Trendbrott, men broccoli väntas

I debatten om Privatpolislagen IPRED1 har jag kunnat se ett intressant trendbrott. En av Lobbyns sista försvarslinjer har fallit.

Lobbyn har alltid tryckt fram en massa artister att prata för dem i debattartiklar och liknande. Hittat artister som är beredda att prata för skivindustrin. Som Claes Krantz skriver, i en annan tid hade de kallats företagslakejer.

Alla vet att det inte går att angripa fattiga artister som kämpar för sitt bröd. De har helt enkelt stått ovanför allt klander. Det är därför Lobbyn har utnyttjat dem som megafoner. Folkkära namn kan inte angripas i debatten.

Nu är det emellertid precis vad som har hänt. Nya aktörer har lagt sig i debatten och helt enkelt säger till de företagslakejande artisterna att klippa sig och skaffa sig ett riktigt jobb. Bokstavligen. Metro var först ut med stora rubriker “läsare rasar mot gnälliga artister“.

Lobbyn har helt enkelt drivit det hela så långt att det inte längre ens finns tolerans för artister som upprepar deras budskap. Artisterna har, nästan över en natt, blivit lovligt byte om de öppnar käften och försvarar korruption och utpressningsmetoder. Så var det inte för en månad sedan.

Nu är det ju inte alla artister som är företagslakejer. Långt ifrån. Lobbyn brukar ha ganska svårt att hitta namn som säljer sin heder på det sättet. Därför är det glädjande att se att den allmänna opinionen har svängt så totalt, och inte längre tolererar budskapet oavsett varifrån det än kommer.

Det är Lobbyns sista försvarslinje som har fallit. Nu står deras politiker nakna – det finns ingen kvar som de kan gömma sig bakom.

Missa inte Anna Trobergs dramatisering. Dessutom ska sägas att långt ifrån alla skivbolag är så framtidsfientliga — men de största är det.

[purpleline]

Dessvärre verkar det som om regeringen har strumporna överfulla med broccoli. Efter att ha sett de senaste utspelen, så blir jag mer och mer övertygad om att de kommer att maximera upphovsrättslobbyns önskningar när de lägger fram privatpolislagen IPRED1 som proposition, vilket väntas ske senare idag torsdag.

I ett pressmeddelande som vi precis förberett kallar jag regeringen för genomkorrupt. Wikipedia har den här definitionen på politisk korruption:

“Political corruption is a specific form of rent seeking, where access to politics is organized with limited transparency, limited competition and directed towards promoting narrow interests.”

Det är en bokstavsdefinition på hur det här lagförslaget kommit till. Korruption behöver inte betyda att någon tar mutor. Att särbehandla vissa intressen är grunddefinitionen på korruption.

Den politiska inaveln spelar helt enkelt för mycket banjo och behöver nytt, fräscht blod.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Lars

  Broccoli?

 2. Bengt Svensson

  Dela taxi är stöld. Ska folk ta sig någonstans så får dom väl beställa varsin taxi, annars får dom gå, konstigare än så är det faktiskt inte.

  Samåkning är också stöld, ännu grövre stöld, för då får ju taxirörelsen ingen inkomst alls plus att det resulterar i utebliven vinst. Nu kan man ju resonera så att folk kan ju välja att avstå om dom tvingas ta en taxi. Ja, men då får dom väl stanna hemma då. Taxinäringen blöder, ska inte taxiförarna kunna försörja sig på sitt jobb? Är det även ok att ta något på ICA utan att betala, jag bara frågar?

  Ändå är det så enkelt att stoppa dom här friåkarna. Ge taxi tillgång till alla bilder som redan idag produceras, fartkameror, vägtullkameror, trafikövervakning … och så kan man väl sätta upp egna kameror förstås. Sedan är det bara att räkna antal passagerare, och debitera fordonsägaren.

  Låt oss se:
  + Framkörningsavgift
  + Kostnaden för en genomsnittslig taxiresa
  + Dubbla summan i marknadstörningsavgift
  + En avgift i avskräckande syfte

  gånger antal passagerare

  Taxinäringen vill också ha en egen lag!

 3. Yamiko

  “Andra bloggar om […] broccoli, banjo”
  Två frågor:
  1. Har du rökt något lustigt?
  2. Bjuder du? 😉

  Yamikos senaste bloggpost: Så här bör artisterna agera mot den illegala fildelningen

 4. Jonas Nyman

  Kan det vara så att de lägger fram IPRED-proppen idag för att försöka avleda uppmärksamheten mot Lissabon?

  Idag upphör Sverige i egenskap av autonom stat. Det kan inte förvåna någon, förberedelserna har pågått i decennier. Från och med i morgon är Sverige blott en provins i Europeiska Federationen.

  Ska du fira nationaldagen – den 9 maj?

  Upp 12:1-2

 5. jeffer

  Bengt Svensson,

  Riktigt bra ironi – både rolig och framför allt mycket klargörande.

  Det skulle kunna fungera på praktiskt taget alla branscher, och visar hur lobbyisterna försöker skydda sin orättfärdiga särställning med fullständigt orimlig logik.

  De ordvrängande lobbyisternas försök att förfoga över begreppet stöld för sina egna syften är på tvärs med det allmänna rättsmedvetandet, och kommer bara att göra folk förbannade. De säger – om de ska vara konsekventa – att praktiskt taget alla är tjuvar eller beskyddare av tjuvar. Helt otroligt! Hur tror de att de ska komma undan med det i en demokrati? Hur tror politikerna att detta inte får konsekvenser för dem själva?

 6. urban cat

  …”behöver nytt, fräscht blod”…
  De e därför PP ska in i riksdagen!!

  Keep up the good work!

  urban cats senaste bloggpost: "Få saker är så naturliga som att avlyssna våra grannländer"//Sten Tolgfors

 7. Banjospelaren

  Sluta hacka på oss banjospelare, bara för att vi dreglar betyder inte att vi är inavlade 🙂 Testa själva så får ni se hur “simpelt” det är att spela banjo.

  Rolig fotnot: Billy Redden (som är den banjospelande pojken i klippet och den som alla kommer ihåg från filmen) fick inte särskilt god ekonomisk utdelning på sin insats, och jobbar som diskare idag. Han har i intervjuer nämnt hur illa de lokalt rekryterade statisterna behandlades av Hollywoodstjärnorna som Burt Reynolds. Och några upphovsrättpengar såg han nog inte röken av.

 8. Jonas i valfiskens buk

  Här är en film som nu senast har dragit in 8 miljarder kronor världen över. Filmen är nu på väg att bli årets film mest nedladdade film.

  http://www.metro.se/se/article/2008/11/20/10/3901-48/index.xml

  Jisses… 8 Miljarder? Hur kan bolagen klaga på att internet förstör marknaden? Tror dom att alla som tankar ner film eller musik verkligen skulle köpa filmen, om det inte fanns internet? Knappast. Jag brukar inte springa iväg och köpa all musik jag råkar höra på radion.

 9. Kattsand

  Ungdomsgenerationsjägarlagen!

 10. Aiue

  Mycket bra förslag, Bengt, det skulle taxinäringen behöva, speciellt nu när vi är på väg in i en riktigt rejäl lågkonjunktur!

 11. Henrik Hoffström

  Inget förslag än så länge. Jag har för mig att justitieministerns någon gång i slutet av förra veckan sa att proppen skulle läggas fram “nästa torsdag” vilket jag tolkade som den 27.

  Vi får hålla tummen på avtryckaren en stund till.

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Upphovsrättsmissbruk runt om i världen.

 12. Jonas2

  @Jonas i valfiskens buk:

  Jona hette han väl?
  Och förresten är valar inte fiskar utan däggdjur…

 13. Rick Falkvinge

  Nej, det verkar inte som om proppen kommer idag. Den 27 november, då.

 14. Richard

  Och ni som envisas med att dela taxi kommer att stängas av från vägnätet!

 15. Dynamic Man » De bygger dammar av is om våren

  […] rör på sig i folkhemmet. Metros läsare rasar mot gnälliga artister, de gnälliga artisterna uppmanas i […]

 16. blondin-rikard

  Skämta om taxi och samåkning går ju. Ni känner naturligtvis till historien om carpoolen som stämdes?. True story.

 17. […] vara eller inte vara är egentligen inget man måste diskutera. Fildelningen ÄR redan. Den kommer inte att försvinna för att en liten grupp människor ogillar den av den enkla […]

Comments are closed.

arrow