Lobbyns intellektuella kollaps

Telefonen har gått varm idag om den debattartikel som finns på DN Debatt idag, som pratar sig varm för Antipiratlagen/Privatpolislagen IPRED1. Lobbyn har alltså skrivit en debattartikel och skickat den runt till ett antal artister för att få dem att fronta den.

Jag har läst den om och om igen under dagen, och det som slår mig är vilken total intellektuell kollaps Lobbyn har fallit ner i. Nivån är undermålig. Om detta är det bästa de kan prestera, så är vi involverade i — som jänkarna uttrycker det — a battle of wits against an unarmed opponent.

Låt oss se vad de skriver:

 1. Svammel om att deras värde av kulturlivet aldrig får förändras utan måste stå i centrum. (“Sätt kulturvärdet i centrum.”) Det innebär i klartext att deras definition av kulturliv, där de stod i centrum, måste fortsätta att stå i centrum, till vilken samhällskostnad som helst. Ironiskt nog hävdar det att detta ska vara för framtida kulturskapare — den generation av kulturskapare som nu hålls tillbaka av gamla strukturer.
 2. 1000-2000 individer står för “den mest omfattande uppladdningen”. Det är bara ett fånigt påstående. Alla som laddar ner laddar också upp. Det finns ingen skillnad på ner- och uppladdning. Enligt Pirate Bays mätningar deltar 2,2 miljoner svenska IP-adresser per vecka i fildelning, alltså upp- och nedladdning. Detta antal översätter nu inte exakt till antal personer, men det är säkert att säga att antalet uppladdare åtminstone överstiger två miljoner. 2,2 miljoner IP-adresser innebär att det är minst 2,2 miljoner datorer som används till fildelning.
 3. Lagen påstås vara “ett mjukare alternativ till polisanmälan”. Den danske 16-åring som tog sitt liv i desperation efter att ha fått ett utpressningsbrev från industrin, ett brev som innebar att han aldrig skulle bli skuldfri någonsin under hela sitt liv, skulle nog inte hållt med.
 4. Det tar tid att lära sig att bli artist. Ja, det tar tid att lära sig massor av saker. Det innebär inte med automatik en rätt att tjäna pengar på det, och än mindre en rätt att få polisbefogenheter för att utpressa flera miljoner människor. Fullständig intellektuell kollaps.
 5. Politiker har ett ansvar som opinionsbildare, så författarna vill att politikerna ska opinionsbilda för att upphovsrättslobbyn ska ha kvar sina privilegier. Enligt debattartikeln upplever författarna att politikerna har brustit i detta — som om politikerna skulle ha något ansvar för att se till att samhället inte utvecklades? Visserligen uppträder de så ibland, men att påstå att ansvaret är formellt är återigen en intellektuell kollaps.

Ska jag sammanfatta så var konflikten tidigare industrilobbyn mot teknikutvecklingen. Nu har den utvidgats till att vara gamla artister mot nya artister och dessutom industrilobbyn mot barnfamiljerna. Det är nog inte så de tycker om att synas, men det är verkligheten. Det är så de ställer sig på schackbrädet.

Det har varit mycket media idag. Mina kollegor Emma, Anna och Christian har alla pratat med TV. Själv kommer jag just från Aktuellt — jag fick säga lite kloka ord som de kommer att sända klockan 21, tillsammans med ett hemma-hos-reportage från Anna.

Artikeln har just nu 58 bloggpostningar som kommenterar den, och jag skulle vilja länka till allihop, men jag nöjer mig med att lyfta fram fyra specifika postningar: Oscar Swartz var först med att raljera över att de här människorna inte förstått att exemplarframställning är stendött som affärsmodell eftersom man inte längre utför något arbete, Anna Troberg som uppmärksammar att Nicklas Strömstedt (som skrivit under artikeln) postar massor av upphovsrättsskyddade saker på sin egen blogg, och Opassande som gjorde en snabb och stark postning imorse följd av ett otroligt researcharbete artist för artist i en senare postning under dagen.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Kim

  Det dom menar med 1000-2000personer antar jag att dom syfter på “The Scene”. Roliga är ju att dom kan ju försöka sätta dit dom så mycket dom vill, folket på the scene chansar inte, utan krypterar allt stenhårt, från lagring till överföring & “handskakning” + gömmer sig bakom IP-bounce/proxys.

  Samtidigt är det löjeväckande att tillåta privata aktörer få så här mycket makt för att jaga ett hundratal superspridare som dom aldrig kommer kunna få tag på. Bara på den punkten faller hela argumentet.

  Vid raiden på bahnhof för några år sen åkte ingen dit förutom APBs egna mullvad, då allt var alldeles för hårt krypterat för att det skulle gå att få fram nå bevis.

  Politiker och kulturindustrin måste vakna upp, lär av Timbuktu! Inse att kostnaden för distrubiton och reklam för kultur aldrig varit så billig. Intäkter kan inprincip helt finansieras med annonser a lá google style/webb tidningar.

 2. Rev. Smith

  Kan inte ni på Piratpartiet göra en lista över artister, författare, filmer etc. som man ska bojkotta eftersom de stödjer maffiametoder? Kanske som en wiki, eftersom det finns “bubblare” som det hette på 80-talet 🙂

 3. Lars

  @Rev. Smith:

  Det finns en lista på dn.se…

 4. Lars-Erick F

  Ja Rick, kan bara instämma. Men det är väl som med bankkrisen: girigheten talar. I detta fall kombinerat med imbilskhet och dumhet.

  Det värsta är dock att de verkar kunna lura politiker, som man trodde bättre om.

  I FRA-debatten var det byråkraterna som lurade politikerna, nu är det lobbyorganisationerna som gör samma sak.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/ska-inte-ungarna-lra-sig-att-betala-fr.html

  Lars-Erick Fs senaste bloggpost: Varning: Jinges web och fotoblogg gör varumärkesintrång med mera!

 5. opassande » Blog Archive » Fler reaktioner i IPRED-debatten

  […] över några gränser på något vis. Arga, ja visst, men det är ju inte som om enskilda grupper har monopol på det, liksom. Däremot saknas inte saklighet och grund i resonemang och information om vad det […]

 6. Dennis Nilsson

  Det finns tekniska lösningar som kommer att omöjliggöra det som eftersträvas med FRA-IPRED-lagarna.

  Vad dessa tekniska lösningar består i behöver man inte vara någon Einstein för att klura ut.

  Det är märkligt att ingen av de högt betalda hjärnorna bakom FRA-IPRED-lagarna inte kommit till denna insikt.

  Tänk bara vad en “automatisk” webbläsare med “automatisk” sökning på världens sökmotorer, med slumpmässigt valda ord ur världens alla ordböcker och publicerade litteratur, kan åstadkomma.

  Den slumpmässiga trafiken skapar enorma loggar hos alla som tjyvlyssnar så loggarna de facto blir värdelösa.

  Det tråkiga är ju att de riktiga “bad guys” får samma skydd.

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: Kingdom

 7. MSVD

  Nåt som jag tycker är lite anmärkningsvärt är att vissa personer anser att de ska få betalt godtyckligt många gånger för ett arbete som redan är utfört.
  T ex en murare som murar i X timmar, han får betalt för X timmars arbete. En låtskrivare som skriver låtar i X timmar han vill däremot ha betalt för YX timmars arbete??

 8. Lite av varje » Artister ger sitt stöd till IPRED

  […] före. I ingen speciell ordning, Hjalmar om att det är svårt att stoppa genom att gripa enskilda, Falkvinge om argumenten, Emma har gått igenom hur artisterna fildelas och deras argument, Hanna Wagenius […]

 9. Richard
 10. Daniel Wijk

  Det spelar ingen roll om motståndaren är hjärndöd när det är den begåvningshandikappade kusinen (de borgerliga partierna) som står för besluten. Vi får se om skötarna (ungdomsförbunden) till partierna kan styra upp dårfinkarna innan dom stjälper ännu ett ogenomtänkt förslag in i “klart” lådan i riksdagen.

  Skriv dock upp alla de namn som figurerar i artikeln. Dom frontar och således är dom helt med på att råka ut för eventuell bojkott.

  Jag anser att det är så man ska lösa den här typen utav problem. Är någon dum så gör inte affärer med den personen eller någon som företräder den personen tills den bett om ursäkt och gjort bot.

 11. Jonathan

  Sanningen är att jag inte ens klarade av att läsa igenom hela debattartikeln på dn. Vid ett flertal tillfällen fick jag lämna skärmen och titta bort och suck/skratta på grund av författarens fullkomliga ignorans av verkligheten. Vet fortfarande inte var jag ska ta vägen. Skönt att de hade gjort en lista av kreatörer som är för IPRED så jag aldrig behöver stödja dom längre.

 12. HR

  Hahaha, Eva Dahlgren…. så pantad hon är.

 13. scaber nestor

  Riktigt fult av aktuellt att låta Eva Dahlgren stå helt oemotsagd i studion.

  Precis innan sade både du och Anna Troberg att det var inte den delen av IPRED-lagen som erat motstånd gällde utan att det var att lagen ger specialintressen befogenheter inte ens svensk polis har.

  Men detta togs inte upp alls i studion utan Eva fick husera fritt med vad jag gissar är ett huvud fyllt med lobbyistfakta om vad de vill att folk ska tro lagen ska handla om (ett fåtal storkonsumenter) när det i själva verket kommer att riktas mot alla.

  lite jävla fegt.

  scaber nestors senaste bloggpost: Aktuellt opartiskt? Varför fick en artist stå oemotsagd när det fanns personer att tillgå för en riktig debatt?

 14. Hans J

  Först säger Eva Dahlgren att det “bara” är uppladdare som ska jagas.

  Alldeles efteråt på frågan vad som ska ske vid nedladdning “för eget bruk” så svarar hon:
  BETALA! (9 kronor)

  Hon säger emot sig själv och menar alltså att det verkligen är den lille tonåringen som ska klämmas åt och att det är rena pengar det handlar om.

  Det är bra att veta för alla gymnasister och deras mammor och pappor!

  Artisterna – eller rättare sagt NÅGRA SUPERARTISTER SOM ÄR MÅNGMILJONÄRER anser att det är riktigt att låta skivbolag istället för ens polis jaga enstaka fildelare.

  Eva Dahlgren sa att hon älskade att ladda ned musik på internet. Ändå verkar hon inte förstå att det knappast finns ETT ENDA fildelningsprogram som tillåter ENBART NEDLADDNING!!

  Eva själv har med största sannolikhet själv då deltagit i att ladda upp filer…

  ALLA FILDELNINGSPROGRAM laddar både ned OCH upp SAMTIDIGT!

 15. HR

  Det finns en artist som pekar finger åt dig.

  Eva Dahlgren säger att du är en tjuv.

 16. Ipred i Aktuellt | Basic personligt

  […] får kalla det Torobergo (lite japansk touch, va?) hädanefter, för att vara på säkra sidan) och Rick fokusera på “privata intressen ska inte leka polis”, när det finns så mycket mer att […]

 17. Putte

  Gratulerar Rick,

  20 sekunder i Aktuellt är ännu ett viktigt steg på vägen mot ett genombrott i mainstream Sverige.

 18. Bert

  Artisters privatekonomi går före rättssäkerheten tycker Eva Dahlgren. Ok det är nog dags att ta en paus från att köpa något som artister med den inställningen har skapat, en MYCKET lång paus.

 19. Midnattsvarg

  Bra inslag i Aktuellt av både dig och Anna. Även om jag håller med om att det var dåligt (som vanligt) att låta Eva Dahlgren stå där oemotsagd får jag åtminstone ge lite programledaren lite credit för att hon åtminstone ifrågasatte henne lite. Sedan verkar det inte som att hon fattade att bara för att hon personligen ville komma åt de som lade upp orginaluppladdaren, inte förstod eller inte brydde sig om att upphovsrättsinnehavarna mycket väl kan ge sig vem som helst, liten som stor.

  // Christian (verkar som många heter Christian i PP kretsar)

 20. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Upphovsrättsliga Elefantmän – Del 3…

  Dock brukar det räcka med ett “kundbesök” av dessa lädervästbeklädda herrar för att eventuella missförstånd skall vara utredda. Ärligt talat, hur resonerar man egentligen när man föreslår en lag som kan utnyttjas av grupperingar som Hells…

 21. Erik S

  Tänk vilka scener det blir när utpressningsbreven från Privatpoliser representerande porrindustrin börjar dimpa ned i brevlådorna hos hushållen!

  För porrindustrin/porrfilmerna är väl också rättighetsinnehavare och ska ha rätt att få ut IP-adresser? Det är väl inte bara IFPI och Per Gessle som får bli Privatpoliser?

 22. IPRED — en vattendelare? at andra sidan

  […] bloggstormar visst igen. Vågorna går höga och piratskeppen rider dem för fulla segel. Men ännu syns fiendearmadan inte till. Faktum är att fiendearmadan […]

 23. Roger R

  Jonathan Coulton är iallafall en artist som gillar internet. =)

  http://www.jonathancoulton.com/2008/11/02/bernie-defeated/

  Sen har han väldigt roliga & bra låtar också…

 24. Ove

  Måste bara citera Torbjörn Flygts Helt lysande analys av varför hans böcker säljer så dåligt!
  Hämtat från http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=kulturarbetare_hoppas_pa_ipred_lagstiftning.html

  “- Min senaste bok “Himmel” från 2008, en förortsskildring av den Svenska medelklassens existensdilemma, har inte alls sålt lika bra som jag vill. Detsamma med min bok “Verkan” från 2004 vilken gestaltade en familjs öde i ett samhälle där rättsstaten är under tryck.

  – Om det fortsätter såhär kan jag inte försörja mig på att skriva en bok var fjärde år utan måste skaffa ett vanligt heltidsjobb som allt annat folk, tillägger Flygt.”

  Hur vore det om han skrev böcker som folk vill läsa?

 25. Jens

  @Kim: Nu är det väl dock lite naivt att tro att allting härstammar från scenen, som för övrigt antagligen inte ens är så stor. Vem som helst kan ju rippa en cd eller dvd, så. ^^

 26. Daniel

  Lustigt att Eva har Piratförlaget som sitt förlag…

 27. Hans J

  Med IPRED1 så blir det kanske så här:

  ISTÄLLET FÖR POLISEN

  Tonårsföräldrar vill knappast att det ska knacka på dörren då!

 28. […] på. Lobbyisterna eller folket. I media:Forskare kritiska till hårdare fildelningslagBloggat:Lobbyns intellektuella kollaps,  opassande, MinaModerataKaramell…, babilou.se, Cornucopia?, Enligt Min Humla, Mikael […]

 29. Johan

  [purpleline]

 30. sphr

  Ännu en snyft-artikel i gammelmedia angående IPRED1, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3768694.ab

  Vad aftonbladet glömmer skriva i “faktarutan” gällande hur “jätterättssäker” lagen är är (dubbel-är?!) följande:
  I lagen specificeras att abonnemangsinnehavaren INTE ska bli kontaktad av rättsväesende under den första månaden som dess kontaktuppgifter tagits ut.

 31. Lornelin

  Det var precis ett gäng som diskuterade fildelning här på jobbet. Tre som tyckte att det var helt rätt, och en tyckte det var fel.
  En av dem som var för pratade väldigt mycket om hur sur hon var över att de album hon köpt på nätet nu efter ett antal ominstallationer av windows inte går att spela upp längre, och att hon nu gett upp och laddar ner allt istället. En annan var sur på skivbolangens affärsmetoder, med stämningar, rootkits och antika affärsmodeller.
  Hon som tyckte det var fel jämförde med att bensinbolagens kartelliknande prissättning, och sa att även om hon tycker illa om det åker hon ju inte och tankar utan att betala för sig. Hon hindrar dock inte hennes barn från att ladda ner saker, utan tycker det är upp till deras samveten. Efter att vi diskuterat skillnaden mellan att kopiera och att ta saker erkände hon att hon kanske laddat ner en eller ett par låtar själv, eller 5, eller 10…

  Jag berättade om den stackars artisten man kan läsa om på Christians blogg som kämpar för att få trycka och ge ut sina egna skivor, och lite andra exempel som vi diskuterade vidare om. Konsensus blev att musikbranschen nog behöver tvingas till att ändra sina affärsmodeller. Sen följde lite allmänt hackande på Bodström et al.

  Uppskattningsvis är det på min arbetsplats med dryga 150 pers lite över hälften som fildelar regelbundet, och knappt nån som inte gjort det alls. 2 miljoner känns långt ifrån överdrivet.

 32. HR

  IPRED hindrar artister från att nå ut via torrents!

  Om nu alla blir rädda för Eva Dahlgren och co. så är det ingen som fildelar längre, då drabbas artister som själva lägger ut torrents av sitt material. Det är ju ingen som vet om den artisten eller dennes indrivningsorganisation stämmer en till existensminimum.

 33. Manne Trygg Monvall

  Det finns ingen som la upp nån torrentfil med det aktuella inslaget?, SVT Play går ju bara att se i Realplayer :s

  Hade varit bättre om SVT-Play hade stöd för multiformat.

 34. Daniel

  Manne: Fungerar med Windows Media Player också, åtminstone på Windows. Du får nog kolla dina inställningar.

 35. Att sjoksa madrigaler | Arvidfalk.se

  […] produkt, och kanske nyckel till hur lobbyorganisationen fick artisterna att skriva under. Men att kalla det för “mjukare” när en lag ger industrin polisiärt mandat att bötfälla endast på misstanke och hot om […]

 36. Lars-Erick F

  RICK, gissar att du inte är nöjd med att du bara fick 20 sek. Och så det mysko reportaget hos Anna T. Mot Eva Ds långa oemotsagda “intervju”.

  Men sorry, sånt är livet! Det vet var och en som nosat på denna värld. Gammelmedia vinklar och hårdredigerar. Ur deras synpunkt var valet av Eva D genialt. Inga riktigt tuffa följdfrågor. Märkte någon om principen om vem som ska jaga (eventuella) fildelningsmisstänkta kom upp? Polis eller privatspanare?
  Det är ju en av de viktigaste principfrågorna i detta. Kanske den viktigaste.

  Lars-Erick Fs senaste bloggpost: Forskare emot IPRED-kramande artisterna

 37. Fyra lögner om IPRED-lagen « Christian Engström (pp)

  […] Min Humla, Zac’s åsikter på ett fat., Mer vänster i Uppsala, Andra Sidan, Jakob Heidbrink, Rick Falkvinge, Per Ankersjö, Nihao Kenny, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Thomas Tvivlaren, Mattias Swing, […]

 38. Mix

  Visst kan Ipred diskuteras.

  Men att folk kan vara så jävla obstinata och vägra inse att en utveckling av upphovsrätten verkligen behövs, annars slutar kulturutbudet i crazy frog, jamba och dussindeckare.

  Det är vi småföretagare som förlorar mest på den illegala nedladdningen
  Ska vi ersätta all filmproduktion i Sverige med teater?

  (ett exempel som går att jämföra med allt jävla tjat om att studiomusikerns tid är förbi och att alla ska anpassa sig och börja spela live istället)

 39. IPRED1 och "det svenska musikundret" | min luktar oxo fisk!

  […] Bloggare: Beta Alfa, HAX,  Oscar Swartz, Opassande, Deep Edition, Anders Mildner, webhackande, Falkvinge, Hermit,   Bloggar om: ipred, kultur, artister, politik, skivbolag, […]

 40. Anna Troberg » If I had a violin I’d play…

  […] var Rick, Eva Dahlgren och jag på Aktuellt. Det har orsakat en del […]

Comments are closed.

arrow