Ett halvår till valet

Godkväll, alla.

Idag, den 20 november, är det ett halvår till vallokalerna öppnar den 20 maj.

Därför är det dags att börja med fotarbetet i Piratpartiet. Att se till att vår organisation är rikstäckande. Att se till att vi kan bära ut våra valsedlar ner i varje vrå, by och skrymsle där det finns en vallokal. Att finnas ute på gator och torg i ökande grad mellan nu och den 20 maj.

Vi har starka organisationer som klarat sig utmärkt sedan valet 2006 på universitetsorterna. På övriga orter behöver vi bygga nya.

Jag vet hur det är när man går med i en ny organisation — man vet inte riktigt hur man kan aktivera sig. Man vill ofta hjälpa till med något, men vet inte riktigt om man får. Eller hur man gör. Hur miljön fungerar.

Därför vill jag berätta om den allra viktigaste delen i vår kultur:

Det enda som är förbjudet i Piratpartiet är att fråga om lov.

Ja, du läste precis rätt. Du får inte fråga någon om lov ifall du får göra och dela ut broschyrer, ställa dig på gatan och prata med folk, sätta upp skyltar i studentområden, eller sätta en projektor i en bil och visa reklam mot byggnader på natten. Ingen annan kommer att ta ansvar för vad du vill göra. Om tre medlemmar är överens om att något är ett bra sätt att marknadsföra partiet, och det inte kostar partiet några pengar, så innebär det automatiskt grönt ljus från högsta ledningen att köra på. Vi litar på varandra. Vi vet att alla agerar för att de vill att partiet ska lyckas. Vi bara agerar med full fart. På alla nivåer. Ända från partiledningen till ut på gator och torg tar vi egna, självständiga initiativ, hela tiden, och vi frågar ingen om lov och väntar på svar.

Visst, en del saker kommer att gå fel. Men det tar vi hand om då. Om det över huvud taget är ett problem.

Vi behöver lokala ledare.

Om du känner att du velat lära dig att engagera människor och vet med dig att du har lätt för att koordinera händelser och människor, så är det här rätt tillfälle. Det är nu vi bygger upp organisationen inför valen 2009 och 2010. Vi behöver valkretsledare och kommunledare.

(Sverige är indelat i 30 valkretsar. Valkretsarna sammanfaller i stort sett med de 21 länen, fast Skåne är indelat i fyra valkretsar bestående av Malmö och tre andra delar av Skåne, Västra Götaland är indelat i fem valkretsar som består av de små län som storlänet slogs ihop av – alltså Göteborg, Bohuslän, Norra Älvsborg, Sjuhärad och Skaraborg, och Stockholms län är indelat i Norrort, Stockholm och Söderort.)

Det som är bra med Piratpartiet är att det inte finns några hinder för den som vill hugga i och göra skillnad. Jag minns när jag var med i ett politiskt ungdomsförbund när jag var tonåring; då fick man sitta på soffan, stoppa i pappersbrev i papperskuvert och göra kaffe i något år innan man fick något lokal ledningsansvar. Här litar vi på varandra. Vill du hugga tag, göra skillnad och lära dig massor om hur man engagerar och motiverar, så kommer ingen att hindra dig.

Det är lätt att engagera sig och att engagera andra.

En valkretsledares uppgift är att samordna kommunerna, se till att det finns kommunledare i alla kommuner, se till att det kommer ut material, valsedlar etc till alla kommuner, och hålla kontakten uppåt med distriktsledaren (det finns fem distrikt i Piratpartiet: Norr, Söder, Öst, Väster och Stockholm). En konkret uppgift som ligger i närtid är att ta kontakt med alla kommuners valnämnder för att fråga om vi kan få våra valsedlar utlagda i den ordinarie valsedelsdistributionen, så att vi inte behöver bära ut dem själva till vallokalerna. Vi kommer inte att få ja från alla, och där får vi bära ut valsedlarna själva, men vi behöver fråga alla kommuner — och det före den 15 januari.

Vi behöver valkretsledare till Skåne Väster, Blekinge, Kalmar län, Gotland, Örebro län, Östergötland, Södermanland, Uppsala län, Gävleborg, Norra Älvsborg och Bohuslän. På valkretsledarnivå är det inga val en gång om året. Om du visar att du vill och du har dina medpiraters förtroende, så får du ansvaret direkt i handen. Så enkelt är det. Om du är intresserad av någon av de här rollerna, så kontakta din distriktsledare:

Som en första uppgift ska vi kontakta valnämnderna i alla 290 kommuner för att prata om valsedlar. Distriktsledarna har mer information.

Om du bor i en valkrets som redan har valkretsledning, så kommer din kretsledare strax att skicka ut ett brev som talar om hur den lokala ledningen ser ut på kommunnivå. Du kanske vill engagera dig som kommunledare eller helt enkelt vara en del av aktivistgruppen i din lokala kommun i stället? Den här kartan visar vad vi har för kontaktpersoner — och det är alltså den vi ska fylla upp nu.

Nu kör vi!

Händelser i stort och smått

Innan jag avslutar för idag vill jag notera att det har kommit många nya medlemmar sedan förra brevet. Som syns på medlemstillväxten, så har vi fått ungefär 400 nya medlemmar senaste månaden. Hjärtligt välkomna, allihop!

Ett extra lass beröm till Ung Pirat Halmstad, som har lagt ner mycket jobb på att hitta och engagera nya pirater — vilket också syns i statistiken. Hylte, den lilla kommunen utanför Halmstad, är nu överlägsen ledare i medlemstäthet. (Därefter kommer Salem strax utanför Stockholm, och på platserna 3-6 ser vi vårt tydliga mönster av var vi är starka: Umeå, Lund, Linköping, Uppsala.)

Debatten om Antipiratlagen/Privatpolislagen IPRED1 fortsätter, och visar alla tecken på att bli i samma klass som FRA-debatten. Jag hade räknat med att regeringen skulle lägga fram en proposition idag, men så blev det tydligen inte.

Piratpartiet kommer att vara på DreamHack Winter 27-30 november i Jönköping. Håll utkik efter våra lila kläder.

Du har väl inte missat alla aktiva piratbloggare? Utöver min egen blogg så har du Christian, Emma, Anna, Klara, Mattias, Stefan, Oscar, Mikael, Christopher, Rasmus, Anna och många fler. Om du har en egen blogg kanske du vill lägga upp en banner om att du röstade på Piratpartiet — eller att du tänker göra det.

Hörs snart igen! /Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Fegerley + Brumark = Sant…

  Precis när jag trodde att den s.k. frihetlige liberalen Fegerleys anseende inte kunde rasa längre ned i mina ögon så hittar jag information som faktiskt åstadkommer just det. Det är Lurig som avslöjar att Fegerley enligt Facebook verkar vara b…..

 2. Demokratiföraktet går vidare « Christian Engström (pp)

  […] ställer upp i EU-valet i juni 2009 och i riksdagsvalet […]

 3. Vad vill Piratpartiet i EU? « Christian Engström (pp)

  […] Nu är det ett halvår kvar tills vallokalerna öppnar den 20 maj 2009. Det är mycket som ska göras innan dess. Du kan hjälpa till. Läs hur hos Rick Falkvinge. […]

 4. […] knappt ett halvår är […]

 5. Piraterna växer

  […] I måndags skrev jag om gå-med-i-Piraterna-dagen. Enormt! Perfekt! Orden räcker inte till. Jag säger som jag sade i det inlägget, jag blev otroligt överraskad. Piratpartiets medlemsantal ökade med 600 på måndagen och på tisdagen med ytterligare 200. På Rick Falkvinges blogg undrade jag i en kommentar innan ökningen var känd om medlemsantalet skulle överstiga 8 000. Då låg det på cirka 7 800. Nu har vi 8466; med Ung Pirat inräknat överstiger det långt både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Take that. Även SvD tog notis och rapporterar att Piratpartiet har en stor chans för EU-valet 2009. […]

 6. […] knappt ett halvår är […]

Comments are closed.

arrow