Piratpartiet som nästagenerationsalternativ

En av de mest frustrerande sakerna jag får höra är att Piratpartiets idéer är helt rätt, men att partiet som organisation inte är ett seriöst alternativ eftersom Piratpartiet inte har en heltäckande politisk plattform. Att vi inte har svar på vilken färg det ska vara på blommorna utanför kommunhuset i Arjeplog.

Den åsikten uttrycks t.ex. hos El Rubio, som höjer Piratpartiet till skyarna, men sedan fäller det på att partiet inte har en heltäckande plattform, som om det på något sätt gjorde att valsedeln hade en annan egenskap än andra valsedlar. (Det har den inte – valsedlarna är gula A6-papper allihop. Det finns ingen “rätt orsak” eller “fel orsak” att välja en viss valsedel, det är bara vilken som väljs som räknas.)

Jag har ofta sagt att Piratpartiet har så mycket på sin tallrik som vi rimligtvis kan få igenom i en koalition där vi står för fyra procent av väljarunderlaget. Den enda skillnaden mellan oss och andra partier är då att vi talar om i förväg, redan innan valet, vilka frågor vi kommer att driva i en regeringsförhandling. Alla andra lovar massor av saker i allt mellan Arjeplog och Öresundsbron och slåss sedan bara för en minimal bråkdel av det utlovade.

Samtidigt växer piratrörelsen — Ung Pirat är nu Sveriges tredje största ungdomsförbund, och det är inte speciellt länge sedan Piratpartiet hade fler medlemmar än Miljöpartiet — och de etablerade partiernas medlemsbas krymper obönhörligt.

När deras strateger sätter sig och tittar på anledningen till varför folk skyr riksdagspartierna, så kommer de fram till en slutsats. När statsvetarna sätter sig och hummar och grunnar i sin visdom, så kommer de fram till exakt samma slutsats. Den slutsatsen är att folk idag inte sätter värde på kollektivism i samma utsträckning som förut. Den slutsatsen är att folk idag inte är beredda att ge upp sin identitet för att ersätta den med en grupps. Den slutsatsen är att folk idag inte är beredda att köpa ett helt politiskt paket som sitt eget, men att man däremot engagerar sig politiskt i sakfrågor och fokuserade sammanhängande drivkrafter.

Så förklara det här för mig:

Alla är överens om att de etablerade partierna inte längre fungerar som gräsrotsrörelse för att de tvingar på folk hela och totala åsiktspaket. Folk vill inte ha sådant. De etablerade partierna tappar sina medlemmar som träden tappar löv om hösten.

Piratpartiet och Ung Pirat gör redan precis vad de etablerade partierna måste göra, och driver bara ett fåtal starkt profilerade frågor. Piratrörelsen växer stadigt.

Hur i hela friden kan det då vara Piratpartiet som inte är trovärdigt? Dessutom med motivationen av att vi inte kopierar andras misstag och tvingar på folk ett totaltäckande åsiktspaket?

För mig är det tydligt att Piratpartiet är det första partiet i en ny våg av sätt att se på hur man kan politisera sakfrågor och gräsrotsrörelser i smala, vassa och fokuserade partier. För mig är det tydligt att Piratpartiet är ett nästa generations parti, i minst två betydelser.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Johan Öbrell

  Intressant tanke… Men för att det skall fungera med smala och vassa “fåfrågepartier” så behöver nog 4% gränsen sänkas (2%?) och riksdagens arbetssätt förändras.

  Dessutom blir det svårt med 4 års mandatperioder eftersom mycket kan ändras och det är “säkrare” på lång sikt att rösta på en ideologi som överensstämmer med ens egen. Fast då gäller det att partierna verkligen jobbar utifrån det sen också.

 2. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Efter FRA-debatten och IPRED-debatten som nu rasar så är det snarare så att Piratpartiet är det enda (!) vettiga alternativet att rösta på, särskilt om man tidigare har röstat på ett alliansparti.

  Piratpartiet fick min röst 2006, och kommer få det 2009 och 2010 också.

 3. HR

  En breddning av partiprogrammet kan diskuteras efter de närmaste två valen. Då ser jag det förslaget som talar för att bedriva politiken inom området informationssamhället som helhet, alltså inte bara upphovsrätt, patent etc. utan allt som berör människorna i informationssamhället. Namntillägget måste också diskuteras ordentligt om eller när det blir aktuellt med en (partiell) breddning av partiprogrammet.

  Piratpartiet Pionjärerna vore väl maffigt att ha på valsedeln?

 4. Hans J

  Ja du Rick…

  Det är inte så svårt att förklara.

  Anledningen till att Piratpartiet säjs inte vara seriöst för att det inte har ett “heltäckande åsiktspaket” samtidigt som folk inte vill ha ett sådant beror på att det handlar om att vinna val. Inte för en åsikt eller “ideologi” utan för den grupp som för tillfället råkar ha makten i respektive parti.

  Det är helt enkelt bara ett sätt att gynna sig själva. Man skiter till och med i sitt eget parti eller sin egen “ideologi” och övertygelse. Det är ju bara att titta på vad som händer när fel parti motionerar om någonting som man själv anser. Då stödjer man inte en sådan motion?!?!?

  Piratpartiet är naturligtvis i en sådan situation inte bara trovärdigt utan dessutom mer trovärdigt än de här andra “kamratklubbarna” som inte drar sig för att mobba de medlemmar som väljer att följa det partiprogram som det aktuella partiet antagit!

  Det handlar för dessa enbart om att utöva makt och inte ens om vilken sorts makt de utövar. Man säljer i det sammanhanget vilka heliga principer som helst.

  Titta bara på socialdemokraternas ovilja att slåss mot monarkin. Eller regeringens ovilja att införa könsneutrala äktenskap bara för att ett 4%-parti inte vill det. Eller hur KD sålde ut sitt krav på lägre skatt på drivmedel. Gammelpartierna tvärdör dessutom om de inte konstant matas med stulna pengar i form av aktivitetsersättningar och partistöd. Man ljuger om sitt medlemsantal för att få mer pengar men folket är helt enkelt inte intresserade av dem.

  Du behöver naturligtvis inte denna förklaring. Du vet att Piratpartiet är ett trovärdigt alternativ om vi ska kunna få tillbaka en politik som på något sätt är förankrad i folkets medvetande. Jag kände ändå ett behov av att kommentera din postning!

 5. Have faith

  Rick, oroa dig inte.

  Jag har en mycket stark känsla av att Piratpartiet kommer att göra ett bra val, både till EU och Riksdagen senare. Jag har aldrig varit Piratpartist tidigare men ni har min röst nu. Jag har talat med många i min bekantskapskrets som kommer att rösta på er fortsättningsvis. Ni är det ENDA partiet som står för frihet och integritet!!

 6. El Rubio

  Rick, det handlar inte om blommor utanför kommunhus utan tex om inställningen till rövslickeri mot USA, om trygghetssystemen, om bistånd (som handlar om att rädda liv) om att förenkla för småföretagare, om att avskaffa idiotiska pengasystem inom vård och omsorg, att återupprätta rättsäkerheten. Utan synpunkter på detta är det svårt, men som jag skriver i en kommentar till min artikel, så kan det ges på olika sätt. Jag har också full förståelse för att man inte kan göra allt samtidigt. Men finns en ambition att ta fram ett program eller ser PP det som en styrka att ingen vet hur ni ställer er i alla frågor som inte handlar om integritet?

 7. Rickard Olsson

  El Rubio, den styrkan beskriver vi här: http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

  För övrigt brukar det vara upplysande att kika på vad som skiljer gammelpartierna åt om man kollar vad de faktiskt gör eller har gjort i de frågor du nämner. Svaret brukar bli “ganska litet”. Visst, de påstår sig ha ambitioner och mål, men i praktiken brukar det bli ganska litet gjort. Jag, som småföretagare, har t.ex. inte märkt ett dyft av Mauds stora satsning på småföretagare. Biståndet ändrades inte nämnvärt när Alliansen kom till makten och vår vård och omsorg ser i allt väsentligt ut exakt likadana ut nu som 2006. Rättssäkerheten har i många år stadigt urholkats av samtliga riksdagspartier utom (v).

  Vad ska man då välja, om alla partier ändå bedriver samma politik?

  Rickard Olssons senaste bloggpost: Om jag kunde, skulle jag…

 8. Kluris

  Den största bojen ni har kring era fötter är ert namn, tyvärr. Jodå, jag vet precis vad “ni” har för tankar kring det, men vad “ni” har för tankar om ert namn är irrelevant i detta sammanhang. Det är vilken uppfattning väljarna har som är det avgörande för att vinna röster. Så på grund av namnvalet har ni en extra barriär att komma över innan ni ens har en chans att förklara er politik.

  Initialt när ni startade så var det ett bra namn för att skapa rubriker, det var lite “naken-chock” över det så att säga. Men man vinner inga val på det, bara den sorts publicitet som ger uppmärksamhet genom kontrovers. Det finns nog många som håller med er helt och fullt i politiken, men skulle skämmas ögonen ur sig om de blev påkomna med er valsedel i hand, och detta bara på grund av namnet och den aura som finns kring namnet i det mer almänna medvetandet.

  Visst, genom en lång tids nötande och kämpande kan ni säkert skura och tvätta rent namnet. Men det är som sagt en extra barriär för er att komma över.

 9. jeffer

  Vid olika tidpunkter väger olika politiska vägval olika tungt. Dvs det får just vid den tidpunkten helt oproportionerligt genomslag på framtiden. Det är värt att just då – kanske bara under några år – hårt prioritera de frågorna.

  På det sättet tror jag aldrig något parti varit mer rätt inriktat på precis rätt frågor vid precis rätt tidpunkt än vad piratpartiet är.

  Piratpartiet behövs precis nu, och behövs maximalt just nu.

  Det här är fildelargenerationens tillfälle att få politikerna att lyssna. Men politikerna måste tvingas till det. Deras arrogans är vidrig. Johan “lobbyistslickaren” Pehrson är bara en av många.. Bara om deras existens i de politiska korridorerna är direkt och omedelbart hotat kommer de att gå oss till mötes.

  Piratpartiet är kanske vårt enda vapen att få respekt som medborgare.

  Piratpartiets fåfrågeupplägg är nog det optimala just nu. Kanske kompletterat med valallians med rimligt likasinnade flerfrågepartier.

 10. Max Hobstig

  Bäste Rick Falkvinge.

  Jag är kristdemokrat och en fullständigt förlorad man. Men icke förty kommer jag att personrösta på Dig i nästa Riksdagsvalet. Detta för att du är en hyvens man som har samma bekanta som jag har, nämligen Carl Johan R. Den jävla liberalen CJR kommer att skratta sig fördärvad när han läser detta!
  mvh Max Hobstig

  Max Hobstigs senaste bloggpost: KRIS förnekar inte rekommendation om våld

 11. Stekspaden

  Jag tror precis som många andra att namnet skrämmer iväg många väljare, framförallt “äldre”. Privatpartiet kanske fungerar?
  För övrigt så har du blandat ihop ordet “motivationen” med “motiveringen”.

  Stekspadens senaste bloggpost: Jekyll s01e01

 12. Hoffa

  Kan säga så här, Jag har länge velat engagera mig politiskt (sedan jag var tonåring typ) men aldrig kunnat smälta att köpa ett helt åsiktspaket av något av de etablerade partierna. From nästa gång jag går in på min internetbank är jag guldpirat.

  Vad Piratpartiet saknade 2006 var en fråga som tydligen märktes förs svensson. Då saknades en sådan men nu har vi först FRA lagen och sedan IPRED1 som är ännu bättre ur det perspektivet. (Det är ju just vanliga svensson som kommer att lida av lagen) Läget blir ännu starkare när datalagringsdirektivet inför då det kommer samverka med IPRED1 för att ge upphovsrättarna möjlighet att stämma sina kunder.

  Piratpartiet är en ide på rätt plats vid rätt tid.

  För att ta ett tidigare exempel så hade miljöpartiet ordentlig draghjälp av säldöden i Östersjön 1988. Jag minns hur jag som 12 åring, efter att ha sett bilder på döende sälar på TV gick och sa till mina föräldrar att de måste rösta på miljöpartiet. Vad tror ni dagen 12 åringar säger till sina föräldrar ?

 13. jeffer

  Inga makthavande politiker och de tjänstemän de formellt har under sig, tar någon som helst hänsyn till vad vi tycker. Det avfärdas kategoriskt, antingen klart och uttalat (beträffande fildelarjakt och datalagring) eller inlindat och manipulativt (FRA).

  Det finns visserligen kritiker till fildelarjakt, FRA mm inom etablerade partier som centern, miljöpartiet och moderaterna (Karl Sigfrid och några till). Men de har inga maktbärande positioner och kan tvingas underordna sig övrig agenda, utan att ha kunnat påverka något alls. Vänsterpartiet har som parti tagit ställning mot fildelarjakt och FRA, men vi vet inte hur de ställer sig när hela regeringsmakten eller blockpolitiken står på spel.

  Piratpartiet kan få helt annat genomslag om man kommer in i riksdagen. Blocken vet att de måste gå piratpartiet rejält till mötes för att kunna räkna med piratpartiets stöd.

  Men under alla omständigheter skulle piratpartiet i riksdagen bli en enorm prestigeförlust för lobbyisterna och deras anhängare bland statstjänstemännen. Det blir också en lysande plattform att påverka, kommentera och agitera. Det ger helt nya resurser att driva informationsverksamhet.

 14. Mind

  Bra skrivet. Jag har en känsla av att det tyvärr kommer hinna in många fler skitlagar innan valet. Det enda positiva i den soppan är ju då att folk förhoppningsvis får upp ögonen mer för Piratpartiet.

  Minds senaste bloggpost: Allhelgona

 15. Trezker

  Man borde få två röster. Det är orimligt att be folk välja mellan det som är viktigast just nu och en generell inriktning. Om man överger sossarna för att rösta på piratpartiet ger man ju praktiskt taget moderaterna en halv röst, och tvärtom.

  Jag tror demokratin skulle kunna fungera bättre om man fick rösta på både en hel plattform och ett fåfrågeparti.

 16. AndersH

  Att Piratpartiet har fler medlemmar än Miljöpartiet är väl inte så konstigt. Det kostar pengar att vara med i Miljöpartiet, medan ett medlemsskap i Piratpartiet går att ladda ner gratis på Internet 🙂

  AndersHs senaste bloggpost: 2008-11-03: På vift.

 17. Mats P.

  AndersH: MEN? Hur ska då upphovsmannen få betalt?!? 🙂

 18. HR

  Upphovsmannen får betalt via donationer.

  Fungerar för Piratpartiet.

 19. SixDays

  Swartz skrev en schysst rad “Jag var en av de 34.918 personer i Sverige som röstade på Piratpartiet i riksdagsvalet 2006.” som jag gjorde ett par banners på (delvis baserade på projos gamla från valet 2006)

  http://antikristen.net/2008/11/05/jag-rostade-pa-piratpartiet/

  SixDayss senaste bloggpost: Jag röstade på piratpartiet.

 20. MrArboc

  Jag håller med PP i de frågor ni driver. Så långt allt väl.

  Anledningen att jag i dagsläget inte ser mig själv rösta på PP är att jag tycker att andra frågor än de ni är engagerade i är viktigare.

  Innan jag vet hur ni står i andra frågor så hamnar min röst på det klassiska parti där partilinjen bäst stämmer överens med min egen syn på världen. Jag tänker inte chansa genom att ge min röst till ett parti som inte tar tydlig ställning i de frågor jag tycker är viktigast.

  Vilka frågor det är? Vill ni ha min röst måste ni föra en heltäckande politik.

  MrArbocs senaste bloggpost: Playlist!

 21. Mikke

  @MrArboc. Tror att det var många som resonerade likadant valet 2006. Jag håller med Piratpartiet men om jag röstar borgeligt så kommer jag nära piratpartiets varderingar.

  Yeah Right se vad som hände. De borgliga är än värre än Bodström.

  Det blir Piratpartiet för min del nästa val oxo

 22. Anders

  Det ligger mycket i det som MrArboc säger att om man har en “heltäckande” valplattform så kan man locka röster på så många andra frågor än just ett specifikt fåtal, det är därför det är så svårt för PP att få röster. Det kommer ju krävas att över 300 000 personer just tycker att de få frågor PP driver är det absolut viktigaste som finns på dagordningen och övriga frågor får bli som de blir beroende på vem PP väljer att samarbeta med.

  En andra sak är nog namnet tyvärr.

 23. Fredrik

  Jag tycker Piratpartiet har en ideologi.

  Individualism, eller vad kallas det?

  I de flesta frågor finns det integritetsaspekter och sånt har det tummats för mycket på på sista tiden.

 24. Daniel

  Problemet är att man ska tvingas att VÄLJA i vilken sakfråga man gör sin röst hörd. Röstar jag på Piratpartiet för våra sakfrågor, så försvinner min demokratiska röst i alla andra sakfrågor. Jag vill kunna göra min röst hörd i alla sakfrågor jag bryr mig om. Jag vill inte tvingas att välja endast en. Det är odemokratiskt.

  Det är därför som jag, som jag tidigare skrivit om, vill ha en förändring av hela demokratin. Jag skulle vilja rösta på BÅDE Piratpartiet, Miljöpartiet, och ett eller flera till partier.

  Och nej, det skulle inte vara omöjligt med ett system som tillåter detta. Man får bara bygga en hierarki där mitt röstmandat ramlar ner till partiet under när ett parti inte engagerar sig i en viss fråga.

  I vårt informationssamhälle torde det inte vara svårt att bygga ett sådant system. Och det behövs akut något sådant här för att stärka vår demokrati. Annars kommer det att fortsätta att vara som idag, när folk inte vågar rösta på det de tror på, för att de känner ett de “kastar bort” sin röst då.

  Nej, bort med fyraprocentspärrar och enpartiröstande.

 25. Nic

  Hmm..
  Jag måste hålla med en del ovan skrivna kommentarer, namnet gör folk (läs äldre) mer eller mindre förskräkta. Jag röstade på er och jag kommer att rösta på er igen 09 och 10! men fotfolket jag träffar på div företag och utbyter tankar med säger ganska samsttämmigt samma sak, “Piratpartiet” klingar illa, dom kommer inte att rösta på er så länge namnet klingar så illa, tyvärr. Att dom sen håller med er/mig i sak är en annan sak.
  Jag tror att mycket skulle vara vunnet om PiratPartiet bytte namn till typ…Liberalerna eller Liberala Partiet eller varför inte köra en förfrågan på nätet om det? kanske också en omröstning av ett annat namn som skulle vara mer gångbart i dagens samhälle?
  Nåja, det var bara lite tankar från mig, min röst har ni iaf.

  Nic

 26. Tankarna bakom Piratpartiet « Christian Engström (pp)

  […] Nilsson: Jag är pirat Rick Falkvinge: Remember, remember, the fifth of November Rick Falkvinge: Piratpartiet som nästagenerationsalternativ Tvetydiga tankar: Jag är pirat Oscar Swartz: Piratpartiet och framtiden El Rubio: Behövs ett nytt […]

 27. Sam

  Jag diskuterade det här idag med min vän. Vi kom på en lösning för att underlätta en röst på piratpartiet för varandra.

  Om han skippar att rösta på högerblocket och jag skippar vänsterblocket som vi ursprungligen tänkt rösta på går det på ett ut gällande den heltäckande politiken och piratpartiet kan få två röster till.

  Så alla som vill rösta på piratpartiet, hitta en vän som röstar på det motsatta blocket och lägg båda rösterna på piratpartiet!

 28. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Enfrågeparti eller demokratins garant?…

  Jag röstade svart 2006 (det var innan lila blev piratfärg). Razzian mot The Pirate Bay var den utlösande faktorn även om jag i många år dessförinnan känt oro för en framtid där den nya tidens möjligheter ignorerades alternativt nyttjades f…..

 29. Axel

  För en gångs skull håller jag inte helt med dig, Rick.

  Det händer inte ofta, men jag är av åsikten att om alla partier varit så starkt profilerade som Piratpartiet är, hade det varit oerhört svårt att få ihop en fungerande regering. Jag tror att det är ett effektivt sätt att garantera fullständig täckning av alla frågor att ha med ett komplett paket som grund, och sen som ni har som mål att göra, komplettera det paketet med diverse profilfrågor. (Jag ser det som en ny bil. Alla får bilen, sen gäller det vilka tillval man vill plocka med).

  Däremot tror jag att det är svårt för de sittande riksdagspartierna att förstå att deras funktion och plats förändrats. Det är inte längre de som per definition vet bäst hur landet bör styras i alla avseenden. Tyvärr är det för mycket pengar och makt inblandat för att de ska kliva åt sidan för betydligt starkare alternativ såsom Piratpartiet.

  Jag hoppas och tror på en vågmästarplats i 2010 års Riksdag, ni kan i nuläget i alla fall vara säkra på att ni får min röst.

Comments are closed.

arrow