LÄCKT: Danska Antipiratgruppens utpressningsbrev

Jag har kommit över en kopia av mallen på danska antipiratgruppens utpressningsbrev till vanliga barnfamiljer. Den är från Johan Schlüters juristbyrå, som är de som administrerar danska Antipiratgruppen.

Nej, det är inget skämt. Dokumentet är autentiskt. Jag hämtade det till och med direkt från danska Antipiratbyråns site (länken går till Internetarkivet), men räknar med att det ska försvinna därifrån mycket snart. UPPDATERAT 4: Det är bortplockat nu, på den ursprungliga länken ligger i stället ett propagandadokument. Men det finns kvar här, på Internet Archive, och på många andra ställen.

I det brevet framgår dessutom vilka belopp de kräver, likväl som den extremt tydliga utpressningsaspekten av det hela. Det står:

Vi kräver följande pengar:

x ljudupptagningar gånger 0,80 gånger 10,00 kronor gånger 2  == xx kronor
x filmverk gånger 0,80 gånger 70,00 kronor gånger 2 == xx kronor
Sammantaget xx kronor i ersättning för verken.

Vi kräver dessutom ersättning för den marknadsskada vi lidit. (Denna är specificerad som lika mycket som ersättningen för verken. Ovanstående belopp en gång till, alltså.)

Våra samlade ersättningskrav utgör: (summan av ersättning för marknadsskada plus ersättning för verken, alltså dubbla den första uträkningen).

Antipiratgruppen kan tänka sig att förlika (dvs, inte dra saken till domstol) om ni betalar halva beloppet inom tio dagar.

Tio dagar! De kommer med ett utpressningsbrev och kräver att det ska betalas inom tio dagar!

Så vad innebär det då i praktiken? Ja, vi kan ju ta som exempel när Per Gessle delade ut iPods till sina musikerkollegor med 9000 låtar på. Niotusen låtar gånger tio gånger två gånger 0,8 är 144000 kronor i skadeståndskrav per iPod. Danska kronor, det blir runt 190000 svenska. Det framgår inte hur många iPods han delade ut till sina kollegor, men varje skulle alltså rönt runt tvåhundra kilopix i skadestånd. Om vi gissar på fem stycken – inte orimligt – skulle den första delen av skadeståndskravet ligga på precis under miljonen, plus den där extremt luddiga “ersättning för marknadsskada” på lika mycket igen. Två millar, alltså. Ploff ner sådär bara i brevlådan. För något som var så vardagligt så att till och med Per Gessle gjorde det utan att reflektera över det.

Med ett generöst erbjudande på att betala hälften. Inom tio dagar.

Är det någon enda person som nu, med det här dokumentet i hand, kan kalla sig hederlig och påstå att det är något annat än legaliserad utpressning, som är oskiljbar i tillvägagångssättet från maffiaverksamhet? Och att det är detta som den svenska upphovsrättslobbyn vill kunna utsätta svenska barnfamiljer för?

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

UPPDATERAT: Läs också Opassande-Emmas reflektioner över de två advokaterna som figurerar i brevet.

UPPDATERAT 2: Förtydligade “ersättning för marknadsskada” efter Oles kommentar.

UPPDATERAT 3: Modkraft har exempel på faktiska belopp, som bekräftar Oles kommentar om att kravet för “marknadsskada” helt enkelt dubblar det tidigare beloppet. I deras (autentiska!) exempel hamnar slutsummorna på skadeståndskraven på över miljonen, i danska kronor, riktat till danska vanliga Svensson.

UPPDATERAT 4: Danska Antipiratgruppen har tagit bort brevet från sin site nu och ersatt det med ett propagandadokument. Det dokumentet får ingen länk, i stället länkar jag till Internetarkivets versioner.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] från siten nu när länken upptäckts. Eller om innehållet i brevet förändras, rentav. Läs mer hos Rick Falkvinge […]

 2. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Jag älskar grävande journalistik och detektivarbete!

  Kul att avslöja upphovsrättsmaffian såhär! Kör på, och se till att våra folkvalda får se mallen!

 3. Fredrik

  Ett ord: LOL!

  Att det är sant är helt sinnesjukt!

 4. Jesper

  Men vad i.. Det är ju orimligt på riktigt! Tio dagar? Hur ska man ens kunna få ihop en halv miljon på tio dagar? Ett banklån tar väl tid det med, om man nu skulle springa ner på banken direkt man får brevet är det inte ens säkert på att man får tillstånd att låna så mycket för att betala böter.

  Hemskt är ordet, riktigt hemskt.

 5. HQ

  En miljon plus antagligen ett par hundra tusen i marknadsstörningsavgift, om det inte är så att den avgiften baseras på inkomsten. Enligt expressen (http://www.expressen.se/1.153762) tjänade han 5 674 600 kr år 2003. Han har mitt medlidande, utan fildelningen hade det antagligen varit runt 40 miljoner i stället för bara 5.5 (för skivbranschen förlorade ett par miljarder per år på den svenska kopieringen, visst skrev de så?).
  Så vi kan väl tänka oss en miljon i skuld för låtarna i sig och fyra miljoner ungefär för marknadsstörningen. Plus ett par år på kåken om det går till tings, för det där MÅSTE ju vara för kommersiellt syfte, om bandet skulle lyssna inför inspelningen av nya plattan.

 6. Ole Husgaard

  This letter is signed by Torben Steffensen. This lawyer also signed the only similar letter sent to a person willing to fight back in a case where it was obvious that there was no copyright infringement.

  This person was Keld Bach, and he had the time, energy and money to fight this lawyer for almost two years until he won the best possible victory: The lawyer got a warning from the danish bar association.

  His crime? On his blog he linked to the Creative Commons website.

  As part of Torben Steffensens defence he published a 22 minute video that was supposed to show how Keld Bach violated copyright by making an illegal copy available. The video shows how you have to follow a chain of 8 links to get to the infringing content.

  When the press analyzed the video they found that you had to follow a link in a comment in the Creative Commons blog. This comment was not made until 6 days after Keld Bach published his blog entry with the link to Creative Commons. The chain of links also passes a domain that was not created until 40 days after.

  Unfortunately neither the blog nor the video is online any more. But the press coverage still is:

  http://ing.dk/artikel/59418
  http://ing.dk/artikel/54959
  http://www.computerworld.dk/art/27758

  You may wonder why all this fuss about links. Surely they are only references? No, not in current danish copyright case law. Danish case law basically says that a link is a “public performance” of what is linked to, done by the person who creates the link. And a “public performance” of a copyrighted work without the permission of the copyright holder is a copyright violation, unless you have permission.

  This bizar case law on internet links was created in a very uneven court case against two teenagers who could not afford lawyers who knew anything about copyright. By coincidence this was the same court case where a 16 year old boy committed suicide. The court decision can be found here:

  http://www.piratpartiet.dk/sites/default/files/misc/dom2001.zip

  If you allow the current IPRED proposal you will also allow the same extremely uneven civil court cases, where one side has the best experts and almost unlimited resources, and the other side can hardly afford a lawyer. This means that you risk getting the same bizar case law in Sweden.

  Ole Husgaards senaste bloggpost: Kommenteret Redegørelse for Graduated Response-systemet

 7. Henrik Hoffström

  Herre jösses. Detta är skarp ammunition. Sprid till gammelmedia omedelbart. Samt till riksdagen.

 8. Henrik Hoffström

  I och för sig är inte ersättningsbeloppen som krävs per film och låt orimliga. Det är i klass med vad det skulle kosta att ladda ner dem lagligt (betalar man inom 10 dagar verkar det bli exakt vad man skulle få betala för laglig nerladdning). och inte de $750 som döms ut i Usa.
  Det är tom så snälla att de erbjuder en avbetalningsplan 😉

  Men detta är ju vad de erbjuder för den som ville göra upp i “godo” Bötesbeloppet de kräver i domstol lär bli högre. Dags att luska ut vad §76 första stycket i den danska upphovsrättslagen egentligen säger.

  Dynamiten ligger i ersättningskravet för marknadsstörning.

  Kan man gräva fram hur stora de kraven brukar vara. Dokumentet pratar ju om schablon belopp.

  PS Notera också att dokumentmallen inte innehåller någon information om vilka bevis de har vilket innebär att de vill skrämmas.

 9. Angelica

  varje gång man går in på din blogg skriver du helt underbara saker om viktiga saker. till exempel de här. men problemet är att hur bra du än skriver gör de inte stor skillnad i helheten, du måste få ut alla dina meningar till folket!

  Angelicas senaste bloggpost: fucking jävla kuk-människer

 10. Peter S

  Finns även en mall till här: http://www.antipirat.dk/gfx/uploads/brev.pdf

  Har inte kikat igenom och sett om det är samma eller ej?

 11. Ole Husgaard

  Henrik Hoffström: The danish law on copyright can be found here: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=117519

  $ 76 says that you can be fined for violating copyright.

  They are “really nice” that they do not mention stk. 2, which says you can get up to one year and 6 months of prison time for violating copyright. (Or §299b in our penal code, which gives up to 6 years of prison for violating copyright.)

  Ole Husgaards senaste bloggpost: Kommenteret Redegørelse for Graduated Response-systemet

 12. Ole Husgaard

  Rick is writing about what they claim for damages in the letter, and seems a bit confused about what they would claim for “market disturbance”. These two amounts are almost always the same. At least I have never seen a case there they were different. So the amounts have to be multiplied by two (again).

  This can be seen near the top of page 3 in the letter, where it is stated: “Erstatningen for den indtrådte markedsforstyrrelse kan skønsmæssigt og efter praksis fastsættes til et beløb svarende til min klients medlemmers vederlagskrav.”

  Ole Husgaards senaste bloggpost: Kommenteret Redegørelse for Graduated Response-systemet

 13. Jörgen Ericsson

  Jag tror vi kan utse den ledarredaktion i sverige som har minst koll på läget.

  And the winner is…. Östgöta Correspondenten!

  Läs och begrunda visheten:

  http://www.corren.se/archive/2008/11/13/jz2keyvi37dpkbq.xml

 14. Patrik

  Kan man verkligen kalla det för en läcka om dom lade upp det själva, på deras egna sida, helt officiellt? (länken lever än så länge)

 15. Henrik Hoffström

  Länken verkar ha levt rätt länge. Hittade ett inlägg i ett dansk forum som länkade till det här brevet i januari i år.

  PS OLE Can you or any other dane make an english translation of the letter ? (I can read and mostly understand written danish but those few percent I miss or missunderstand could be vital information.)

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: IPRED handlar inte om för eller emot fildelning.

 16. Nils2

  Notera att Antipiratgruppen inte kontrollerar huruvida deras medlemmar innehar rättigheterna för det som fildelas. De höftar helt enkelt till med en faktor 0,8. Det vill säga, utan att gå igenom det fildelade materialet gissar Antipiratgruppen att de “repraesenterer rettighederne til 80% af de vaerker som er tilgaengeliggjort”.

  Nils2s senaste bloggpost: Bojkott av SF Bio

 17. Gösta

  Hmmm….

  Dum som jag är så undrar jag följande:

  Hur kan dom kräva en på betalning om vi inte har ingått ett avtal?

  /G

 18. […] Falkvinge har kommit över mallen som används i Danmark när brev skickas till misstänkte pirater. Personer som inte är dömda i domstol får ett erbjudande om förlikning genom att betala hälften av det de påstås vara skyldiga. För att begrunda situationen och ta ställning till vilka rättigheter och skyldigheter de har får de 10 dagar på sig. Emma har tagit fram lite bakgrundsinformation om personerna bakom brevet. […]

 19. […] Hos Opassande kan du läsa mer om Torben Steffensen som är den advokat som signerat brevet. Hos Opassande kan man läsa att denne advokat blivit varnad av det danska advokatsamfundet i sitt sätt att agera mot en person som länkat till en sajt, som i sin tur länkat till en sajt där upphovsrättsskyddat material fanns. Mer att läsa finns hos Rick Falkvinge. […]

 20. delade | Det danska brevet från antipiratbyrån

  […] från siten nu när länken upptäckts. Eller om innehållet i brevet förändras, rentav. Läs mer hos Rick Falkvinge […]

 21. Använder upphovsrättsindustrin fortfarande DC? « Tomas sida

  […] som laddar upp mest. Att man inte ska jaga några andra. När man dessutom läser det brev som Rick Falkvinge har fått tag på så är det ju inte utan att man börjar undra. När man dessutom betänker att […]

 22. Fritz

  @ Jörgen om Östgöta corren:
  “Dessutom ska politikerna tänka sig noga för innan de låter sig fösas åt ett visst håll av arga bloggare och en Facebookgrupp.
  Politiker ska utifrån kunskap och övertygelse fatta det beslut de tror är bäst – inte rätta sig efter den grupp som skriker högst.”
  Såvida det nu inte är antipiratbyrån som skriker högst, förstås…

 23. Henrik Hoffström

  Aha. Var det det multiplikationen med 0.8 betydde. Är inte det inte straffbart i danmark att kräva ersättning för något man saknar rättigheter till. Är inte detta ett rättighetsintrång från danska antipiratbyråns sida och skulle inte någon kunna stämma dem för intrånget. ?

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Vanliga människor är för IPRED av rädsla för att förlora jobbet

 24. arnold

  Det finns ett konkret exempel på beloppet för marknadsskada här:
  http://modkraft.dk/spip.php?article4795&var_recherche=Antipiratgruppen

  “Vederlagskrav: kr. 540.248
  Erstatningskrav: kr. 540.248
  I alt: kr. 1.080.496”

  “En anden er sluppet billigere. 366.000 kr. lyder det samlede krav på, mens en tredje skal af med 245.248 kr. i vederlag og et tilsvarende beløb i erstatning.”

  Henrik Hoffström: Även om ersättningsnivån kan verka rimlig så är det bara i fallet där man laddar ner i stället för att köpa. Här får man pröjsa för all provlyssning och allt man passerar på vägen till att bestämma vad man eventuellt vill köpa. Därav de stora beloppen. Beloppen borde maximeras till vad den aktuella personen rimligen skulle kunna lägga på inköp av CD/DVD under den aktuella perioden nerladdningen skedde.

  Jörgen Ericsson: Correns formulering kring kring risken att lyssna på medborgarna var talande: “…och kan dessutom öppna för en farlig utveckling mot pöbelpolitik”. Kanske dags att byta namn till Pöbelpartiet.

 25. […] och läs Falkvinge eller andra bloggar om IPRED: Tomas sida, Törnebohms Hotspot, ProjektPåRiktigt, Enligt Min […]

 26. […] ser vi en liknande utveckling i Danmark, där IPRED-direktivet redan finns i lag. Skumraskadvokater anlitade av skivindustrin […]

 27. Anders Forsman

  Det är bara helt obegripligt…

 28. Fyra lögner om IPRED-lagen « Christian Engström (pp)

  […] Rick Falkvinge publicerar ett varningsbrev från Danmark som visar hur det ser ut i […]

 29. Simon Strandman

  Rick, har du skickat det här till gammelmedierna? Aftonbladet och expressen m.fl. skulle säkert göra stora rubriker av det.

  Simon Strandmans senaste bloggpost: Ett föråldrat synsätt

 30. Anonym

  Detta är ju enbart positivt, dem ger dig 10 dagar att rensa din dator på allt du tankat. Skulle skrattat mig lycklig om jag fick ett sånt här brev ist för husrannsakan

 31. serenity

  Anonym: De behöver väl ändå inte mera “bevis” än de redan har för att fälla dig i civilmål? Rensa hur mycket du vill, de lär väl inte ens ta din dator.

 32. arnold

  Som ett lite räkneexempel skull det vara kul att ta Peter Sundes lista med IP-nummer och matcha mot Creepers lista på myndigheters IP-nummer. Sen petar man in resultatet i danska antipiratgruppens formel. Så mycket är staten skyldig eftersom det är myndigheterna som står för IP-numren.
  Fast det kanske inte är en bra idé för då måste man nog höja skatten.

 33. Christian

  inte ens staten är “immun” mot piratkopiering.

  Ett exempel är det system man använder som interface för flottans krypteringar, hermes, råkar vara så att det är ett piratkopierad beta program.

 34. Hans J

  Aftonbladet skriver lite om hur få det är som styr schlagerfestivalen.

  Nej, nej, sluta fåna dig – Det är folkets tävling!

  Antipiratbyrån är med i samma klubb och dom är helt igenom ärliga och schyssta – hela vägen. Vi lovar!!!!

 35. RikMatts

  Vad jag känner efter att ha läst brevmallen, det är sådant som man inte kan skriva på Internet.

 36. Maffiametoder

  Det är ju precis detta det handlar om har inte politiker fattat det? Men det har de ju för de gillar ju att klia dessa maktgrupper på ryggen och skiter om någon Svensson skulle råka i klistret. Är det någon av deras egna så är det ju bara att ringa några samtal så har man ju löst saken internt.

  Ungefär som det är med Trängselskatten – det är trångt för medborgarna men våra politiker skall inte själva betala någont trängselskatt heller!

 37. Rille
 38. Manne Trygg Monvall

  Hahahahahaha!

  FYFAN VAD SJUKT! Det är så man tror att demokrati och rättssäkerhet är en dröm!

 39. Putte

  I Lawrence Lessigs bok Free Culture från 2004 nämner han beloppet 100 tusen dollar/låt i skadestånd i USA. Någon som vet om det stämmer?

 40. Rick Falkvinge

  Putte: Nej, det stämmer inte. Summan är 150.000 dollar per verk, inte hundra tusen.

  Amerikansk lagstiftning har färdigstiftade förlustbelopp, så att maffian inte behöver bevisa att de förlorat något. 150.000 är den övre gränsen. Jag tror att $75 är den undre.

 41. Kristian

  Lagen måste ju verkligen bli århundradets julafton för alla de kriminella som idag lever på att skicka bluffakturor till företag.

  Nu sätter regeringen istället alla Sveriges familjer i deras skottlinje.

  Nu kan de skicka bluffkravbrev till hundratusentals föräldrar som av rädsla kommer att betala många sköna tusenlappar till brottslingarna.

  För man vet ju inte vad tonåringen kan ha gjort, och alternativet som hotas med är en civilrättsprocess som kan kosta hundratusentals kronor. Säkert många som kommer att gå på det.

  Ett kriterium för vad som är en bra lag borde ju vara att den minskar brottsligheten.

  Den här kommer på sikt att istället leda till mer och grövre brottslighet.

  Kom att tänka på en annan sak.

  En polis sa i tv för ett tag sedan att polisen inte fick lov för datainspektionen(?) att begära ut IP-adresserna för dem som hotar andra över Internet.

  Anledningen var då att för att få det, måste det vara minst två års fängelse på straffskalan. Olaga hot som inte räknas som grovt ger max ett år.

  Det vill säga, om man hotar att döda en författare eller musiker via Internet, så får POLISEN inte begära ut IP-adressen.

  Om man istället delar ut författarens bok eller musikerns låt, så får ett FÖRETAG begära ut IP-adressen.

  Polis som utreder mordhot, nej.
  Företag som utreder fildelning, ja.

  Visst är det fantastiskt! Staten anser alltså att det är värre att dela ut någons låt än att mordhota någon…

  Kristians senaste bloggpost: Musikbranschen: Korv med bröd 30kr

 42. Martin A

  … om någon vill lämna synpunkter och nått spanings tips 🙂 till tidningen Östgöta Correspondenten, kan man göra det här!

  http://www.corren.se/kundtjanst/redaktion/tipsa/

 43. jeffer

  Kristian och många andra med samma världsbild har så rätt. Detta förstår inte politikerna och deras pr-byråer – vi måste byta ut dem. Detta är riktigt allvarligt för vanliga människor. Lobbyisterna är allt, medborgarna är inget, trots att det är vi – skitfolket i politikernas och lobbyisternas ögon – som faktiskt väljer lagstiftarna till verkliga maktpositioner. Dessa maktpositioner använder de emot oss, deras egna väljare! Ja det kanske är fel på oss – därför att vi väljer så vidriga representanter för oss. Men det är inte för sent. Nästa val – EU-valet kan vi välja de som står på vår sida – utan kompromisser. Piratpartiet – det finns inga andra…

 44. Fredrik

  Ole, I have to ask for some clarification here.

  As I understand you, if I put up some music I’ve recorded on my website but don’t alow any other spreading (as STIM demands from their artist), and you then link to me on a danish site. Is that ilegal?

  Also you refer to link-chains in several steps as being ilegal, doesn’t that make ALL links ilegal – since they link to everywhere eventualy.

 45. Stekspaden

  Jag bara undrar hur mycket pengar skiv- o filmbolagen lägger på advokatkostnader? Tänk hur mycket bättre de pengarna hade kunnat användas till att utveckla nya vettiga affärsmodeller.

  Men de tycker tydligen det är enklare att tjäna pengar genom utpressning i stället för anpassa sig till nutiden.

  Stekspadens senaste bloggpost: Crash s01e01

 46. Anders W

  “112 kronor för en film och 16 kronor för en låt.”

  Står det inte fel i artikeln i Metro?Det låter billigt…

 47. Hans J

  Brevet låg ursprungligen hos antipiratbyrån i Danmark som:

  http://www.antipirat.dk/gfx/uploads/SFX567.pdf

  samtidigt låg det som NU ligger där som:
  “SFX568.pdf” (jag “råkade” skriva fel så jag såg det 🙂 )

  Vad man sedan gjort är att:
  1. ta bort orginal-“SFX567”
  2. “döpa om” filen “SFX568” till “SFX567”

  Allt tyder alltså på att man har gjort ett flertal saker i avsikt att dölja hur det förhåller sig. Nu tror ju inte jag att man har “dåligt samvete” – men FEGA är man i varje
  fall!

  Varför står man inte rakryggade för vad man gör? Har antipiratbyrån inte “rent-mjöl-i-påsen?

 48. Kent

  De har bytt ut PDFen mot tjafs om sin verksamhet. Filen finns sparad på Opassande:
  http://opassande.se/stoppa/SFX567.pdf

 49. Rick Falkvinge

  Hans J: Good catch. Ändrade länken. Richie uppmärksammade också att dokumentet finns på Internet Archive, och har funnits där sedan åtminstone december 2005.

 50. Kalle E

  Helt otroligt att de faktiskt flyttar om i filerna för att “dölja” vad de gör.

  Har de inte fattat ett smack om vad internet gör med filer???

  Det SPARAR dem. Chokladmjölk.

 51. Rickard Olsson

  Kalle, nej uppenbarligen förstår de inte att Internet är bra på att kopiera filer. 😀

 52. Gertkvist

  Borde inte detta ses som inkassoverksamhet, och därmed tvingas följa alla lagar som reglerar inkassoverksamhet?

 53. Anders Wallin

  Dom har tagit bort http://www.antipirat.dk/gfx/uploads/SFX568.pdf

  Upprepar frågan om uppgifterna på priset i Metro inte är för lågt?

  “112 kronor för en film och 16 kronor för en låt.”

 54. […] fortsätter IPRED/Telekom/FRA-komedierna att förlöjliga våra folkvalda. Fakta efter fakta efter fakta motsäger såväl mediaindustri, kreatörsamfund och vårt […]

 55. Johan F

  @Gertkvist: Förvisso är det fråga om inkassoverksamhet. De är därmed skyldiga att följa god inkassosed (om de inte är advokater, och i stället följer god advokatsed). Det man då kan ha synpunkter på är om det kan vara en otillbörlig påtryckning att systematiskt kräva dubbla beloppet efter bara tio dagar.
  Är det någon som vet hur de gör i Danmark med unga personer? Kräver de samma taxa även om det är en 13-åring, eller går det att få jämkning p g a ungdom? Kräver de barnet eller föräldrarna?

 56. Anders W

  Sv: Johan F – Nov 17, 2008 — 21:22
  Antagligen är det inte barbet som är skrivet på abonnemanget utan det är nog föräldrarna som blir anmälda.

 57. Dynamic Man » Ikappkomningspostande, del 5

  […] om privatpolislagen blir verklighet har läckt ut från Antipiratbyråns danska motsvarighet. Rick och Emma passade på att spara dokumentet, ifall skammen skulle bli för mycket och brevet skulle […]

 58. Joel F

  Kul att man får veta hur dom beräknar värdet på det man fildelat, inte konstigt att statistiken är uppåt väggarna! Enligt http://www.fildelningsskuld.se/ skulle jag få betala 1 200 000, det känns ju troligt…

 59. SockPuppet

  Det finns en variant av brevet som är daterad den 15:e November (SFX567.pdf var daterad den 15:e April)

  http://web.archive.org/web/20070612203608/http://www.antipirat.dk/gfx/uploads/brev.pdf

  De är inte formulerade på samma sätt, diffen kanske kan vara intressant…

 60. […] Falckvinge tar upp om utpressningsbrevet (standar variant) som används av den danska antipiratbyrån. Själva brevet låg på deras server […]

 61. hur stor är din fildelningsskuld? – yo mstuff!

  […] enligt eget tycke. i danmark är det här redan verklighet, vilket man kan läsa om hos såväl falkvinge som […]

 62. Victor

  Film och musikindustrin gör sig sånna enorma pengar ändå. se t.ex expressen.se igår (2008-11-20)

  Där beyonce och Jay-z tjänade 1,3 MILJARDER från juni 2007 – juni 2008.
  Det är sjuka pengar. och jag lider inte med att dom i musik och filmindustrin förlorar pengar på nedladdning, dom märker väll knappt av dom summorna ändå. LÖJLIGT att skapa “Ipred” lagen. lägg pengar och resurser på annat istället. Musiker och filmstjärnor har mer än tillräckligt med pengar redan

 63. Fredrik

  En liten undran, gäller lagen alla upphovsrättsinnehavare eller bara stora bolag?
  Skulle jag kunna skapa “något” med upphovsrättsskydd för att sedan kräva uppgifter på de som “stulit” verket och i slutändan kräva STOR ersättning?

 64. Rick Falkvinge (pp) » Beatrice Ask talar äntligen klarspråk!

  […] Beatrice Ask säger rakt ut att syftet med att lämna ut personuppgifter till upphovsrättslobbyn är att de ska kunna ställa ekonomiska krav på privatpersoner och barnfamiljer. Att syftet, huvudsyftet med lagen, är att lobbyn ska kunna skicka utpressningsbrev. […]

 65. berka.se » IPRED är också ett jävla skit…

  […] som kan åka dit. I Danmark där en liknande lag finns så har musik och filmbolagen tydligen massutskickat kravbrev. Dessutom skapas ett gyllene tillfälle för de som skickar […]

 66. abu hassan

  ät bajs piratantibyrån

 67. IPRED-lagen « Soundness in an unsound world

  […] Musik- och filmbolagens intresseorganisationer, t.ex. Antipiratbyrån, kommer skicka ut kravbrev på tiotusentals kronor för att inte ta ärendet till domstol, där man riskerar att få betala […]

 68. […] hängde med när 60talet slutade. Hanb har uppenbarligen missat hur dagers maffia jobbar i USA, Danmark och alla andra länder som fallit till föga och infört de utpressningslagar han förordar. This […]

 69. StoppaIPRED

  IPRED-lagen är rena skit förslag! Skicka ut privatpoliser mot svenska folket kan vi minnas från Hitlers tid, han skickade ut sina SSpoliser och dödar judar. Nu ha högerspalten gjort samma sak men sätta dit oss istället. Polisen kommer aldrig ha tid med att ta fast fildelare de är bara slöseri på tid. Vi har själförtroende att klara av att stoppa IPRED.

 70. Johan

  Jävla tjat om barnfamiljer hela tiden. Sen när är barnfamiljer skyddsintresse nr 1 i Sverige? De brukar ha ganska stark ekonomi jämfört med ungdomar, studenter och arbetslösa.

 71. Erik

  Kan ingen ta och polisanmäla Gessle för upphovsrättsintrång.

  Han är ju den i Sverige grövste fildelaren som har erkänt. Miljoner i skadestånd.

  Efter ett erkännande borde det ju inte vara svårt att få honom fälld. Kanske det skulle ruska om lite om det skrivs i tidningar.

 72. Ipred, upphovsrätt och Photoshop « Utsiktsplatsen

  […] ske till vilket pris som helst, i synnerhet inte genom rättsvidriga processer med efterföljande utpressning som […]

 73. Winston Smith

  Danska Antipiratgruppen i DN-intervju:

  – Men det är flera år gammalt och lades upp på våran egen webb för att visa att vi inte hotar folk i våra brev utan mer vill diskutera en ersättning, säger Jörgensen.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=858095

 74. Oskyldiga straffas av IPRED

  […] litet fel i deras system. Eller så kände de att de behövde lite pengar och skickade ut lite slumpmässiga hotbrev till random britter i hopp om att några av alla nedladdare skulle känna skuldkänslor och […]

 75. Hemulen

  Politikerna, vad gör de egentligen??? Det här är helt sanslöst, denna lag är INTE bra för vår demokrati och öppna samhälle!!

 76. […] Danmark, där lagen har införts, har Piratpartiets systerparti visat exempel på hur vanliga privatpersoner har fått kravbrev från skiv- och filmlobbyn på tiotusentals, ibland […]

 77. Ipred, Husransakan av bolagen!? | Sultans politiska blogg

  […] Mer läsning: Finns inga historiska belägg, DN, SvD, Mårtensson, ComputerSweden, Bloggtidningen, Rick Falkvinge(pp), […]

 78. MMN-o » Blog Archive » Statusrapport: Ipred i Sverige

  […] låtar * 1.4 ≅ 200.000 kronor. (siffror från Falkvinge, men +10kkr pga aktuell […]

 79. […] ip-adresser, låta folk agera privatspan och köra igång med totalt befängda utpressningsmetoder á la nuvarande dansk modell. ”Storskurkarna” kommer man inte åt, det finns alltid sätt att skydda sitt ip-nummer för dem […]

 80. yo mstuff! - Nu börjar anonymiseringen

  […] eftersom tid är pengar är förhoppningen att det här ska minska antalet utpressningsbrev och stämningar. Det blir alltså ett effektivt ekonomiskt sabotage mot dem som har som målsättning att snoka […]

 81. projO’s blog » Blog Archive » Marijuana legaliseras i Schweiz?

  […] avbryter den ordinarie IPRED-rapporteringen för ett förhoppningsvis snart stundande positivt budskap från Schweiz som på sikt kan komma att […]

 82. Rick Falkvinge (pp) » Om en pizzeria

  […] Utpressning. Han använder bekanta ord. Var har vi hört de orden förut i debatten kring […]

 83. Välkommen till Stasi och KGB land DAG 5 « UD/RK Samhälls Debatt

  […] Utpressning. Han använder bekanta ord. Var har vi hört de orden förut i debatten kring […]

 84. narn

  @Fredrik (“gäller det bara stora bolag”): Tja, om det blir bolagen som får sköta jakten – vilket ju allt tyder på – så blir det förstås så i praktiken; de mindre bolagen klarar ju knappast av lika dyra rättsprocesser osv som de stora (och de som faktiskt skulle kunna behöva de där skadeståndspengarna får därför inte se mycket av dem). Det är därför sådant här bör och måste skötas av polisen, ingen annan.

  Vad var det nu Corren skrev … “Men i dag kan inte upphovsrättsinnehavare ta reda på vem fildelaren är […] olaglig fildelning [hamnar] gissningsvis i samma prioriteringshög som cykelstölder.” Jag blir nog ganska sur om någon stjäl min cykel – innebär då inte Correns logik att jag personligen borde uppmuntras att jaga efter och skicka hotbrev till cykeltjuven? Polisen prioriterar ju inte fallet, menar jag …

  Jag brukar kalla mig liberal, men det får inte betyda att lagboken skrivs av plånboken. Det förekommer så sjukt många snedskott i den här debatten (främst uppifrån förordarna, som tyvärr inte verkar ha tid/ork att sätta sig in i verkligheten bakom skrämselpropagandan) att det är deprimerande.

 85. Johan Ronström » Blog Archive » Pizzerian utan radio

  […] Utpressning. Han använder bekanta ord. Var har vi hört de orden förut i debatten kring […]

 86. […] Ask tror alltså att det är bra att man skickar ut sådana här utpressningsbrev och kräver folk på hundratusentalskronor för att de laddat hem den här? Personligen tror jag […]

 87. Anna Troberg » Branschen satsar på “inquisition chic”

  […] har fått tag på den danska Antipiratgruppens utpressningsbrev och det utstrållar sannerligen allt annat än rosa och fluffig mjukhet. Man skulle kanske bäst […]

 88. Rick Falkvinge (PP) » Riksdagen är elektriska munkar

  […] kommer att stämmas på tiotusentals, ibland hundratusentals kronor. Vi har till och med en utpressningsmall från Lobbyn vars äkthet har bekräftats. Likväl förnekar riksdagsledamöter existensen av dem. Menar att det […]

 89. […] med att skriva under på. Under IPRED kan — och förmodligen kommer — Antipiratbyrån skicka utpressningsbrev på hysteriska belopp till Svensson, helt bortsett från det faktum att det kommer att bli helt lagligt för Sony, Universal och Warner […]

 90. Rick Falkvinge (PP) » Välkomna ombord

  […] Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras utpressningsmallar. […]

 91. BlackDevil

  Har man inte funderat på att skapa nån slags försäkring, men denna fråga har kanske redan tagits upp? Tycker det verkar intressant. Där man kunde teckna sig en försäkring, sen ligga och betala per månad, kvartal eller årsavgift. Är detta något man kan ta vidare och diskutera med något försäkringsbolag?

 92. IPRED och Piratpartiet | Lalipop

  […] Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras utpressningsmallar. […]

 93. IPRED i sin helhet « Cribblogg

  […] Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras utpressningsmallar. […]

 94. Mina damer och herrar - jag ger er, IPRED | ILLUZIVE - Personal

  […] Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras utpressningsmallar. […]

 95. […] Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras utpressningsmallar. […]

 96. henrik

  kanske en banal idé, men om alla skulle ta och gå till domstolarna och be om att få ut uppgifter på ett ip (bara ett random ip, typ ens eget), så skulle man kunna överbelasta domstolar landet runt. och sedan skulle också internet leverantörerna få alldeles för mycket att göra… skulle iaf sätta lite käppar i hjulet.

 97. Anaïs

  Hell Angels måste bara vara såååå avundsjuka.

 98. […] med Olah Örtengren i spetsen vet på råd. Med övervakning, åsiktsregistrering och en privatiserad rättsapparat ledd av upphovsrättsindustrin ska människor förmås att sluta kommunicera med varandra och […]

 99. The man comes around « substance.se

  […] Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras utpressningsmallar. […]

 100. Rick Falkvinge (PP) » När maktstrukturerna utmanas, gnisslar de

  […] Utpressningsmallarna talar för sig själva. […]

 101. Fildelarnas fack | Tryhonesty.se - Tobias Franzén

  […] – kanske som en underavdelning till Piratpartiet som ger åtalade fildelare juridiskt stöd när utpressningsbreven dimper in och ekonomiskt stöd vid rättegångar såsom planka.nu fungerar […]

 102. Varför inte? » Musikalisk diversitet

  […] påpekat många gånger här. Erbjud något som vi vill ha så köper vi, förutsatt att ni slutar hota och stämma era kunder. För mig personligen så har jag fått de flesta uppslagen till ny musik […]

 103. Anwar

  Man vill ju att det ska tas till domstolen! Det är där man kan slippa betalningen. Det gäller bara att neka och sätta skulden på någon annan. Och sen komma med ursäkter. T.ex som att “Min pappa behöver inte sota för att min bror körde för snabbt i hans bil!” osv. Ganska skön lag 🙂

 104. slackers.se» Blog Archive » Welcome to 1984

  […] some one has file shared from that address. When they get the information they will, as they do in Denmark, send a dunning where they demand to get an amount that corresponds to about four months of salary. […]

 105. petra

  den nya ipredlagen e helt åt helvete ni tror la inte man kan skaka fram så mycket pengar på tio dagar e ni helt jävla fuckade eller
  o förresten så har dom som gör musiken jävligt gött ändå med pengar så va fan ska dom med med mer pengar till tänk lite granna era jävla politiker inte konstigt att världen ser ut som den gör när ni håller på och jävlas med folk men hadde ni fattat det så hadde ni slutat för länge sedan men många politiker som e för ipredlagen ni har nog säkert haft handen i syltburken ni med men ni vågar ju aldrig stå för nått sånt utan låter era korggossar snuten göra grovgörat istället för er o stå för saker o ting

 106. […] Däremot har man inte rätt att övervaka nättrafik, censurera/blockera kommunikation och utöva maffiametoder och utpressning för att samla in […]

 107. Mer PP-smutskastning med bl.a. Arbogamålet « MMN-o

  […] Däremot har man inte rätt att övervaka nättrafik, censurera/blockera kommunikation och utöva maffiametoder och utpressning för att samla in […]

 108. […] Utpressningsmallarna talar för sig själva. […]

Comments are closed.

arrow