Expressen: Bloggar är den nya makten

Expressen har publicerat en bloggtopplista över de mest inflytelserika bloggarna, dels i skuggan av FRA-debatten, och dels i annalkande av vad som verkar bli ännu en rejäl bloggstorm kring Privatpolislagen, IPRED1. Jag är rankad #3 på listan. De har också en mer ingående artikel och korta intervjuer med Hax, Klamberg och Emma. Expressen konstaterar att bloggarnas politiska inflytande är stort och ökar.

Artikeln påminner en del om den artikel som var i Metro efter FRA-debatten, men där Metros artikel tyvärr inleddes med det väldigt provocerande påståendet att i stort sett alla som engagerat sig bloggledes mot FRA var liberala män i 30-årsåldern, något som överskuggade artikelns kvalitet i övrigt.

Expressen har fått sitt data från Twingly, men vi känner igen topplistan nästan direkt från Knuffs topplista – Twingly och Knuff jobbar ju på samma sätt. I toppen har vi trojkan HaxEmma-jag (“som byter plats på prispallen med varandra som kulan i ett flipperspel”, som Emma uttryckte det), och sedan Klamberg, SvDs ledarredax, Mary, Svensson, Jinge, Politikerbloggen och Blogge.

Det är också lite roande att Expressen publicerar en ordlista, och bl.a. tar med ordet Gammelmedia. Jag skrev om det ordet den 28 september 2007, och noterade att det är mer än ett ord, det är ett tecken i tiden. Det är alltid det avvikande som får extramärken på sig: ingen pratar om färgskärmar idag. Ordet är också ganska ungt, vad jag kan se användes det först av Kamferdroppar den 20 januari 2007.

Hur som helst konstaterar Expressens reporter, Karl-Johan Karlsson, att bloggarnas politiska inflytande bara kommer att öka. På Bloggportalen var nyss fyra av fem-topplänkade bloggar piratlila. Och det är bra för oss pirater — för stofilpartierna förstår inte nätet i grunden. Vi som förstår nätet kommer att ha ett starkt inflytande över diskursen.

[purpleline]

För övrigt är jag i Umeå idag och deltar på ett arrangemang av Publicistklubben. Mycket hedrande.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om Publicistklubben, bloggar, metapost, bloggosfären, Hax, Emma, Opassande, gammelmedia, Expressen

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mary

  Tur att ett av stofilpartierna har mig då 😉 och Karl Sigfrid förstås…

  Kvinna, 50+ och stofilpartist, haha. Världen är inte vad den ser ut att vara. Jag begriper internet.

  Marys senaste bloggpost: Vems ärenden går man egentligen?

 2. Rick Falkvinge

  Mary: DU förstår det, ja. 🙂 Men det är inte samma sak som att organisationen Moderaterna gör det.

  När partisekreterarna kallar till bloggträff och berättar för bloggarna vad de ska skriva, så förtjänar de alla dissar folk levererar…

 3. Yamiko

  #3 = Nice ^^
  Sånna här saker får en verkligen att vara stolt över sitt parti. 🙂

  Yamikos senaste bloggpost: Transgender Day of Remembrance

 4. HR

  Fixa gärna så att inte databasservern hänger sig på valnatten om det råkar komma en ny medlem i minuten som sist efter FRA-omröstningen.

 5. Mary

  Mig har det aldrig varit lätt att styra 😉

  Att infinna sig på bloggträff är inte samma sak som att skriva det någon annan vill. Informationsmöten handlar det om. Really.

  Marys senaste bloggpost: Jag kan spela gratis några år… har redan fått så mycket…

 6. Daniel

  Anledningen till att bloggarna påverkar är väl att det är där intelligensen har chans att komma till tals på samma villkor som (ekonomiska) specialintressen (och, förstås, ointelligensen). Och när den intelligenta diskussionen kan frodas obehindrad, och synlig för alla, då bubblar den uppenbarligen uppåt, och blir svår att ignorera. Tack och lov.

 7. Hans J

  @Mary:

  Du är precis som min dator då. Den får för sig det ena eller andra när man minst anar nåt.

  En av de få nackdelarna med att inte ha “egen” blogg utan att “snylta” på andras är just att “pamparna” inte bjuder in en till nån “bloggträff”. Den dan det blir allvar får man väl skaffa en (fast det är väl förbjudet så dags).

  En annan nackdel är så klart att man inte bestämmer agendan i bloggen (till fullo ;-)). Detta är dock något man är van vid från samhället i övrigt. Bloggägare är betydligt mer välvilliga än politikerna. De senare verkar skita totalt i folk.

 8. marcus

  Den där listan är fel.. alltså från expressen..

  Jag förtjänar första platsen!
  hihi.

  Grattis till tredje platsen iaf!

  Inte långt till toppen nu! =)

  marcuss senaste bloggpost: JAG SKA SNART TA BORT INLÄGGET NEDAN (ett roligt bråk).. för er som läst det grattis!

 9. Stefan Lejonbalk

  Hej!

  Sprid gärna följande lista vidare!

  http://www.namnlista.se/251

  Med vänlig hälsning
  Stefan

  Stefan Lejonbalks senaste bloggpost: Markera vem som bestämmer i dagens Sverige!

 10. Putte

  När det gäller Expressen är den korrekta termen inte gammalmedia utan KLOAKMEDIA. Deras bisarra och desperata rubriksättning förorenar språket. Deras löpsedlar ger mig dårvibbar och jag får en lätt känsla av äckel när de förorenar det offentliga rummet.

 11. Erik E

  En fråga Rick: Anser du att nuvarande lagstiftning, där det i princip är omöjligt att få ut information om vem som ligger bakom ett visst IP-nummer (om vi nu utgår från att det är en privatperson), är rimlig eller kan du tänka dig några förändringar?

  Jag förstår filmbolagen. Jag håller inte med dem om att fildelning är att likställa med stöld, men med nuvarande upphovsrättslagstiftning och lagen om elektronisk kommunikation kan de trots allt klart och tydligt se folk bryta mot upphovsrätten men kan samtidigt inte få reda på vem personen är.

  Det är sällan svårt att ta reda på vem som ligger bakom ett visst telefonnummer eller en viss adress (jo jag vet att analogin inte är perfekt, men likheter finns) och därmed är relativt lätt att polisanmäla någon som exempelvis har ringt hotfulla samtal eller något annat (inte att jämföra med upphovsrättsbrott förstås, men dock ett brott som begåtts via en kommunikationskanal vars innehavare kunde ha skyddats lika väl som om han hade suttit bakom en dator på internet).

  Skulle du exempelvis kunna tänka dig att de kunde få abbonemangsuppgifterna och sedan kunna göra en polisanmälan, men inte få skicka kravbrev eller dra det till civilrättslig domstol?

 12. Kurdiska bloggar i sverige « Gurgîn

  […] kommer att avgöra nästa val, att bloggarna gör ett bättre jobb än journalisterna men även att bloggarna är den nya makten […]

Comments are closed.

arrow