar i serien:

 1. Förvaltning vs politik (23 oktober)
 2. Polisen ska vara polis (24 oktober)
 3. Politiska svek (26 oktober)
 4. Rättssäkerhet och utpressning (28 oktober)
 5. Operatörernas ansvar (29 oktober)
 6. Digitala analfabeter (30 oktober)
 7. Identitet och teknikutveckling (2 november)
 8. Statens impartialitetsgaranti (4 november)
 9. Perverterad upphovsrätt (5 november)
 10. Lagen fungerar ändå inte (6 november)

Ett av de värsta argumenten jag hört för Antipiratlagen IPRED1 är att det skulle “avlasta polisen”.

Jag hör argument av typen att “polisen tar ju inte hand om alla de anmälningar vi lämnar in, vore det inte bättre om vi i skivbranschen kunde göra det själva, för att avlasta poliser och åklagare? Så att de kan ägna sig åt grövre brott?”

Polisen ägnar sig åt brottslighet i en viss prioritering — den prioritering som är etablerad av lagstiftarna. Om ICA skulle lämna in trettiotusen polisanmälningar om snatterier utan något annat än vaga beskrivningar på vad personerna hade för kläder, så skulle de inte heller bli prioriterade.

Det är precis så det ska vara. Det ska inte lösas med att ICA får polisbefogenheter för att kunna ta lagen i egna händer, och att man kallar det för att “avlasta polisen”.

Inte heller upphovsrättslobbyn ska kunna ta lagen i egna händer. Hela poängen med att staten står för rättsväsendet är att staten står som garant för en opartiskhet. Att ge ena parten i en konflikt rätt att ta lagen i egna händer är en kraftig nedmontering av rättsstaten.

Det är som om Marlboro skulle få ta hand om all cancerforskning för att avlasta universiteten.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Bloggat om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Satmaran, Rättshaveristen, Rättshaveristen, Rättshaveristen, Rättshaveristen, Rättshaveristen, Ett av mina små kryp-in på webben, Sidvind, Rick Falkvinge, Christian Engström, Marcin de Kaminski, Tomas sida, Farmor Gun, Rick Falkvinge, Martin Otyg, Satmaran, Rick Falkvinge, Sagor från livbåten, Jan Lindgren, Martin Otyg, Opassande, Rick Falkvinge, Argast Nu, Christian Engström, Händelsehorisont, Martin Otyg, Farmor Gun, Mary X Jensen, Rick Falkvinge, Martin Otyg, Rick Falkvinge, Beta Alfa, Existens Maximum, Surgubben, Urban Cat, Opassande, Scaber Nestor, Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Bloggsam, Rick Falkvinge, Mary X Jensen, Opassande, Jens O., Olofs blogg, Christian Engström, Rick Falkvinge, Politruck, Jan Lindgren, Satmaran, Christian Engström, Opassande, Anna Troberg, Jan Lindgren, Olofs blogg, Blågrön Röra, Rhodin, Rick Falkvinge, SVT Opinion, Opassande, Nonsens, garrar och allt därimellan, Arvidfalk.se, Annarkia, Jan Lindgren, Jens O., Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Röd Libertarian, Ett av mina små kryp-in på webben, Opassande, Lars-Ericks blogg, Urban Cat, Bitchslap Barbie, Rick Falkvinge, Opponent.se, Farmor Gun, Alliansfritt Sverige, Jan Lindgren, SVT Opinion, Opassande, Jan Lindgren, Kurvigheter, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Christian Engström, Isacco, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Urban Cat, Händelsehorisont, Opassande, Satmaran, Rick Falkvinge, Opassande, Enligt Min Humla, Mikael von Knorring, frendo.se, SVT Opinion, Ett av mina små kryp-in på webben, Händelsehorisont, Rättshaveristen, Johans tankar, Ett av mina små kryp-in på webben, Piratnytt

, Hellre upplyst än nedsläckt, Urban Cat, Marcin de Kaminski, Conjoiner, Mary X Jensen, Mikael Nilsson, Temet Nosce, Marcin de Kaminski, Henrik Alexandersson, Pär Ströms blogg, Satmaran, Händelsehorisont, Olofs blogg, Farmor Gun, Urban Cat, Andra Sidan, Piratbyrån, Röd Libertarian, Jens O., Mikael Nilsson, Beta Alfa, PROS – a pain in the ass, Magazine HumbleBee, SVT Opinion, Andra Sidan, Temet Nosce, Drottningsylt, Mikael Nilsson, Urban Cat, Dick Bengtson, Rick Falkvinge, Händelsehorisont, Satmaran, Frihet, Fildelning och Feminism, Rick Falkvinge, Rättshaveristen, Mikael von Knorring, Martin Otyg, Mary X Jensen, Olofs blogg, Nonsens, garrar och allt därimellan, Jens O., Argast Nu, Anna Troberg, babilou.se, Christian Engström, Isacco, Att älska Alex Schulman. Bloggdata från knuff.se.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Daniel A.
 2. Johan Svensson

  Vi noterar att blogväggen var större än det faktiska innehållet i det här inlägget.

  Johan Svenssons senaste bloggpost: A Culture of Compromises

 3. […] Statens impartialitetsgaranti (4 november) […]

 4. Ipred-debatt med Stefan Sauk i TV4 « Christian Engström (pp)

  […] Mr Galahad: IPRED eller ska privata & ekonomiska intressen få utföra jakt på brottslingar? Rick Falkvinge: Antipiratlagen IPRED1: Statens impartialitetsgaranti […]

Comments are closed.

arrow