Svenskar, norrmännens plebejer

Det började ganska omärkligt, på tåget från Oslo till Gardermoen, Oslos flygplats. Utropet på tåget var inte den klingande, melodiska norska jag hade väntat mig, utan klingande, melodisk och helt ren… svenska.

Väl på Gardermoen gick jag omkring lite och tog en öl här, köpte en tidning där, och alla pratade svenska. Renklingande uppenbar svenska. Det var inte norrmän som betjänade mig i barer, kiosker och taxfreebutiker, det var svenskar allihop.

Samtidigt som det här var trevligt och underhållande så var jag störd någonstsans. Jag kände igen mönstret, men kunde inte placera det.

Sedan slog det mig. Hårt.

Alla som hade pratat svenska – alla roller, alla jobb som hade pratat svenska med mig – är sådana som hade pratat spanska om jag hade varit i USA. Det var därifrån jag kände igen situationen. Tjänarklassen. De lågbetalda. Massarbetskraften som tar jobb som inga vill ha, eller som helt enkelt är beredda att jobba för mindre.

“70% av personalen på Gardermoen är svenskar”, sade en till mig. “Vi är svenskar allihop”, sade en annan.

När jag var i deras ålder åkte skolungdomar på semester till Frankrike och Schweiz. Val d’Isère var populärt.

Sedan blev det för dyrt. Då blev det de forna östländerna. Tjeckien. Prag. Budapest är en otroligt vacker stad. Det hade ingen påpekat för mig under hela skoltiden.

Det senaste jag hörde var att Prag börjat bli dyrt i klass med Sverige, och att skolungdomarna åker till Baltikum nu för att ha råd att semestra. Forna Sovjets B-stater.

Samtidigt har svenska ungdomar blivit en tjänarklass i ett annat land.

Jag har absolut inget emot vare sig Norge eller norrmän, och Oslo är en jättefin stad även om de inte kan göra pizza som folk, men skillnaden från när jag var i Norge för tio år sedan var extremt tydlig.

Vad är det som händer? Hur kan Sverige ha fallit så mycket i internationell jämförelse på 20 år? Samtidigt som Sverige tar ledningen i övervakningsnoja (vilket var anledningen till att jag var i Norge och pratade)?

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Sverige är den sista sovjetstaten.

 2. Sidvind

  Jag tror egentligen inte att Sverige har fallit så mycket, men däremot stått stilla medan de andra kommit ikapp och, som i Norges fall, gått om…
  Sverige har liksom inte kommit på något nytt sedan IT-bubblan. Vissa vill ju försöka att bli världsbäst på miljö nu, men frågan är om inte andra redan ligger före…

  Sidvinds senaste bloggpost: Centern vill "mildra" IPRED med varningsbrev

 3. Erik

  När det gäller östländerna så är det väl alldeles självklart att de har en starkare ekonomisk tillväxt än väst och kommer ikapp, men de är fortfarande långt ifrån Sverige. När det gäller Norge så är de något så ovanligt som ett välskött land med stora oljeintäkter i förhållande sin ekonomi, och det är därför den norska kronan är så dyr. Inget av detta är ett tecken på att Sverige har misslyckats.

  Om vi istället jämför oss med de gamla EU-länderna så ligger vi bra till, med bättre tillväxt än de flesta länder (nu vågar jag givetvis inte uttala mig vad utfallet blir av 2008 och 2009, men jag tror att eurozonens industri kommer drabbas hårdare än Sveriges pga att deras valuta uppvärderas).

  Andra kan vilja jämföra med USA, men deras ekonomi har ju blivit uppblåst av enorma underskott och slutresultatet av den politiken har vi inte sett ännu. Även om det eventuellt är så att deras ekonomiska politik ger en större ekonomi så tror jag de flesta i Sverige är glada att vi har betydligt färre riktigt fattiga, uteliggare, människor som saknar sjukvård, grov brottslighet såsom mord etc. Jag tror också att många underskattar den negativa ekonomiska effekten av att det inte finns ordentlig utbildning för alla i USA, och samtidigt bortser ifrån att de drar till sig företagande från utlandet i egenskap av världens största ekonomi på ett sätt som vi aldrig skulle kunna i Sverige.

  Det finns mycket som kan förbättras i Sverige, men det finns för den sakens skull ingen anledning att svartmåla.

  Sen undrar jag om du såg norrmännen som “tjänarklass” i Sverige på den tiden flödet gick åt andra hållet?

 4. Ior

  Prag är inte dyrt i klass med Sverige, om du lever som du gör i Sverige vill säga. Åtminstone inte om du är där som turist. Jag vet inte hur dyrt det är om du ska bo där en längre tid, men mat och sponken är betydligt billigare än i t ex Stockholm.

 5. Globetrotter

  Tjaa… både i Norge och i Danmark får man mycket högre löner än i Sverige… kan det vara en anledning?

 6. Rick Falkvinge

  Globetrotter: Visst är det en anledning, och jag hade också åkt dit i deras ställe. Det är så det fungerar med arbetskraftsrörlighet överallt, även inom Sverige.

  Det slog mig bara att det var sådan total förändring från tio år sedan.

 7. SixDays

  Tja. Inte för att vara en skitstövel, men när man kör politik som går ut på att ta över 70% av folkets pengar i skatt, bränna dessa på en massa okontrollerat flams, ha den försynta åsikten att alla svenskar är rasister, alla invandrare är snälla, att det är fult att tjäna pengar, att man inte ska tänka själv, att offren är den egentliga förövaren oavsett om det gäller rån eller våldtäkt, att ingen ska ha råd att köra bil, att alla ska tro på att Al Gore både uppfann internet och är den som ska rädda världen från klimatdöden som inte finns, samtidigt som en sopgubbe, städare och mcdonaldsanställd tjänar lika mycket som en utbildad itkonsult leder ju oförnekligen till att folk med kompetens som tröttnat på att jobba gratis, som sett sina pengar gå till att föda latmaskar, som sett sina företag gå i konkurs då de anställt någon som sedan inte dragit in vad den kostat, ja då är det inte konstigt att dessa människor utvandrat och efter sig har de lämnat kvar arbetarna som själva saknar förmåga att kunna göra annat än svetsa ihop en 740 på volvofabriken.

  Det går inte att skylla på någon annan än politikerna, det är inte de infödda svenskarnas fel, det är inte invandrarnas fel, det är faktiskt inte ens röstarnas fel. Det är politikernas fel, de har dolkat alla i ryggen, de har inte haft nån som helst respekt för skattemedlen och de vill helt enkelt inte att folk ska försörja sig själva. Folk som kan försörja sig själva utan bidrag blir självständiga tänkande individer, medan folk som bara går på bidrag per automatik kommer att rösta på den som skriker högst om bidragsökning och “rättvisa”.

  Jag kan inte se att det hela beror på något annat än att skattetrycker är så jävla högt att det helt enkelt inte lönar sig att lägga nån form av produktion i sverige sett till en internationell nivå och att sverige därför blir ett europeiskt mexico.

  Bra inlägg för övrigt.

  SixDayss senaste bloggpost: I dessa mörka tider….

 8. […] som Gahrton skriver om att det är bra att politiker får massa pengar för att driva debatt upptäckte […]

 9. Daniel

  Att de billiga ställena i världen börjar bli dyra måste jag säga är ett gott tecken. Jag tycker vi ska längta till den tid då hela världen har samma prisnivå och levnadsstandard. Rättvisa, kallas det, tror jag. Som det är nu så lever vi gott på andras arbete i fattigare delar av världen, och det är faktiskt obehagligt om man tänker efter. Jag längtar till den dag då vi INTE kan köpa billiga prylar från t ex asien. Och inte längre kan åka på billiga semestrar.

 10. SixDays

  Daniel, bra, den dagen tänker inte jag jobba. Kan du jobba åt mig, Det är ju rättvist, eller hur 😉

 11. Kalle Vedin

  Tja, vad ska man göra? De har massor av olja som de glatt använder till att göra sitt land och medborgare rika. Sverige har inte det. Att vi i stället fokuserar på övervakning och att stampa ut privatliv och frihet är bara tragiskt.

  Hoppas att vi får in en fot i EU 🙂

  Arr!!

 12. malavel

  Jag älskade pizzorna i Oslo. Panpizza med tandorikyckling. Mums.

 13. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Biografbranschen ropar varg – Del 1…

  Hursomhelst, jag skummade igenom topplistorna på IMDB och hittade fram till försäljningssiffror och de mest säljande filmerna genom historien. Här blev det verkligen intressant. Inte minst mot bakgrund av de nyssnämnda ropen om kris och ekonomi…..

 14. Illias

  Hädisk tanke: ju mer råsossigt Sverige varit, desto större köpkraft hade vi internationellt. Jag menar, 70-talet. Allt var billigt i hela resten av Europa för svensken. OK, det fanns andra orsaker till det, som att många länder fortfarande led av sviterna av kriget. Men lika fullt: efter avregleringen har Sverige sjunkit i tabellen. Kan troligen förklaras bättre på andra sätt, men: ännu tror jag inte någon bevisat med verkliga exempel att en sossig blandekonomisk välfärdsstat med höga skatter inte står sig minst lika bra som de flesta andra ekonomiska system.

 15. Jonas Nyman

  Pizzorna i Oslo är dåliga, faktiskt. Du har helt rätt, Rick. Men om du får möjlighet så gå till Restaurang Oscar i Bergen. Helt makalös panpizza i med olika topping och såser till.

 16. HR

  TeirdeZ (Amelia) påpekar ifall PP vill påverka kritiska sossar att bordlägga beslutet om Lissabonfördraget på torsdag.

  http://forum.piratpartiet.se/FindPost121409.aspx

  (V) och (Mp) har bestämt sig.
  Vill Piratpartiet yrka på en vilandeförklaring är det bäst att sätta igång kampanjen nu.

 17. Daniel

  SixDays, jag förstår inte din kommentar alls. Varför tänker du vägra jobba den dag det är lika lön för lika arbete över hela planeten?

 18. Stefan H

  Jonas Nyman: w000t!!! Pizzor med OLIKA TOPPING OCH SÅSER?!?!?

  😉

  Stefan Hs senaste bloggpost: Lage Rahm – En skrämmande attityd till demokratin

 19. Luka

  @Daniel
  “Jag tycker vi ska längta till den tid då hela världen har samma prisnivå och levnadsstandard. Rättvisa, kallas det, tror jag”

  Nej, det kallas jämlikhet och behöver inte alls vara samma sak.

  “Som det är nu så lever vi gott på andras arbete i fattigare delar av världen, och det är faktiskt obehagligt om man tänker efter.”

  Och de lever på vårat arbete. Handel kallas det.

 20. Mikke

  Inte konstigt alls att Svenskar jobbar i Norge. Lönerna är betydligt högre men så är oxo prisläget. En Pizza kostar nästan 200 kr. De flesta svenskar åker dit och bor o lever så billigt som möjligt samtidigt som dom jobbar så mycket som möjligt. Det är lite som vi gjorde på 70 & 80 talet då vi drog till amerika och jobbade som aupair. Min dotter har snackat om att åka till Norge några månader för att rensa fisk. Tydligen så gav det ordentligt klirr i kassan.

  Precis som alla andra så har Sverige sina fördelar och nackdelar. T.ex har vi ett barndagis system som de flesta andra länders invånare inte tror är sant när man berättar om det. Att betala 1000 kr/unge och månad är en fantastisk sak som vi har här. Mina holländska och tyska släktingar är rejält avundsjuka på det. Vi har även ett liberalt arv som är sällsynt ibland de andra länderna som jag har förstått det. Så sanningen är inte svart/vit om detta.

  / Mikke

 21. Hanna

  Du har fel. De som pratar spanska i USA motsvarar dem som pratar spanska, arabiska, persiska, bosniska med mera i Norge. I alla västländer finns en mer eller mindre utpräglad uppdelning på arbetsmarknaden, vissa grupper får ta skitjobben och dessa grupper är alltid de socialt utsatta. Att svenskar söker lyckan i Norge är en marginell företeelse som knappast kan jämföras.

  Jag tycker det är ganska vidrigt och extremt respektlöst att jämföra svennar i Norge med rasifierade grupper.

 22. Stefan H

  Hanna: Rick är dock inte ensam om att fått intrycket att alla “skitjobb” i Norge utförs av Svenskar.

  Intressant förhållande att ha till sitt grannland.

  Stefan Hs senaste bloggpost: CommentLuv needs updating on this site. Please download the latest version and install it on your site. This message will apear during the first 10 minutes of each hour. This remote script will cease returning posts in 7 days

 23. SixDays

  Daniel, för att det inte finns nån som helst poäng med att jobba. Jag kommer få lika mycket i bidrag som om jag jobbar och då ser jag ingen poäng med att jobba. Istället tänker jag ägna mig åt att träna kampsport och knulla och titta på TV eller skriva böcker som ingen läser, eller måla tavlor som ingen vill ha. Staten ska ju ersätta mig ändå om alla ska ha lika lön. Så varför ska jag utföra ett jobb som jag inte tycker om och som inte ger mig ett mervärde.

  Tror du sedan på allvar att lika många kommer att studera 6 år till läkare om de får samma lön som en jävla städare?

  Väx upp för fan.

  SixDayss senaste bloggpost: Frankrike stämmer INTERNET.

 24. Stefan H

  SixDays: Jag TROOOOR att han menade på landsbasis, inte individbasis.

  Dock är även det befängt då olika länder har olika tillgångar, menmen.

  Stefan Hs senaste bloggpost: Lage Rahm – En skrämmande attityd till demokratin

 25. HR

  Om alla länder har lika lön för _lika_ arbete (en läkare tjänar mer än en städare), så blir det jobbigt för oss i sverige. Läste en tidningsartikel om behovet av massinvandring om några decennier när andelen pensionärer blir stort.

  Om nu dom länderna som det är tänkt att locka folk (arbetskraft, tror jag dom menar) ifrån har det lika bra ekonomiskt, så ser jag ingen drivkraft för folk att flytta hit. (till vinterkylan)

 26. Mikke

  @HR: Det löser ju knähunden o hennes CenterParti genom att höja Pensionsåldern till 95 år ska du se. “Arbeit macht frei”

  / Mikke

 27. Daniel

  Six-days…

  “en jävla städare” … “Väx upp för fan” … Jag tror att det är du som behöver “växa upp” lite med tanke på den attityd du utstrålar.

  Och det verkar som att du behöver tänka efter lite också. “Lika lön för lika arbete” är inte samma sak som “lika lön för olika arbete”. Men jag anser starkt att det skall vara rimligt lika lön även för olika arbete.

  Men det kanske inte bara är matematiskt tänkande som du är dålig på (referens till hans blogg för oinvigda).

  Luka:

  Om någon i ett fattigt land arbetar för exempelvis 3000:- i månaden och tillverkar kläder eller andra saker som vi sedan köper, så behöver vi bara arbeta 5-10 minuter för att köpa en timmes arbete av honom/henne, medan hon eller han behöver arbeta i 6-12 timmar för att köpa en timmes arbete av oss… Vi i den rika världen behöver alltså arbeta väldigt lite för att få väldigt mycket arbete gjort åt oss av fattiga människor i fattiga delar av världen. Om man drar detta fenomen i sin extrema förlängning så har det ett mycket otrevligt namn: slaveri.

  Hur du kan anse att de lever på vårat arbete lika mycket som vi lever på deras när det är vi som får så mycket mer ut ur ekvationen än vi själva behöver stoppa in, det är mig oförståeligt.

  De kan inte köpa kläder och annat som är tillverkat för en tiondel av deras timlön. De har ingen chans att spara pengar och ta ett halvårs “backpack”-semester i Europa. Det är omöjligt, för de är på “givarsidan” i ekvationen. Och det är vi som får.

  Är inte detta uppenbart?

  Och jag tror förresten fortfarande att det är rättvisa jag pratar om. Distributiv rättvisa, tror jag till och med. Men om jag har missförstått begreppen så ber jag om överseende med detta.

 28. Gittan

  Därför att 1) Norrmännen är inte medlemmar i den nyliberala fascistunionen €U och 2) Man har inte lagt sig helt platt inför ångvälten från Bryssel, eec-avtalet är tillräckligt irriterande för att motivera Norrmännen att stå fria från bankirunionen och sedan har de ju bara att se över kölen hur det går för “söte bror”……

  När bankerna spekulerade upp våra pengar förra gången och vi skulle anpassas inför €U massarbetslösheten och att pungslås på 25 miljarder kronor om året som det kostar att finansiera Deutche bundesbank Berlusconi Haider & Co, stack också jag till nordnorge och fick jobb direkt. jag gillade att jobba på fiskebåt i hamnar och bo vid fjorden. Arbetena var som i Sverige på 70-80 talet men man tjänade bra.

  Det handlar inte om oljan, den är snart slut och torsken finns kvar men det handlar om viljan att stå fria, med fascit i hand vet de att de valde rätt och att Sverige bara sjunker djupare ner i bankirträsket.

  Jag tänker rösta på ditt parti bara för att det inte är nyliberalism nyliberalism eller nyliberalism som de andra partierna, hoppas bara att ni tar ställnig för till ex. Trondheomsmodellen och ett klart utträde ur €U.

 29. SixDays

  Daniel iom att du vägrar stava mitt namn rätt, jag heter fan inte “six-days” varken med småbokstäver eller bindestreck så tänker jag inte ens kommentera resten.

  Sen är du i högsta grad en liten smutsig kommunist. Såna som dig tog morfar min hand om i finska vinterkriget och han förärades därefter.

 30. nef

  @SixDays
  Skärp till dig.

  Inte för att jag någonsin kommer att låta någon annans beteende och uttalanden lägga en skugga över mig, men i den där kommentaren – i kombination med ditt kommenterande hos Anna Troberg – kastade du fanimig det mörka täcket över dig själv.

  nefs senaste bloggpost: Fuck!

 31. fu

  “Tja. Inte för att vara en skitstövel, men” osv.

  Den meningen brukar innebära att man är en skitstövel btw. Inte för att det automatiskt måste vara något fel med det…

  Givetvis, tycker du så som i den post:en. Det är ju dina åsikter, men det har egentligen inget med vad Rick skriver. Du bara gör PR för din egen lilla världsbild (som för övrigt stinker moderat, vilket i praktiken brukar innebära socialt konservativ men ekonomiskt liberal).
  Vad är det exakt som stör dig? Jag menar om svenska ungdomar gör skitjobb i norge eller sverige spelar väl ingen roll för dig? Du räknar ju med att det finns skitjobb. Folk du kan känna dig bättre än. Det är ju hela grejen med att vara moderat. (eller smygmoderat aka folkpartist/centrist)
  Om det är några som vill skapa en tjänarklass så är det ju exakt högern, de vill bara inte vara en del av den. Jag som student ser redan moderaternas nya politik med nya regler för att försvåra vidareutbildning för alla utom A++ elever.

  “Daniel iom att du vägrar stava mitt namn rätt, jag heter fan inte “six-days” varken med småbokstäver eller bindestreck så tänker jag inte ens kommentera resten.”

  Bra argument… Det du sa där var egentligen “Jag har inget argument, du vinner – jag är en looser”. Jag är säker på att tom du kan prestera ett argument om du bara försöker.

  “Sen är du i högsta grad en liten smutsig kommunist. Såna som dig tog morfar min hand om i finska vinterkriget och han förärades därefter.”

  Vad exakt är det med teoretisk kommunism som stör dig? Praktiska historiska exempel kan jag förstå, det man hade i Sovjet var knappast kommunism. Snarare ett oligark eller liknande.
  Ska påpeka att jag är socialliberal och absolut inte en kommunist, ideen verkar för mig inte vara optimal. Ungefär lika dålig som alla andra styrelse/ekonomiska system.

  MEN ideen i sig skrämmer mig inte. Den skulle mycket väl kunna fungera en tid, men precis som alla andra system där människor är inblandade kommer skrupellösa människor söka sig till maktpositioner och så börjar korruptionen… precis som i demokratier. Det är därför vi har skandal på skandal.

  Sen är personangrepp också bara ett annat sätt att återigen säga, “Jag har inget argument, du vinner – jag är en looser”. Försök att inte ta den kommentaren som ett personangrepp, snarare konstruktiv kriticism.

 32. Luka

  @Daniel
  Slaveri skulle det vara om vi eller dem tvingades jobba utan ersättning. Som läget är nu får vi – precis som de en ersättning som är bättre än alternativet att inte ha jobbet. Sen om man får en miljon eller tio öre spelar ingen roll – det handlar om en frivillig ekonomisk överenskommelse som båda parter tycker de tjänar på.

  Nästa sak som är oerhört viktig att förstå är att världsekonomin är inte ett nollsummespel. Vi är inte rika för att vi har tagit pengarna från Afrikanerna. Tvärt om, alla är betydligt rikare idag än de var för 100 år sedan – inklusive tredje världen. Motorn till detta är innovation och en fri marknad. Det är inte på någons bekostnad utan till allas fördel. Om vi fördelar världens rikedom lika över alla idag skulle vi hamna någonstans på Colombias ekonomiska nivå. Om vi hade gjort samma sak 100 år sedan hade vi hamnat på Angolas nivå. Fördelning är alltså inte lösningen – tillväxt genom att kapital på en fri marknad sätts där den kan göra mest nytta är det.

  Så när du köper din tröja för 10 kr från barnarbetaren så förutom att du räddar denne/denna från prostitution så hjälper du den lokala ekonomin. Taiwan gick exempelvis från fattigt U-land, till tillverkare av billiga plastleksaker till idag ett världscentrum för högteknologiskt utveckling – på mindre än tre generationer.

  Lukas senaste bloggpost: Betala tillbaka “kulturbidragen” först

 33. Ola

  Som sagts; högre löner i Norge samt att kriminaliteten är lägre och att Norge saknar getton av rosengårdstyp.

 34. Daniel

  SixDays:

  Jag vet inte vad jag ska säga. Men det känns ändå överflödigt med kommentarer. Du påminner lite om George W Bush på det sättet: ni gör båda ett så bra jobb med att göra narr av er själva att ingen annan behöver göra det åt er.

  Luka:

  Jag vet att det inte är slaveri per se, men när skillnaderna blir för stora så börjar det påminna mig om slaveri, i och med att de jobbar “åt oss” (indirekt) till slavlöner, som det brukar heta. Privilegierna som vi åtnjuter av att ha tillgång till extremt billig arbetskraft känns för mig ha paralleller med slaveriet.

  Och hur frivilligt det nu är att man har låg lön kan ju diskuteras. Oftast har man nog inga alternativ, men visst, det är väl oftast inte under samma tvång som i slaveri. Men med tanke på att det finns troligtvis några miljoner slavar runt om i världen även idag, så är jag övertygad om att en stor mängd av de fattigaste arbetarna även de blir behandlade på ett “slavlikt sätt”. Sådan är människan.

  Och angående den ekonomiska kakan: Om man bortser från hokus-pokus-ekonomi, där verkligheten förr eller senare kommer ifatt med sin nål och spräcker bubblan (som vi nu ännu en gång ser), så kan man öka kakan genom

  1) Mer arbete av människor.
  2) Arbetsbesparande åtgärder (“effektivisering”)
  3) Mer arbete av djur och maskiner

  2 och 3 blandas ofta ihop, i och med att det sparar arbete åt de vi “räknar”, nämligen oss människor (och det är inte alltid alla människor har räknats som människor heller).

  Det finns andra effekter, såsom arbete som redan har utförts, och som vi fortsätter att åtnjuta frukterna av; arbete som naturen har gjort/gör åt oss; arbete som behöver göras, men som vi sopar under mattan (till kommande generationer t ex), och säkert fler som jag inte tänker på nu.

  Så visst ökar kakan, och har gjort länge, men vad jag säger är att vi i den rika delen av världen inte bara får ut mer arbete ur systemet än vad vi stoppar in, utan vi får också ut mer MÄNSKLIGT arbete än vad vi stoppar in.

  Det är detta som jag hoppas kommer att försvinna. Jag hoppas att systemet ändras, så att vissa delar av världen inte får ut tio-tjugo gånger (eller vad det nu exakt rör sig om) mer mänskligt arbete av andra delar av världen än de stoppar in.

  Och jag tror att det är på väg dit. Kina, Indien, och andra länder är på god väg att bli rikare. Förhoppningsvis kommer det inte att finnas någonstans på klotet där det är rea på mänsklig arbetskraft i framtiden. Vi kommer att lika gärna kunna tillverka den där tröjan här i Sverige. Troligtvis kommer den att bli lite dyrare, trots arbetsbesparande åtgärder och maskiner.

  Och SixDays kommer att sitta där i något hörn och sura för att det inte finns någon som arbetar billigt åt honom längre…

  Men jag kommer att vara glad.

 35. Daniel

  fu:

  Jag har hört att Israels kibbutzer är det närmaste äkta kommunism mänskligheten har kommit, och jag vet inte om jag har hört så allvarlig kritik av dem.

 36. Max

  hehe lustigt innlagg, har faktist jobbat i 1,5 ar i Oslo som lite allt mojligt och svenskens plats pa arbetsmarknaden dar ar otroligt mycket battre an i sverige. Nar jag flyttade dit var det ca 80 000 lediga jobb och 40 000 arbetslosa (minns inte vart jag fick siffrorna ifran, tror det var arbetsformedlingen), hursomhelst sa var det och ar skti latt att fa jobb dar. Svenskar ar utomordentligt valansedda vad galler arbetskapasitet och jag har faktist sjalv konkurerat ut norrman om jobb. om du letar efter tjanar klassen i oslo sa ar det polacker som du soker, ar de som har mycket lagre lon an resten av oss som jobbade dar, medans svenskar ligger i linje med norrmannen.
  Men andelen svenskar i stade har okat med det dubbla sedan jag akte dit (feb 07) och tycker att det bara ar fint, aka dit och roffa at sig lite olje pengar for att sedan resa i varlden/ha extra pengar for att plugga verkar vara den nya vanan for svenska ungdommar.

  Dock ar det ju lite komiskt nar man i vissa delar i sverige maste ga pa 2-3 jobb intervjuver for att flippa burgers pa McDonalds 🙂

  och daniel: sitter for tillfallet i indien och har rest har i 3 manader hitills, och kan bara saga att indien ar iallfall 3-4 generationer bort fran att kunna gamforas med sverige eller nan annan vaststat, dock narmar de sig langsamt men sakert 🙂

 37. Ahruman

  Problemet med de norska pizzorna är förstås att de görs av svenskar. Riktig svensk pizza görs ju av syrianer. 🙂

 38. Lite sötningsmedel i botten så går medicinen ner at andra sidan

  […] utom USA, Storbritannien, Frankrike och Danmark är väl bättre än Sverige. Norge kanske? Hellre någons dräng i ett fritt land än min egen herre i en […]

Comments are closed.

arrow