Antipiratlagen IPRED1: Lagen fungerar ändå inte

Så har vi kommit till vägs ände i den här artikelserien. Just nu är jag på väg in till en release av en bok som heter Kampen om Kunskapen. Samma dag läser jag en fantastiskt bra kolumn i Filmnyheterna som av Kjell Häglund, med titeln Tvångssterilisering av filmintresset (via Emma).

Slutligen läser jag att Håkan Selgs och Uppsala Universitets undersökningar om IT-användning, som jag pratat om tidigare, konstaterar att fildelning bland studenter har gått upp med 78% från 2003 till 2007. Sjuttioåtta procent! Detta trots att vi hade en kraftig upphovsrättsskärping på sommaren 2005.

Och det är precis det som den sista installationen i den här artikelserien kommer att handla om.

Detta är en postning i serien Problemen med Antipiratlagen IPRED1. Postningar i serien:

 1. Förvaltning vs politik (23 oktober)
 2. Polisen ska vara polis (24 oktober)
 3. Politiska svek (26 oktober)
 4. Rättssäkerhet och utpressning (28 oktober)
 5. Operatörernas ansvar (29 oktober)
 6. Digitala analfabeter (30 oktober)
 7. Identitet och teknikutveckling (2 november)
 8. Statens impartialitetsgaranti (4 november)
 9. Perverterad upphovsrätt (5 november)
 10. Lagen fungerar ändå inte (6 november)

I all lagstiftning finns det tre grundkrav som måste vara uppfyllda för att nya lagar ska få stiftas. De tre kraven är behov, effektivitet och proportionalitet.

Det måste finnas ett behov av lagen. Ja, om det gör det är så klart en subjektiv bedömning, men någon måste åtminstone göra den bedömingen.

Lagen måste vara effektiv, det vill säga, uppnå den påstådda och önskade effekten.

Slutligen måste lagen vara proportionerlig: den får inte föra med sig så mycket oönskade bieffekter att botemedlet blir värre än krämpan. Artiklarna hittills har mest pratat om hur gravt oproportionerlig lagen är, och det som ett resultat att lagstiftarna är digitala analfabeter.

Men igår när jag hade börjat skriva vad jag trodde skulle bli sista artikeln insåg jag att det andra kriteriet, att lagen är effektiv, inte hade bemötts alls — trots att det är ett lika stort gapande hål.

Ingen, jag repeterar, ingen juridisk åtgärd har påverkat fildelningens ökning. Det har varit enskilda blippar i statistiken efter vissa medialt uppblåsta tillslag, men de effekterna har snabbt gått tillbaka. Den siffra som citeras oftast nu från Lobbyn — förmodligen för att det är den bästa de har att tillgå — är att fildelningen minskade från 21% till 15% i Finland efter motsvarande lag infördes där.

Det är bara ett problem med den siffran. Den är gripen ur tomma luften. Påhittad, som det heter. Finska MTV3 undersökte faktaunderlaget för det påståendet och kom fram till att det helt enkelt inte fanns något. Sedan dess har lobbyn i Finland skämts tyst om det påståendet och inte tagit upp det igen. I stället har påståendet gått på export hit till Sverige, i nåt slags tro att ingen kan kolla upp det.

(Hoppsan. Piratpartierna i olika länder pratar visst med varandra. Svenska Piratpartiet fick den informationen direkt av finska Piraattiliitto och Piraattipuolue. Hur gick det till? Tja, det borde inte vara någon överraskning vid det här laget att pirater faktiskt är rätt duktiga på det där med, öh, kommunikation…)

Lagen är med andra ord inte det minsta effektiv. Att vara för eller emot fildelning idag är som att vara för eller emot existensen av organiska kolföreningar. Man kan tycka för och emot hela dagen om man mår bra av det, men det kommer inte att förändra något. Tåget har inte bara lämnat stationen, det har åkt igenom hela landet, åkt över Öresundsbron och är nere i Spanien vid det här laget. Och kvar på perrongen står gårdagsintressen och skakar om politiker och säger “Ni måste göra något!”.

Försent. Alldeles försent.

Antipiratlagen IPRED1 är inte effektiv. Det vet vi från alla länder där den införts. Den minskar inte fildelning ett dugg. Men vi vet också att den medför en systematisk massutpressning från multinationella jättar mot vanliga Svenssonbarnfamiljer. Historien från Danmark med misstagen där är sedelärande och väldigt ögonöppnande.

Politiker kan inte stoppa fildelningen, eller ens bromsa den. Att tro det är bara absurt. Inte mer än de kan bromsa att det växer blåbär i skogen. Just nu kommer de första mobiltelefonerna som har en öppen plattform – där användarna själva kan bygga ut sin telefon med ny funktionalitet. En av de första sådana byggstenarna kommer nästan garanterat att vara fildelning över bluetooth — att jag kan sitta på ett café och dela med mig av allt som ligger på mobiltelefonen, utan att någon kan veta vem det är som sitter och sänder. Mobiltelefoner idag lagrar mellan två och fyra gigabyte. Det är lika mycket som en genomsnittlig hårddisk rymde när Napster kom 1999.

Att tro att fildelning går att stoppa eller bromsa, så att vi återvänder till en värld innan Internet och digital kommunikation — ja, det är i bästa fall bara larvigt.

Men däremot kan politikerna skada det öppna samhället och offra mycket rättssäkerhet i sina försök att stoppa fildelning. Det är där vi pirater har en uppgift att sparka dem på knäskålarna. Gärna hårt.

Ingen privatpolis i Sverige. Säg nej till upphovsrättslobbyn.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] Lagen fungerar ändå inte (6 november) […]

 2. […] Lagen fungerar ändå inte (6 november) […]

 3. Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Politiska svek

  […] Lagen fungerar ändå inte (6 november) […]

 4. […] Lagen fungerar ändå inte (6 november) […]

 5. […] Lagen fungerar ändå inte (6 november) […]

 6. Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Digitala analfabeter

  […] Lagen fungerar ändå inte (6 november) […]

 7. […] Lagen fungerar ändå inte (6 november) […]

 8. […] Lagen fungerar ändå inte (6 november) […]

 9. […] Lagen fungerar ändå inte (6 november) […]

 10. Kluris

  Tåget har gått.. Aahh, nu fattar jag varför V är någotsånär med på det, bara hoppar av lite då och då bara för att vara med igen, de leds ju av en gammal konduktör. Såklart 🙂

 11. Kluris

  Host, harkel.. Som partiledare har du glömt att gratulera Abu Hussein, eller Barack Hussein Obama som han heter. Detta då oavsett vad han och hans kommande administration kommer att leda till. Han har ju gjort vissa uttalanden som låter bra, ja låter mycket bra till och med. Fast jag är å andra sidan lite pessimistiskt lagd, Reinfelt lät ju också bra osv..

 12. Tor

  Johan Linander (c) skriver i sitt veckobrev v41-44:
  “Men i den förhandling som då skedde, mellan framförallt moderater och centerpartister, så gick Centerpartiet med på att genomföra hela sanktionsdirektivet mot att förslaget om avstängning från Internet (som lagts i en annan utredning) skulle förkastas.”

  Moderaterna har alltså aktivt drivit på för avstängning från internet även om de inte fått sin vilja igenom. Detta tycker jag är värt att uppmärksamma. Jag är för övrigt f.d. alliansväljare så det ligger ingen partipolitik bakom denna kommentar – endast en uppriktig vilja att uppmärksamma moderaternas högst undermåliga rättsmedvetande.

 13. Tor

  Sveriges Författarförbund och Svenska Förläggareföreningen skrev i sitt brev till regeringen bland annat att
  “I de länder där direktivet har funnits en längre tid kan man idag se tydlig effekt. För bara någon dag sedan kom exempelvis siffror från Storbritannien som visar att den illegala nedladdningen av musik minskat med 10 procent och att den legala ökat. Liknande statistik finns från vårt grannland Finland där direktivet infördes 2006.”

  Storbritannien är redan en pandemisk övervakningsstat så jag vet inte om det är något bra exempel på att fildelningsbekämpande åtgärder går att införa på ett sätt som är förenligt med grundläggande demokratiska rättigheter, men ändå – finns det någon som närmare undersökt dessa siffror?

  Siffrorna från Finland har ju redan visats vara felaktiga.

 14. Marcus

  Väl skriven artikelserie, synd att den är slut bara.

 15. Mikael Nilsson

  Min telefon har 16Gb, och anledningen till att jag har så lite är att det inte finns 32Gb-kort än 😛 .

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Dagens hederspirat: Kjell Häglund

 16. Håkan

  Hej Rick!
  Jag hoppas att denna artikelserien kommer att skickas till så många av de styrande politikerna som möjligt. Det kanske redan är gjort :). Det är alldeles för mycket intressant och tänkvärt som är skrivet i alla bloggarna för att det INTE ska nå maktens korridorer. Det är nästan så att man borde sammanställa allt till en bok och skicka till roksdagen i 349 exemplar så att dom kan få ta del av allt i ett format som dom förstår.
  Jag är också en av dom som röstade på piratpartiet 2006, fast jag gjorde det lite i smyg eftersom en hel del människor i min bekantskapskrets inte förstod vad ni (vi numera 😉 ) fanns för och tyckte det hela verkade oseriöst. Officiellt röstade jag på ett av dom största “gammelpartierna”. Nästa val tänker jag däremot rösta på piratpartiet med stolthet! Partiet har utvecklats på ett sätt som vida överstigit mina förväntningar. Nu gäller bara att oförtrutet nöta in budskapet i dom som ännu inte förstått internet och dess möjligheter och risker. Jag brukar själv nuförtiden maila extra intressanta skrivelser från internet till alla riksdagsledamöter tack vare att deras mailadresser publicerades i en praktisk lista i somras 🙂
  Hoppas att du kommer att fortsätta blogga såpass aktivt och intressant som du gör och att budskapet verkligen sprider sig ut från bloggosfärens skal!

 17. Johan Öbrell

  Mycket bra artikelserie må jag säga. Detta sista kapitel är väl egentligen vad allt handlar om. En industri och en generation som inte hänger med i utvecklingen får kalla kårar och slår i nödbromsen men tåget går för fort och bränner sönder bromsarna totalt. Då försöker man med hinder men de slås bara bort,
  då görs ett sista desperat försök att spåra ur tåget totalt och orsaka en kärnexplosion (eller var det storyn i Atomic Train?).

  Nåja, mycket bra skrivet som sagt.

 18. […] Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Lagen fungerar ändå inte: […]

 19. Lagar måste ha avsedd verkan : Erik Laakso | På Uppstuds

  […] Marcus Fridholm går på ett förtjänstfullt sätt igenom de tre kriterier som Rick Falkvinge tog upp på sin blogg, kring frågan om hur lagar måste vara uppbyggda. Det ska finnas ett behov, de ska ha effektivitet […]

 20. Maktfaktor

  Med risk för att låta besserwissrig vill jag bara påpeka att Sony Ericsson w902 levereras med 8Gb minne som standard…

 21. Ahruman

  Blåtand? Min telefon levererades med 16 GiB inbyggt, och har wifi (dock utan stöd för att skapa ad hoc-nätverk ännu), liksom den enda Androidtelefonen hittills. Jag har förstås en WebDAV-server på min. 🙂

  Ahrumans senaste bloggpost: Migratory Code

 22. Björn Persson

  “Katten är ute ur säcken” konstaterade jag någon gång under sommaren 2000. Det är smått otroligt att det har gått åtta år och makthavarna fortfarande inte har hajat att katten inte tänker låta sig stoppas tillbaka.

 23. Stasifieringen | Svensson

  […] IPRED1, utökade befogenheter för säpo och polisen, beredskapspoliser, förändrad roll för hemvärnet, […]

 24. […] ni tror det, men varför gör ni det i så fall? Erfarenheten visar ju att den här typen av lag inte får fildelningen att minska. Lagen inför ett stort mått av rättsosäkerhet för alla som har ett internetabonnemang, men den […]

 25. Svempa

  Det är ingen som tänkt på att själva hjärtat av idén ÄR att skada det öppna samhället? All respekt för fildelning som fenomen… det är knappast en fråga som borde engagera hela västvärldens samlade politikerkår på absolut högsta nivå i åratal.

  Hela vitsen ÄR avskaffandet av rättssäkerhet och öppenhet i väst. Fildelningen har fått vara arbetshäst och casus belli för genomförandet av den ena vidriga lagstiftningen efter den andra. Nu tänker man t.o.m. genomföra den här lagstiftningen RETROAKTIVT.

  Fundera på det ett tag.

 26. IPRED-lagen « Soundness in an unsound world

  […] Det finns ingen anledning att införa lagar som är rättsosäkra, godtyckliga och tandlösa. […]

 27. » Vart tog rätten till privatliv vägen? El Rubio talar

  […] håller med Erik Laakso, Sagor från Livbåten och Rick Falkvinge. Ska man ha stifta en ny lag eller revidera en gammal så ska man ställa sig tre frågor: Behövs […]

Comments are closed.

arrow