Papieren, bitte!

Jag läser på nätet att SJ har haft ett problem med att folk köper deras biljetter och säljer vidare till ett högre pris. SvD, Sveriges Radio.

Det är lite märkligt, för så sent som en månad sedan var det inga problem alls. “Att folk köper våra biljetter och säljer dem vidare med vinst är möjligen av intresse för Skatteverket, men inte för oss”, sade man då.

Problemet är alltså att människor köper de billiga tidiga 95-kronorbiljetterna och säljer dem vidare till ett högre pris, och hoppas kunna gå med vinst på det. Det är inget speciellt med det i sig, utifrån ett marknadsekonomiskt perspektiv – det är så allt entreprenörsskap fungerar: man tar en finansiell risk för att hoppas kunna sälja en tjänst eller vara för att kunna göra en vinst. SJ har tydligen, genom sin alldeles för komplicerade biljettprissättning, lämnat dörren öppen för en värdedifferential som andra aktörer kan överbrygga.

Nu har det blivit ett popularitetsproblem att några tjänar pengar på att SJ inte kan prissätta sina biljetter till det pris som människor är beredda att betala. Lösningen är att göra biljetterna personliga. Att alla biljetter bara är giltiga tillsammans med legitimation. På så vis slår man undan fötterna för en vidaremarknad av biljetter, resonerar man.

Jag minns en gång i mitten av 90-talet när Sverige skulle gå med i EU. Då var en av de viktigare symbolfrågorna att man skulle kunna resa inom hela Europa utan att visa pass. På den tiden betydde “pass” egentligen “legitimation”, för passet var den enda identitetshandling de flesta hade. Det symboliska och viktiga var alltså att man äntligen skulle kunna resa mellan länderna i hela Europa utan att visa legitimation, så som vi haft det i Nordiska passunionen länge. Att slippa ett tyskbarskt “Ihre Papieren, bitte!” så fort man skulle resa någonstans. Friheten att inte vara registrerad.

Drömmen om att resa mellan Stockholm och Paris utan att visa papper var stark och levande.

Nu går SJ ut och ser till att vi fan inte ens kan resa mellan Borås och Jönköping utan att visa papper och identitetshandlingar för en granskande tjänsteman. Vad för jävla samhälle försöker de skapa?

Politiskt löfte från mig personligen: Det är en mänsklig rättighet att kunna resa utan att riskera att registreras. Åtminstone inrikes ska man alltid kunna resa utan att behöva visa identitetshandlingar.

Ingen ska behöva ha med sig identitetshandlingar i sin vardag. Det samhället vill jag inte ha.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Zohajar Imamou

  En gång när jag var en liten gosse frågade jag
  min pappa som var yrkesmilitär, “Vad är det som
  är så hemskt med Sovjetunionen?”

  En av de saker han sade var att i Sovjetunionen
  måste man ha pass med sig om man skall resa
  någonstans alls.

 2. Stefan

  Jag har hört om denna nyheten från flera olika håll, men ingen har tagit upp hur det ska fungera i praktiken.

  När jag åker iväg längre sträckor tillsammans med vänner så utser vi alltid en person som köper alla biljetterna. Hur fungerar det med personliga biljetter? Räcker det med att en person visar ID, eller måste man fylla i vem som ska ha biljetten när man beställer?

 3. Sidvind

  ID-kontrollen sker nog på tåget. Dvs du kan fortfarande köpa biljetter i andras namn, det är när man reser att kontrollen sker. Precis som när man ska flyga.

  Och självklart är det skandal. Man ska kunna resa anonymt, det angår inte någon vart jag åker.

  PS: det heter “Papiere, bitte”, utan “n” /besserwissern.

  Sidvinds senaste bloggpost: FRA-chefen saboterar sin egen myndighet

 4. Putte

  En superskandal.

  Tvinga SJ att backa genom att protestera
  (själv åker jag till en en annan stad
  varje vecka för att var otrogen).

  Ring SJ Kundtjänst
  Telefon 0771-75 75 99, tonval 1

  Måndag-fredag 08:00-21:00
  Lördag-söndag 09:00-18:00

  Ring SJ Presstjänst (strunta i att detta nummer bara är avsett för journalister, bloggare borde räknas in)

  Telefon 010-751 51 84

  Medarbetare:

  Ulf Wallin, tf presschef
  Telefonnummer 010-751 56 54

  Johan Ingerö, presskommunikatör
  Telefonnummer 010-751 52 26

  Sven-Ingvar Håkansson, presskommunikatör
  Telefonnummer 010-751 82 90

  Katarina Nyman, presskommunikatör
  Telefonnummer 010-751 56 52

  Mejla SJ presstjänst och klaga:
  [email protected]

  Huvudkontoret: 010-751 60 00

 5. smen

  Hehehe,
  ska möjligheten att resa utan att registreras bli en klassfråga?

 6. eXistenZe

  1984 kommer allt närmare. När ska vi ta till ammo-boxen för att få väck packet som sitter och “styr”?

 7. M4ts

  Man ska fan inte behöva ID för att resa i en fri demokratisk stat. Men just ja. Det är vi ju inte längre.

  Och buss kan man inte åka heller om man har kort. Då sparas ju allt via RFID chippet…
  Ännu en anledning till att vi inte ska “slopa” kontanter som några olärda vill.

 8. Resistance is futile

  Fattas bara att man gör som i Tyskland på 40-talet och i bl.a Göteborg idag:

  Stannar tåget/spårvagnen omringar det med kontrollanter och schäferhundar och stänger alla utgångar. Efter det kan alla börja legitimera sig…

 9. Hans J

  @Resistance:

  Vad var det där med spårvagn?

 10. Johan Öbrell

  Har Västtrafiken rätt att frihetsberöva och/eller bruka våld för att kontrollera biljetter? Sist jag kollade fick man genomföra envarsgripande om brottet har en straffskala där fängelse finns med.

  Jag kan gå med på att de kan hindra nån från att åka med/”kasta” av om de inte har giltig biljett men de kan väl knappast hota någon med att de inte får kliva av för att de vägrar legitimera sig?

 11. Johan

  @Johan Öbrell: Det är precis vad Västtrafik gör i sina så kallade Gestapo-kontroller (som för övrigt fick sitt namn efter att någon chef på GP yttrat sig och sagt att “Vi vill absolut inte att kontrollerna förknippas med Gestapo eller liknande”…). Alla utgångar spärras, 10-15 kontrollanter går systematiskt igenom vagnen för att kolla biljetten hos samtliga. Har man inte giltig biljett plockas man av vagnen, där man hålls kvar tills man visat legitimation och lämnat adressuppgifter. Har man inte legitimation med sig tillkallas polis. Kontrollerna känns ganska ruggiga även för oss som har löst biljett.

 12. Kalle Vedin

  Oj. Jag trodde att Västtrafiks gestapokollar var någonting som faktiskt inte blev realiserat utanför någon virrig västtrafikbyråkrats perversa fantasi. Metro skrev om det för flera flera månaders sedan och jag har för mig att det slutade med att polisen sa att det var helt vidrigt och att de inte skulle hjälpa till.

  Har jag fel? Jag kan nog avslöja att jag aldrig i helvete hade accepterat att bli behandlad på det sättet. Jag hade nog vägrat att visa legitimation om jag inte blev tvingad av polis. Angående RFID-kretsar som registreras på obestämd tid, så protesterar jag i tysthet genom att _aldrig_ stämpla.. Däremot äger jag månadskort.

 13. Mikael

  Ett större perspektiv för den som vågar vara nyfiken:

  http://www.cuttingthroughthematrix.com/audio.html

 14. Emir

  Nja, rätten att åka tåg mellan Borås och Jönköping har väl staten aldrig beviljat oss, det finns väl inget spår där?

 15. Rick Falkvinge

  Emir: Förvisso ser det ut som om man får byta i Värnamo, men det går likväl att färdas mellan de två punkterna med tåg…

 16. Kluris

  Realiseras det här så var det sista gången jag åker tåg. Slut, finito, aldrig mer.

  E-posten tog de av mig, jag tillåts inte vara privatperson, så därför finns ingen mening med e-post. Flyget tog de av mig med alla dessa kontroller där jag behandlas som en misstänkt flygkapare och dessutom började med fingeravtrycksläsning, jag reser inte med flyg på grund av detta, period. och nu tåget. Nästa steg torde vara buss och taxi.

  Vad och vem är det som manegen städas åt? Med allt det här infört, så kommer vi inte att kunna protestera när det riktigt jävliga börjar, och det kommer att börja just för att med allt det här infört så går det.

 17. Johan

  @Kalle: Här är flera GP-artiklar om kontrollerna:
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=389002&ref=rss
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=317434&ref=rss
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=377517
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=381464&ref=rss

  Märk att kontrollantchefen säger “Vi har rätt att hålla kvar en person som vägrar legitimera sig tills polisen kommer.”. Vilken lag grundar sig det på? Jo, enligt en annan artikel: “Den rättsliga grunden för gripandet är att kontrollanten har anledning att misstänka dig för det som lagen kallar “bedrägligt beteende””. Kan detta verkligen vara rimligt?

 18. AToTheK

  Generaldirektören för FRA kommer till Lund imorn.

  http://www.upflund.se/?p=218

 19. Lite av varje » Från Neo till grundlag, SJ och lite annat

  […] Rick Falkvinge skriver väldigt bra om SJ och deras nya krav på personliga biljetter. Att kräva legitimation av sina resenärer för att SJ har ett system de tycker missbrukas är minst sagt snurrigt. Ytterligare ett ställer där vi kontrolleras även om de flesta troligen köpt sina biljetter med kort förut och genom det varit kopplade i viss grad till biljetten så blir det tydligare nu plus att det blir svårare att resa anonymt längre sträckor inom landet. Vet inte vad som gäller på Swebus och andra bussbolag. Tar jag bilen till min syster blir jag “bara” registrerad om jag väljer att passera genom Stockholm, eller betalar bensin med kort och så höll jag på att glömma att Tele2 och Tre vet var jag är också… […]

 20. Stefan H

  SJs problem är betydligt större än att folk säljer, well, billiga biljetter billigare än vad nuvarande biljetter kostar (det är så det blir för oss resenärer, då nästan ingen kan köpa biljett så långt i förväg som SJ vill).

  Hur fan kan det vara så sjukt dyrt att åka tåg? Borde kosta asmycket mindre än buss liksom.

  Buss om ett par dagar gbg->sthlm, 390kr. Tåg, 700-1500kr. Bra där SJ. Ju fler som åker tillsammans, desto dyrare per person.

  Ofta är det billigare att hyra en bil och stå för bränslet själva, iaf om man är minst två.

 21. Johan

  Tycker att SJ har en del att lära av tågtrafiken utomlands – i alla fall när det gäller prissättning.
  Här i Skottland finns det två priser på alla tågsträckor i andra klass – högtrafik eller lågtrafik. Sedan får man kraftig rabatt om man köper returresa samma dag, och hygglig rabatt om man köper öppen returresa. Så Edinburgh-Glasgow (8 mil, knappt 1 timme) kostar cirka £9.50 i lågtrafik och en returresa samma dag kostar £10. Lägg på cirka 25% för högtrafik. Oavsett om du köper biljetten 5 minuter eller 3 månader innan avgång. Då behöver man inte skydda sig mot folk som säljer vidare tidigt köpta biljetter.

 22. Peter F

  Nej, jag förstår inte. Det är stopp. Det övergår mitt förstånd. Jag blir helt enkelt förtvivlad. Är det slutligen så att dumheten vinner och tar över?

  2008 har hittills varit ett fullständigt hemskt år. De som beslutar om och genomför övervakning, registrering, beslagtagning osv är ju rimligen i någon mån själva berörda av besluten, som vanliga medborgare, som brukare av tjänster. Ser dom verkligen inte vad det är dom gör? Har dom ingen fantasi eller empati? Vad är deras vinning i det hela? Vad är det för monster de ser i sina mörkaste stunder? Tycker de att det är OK att lämna ut en hel nation, en union, grannar, vänner, bara för att få klapp på axeln och något uppmuntrande ord av en skivbolagsdirektör eller chef?

  Och att läsa beskrivningen om vad de gör på lokaltrafiken i Göteborg. Det får mig att tänka på kapos. Eller att vi nyss hedrat offren i kristallnatten. Var det samma sak då, för 70 år sedan? Att man i gemen tyckte att lite ordning och reda är bara bra. Oavsett vad det kostar för omgivningen. Att det inte var så noga att någras rättigheter begränsades eller togs bort eller dödades.

  Hur långt borta är vi från att ett boskap idag ska börja puckla på och slå folk bara för att de saknar färdbevis, för att de delat med sig av en skiva de köpt, för att de regelmässigt åker till grannstaden för att vara otrogna, för att de protesterar över att de måste slänga 60cl-flaskan med deo i säkerhetskontrollen för att flaskan är för stor … För att de inte följer någon centralt beslutad tes eller påbud?

  Hur långt borta är angivaren nu? Hur otänkbar är tanken att vi skavakna upp en morgon och frukta att grannen har gjort en deal med någon och får något – billigare bredband eller rabatter i särskilda affärer t ex – om han eller hon skvallrar på grannen.

  Som sagt, jag är förtvivlad över att uppleva detta. Jag hoppas och tror självklart, det kommer aldrig att hända igen. För det kommer det väl inte? Lova mig det.

 23. Winston Smith

  Ja, det är fascinerande vilka besvär man gör sig (och oss) för att kunna fortsätta påstå att man minsann säljer en betydande bunte biljetter för 95 kronor till de som är tidigt ute.

  Gör det enda rimliga och avskaffa lockpriserna. Eller acceptera biljetthajarna.

 24. Anaka

  Flyger Rick aldrig med inrikesflyget?

 25. Rick Falkvinge

  Anaka: Finns inget som helst skäl att kräva leg på inrikesflyg, heller. Säkerhetskontrollen är inte beroende av vem du är.

 26. Ylva

  SJ har tagit ett fullkomligt vansinnigt beslut för att kunna fortsätta med ett helt vansinnigt människofientligt prissystem. Ja Peter F, dumheten har segrat. Det blir inga SJ-resor mer för mig.
  Men Rick, folk legitimerade sig faktiskt inte med pass på 90-talet, de var inte ens giltiga som leg på banken för att de var för lätta att förfalska då. Däremot har du helt rätt i att man knappast tänkte sig att den underbara passfriheten innebar att man ständigt måste åka runt med legitimation på sig.

 27. Anaka

  Men de ber om ditt leg varje gång du flyger och jag tror att det har att göra om planet störtar, så skall man veta hur många som var ombord och vilka de var.

 28. Infokrigaren

  Ni har väl inte missat dessa nyheter?

  De får bära vapen efter fem veckor
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=849263

  England har nåt liknande:

  Special Police Constable
  http://www.homeoffice.gov.uk/police/recruitment/specials/

  Och i USA går dom “lite” hårdare fram:

  Elite combat brigade for homeland security missions raises ire of ACLU
  http://coloradoindependent.com/13321/elite-combat-brigade-for-homeland-security-missions-raises-ire-of-aclu

  Dessutom så vill regeringen utöka lagstiftningen om terrorism:

  Riksdagen stöder utbyggd terroristlag
  http://www.rod.se/politikomraden/rattsvasende/Riksdagen-stoder-utbyggd-terroristlag/

  På KBM’s hemsida kan man läsa att dom har ett tema om pandemier, är det några inom stat/regering som oroar sig för en pandemi eller har vetskap om något liknande?

  http://www.krisberedskapsmyndigheten.se/

  Men jag säger som David Icke: “Allt är säkert bara en ren tillfällighet, Inget att oroa sig för..”

 29. Resistance is futile

  Västtrafik har gjort detta ett flertal gånger genom åren, en gång om året minst faktiskt, som försöksballong.

  I vanliga fall stiger ett antal obildade gorillor som inte bara torskat på högskoleprovet utan fått gå om åk7 i grundskolan, på och ställer sig vid utgångarna tills vagnen stannat, därefter börjar förnedringen. Vad man vill legitimera är alltså att få stanna vagnen var som helst och blockera alla utgångar UTIFRÅN, med Schäferhundar…

  I början av nittiotalet var det folkstorm för att man ville att passagerarna skulle ange hela personnummret på månadskortet, de flesta vägrade och rättsak vidtog tills man lade ner eländet, nu tycks motståndet avtrubbat helt

 30. Resenärer bör vägra ID-tvång : Erik Laakso | På Uppstuds

  […] slentrianlösningen i ett samhälle där personlig sfär inte betyder något. Rick Falkvinge drar parallellen till budskapet om passfrihet i Europa: “Drömmen om att resa mellan Stockholm och Paris utan att visa papper […]

 31. Pär Brumark

  Jag täkte faktiskt på “er” när jag såg att SJ p g a missbruk och spekulation införde det där.
  Hoppades ni i konsekvensens namn skulle reagera.

  Bra!

  Fortsätt därefter med att titta på er Internetbank (det NI kan se där ser t o m kassörskorna. Tror ni polisen ringer dit eller FRA om de vill göra en profil om ngn).

  Akta er för alla kommersiella övervakningskameror
  (finns faktiskt väldigt få som “Big Brother”
  har.

  O s v o s v.

  Men bra och konsekvent att ni inte bara tittar på Internetrelaterad bevakning!

  VERKLIGEN!

  Vill dock påpeka att jag tycker SJ gjorde rätt.

 32. […] är ett bra studieobjekt för denna förändring. SJ vill inom en snar framtid införa personliga biljetter, i London ser man mer och mer hur perrongerna förvandlas till gates som på en flygplats, och jag […]

 33. » Vart tog rätten till privatliv vägen? El Rubio talar

  […] övervakar de anställda, butiker och biografer sina kunder fruar sina män och tvärtom. SJ ska också kontrollera sina resenärer. Över oss alla vakar alltid satelliter från USA. Värst av […]

 34. Zohajar Imamou

  Så, jag mailade och klagade till SJ över
  nyordningen att man måste legitimera
  sig för tågmästaren när man åker tåg.
  Jag svor lite och uttryckte att det enda SJ
  behövde var mer konkurrens.

  Måste varit länge sedan.

  Idag svarade de i alla fall. De frågade om
  jag saknade giltiga papper.

  Det var väl inte riktigt något av de svar
  jag känner att man kunde vänta sig…

  Press skrev:
  > Saknar du giltiga papper?

 35. Kverulant.se » Blog Archive » Vill du ha det som i Sovjet?

  […] den gamla Ung Vänster-affischen så länkar jag också till ett nästan ett år gammalt inlägg av Rick Falkvinge kring just Sovjet och legitimation på […]

 36. Rick Falkvinge (PP) » SJs papieren-bitte-samhälle

  […] I november skrev jag om SJs “Papieren, bitte!”-samhälle, som de försöker skapa genom att tvinga alla att ha med sig inrikespass (läs legitimation) så fort de ska resa någonstans. Utdrag: Nu har det blivit ett popularitetsproblem att några tjänar pengar på att SJ inte kan prissätta sina biljetter till det pris som människor är beredda att betala. Lösningen är att göra biljetterna personliga. Att alla biljetter bara är giltiga tillsammans med legitimation. På så vis slår man undan fötterna för en vidaremarknad av biljetter, resonerar man. […]

 37. corner of ramblings » Blog Archive » Övervakad av Din Tur

  […] Speciellt intressant i det här fallet är just att Din Tur valt att ta bort möjligheten att betala med kontanter på stadsbussarna, så jag måste betala med något slags kort. Så hur jag än gör så kan jag spåras, och om jag vill åka tåg med SJ så är det samma historia där – namn och födelsedatum. Varför behövs allt det här? I SJs fall så köper jag inte att de överhuvudtaget skulle bry sej i att folk köper deras biljetter billigt och säljer dem för ockerpriser. […]

Comments are closed.

arrow