Stofilpartierna kan inte förstå nätet

Jag var ganska road av Knuffs upptaggning av postningen till höger. OBAMA, PIRATPARTIET, INTERNET. Diskussioner om hur Obama lyckades på nätet mynnar oundvikligen ut i hur Piratpartiet agerar, så Piratpartiet kryper in som tag i alla diskussioner om hur man för politik på nätet. Det är inte så konstigt; Piratpartiet har tidigare lovordats för sin totala förståelse och smidighet på nätet. Det är till och med hela basen för och orsaken till vår existens.

Samtidigt pratar de etablerade partierna i Metro idag om sina “nätstrategier”. Jag ser redan att folk börjar pipa ånga ur öronen i kommentarerna till min förra postning. Det är befogat.

Det här kommer att bli en mina hårdare dissar hittills. Nu kan jag bara inte hålla inne plattnackefrustrationen. (Jag pratade precis med Emma som redan har hunnit före. Hon kunde inte heller hålla tillbaka ångan.)

Men nu ska man ju inte dissa utan att samtidigt komma med konstruktiva råd. De kommer i slutet av postningen.

Först och främst är det uppenbart att stofilpartierna inte förstår nätet över huvud taget. Hade de gjort det, så hade de inte haft en “nätstrategi”. Det är en lika märklig konstruktion som att ha en “poststrategi” eller “telefonstrategi”.

Framför allt är det uppenbart att Alliansen inte förstår nätet, för då pissar man inte alla opinionsbildare på nätet i ansiktet och sedan förväntar sig att de ska agera lydiga envägspapegojmegafoner, så som skedde inte minst med FRA-fiaskot. FRA-lagen hade över huvud taget inte lämnat de korrupta tjänstemännen på Försvarsdepartementet om de etablerade partierna hade förstått hur nätet fungerar och välver om samhället. För att inte prata om Antipiratlagen/Privatpolislagen IPRED1.

Anders Mildner uttrycker det tydligt: De etablerade partierna är inte alls ute efter att bjuda in sina sympatisörer till deltagande och att släppa varumärket fritt. De vill bara upprepa Obamaframgången utan att behöva ge upp något.

Jag läser att partisekreterarna till och med har varit i USA och studerat hur Obamakampanjen har agerat. Det är helt bortkastat. De har inte referensramarna för att förstå vad det är som händer. Det är ungefär som när en västerlänning och en japan pratar om “varma bad”: de använder samma ord, men menar helt olika saker. För en västerlänning är ett varmt bad 40 grader. För en japan är det 60.

Det är samma sak som när miljörörelsen kom, på tiden när “framsteg” var ett heligt ord. Folk som uppfann nya spännande kemikalier betraktades som folkhjältar. Plötsligt kom några hippies och… ville… vad? Den enda delen av budskapet som etablissemanget förstod var att de ville minska produktionen och uppfinna färre saker. Stofilerna hade inte referensramarna för att förstå de nya idéerna.

Gammelpolitikerna är inte förmögna att förstå vad som är nytt även om det är mitt framför ögonen på dem, för det är så långt från deras verklighet att de inte kan relatera till det ens på en konceptmässig nivå.

Låt mig ge konkreta exempel på saker som Piratpartiet gjort, som vi tycker är självklara, men som folk förvånats över:

 • Inför valet 2006, så höll vi på att diskutera strategier inför regeringsförhandlingarna. En medlem som var med i diskussionerna uttryckte det så här —
  jag kom att tänka på det när jag hade skrivit posten: huruvida jag (som inte har någon som helst politisk erfarenhet) skulle kunnat hänga på ett annat lika stort partis (t.ex. miljöpartiets) forum någon månad, sedan slutligen gå med, och en vecka senare sitta och diskutera på lika villkor med partiledaren om partiets politik och detaljstrategi för regeringsförhandlingarna.
 • Om tre medlemmar är överens om att något gynnar partiet, så har de med det automatiskt mandat från högsta partiledningen att agera i partiets namn. Det är inte bara så att de inte behöver fråga om lov. Det är uttryckligen förbjudet att fråga om lov.
 • För oss är det självklart att släppa in alla i våra innersta politikdiskussioner. Inklusive våra meningsmotståndare och konkurrenter. Det gör att vi upptäcker tidigt om vi har fel.
 • Piratpartiet lyfter fram alla som säger något om Piratpartiet. Oavsett vad de säger, och ifall vi tycker det passar överens med vår bild av Piratpartiets varumärke.
 • Så fort någon skriver på sin blogg att de gått med i Piratpartiet eller Ung Pirat, så är det alltid ett par personer där och hälsar dem välkommen. Och då pratar vi inte lokala, relativt okända funktionärer, utan de mest kända namnen ur partiledningen. Kan någon se Reinfeldt personligen hälsa varje medlem i MUF välkommen? Nej, inte jag heller. Men så gör vi.

Det är bara ett par exempel. Vore jag inte så hemmablind skulle jag säkert se många, många fler.

De etablerade stofilpartierna verkar tänka så här när de ser bloggosfären:

Wow, en handfull människor med stor publik. Några få personer som pratar till massor. Hur får vi dem som skriver att upprepa vårt budskap?

Svaret på den frågan är “det får ni inte, de kommer att be er att dra åt helvete om ni försöker.” Vilket för övrigt var precis vad som hände när de försökte nyss. Piratpartiet tänker i stället ungefär så här:

Wow, vilken massa människor som pratar med varandra. Om vi säger något tillräckligt intressant, så kanske de börjar prata om våra frågor och vrida och vända på dem på sätt som vi inte har tänkt på.

Sällan har skillnaden mellan envägskommunikationsgenerationen och tvåvägskommunikationgenerationen varit mer pinsamt uppenbar.

Så ska vi då titta på partiernas “nätstrategier”, ett parti i taget, så som de presenteras av partisekreterarna i Metro idag? Hur ska, som de uttrycker det själva, partierna vinna bloggosfären?

Moderaterna

Bjuder regelbundet in till bloggträffar och har en pressekreterare med särskilt ansvar för bloggare.

Ricks kommentar:

Bloggare verkar vara ett modeord hos moderaterna. Årets trend, typ.

Varför är det fel?

De borde fokuserat på tvåvägskommunikation, inte på just bloggar. De verkar betrakta bloggar som megafoner, när de i själva verket är pågående intensiva och sammanvävda dialoger. Dessutom lever de i en värld när folk alltid var tvungna att träffas fysiskt — de förstår t.ex. inte att en av de största svenska politiska bloggarna skriver från San Francisco, en annan från Bryssel, och det utan att någon reflekterar det minsta över det.

Folkpartiet

Planerar att satsa mer på reklam på internet snarare än i papperstidningar jämfört med tidigare val.

Ricks kommentar:

Bra, då slipper jag åtminstone se reklamen.

Varför är det fel?

Reklam på internet är inte en nätsatsning. Det är mer av megafontänk. Envägskommunikation. Som en bonus har alla som har det minsta nätvana stängt av allt vad reklam heter. Det är trivialt att filtrera bort, och ett reklamfilter är en av de första sakerna man installerar på en ny dator.

Centern

Är hemlighetsfulla men säger sig vilja satsa på bloggosfären i sin kommunikationsstrategi.

Ricks kommentar:

Centerbloggarna syntes ordentligt under FRA-debatten. Och de hatade partiet allihop. Mangrant.

Varför är det fel?

Det är inte fel, det är bara varmluft. Centern visade under FRA-debatten att de inte förstår nätet alls.

Kristdemokraterna

Har skaffat egen inspelningsutrustning för att lansera filmer på YouTube.

Ricks kommentar:

Åh, gud.

Varför är det fel?

En organisation som omsätter hundratals miljoner kronor har en “nätsatsning” som består i att de har köpt en videokamera för tretusen kronor och publicerar på ett ställe där man letade efter nätvideo 2005? Are you fucking kidding me?

Piratpartiet publicerar ofta video, men då i HD och på bloggar och Pirate Bay.

Dessutom är det mer megafontänk från kristdemokraterna. “Internet är bara ett sätt att tillverka fler megafoner”, typ.

Socialdemokraterna

Satsar på seminarier, YouTube och möten mellan ledande företrädare och bloggare.

Ricks kommentar:

“Seminarier” och “möten”? ABF 1960.

Varför är det fel?

Socialdemokraterna satsar inte på nätet. De satsar på att inte behöva förändras, trots de enorma kommunikationsmöjligheter som har öppnat sig. Att slänga in modeordet “youtube” är bara ett lamt försök att använda rätt ord.

Miljöpartiet

Skickar ut bakgrundsinformation till utvalda bloggare när partiet gör utspel.

Ricks kommentar:

Helt rätt tänkt.

Varför är det fel?

Det är inte fel. Det är helt rätt. Man skickar ut intressant material, och låter diskussionen kring materialet leva sitt eget liv, utan att så mycket andas som att man vill kontrollera varumärket eller diskussionerna.

Piratpartiet gör för övrigt redan det här, vilket mp-bloggare (och andra bloggare) säkert märkt.

Jag beklagar däremot att förståelsen för nätet inte är en prioriterad politisk fråga, eftersom kompetensen nu finns (börjar finnas) inom organisationen.

Vänsterpartiet

Har nyanställt en person för att arbeta med bloggar, sociala medier och annan kommunikation på webben.

Ricks kommentar:

Vet inte om det hade behövts. Kompetensen finns, men kanske inte arbetskapaciteten. Däremot är förståelsen för nätet tyvärr inte prioriterad politiskt, precis som hos mp.

Varför är det fel?

Det är inte fel. Tvärtom. Vänsterpartiet, här som Jenny Lindahl-Persson som redan förstår frågorna, rekryterade den personen på Facebook. Hela proppskåpet skulle brinna om någon föreslog det i kd.

Summering

Hur vet jag då att partierna så grundligt inte förstår nätet, med synliga undantag för v och mp? Jo, för att om de hade förstått nätet och hur det välvde om samhället, så hade Piratpartiet inte behövts. Att stofilpartierna inte förstår nätet och den nya tekniken är helt och plågsamt uppenbart. De är en del av envägskommunikationgenerationen, de som tror att de förstår internet för att de kan skicka mail. De är digitala analfabeter.

De är en del av generationen som försöker ha “kontroll på varumärket” och inte förstår att det bara gör dem till åtlöje.

Som jag inledde med, så ska jag inte bara dissa. Jag ska ge några konkreta råd till partierna också.

Först: Sparka era partisekreterare. Direkt. De är inte kapabla att förstå den nya politiska arenan. När jag ser kd:s partisekreterare säga att “ja, jag läser en blogg, Stig-Björn Ljunggrens. Jag känner honom”, så kryper det i mig. (Jag följer runt 200 bloggar och ca 20 nyckelord över hela bloggosfären.)

Sedan: Anställ Gustaf Stenlund, Frida Johansson-Metso, Hanna Wagenius, Björn Fridén, Maria Ferm och Jenny Lindahl-Persson som nya partisekreterare, släpp dem lösa utan begränsningar och gå inte i vägen. Gå inte ens i vägen när de gör något som riskerar partiets rykte eller varumärke. Nej, förresten: Gå inte i vägen särskilt när de gör något som riskerar partiets rykte eller varumärke.

Jag lämnade ingen rekommendation för kd. De har inga bloggare som jag sett, och deltar inte i dialog. Men det är klart, hela deras filosofi och värdegrund är baserad på envägskommunikation från en antik bok. Å andra sidan åker de ur riksdagen nästa val, så det gör inget om jag struntar i dem.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Andreas

  Tack Rick, detta var bland det bästa och mest insiktsfulla jag läst på länge.

  Vad som också förvånar mig är att de gamla partierna verkar tro att “bloggosvären” är en specifik grupp, en löst sammansatt organisation, med samma människor. Vad dom missar är att “bloggosvären” är bara kommunikation som alla kan ta del av. Det är alltså inte de mail som skickas på regeringskansliet mellan två personer, eller i mailing-listor, det är äkta öppen kommunikation.

  Den andra delen som de inte alls förstår är tekniken BAKOM nätet, som nätet bygger på. De förstår inte vad en IP-adress egentligen är. De förstår inte att en majoritet av mjukvaran som nätet hålls levande av är öppen mjukvara. De skulle inte kunna läsa Aftonbladet eller kunna betala sina räkningar via sin internet bank om det inte vore för denna öppna struktur.

  Så dagens ord är inte Obama, finanskris eller bantningstips utan öppenhet.

  Andreass senaste bloggpost: Fantastiskt

 2. Lars-Erick F

  Haha, jag småskrattade hela tiden jag läste det. Skrev för nån timme sedan ett inlägg med samma mening, men kortare, på min blogg. (Sen har jag kommenterar Christian Es komments på min blogg.)
  Lustig nog, din text var längre, men roligare.
  Tänka sig, jag gissar att jag är dubbelt så gammal som du, eller mer. Men vi tänker mkt lika, i vart fall i detta.

  Alltså, jag gillar er attityd, den är ju så typiskt “bloggig”. Men sen är det en annan sak att av ett parti, som jag ska rösta på, kräver jag mera bredd…
  Men för vissa räcker det kanske.

  Lars-Erick Fs senaste bloggpost: Bloggarna och partierna, dialog eller monolog

 3. Krille

  Jag gillar verkligen den här politiska utvecklingen, även om det förstås tar tid eftersom traditionella partier helst inte vill tvingas förändra sig. Jag gillar även att du förstår den så bra, det är rätt fantastiskt att det finns ett parti som PP. Jag har svårt att tänka mig ett parti som ligger mer rätt i tiden.

 4. Leif Landén

  Det här inlägget är ett av dom bästa jag läst på väldigt länge. Har klagat internt på mitt eget parti, vilket jag för övrigt tänkt lämna nu, pga att dom inte har insett att internet finns öht. Är inte ens orolig över att nån därifrån ska läsa detta före jag har hunnit säga det till dom av den anledningen…

  Ideologiskt känns Piratpartiet inte helt självklart för mig, men det sannolikaste alternativet 2010. Definitivt!

  Leif Landéns senaste bloggpost: Föräldrar som inte borde få behålla sina barn

 5. Gustav N

  KD är för roliga, men de deklarerar iaf att de är konservativa.

  Nästa Almedalsvecka så gör vi KDs dag till vår dag, länge leve piraterna.

 6. Jonatan Kindh

  Det gick bara inte att sluta småfnissa medan jag läste. Klockrent inlägg 😉

  Jonatan Kindhs senaste bloggpost: Piratpartiet: Ett oansvarigt val?

 7. opassande » Blog Archive » Argt folk skriver roligare

  […] Falkvinge (pp) pysventilerar om stofilpartiernas […]

 8. Lars-Erick F

  En korrigering. Jag såg nånstans din ålder Rickard. Så jag knappt dubbla din ålder, inte drygt.
  Annars var det rätt 😉

 9. West

  Haha! På dem bara, Rick! 🙂

  Wests senaste bloggpost: Teknofobiska undersökningar

 10. Manne Trygg Monvall

  Underbart inlägg, i say!

 11. Elisabeth

  Meh, vad taskig du är! KD har visst bloggare. Charlie Weimers heter han. Hans blogg är jättebra.

  Närå, skojar bara.

 12. Stefan H

  Det är lustigt… den enda vettiga typ “bloggstrategin” vore att uppmuntra folk att skriva om ALLT de tycker och känner i sin vardag. Men det vågar de inte.

  Ett vettigt blogginlägg från en riksdagsledamot att uppmuntra vore nått i stil med: “Gah. Jag blir galen. Förhandlingarna går verkligen apdåligt, mest för att KD hela tiden motarbetar oss andra. Men det är som vanligt, och i slutändan brukar resultatet bli bra. Men processen känns slitsam vissa dagar.”

  Men nejnej, sånt går inte att skriva, det är ju att skjuta i de egna leden.

  Eller så visar det på mänsklighet och styrka. Beror ju på vem man frågar.

 13. Thomas Tvivlaren

  Fasen Rick, jag hade ju tänkt komma igång med bloggandet igen och så skriver du så här bra om “mitt” ämne… Fortsätt så!

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Demokrati à la fEUdalism

 14. kennedy

  Jag håller med om det mesta, och särskilt om kritiken av de etablerade partiernas nätstrategier, där du uppvisar deras totala brist på insikt.
  Låt mig ändå sätta några frågetecken i marginalen.

  Angående att en nybliven medlem snabbt kan komma in i diskussionen om partiets strategi, visst, så går det inte till i etablerade partier. Men säg att Pp får 7% i riksdagsvalet, då tror jag inte den nyblivne får så stort utrymme längre. Ju mindre och ju nyare parti, desto öppnare. Piratpartiet kan säkert förbli mer öppet än andra partier, men underskatta inte storlekens betydelse för slutenheten.

  Och detta: “Om tre medlemmar är överens om att något gynnar partiet, så har de med det automatiskt mandat från högsta partiledningen att agera i partiets namn. Det är inte bara så att de inte behöver fråga om lov. Det är uttryckligen förbjudet att fråga om lov.”

  Det låter häftigt, men jag fattar inte riktigt. Om 3 medlemmar skulle få för sig att göra rasistiska uttalanden i partiets namn, då skulle väl inte den här principen gälla, hoppas jag?

  Och angående Youtube så är det förvisso ingen nyhet längre, men underskatta inte dess folkliga potential. Vanliga lite äldre människor som inte alls fattar hur nätet funkar har nu lärt sig hitta till youtube, så en satsning där kan mycket väl löna sig. Men då krävs naturligtvis något helt annat än pinsamt dåliga filmer från sossarna och kd. Vad jag menar är bara att ska man få mycket röster i ett val måste man också fånga alla dem som inte är så framåt i näthänseende.

 15. Kluris

  Rick, jag tror bestämt att du glömde nämna i alla fall något ord om Erik Josefsson som numer jobbar för V nere i Bryssel. Jag tror vidare att Erik kommer att betyda mycket för både V och deras “allierade” i EU.

 16. Tor

  kennedy skrev “Vanliga lite äldre människor som inte alls fattar hur nätet funkar har nu lärt sig hitta till youtube, så en satsning där kan mycket väl löna sig.”

  Visst, frågan är bara hur de ska hitta dit om partiet i fråga först stött sig med en stor majoritet av de bloggare som annars skulle ha kunnat länka till och tala väl om filmen…

  För övrigt kommer jag att tänka på den här träffsäkra kommentaren från den 18:e juni:
  “Inom pr och marknadsföring handlar allt mer om att förmå vanliga människor att prata om din produkt med sina sociala nätverk istället för att köpa dyr reklamtid eller arrangera glassiga events. Mun-till-mun-metoden är inte bara långt mycket effektiv än de traditionella marknadsföringskanalerna – den är dessutom gratis.”
  (http://www.magasinetneo.se/blog/archive/2008/06/18/darfor-ar-fra-lagen-en-katastrof-for-alliansen )

 17. David

  Kanske lite kategoriskt avfärdande av oss kristdemokratiska bloggare tycker jag. Senast jag kollade så fanns det c:a 100 kristdemokratiska bloggar, visserligen med varierande uppdateringsfrekvens, men ändå.

  Att många äldre inom (vår såväl som de andra) partiorganisationen inte förstår sig på internet är nog ingen som betvivlar, men det är inte samma sak som att vi alla är tekniskt illiterata. Överlag är det ju bland större delen av befolkningen en generationsfråga.

  Dina mer fördomsfulla kommentarer om oss lämnar jag därhän, men jag måste fråga mig: var i hela världen fick du påståendet att vi skulle omsätta hundratals miljoner från? Vi skulle jubla om vi hade sådana resurser.

  Davids senaste bloggpost: IPRED

 18. Maria Ferm

  Kul inlägg 🙂 Och kul med lite komplimanger!

  Maria Ferms senaste bloggpost: mer kollektivtrafik

 19. Rick Falkvinge

  David: Bra att du försöker upplysa dem inom ditt parti, men jag har känslan av att du verkligen kämpar i motvind. Sedan menade jag faktiskt allvar med att jag inte har sett några kristdemokratiska bloggare… Du är den förste som påpekar din färg.

  Kd fick 32,15 miljoner i statligt stöd bara på central nivå för det här året. Det gör ca 125 miljoner för en mandatperiod. Till detta kommer riksdagsledamöternas arvoden (som vi utanför riksdagen får betala själva) på ytterligare 24 x 4 x 12 x 52900 x 1,4 (arbetsgivaravgifter) = ungefär 85,3 miljoner. Så bara på central nivå får kd över 210 miljoner under mandatperioden.

  Då har jag inte börjat titta på partistöd på landstings- och kommunnivå alls, men det brukar också vara ansenliga summor.

 20. Rickard Olsson

  Om kd har ungefär samma andel mandat som i riksdagen så uppgår deras partistöd för kommunala- och landstingsmandat till ca 144 miljoner under mandatperioden.

  Det kan man jämföra med de 1,2 miljoner de drar in årligen på medlemsavgifter och fundera på varför nån bråkar över att vi har gratis medlemskap. Vi betalar ju kds verksamhet via våra skatter medan de inte betalar vår…

  Rickard Olssons senaste bloggpost: Om jag kunde, skulle jag…

 21. Jörgen E

  “Jag lämnade ingen rekommendation för kd. De har inga bloggare som jag sett, och deltar inte i dialog. Men det är klart, hela deras filosofi och värdegrund är baserad på envägskommunikation från en antik bok.”

  Månadens citat, helt klart! Tack Rick, du gjorde just min fredag…

 22. Mikke

  @David. Jättebra skrivet på din blogg.

  Jag tycker det är synd att alla kristna dras över en kam.

  “Men det är klart, hela deras filosofi och värdegrund är baserad på envägskommunikation från en antik bok.”

  Ganska dumt skrivet eftersom Rick verkar kunna NOLL OCH INGENTING den kommunikationen. Att antyda att det är kommunikation med en bok visar på okunnigheten 😉 . Jag håller med i mycket av kritiken mot kristendomen. Men det är illa att vara nedlåtande mot själva tron.

  I övrigt håller jag totalt med Rick om det han skriver i blogginlägget.
  / Mikke

 23. Alakai

  Få ggr skrattar jag högt åt andras skämt, hur seriöst menat det än må vara.

  Men som tidigare pekats på så ska du nog ta det lite lugnt med att säga sanningen om den heliga skrift. Även om kristna och kristdemokrater är lite tokiga på sitt sätt så kan det vara illa att stämma en sådan uppfattningsbar ton i kritik mot en av de saker de håller mest kärt, det kan slå tillbaka på de mest outgrundliga vägar.

  Annars skrattade jag högt åt just detta.

  Övrigt är bara så sant som det är skrivet.

 24. David

  Rick: Visst är det motvind när man arbetar med människor som inte alltid förstår sig på ny teknik, men så ser samhället ut som mest, så egentligen är det inte något specifikt för partierna.

  Jag lyckades ju ändå få igenom slopad kassettersättning vid förra årets riksting, och med rätt stort stöd från distriktens ombud. Så förståelsen är inte noll.

  Vad det gäller att se kristdemokratiska bloggar så kan det nog kanske ha att göra med att vi ofta bloggar om andra ämnen än du gör. Vi är ju rätt ofta tämligen ensamma på vår kant i många frågor, och då blir det ju främst de delarna som fokus ofta hamnar på, på samma sätt som piratpartister främst driver på och intresserar sig för de frågor där ni sticker ut och är relativt ensamma.

  Det innebär inte nödvändigtvis att vi som är aktiva där inte bryr oss om många av de frågor som t.ex. du driver. FRA-frågan skapade en del bråk även inom vårt parti, men då främst internt inte utåt.

  Vad gäller resurserna så tolkade jag uttrycket “omsätter” såsom oftast är brukligt, dvs att man talar på årsbasis. Ska man annars slå ut pengarna på t.ex. även de 24 år vårt parti stod utanför riksdagen så blir det ju klart mindre… 😉

  Mikke: Tack för uppskattningen, alltid kul.

  Kan ju även vara värt att tillägga att långt ifrån alla kristdemokrater är kristna, även om vi tveklöst har större andel kristna än de andra partierna.

  Och ja, jag håller i mycket med om kritiken som Rick framför även jag. Faran är dock som kennedy är inne på att man lägger för mycket fokus på denna form av kommunikation och missar alla de äldre som inte är en del av internetkulturen. Jag tror man behöver se vikten av de båda, men det är ju ingen tvekan om var riksdagspartierna missar.

  Davids senaste bloggpost: IPRED

 25. Calle Rehbinder

  Härligt, Rick! Lite drag i spisen är inte fel.

  Nu jäklar ska vi börja elda under arslena på broilerpolitiker och prasselmedia.

  Calle Rehbinders senaste bloggpost: Tell Me You Love Me – som fler TV-serier borde vara…

 26. Stefan H

  Fräsch internetmetodik från regeringen vore att t.ex. ha http://www.regering.se/forum, med dels avdelningar för alla partier i regering, och dels diverse andra avdelningar. Öppet för alla. Öppna wikis för beslutsfattande och laghantering. Utan att regeringen själva modererar något. Frispråkliga bloggar för alla ledamöter som vill osv.

  De skulle inte ens våga göra ett uns av detta eftersom det handlar om öppenhet, vilket bygger till stor del på att släppa kontrollen.

  Vissa företag har börjat med det. Inga fasader. Total transparens. För vissa har det varit extremt ekonomiskt lyckat, fanns ett bra nummer av Wired (kungtidning för övrigt :)) som behandlade ämnet.

  Man BEHÖVER inte hemlighetsmakeri för att genomföra något med framgång.

 27. Kommer partierna förstå bloggandet? : Erik Laakso | På Uppstuds

  […] Bland det roligare jag läst av de kommentarer till, främst, partisekreterarnas intervjusvar, är skrivet av Rick Falkvinge som är partiledare för Piratpartiet. Han skriver: “Först: Sparka era partisekreterare. […]

 28. Tjosan

  Rick Falkvinge om KD:
  “…hela deras filosofi och värdegrund är baserad på envägskommunikation från en antik bok.”

  Jag fick mig ett gott skratt, det var det bästa jag läst på länge 🙂

 29. RikMatts

  För en gångs skull tycker jag att du skäller uppför fel träd. Att gammelpartierna inget begriper om Internet och dubbelriktat politiskt arbete är allvarligt när det får konsekvenser för politiska beslut som de tar (eller inte tar).

  Men ärligt talat, att de inte klarar av att kommunicera? Vem bryr sig, liksom?

  För att citera den där gamla envägskommunikationsboken: Låt de döda begrava sina döda.

  PP däremot lever, i PP:s forum gör jag av och till små statements och är glad och tacksam för att jag får.

 30. Marcus

  Bra skrivet. Finns inte en anledning att rösta på ett annat parti som det ser ut nu.

 31. Daniel K

  Jag har då aldrig sett att ni streamat något material i HD

 32. Ms.N00b

  Nja, det där är ju inte riktigt sant. Det är ju flera som skriver om piratpartiet och kommer ut som pirater utan vare sig kommentarer eller välkomnande från piratpartiet.

  Nu menar jag inte att det gör något på det stora hela, men var lite mer försiktig innan du skriver “alla” och “alltid”? Annars blir ju du lika blint arrogant som de gamla partierna som tror att de når alla trots att så inte är fallet.

  Ms.N00bs senaste bloggpost: ok so here goes the story

 33. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Enfrågeparti eller demokratins garant?…

  Jag röstade svart 2006 (det var innan lila blev piratfärg). Razzian mot The Pirate Bay var den utlösande faktorn även om jag i många år dessförinnan känt oro för en framtid där den nya tidens möjligheter ignorerades alternativt nyttjades f…..

 34. Anders Forsman

  Klockrent!

 35. […] FRA-lagen, opinionsbildare, politik, politiker, politiska partier, regeringen, Metro, Metro, Metro, Rick Falkvinge, SvD, sn, […]

 36. Fredrik

  ACE DUDE! 😀

 37. Fredrik

  Daniel K:

  Rick brukar ladda upp på Google Video och sedan länka till TPB.

 38. Nina

  Är ganska säker på att om någon av dessa få bloggar du skriver om fått frågan om att börja skriva för något av våra partier till en väl tilltagen lön så hade de börjat redan idag.Tror du något annat i en tid där den som har mest kapital vinner har du missuppfattat mycket i livet.Finns de som gjort dessa kovändningar på de flesta ställen i livet bland otaliga ämnen så varför skulle dessa bloggare nu vara messias förklarade i sin egen lilla värld när massor av människor däute inte läser en enda blogg eller ens har en dator.Luktar en aning “jag är bäst” mellan varven det här där jag även sett hur dessa bloggare då och då dunkar varandra i ryggen lite sympatiskt.Detta mönster har jag tidigare sett hos våra politiker.Varför då förvånad !?.

 39. Daniel K

  Fredrik
  Google video är ju inte HD direkt och TPB är ju knappast realtime streaming såsom youtube.

 40. Att förstå eller inte förstå | Basic personligt

  […] min postning om svaren från ett antal riksdagsledamöter och Ricks sågning av partiernas “nätstrategier” blev ju lite långa, så här är miniversionen av […]

 41. Rickard Olsson

  Daniel K, Youtube är knappast realtid. Är det realtid du vill ha så har flera av våra event sänts live på bambuser och i minst ett fall då vi inte fick filma, som ljudspår via Skype. Vi har dessutom publicerat HD-video på blip.tv. med klart bättre kvalitet än Google Video eller Youtube ger.

  Vi filmar allt eget material i full HD (1920×1080p), men sedan kan det ju skalas ner efter behov, distributionsplattform och målgrupp. Allt material sparas dessutom och finns tillgängligt i full kvalitet för alla och envar som vill redigera eller remixa det.

 42. Putte

  Etablissemanget kommer naturligtvis att försöka neutralisera bloggosfären. De har bara inte funnit formerna ännu. Om man har obegränsat med pengar och saknar alla moraliska, etiska och anständiga restriktioner kan man vinna även om man försvararar en sjuk sak. Troligen lär de kopiera de metoder som USAs höger, PR-byråer och storföretag utvecklat till fulländning under över 20 år för att krossa Demokraterna och konsument-, miljö- och medborgarrättsaktivister.

  En utmärkt bok som förklarar hur man gör och som borde vara obligatorisk läsning för alla som arbetar med PR och opinionbildning är:

  “The Republican Noise Machine: Right-Wing Media and How It Corrupts Democracy” by David Brock (2004)

  Från boken och PR-högerns verktygslåda:

  *Köp ledande aktivister för att tysta dessa. Välbetalda konsultuppdrag, toppjobb som bara kräver att ”de tonar ner sitt budskap lite” osv.

  *Utnyttja spioneri och privatdetektiver för att hitta hållhakar på ledande aktivister. Tysta kritikerna med utpressning. ”Du kan fortsätta som aktivist bara du aldrig kritiserar Aspartam i framtiden” (Att det finns hemliga bakdörrar och personkontakter mellan de statliga spionbyråkratierna och högerns PR-maskin gör det naturligtvis ännu lättare.)

  *Finansiera think-tanks, institut och betalda forskare vars uppgift är att vara megafoner för särintressena men att få budskapet att framstå som vetenskap eller kvalificerad samhällsanalys.

  *Skapa en egen mediasfär av betalda megafoner som lyfts fram, får fina titlar och jobb, rekommenderas osv. Erbjud mainstream media att få dessa personer som krönikörer gratis. (exempel: Bushälskaren Hans Bergström och Global Warming skeptikern Lomborg). När man byggt varumärke kan dessa personer sedan få en egen plattform som opinionsbildare (ex: Ann Coulter).

  *Debattera fullständigt intellektuellt ohederligt. Ljug, spinn, smutskasta, blanda bort fakta osv. Om två sidor debatterar där den ena ser en debatt som en intellektuell dialog mellan gentlemen som spelar rent och den andra ser det som ett krig där man till varje pris ska krossa motståndaren lär flåbusarna alltid få övertaget.

  *Betala falska gräsrotsaktivister för att skapa frontorganisationer (metoden kallas för Astroturfing). Falska miljöorganisationer som främst angriper de riktiga miljöorganisationerna, t.ex. Wise Use Movement som alltid argumenterar för ökad kolbryting, att Global Warming inte existerar etc.

  *Flytta verkligheten med extrema positioner, exempelvis Fox News Channel, som är extremt partiska samtidigt som de aggressivt hävdar att de är neutrala (Fair and Balanced) – samtidigt som de själva stenhårt angriper neutrala nyhetsmedia för att vara vänstervridna.

  *Använd översitteri mot mainstream media. Varje gång de rapporterar kritiskt om dina produkter eller företag startar en välfinansierad dementimaskin. Dina PR-byåer och advokater granskar varje stavelse för att hitta små syftnings- och faktafel. Sen kräver du rättelse, angriper tidningen för bristande faktakoll, hotar att sluta göra affärer med det storföretag som är tidningens ägare, betala en massa Think-tank krönikörer att haka på, osv. Att själva huvudnyheten var rätt i sak kommer fullständigt bort i allt bråk om procedurfrågorna.

  *Blanda bort korten i debatten. Se till att din egen ståndpunkt blir etablissemangets och att kritikerna avfärdas som rättshaveriker, konspirationsteoretiker och pseudovetenskapliga. Exempel: riskerna med Aspartam, GMO-grödor, rökning, asbest, mobiltelefonstrålning, DDT, glutamat, freoner, amalgam osv.

  *Använd en fördröjningstaktik för att hålla kvar saker som farliga kemikaler och livsmedelstillsatser på marknaden. Hävda att riskerna är vetenskapligt kontroversiella (pga av de forskare du själv betalar för att säga detta), att det inte finns tillräckliga vetenskapliga bevis – samt paradargumentet att det behövs fler studier (vilka alltid tar flera år att genomföra). När studierna är genomförda kan du kritisera deras metod, hävda att resulten inte är tillräckligt tydliga – och kräva nya studier. När dit eget patent gått ut eller du har utvecklat en ny produktgeneration kan du plötsligt vända 180 grader och kräva ett förbud (som samtidigt blockerar konkurrenterna från att sälja din gamla produkt).

  Alla dessa metoder lår gå att anpassa för att neutralisera bloggosfären.

  En annan bok på samma tema är:
  “Banana Republicans: How the Right Wing is Turning America Into a One-Party State” by Sheldon Rampton (Author), John Stauber

 43. Läs det här, Mona, Maria och Peter! « strötankar och sentenser

  […] på temat: Piratpartiets Rick Falkvinge om att förstå internet, samt Karl Rove, valstrateg åt George W Bush, om hur man kampanjar (här också en […]

 44. Pärs

  En universell sanning om politikernas aldrig sinande förmåga att själva generera den politiska satiren: “The higher politicians climb the pole of ambition, the more of their asses we can see.” — Pieter-Dirk Uys, sydafrikas riksnarr.

  Pärss senaste bloggpost: Skall vi fortsätta diskussionen?

 45. RS

  Jag tycker s skulle anställa mig, för jag har har både skrivit en bok, har startat massor av bloggprojekt och har jättekoll på massor på nätet, utanför svenska bloggosfären, jag har massor av nätkontakter med mera. Du har en punkt fel i ditt resonemang: Det verkar som du tror att för att begripa sig på bloggar och nätet och sociala medier ska man vara under 30.
  Det här du skriver har jag sagt till informationsenheten på LO för flera år sedan redan, och försökt och försökt att få dem att förstå att nätet inte bara ska vara stället dit man i slutet skickar en pdf, utan där ska kampanjerna starta.
  Obama var inte den första, hans kampanjmakare har lärt sig av Joe Trippi som låg bakom Howard Deans framgångsrika kampanj.
  Jag tog hit Joe Trippi för två år sedan, och jag samlade hundratals bloggare som fick höra honom och därefter diskutera hur vi skulle försöka överföra detta till svenska politiska bloggosfären,.

  RSs senaste bloggpost: Gratis låt med Adam Tensta, Eboi och DJ Rooftop

 46. RS
 47. Piratpartiet och Arvid Falk | Arvidfalk.se

  […] ledare Rick Falkvinge har tagit upp detta ämne i en grundlig genomgång i ett inlägg som många andra kommenterat. Falkvinge skriver bland annat: Först och främst är det uppenbart […]

 48. […] funderar nu på att anlägga en nätstrategi för att kunna kopierna Obamas lyckade kampanj. Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge tog upp i en post häromdagen om varför de traditionella partierna gör fel redan när de tänker […]

 49. Rick Falkvinge

  RS: Nej, man måste inte vara under 30. Det går bara en statistisk skarp linje där. Naturligtvis finns det folk ovanför 30 eller 35 som förstår allt utmärkt, vi har flera bra exempel på det i Piratpariet.

  När man generaliserar går det att prata om att det går en skarp gräns vid 35. Men all statistik bryter ner på individnivå.

 50. Rick Falkvinge (pp) » Expressen: Bloggar är den nya makten

  […] var nyss fyra av fem-topplänkade bloggar piratlila. Och det är bra för oss pirater — för stofilpartierna förstår inte nätet i grunden. Vi som förstår nätet kommer att ha ett starkt inflytande över […]

 51. Rick Falkvinge (pp) » Monumental politikerinkompetens

  […] Stofilpartierna kan inte förstå nätet, skrev jag för ett tag sedan. Den här hearingen satte verkligen det på sin spets. […]

 52. Anna Troberg » Det fascinerande nätfolket

  […] hoppas att regeringen läst Ricks analys av riksdagspartiernas internetsatsningar. Om de gjort det så finns det kanske hopp om att de inte låter IPRED utvecklas till nästa […]

Comments are closed.

arrow