Så fungerar Antipiratlagen i Finland: 2/3 fildelar

Rättspolitiska Forskningsinstitutet i Finland har just gjort den mest långtgående undersökningen hittills om ungas fildelningsvanor efter att Antipiratlagen IPRED1 infördes där. Undersökningen har gjorts bland niondeklassare. (Minns nu att Lobbyn påstår att Antipiratlagen fungerar, och pekar just på Finland som exempel på det.)

Resultatet från Rättspolitiska Forskningsinstitutet är tydligt:

 • 29% av niondeklassarna fildelar dagligen.
 • 69% har gjort det minst en gång under det gångna året.
 • Två av tre hade minst 100 stycken olagligen fildelade verk på sina datorer.

Antipiratlagen är med andra ord helt och totalt ineffektiv. Det enda den för med sig är systematiserad och legaliserad utpressning som bara kan beskrivas som maffiametoder.

Mer information om undersökningen från finska Piratbyrån, Piraattiliitto.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Uppdaterat: Oscar Swartz skriver också.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders

  Jag har en fundering…

  Vilka åldersgrupper är det som lägger ner mest pengar på att köpa musik, se film på bio eller köpa filmer?
  Vilka åldersgrupper är det som laddar ner mest upphovsrättsskyddat material från nätet?

  Jag gissar (men kan någon ta reda på det?) att dessa båda grupper överlappar till stor del, dvs. med IPRED kommer verkligen mediaindustrin att jaga och utpressa sina egna kunder.

  Det är något jag skulle kalla ödets ironi i så fall 😉

 2. blondin-rikard

  Förespråkare från utpressningsrättsindustrin har en historia av att komma med påhittade siffror och halvsanningar. Inget nytt här.

 3. blondin-rikard

  Anders, det är inte samma folk som fildelar som alltid står för abonnemanget (IP-numret).

  DVS inte ens i de fall där IP-numret och fildelningen faktiskt pekar ut rätt familj, är det själva fildelaren som kommer stämmas. Det är i många fall föräldrar som kommer stämmas och inte de du kallar kunder…

  Men du har rätt i att utpressningsrättsindustrin jobbar hårt på att alienera sin viktigaste målgrupp – ibland genom att förstöra deras föräldrars ekonomi, ibland bara genom att vara emot målgruppen och den värld den verkar i.

 4. Lite av varje » Väldigt kort inlägg

  […] Falkvinge och Swartz skriver om hur liten inverkan IPRED har haft i Finland. […]

 5. […] Rick Falkvinge skriver om en finsk undersökning. Efter det att sanktionsdirektivet, IPRED, införts fildelar […]

 6. Dennis Nilsson

  Ifall mediaindustrin jagar och utpressar sina egna kunder, så kommer de före detta kunderma skapa sin egen “mediakultur” och därmed vända ryggen till det som skapats tidigare.

  Det finns mycket bra s.k användargenerarat material med hög klass, och det kommer att bli ännu bättre.

  Häromdagen blev jag mycket förvånad när jag såg en tjej sjunga acapella i sitt sovrum, hon hade nyys vaknat och fått inspiration till denna sång, coh satte på videokameran. Texten och sången var mycket känslosam i stil med artisten Phyllis Hyman.

  Ett gäng i Kanada gör gör sci-fi-parodier blandat med dagens politik. De får så mycket stöd från fansen att de kan leva på det.
  Inte bli rika, men försörja sig.

  Kolla in detta och annat skoj på Blip.tv, http://www.blip.tv

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: mat tim2

 7. Richard

  Nytt exempel på andra stackars branscher som det är synd om: Bussbolag.

  En online-tjänst för samåkning har i Kanada blivit stämda av bussbolagen… och FÖRLORAT!
  http://www.techcrunch.com/2008/11/12/ill-never-let-canada-live-this-down/

  Oh well, då får väl folk fortsätta och köra ensamma i sina bilar då. Yay för bensinbolagen och nay för miljön.

 8. Mig

  Jag är också emot IPRED men det där argumentet känns lite knepigt.

  För om lagen vore så tandlös och totalt verkningslös, då skulle den väl inte göra någon skada heller?

 9. Rick Falkvinge

  Mig: En lag måste vara effektiv (ha avsedd verkan) och proportionerlig (inte ha för stora oönskade bieffekter).

  Vad vi säger är att den har tonvis med bieffekter (öppnar för legaliserad utpressning) utan att ens bota det önskade symptomet.

 10. the blackjacker

  Jag förstår inte varför man ska ge de med upphovsrätt någonslags carte blanche till att “leta fildelare” och söka igenom vanligt folks internethistorik precis hursomhelst.

  Skrev mer om det här i min blogg: http://theblackjacker.se/ipred-lag-om-fildelning/

  the blackjackers senaste bloggpost: Bloggstress

 11. Agaton Flax

  Mig: Det var inget vidare bra argument. I så fall kan vi också lagstifta om att man inte får ha på sig blå strumpor. En helt tandlös och verkningslös lag skulle jag tro, men som inte gör någon skada. Och då kan det väl inte vara så dumt med en sådan lag?

  Eller så kan man istället resonera som så att lagar som ändå ingen följer eller bryr sig om är helt meningslösa och snarare riskerar att urholka respekten och förtroendet för andra lagstiftningar.

 12. Richard

  Lagar som är tandlösa eller som ingen ändå följer ska inte stiftas just för att det inbjuder till “enforcement selection”:
  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Enforcement_discretion

  Alltså, eftersom Polisen inte har en rimlig möjlighet att kunna haffa/utreda/lagföra alla, så kan detta utnyttjas för att tysta obekväma människor. (1. Stifta en lag som ingen kan följa. 2. Missbruka din ställning. 3. Haffa/hota/tysta alla som protesterar mot din handling i punkt 2.)

 13. Rille

  Känner någon till en samlingslista över artister och författar som släpper sina alster fria och har alternativa betalningsmodeller?

 14. […] efter den bedrövliga starten på morgonen. Rick redovisar lite siffror över hur IPRED-direktivet misslyckats i föresatsen att minska fildelning i Finland […]

 15. Håkan

  Hej
  Nu är jag så fruktansvärt trött på denna idioti som finns i samhället. Läste nu i morse en lista på aftonbladet med artister och dylikt folk som stödjer ipred, jag blir så trött!! Att dom inte fattar bättre.
  Jag vill ge alla politiker, skivbolag och artister som stödjer Ipred-lagen en kunglig spark i arslet så dom fattar att dom skjuter den hand som föder dom! Hur gör jag?

 16. Kulturarbetarna kommer inte att tjäna mer | Svensson

  […] Ipred1 (piratjägarlagen, fildelningslagen) genomförs är jag övertygad om att fildelningen inte kommer att minska. Den kommer bara att ta andra vägar. Betydelsen av adidasnätverken kan kanske öka igen, vad vet […]

 17. Detta är Miserati - fem punkter | Arvidfalk.se

  […] 1) Kontroll av individens kommunikation I en tid när individer kommunicerar fritt över Internet och på andra sätt är det viktigt att vi kontrollerar all denna kommunikation för att vi ska kunna känna oss trygga och därigenom fria. Det innebär övervakning av kommunikationen med hjälp av FRA, kontroll av kommunikationen med olika typer av filter, registrering av lösa tyckare som kan sprida oro (de så kallade “bloggarna”), befogenheter åt privatpolis att ägna sig åt jakt på och utpressning av individer som hört ett ljud som det inte finns kvitto på, vare sig det fungerar eller inte. […]

 18. […] efter den bedrövliga starten på morgonen. Rick redovisar lite siffror över hur IPRED-direktivet misslyckats i föresatsen att minska fildelning i Finland […]

 19. Mike

  Enda det leder till är att staten klämmer åt aktivister mm och använder sig av lagen för att göra livet surare för sanningskämpen.

  Diktatur.

  Istället för att dela marknades inkomster jämnare och eliminera bolagsmonopolen på tillverkning ,, don king tjuvar.

 20. breakdown

  Mig/Agaton Flax: Lagen om blåa strumpor är inte relevant i ipred-frågan om man inte samtidigt med den lagen ger alla strumptillverkare polisiära rättigheter att gå in i allas hus och kontrollera att folket inte har blå strumpor på sig i smyg.
  Då får du en lag utan effekt som ger en privat industri polisiära befogenheter, ungefär som ipred.

  breakdowns senaste bloggpost: Election time, hacking time

 21. Törnebohms Hotspot » Blog Archive » Artister för IPRED

  […] sig ett antal artister upp och försvarar IPRED lagen som redan visat sig vara totalt uddlös i Finland. Att jaga fildelare via IP-nummer är knappast en teknik som kommer att fungera, eftersom det är […]

 22. Daniel A.

  Svenska stjärnartister ställer sig bakom IPRED.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=851010

  Genom namnlistan vet man alltså vilka man ska bojkotta.

 23. Hans J

  Stjärnartister?

  Vad ger dessa en särskild rätt att uttala sig? Bara för att någon kan göra en hyffsad “låt” (eller rättare medverkar till det – Det är numera i stjärnartisternas värld – ETT LAGARBETE)

  Varför ska “artister” uttala sig om allt mellan himmel och jord? Penningpolitik, näringslära, matlagning, idrottspolitik? ? ?

  Björn Borg vet inte mer än jag vet om upphovsrätt!
  Carola Häggkvist vet inte mer än jag vet om datateknik!

  Stjärnartister är bara de som “historiskt” har lyckats att klättra ifrån alla de andra duktiga artister som vi har. Genom att via STIM m fl stjäla det ekonomiska resultatet av det musik- och konstskapande som sker varje dag. Dessa personer gynnas otillbörligt på bekostnad av bredden av sådant skapande med hjälp av TV, Radio och vinstdrivande skivbolag – inte genom duktighet.

  Bara därför att man kör bil rattfull och fångas på bild i någon tidning så berättigar inte detta att man ska ha förtur i debatten om det som är allas vår lagstiftning och rättstillämpning. “Kändisar” får väl bekväma sig till att skriva i bloggar på samma sätt som vi andra “loosers” som inte har tidningarnas löpsedlars och “debatt”-sidors öra!

  Dessa “artister” – en liten rännil av alla duktiga kulturskapare – roffar åt sig en väldigt stor del av det totala utrymmet. Sedan går i fallet musikproduktion en otroligt stor del i skivbolagsdirektörernas fickor. Sony, Philips, Hollywood fungerar idag mer som maffia, med kartellbildningar, med hot, än som understödjare av kultur.

  “Äras den som äras bör” – låt oss ha kvar UPPHOVSrätten!
  Men låt inte detta innebära att ingen annan kan ta del av någonting utan att hålla fram plånboken!

  Annars får vi snart betala för att andas vår gemensamma luft, vårt gemensamma vatten. Vi får betala inträde till naturen. Detta har redan påbörjats. Naturen privatiseras genom golfklubbar och stängsel, vatten säljs i flaskor i affärerna och den som vill ha en nypa frisk luft kan köpa sådant på burk!

  – För övrigt anser jag att FRA ska avskaffas!

 24. Fotograf

  Näst säkraste krypteringen till trådlösa nätver har knäckts, så nu är det lätt att fortsätta ladda ned/upp samtidigt som ett utpressningsbrev kommer på posten till 70-åriga Agda som inte har vett att hänga med i utvecklingen.
  Har alltid enbart laddat ned material från länder som stödjer tortyr, exempelvis USA, men i och med förste april ska jag börja tanka svenskt på ren jävulskap.

 25. […] bloggar: Oscar Schwartz, Opassande 1, Rick Falkvinge, MyKingdom, Ord av Jerry, Anna Troberg, The Black Jacker, Erik Laakso och […]

 26. eXistenZe

  Håkan, gå med i Piratpartiet och kämpa för en bättre framtid

 27. Missförstånd och dubbelmoral | Basic personligt

  […] De försvarar ett lagförslag som inte existerar, varken här eller i något annat land, och dessutom aldrig har haft någon effekt. […]

 28. Richard
 29. Simon Strandman

  Jag hoppas verkligen att regeringen tar en titt på utvecklingen i andra länder som infört IPRED när de skriver propositionen. Och gärna USA också där över 30 000 personer har blivit stämda i dagsläget men fildelningen bara har ökat.

  Simon Strandmans senaste bloggpost: Ett föråldrat synsätt

 30. […] ni ensamma kvar… (MinaModerataKarameller…), Kulturarbetare positiva till IPRED (jj.n), Så fungerar Antipiratlagen i Finland: 2/3 fildelar (Rick Falkvinge (pp)), Vem har beställt en portion lidande kreatörer? (Anna Troberg), andra sidan, […]

 31. Kattsand

  Artisterna stämmer sina instrument.
  Skivbolagen stämmer sina kunder.

 32. Dynamic Man » Ikappkomningspostande, del 3

  […] ♦ Rick Falkvinge berättar att piratjägarlagen helt kommer att missa målet, om man ska lära sig av erferenheterna från Finland. […]

 33. Fyra lögner om IPRED-lagen « Christian Engström (pp)

  […] Mer vänster i Uppsala, Andra Sidan, Jakob Heidbrink, Rick Falkvinge, Per Ankersjö, Nihao Kenny, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Thomas Tvivlaren, Mattias Swing, Bisonblog, Argast Nu, Sagor från livbåten, Mikael […]

 34. Läsvärt i morgonpressen « V, fildelning & upphovsrätt

  […] lagar har betytt i andra länder – en lista som vore bra att bygga vidare på. Rick Falkvinge (pp) noterade just att lagen inte har fått fildelningen i Finland att minska, som […]

 35. yo mstuff! - Ipred handlar inte om fildelning

  […] och privatpolislagen är några exempel på namn som används i debatten. I Finland har den väntade avskräckande effekten uteblivit, medan i Danmark har lagen resulterat i massiva stämningar och minst ett […]

 36. Anna Troberg » Upphovsrättsindustrin är lite rart amish

  […] mot The Pirate Bay, har vi tidigare sett haft effekt.” Jaha, ja. Hur kommer det sig då att finska ungdomar fildelar mer än någonsin, trots att Finland har en IPRED-liknande […]

 37. […] kommentar: Jag undrar var Jan fåt den erfarenheten från. I Finland fildelar 2/3 delar av niondeklassarna trots att Finland har en IPRED-liknande […]

 38. Rick Falkvinge (PP) » Expressen: Ingen slutar fildela på onsdag

  […] Finland, där lagen varit i kraft ett tag, så kan man observera de här effekterna (ur en undersökning av finska motsvarigheten till BRÅ) bland […]

Comments are closed.

arrow