Morgonhumor

Innan jag ger mig i kast med dagens flytt av schackpjäser på den immaterialrättsliga världsarenan vill jag bjuda på lite humor.

Till att börja med, så förtydligade ju skivbolagslobbyns VD Lars Gustafsson häromdagen att de inte är en del av maffian. Det är lite humoristiskt. De har kallats för “maffia” i nät- och communitykretsar ganska länge nu, och det av flera skäl.

Till att börja med är det helt enkelt så att deras metoder uppfattas som maffiametoder rätt och slätt. “Betala, annars”. Vad som finns på andra sidan “annars” är egentligen inte så intressant, mer än att det uppfattas som ett allvarligt hot. Så har framför allt skivbolagen i USA, RIAA (Recording Industry Association of America), betett sig länge. MPAA, Filmindustrins motsvarighet, har viftat lite med samma vapen, men inte gått lika systematiskt fram och stämt barnfamiljer.

Men så mitt i debatten när man ursinnigt kallade skivlobbyns fasoner för maffiametoder, så kom det ett pressmeddelande tidigt det andra kvartalet 2006. Pressmeddelandet berättade att skivindustrilobbyn och filmindustrilobbyn hade gått ihop:

TOP STORY: RIAA and MPAA Merger Announcement

April 1, 2006 – Motion Picture Association of America, Inc. (MPAA) chairman Dan Glickman and Recording Industry Association of America (RIAA) president Cary Sherman today announced the historic merger of the two organizations. The newly-created entity is being called the Music And Film Industry Association of America™, Inc. The announcement, made today at the MPAA headquarters in Los Angeles, CA has been a long time coming, according to Glickman.

Storyn ligger fortfarande uppe på den paraplyorganisationssite som sattes upp för ändamålet. RIAA och MPAA gick alltså ihop till MAFIAA.

[purpleline]

Det är kännetecknande att de här organisationerna beter sig så märkligt och verklighetsfrämmande att man inte längre vet vad som är på riktigt eller inte. För en tid sedan gick BBSpot ut med nyheten att MPAA, motsvarande Antipiratbyrån i Sverige, gick ut och krävde licensavgifter från hushåll för deras hemmabioanläggningar. “Det tar inkomster från våra hårt arbetande kulturarbetare”, sade man, “så därför har vi rätt till pengar från de hushåll som har installerat hemmabioanläggningar”:

MPAA head Dan Glickman says this needs to be regulated before things start getting too far out of control. “We didn’t act early enough with the online sharing of our copyrighted content. This time we’re not making the same mistake. We have a right to know what’s showing in a theater”, said Glickman.

The MPAA defines a home theater as any home with a television larger than 29″ with stereo sound and at least two comfortable chairs, couch, or futon. Anyone with a home theater would need to pay a $50 registration fee with the MPAA or face fines up to $500,000 per movie shown.

“Just because you buy a DVD to watch at home doesn’t give you the right to invite friends over to watch it too. That’s a violation of copyright and denies us the revenue that would be generated from DVD sales to your friends,” said Glickman. “Ideally we expect each viewer to have their own copy of the DVD, but we realize that isn’t always feasible. The registration fee is a fair compromise.”

Det här är satir, men flera nyhetsmedier rapporterade vidare nyheten som autentisk. Så märkligt beter sig upphovsrättslobbyn att de flesta helt enkelt anser att de har tappat kontakten med verkligheten, och inte längre står över några nya konstigheter. Om det inte hade varit för att det publicerades på en satirsite – BBSpot – så hade jag inte heller vetat säkert.

[purpleline]

Slutligen är det onekligen humor att de 80-talsartister som skrev under debattartikeln i DN häromdagen i stor omfattning verkar dissa upphovsrätten lika mycket själva. Tre konkreta exempel är att Niklas Strömstedt glatt postar upphovsrättsskyddade verk på sin blogg (via Anna), att Peter Englund glatt postar verk på bloggen (via Kjellberg) och att Per Gessle piratkopierat 9000 låtar som han lagt på iPods och givit till kompisar (via Byrån).

Det är nu inget fel i att dissa upphovsrätten på det här sättet. Tvärtom. De gör helt rätt. Det är det vi försöker säga. Vi försöker bara få dem att se att deras eget beteende, som är samma som alla andras beteende, inte längre fungerar tillsammans med de gamla strukturerna.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Rille

  Öh… MAFIAA-länken är på skoj bara… väl? Det kanske är talande för dagens situation att det är svårt att avgöra vad som är skämt och vad som är seriöst.

 2. Rick Falkvinge

  Rille: Tack, nu påminde du mig om det andra jag skulle lägga in (mittstoryn). 🙂

 3. Daniel Wijk

  Det är fortfarande lite otydligt 😛

 4. Smen

  Skulle tro att de reagerat för sent även på att de kallas maffian i folkmun. För ett par år sen var man alltid tvungen att förtydliga vad “maffian” var när man pratade upphovsrätt med folk. Nu får man frågor från främmande folk om vad man tror maffian kommer att göra härnäst.

  Det är rätt intressant faktiskt. Politikerna sa till oss att liberal visst kan betyda totalitär, men vi lyssnade bara med halvt öra. Vad vi egentligen hörde var att ord har den betydelse vi ger dem, och vi äger gudskelov fortfarande orden, inte politikerna.

  Därför kommer FRA, Reinfelt, IPRED, Bodström och maffian fortsätta accosieras med maktelitens förrakt mot medborgarna.

  Saknar fortfarande något skönt slang om FRA/tjuvlyssnat som lätt fastnar. Att FRa:a har inte den rätta klangen.

 5. Daniel A-Ø.

  Jag föreslår “frasa”. Liknar “frossa”, som i “att frossa i information”.

 6. Pon

  Vad gäller brevutskicken med “maffiametoderna” kan jag faktiskt inget annat än att hålla med Heidbrink (http://jheidbrink.wordpress.com/2008/11/12/inte-helt-enkelt/#comments). Att få det på något annat vis i en civilrättslig tvist är svårt eftersom det är gängse tillvägagångssätt, oavsett om det rör t.ex. ett kontraktsbrott eller ett intrång i upphovsrätt. Det är så det fungerar med civilrättsliga tvister så att förfarandet kommer tillämpas även om IPRED går igenom är inget underligt. Tyvärr kommer folk i rädsla att hosta upp pengar till förlikningsförslaget utan att ens försöka motsätta sig det av rädsla för fantasibeloppen som sätts som alternativ. Man kan fråga sig hur dessa förlikningsbelopp kommer bli ifall det verkligen går till domstol eftersom man i domstol (tingsrätten som första instans i detta fall) alltid försöker få till stånd en förlikning och således undviker en huvudförhandling (förlikning nås i den absolut största delen av de civilrättsliga mål som väcks).
  De finns enormt stora fel med IPRED, men förfarandet att skicka ut brev med “upphör med intrånget och betala skadestånd eller möt mig i domstol” är inte ett av de mest underliga.

 7. Daniel A-Ø.

  T. ex. “Jag blev frasad och åkte fast för att ha köpt saltpeter och socker på ICA”.

 8. Hans J

  FRA-PPAD?

  Undrar hur många som kommer att bli FRAPPADE när ledningarna kopplats in?

 9. Daniel A-Ø.

  frappa är redan ett verb för att spela in skärmsekvenser. Bättre med en ny term.

 10. Hans J

  Men vadå “frasa” är nog väldigt upptaget sedan ett par hundra år…

  Vi FRAPPAR bara ordet för våra ändamål

 11. smen

  Härligt att se att folk hänger på. Nu kanske jag tar i lite för mycket, men jag vill också efterlysa musikvideon till IPRED-mannen 🙂

 12. Daniel A-Ø.

  “Sluta frasa och gå ut och gör lite fältarbete istället, era lata fascistmedverkare”

 13. Daniel A-Ø.

  ok Hans, vi kan ta det via omröstning. Även om inte riksdagen kan stå för demokrati så kan vi 🙂

 14. Lars-Erick F

  Det är det jag brukar säga, verkligheten överträffar dikten.

  En liten upplysning. Nånstans har uppgetts att Olle Wästberg (GD på Svenska institutet, fd riksdagsman fp, fd generalkonsul NY, fd chefred Expressen mm och en VERKLIG liberal) skulle vara medlem i Liberati. I mail till mig förklarar han med kraft att det är han INTE. Han kollade upp vad det var, men fann snabbt att det var inget för honom!

  Vilket härmed är tillkännagjort!

  Lars-Erick Fs senaste bloggpost: Forskare emot IPRED-kramande artisterna

 15. MrArboc

  “Det här är satir”

  Jag var på väg att slänga mig på kommentarsknappen för att fråga om det var någon gasläcka i ditt område eller om det var någon psykedelisk drog i det kommunala vattnet… 🙂 Men eftersom jag inte kunde avfärda det helt så var jag ju tvungen att läsa vidare innan jag skrev något…

  MrArbocs senaste bloggpost: Håll tummarna!

 16. Fyra lögner om IPRED-lagen « Christian Engström (pp)

  […] om antipiratlagen Ipred nyligen: Timbuktu, Opassande, Kurvigheter, Rick Falkvinge, Scaber Nestor, Enligt Min Humla, Zac’s åsikter på ett fat., Mer vänster i Uppsala, Andra […]

 17. Johan

  Kvällshumor från aftonbladet.se:
  “Den nya lagen, som tillåter exempelvis ett skiv- eller filmbolag att få ut personuppgifter om vem som står bakom ett visst IP-nummer som fildelning misstänks ske från, hyllas som ”rättssäker”.

  – Det ger en rättssäker process genom domstolsprövning och möjliggör att fokus riktas mot det fåtal internetanvändare som står för en överväldigande majoritet av allt illegalt upp laddat material, skriver Söderlund och Bohlund.”

 18. Hans J

  Avdelning “SJUK HUMOR” ?

 19. Erik S

  Kommer ni ihåg denna?

  Följande tror man först är satir, men inte då!

  Det är en av de absolut högsta cheferna på mäktiga Turner Broadcasting, som på fullt allvar hävdar att det är STÖLD om man inte tittar på reklamen i deras sändningar!

  “Any time you skip a commercial or watch the button you’re actually stealing the programming”

  Här finns en sammanfattning:
  http://www.2600.com/news/view/article/1113

  “Jamie Kellner is the chairman and CEO of Turner Broadcasting, which encompasses everything from CNN to TNT and is a part of AOL Time Warner”

 20. PROS

  Så Dan”Godfather” Glickman menar att man ska stänga in sig helt själv å se på film, säga upp alla sina bekanskaper med sina vänner för man ska få se på film, inte visa filmen för någon annan för dom ska själva äga en kopia. Land of the Free är vad dom kallar sig själva där borta i väst?? land of the moron vill ja kalla dom. Visar ju vilken trångsynthet dom har. men det är klart ett land där dom röker holk å tror att man är världen visar ju vilken självbild dom har.

  PROSs senaste bloggpost: Jag är baby pirat

 21. Pon

  PROS: är det bättre att supa och inte läsa färdigt hela inlägg då? “Det här är satir, men flera nyhetsmedier rapporterade vidare nyheten som autentisk.” 🙂

 22. Johan

  Nu börjar V For Vendetta!!

 23. Björn Odlund
 24. ErikS

  Kommer ni ihåg denna?

  Följande tror man först är satir, men inte då!

  Det är en av de absolut högsta cheferna på mäktiga Turner Broadcasting, som på fullt allvar hävdar att det är STÖLD om man inte tittar på reklamen i deras sändningar! Han kunde i sin frikostighet dock gå med på att man fick gå på toaletten.

  “Any time you skip a commercial or watch the button you’re actually stealing the programming”

  Här finns en sammanfattning:
  http://www.2600.com/news/view/article/1113

  “Jamie Kellner is the chairman and CEO of Turner Broadcasting, which encompasses everything from CNN to TNT and is a part of AOL Time Warner”

 25. PROS

  @pon:

  jo jag läste inlägget hela inlägget, men är ju just det som du säger att media uppfattar detta som autentiskt. Är nog bara i usa man skulle kunna vara så trång synt.

  PROSs senaste bloggpost: Jag är baby pirat

 26. eriks

  Kommer ni ihåg denna?

  Följande tror man först är satir, men inte då!

  Det är en av de absolut högsta cheferna på mäktiga Turner Broadcasting, som på fullt allvar hävdar att det är STÖLD om man inte tittar på reklamen i deras sändningar!

  “Any time you skip a commercial or watch the button you’re actually stealing the programming”

  Här finns en sammanfattning:
  http://www.2600.com/news/view/article/1113

  “Jamie Kellner is the chairman and CEO of Turner Broadcasting, which encompasses everything from CNN to TNT and is a part of AOL Time Warner”

 27. eriks

  Kommer ni ihåg denna?

  Följande tror man först är satir, men inte då!

  Det är från en av de absolut högsta cheferna på mäktiga Turner Broadcasting, som på fullt allvar hävdar att det är STÖLD om man inte tittar på reklamen i deras sändningar!

  “Any time you skip a commercial or watch the button you’re actually stealing the programming”

  Här finns en sammanfattning:
  http://news.bbc.co.uk/1/low/entertainment/tv_and_radio/2289794.stm

  “Jamie Kellner is the chairman and CEO of Turner Broadcasting, which encompasses everything from CNN to TNT and is a part of AOL Time Warner”

 28. Dynamic Man » Ikappkomningspostande, del 4

  […] Rick Falkvinge bjuder på lite morgonhumor. Han skriver bland annat om den fejkade nyheten att MPAA (en amerikansk variant av Antipiratbyrån) […]

Comments are closed.

arrow